De beste cafetiere

De beste cafetières van 2023

Joost  •  Laatst bijgewerkt op 12 november 2021

Koffie kun je op allerlei manieren zetten, en via de cafetière oftewel een French press, heb je zeker het gevoel dat je een beetje liefde in je koffie kunt stoppen. Er komen geen machines of elektriciteit aan te pas (behalve een eventuele waterkoker). Je kunt zelf makkelijk bepalen hoe lang je de koffie laat trekken, hoe hard je op de zeef duwt, en hoe heet het water is. Ideaal dus als je een echte koffiekenner bent.

Maar door een cafetière te gebruiken verbruikt je bakkie troost ook weinig stroom en maakt het nauwelijks afval. Alleen een beetje koffieprut. Erg milieubewust én handig dus! Daarnaast heb je weinig nodig om met een cafetière koffie te zetten, dus ideaal voor op vakantie.

Maar wat is nou een fijne cafetière die geen geknoei oplevert, genoeg koffie in één keer zet, en waarbij je zeker weet dat je geen koffieresten in je koffie krijgt? We vertellen het in de aanbevelingen hieronder.

Beste koop van 2024
Bialetti Pressofiltro 1 L
De beste koop cafetière

Bialetti Pressofiltro 1 L

 • Mooie maat voor 8 kopjes
 • Stevig design
 • Vaatwasserbestendig
 • Van goede kwaliteit

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Bialetti Pressofiltro 1 L

Bialetti Pressofiltro 1 L

Voor grootgebruikers van koffie die een cafetière zoeken - beste keuze qua prijs-kwaliteitverhouding.
Leopold Vienna 350 ml

Leopold Vienna 350 ml

Voor mensen die een betaalbare cafetière zoeken
Chemex Classic Coffeemaker

Chemex Classic Coffeemaker

Een stijlvolle cafetière die dankzij het kleine formaat van 350 ml ideaal is voor enkele kopjes.
Leopold Vienna Koper 800ml Cafetière

Leopold Vienna Koper 800ml Cafetière

Voor mensen die een goed tussenmodel cafetière zoeken
Café Ole cafetière 1,5 L

Café Ole cafetière 1,5 L

Voor koffiedrinkers die grote hoeveelheden drinken

Wat is een cafetière of French press?

Hoe zet je koffie met een cafetière, oftewel een French press? Heel eenvoudig, door de gepaste hoeveelheid koffie in de cafetière te doen, er heet water bij te gieten. Paar minuten (afhankelijk van je voorkeur) wachten, en de zeef rustig naar beneden duwen: klaar!

Een French press werkt dus ook anders dan een percolator, waarbij de toenemende druk van het kokende water het water zelf door de koffie heen drukt. De French press hoeft niet op het vuur, en er kan dus ook nooit iets mis mee gaan: als je de koffie vergeet en laat staan, wordt het hoogstens te sterk, maar dat is met een scheutje water opgelost.

Waarom kiezen voor een cafetière?

Makkelijker wordt koffiezetten dus niet, behalve misschien bij een volautomatische espressomachine. In het kort waarom de cafetière zo populair is.

 • Snel en makkelijk in gebruik
 • Vereist geen vuur of elektriciteit
 • Kan overal worden gebruikt
 • Beschikbaar van klein (2-3 kopjes) tot groot (8+ kopjes)
 • Een goede keuze voor liefhebbers van filterkoffie

Een cafetière gebruikt alleen een zeef en geen filter, dus je hebt weinig afval. Je gooit het koffieprut weg, maakt de beker even schoon, en klaar alweer. Ondanks de eenvoud zijn er genoeg koffiekenners die zweren bij koffie uit een French press.

Het is namelijk heel makkelijk precies alles aan te passen aan je eigen smaak: de verhouding koffie-water, de temperatuur van het water, hoe lang je de koffie laat trekken, noem het maar op. Tegelijk kun je met een grote cafetière in één moeite koffie zetten voor 10-12 koppen, zonder dat je inlevert op kwaliteit.

Bij de meeste cafetières wordt aangeraden om koffie van grove maling te gebruiken. Dat kan dus gewoon een pak grove koffie uit de supermarkt of de koffieboer zijn, of natuurlijk uit je eigen koffiemolen. De reden hiervoor is dat dit makkelijker te zeven is, zodat je geen resten in je koffie krijgt. De grove maling is ook de reden dat de koffie even moet staan trekken, totdat de smaak goed in de koffie is getrokken. Voor de niet-kenner smaakt het gemiddelde kopje koffie uit een cafetière overigens hetzelfde als uit een filterkoffieapparaat. Zoek je voor espresso, dan is een goede percolator een goedkope optie en een espressomachine de duurdere keuze.

Een cafetière is dus erg handig en eenvoudig. Het basisprincipe is ook altijd hetzelfde, maar er zit zeker wel verschil tussen cafetières. Waar moet je dan precies op letten bij het kopen van een cafetière?

Waar let je op bij de aanschaf van een cafetière?

In de basis zit er niet heel veel verschil tussen hoe verschillende cafetières werken. Allemaal gebruiken ze hetzelfde proces om koffie te zetten: koffie in de kan, heet water erbij, even wachten, zeef erdoor duwen en inschenken. Het belangrijkste is dan ook een cafetière te kopen van goede kwaliteit, die niet snel breekt, aangezien cafetières meestal (niet altijd) van glas gemaakt wordt. Voor heet water gebruik je een snelle waterkoker of heetwaterdispenser.

Na kwaliteit gaat het vooral om jouw koffie gewoonten: drink je koffie alleen vers gezet, of vindt je het prima om een uurtje later een tweede kop te pakken die je eerder al gezet hebt. In dat geval kun je namelijk het beste een dubbelwandige cafetière kopen. Door de twee wanden blijft de koffie geïsoleerd, net als bij een thermosfles en thermoskan (test), en blijft de koffie dus veel langer warm. Daarnaast brand je ook minder snel je vingers, wel zo prettig.

Verder moet je even nadenken over hoe groot de cafetière moet zijn: ben je de enige koffiedrinker in de buurt, dan zijn de kleinste modellen (meestal 350 ml) prima. Maar moet je voor een heel kantoor of gezin koffie zetten, of ben je nou eenmaal echt geen ochtendmens, dan kun je beter voor tenminste 800 ml (of zelfs 1,5 liter zoals hieronder) gaan, zodat je in één keer klaar bent.

Reken hierbij dat je meestal zo’n 10% van de inhoud kwijt bent aan ruimte voor de koffie, en je meestal niet het onderste uit de kan haalt (letterlijk). Een gemiddeld koffiekopje is zo’n 125-150 ml, dus reken bij de kleinere modellen van 350 ml op twee koppen en een beetje. Uiteraard kun je natuurlijk ook sterkere koffie zetten en vervolgens wat water erbij doen om met een kleinere cafetière toch meer koffie te kunnen zetten. Voor liefhebbers van cappuccino kan je zelfs de French press gebruiken voor het opschuimen van melk, of je doet dit met een melkopschuimer.

Als laatste zijn er wat praktische overwegingen: kies een stevige cafetière, en als je niet voor een dubbelwandige gaat, zoek dan een cafetière met handvat. Qua stevigheid is overigens de zeef over het algemeen het meest kwetsbare onderdeel, dus let daar vooral op. Mocht je een vaatwasser hebben, dan wil je wellicht ook de cafetière die in de vaatwasser kan. De zeef in de vaatwasser doen kan vaak ook, maar even schoonspoelen is meestal echt maar een paar seconden werk, superhandig.

Samenvatting en advies

Bij je zoektocht naar een cafetière of French press is het belangrijkste dat je een stevige cafetière kiest. Daarna gaat het erom dat je nadenkt over hoeveel koffie je in één keer wilt kunnen zetten, of je de cafetière de koffie warm moet houden. Hieronder doen we voor verschillende maten cafetières aanbevelingen van goede exemplaren.

Top 5 beste cafetières

Als je op zoek bent naar de ideale cafetière of French press, maar het nog niet precies weet, doen we hieronder aanbevelingen voor de 5 beste. Het belangrijkste aan elke cafetière, naast kwaliteit, is natuurlijk de maat. We beginnen daarom met de kleinste twee cafetières, die allebei een inhoud van 350 ml hebben, ongeveer genoeg voor 2 kopjes koffie.

De eerste cafetière is de Leopold Vienna van 350 ml, die van redelijke kwaliteit is maar vooral ook mooi goedkoop. Een ideaal model dus als je nog niet zeker weet of je koffie uit een French press wel wat vindt.

De tweede cafetière die we aan kunnen raden is de Weis Presspot van 350 ml. Deze French press kost iets meer dan de eerste, maar is dan ook aanzienlijk steviger én dubbelwandig. Daardoor blijft de koffie lang warm en gaat de cafetière niet zomaar kapot, ideaal voor op vakantie bijvoorbeeld.

Vervolgens is er een cafetière met mooie tussenmaat, de Leopold Vienna 800 ml, genoeg voor zo’n 6-7 kopjes. Het design is wat anders dan de 350 ml, en daardoor is dit meer een eyecatcher, die goed staat op de ontbijttafel of geschikt is voor bijvoorbeeld een Bed & Breakfast.

Voor de echte koffie-fanaten is er de Bialetti Pressofiltro van 1 liter, genoeg voor zo’n 8 kopjes koffie. Het design is eenvoudig maar stevig, waardoor dit een ideale optie is als dagelijkse cafetière.

De laatste French press is de Café Ole van anderhalf liter, genoeg voor zo’n 10 kopjes koffie. Groter vind je ze haast niet, maar deze cafetière is ook nog eens dubbelwandig en de schenktuit is af te sluiten, dus je hoeft die 10 koppen niet gehaast achterover te gooien.

 • Mooie maat voor 8 kopjes
 • Stevig design
 • Vaatwasserbestendig
 • Van goede kwaliteit
 • Eenvoudig
 • Niet dubbelwandig
Bialetti Pressofiltro 1 L

Als je op zoek bent naar een cafetière voor flink wat koffie, is de Bialetti Pressofiltro de ideale cafetière voor jou. Deze French press is zeker niet duur, vooral gezien de forse maat van 1 liter, genoeg voor zo’n 8 kopjes koffie. Daar staat tegenover dat het design stevig, maar ook simpel is. Prima voor dagelijks gebruik, maar niet per sé een eyecatcher zoals de Leopold Vienna.

Daarnaast is de Bialetti Pressofiltro niet dubbelwandig, dus die 8 kopjes moeten ook wel snel op. Overigens is de French press dan wel weer vaatwasserbestendig.

Voor wie: Kortom, een iets grotere en stevigere optie dan de Leopold Vienna 800 ml.

  • Lagere prijs
  • Vaatwasserbestendig
  • Stijlvol ontwerp
  • Niet te groot
  • Voor sommigen te klein
  Leopold Vienna 350 ml

  De Leopold Vienna 350 ml cafetière is handig als je niet meer dan twee kopjes koffie hoeft te zetten: ideaal voor bijvoorbeeld op vakantie, op de voorwaarde dat je er een beetje voorzichtig mee bent. Ook is de Leopold Vienna ideaal als je nog nooit eerder een French press of cafetière hebt gehad en dit eens wilt proberen. Dit is namelijk een van de goedkoopste cafetières die je kunt vinden, maar nog altijd stevig genoeg om een poos mee te gaan.

  De Leopold Vienna heeft een zeef die stevig genoeg is om flink wat koffie mee te maken, en de beker is uitneembaar en vaatwasserbestendig. Je zet de beker dus eenvoudig in de vaatwasser, spoelt de rest van de cafetière even af, en je bent klaar voor de volgende keer koffiezetten. Kortom, de Leopold Vienna 350ml cafetière is ideaal als je op zoek bent naar een goedkope cafetière, en als je niet al te veel koffie per keer hoeft te kunnen zetten.

   • Makkelijk in gebruik
   • Stijlvol design
   • Niet-Poreus borosilicaatglas
   • Geen geurtjes of resten van een vorige zetting
   • Geen bezinkels of bittere elementen
   • Speciale filters nodig
   Chemex Classic Coffeemaker

   Deze cafetière ziet er anders uit dan de vorige cafetières die we besproken hebben. Maar ook deze zorgt voor een lekkere kop koffie. Met de Chemex Classic kun je maximaal 3 kopjes zetten.

   De cafetière is gemaakt van niet-poreus borosilicaatglas wat er voor zorgt dat je een pure smaakbeleving hebt zonder geurtjes of resten van vorige koffies. Ook kun je de koffie makkelijk afdekken en laten afkoelen om het later weer op te warmen zonder smaak te verliezen.

   Bovendien heeft deze cafetière een mooi en tijdloos design. Hierdoor is het plaatsen van de cafetière in de keuken een mooie accessoire. Verder worden er speciale filters gebruikt waardoor je tijdens het overgietproces geen bezinksel of andere bitter elementen overhoudt in je kopje. Het nadeel is wel dat je speciale filters moet gebruiken die niet in elke supermarkt worden verkocht.

    • Goede tussenmaat
    • Mooi design
    • Goede prijskwaliteit-verhouding
    • Kleur kan vervagen
    • Niet dubbelwandig
    Leopold Vienna Koper 800ml Cafetière

    De Leopold Vienna 800 ml is het grotere broertje van de cafetière die we eerder zagen. Met 800 ml kun je zo’n 6-7 kopjes koffie zetten, wat aanzienlijk handiger is voor dagelijks gebruik. Tegelijk is het ook weer niet een overdreven grote cafetière. Dit in combinatie met een mooie, koperkleurige design maakt dat je dit typisch een cafetière is die je bij het ontbijt op tafel zet, gewoon voor de mooi.

    Wat enerzijds fijn is, is het feit dat het omhulsel van RVS is gemaakt (dus niet van koper), waardoor dit makkelijk schoon te maken is. Anderzijds zorgt dat er wel voor dat er gebruikers zijn die melden dat de kleur na verloop van tijd vervaagt. De beker kan overigens gewoon in de vaatwasser, mocht je dat willen.

    Voor wie: Samen met de heel redelijke prijs, maakt dat de Leopold Vienna 800 ml een ideale tussenoptie op eigenlijk alle vlakken.

     • Groot met 1,5 liter
     • Dubbelwandig tegen warmte
     • Goede prijs-kwaliteit verhouding
     • Héél veel koffie
     Café Ole cafetière 1,5 L

     Groter dan de Café Ole cafetière vind je ze niet zo snel: met anderhalve liter inhoud kun je dus makkelijk 10 kopjes koffie zetten. Of je nou voor groepen koffie maakt of gewoon erg verslaafd bent, dit is de ideale oplossing. Zeker omdat de Café Ole dubbelwandig is, en de koffie dus ook lang warm blijft. Je kunt zien dat hier extra aandacht aan is gegeven, want ook de schenktuit is eenvoudig af te sluiten, waardoor er nog minder warmte kan ontsnappen.

     De cafetière is van RVS, en is dus niet erg kwetsbaar. Gezien de prijs en het feit dat de cafetière ook vaatwasserbestendig is, biedt de Café Ole dus een bijzonder goede prijs-kwaliteitverhouding, al is het door de maat ook niet de goedkoopste. Het enige denkbare nadeel is dat de cafètiere wellicht té groot is, maar er is natuurlijk niemand die je verplicht om de French press helemaal vol te gooien.

     Voor wie: Kortom, een ideale cafetière als je standaard manier van koffiezetten met de French press is.


      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.