Netwerk switches

Netwerk switch

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 27 juni 2022

Tegenwoordig zijn steeds meer apparaten met internet verbonden. Hoewel het steeds vaker draadloos gebeurt, kan het juist grote voordelen hebben om apparaten via een kabel aan te sluiten. Het zorgt namelijk voor een stabiele verbinding en de snelheid van de verbinding wordt niet aangetast op het moment dat er meerdere apparaten aangesloten worden. Een netwerk switch is een apparaat wat voor meerdere aansluitingsmogelijkheden via een ethernet kabel zorgt. Op deze manier sluit je eenvoudig een computer, IP camera of een netwerkschijf aan en ben je gegarandeerd van een stabiele verbinding.

Top 5 beste netwerk switches

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Netgear GS108

Netgear GS108

Voor de gemiddelde netwerkgebruiker
TP-Link TL-SG105E

TP-Link TL-SG105E

Voor netwerker met een klein netwerk
Ubiquiti UniFi Switch US-16-150W

Ubiquiti UniFi Switch US-16-150W

Voor de netwerkers die een krachtige netwerk switch zoeken
Netgear GS324TP-100EUS

Netgear GS324TP-100EUS

Voor de zakelijke netwerkgebruiker
Ubiquiti UniFi Switch US-48-500W

Ubiquiti UniFi Switch US-48-500W

Voor de professionele netwerker
Beste koop van 2024
Netgear GS108
De beste netwerk switch voor de gemiddelde gebruiker

Netgear GS108

 • direct geïnstalleerd door in je netwerk te pluggen
 • 8 poorten om verschillende apparaten aan te sluiten

Wat is een netwerk switch?

Een netwerk switch is een connectie apparaat met meerdere ethernetpoorten wat je op je modem aan kunt sluiten. Omdat een modem vaak vrij beperkt is in het aantal bekabelde verbinding wat er aangesloten kan worden, biedt het soms onvoldoende mogelijkheden voor je netwerk. In zulke gevallen biedt een netwerk switch de uitkomst.

Door een netwerk switch aan te sluiten, creëer je meer ruimte voor bekabelde verbindingen die via een ethernet kabel verlopen. Een ethernet kabel is de kabel die voor een internet verbinding zorgt. Denk hierbij aan de kabel die vanuit je modem naar je wifi router loopt maar ook de kabel die veel gebruikt worden voor niet-draadloze apparatuur zoals desktops, IP camera’s en netwerkschijven.

Waar gebruik je een netwerk switch voor?

Het grote voordeel van verbindingen via een ethernetkabel is dat de verbinding stabieler en vaak ook sneller is. De verbinding is namelijk niet afhankelijk van de wifi router die golven uitzendt, een ontvanger van het draadloze apparaat en andere apparaten die aangesloten zijn op je netwerk. Met een netwerk switch is de kabel die je apparaat met je modem verbindt enkel voor jouw apparaat waardoor de verbinding altijd optimaal blijft.

Netwerk switches zijn er in vele uiteenlopende variaties. Toch zijn er een aantal zaken die ze allemaal delen. Een netwerk switch is een bak waar meerdere ethernet kabels aangesloten kunnen worden. Er is een ingang waar de netwerk switch mee op de modem aangesloten kan worden. Deze verbinding is de ingang voor de kabel die met het internet verbindt. De andere uitgangen zijn voor apparaten zoals computers, netwerk schijven en andere apparatuur die een bekabelde verbinding vereist. Het aantal poorten verschilt per netwerk switch.

Waar let je op bij het kopen van een goede netwerk switch?

Dit zijn de belangrijkste punten om op te letten bij het aanschaffen van een netwerk switch:

 • Hoeveel ethernetpoorten heb je nodig?
 • Hoe snel moet de verbinding in Mbps zijn?
 • Kies je voor een model met of zonder Power over Ethernet?
 • Wil je per ethernet poort de snelheid kunnen managen?
 • Over hoeveel switch activiteit moet de internet switch beschikken?

Aantal ethernet poorten

Het aantal ethernet poorten waarover de netwerk switch beschikt bepaald in zekere zin de mogelijkheden voor je netwerk. Vooral voor zakelijke gebruikers met meerdere computers of meerdere bekabelde netwerkapparaten is een grote netwerk switch met meerder ethernet poorten de uitkomst. De netwerk switch dient namelijk voldoende ingangen te hebben om alle apparatuur aan te sluiten.

Voor de particuliere gebruiker met slechts een enkele apparaten in het netwerk, biedt een netwerk switch met enkele ingangen al uitkomst.

Snelheid

De snelheid van de verbinding bij een netwerk switch ligt over het algemeen hoger dan bij draadloze verbindingen. Toch verschilt dit ook bij netwerk switches onderling. De standaard verbinding is een verbinding met 1 Gigabit ethernet. Hierbij worden snelheden van 1000 Mbps gehaald. Dit is voldoende voor bijna al het werk.

Toch kan het soms gewenst zijn om een nog snellere verbinding te realiseren. Denk hierbij aan het bewerken van zware videobestanden in de cloud. In zulke gevallen zijn er netwerk switches die tot 10 Gigabit (10.000 Mbps) snelheden kunnen halen.

Power over Ethernet

Power over Ethernet, of PoE in het kort, is een term die gebruikt wordt om aan te duiden dat de voeding voor de apparaten ook via de ethernet kabel verloopt. Sommige apparaten beschikken namelijk zelf niet over een stroomkabel en krijgen kun voeding via de ethernet kabel. Denk hierbij aan bepaalde netwerkschijven. Mocht je netwerk switch over de PoE instelling beschikken dan is het mogelijk dit type apparaten aan te sluiten.

PoE komt in verschillende varianten. De klassieke PoE variant biedt voldoende vermogen voor basis netwerkapparaten zoals een netwerk telefoon, netwerkcamera of modem. PoE+ variant biedt een hoger vermogen waardoor er meerdere apparaten aangesloten kunnen worden.

Managed switch

Een andere geavanceerde instelling om het gebruik van de netwerk switch nog meer naar eigen wens te maken is de managed switch. Dit is de mogelijkheid om per verbinding een maximale snelheid in te stellen. Dit is handig voor als bepaalde apparaten niet boven een bepaalde verbindingssnelheid dienen te komen. Ideaal voor als een verbinding altijd de hoogste snelheid moet halen en andere verbindingen beperkt mogen worden.

Switching capaciteit

De switching capaciteit is de totale capaciteit waarmee de netwerk switch functioneert. Beschikt de netwerk switch over 10 poorten met ieder een verbinding van 1000 Mbps maar de switching capaciteit van de netwerk switch is maar 5 Gbps. Dan betekent dit dat de maximale snelheid van de apparaten daalt tot 500 Mbps op het moment dat deze allemaal ingeschakeld zijn op maximale snelheid. Om het beste uit je netwerk switch te halen, is aan te raden een netwerk switch met voldoende switch capaciteit te kiezen.

Reviews van de 5 beste netwerk switches

 • direct geïnstalleerd door in je netwerk te pluggen
 • 8 poorten om verschillende apparaten aan te sluiten
 • software is enkel compatibel met Windows besturingssysteem
 • beschikt niet over PoE en managed switch functionaliteit
Netgear GS108

De Netgear GS108 is een netwerk switch met 8 ethernet poorten en een maximale snelheid van 1000 Mbps per poort. De Netgear GS108 beschikt niet over de managed switch optie maar dankzij de switch capaciteit van 16 Gbps blijft de snelheid optimaal.

8 poorten

De Netgear GS108 is een netwerk switch vervaardigd uit metaal. Het metaal komt in een mat blauwe uitvoering en voelt erg degelijk aan. Aan de voorzijde zijn 8 ethernet poorten te vinden die ieder voorzien zijn van LED indicatoren voor de verbinding.

Grote capaciteit

De maximale snelheid van de Netgear GS108 is 1000 Mbps. Dit is voor gemiddeld internetgebruik meer dan voldoende. Ondanks dat de Netgear GS108 niet over een managed switch optie beschikt om de maximale snelheid per poort in te stellen, is dit niet snel een probleem. De Netgear GS108 heeft namelijk een switch capaciteit van 16 Gbps waardoor je het maximale uit je verbinding haalt ongeacht het aantal apparaten.

Windows software

Mocht je over apparaten beschikken die hun voeding via de netwerk switch nodig hebben dan komt de Netgear GS108 echter tekort. Deze beschikt namelijk niet over een PoE functionaliteit. De installatie van de Netgear GS108 is eenvoudig. Mocht je al een bestaande setup hebben dan kun je deze netwerk switch gewoon installeren. Om bijvoorbeeld een wachtwoord bescherming toe te voegen moet eerst software geïnstalleerd worden. Deze software is enkel beschikbaar voor Windows apparatuur.

  • compact ontwerp met 5 poorten geschikt voor particulier gebruik
  • enorme capaciteit voor klein ontwerp
  • beschikt niet over PoE functionaliteit
  TP-Link TL-SG105E

  De TP-Link TL-SG105E is een netwerk switch met 5 ethernet poorten voor de gebruiker die slechts enkele apparaten in zijn netwerk heeft. De lage prijs maakt het een van de meest toegankelijke opties voor een klein netwerk.

  Klein gebruik

  De TP-Link TL-SG105E is een compacte netwerk switch vervaardigd uit metaal. Het metaal heeft een zwarte afwerking en is zo’n 10 bij 10 cm met een dikte van 2,5 cm. Hiermee is het een netwerk switch die bijna geen ruimte inneemt. Aan de voorzijde van de netwerk switch zijn 5 poorten te vinden. Hiermee is er ruimte voor enkele apparaten, ideaal voor als je slechts een paar apparaten in je netwerk hebt.

  Voldoende capaciteit

  De maximale snelheid van de netwerk switch is 1000 Mbps. Omdat de TP-Link TL-SG105E ook over een managed switch optie beschikt, kun je de snelheid per verbinding ook aanpassen. De installatie is eenvoudig en met de bijgeleverde software kan de managed switch functie ingesteld worden. Hierbij is er tot 10 Gbps switch capaciteit. Dit is voldoende snelheid om de maximale snelheid van de netwerk switch te blijven behouden.

  Zonder PoE

  De TP-Link TL-SG105E is ontworpen voor de particuliere gebruiker en ontworpen om aan te sluiten op apparaten die over een eigen voeding aansluiting beschikken zoals computers en bijvoorbeeld netwerkschijven met een eigen aansluiting, deze netwerk switch beschikt namelijk niet over een PoE functie.

   • 16 poorten en grote switch capaciteit zorgen voor snelle verbinding
   • quality of service functionaliteit prioriteert belangrijke functies
   • krachtige PoE staat toe meerdere netwerkapparaten aan te sluiten
   • variant met 16 poorten is vrij fors van formaat
   Ubiquiti UniFi Switch US-16-150W

   De UniFi Switch US-16-150W van Ubiquiti is een netwerk switch met een krachtige PoE verbinding. Op deze manier kun je verschillende netwerkapparaten zoals IP camera’s en modems aansluiten die hun voeding via de netwerk switch krijgen.

   16 poorten

   De UniFi Switch US-16-150W is een netwerk switch met maar liefst 16 poorten. De poorten zijn rechts aan de voorzijde te vinden. Naast de 16 poorten zijn poorten voor twee glasvezelkabels te vinden. Op deze manier haal je het allerbeste uit je verbinding. De UniFi Switch US-16-150W van Ubiquiti haalt een maximale snelheid van 1000 Mbps per verbinding. De switch capaciteit van 32 Gbps zorgt ervoor dat de snelheid altijd optimaal blijft ongeacht het aantal apparaten dat aangesloten is.

   Prioriteit

   Mochten de aangesloten apparaten toch veel internet vereisen en mocht dit ten koste gaan van de snelheid op belangrijke apparaten zoals een IP camera of tijdens een videogesprek, dan is het mogelijk om de quality of service functionaliteit in te schakelen. Hiermee prioriteer je bepaalde functies in je verbinding zodat deze altijd de optimale verbinding behouden.

   Vele apparaten

   De Ubiquiti UniFi Switch US-16-150W beschikt daarnaast over een functionaliteit van PoE waarmee apparaten van stroom voorzien worden via de ethernetkabel. De netwerk switch kan zowel PoE als PoE+ apparaten voeden. In praktijk is 150 W totaal vermogen wat voldoende is voor meerdere netwerkcamera’s, modems en netwerk telefoons.

    • 24 poorten en hoge snelheid maken het een geweldige optie voor zakelijke gebruikers
    • PoE+ functionaliteit staat toe meerdere netwerk apparaten te voeden
    • het formaat van de netwerk switch is niet geschikt voor een 19 inch serverkast
    Netgear GS324TP-100EUS

    De Netgear GS324TP-100EUS is een netwerk switch voor de zakelijke gebruiker. Deze krachtige machine is in staat om maar liefst 24 apparaten tegelijkertijd te verbinden en deze naar wens in te stellen via de managed switch functie.

    24 poorten

    De Netgear GS324TP-100EUS is een netwerk switch vervaardigd uit metaal met een matzwarte kleur. De voorzijde van de Netgear GS324TP-100EUS is voorzien van 24 poorten, twee poorten voor glasvezelkabels en een ruim aantal aan LED indicatoren voor de verbinding. De dimensies van de netwerk switch zijn: 33 bij 20,6 bij 4,3 cm wat kleiner is dan een standaard 19 inch server rack.

    Voeding

    De Netgear GS324TP-100EUS beschikt over een PoE+ functionaliteit. Het totale leverbare vermogen is 190 watt en dit is maximaal 30 watt per poort. Hiermee is deze netwerk switch geschikt voor meerdere netwerkapparatuur zoals IP camera’s, netwerktelefoons en modems.

    Managed switch

    Om ervoor te zorgen dat de snelheid bij de belangrijke verbindingen optimaal blijft, beschikt deze netwerk switch over een managed switch functie. Hiermee stel je eenvoudig de maximale snelheid per verbinding in. De switch capaciteit is 52000 Mbps waardoor het zeker is dat de verbinding optimaal blijft. De ethernetsnelheid is 1000 Mbps.

    De mogelijkheid om de vele apparaten aan te kunnen sluiten en de geweldige specs maken het een prima optie voor zakelijke gebruikers.

     • het ontwerp kan in een standaard 19 inch serverrack geplaatst worden
     • PoE functionaliteit maakt het mogelijk meerdere netwerkapparaten te voeden
     • komt met een behoorlijk prijskaartje
     Ubiquiti UniFi Switch US-48-500W

     Met de Ubiquiti UniFi Switch US-48-500W haal je een netwerk switch in huis waarmee je alles hebt om een professionele server te bouwen. Deze netwerk switch beschikt over maarliefst 48 poorten en de afmetingen van de netwerk switch zijn geschikt voor een standaard 19 inch server rack.

     48 poorten

     De Ubiquiti UniFi Switch US-48-500W is een netwerk switch met wel 48 poorten. De 48 poorten zitten aan de voorzijde van de netwerk switch en iedere poort bevat een LED indicator. Hiermee zie je snel wat de netwerk status is. Rechts van de poorten zitten tevens 4 poorten voor glasvezelkabels. Op deze manier is het mogelijk om de allerbeste verbinding op te zetten.

     Hoge snelheden

     De maximale snelheid van de netwerk switch is 1000 Mbps. De switch capaciteit is 140 Gbps. Hiermee haal je eenvoudig het beste uit je verbinding. De Ubiquiti UniFi Switch US-48-500W beschikt daarnaast over de PoE functionaliteit en levert een totaal vermogen van 500W. Hiermee is dit net iets meer dan 30 W per poort en kunnen netwerkcamera’s en andere netwerkapparaten aangesloten worden.

     Managed switch

     Mocht je een eigen server willen maken en beschik je al over een 19 inch server rack, dan kan de Ubiquiti UniFi Switch US-48-500W hierin geïnstalleerd worden. Aan beide zijden zijn namelijk ogen te vinden waarmee deze netwerk switch in het serverrack geïnstalleerd kan worden.

     Om alle instellingen naar wens te maken, wordt de Ubiquiti UniFi Switch US-48-500W met standaard bedieningssoftware geleverd. Vanuit hier is het mogelijk om de managed switch aan te sturen en per verbinding een maximale snelheid in te stellen.


      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.