Accu grasmaaiers

Accu grasmaaier

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 27 juni 2022

Wat is een accu grasmaaier?

Een accu grasmaaier is een elektrische grasmaaier met ingebouwde accu, waardoor je geen gedoe met verlengsnoeren en kabels hebt tijdens het grasmaaien. Ook opruimen gaat aanzienlijk sneller, en je hebt geen gevaar meer voor struikelende medegebruikers van het grasveld, of dat nou een partner, kind of kat is. Maar bij een accu grasmaaier is het belangrijk dat je goed let op de kwaliteit van de accu, anders ben je meer bezig met het opladen en wisselen van accu’s dan met daadwerkelijk grasmaaien. Dus wat is nou de beste accu grasmaaier? In deze koopgids helpt de expert je op weg waar je op moet letten bij het kopen van een goede grasmaaier met accu.

Top 3 beste accu grasmaaiers

Beste koop van 2024
Makita DLM432CT2
Accu grasmaaier met beste prijs-kwaliteitverhouding

Makita DLM432CT2

 • Maait tot wel 575 m2, met een maaibreedte van 43 cm
 • 2 meegeleverde accu’s
 • Met mulchingfunctie én opvangbak van 50 liter

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Makita DLM432CT2

Makita DLM432CT2

Tuinierders die een goede accu grasmaaier zoeken
Bosch Citymower 18-300

Bosch Citymower 18-300

Tuinierders met een klein gazon
Gardena HandyMower 22/18V P4A Set

Gardena HandyMower 22/18V P4A Set

De tuinierders met een klein gazon

Waarom kiezen voor een accu grasmaaier?

Een grasmaaier met accu biedt vooral heel erg veel voordelen, als je een grasmaaier van hoge kwaliteit koopt. Je bent veel flexibeler, met name bij een groter grasveld. Je hebt minder gedoe: je kan meteen beginnen met maaien, in plaats van eerst 3 verlengsnoeren te moeten vinden, waarvan er toch altijd één in de knoop lijkt te raken. Ben je klaar met grasmaaien, dat zet je de accu grasmaaier weg en klaar.

Geen nieuw gedoe met snoeren. Ook tijdens het maaien zelf ben je veel mobieler en flexibeler, omdat je geen rekening met een snoer hoeft te houden. En iedereen kent wel dat ene hoekje, waar je door de locatie van je stopcontact nét niet bij kan zonder extra verlengsnoer. Bij een accu grasmaaier is dat ook meteen opgelost!

Verder biedt een accu grasmaaier dezelfde voordelen als een elektrische grasmaaier: geen stank, aanzienlijk minder lawaai dan een grasmaaier op benzine, en veel minder onderhoud. Elektrische grasmaaiers hebben over het algemeen ook een betere mobiliteit dan benzine grasmaaiers. En laten we eerlijk zijn, het bijvullen van de benzine van de grasmaaier blijft toch altijd een wat vervelend klusje.

Het enige nadeel van een accu grasmaaier is de prijs. Dit komt natuurlijk met name door de accu, die zomaar de helft van de prijs voor z’n rekening neemt. Hier staan allerlei voordelen tegenover, zoals we hierboven hebben uitgelegd.

Gelukkig is er ook voor dat ene nadeel een oplossing. We zien tegenwoordig namelijk steeds meer accuplatformen. Bij een accuplatform kan je één accu gebruiken voor al je elektrische gereedschap. Dat scheelt natuurlijk aanzienlijk op de kosten van al je gereedschap, terwijl je wel het gemak en flexibiliteit van accugereedschap krijgt. Het nadeel is dat als je eenmaal een accuplatform hebt gekocht voor één van je gereedschappen, je eigenlijk een dief van je eigen portemonnee bent als je volgende gereedschappen niet van hetzelfde platform zijn. Hierdoor wordt je keuze dus wat beperkter.

Overweeg je een accu grasmaaier te kopen, dan raden we je dus van harte aan ook even na te denken of je nog meer elektrisch gereedschap op accu zou willen kopen. Is dat het geval (en dat is een goed idee!) overweeg dan iets meer uit te geven aan een goed accuplatform. Zo zitten er in onze aanbevelingen alleen maar accu grasmaaiers die onderdeel zijn van een accuplatform.

Waar moet je op letten bij het kopen van een goede accu grasmaaier?

Bij het kopen van een accu grasmaaier die optimaal past bij jouw situatie, zijn er een paar dingen om op te letten. Allereerst is het accuplatform erg belangrijk bij een accu grasmaaier, zoals we hierboven al hebben uitgelegd. Heb je al een accuplatform, dan is het slim om ook je grasmaaier op hetzelfde platform (en dus merk) te doen.

Wordt dit je eerste accuplatform, denk dan na over welke andere gereedschappen je mogelijk nog wel kopen. Zo zitten er op het Gardena accuplatform bijvoorbeeld vooral andere tuingereedschappen, maar weinig normaal klusgereedschap.

Hoe groot moet de accu zijn?

Verder is het belangrijk hoe groot het gazon is dat je wil gaan maaien. Als je halverwege accu’s moet wisselen is dat niet zo’n ramp (als je inderdaad 2 accu’s hebt), maar het doet wel af aan het grote voordeel van een accu grasmaaier. Voor de meeste mensen in de stad zal een grasmaaier tot 350 vierkante meter genoeg zijn, maar ook daarboven is volop keuze. Zo zijn er ook accu grasmaaiers die tot wel 700 vierkante meter aankunnen. Met name voor professionele hoveniers maakt dit wel een verschil.

Bij een groter gazon zal je meestal ook willen kiezen voor een grotere maaibreedte, zodat het werk sneller klaar is. Uiteraard betekent een grotere maaibreedte een grotere grasmaaier, die dus ook wat zwaarder en duurder is.

Extra punten bij het kopen van een model met accu

Als laatste zijn er enkele extra’s. Zo is de grootte van de opvangbak belangrijk, en is het fijn als de maaier net buiten de wielen maait, vooral als je veel muurtjes en paden hebt. Dit maakt het maaien van randen namelijk aanzienlijk makkelijker, doordat je grasmaaier niet de hele tijd van het randje afrijdt.

De belangrijkste keuze qua extra’s is de mulchfunctie. Een mulchfunctie is tegenwoordig haast standaard op de luxere accu grasmaaiers, en versnippert het gemaaide gras. De snippers worden vervolgens teruggeblazen op het grasveld. Als je van een heel schoon en klinisch grasveld houdt is dat niet ideaal, maar het verbetert de gezondheid van je gras aanzienlijk. Ook wordt het gras er veel groener van, omdat de grond beter bedekt is. En het scheelt natuurlijk gedoe met tuinafval.

Advies van de expert

Een accu grasmaaier heeft een hoop voordelen te bieden, zeker als je al een accuplatform hebt of overweegt aan te schaffen. Zo krijg je een hoop meer flexibiliteit, wordt grasmaaien aanzienlijk makkelijker, en is het ook nog eens veiliger. In dit artikel hebben we uitgelegd waar je op moet letten bij een goede accu grasmaaier. Hieronder doen we nog enkele aanbevelingen voor de beste accu grasmaaier in elke situatie.

Nu je weet waar je op moet letten bij het kopen van een accu grasmaaier, is natuurlijk de voornaamste vraag wat de beste accu grasmaaier is. Denk hierbij eerst na of je al aan een accuplatform vastzit, en of je mogelijk later nog extra gereedschap van een accuplatform wil kopen.

Voor iedereen in de stad zal de Bosch Citymower 18-300 een uitstekende keuze zijn, aangezien het de goedkoopste variant is, zelfs inclusief accu. Voor de grotere gazons en de  professionals is de Makita DLM430PT2 met een maaibreedte van 43 centimeter een uitstekende keuze, ook door de handige mulching functie. Als je maar een kleinere tuin hebt en minder ruimte hebt om een groter grasmaaier op te slaan, raden we je de Makita Handymower aan.

Top 3 beste accu grasmaaiers

 • Maait tot wel 575 m2, met een maaibreedte van 43 cm
 • 2 meegeleverde accu’s
 • Met mulchingfunctie én opvangbak van 50 liter
 • maait niet buiten de wielen
Makita DLM432CT2

Zoek je een echte goede accu grasmaaier, dan biedt de Makita DLM432CT2 de beste prijs-kwaliteitverhouding. Je betaalt iets meer dan bij de voorgaande producten, maar daar staat een hoop extra tegenover. Zo biedt de Makita accu grasmaaier 13 verschillende maaihoogten, en kan je op één accu maximaal 575 vierkante meter grasmaaien. Meer dan genoeg voor verreweg de meeste gazons dus. En met een maaibreedte van 43 cm is dat zo gepiept.

Het voornaamste nadeel is dat de accu grasmaaier wat zwaarder is dan concurrenten zonder mulchingfunctie (maar lichter dan menig concurrent mét mulchingfunctie). Dit is ook één van de goedkoopste accu grasmaaiers die een mulchingfunctie heeft (naast de opvangbak van 50 liter), waarmee het gras versnipperd wordt en weer op de grond teruggeblazen wordt. Dit zorgt ervoor dat het gras als meststof kan dienen. Zo krijg je veel groener en gezonder gras, en je hebt ook nog eens minder gedoe met het opruimen van de grasresten. Met zo’n mulchingfunctie is het gras aan de andere kant dus opeens niet meer groener!

Een uitstekende accu grasmaaier voor een mooie prijs

Ook Makita gebruikt een accuplatform, waar ook goede elektrische gereedschappen op kunnen draaien. Menig fervente klusser zal dan ook al het Makita accuplatform in huis hebben, en dan is dit een uitstekende keuze. Overigens is de Makita DLM ook in een model van 38 centimeter en 46 centimeter (zie verderop) te verkrijgen, al dan niet met accu’s.

  • Relatief goedkoop
  • Maaibreedte van 34 cm, kan zo’n 350 m2 aan
  • Met opvangbak
  • geen mulchingfunctie
  Bosch Citymower 18-300

  De Bosch Citymower 18-300 is (inclusief accu) één van de beste instapopties voor een accu grasmaaier. Je betaalt ongeveer evenveel voor de grasmaaier mét accu als voor alleen maar de accu van veel concurrenten. Desalniettemin is de Bosch Citymower kwalitatief en betrouwbaar, en is Bosch natuurlijk ook een naam met goede reputatie. De Citymower werkt op het 18 volt accuplatform van Bosch, dus mocht je al meer van hun elektrisch gereedschap hebben of overwegen, dan kan je zelfs kiezen om de accu achterwege te laten, of de accu voor andere producten te gebruiken.

  Beste instapgrasmaaier op accu voor een klein gazon

  De Bosch Citymower kan gazons tot ongeveer 350m2 aan op de meegeleverde accu, met een maaibreedte van 34 cm. Voor de meeste huishoudens is dat meer dan genoeg, en in de stad mag je jezelf gelukkig prijzen als je überhaupt zo’n grasveld hebt. Het enige nadeel is dat de Citymower geen mulchingfunctie heeft, waarmee je het gras meteen als meststof kan hergebruiken, maar het voordeel is dan weer dat er gewoon een ouderwetse opvangbak van 30 liter opzit, dus je hebt er geen gedoe van. Voor de meeste mensen met een klein tot gemiddeld gazon zal de Bosch Citymower dan ook de beste accu grasmaaier zijn.

   • Compact, erg handig in gebruik
   • Met mulching functie
   • Maaihoogte centraal in te stellen
   • Beperkte maaibreedte, niet voor de grotere gazons
   • Gras wordt niet opgevangen, maar kan voor mulching gebruikt worden
   Gardena HandyMower 22/18V P4A Set

   Als je maar een beperkte gazon hebt, is deze compacte accu grasmaaier van Gardena misschien wat voor jou. Je pakt hem zo uit de schuur en hebt hem snel aan de praat. Bij dit model wordt een 18 volt accu en oplader meegeleverd zodat je snel aan de slag kunt.

   Het model is prettig in gebruik. Je kunt kiezen uit 3 maaihoogtes en die kun je gemakkelijk instellen. De handgreep is zwenkbaar en hierdoor is het model goed te besturen. Je hebt ook duidelijk zich op de stand van de batterij door de LED-indicator. Door het mulchmes kun je direct jouw gazon van meststof voorzien en hoef je in principe niet na te harken.

   Bedenk wel dat dit een model is voor de kleinere gazons. Aangeraden wordt om deze accu grasmaaier van Gardena te gebruiken tot ongeveer 50 vierkante meter.


    Reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

    Geef een reactie:

    Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.