Reviews
Slaapmatjes voor outdoor en kamperen

Beste slaapmatjes van 2019

Auteur: Joost
Laatst bijgewerkt op: 06 aug 2019

Of je nou een echte backpacker bent of meer van casual kamperen houdt, goede nachtrust is essentieel voor iedere kampeervakantie. Twee weken lang zo goed als op de grond liggen wordt niemand blij van. Ben je benieuwd waar je op moet letten als je een comfortabel maar praktisch kampeermatje gaat uitzoeken? Dan is dit artikel echt iets voor jou.

Exped MegaMat Duo Slaapmatje voor 2 personen

Beste keus: Exped MegaMat Duo 10 L Slaapmat

Dit comfortabele, goed geïsoleerde slaapmatje is geschikt voor twee personen. Zo wordt kamperen toch nog een beetje romantisch!

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Exped MegaMat Duo Slaapmatje voor 2 personen

Exped MegaMat Duo 10 L Slaapmat

Voor ieder die met z'n tweetjes romantisch wil kamperen
Exped Synmat zelfopblazend slaapmaatje voor outdoor kamperen

Exped Synmat 7 slaapmat

Geschikt door mensen die van comfortabel kamperen houden
Nomand Allround Slaapmatje voor kamperen|Slaapmatjes

Thermarest Neo Air XLite Slaapmat

Voor kampeerders die een licht, maar zeer goed slaapmatje nodig hebben.
ThermaRest RidgeRest SoLite slaapmatje dat moet worden uitgerold voor kamperen

Thermarest RidgeRest SoLite Regular

Uitermate geschikt voor backpackers

Nomad Allround Slaapmat

Voor enthousiaste kampeerders die een zelf opblaasbaar slaapmatje zoeken

Soorten slaapmatjes

Er zijn verschillende soorten slaapmatten te koop voor verschillende soorten kampeerders. Om je op weg te helpen, hebben we wat informatie verzameld en een handige tabel gemaakt met de voor- en nadelen van de verschillende soorten.

Zelfopblaasbare matjes

De naam zegt het al. Door een speciaal ventiel blaast dit slaapmatje zichzelf op. Je hoeft hem dus alleen maar in je tentje uit te rollen en het ventiel open te draaien. Aan de binnenkant zijn deze slaapmatjes voorzien van open-cel foam. De lucht vult de cellen (een soort compartimenten in het schuim) waardoor het matje opzet. Het schuim zorgt voor het nodige comfort en extra isolatie.

Gesloten-cel foam matjes

Deze matten herken je aan hun ribbelige reliëf en kleine pakvolume. Het idee is dat wanneer je op het matje ligt, de lucht in de ruimte tussen de ribbels wordt afgesloten door je lichaam. Dit zorgt voor de nodige isolatie. Hoewel deze matjes dus gemaakt zijn van schuim, zijn deze gesloten-cel slaapmatten niet bijster comfortabel. Je kan ze echter wel zeer klein opvouwen en ze zijn erg licht.

Luchtbedden

Handig voor logeerders en autovakanties, minder handig voor backpackers en kampeerders. Het luchtbed is door de (variabele) dikte een stuk comfortabeler dan je doorsnee slaapmatje. Met een hand- of voetpomp vul je deze waterdichte mat met lucht, wat voor een prettig matras zorgt. Omdat een luchtbed alleen met lucht gevuld is, is deze niet geïsoleerd. Een mooi opgemaakt bedje in je tent ziet er gezellig uit, maar kan dus behoorlijk koud zijn.

Soort slaapmatje Voordelen Nadelen
Zelfopblaasbaar matje Je hebt geen pomp nodig. Comfortabel door het foam waarmee het slaapmatje gevuld is. Makkelijk te repareren. Zijn zwaarder dan gesloten-cellen foam slaapmatjes.
Gesloten-cel foam matjes Je hoeft deze matten niet op te blazen. Raken niet snel beschadigd. Zeer licht. Minimaal comfort
Luchtbedden Maximaal comfort Pomp is nodig. Zwaarder dan andere slaapmatjes. Gaan snel lek. Groot pakvolume. Koud door slechte isolatie.

Waar je op moet letten bij de aanschaf van een slaapmatje

Gewicht

Vooral voor backpackers maakt iedere gram verschil als het om kampeerspullen gaat. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is er behoorlijk verschil in gewicht tussen de soorten slaapmatjes. Als dit belangrijk voor je is, is het belangrijk om de keuze te maken tussen meer comfort en meer gewicht of minder comfort en minder gewicht.

Pakvolume

Wederom een niet onbelangrijk detail voor backpackers. De meeste matjes zijn redelijk klein op te rollen. Toch blijft het altijd een van de grootste ruimte-innemers in je rugzak. Wanneer je gaat backpacken is het aan te raden om een matje aan te schaffen met zo min mogelijk pakvolume.

Dikte

Hoe dik je slaapmatje is, hangt af van de vulling van het matje. Slaapmatten met open-cel schuim zijn dikker dan modellen met gesloten-cel schuim, maar luchtbedden zijn dikker dan open-cel schuim matjes. De dikte van je matje heeft directe invloed op hoe comfortabel deze ligt. Ben je hier gevoelig voor of heb je snel last van je rug, dan is het zeker te overwegen om voor een iets dikker slaapmatje te gaan en hier wat ruimte voor op te offeren.

Isolatie

De mate van isolatie in je slaapmatje wordt aangegeven met een R-waarde. Hoe hoger de waarde, hoe warmer je matje zal zijn. Stem je keuze dus af op de plek of het seizoen waar(in) je het matje nodig zal hebben. De volgende R-waardes zijn aan te raden:

In de zomer is minder isolatie nodig. Een R-waarde van 1 of 2 is hierbij al genoeg. Voor de lente of de herfst is het wel aan te raden om beter geïsoleerd matje aan te schaffen. Ga uit van een R2 tot R3. In de winter is het echter nog belangrijker om aan de isolatie te denken. Richt je hier vooral op matjes met een R-waarde van 3 tot 5. Hoe kouder het gebied waar je gaat kamperen, hoe hoger de R-waarde die je nodig hebt.

De beste vijf slaapmatjes

In onze uitleg over goede slaapmatjes hebben we verteld over de verschillende eigenschappen van slaapmatjes. Hieronder hebben we de beste matjes op een rij gezet voor verschillende doelgroepen. Voor ieder wat wils!

Exped MegaMat Duo Slaapmatje voor 2 personen
 • Comfortabel
 • Zelfopblaasbaar
 • Zeer goede isolatie
 • Geschikt voor twee personen

Een romantisch kampeertripje is vaak minder romantisch dan je denkt wanneer je op twee losse, keiharde slaapmatjes ligt. Gelukkig is ook voor de duo’s (en voor de singles met hoge standaarden) een tweepersoons matje van hoge kwaliteit beschikbaar.

De Exped MegaMat Duo is, met zijn pakvolume van 70 bij 30 centimeter en gewicht van 4500 gram, wat lastiger mee te nemen. Wel krijg je er de meest comfortabele nachtrust voor terug. De 10 centimeter dikke slaapmat komt zo dicht bij je bedje thuis als je van een slaapmatje kan verwachten. De grootte is 197 bij 132 centimeter. Ongeveer even groot als een twijfelaar. Zo past de Exped MegaMat Duo in de meeste tweepersoonstenten.

Voor het grootste gedeelte blaast dit matje zichzelf op. Wel zo prettig wanneer je aan het kamperen bent. Voor het laatste beetje opblaas werk wordt een handige handpomp meegeleverd, waarmee binnen een handomdraai je matje volledig hebt opgeblazen. Met behulp van het ‘honeycomb’ gevormde schuim, is de MegaMat zeer goed geïsoleerd en te gebruiken in ieder seizoen. De mat heeft een R-waarde van maarliefst 9,5.

Exped Synmat zelfopblazend slaapmaatje voor outdoor kamperen
 • Licht
 • Klein pakformaat
 • Ingebouwde handpomp
 • In alle seizoenen te gebruiken
 • Comfortabel (7cm)

De Exped Synmat 7 is een goed voorbeeld van een matje dat te mooi lijkt om waar te zijn. Het is namelijk comfortabel, licht én goed geïsoleerd. Met een pakvolume van 21 bij 15 centimeter en een gewicht van 1 kilo, past dit slaapmatje in iedere rugtas. Uitgerold is de Synmat 7 65 bij 183 centimeter. Hiermee past hij in bijna iedere tent. Met zijn 7 centimeter dikte is de Synmat ook nog eens ontzettend comfortabel.

Met behulp van de microvezel vulling, is de Synmat 7 zeer goed geïsoleerd en te gebruiken in ieder seizoen. De mat heeft een R-waarde van maarliefst 4,9. Dankzij de ingebouwde handpomp is je matje zo opgeblazen zonder dat er onnodig vocht in het ventiel vast komt te zitten. Alles wat je hoeft te doen is met beide handen op het aangegeven stuk in de mat duwen, en het matje wordt razendsnel opgeblazen. Om het matje weer leeg te laten lopen draai je simpelweg het ventiel open.

Nomand Allround Slaapmatje voor kamperen|Slaapmatjes
 • Zeer goede warmte tot gewicht ratio
 • Klein pakformaat
 • Comfortabel (6cm dik)
 • 3 Seizoenen te gebruiken

Formaat en gewicht zijn voor vele kampeerders erg belangrijk. Voor een zeer licht maar comfortabel matje heeft Thermarest het product voor jou. De Neo Air XLite slaapmat weegt met zijn 350 gram minder dan een pak suiker. De pakgrootte is 23 x 10 cm, waardoor de Neo Air XLite ideaal is voor backpackers en lichtgewicht kampeerders.

De buitenkant van het matje is gemaakt van 100% nylon. Hoewel dit matje gevuld wordt met lucht, heeft Thermarest zijn uiterste best gedaan om het slaapmatje zo geïsoleerd mogelijk te maken. Met de ThermaCapture™ technologie wordt stralingswarmte in de mat gevangen terwijl de Triangular Core Matrix™ constructie warmteverlies tegen gaat. Deze magische combinatie zorgt ervoor dat het matje wel 6cm dik wordt, en over een van de beste comfort tot gewicht ratio’s beschikt.

Dankzij de uitmuntende isolatietechnologie van Thermarest is dit slaapmatje (met een R-waarde van 3,2) wel drie seizoenen lang te gebruiken. De mat heeft een afmeting van 183cm bij 51cm. Voor de langere kampeerders kan deze dus misschien iets te klein zijn.

ThermaRest RidgeRest SoLite slaapmatje dat moet worden uitgerold voor kamperen
 • Zeer licht
 • Makkelijk mee te nemen
 • Reflectief materiaal zorgt voor de nodige isolatie

Dit matje is alleen voor de meest toegewijde backpackers. Dit ultradunne slaapmatje kan niet worden opgeblazen en is dus een enkele laag gesloten-cel foam. Het matje is slechts 400 gram en heeft een pakvolume van 51 bij 20 centimeter. Zo kan je hem gemakkelijk aan de onderkant van je backpack bevestigen en overal mee naartoe nemen. Het slaapmatje is uitgerold 51 centimeter breed, 183 centimeter lang en 1,5 centimeter dik.

De RidgeRest SoLite is, door de enkele laag gesloten-cel foam, niet het best geïsoleerde matje. Wel heeft Thermarest zijn best gedaan om toch zoveel mogelijk warmte te behouden. De slaapmat is bedekt met een laag reflectief ThermaCapture™ materiaal, waardoor de lichaamswarmte zo veel mogelijk wordt gereflecteerd. Wanneer je deze reflectieve kant omhoog legt, haalt dit matje toch nog een R-waarde van 2.8 en is deze tot in de herfst comfortabel te gebruiken.

 • Geschikt voor alle temperaturen
 • Comfortabel
 • Antibacteriële behandeling
 • Zelfopblaasbaar

De naam zegt het al: dit model van Nomad is een perfect allround slaapmatje. De mat is naar eigen voorkeur in verschillende maten verkrijgbaar. 3,8cm, 5cm of 10cm dik en 63cm of 77cm breed. Zo kun je zelf beslissen of ruimte of comfort hogere prioriteit heeft in jouw bagage. Het slaapmatje is193cm lang en daarmee geschikt voor de meeste kampeerders. Het pakvolume is 65cm bij 23cm. Dit, gecombineerd met het gewicht van 3,3 kilo, maakt het misschien niet het beste slaapmatje voor backpackers.

Met een R-waarde van maarliefst 11 is dit slaapmatje geschikt voor in alle weersomstandigheden. De polyester buitenkant verschuilt schuim met zeer hoge dichtheid, waardoor het matje zeer goed geïsoleerd wordt. Met de twee ventielen gaat het opblazen erg makkelijk: je hoeft simpelweg de ventielen open te zetten en het matje blaast zichzelf op. Draai de ventielen wanneer het matje is opgeblazen weer dicht, en je kan genieten van een comfortabele nacht.

De slaapmat is behandeld met antibacteriële middelen om vervelende geurtjes en schimmels te voorkomen. Zo kan je extra lang genieten van je Nomad Allround matje.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.