De beste slaapzak getest door Popula.nl

Slaapzak: 5x de beste slaapzakken van 2023 uit de test

Popula  •  Laatst bijgewerkt op 13 februari 2022

Een goede slaapzak moet lekker warm zijn, maar ook weer niet te warm. In deze koopgids helpen we je met het kiezen van de beste slaapzak die voldoet aan jouw eisen. Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuwe slaapzak en welke modellen scoren goed in de test? Hieronder een snel overzicht, gevolgd door ons aankoopadvies en tips. Als laatste gaan we in een uitgebreide review dieper in op elke slaapzak uit de test.

Beste koop van 2024
Coleman Silverton slaapzak
Beste koop slaapzak (mummy model)

Coleman Silverton Comfort 250

 • Capuchon beschikt over een extra vak voor een kussen.
 • Extra opbergvakje aan de binnenkant.
 • Geschikt voor zeer koude temperaturen (tot -24°C)

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Coleman Silverton slaapzak
Beste koop

Coleman Silverton Comfort 250

Beste koop slaapzak voor de frequente kampeerder. Fijn mummy model en comfortabel tot -4°C (maximaal -24°C).
AbbeyCamp400 Slaapzak Dekenmodel
Budget

Abbey Camp Dekenmodel Basic

Beste goedkope slaapzak voor de sporadische gebruiker. Comfortabel tot 4°C, perfect voor zomer of als indoor slaapzak.
Lowland Outdoor Companion Economy

Lowland Outdoor Companion Economy

De slaapzak voor de doorgewinterde kampeerder die meer zoekt dan een simpele slaapzak. Dit dekenmodel is gevuld met 90% eendendons en comfortabel tot 0°C.
Husky mummyslaapzak Down Dopy

Husky mummyslaapzak Down Dopy

Onze favoriete keuze voor een mummy model slaapzak. Gekozen voor het comfort, kwaliteit van de materialen en de comfort temperatuur van -5C en max. van -25C.
NOMAD® Tennant Creek Slaapzak

NOMAD® Tennant Creek Slaapzak

Voor mensen die een praktische maar warme slaapzak zoeken. Comfortabel tot -2°C.

Waar let je op bij het kopen van een slaapzak?

Bij het kiezen van de juiste slaapzak zijn er een aantal factoren die een grote rol spelen. Allereerst is het van belang om te kijken welke temperatuur-rating er wordt aangegeven, hierdoor weet je voor welke temperaturen de slaapzak het meest geschikt is. Met de volgende vragen kies je de beste slaapzak die het best aansluit bij jouw eisen.

 • Kies je een mummy of dekenmodel slaapzak?
 • Ga je voor een warme dons vulling of voor synthetische vulling?
 • Voor welk seizoen koop je de slaapzak?
 • Voor welke temperaturen moet de slaapzak geschikt zijn?

Voor welk seizoen – zomer of winter?

De meest luchtige optie is de zomerslaapzak, deze is geschikt voor temperaturen warmer dan 5 graden Celsius. Ook zijn er een aantal dikkere modellen op de markt. Deze zijn geschikt voor temperaturen tot ver onder het vriespunt. Naast de dikte van slaapzakken is ook de isolatiewaarde van belang. Deze heeft een grote invloed op de prijs van de slaapzak.

Kies je voor comfort of compact & licht in gewicht?

Daarnaast zul je een keus moeten maken tussen een compacte slaapzak die makkelijk mee te nemen is op reis of een wat dikkere slaapzak die meer ruimte in beslag neemt maar een hoger comfort gehalte heeft. Globaal gezien zijn er twee verschillende modellen op de markt.

Het model van de slaapzak heeft grote invloed op de compactheid en het comfort. De twee verschillende modellen die je het meeste tegen zal komen zijn de dekenmodellen en de mummy modellen.

Dekenmodel slaapzak

Dekenmodellen slaapzak

De deken modellen zijn normaal gesproken zwaarder en groter dan de meeste mummy modellen. Hierdoor nemen ze meer ruimte in, ook wanneer ze goed zijn opgerold. Deze modellen zijn dan vaak ook geen goede keuze wanneer je als reiziger op het gewicht van je bagage let of slechts met een backpack op pad gaat. Verder zijn deze slaapzakken vaak gericht op de wat warmere weersomstandigheden. Je zult dus snel op een dekenmodel uitkomen wanneer je bijvoorbeeld gaat kamperen in de zomer.

Mummy slaapzak

Mummy modellen slaapzak

De mummy modellen zijn te herkennen aan hun vorm. De onderkant is namelijk smaller dan de bovenkant en de slaapzakken zijn aan de bovenkant voorzien van een capuchon. Vaak heeft het voeteneind een soort haaienvin achtige punt, deze is gevormd naar je voeten. Door de vorm heb je minder ruimte voor je benen maar is de mummy slaapzak wel compacter op te rollen dan de hierboven beschreven deken modellen.

De mummy modellen zijn bij uitstek geschikt voor de lichtgewicht kampeerder. Het grote voordeel van een mummy model is de voorgevormde capuchon. Dit zorgt ervoor dat je minder warmte verliest via je hoofd en nek, dit is tenslotte de plek waar je lichaam het grootste deel van zijn warmte verliest.

Slaapmatje of luchtbed

Een goed slaapmatje of luchtbed is essentieel bij outdoor overnachtingen, zeker in het geval van het slapen in een tent. Zeker in de herfst, winter en beginnende lente kan de grondtemperatuur erg laag zijn. Een goed isolerend matje is dan erg belangrijk om de slaapzak het isolerende werk beter te verrichten.

Slaapmatjes en luchtbedden zijn tegenwoordig vaak licht in gewicht, makkelijk mee te nemen en ook een stuk compacter dan vroeger. Voor de schone slapers zijn er ook erg dikke luchtbedden beschikbaar, zoals de Intex Queen Deluxe.

Welk materiaal moet je kiezen voor je slaapzak?

Tot slot is het belangrijk om te weten van welk materiaal de slaapzak is gemaakt. Gaat het hierbij bijvoorbeeld om dons of toch om een synthetisch materiaal?

Dons

Slaapzakken van dons zijn over het algemeen warmer, comfortabeler en meer thermostatisch dan de synthetische slaapzakken. Dit houdt in dat de donzen slaapzakken je warm houden wanneer het buiten koud is en koel houden wanneer het buiten warm is.

Daarnaast is het lage gewicht een groot voordeel van een donzen slaapzak. Dons is van zichzelf erg licht en de slaapzakken hebben een goede gewicht/warmte verhouding ten opzichte van de synthetische variant slaapzakken.

Tot slot heeft een donzen slaapzak een langere levensduur, als je er zuinig mee omgaat gaat een donzen model gemakkelijk 10 tot 15 jaar mee. Dit zie je helaas wel terug in de prijs bij het aanschaffen van een donzen slaapzak.

Het grootste nadeel van een donzen slaapzak is dat deze minder goed isoleert. Dons neemt vocht goed op waardoor isolerend vermogen verkleind. Het is daarom belangrijk dat je de donzen model goed droog houdt (een goed isolerende trekkerstent helpt enorm). Wanneer deze toch nat wordt duurt het lang voordat de slaapzak weer helemaal droog is.

De slaapzakken van dons worden onderverdeeld in verschillende categorieën. Deze categorieën zijn gedefinieerd op basis van vulkracht. De vulkracht geeft aan hoe luchtig de dons is, er wordt namelijk gemeten hoe groot een ons dons is. Wanneer de vulkracht hoger is zul je merken dat de slaapzak beter isoleert. Een donzen model die een hogere vulkracht heeft zal minder zwaar zijn en is kleiner op te rollen dan een even goed model met een mindere vulkracht.

Synthetisch

Veel fabrikanten van synthetische slaapzakken beweren dat ze dezelfde isolatiewaarde en duurzaamheid van een donzen model kunnen evenaren. Helaas blijkt dit in de werkelijkheid toch iets minder vanzelfsprekend te zijn als ze beweren.

Toch zitten er ook zeker voordelen aan een synthetische slaapzak. Wanneer de slaapzak nat wordt zal deze veel sneller drogen dan een vergelijkbaar model dat is gevuld met dons. Daarnaast is voor sporadische kampeerders een duurdere slaapzak van dons het kopen vaak niet waard, behalve als omstandigheden hierom vragen. Vaak in de zomer op de camping in de familietent in Frankrijk? Dan is een synthetische slaapzak een goede keuze.

Tot slot zeggen veel fabrikanten dat een met kunstvezel gevulde slaapzak zijn isolatiewaarde zal behouden. Tijdens het testen kwam naar voren dat dit zeker niet altijd het geval is bij elk model.

Top 5 beste slaapzakken 2021

Om een goed overzicht te krijgen van wat er zoal te koop is hebben wij in maar liefst vijf verschillende categorieën onze favoriet uitgekozen.

 • Capuchon beschikt over een extra vak voor een kussen.
 • Extra opbergvakje aan de binnenkant.
 • Geschikt voor zeer koude temperaturen (tot -24°C)
Beste koop
https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/ColemanSilverton400.jpg

Mede door het mummie model is de Coleman naast comfortabel ook nog een extra warm. Tevens is deze slaapzak voorzien van een thermische kraag en een barrière met ritssluiting. Deze kraag en ritssluiting zorgen ervoor dat de warmte beter binnen kan worden gehouden waardoor de slaapzak dus beter isoleren is. Volgens de fabrikant is de slaapzak geschikt voor gebruik vanaf 29 graden, maar zoals u misschien wel begrijpt zijn wij zelf niet zover gegaan. Wanneer je dat wel van plan bent raden wij aan om naast een goede slaapzak ook een goed isolerend slaapmatje te gebruiken. Vanaf -4 graden Celsius wordt deze slaapzak gezien als zeer comfortabel.

De buitenstof, ook wel de buitentijk genoemd, is gemaakt van 210T ripstop polyester. De slaapzak is gevuld met een dubbellaags 210 gr/m² Coletherm-isolatie. Deze synthetische isolatie heeft holle vezels, deze vezels creëeren kleine luchtzakjes. Deze luchtzakjes zorgen ervoor dat de lichaamswarmte beter wordt vastgehouden. en zo lichaamswarmte vasthoudt.

De binnenkant van de slaapzak heeft ook nog een extra opbergvakje, dit is natuurlijk heel handig voor waardevolle spullen, of dingen die je ’s nachts graag binnen handbereik hebt. Dit kunnen spullen zijn zoals je telefoon, zaklamp of portemonnee. Daarnaast zit er ook een extra vakje in de capuchon, hier kan een kussen in worden gestopt als de slaapzak nog niet comfortabel genoeg is voor jou.

De slaapzak heeft een lengte van 224 centimeter en een breedte van 81 centimeter. Wanneer de slaapzak is opgerold is deze zeer compact en goed mee te nemen in de meegeleverde Compact mee te nemen in het meegeleverde hoes. De afmetingen hiervan zijn slechts 20 bij 40cm.

  • Afkoppelbare rits
  • Rits heeft een tochtstrip aan de binnenkant
  • Waterafstotend
  • Comfortabel tot 4 graden
  Budget
  https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/AbbeyCampDekenmodel400.jpg

  De Abbey camp is een van de meest basis slaapzakken die wij hebben kunnen vinden. Deze slaapzak is ideaal voor de meeste zomerse kampeervakanties of om in te logeren bij vrienden of vriendinnen. Daarnaast is deze slaapzak ideaal voor uw kind wanneer deze bijvoorbeeld op kamp gaat met de sportvereniging of school.

  Doordat deze slaapzak een dekenmodel is kun je je helemaal uitrekken en makkelijk in de slaapzak kruipen. Deze slaapzak voelt heerlijk luchtig aan waardoor het ook na een lange dag op de camping plezierig aanvoelt. De rits heeft een tochtstrip aan de binnenkant. Dit heeft als voordeel dat je geen last hebt van tocht in de slaapzak, daarnaast zorgt deze tochtstrip ervoor dat de rits niet zal schuren tegen je huid. De rits is afkoppelbaar, dit zorgt ervoor dat twee slaapzakken aan elkaar geritst kunnen worden. Ideaal wanneer je met je partner gaat kamperen en toch lekker tegen elkaar aan wilt liggen.

  De slaapzak heeft wanneer deze is uitgerold een breedte van 85 cm. Hiermee is dit model het breedste model dat wij hebben getest. Maar met een lengte van slechts 210 cm is het ook de minst lange slaapzak van de door ons geteste modellen. Verder is de slaapzak gevuld met 190T polyester en wordt deze geleverd met een polyester draagtas.

   Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis via bol voor €34.99
   • Comfortabel
   • Nylon buitenkant
   • Drie seizoenen
   • Uniforme-YKK rits
   • Katoen is wat zwaarder dan synthetisch materiaal
   Lowland Outdoor Companion Economy

   De Lowland Outdoor is het door ons geteste een dekenmodel. Deze slaapzak is geschikt voor maar liefst drie seizoenen en is comfortabel tot een temperatuur van 0 graden celsius. Dit model als de meeste andere slaapzakken is deze voorzien van een tochtslurf, deze kan worden aangetrokken door  een aantrekkoord.

   De buitenkant van deze slaapzak is gemaakt van nylon, hierdoor is de slaapzak lichter van gewicht dan de slaapzakken die van katoen zijn. Daarnaast heeft de nylon buitenkant ook als voordeel dat deze sneller droogt dan een katoenen buitenkant. De slaapzak is gevuld met 90% eendendons. Dit is dan ook terug te zien in de prijs van dit relatief dure model

   Verder is de slaapzak voorzien van een speciale YKK rits. Dit is de rits die op alle Lowland Outdoor slaapzakken zit, hierdoor zijn deze eenvoudig aan elkaar te ritsen. Tot slot kan de onderzijde ook worden open geritst doordat deze slaapzak een twee richtingen rits heeft. Dit heeft als voordeel dat de slaapzak lekker door kan luchten.

   De slaapzak heeft wanneer deze is uitgerold een breedte van 80 cm. Dit is een breedte die vrij gebruikelijk is voor een slaapzak. Ook de lengte is met een lengte van 220 cm vrij normaal. 

    Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis via bol voor €138.87
    • Comfort temperatuur tot -5C
    • Max temperatuur tot -25C
    • Handige glow-in-the-dark rits
    • Fijne capuchon met trekkoord
    • Niet geschikt voor de zomer
    Husky mummyslaapzak Down Dopy

    Rab introduceert met de Husky mummyslaapzak Down Dopy een midrange tot high-end mummie model slaapzak. Het is een drie-seizoenen-slaapzak, waardoor je deze vooral interessant is voor de lente, herfst en het begin en einde van de winter.

    De Husky mummyslaapzak Down Dopy is gevuld met 700gr aan dons. Dit zorgt voor een fijne comforttemperatuur tot -5C. Met een maximale temperatuur van -25C is de slaapzak meer geschikt voor de meer barre overnachtingen. We raden dan ook aan om de Husky mummyslaapzak Down Dopy te kiezen als je slaapzak voor het kamperen in de winter. Voor de zomer is deze slaapzak wat te warm.

    Het eendendons zelf is geïmpregneerd waardoor deze waterafstotend is. Voor de wat vochtigere nachten wordt je hierdoor niet wakker in een slaapzak ondergedompeld in het dauw.

    Het fijne aan de donsvulling is dat deze beter ventileert, waardoor je minder snel te warm wordt en begint te zweten. We vinden de Husky mummyslaapzak Down Dopy een fijne slaapzak.

     • Comfortabel tot maximaal -2 graden
     • Uitneembare voering
     • Glow in the dark ritsen
     • Extra opbergvakjes aan de binnenkant
     • Niet watervast
     NOMAD® Tennant Creek Slaapzak

     Dit model slaapzak is geschikt voor relatief koude temperaturen. De slaapzak is comfortabel tot een temperatuur van -2 graden Celsius. Daarnaast is de Tennant creek erg compact en niet heel erg zwaar, dit zorgt ervoor dat deze makkelijk is mee te nemen wanneer je gaat backpacken of kamperen.

     De slaapzak heeft een breedte van 80cm en een lengte van 220cm. Daarmee is dit model  ontworpen voor mensen langer dan 195cm.

     Deze slaapzak bevat een paar extra features die niet gebruikelijk zijn. Zo heeft de slaapzak glow in the dark ritsen, een vakje aan de binnenkant om dingen in te bewaren die belangrijk zijn of die je graag binnen handbereik hebt tijdens het slapen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je zaklamp. De voering van de slaapzak is uitneembaar. Daarnaast is dit model vast te ritsen aan vergelijkbare modellen zodat er een grote slaapzak van kan worden gemaakt.


      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.