De beste lichtgewicht trekking tenten van 2023
Een trekkerstent is ideaal als je een meer lichtgewicht vakantie hebt gepland. Een goede trekkerstent weegt wat minder en is ook een stuk compacter op te vouwen, ideaal voor tijdens de trekking zelf. Rondreizen met je eigen tent is een avontuur op zich, maar het is essentieel om te kiezen voor een tent van kwaliteit.
In deze koopgids leggen we uit waar jij op moet letten bij het kopen en geven we je advies over de beste trekkerstent van het moment. Afhankelijk van je budget en wensen zit er hopelijk een geschikt model bij.
Vango Tryfan 200 Tent
- Lichtgewicht (3,6 kg)
- Hoge waterkolom van 5000mm
- Compact pakformaat
- Makkelijk op te zetten
- Met goede ventilatie
Afbeelding | Product | Voor wie? | Waar te koop? |
---|---|---|---|
Vango Tryfan 200 Tent | Licht in gewicht en geschikt voor 3 seizoenen. Genoeg ruimte voor twee personen, maar je levert wel wat opslagruimte in. | ||
Nordisk Telemark LW 1 | Deze high-end trekkerstent is hoger in prijs maar een stuk lichter in gewicht. | ||
Fjällräven Abisko Dome 3-Persoons Koepeltent | Voor wie een trekkerstent zoekt die geschikt is voor in de winter, maar ook voor alle andere seizoenen | ||
MSR Mutha Hubba NX Tunneltent | Voor wie een trekkerstent zoekt die geschikt is voor 3 personen in de vorm van een tunneltent. |
Waarom een trekkerstent?
Trekkerstenten zijn speciaal ontworpen om gemakkelijk mee te nemen. Ze zijn dus licht van gewicht en compact verpakt. Zo kun je een trekkerstent makkelijk meenemen in je backpack wanneer je gaat hiken, fietsen of bijvoorbeeld kajakken.
Wanneer je met de motor of auto weg gaat is het pakformaat misschien nog steeds belangrijk, maar het gewicht iets minder. Dit zijn afwegingen die je voor jezelf kunt maken. Op wat voor trip wil jij de tent meenemen en welke eigenschappen vind je belangrijk. Als je dit voor jezelf duidelijk hebt is het makkelijker een goede afweging te maken.
Eigenschappen van trekkerstenten
Trekkerstenten hebben vele verschillende eigenschappen. Denk maar eens aan het materiaal waar ze van gemaakt zijn of het aantal ingangen. Daarnaast verschilt de slaap-, leef- en opslagruimte per tent.
Tentdoek
Het tentdoek van trekkerstenten wordt vaak gemaakt van technisch katoen, polyester of nylon. Technisch katoen is een stof waarin katoen wordt gecombineerd met een synthetische stof. Hierdoor wordt de tent minder zwaar dan de traditionele katoenen tenten en droogt deze sneller. Echter, is dit materiaal nog steeds een stuk zwaarder dan polyester of nylon.
Polyester is ongevoelig voor schimmelvorming en rekt of krimpt niet door natte omstandigheden of door de zon. Het is iets lichter dan technisch katoen, maar nog steeds minder geschikt voor rugzaktochten dan nylon.
Nylon is een extreem dunne, ultra lichtgewicht en toch sterke stof. Het is net als polyester ongevoelig voor schimmelvorming, maar rekt wel wanneer het nat wordt en kan juist iets krimpen door de zon. Hierdoor kan de tent in de ochtend soms iets slap hangen. Ondanks dat deze stof minder goed ademt dan bijvoorbeeld technisch katoen, is dit de stof waar je naar op zoek bent voor de lichtste tenten.
Binnentent
De binnentent wordt veelal gemaakt van een dunne, ademende stof. Hier is vaak niet veel verschil in, behalve dat er soms een waterafstotende coating op aan wordt gebracht, zodat het condens van de buitentent niet naar binnen valt.
Tentstokken
Tentstokken zijn vaak het zwaarste onderdeel van de trekkerstenten. Hoe meer stokken, hoe zwaarder de tent. Daartegenover staat, dat koepeltenten, die minimaal 2 stokken gebruiken, stormvaster zijn dan tunneltenten, waar soms maar 1 stok in zit.
Het materiaal van de tentstokken bepaalt zowel het gewicht als de stevigheid. De voornaamste materialen die worden gebruikt zijn aluminium en carbon. Beide zijn erg lichtgewicht en stevig. Het voornaamste verschil zit hem in de stijfheid. Carbon is namelijk een stuk stijver dan aluminium en daardoor wellicht iets sterker. Het nadeel is echter, dat wanneer de stok breekt deze versplintert en de kans groot is dat dit schade aanbrengt aan het tentdoek.
Vorm van de tent
Als je al even op zoek bent naar een tent is het je wellicht opgevallen dat tenten verschillende vormen hebben. Sommigen hebben een koepelvorm, waarbij twee stokken elkaar kruisen. Vaak kunnen dergelijke tenten blijven staan, zonder dat hiervoor scheerlijnen uitgezet moeten worden. Ideaal wanneer je ook weleens in rotsachtige gebieden kampeert.
Andere tenten hebben een tunnelvorm, waarbij de stokken parallel aan elkaar staan. De rest van de tent wordt in vorm gebracht door scheerlijnen te spannen met behulp van haringen. Soms wordt er in tunneltenten zelfs maar 1 stok gebruikt.
Doordat er in tunnelvormige tenten minder stokken, of in ieder geval minder lange stokken worden gebruikt, zijn deze tenten vaak iets lichter. Echter zijn koepelvormige tenten vaak beter bestand tegen harde wind.
Opzet System
Verschillende tenten moeten op verschillende manieren worden opgezet. Zo zijn er tenten waarbij de stokken door lusjes aan de buitenzijde van de binnentent worden geregen. De buitentent wordt er vervolgens overheen getrokken. Dit heeft als voordeel dat de binnentent ook gebruikt kan worden zonder buitentent in droge en warme omstandigheden voor maximale ventilatie.
Andere tenten maken gebruik van stokken die door banen in de buitentent gaan. De binnentent wordt vervolgens in de buitentent gehangen. Het voordeel hiervan is, dat wanneer je de tent eenmaal een keer hebt opgezet, je de binnentent in de buitentent kunt laten hangen en je de tent de volgende keer in een keer opzet. Ook kunnen dergelijke tenten gebruikt worden met alleen een buitentent en grondzeil, om als shelter te functioneren.
Grondzeil
Bij vele tenten kan er een apart grondzeil, dat ook wel een footprint wordt genoemd, worden aangeschaft. Zo’n grondzeil heeft als functie de onderzijde van de tent te beschermen. De onderkant van de tent zelf is vaak gemaakt van zo licht mogelijk materiaal, dat gevoelig is voor steentjes of takjes.
Een grondzeil wordt bijna altijd gemaakt van PU-gecoat nylon, dat extra stevig is en meer rek biedt, waardoor het netjes om steentjes en dergelijke heen vormt. Ook is de waterdichtheid van dit materiaal hoger, dat belangrijk is, aangezien de druk op een grondzeil groter is dan op het tentdoek.
Luifels / vestibules
Bij trekkerstentjes zit de buitentent altijd los van de binnentent. Dit is erg handig om extra ruimte te creëren buiten het slaapgedeelte om. Aan de zijde van de ingang zit extra ruimte tussen de binnen- en de buitentent, zodat je je spullen buiten kunt laten staan, maar ze toch droog blijven.
De afmetingen van luifels, ook wel vestibules genoemd, verschillen van tent tot tent. Ook hebben sommige tenten maar 1 vestibule waar andere tenten er twee hebben. Twee vestibules betekent automatisch meer opslagruimte.
Waar moet je op letten tijdens de aanschaf van een trekkerstent?
Nu je je hebt ingelezen over de eigenschappen van trekkerstenten en hebt bepaald waar jouw tent aan moet voldoen, is het handig ook de volgende punten in overweging te nemen. Zo kun je je zoekgebied nog verder verkleinen.
Ruimte en aantal personen
Een trekkerstent is niet gemaakt om in te leven, het is bedoeld om in te overnachten. Toch bieden verschillende trekkerstenten verschillende ruimtes. Dit heeft voornamelijk met de vorm en de hoogte van de binnentent te maken.
Als je rechtop wil kunnen zitten in de tent is het belangrijk op de hoogte van de binnentent te letten. Hou daarbij ook rekening met de hoogte van je slaapmatje. Een rond-vormige tent biedt meer binnenruimte dan een tent die in een spitse nok loopt, aangezien de zijkanten van de rondere tent hoger zijn en het dus voelt alsof je meer ruimte hebt.
Uiteraard is het ook belangrijk om te bepalen hoeveel personen er in de tent moeten kunnen overnachten. Ga je altijd alleen op pad? Zoek dan een eenpersoonstent uit. Deze wegen immers altijd het lichtst. Wanneer je met twee of drie personen op pad gaat is het van belang dat iedereen voldoende ruimte heeft om te slapen en om spullen op te bergen.
Indeling
De indeling van een tent bepaalt hoeveel ruimte er over is naast het slaapgedeelte. Daarbij kunnen sommige luifels ook worden gebruikt als tarp, om extra overkapping of schaduw te creëren wanneer dit nodig is.
Gewicht
Gewicht speelt de belangrijkste rol wanneer je de tent in een rugtas met je mee wil nemen op bijvoorbeeld een meerdaagse wandeltocht. Ook op de fiets heb je liever zo min mogelijk gewicht bij je. Hoe lichter hoe beter, maar vaak geldt ook hoe lichter hoe duurder.
Gebruiksgemak
Gebruiksgemak kan voor iedereen anders zijn. Wil je dat de tent in een zucht opgezet kan worden, kies dan voor een tent waarbij de buitentent aan de stokken vast zit. Heb je liever dat het ook mogelijk is om alleen de binnentent op te zetten, omdat je in droge en warme gebieden gaat kamperen, dan wil je wellicht juist een tent waarbij de binnentent aan de stokken vast zit.
Stormvastheid
Voor extreme avonturen is het belangrijk een stormvaste tent aan te schaffen. Het is immers juist de bedoeling dat de tent je beschermt in zulke barre omstandigheden. De stormvastheid wordt grotendeels bepaald door de constructie van de tent en het materiaal van de buitentent. Ook moeten er voldoende scheerlijnen aan de tent zitten of mogelijkheden zijn om extra scheerlijnen te spannen, zodat je de tent goed aan de grond vast kunt maken, om de vorm te behouden en te voorkomen dat de tent weg waait.
Seizoen
In welk seizoen ga jij kamperen? De meeste trekkerstenten zijn 3-seizoenen tenten, die prima te gebruiken zijn in de lente, zomer en herfst. Echter, zijn er ook 4-seizoenen en zelfs 5-seizoenen tenten. De trekkerstenten die geschikt zijn voor 4 seizoenen kun je ook in de winter gebruiken. Maar voor extreme expedities waarbij je gaat kamperen op plekken waar hele pakken sneeuw vallen en waar het ook nog eens enorm hard kan waaien kun je het beste een 5-seizoenen tent aanschaffen.
De beste trekking tenten
Inmiddels weet jij alles over tenten! Je weet nu precies waar je op moet letten en welke eigenschappen belangrijk zijn voor de tent die jij wil gaan aanschaffen. Zal je hem veel meenemen in je rugzak? Dan is gewicht erg belangrijk. Wat vaker op autovakantie, dan telt de ruimte wellicht zwaarder mee.
Om je nog wat verder op weg te helpen hebben we de beste tenten voor trekking op een rijtje gezet..
- Lichtgewicht (3,6 kg)
- Hoge waterkolom van 5000mm
- Compact pakformaat
- Makkelijk op te zetten
- Met goede ventilatie
- Minder opslagruimte omdat het een echte trekkerstent is
De Vango Tryfan 200 is de ideale tent om 3 seizoenen mee rond te trekken. In warmere omstandigheden kun je bijvoorbeeld alleen de binnentent opzetten voor extra verkoeling. In de herfst kan een goede slaapzak helpen. Verder wordt de tent in vorm gehouden door scheerlijnen en haringen. Aan de voorkant van de tent zit een luifel dat aan twee kanten kan worden opengeritst en toegang biedt tot de enige ingang van de binnentent.
Zowel de buitentent als het grondzeil zijn met een waterkolom van 5000mm en 6000mm ontzettend waterdicht en houden je dus ook droog tijdens nattere omstandigheden. Daarbij biedt de tent goede ventilatiemogelijkheden om condens zoveel mogelijk te voorkomen. Ook is de luifel is vrij ruim waar je gemakkelijk je spullen kunt opslaan.
De Vango Tryfan 200 is geen hele grote tent maar groot genoeg om met twee personen in te slapen plus wat spullen. Er is niet veel ruimte om spullen neer te leggen, maar dat maakt het ook een echte trekkerstent.
- Super lichtgewicht tent
- Compact verpakt
- Eenvoudig en snel op te zetten
- Deur functioneert ook als tarp
- weinig sta ruimte (86 cm)
De Nordisk Telemark LW 1 is de ideale high-end trekkerstent. Deze tent heeft meerdere prijzen gewonnen vanwege de lichtgewicht constructie. Met slechts 900 gram is dit echt de lichtste tent in zijn klasse.
Binnen 4 minuten kun je deze Nordisk tent opzetten die 1 ingang heeft in zowel de 1-persoons als 2-persoons uitvoering. Hierdoor heeft de tent ook maar 1 vestibule en is de opslagruimte van de tent wat beperkt. Maar als je toch niet veel bij je hebt, moet dat geen enkel probleem zijn! Van het luifel waarmee je de tent open en dicht doet kun je ook een tarp maken. Hiervoor heb je wel een extra haring nodig. Dan kun je een schaduwplek of extra onderdak creëren om te koken wanneer het regent. De waterzuil van de buitentent bedraagt 1500 tot 3000 mm.
Met zo’n lichtgewicht tent ontstaat er snel condens, maar dit is te voorkomen door een grondzeil te gebruiken en goed te ventileren. Gelukkig is het met deze tent mogelijk om goed te ventileren en een passend grondzeil is apart verkrijgbaar.
- 5-seizoenen tent
- stormvast
- Makkelijk op te zetten
- Veel opslagruimte
- Goede ventilatiemogelijkheden
- Hoge waterkolom
Als echte avonturier kampeer je in de meest extreme omstandigheden en dus ook in de sneeuw. Deze 5-seizoenen tent van Fjällräven is opgewassen tegen winterweer, maar je kunt er ook in de zomer prima mee uit de voeten.
Het unieke model zorgt ervoor dat je makkelijk met meerdere mensen in de tent kan slapen maar ten alle tijden genoeg ruimte hebt om spullen neer te zetten. De tent heeft 2 ingangen welke ook als luifel gebruikt kunnen worden. Zo kun je de tent ruimtelijker maken. De binnen en buiten tent worden tegelijkertijd opgezet door middel van een driestokkencontructie. Dit zorgt er voor dat de tent makkelijk op te zetten is maar ook zelfdragend is.
Met een waterkolom van 3000mm voor zowel de buitentent als het grondzeil is deze tent ontzettend waterdicht. Door het ergonomische design waait de wind over de tent heen, waardoor de tent stormvast is.
- Goede prijs kwaliteit
- 2 vestibules
- 2 ingangen
- Binnentent is afzonderlijk te gebruiken
- Lichtgewicht
- Veel leefruimte en goed ventileerbaar
- Niet heel erg stormvast
- Niet geschikt voor hele natte omstandigheden
De MSR Mutha Hubba NX is een zeer bekende tent en dat heeft een reden. De prijs-kwaliteit van deze tent is superieur. Met een gewicht van slechts 2 kg neem je deze tent met gemak ergens mee naar toe.
Wanneer het lekker weer is, is het ook een optie alleen de binnentent op te zetten, zodat het lekker doorwaait. Maar ook wanneer de buitentent er wel overheen zit, kan er goed geventileerd worden.
De buitentent heeft een waterkolom van 1200mm dat een buitje zeker zal tegenhouden. Maar bestaat er een kans dat je dagen in de regen moet overbruggen, zal deze tent je niet droog houden. Het grondzeil heeft daarentegen een waterkolom van 3000mm en het grondzeil loopt een stuk door naar de zijkanten, waardoor er geen vocht vanuit de grond in de tent zal trekken.
Door het gunstige design zijn beide uitgangen voor alle 3 de gebruikers makkelijk bereikbaar. Met een binnentent hoogte van 112cm is het voor de meeste mensen mogelijk rechtop te zitten. Doordat de tent mooi rond loopt zakt de hoogte niet heel snel af wanneer je verder naar de zijkant zit, waardoor er veel leefruimte wordt gecreëerd.
Reacties
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Geef een reactie:
Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.