Beste melkschuimers

Melkopschuimer: 5x de beste melkopschuimers van 2023

Joost  •  Laatst bijgewerkt op 12 september 2022

Wie wil er nou niet elke ochtend een heerlijke kop cappuccino. Veel mensen denken dat je perfect opgeschuimde melk moeilijk zelf kan maken. Gelukkig kan je gebruik maken van een melkopschuimer! Hiermee kan je genieten van de perfecte schuimlaag. Ben je benieuwd wat de beste melkopschuimers op de markt zijn en waar je op moet letten als je een melkopschuimer aanschaft, lees dan onze koopgids met advies van onze koffie experts en barista’s.

Beste koop van 2024
Philips Senseo Melkopschuimer CA650001
De beste koop melkopschuimer

Philips Senseo Melkopschuimer

 • Ook geschikt voor koud opschuimen
 • Anti-aanbaklaag
 • Makkelijk te bedienen
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Verkrijgbaar in zwart, wit en lichtroze

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Philips Senseo Melkopschuimer CA650001
Beste koop

Philips Senseo Melkopschuimer

Voor mensen die een uitstekend werkende melkopschuimer zoeken
Jura Automatische Melkopschuimer
Professioneel

Jura Automatische Melkopschuimer

Voor mensen die een professionele melkopschuimer zoeken
Inventum MK350 Melkopschuimer

Inventum MK350 Melkopschuimer

Voor mensen die een betaalbare melkopschuimer zoeken
Scanpart Melkopschuimer voor met de hand

Scanpart Melkopschuimer

Voor mensen die een goede hand-melkopschuimer zoeken
Inventum MK750 Melkopschuimer

Inventum MK750

Voor mensen die een melkopschuimer zoeken voor ijskoffies

Hoe werkt een melkopschuimer?

Een melkopschuimer gebruikt, afhankelijk van de soort en het merk, verschillende technieken om kleine belletjes in de melk te krijgen. Gelijktijdig wordt de melk verwarmd. Hoe kleiner en dichter de bellen in de melk, hoe romiger het schuim.

Waarom een automatische melkopschuimer?

Wanneer je met de hand melk klopt, bereik je nooit dezelfde resultaten als wanneer je een machine gebruikt. Omdat de kwaliteit van het schuim bepaald wordt door de hoeveelheid belletjes in de melk, is het logisch dat wanneer je met de hand de melk klopt, de kwaliteit van het schuim minder is. Niet iedereen heeft thuis een alles-in-1 volautomatische espressomachine, daarom is een melkopschuimer een handige én geen dure aankoop.

Wanneer je een apparaat gebruikt, wordt de melk met flinke snelheid geklopt en krijg je dus dikker schuim. In cafe’s en koffietentjes gebruiken barista’s daarom vaak een melkopschuimer voor het beste resultaat.

Naast de kwaliteit van het schuim, is het andere verschil dat je bij handmatig opschuimen zelf de melk moet opwarmen. Dit kan door je mok met een laagje melk in de magnetron te zetten of door een pannetje te gebruiken. Met een melkopschuimer heb je minder afwas aangezien de melk in het apparaatje zelf wordt opgewarmd.

Welke soorten melkopschuimers zijn er?

In dit artikel houden we ons bezig met losse melkopschuimer apparaten. Sommige koffiezetapparaten beschikken over een ingebouwd melkopschuimsysteem. Ontzettend handig, aangezien je alleen maar op de aan knop hoeft te drukken voor een kopje cappucino. Wel zijn deze koffiezetapparaten een stuk duurder en zal je te maken hebben met wat grotere systemen door het ingebouwde melkreservoir.

Losse melkopschuimers zijn vrijstaande apparaatjes die je kan vullen met melk. Vervolgens hoef je het apparaat alleen nog aan te zetten en de melk wordt automatisch opgeschuimd.

De goedkoopste variant is de hand melkopschuimer. Dit handige apparaatje bestaat enkel uit een handvat dat van stroom is voorzien (meestal door batterijen) en een metalen spiraaltje. De spiraal wordt door het motortje rondgedraaid, waardoor de melk binnen een handomdraai  (ha!) is opgeschuimd.

Waar let je op bij de aanschaf van een melkopschuimer?

 • Capaciteit: hoeveel melk wil je tegelijkertijd schuimen?
 • Kies je een antikleeflaag voor het voorkomen van aangebrande melk?
 • Voor welk materiaal kies je: rvs of kunststof?
 • Moet het apparaat koud melk kunnen opschuimen?
 • Moet het apparaat melk kunnen opwarmen?
 • Wel of geen automatische uitschakeling
 • Wel of geen automatisch reinigingsprogramma

1. Capaciteit

De capaciteit van de melkopschuimer bepaalt hoeveel melk je in het apparaat kan doen en hoeveel schuim je eruit kan krijgen. Let op: de inhoud van de melkopschuimer is niet gelijk aan de hoeveelheid melk die je in het apparaat kan doen. Aangezien de melk in volume flink omhoog gaat, kun je beter een kleine laag melk in de melkopschuimer doen. Hoeveel je maximaal kan opschuimen wordt altijd op het apparaat aangegeven.

2. Antikleeflaag

Met een antikleeflaag voorkom je irritante schoonmaakklussen. Zoals je waarschijnlijk weet, kan warme melk een hardnekkige, moeilijk schoon te krijgen laag achterlaten. Met een antikleeflaag voorkom je de vorming van aangekoekte melk en maak je het jezelf een stuk makkelijker tijdens het schoonmaken.

3. Materiaal

De meeste melkopschuimers zijn gemaakt van roestvrijstaal. Sommige apparaten hebben echter een kunststoffen behuizing met metalen reservoir. Welke je kiest is puur afhankelijk van je voorkeur en zal geen effect hebben op de kwaliteit van de melkopschuimer.

4. Koud opschuimen

Met deze functie is het mogelijk om melk koud op te schuimen. Erg handig voor ijs-cappuccino’s of toetjes die van melkschuim voorzien worden.

5. Opwarmfunctie

De opwarmfunctie zorgt ervoor dat de melk tijdens het opschuimen ook wordt opgewarmd. Deze functie zit op bijna iedere melkopschuimer en maakt het dagelijkse warme kopje cappuccino mogelijk.

6. Automatisch uitschakelen

Ben je snel afgeleid, dan is een melkopschuimer met automatische uitschakeling ideaal voor jou. Met deze functie wordt het apparaat vanzelf uitgeschakeld wanneer de melk voldoende is opgeschuimd. Dit zorgt ervoor dat je niet per ongeluk de melk aanbrandt.

7. Automatisch reinigingsprogramma

Iedereens minst favoriete klusje, het schoonmaken van de melkopschuimers, wordt je bij sommige melkopschuimers ook nog eens uit handen genomen. Wanneer je melkopschuimer beschikt over een automatisch reinigingsprogramma, hoef je alleen maar wat water in het apparaat te doen en op de knop te drukken.

Top 5 beste melkopschuimers

Het kiezen van een goede melkopschuimer kan een aardige uitdaging zijn. Wij hebben alvast de beste modellen voor je geselecteerd. Hieronder hebben we de beste all-round melkopschuimer, de beste grote en de beste goedkope melkopschuimer geselecteerd. Ook hebben we de beste hand-melkopschuimer en het beste model voor ijskoffies gevonden.

 • Ook geschikt voor koud opschuimen
 • Anti-aanbaklaag
 • Makkelijk te bedienen
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Verkrijgbaar in zwart, wit en lichtroze
 • Genoeg ruimte voor slechts 2 kopjes cappuccino
Beste koop
https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/08/Philips-Senseo-Melkopschuimer-CA650001.jpg

De beste all-round melkopschuimer van Philips is voor een lage prijs al beschikbaar. Dit kleine losstaande melkopschuimertje heeft een door een spiraal aangestuurde motor. Hierdoor zorgt dit model voor heerlijk schuim. Het apparaat zelf is voorzien van een kunststoffen behuizing met een goed isolerende metalen reservoir. Je kan in de Philips Senseo melkopschuimer genoeg melk opschuimen voor twee kopjes cappuccino (vulcapaciteit bestaat uit 120 ml).

Een simpeler design is onmogelijk: enkel door het indrukken van de aan- en uitknop wordt de melk gelijktijdig verwarmd en tot heerlijke, romige schuimlaag getransformeerd. Het apparaat wordt automatisch verwarmd tot de perfecte temperatuur van de melk. Wanneer je de uitknop lang ingedrukt houdt zal de melkopschuimer overschakelen naar het maken van koude opgeschuimde melk. Perfect voor wanneer je zin hebt in een heerlijke ijskoffie.

Dankzij de handige anti-aanbaklaag is de Senseo melkopschuimer zeer makkelijk schoon te maken. Daarnaast zijn de deksel en de klopper gemakkelijk in de vaatwasser te reinigen. Door de snoerloze draaivoet te gebruiken, is de melkopschuimer gemakkelijk te verplaatsen.

  • Hoge capaciteit zorgt voor 3 koppen koffie tegelijk
  • Kan ook koud opschuimen
  • Beschikt over een verwarmingsfunctie
  • Is wat groot en neemt dus veel ruimte in beslag
  Professioneel
  https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/08/Jura-Automatische-Melkopschuimer.jpg

  Voor een melkopschuimer met ruime capaciteit is de automatische melkopschuimer van Jura ideaal. Met deze melkopschuimer maak je in één keer genoeg melkschuim voor 3 koppen koffie. Naast de grote capaciteit, is het product van Jura voorzien van een strakke behuizing bestaande uit matzwart kunststof en hoogglans metaal. Op de bodem van het reservoir bevindt zich een spiraal opschuimer waardoor alle melk naar beneden wordt gezogen en wordt opgeschuimd. De kwaliteit van het melkschuim is dus optimaal.

  In de zomer kun je de melkopschuimer van Jura ook inzetten om de melk koud op te schuimen. De verwarmingsfunctie zorgt ervoor dat je melkschuim altijd precies op de juiste temperatuur is voor het perfecte kopje koffie. Ook kun je alleen de verwarmingsfunctie aanzetten om bijvoorbeeld een heerlijke kop chocolademelk te verwarmen zonder de opschuimfunctie te gebruiken.

  Met de enkele aan- en uitknoppen is het bedienen van de Jura melkopschuimer ontzettend makkelijk. Daarnaast kun je het stalen reservoir gemakkelijks schoonvegen na gebruik om aangekoekte melkresten te voorkomen.

   • In slechts 90 seconden klaar
   • Beschikt over verwarmingsfunctie
   • Automatische uitschakeling
   • Inclusief anti-aanbaklaag
   • Beschikt niet over een koude opschuimfunctie
   https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/08/Inventum-MK350-Melkopschuimer.jpg

   De inventum MK350 kost een beetje maar doet een hoop. Onderin het ruime reservoir (een capaciteit van 115 ml zorgt voor genoeg schuim voor twee kopjes korting) bevindt zich een spiraal opschuim unit welke snel genoeg ronddraait om extreem fijn schuim te creëren. De behuizing is gemaakt van een combinatie tussen kunststof en RVS, wat het apparaat een dure uitstraling geeft. 

   Met de verwarmingsfunctie hoef je niet per sé de opschuimfunctie te gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld ook een lekkere kop warme chocolademelk opwarmen zonder een enorme schuimlaag te creëren. Zodra de melk klaar is met opschuimen of opwarmen zal het apparaat uit zichzelf uitschakelen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat alles aankoekt als je het even vergeet. 

   In slechts 90 seconden is je melk warm en opgeschuimd. Na gebruik kun je de binnenkant van de melkopschuimer makkelijk afnemen met een doek. Het reservoir is voorzien van een anti-aanbaklaag waardoor er geen aangekoekte melkresten achter zullen blijven. 

    • Draagbaar
    • Makkelijk schoon te houden
    • Neemt weinig ruimte in beslag
    • Lagere prijs
    • Geen verdere functies
    • Verwarmt de melk niet
    https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/08/Scanpart-Melkopschuimer-.jpg

    Een hand-melkopschuimer gebruiken voor het opschuimen van koffie kan soms erg handig zijn. In dit geval bevindt het spiraalstuk zich aan het uiteinde van een stevig stalen stokje dat aan een motortje bevestigd zit. Dit motortje stuurt (vaak door middel van batterijen) de spiraal aan. Je hoeft het uiteinde alleen nog maar in de melk te houden waarna de melk volledig opgeschuimd zal zijn. De Scanpart melkopschuimer combineert deze makkelijk te gebruiken technologie met een prettig, ergonomisch handvat. 

    Het fijne aan deze hand-melkopschuimers is dat het geen ruimte in beslag neemt. Na gebruik spoel je hem even af en leg je hem in de keukenla. De bediening gebeurt door het gebruik van een enkele knop. Veel luxe foefjes heeft deze variant niet, maar voor de prijs is het zeker een aanrader.

     • Grote capaciteit (200 ml)
     • Koude opschuimfunctie
     • Verwarmingsfunctie
     • Afneembare melkkan
     • Voor het enkel verwarmen dien je het opzetstuk in het reservoir te verwijderen
     https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/08/Inventum-MK750-Melkopschuimer.jpg

     Met de Inventum MK750 melkopschuimer maak je flinke hoeveelheden opgeschuimde melk tegelijk. Met een capaciteit van maar liefst 200 ml, maak je in één keer genoeg opgeschuimde melk voor wel vier kopjes cappuccino. Deze melkopschuimer maakt gebruikt van een spiraalunit op de bodem van het reservoir. Zo wordt alle melk als bij een draaikolk naar beneden gezogen en wordt de volledige inhoud omgetoverd tot prachtig fijn schuim.

     De MK750 kan zelfs de melk koud opschuimen. Zo kun je, zonder de melk na bereiding af te hoeven koelen, heerlijke ijskoffie maken. Ook voor in de winter heeft dit model van Inventum genoeg te bieden. Door de verwarmingsfunctie te gebruiken kun je verschillende dranken (zoals chocolademelk) zonder de opschuimfunctie te gebruiken, verwarmen.

     Na gebruik hoef je het reservoir alleen even goed met een doekje af te nemen. De melkkan is ook van de standaard af te halen, waardoor hij makkelijker te reinigen is.

      Hoe maak je een melkopschuimer schoon?

      Het schoonmaken van een melkopschuimer is erg makkelijk. Je kunt het apparaat afspoelen en afnemen met keukenpapier. Of plaats de mixer in de opschuimer en vul het met water. Zet vervolgens de melkopschuimer aan zodat het apparaat zichzelf schoon maakt. Spoel het daarna af en je hebt een schone melkopschuimer.

      Hoe maak je cappuccino met een melkopschuimer?

      Een cappuccino bestaat uit 30 ml espresso en 150-180 ml opgeschuimde melk. Terwijl je een shot espresso zet kun je aan de slag met het opschuimen van melk. Schenk als eerste je favoriete melk in de opschuimer, zet vervolgens het apparaat aan. Wanneer de melk is opgeschuimd kun je de melk toevoegen aan de espresso en heb je een heerlijke cappuccino.

      Welke melk gebruik je met een melkopschuimer?

      Je kunt in principe elke soort melk gebruiken. Volle melk schuimt het beste en kun je het beste gebruiken voor latte art. Van de plantaardige melksoorten schuimt havermelk het beste.

      Waar kan je een melkopschuimer voor gebruiken?

      Je gebruikt een melkopschuimer om melk te schuimen zodat je deze bij je koffie kunt schenken. Daarnaast kun je ook andere vloeibare ingrediënten mee mixen zoals een licht saus of soep, maar ook een milkshake. Let er wel op dat hier geen stukken groente of iets dergelijks in zitten.

      Hoe gebruik je een melkopschuimer?

      Schenk je favoriete melk in de melkopschuimer. Dit kan warme of koude melk zijn. Wanneer het apparaat een deksel heeft doe je deze erop. Zet vervolgens het apparaat aan en zie hoe de melk wordt opgeschuimd. Meestal duurt dit ongeveer 90 seconden. Wanneer het apparaat klaar is heb je opgeschuimde melk die je kunt gebruiken voor je latte en cappuccino.


      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.