Beste luchtbed

Luchtbed: 5x de beste luchtbedden van 2021 uit de test

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 25 juni 2021

Een luchtbed kan je nacht maken of kraken. Maar waar moet je nu op letten om ervoor te zorgen dat je comfortabel ligt? De keuze is reuze, want luchtbedden zijn er in alle soorten en maten en ook nog verkrijgbaar in verschillende kleuren en met verschillende pompsystemen.

Hieronder leggen we je precies uit waar je op moet letten bij de aanschaf van een luchtbed die geschikt is voor de doeleinden waar jij hem voor wil gebruiken. Daarnaast zetten we de 5 beste luchtbedden voor je op een rijtje om de keuze nog gemakkelijker te maken.

Beste koop van 2021
Nomad Allround 5.0 Luchtbed
Het beste allround luchtbed

Nomad Allround 5.0 Luchtbed

 • Relatief goedkoop
 • Zelfopblaasbaar
 • voor meerdere doeleinden inzetbaar
 • Goede isolatie

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Nomad Allround 5.0 Luchtbed

Nomad Allround 5.0 Luchtbed

Onze aanrader voor een allround luchtbed - een goede prijs-kwaliteitverhouding en geschikt voor veel situaties.
Therm-a-Rest NeoAir Uberlite Luchtbed

Therm-a-Rest NeoAir Uberlite Luchtbed

Een zeer lichtgewicht luchtbed van 250 gram - ideaal voor trektochten, ook in de wat koelere periodes van het jaar.
Therm-a-Rest NeoAir Xtherm Luchtbed

Therm-a-Rest NeoAir Xtherm Luchtbed

De beste slaapmat voor 't kamperen in koude nachten - comfortabel, lichtgewicht en een hoge R-waarde van 6.9
Intex Luxe 2-persoons Slaapbank

Intex Luxe 2-persoons Slaapbank

Onze aanrader als luchtbed en slaapbank voor logees
Intex Queen Deluxe Luchtbed

Intex Queen Deluxe Luchtbed

Het favoriete luchtbed voor de glamping - kamperen in echte luxe.

Waarom kiezen voor een luchtbed?

Wat is een luchtbed precies? Wat is het verschil met een slaapmatje? Luchtbedjes zijn een goede uitkomst om extra slaapplaats te creëren, bijvoorbeeld wanneer er een logee langs komt. In andere situaties is een luchtbedje simpelweg onmisbaar, zoals tijdens een trektocht of een kampeervakantie.

Vanwege alle verschillende doeleinden waarvoor een luchtbed kan worden ingezet, zijn ze verkrijgbaar in allerlei verschillende vormen, maten en gewichten. Wanneer je een luchtbed mee neemt op een trektocht wil je uiteraard dat het pakvolume en gewicht zo laag mogelijk zijn, zodat je tas niet helemaal vol zit of te zwaar wordt van slechts je slaapmatje.

Wanneer je het luchtbed vooral voor thuis gebruikt, heb je misschien liever een wat dikker luchtbed met een ingebouwde pomp, zodat deze zo staat wanneer je onverwachts bezoek krijgt.

 • Snel een extra slaapplek thuis (die echt goed comfortabel ligt)
 • Beschikbaar met of zonder (handmatige) pomp
 • Perfect voor op de camping en kamperen
 • Lichtgewicht luchtbedden beschikbaar voor langere trektochten
 • Een comfortabeler alternatief dan de meeste slaapmatjes

Waar let je op bij de aanschaf van een luchtbed?

Zoals inmiddels al duidelijk mag zijn, is er heel veel keuze wanneer het aankomt op een luchtbed. Daarom leggen we hieronder uit waar je op moet letten om de keuze makkelijker te maken wanneer je een luchtbed gaat aanschaffen.

1. Oppompsystemen

Wanneer je een luchtbed koopt is deze leeg en er zijn een heleboel manieren om hier lucht in te krijgen. Het eerste waar je wellicht aan denkt is met de mond opblazen of met een ouderwetse hand- of voetpomp, maar de tijd heeft niet stilgestaan en inmiddels zijn er veel meer opties.

Elektrische pomp

Zo zijn er luchtbedden met een ingebouwde elektrische pomp, maar je kunt ook een externe elektrische pomp kopen. De meeste van deze pompen kun je zowel via het stopcontact als via de aansteker van de auto gebruiken. Ideaal voor autovakanties! Je hebt alleen wel altijd toegang nodig tot stroom om hier gebruik van te kunnen maken.

2. Lichtgewicht luchtbed voor trektochten

Voor de avonturiers onder ons, die graag hun bepakking zo minimaal en licht mogelijk willen houden zijn er ook pompzakken. Dit zijn zakken met een ventiel dat precies past op een bijbehorend luchtbed. Aan de andere kant van de zak zit een grote opening waarin gemakkelijk lucht gevangen kan worden. Als de zak vol zit kan deze opening gesloten worden en kan de lucht door het ventiel in het luchtbed geperst worden door de zak leeg te knijpen.

Zo’n pompzak weegt vrijwel niets en is tijdens het testen altijd extreem functioneel. Vaak is een luchtbed met slechts 2 a 3 keer pompen volledig opgeblazen en je reiskussen in 1 keer.

3. Zelfopblazend luchtbed – voor ’t comfort

Tot slot zijn er nog matjes en luchtbedden die zichzelf opblazen. Door het ventiel open te draaien kan de lucht naar binnen stromen. Als het luchtbed vol is stopt de toestroom, zonder dat deze weer leeg loopt. Om het luchtbed leeg te laten lopen moet je het ventiel weer open zetten en het luchtbed vanaf het voeteneinde oprollen om de lucht eruit te laten stromen.

4. Luchtbed met of zonder isolatie?

In een luchtbed zit uiteraard lucht. De temperatuur hiervan past zich aan, aan de omgevingstemperatuur. In koude omstandigheden heb je dus liever dat deze koude lucht niet naar jouw lichaam trekt. Dit kun je tegenhouden met isolatie.

R-waarde voor isolatie

De mate van isolatie wordt weergegeven met de R-waarde. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter de isolatie en hoe beter het luchtbed jou beschermt tegen de kou. Niet alle luchtbedden geven de waarde weer en je kunt ervan uitgaan dat wanneer er geen R-waarde weergegeven wordt, je de slaapmat alleen kunt gebruiken tijdens de warmere zomermaanden.

De maximale R-waarde is 7 en een slaapmat met een dergelijke isolatiewaarde houdt de koude lucht zelfs bij je vandaan tijdens nachten waarin de temperatuur daalt tot -35℃. Dit is echt voor extreme weersomstandigheden en de kans is groot dat een luchtbed met een R-waarde van 3 of 4 meer dan voldoende zal zijn – zeker als je al een goede slaapzak bezit.

Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen, zoals synthetische materialen en dons. Dons is over het algemeen lichter, maar is niet zo goed bestand tegen water als synthetische materialen.

5. Hoe comfortabel moet het luchtbed zijn?

Slaapcomfort is niet geheel onbelangrijk wanneer het aankomt op een luchtbed, dat blijkt uit elke test keer op keer. Nachtrust is immers een van de belangrijkste momenten om te herstellen. Slaapcomfort wordt in luchtbedden op verschillende manieren tot stand gebracht, namelijk door de constructie van de binnenkant en de constructie van de buitenkant.

Opbouw van een comfortabel luchtbed

Aan de binnenzijde van luchtbedden zit namelijk vaak niet alleen maar lucht. Luchtbedden zijn meestal ingedeeld in verschillende luchtkamers die met behulp van draden of isolatiemateriaal het luchtbed stabiel houden.

Aan de buitenzijde van het luchtbed heb je verschillende opties. Namelijk banen die van het voeteinde naar het hoofdeinde lopen, banen die van links naar rechts lopen of allemaal kleine vakjes die het gewicht gelijkmatig verspreiden. Wat betreft comfort is dit een persoonlijke kwestie en het beste is dan ook verschillende matjes uit te proberen om erachter te komen wat jij zelf het prettigste vindt om op te liggen.

6. Bepakking

Ook het verpakkingsformaat is vooral belangrijk wanneer je echt op reis gaat met je luchtbed. Het is immers niet erg praktisch om een tas op je rug te doen waar alleen een luchtbed in zit.

Sommige luchtbedden kun je moeilijk oprollen en blijven enorm groot, ook wanneer ze leeg zijn. Andere luchtbedjes kun je zo klein verpakken dat ze nog minder ruimte in beslag nemen dan je waterfles!

7. Onderhoud

Een luchtbedje dat je overal mee naartoe neemt op reis moet wel ergens tegen kunnen. De vochtige omstandigheden in de tropen of de vriestemperaturen in de poolcirkel zijn enorme tegenpolen. Maar goede luchtbedjes kunnen alles aan. De echte reis luchtbedjes zijn vaak uitgerust met een anti-schimmel coating.

Daarbij als tip om een matje beter niet met de mond op te blazen. Lucht die je uitblaast is immers erg vochtig en dit kan de binnenkant van je luchtbed aantasten. Zeker wanneer je een met dons geïsoleerd matje kiest, kun je beter een pompzak gebruiken, om de isolatie in tact te houden.

8. Welke maat luchtbed is het meest geschikt?

Ben je een onrustige slaper die veel omdraait en breed uit ligt? Of heb je voldoende aan een kleiner matje? Eenpersoons luchtbedden verschillen in breedte van 60 tot 90 centimeter, houd hier rekening mee met je eenpersoonstentTweepersoons luchtbedden verschillen in breedte van 120 tot 180 centimeter, wat prima past in de meeste tweepersoonstenten.

Ook de lengte van luchtbedden verschilt. Een kleinere dame heeft immers een minder lang luchtbedje nodig dan een lange man. En hoe kleiner het luchtbed, hoe compacter en lichter deze verpakt kan worden. Dus zeker wanneer je zo een zo licht mogelijk luchtbed aan wil schaffen is het handig om op de maat te letten.

Top 5 beste luchtbedden

Dit was heel veel handige informatie over luchtbedjes en inmiddels zal het filteren op verschillende websites al wat makkelijker gaan en de keuze beperken. Mocht je er toch nog niet helemaal uitkomen hebben we hieronder de 5 beste luchtbedjes, voor verschillende doeleinden, op een rij gezet.

 • Relatief goedkoop
 • Zelfopblaasbaar
 • voor meerdere doeleinden inzetbaar
 • Goede isolatie
 • Vrij groot verpakt
Nomad Allround 5.0 Luchtbed

Wil jij een luchtbed dat je voor meerdere doeleinden kunt gebruiken? Dan is deze allround slaapmat van Nomad waar jij naar op zoek bent. Of je nu een nachtje op een festival verblijft, een weekje gaat kamperen in zuid Frankrijk of wel eens logees op bezoek krijgt, dit luchtbed zal je niet in de steek laten.

Ondanks dat het matje slechts 5 centimeter dik is, ligt het comfortabel vanwege de schuimvulling. Daarnaast heeft dit luchtbed een isolatiewaarde van 6,6 waardoor deze ook tijdens koudere nachten inzetbaar is.

Dit luchtbed blaast zichzelf op door het ventiel open te draaien. Zodra het luchtbed gevuld is draai je het ventiel dicht en kun je de lucht eruit laten lopen door het luchtbedje vanaf het voeteneinde op te rollen.

Het gewicht van de slaapmat is net geen 2 kilogram. Niet de lichtste in zijn klasse, maar ook zeker niet de zwaarste. Zo kun je dit luchtbedje dus ook met gemak meenemen naar de camping of op een kortere trektocht. Voor meerdaagse trektochten raden we je aan te kiezen voor een goed lichtgewicht luchtbed, zoals de Therm-a-Rest NeoAir series.

  Op voorraad. Voor 15:00 uur besteld, morgen in huis via bol voor €54.95
  • Super lichtgewicht
  • Compact te verpakken in meegeleverde hoes
  • Meegeleverde pomp
  • Inclusief reparatieset
  • Comfortable structuur
  Therm-a-Rest NeoAir Uberlite Luchtbed

  Als je zo licht mogelijk op pad wil is de Therm-a-Rest NeoAir Uberlight het luchtbedje waar jij naar op zoek bent. Dit is een zeer comfortabel luchtbed en een echt lichtgewicht. Met de meegeleverde pompzak en het intuïtieve ventielsysteem is je slaapmat binnen no-time opgepompt en de volgende ochtend ook zo weer leeg.

  Je kunt het luchtbed gemakkelijk meenemen in de meegeleverde hoes die nog kleiner is dan je waterfles. Het gewicht van de regular size is slechts 250 gram! Het is dan ook de lichtste in zjin soort en heeft zelfs nog een isolatiewaarde van 2,3. Hierdoor kan dit luchtbedje ook rustig gebruikt worden tijdens de koelere voor- en nazomerse nachten. Combineer dit luchtbed met een standaard cell-foam matje en ook de koudere nachten zijn geen probleem.

  Mocht er tijdens de trekking onverwachts een gaatje in de slaapmat komen, kun je dit gemakkelijk repareren met de meegeleverde reparatieset. Zo kun jij met een gerust hart en van alle gemakken voorzien je trektocht tegemoet gaan.

   • Goede isolatie
   • Meegeleverde pomp
   • Inclusief reparatiesetje
   • Winterbestendig
   • Lichtgewicht
   • Compact te verpakken in meegeleverde hoes
   • Comfortabele structuur
   Therm-a-Rest NeoAir Xtherm Luchtbed

   Ben jij een echte kampeer diehard en ben je ook in de winter niet uit je tent weg te slaan? Dan is de Therm-a-Rest NeoAir Xtherm de slaapmat voor jou. Met een isolatiewaarde van maar liefst 6.9, zijn er weinig luchtbedden te vinden die de kou uit de grond beter weren dan deze slaapmat.

   Het intuïtieve winglock-ventiel maakt zowel oppompen als leeg laten lopen erg makkelijk. De beweegbare ventielkleppen voorkomen dat de lucht wegstroomt terwijl je de pompzak opnieuw vult met lucht, maar bieden wel maximale instroom wanneer je het bedje vult met lucht. Leeg laten lopen is een makkie door simpelweg de knop helemaal open te draaien.

   Dit luchtbedje kun je super compact oprollen. Het pakketje is niet groter dan je waterfles en is ook nog eens erg licht. Met slechts 430 gram neem je deze slaapmat dus overal mee naar toe!

   Ook over comfort is nagedacht. Door de uitgedachte interne kamerstructuur wordt extra comfort en stabiliteit geboden. De afwerking van de mat is gedaan met een zacht geweven antislip stof, waardoor je een stille nacht doormaakt.

   Deze Therm-a-Rest slaapmat wordt geleverd inclusief pompzak, draagzak en reparatiekit.

    Uiterlijk 27 september in huis via bol voor €229.99
    • Ook als bank te gebruiken
    • Stevig materiaal
    • Gemakkelijk opbergen
    • Geen ingebouwde of meegeleverde pomp
    Intex Luxe 2-persoons Slaapbank

    Deze opblaasbare slaapbank is echt ideaal voor jouw logees. Ontvang ze met 3 extra zitplekken en creëer twee extra slaapplaatsen door de bank uit te vouwen tot luchtbed. Zo makkelijk kan het zijn!

    De bovenkant van de bank is gemaakt van zacht materiaal voor extra comfort. De onderkant is extra verstevigd, zodat deze tegen een stootje kan. Mocht er toch een gaatje inkomen kan deze gemakkelijk worden gerepareerd met het bijgeleverde reparatiesetje.

    De bank is zowel op te pompen met een externe elektrische pomp (niet meegeleverd) als met een hand- of voetpomp. En als de logees weer vertrokken zijn, hoef je maar een ventiel los te draaien om de bank volledig leeg te laten lopen tot een plat geheel die je gemakkelijk weer kunt opvouwen en opbergen.

     • Super comfortabel
     • Met ingebouwde elektrische pomp
     • Goede prijs-kwaliteit
     • Snel opgezet
     • Zeer groot
     Intex Queen Deluxe Luchtbed

     Wil je best een keertje kamperen, maar heb je echt geen zin om op de grond te liggen? Dan is dit luchtbed echt iets voor jou! Deze Intex Queen Deluxe lijkt wel indrukwekkend veel op de boxspring die je thuis hebt staan. Door het hoofdboard dat eraan vast zit kun je zelfs nog even comfortabel zitten om te lezen of een filmpje te kijken.

     Het luchtbed heeft ook nog eens een mooie uitstraling, met een donkergrijze ombouw een lichtgrijze toplaag. De bovenkant is gemaakt van zacht materiaal voor extra comfort en de onderkant is extra verstevigd, zodat je niet bang hoeft te zijn dat je door een lek toch nog op de grond beland!

     Dit luchtbed maakt gebruik van de unieke fiber-tech technologie waarbij duizenden polyester draadjes van boven naar beneden lopen. Deze draadjes zorgen voor een perfecte stabilisatie en ondersteunen de lichaamshouding voor extra comfort.

     Met de ingebouwde elektrische pomp staat dit luchtbed al binnen 5 minuten voor je klaar! En leeg laten lopen is ook zo gepiept door een enkele dop open te draaien. Het bed wordt geleverd in een praktische opbergtas, zodat je deze gemakkelijk kunt opbergen wanneer je weer thuis op je boxspring ligt.

      Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis via bol voor €104.94

      Reacties

      Anoniem

      Anoniem

      Goed artikel! Extra tip: Pomp het luchtbed de eerste dag van de vakantie 5 à 6 keer op en je zal merken dat je gedurende de vakantie een stuk minder hoeft bij te pompen.

      Geplaatst op 24 jun 2021

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.

      Specificatie Nomad Allround 5.0 Luchtbed Therm-a-Rest NeoAir Uberlite Luchtbed Therm-a-Rest NeoAir Xtherm Luchtbed Intex Luxe 2-persoons Slaapbank Intex Queen Deluxe Luchtbed
      Breedte 63 cm 51 cm 51 cm 193 cm 152 cm
      Dikte 50 mm 0 mm 0 mm
      Doelgroep Volwassenen Volwassenen
      Geschikt voor aantal personen 1 2 1 2 2
      Gewicht 2 kg 170 g 430 g 8,9 kg 12,5 kg
      Hoogte 5 cm 6,4 cm 6,4 cm 100 cm 86 cm
      Kleur Donker blauw Orion Vapor Grijs Grijs
      Lengte 203 cm 236 cm
      Materiaal Polyester Polyester Nylon
      Zelfopblazend Ja Nee Nee