Beste backpacks

Backpack

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 4 juli 2022

Wil jij graag backpacken of meerdere dagen hiken of door de jungle reizen? Dan is het vaak niet handig om een grote koffer met wieltjes mee te nemen. Een backpack is dan absoluut de beste oplossing!

Lees snel verder in deze koopgids om erachter te komen wat een backpack is, wanneer je het kunt gebruiken en waar je op moet letten bij de aanschaf van een goede backpack. Tot slot zetten we de vijf beste backpacks van dit moment op een rijtje, zodat jij een keuze kunt maken om de juiste backpack voor jou te vinden.

Beste koop van 2024
Beefree Backpack
Beste backpack voor wandeltochten

Beefree Backpack

 • Comfortabel model met verstelbare schouder- en heupbanden en aan te passen rugsysteem
 • Inclusief regenhoes
 • Meerdere handig te bereiken compartimenten
 • Groot en ruim

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Beefree Backpack

Beefree Backpack

Enthousiaste wandelaars en backpackers
Nomad Batura

Nomad Batura

Reizigers met veel spullen
Deuter Aviant Access Pro 55L

Deuter Aviant Access Pro 55L

Hikers en lichte reizigers

Wat is een backpack?

Een backpack is een grote rugzak die je op je rug draagt. De backpack is groter dan een daypack en wordt voornamelijk gebruikt als je meerdere dagen of langere tijd gaat wandelen of reizen. Een backpack kun je helemaal afstellen op je eigen lichaam zodat het dragen van een zwaardere bepakking beter aanvoelt.

Waar en wanneer kies je voor een backpack?

Een backpack kun je gebruiken als je op vakantie gaat en je geen koffer hebt, of het gebruik van een koffer onhandig is. Maar vaak wordt de backpack gebruikt bij het rondreizen van land naar land of van plaats naar plaats. Mocht je gaan backpacken, dan is het handig om een backpack te kopen van rond de 55 tot 65 liter. Want hoe groter je backpack des te meer je mee kunt nemen. Denk aan wandelstokken, maar wellicht ook je trekkerstent, slaapmatje en slaapzak om een meerdaagse hike mogelijk te maken. Maar je moet het natuurlijk wel allemaal kunnen dragen qua gewicht.

Een backpack wordt ook veel gebruikt om te hiken. Als je gaat hiken en je slaapt in een huisje of hutten, dan is het handig om een kleinere backpack te gebruiken van 35 tot 55 liter. Je hebt dan minder spullen nodig dan wanneer je je eigen 1-persoonstent meeneemt. Ga je wel kamperen en neem je zelf je tent en kampeerspullen mee, dan kun je beter voor een iets grotere backpack gaan.

Verschillende soorten backpacks

Er zijn veel verschillende soorten backpacks. Dat zie je vooral in de grootte. Backpacks gaan van 40 liter tot 80 liter. Er zijn speciale backpacks voor mannen en vrouwen, maar veel backpacks zijn ook unisex. Daarbij zijn lengte en postuur wel belangrijk om mee te nemen. Er zijn veel verschillende soorten merken en kleuren.

Waar let je op bij het kopen van een goede backpack?

Als je een backpack wil aanschaffen doe je dat meestal niet voor een keer. Een backpack kun je jarenlang gebruiken voor langdurige reizen. Het is belangrijk dat je een juiste keuze maakt en dat je blessures voorkomt. De meeste voorkomende blessure is een rugblessure omdat de backpack niet goed afgesteld is op jouw lengte en lichaam of omdat je te veel kilo’s draagt. Daarom is het altijd van belang om een backpack te passen met gewicht erin om te kijken of de tas dan nog steeds fijn zit en loopt. Naast deze tips hebben we hieronder nog een aantal belangrijke punten op een rijtje gezet.

 • Welk formaat backpack met hoeveel liter inhoud is het meest geschikt?
 • Welke backpack is het meest geschikt voor jouw postuur?
 • Wat zijn de toegangsmogelijkheden tot het hoofdvak?
 • Over welke extra vakken beschikt de backpack?
 • Extra: hoe stel je jouw backpack perfect af op jouw lichaam?

Formaat

Het formaat is afhankelijk van de reis die je gaat maken maar ook van je eigen lengte. Want hoe groter de tas des te meer je erin kunt stoppen en des te zwaarder de backpack wordt.  Er wordt aangeraden om niet meer mee te nemen dan 20% van je eigen lichaamsgewicht.

Ook de lengte speelt een rol. Als je rond de 1.60 m bent dan is het handig om een backpack te kiezen van 50 liter of minder. Ben je tussen de 1.60 m en de 1.85 m dan kun je een backpack kopen tot 65 liter. Ben je langer dan 1.80, dan kun je ook naar een grotere backpack kijken. Dit zijn adviezen, maar hier kun je van afwijken. Bedenk vooral dat je de tas niet te zwaar maakt, zodat je zoveel mogelijk plezier uit je reist kunt halen.

Postuur

Backpacks voor mannen en vrouwen verschillen niet enorm veel, maar kunnen wel een groot verschil maken in comfort.

De backpacks voor de dames hebben smallere schouderbanden en zijn net iets anders gevormd dan die van heren backpacks. Backpacks voor mannen hebben meestal een langer rugpand en worden ook wel extra long genoemd. Gelukkig kun je bij veel backpacks het rugpand verstellen zodat de backpack goed wordt afgesteld op jouw lichaam.

Backpacks voor vrouwen, die ook geschikt kunnen zijn voor smallere mannen, worden ook wel Slim Fit genoemd. Wel kunnen deze backpacks meer vrouwelijke kleuren hebben. Daarnaast heb je ook nog een regular fit. Die wordt ook vaak door zowel mannen als vrouwen gebruikt.

Toegang tot hoofdvak

Soms is het hoofdvak alleen bereikbaar via de bovenkant. Dan kun je de klep open maken en door middel van het koord dat je open trekt van bovenaf in je backpack komen. Dit is niet altijd even praktisch. Soms stop je iets onderin en als je dat nodig hebt moet je eerst alles eruit halen voordat je erbij kunt komen.

Gelukkig zijn er verschillende soorten backpacks en hebben sommige backpacks meerder manieren om het hoofdvak te openen of een gedeelte daarvan te openen. Kan het hoofdvak ook via de voorkant van de backpack bereikt worden, dan noemen we dat een frontloader. Dat heeft dus als grote voordeel dat je niet alles uit je backpack hoeft te halen.

Meerdere vakken

Het is handig als een backpack meerdere vakken heeft. In het hoofdvak kun je de meeste spullen kwijt. De meeste backpacks zijn ook voorzien van een kleiner ondervak, waar je schoenen of vuile was in kwijt kunt, zonder dat de geur de rest van de inhoud aantast. Daarnaast is het fijn als je aan de zijkant van je backpack een zijvak hebt waar je een fles water in kunt stoppen en er makkelijk bij kunt tijdens het lopen. Zo kun je ook spullen die je snel nodig hebt in vaste vakjes stoppen zodat je het snel terug kunt vinden.

Hoe kun je de backpack op jouw lichaam instellen?

Zorg ervoor dat je alle banden etc. losser maakt, zodat je de backpack op jouw lichaam kunt aanpassen.

 1. Eerst kijk je of je rugpand goed staat of dat je deze nog korter of langer moet maken.
 2. Dan ga je de tas voor een gedeelte inpakken zodat er een aantal kilo’s inzitten.
 3. Je doet als eerste de heupband vast. Zorg ervoor dat je heupband net boven je heupbot zit en trek deze aan. Zit deze goed?
 4. Je kunt nu de schouderbanden aantrekken. Dit doe je tegelijk. De backpack komt dan dichterbij je rug. Trek door totdat het rugpand tegen je rug aanzit.

Het belangrijkste is dat het meeste gewicht op de heupband komt te staan, je kunt dus een kleine ruimte laten tussen de bovenkant van je schouders en de schouderband.

Reviews van de 5 beste backpacks

Hieronder onder uitgebreide review van elk model uit de top 5 van de expert. Hopelijk maken we je zoektocht, om een goede backpack te vinden, daarmee een stukje makkelijker.

 • Comfortabel model met verstelbare schouder- en heupbanden en aan te passen rugsysteem
 • Inclusief regenhoes
 • Meerdere handig te bereiken compartimenten
 • Groot en ruim
 • Geen
Beefree Backpack

De grote zwarte backpack van Beefree is ideaal voor de rondtrekkende reiziger of de lange wandelaar. De rugzak heeft als pluspunt dat het een frontlader is, zodat je de backpack vanaf de voorkant kunt openmaken. Je hoeft dan niet alle spullen er via de bovenkant uit te halen om bij je spullen onderin de tas te komen. Deze backpack heeft aan de zijkanten nog vakken waar je een waterfles in kunt doen, de zogenoemde mesh vakjes.

Met een verstelbaar rugsysteem en een verstelbare schouder- en heupband is backpack erg comfortabel. De rugzak is gemaakt van duurzaam materiaal en heeft versterkte naden. Zo gaat de backpack lang mee. Als het regent kun je de geïntegreerde regenhoes om de tas heen doen zodat alles droog blijft. Deze backpack heeft een apart vak voor vieze kleding. Ook kun je jouw waterzak makkelijk kwijt en is er ruimte om de waterslang naar buiten de leiden.

  • hoofdvak bereikbaar via bovenkant en voorkant
  • heeft een bodemvak
  • ventilatie kanalen
  • regenhoes inbegrepen
  • compressieriemen
  • gewatteerde en verstelbare schouderbanden
  • geen klein vakje op de heupband
  Nomad Batura

  Deze blauwe Nomad backpack is een opvallende verschijning. Naast de opvallende kleur kun je 70 L kwijt in deze backpack. Je kunt het hoofdvak aan de bovenkant openmaken met een touwtje/koord en aan de voorkant met een rits. Dat maakt het een overzichtelijke backpack. Hij heeft een bodemvak zodat je vieze kleding of schoenen apart kunt houden. Het enige nadeel van deze backpack is dat er geen klein vakje op de heupband zit om een snack of telefoon in op te bergen.

  Deze backpack zit fijn om je schouders door de gewatteerde schouderbanden. Je kunt de schouderbanden en het rugpand ook verstellen zodat de backpack nog beter bij jouw lichaam past. Er zit een geïntegreerde regenhoes inbegrepen. Mocht je in een flinke bui lopen dan kun je je spullen beschermen door deze regenhoes te gebruiken.

   • Afneembare dagrugzak voor dagtochten en wandelingen
   • Comfortabel te dragen met gewatteerde schouderband en heupband
   • Handig ontwerp met vak voor vuile was en vergrendelbare rits
   • Niet de grootste backpack met rond de 55L inhoud
   Deuter Aviant Access Pro 55L

   Deze backpack van Deuter is ontworpen om jouw reis of hike zo aangenaam mogelijk te maken. In principe is de rugzak gemaakt voor vrouwen of voor mannen met een smallere pasvorm. Op die manier sluit het rugpand beter aan op jouw rug. Door de gewatteerde schouderbanden en stevige heupband zit de tas ook nog eens comfortabel.

   Ook over het ontwerp is goed nagedacht. De backpack heeft namelijk een volledige te openen voorvak. Hierdoor pak je alles snel in, ideaal voor de backpacker. Ook is er een speciaal vak aanwezig voor vieze was. De rest van je kleding wordt hierdoor niet vies. En mocht je een wandeling maken, dan hoef je ook niet de hele tas mee te zeulen. Je kunt namelijk een kleine dagrugzak los maken voor een dagtocht. De inhoud van de tas verschilt een beetje per model, maar zit op ongeveer 55L.


    Reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

    Geef een reactie:

    Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.