Beste lamineerapparaat

Lamineerapparaat: 5x de beste lamineerapparaten van 2023

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 29 december 2021

Heb jij belangrijke foto’s of andere documenten die je graag goed en langer wil bewaren zonder dat ze beschadigd raken? Dan is een lamineerapparaat misschien wel iets voor jou. Met dit handige apparaat kun jij een beschermende plastic laag om je belangrijke foto of document maken.

Lees snel verder in deze koopgids om erachter te komen wat een lamineerapparaat is, wanneer je het kunt gebruiken en waar je op moet letten bij de aanschaf van een goed lamineerapparaat. Tot slot zetten we de vijf beste lamineerapparaten van dit moment op een rijtje, zodat jij de juiste keuze kunt maken om een fijn lamineerapparaat voor jou te vinden.

Beste koop van 2024
Acropaq al490
Beste allround lamineerapparaat

Acropaq al490

 • inclusief papiersnijder & hoeksnijder
 • startersset hoezen meegeleverd
 • korte opwarmtijd
 • jam-release hendel

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Acropaq al490

Acropaq al490

Voor de allround thuiswerker die een lamineerapparaat zoekt
Albyco Lamineerapparaat

Albyco Lamineerapparaat

Voor de ongeduldige lamineerder
Prooffice

Prooffice

Voor de thuiswerker die A3 wil lamineren
Olympia 4-in-1 set A 230 lamineerset voor A4

Olympia 4-in-1 set A 230 lamineerset voor A4

Voor de veeleisende lamineerder

Wat is een lamineerapparaat?

Een lamineerapparaat is een gebruiksvoorwerp waarmee je een plastic laag om een document kunt maken. Dit document kan een foto, tekeningen van je kinderen, geprint spelletje zijn of aantekeningen die je graag goed en langer wil bewaren.

Het voordeel van een plastic laag om je document doen is dat het niet vies kan worden. Zit er iemand toch met vette vingers aan of heb je per ongeluk een glas om laten vallen, dan kun je dit met een vochtige doek makkelijk weer schoonmaken.

Hoe gebruik je een lamineerapparaat?

Allereerst heb je natuurlijk een lamineerapparaat nodig en lamineerhoezen. Het is altijd handig om even in de handleiding te kijken hoe een lamineerapparaat werkt en of ze nog tips hebben. 

Het is verstandig om een plek te zoeken waar je het apparaat neer kunt zetten en er genoeg ruimte om heen hebt. Daarbij is het belangrijk dat je het lamineerapparaat niet te dicht bij licht ontvlambare bronnen in de buurt zet voor de veiligheid. Een lamineerapparaat kan namelijk erg warm worden. Als er kinderen in de buurt zijn is het sowieso raadzaam om ten alle tijden bij het apparaat in de buurt te blijven en ervoor te zorgen dat kinderen er niet aanzitten om te voorkomen dat ze zich branden. 

Stap 1: Zet eerst je lamineerapparaat aan door de stekker in het stopcontact te steken en de ‘power’ knop om te zetten.

Stap 2: Terwijl het lamineerapparaat aan het opwarmen is kun jij alvast een lamineerhoes uit de doos pakken en open maken. Een kant van de lamineerhoes kun je openen. Je kunt alvast het document tussen de twee vellen van de lamineerhoes doen. Kijk goed of het document of de foto netjes  ligt, want als je het document eenmaal door het lamineerapparaat haalt kun je het niet meer veranderen. 

Stap 3: Als het lamineerapparaat is opgewarmd kun je de lamineerhoes er in doen. Doe dit wel zo recht mogelijk want anders kan het apparaat vastlopen. Maar let op! De dichte kant (waar de hoes aan elkaar zit) gaat als eerst in het lamineerapparaat, en de open kant gaat als laatste door het apparaat. Dit voorkomt oneffenheden. 

Stap 4: Als het hele document erdoorheen is en niet meer beweegt, kun je het rustig oppakken om het resultaat te bekijken. 

Dit kun je herhalen met andere foto’s, kaarten of documenten. Ben je klaar met lamineren, dan kun je het apparaat uitzetten. Denk er wel aan dat het apparaat nog een tijdje heet kan blijven. Is het lamineerapparaat afgekoeld dan kun je het weer op de desbetreffende plek opbergen.

Welke soorten lamineerapparaten zijn er?

Zoals je al eerder hebt kunnen lezen zijn er drie soorten lamineerapparaten. Er zijn twee soorten die meer geschikt zijn voor thuis gebruik. Hieronder zullen we ze stuk voor stuk kort beschrijven.

Het eerste soort lamineerapparaat hebben we al uitgebreid beschreven. Dat lamineerapparaat werkt op warmte en zorgt ervoor dat de twee plastic vellen samen worden gesmolten om het document heen. Dit zorgt er ook voor dat het apparaat goed warm kan worden.

Het tweede type wordt ook wel koud lamineerapparaat genoemd. Dit lamineerapparaat wordt veel gebruikt voor voorwerpen die niet tegen warmte kunnen. Het lamineerapparaat gebruikt lijm, die al in de plastic vellen zitten, om de vellen aan elkaar te laten kleven.

Ten slotte heb je nog een lamineerapparaat waar een rol in zit. Je kunt hiermee meerdere documenten achter elkaar door het apparaat heen trekken om te lamineren. Je zal dit lamineerapparaat niet snel voor thuis aanschaffen, want het is prijzig en wordt meestal door professionele bedrijven gebruikt. Het voordeel is wel dat dit apparaat ook dikkere soorten papier kan lamineren.

Zo kies je een goed lamineerapparaat

Als je graag een lamineerapparaat wil aanschaffen zijn er een aantal punten om te letten om het lamineerapparaat te vinden dat voor jou het beste is.

 • Gebruik en grootte
 • Functies en veiligheid
 • Foliedikte hoezen
 • Prijs en kwaliteit

Gebruik en grootte

Allereerste is het handig om jezelf af te vragen hoe vaak je een lamineerapparaat wil gebruiken? Als je het slechts voor een paar blaadjes wil gebruiken kun je ook naar een printshop gaan of een budget lamineerapparaat aanschaffen. Daarbij is het ook handig om te bedenken voor welk soort documenten je het lamineerapparaat wil gebruiken. En daarmee bedoelen we; wil je graag alleen A4 documenten lamineren of ook A3 formaat? Bij sommige lamineerapparaten kun je beide groottes lamineren. Maar dit is niet bij alle apparaten mogelijk.

Functies en veiligheid

Allereerst is het handig om na te gaan of jouw materialen tegen warmte kunnen. Sommige apparaten kunnen zowel warm en koud lamineren. Mocht je een lamineerapparaat met beide functies willen dan kun je veel verschillende documenten en materialen verwerken.

Het kan wel eens voorkomen dat het document vast komt te zitten in het lamineerapparaat. Dan is het handig dat het apparaat een stopknop heeft waardoor het meteen stopt zodat je het document eenvoudig kunt verwijderen. Bij sommige apparaten kun je documenten verwijderen door de deksel van het apparaat omhoog te halen met een hendel of aan een terugdraai knop te draaien zodat het papier eruit komt rollen.

Sommige lamineermachines kunnen ook extra functies hebben zoals een hoeksnijder of een papiersnijder. Die worden dan als set geleverd. Dan kun jij nog beter al je documenten op de juiste maat maken.

Foliedikte hoezen

Er zitten verschillen in de foliedikte die de lamineerapparaten aan kunnen. Hoe dikker het folie is dat om het document heen gaat, des te steviger het document wordt en hoe helderder de kleuren zijn. Mocht een apparaat tot maximaal 250 micron kunnen hebben dan kan het meestal ook dunnere folies aan. Het apparaat is dan meer allround. Let bij het kopen van de lamineerhoezen op of dat ze geschikt zijn voor jouw lamineerapparaat.

Prijs

Zoals je al hebt kunnen lezen is een professioneel lamineerapparaat prijzig en zijn ze niet erg praktisch voor thuisgebruik. Het is veel makkelijker als je thuis een compact lamineerapparaat hebt. Deze kun je makkelijk opbergen als je het niet gebruikt.

Wat betreft prijs geldt vaak dat de duurdere apparaten over het algemeen beter zijn of meerdere functies hebben. Maar er zijn ook goedkopere apparaten die prima zijn voor thuisgebruik en waar je lang plezier van kunt hebben.

Hou er rekening mee dat er bij een lamineerapparaat vaak geen lamineerhoezen worden meegeleverd. Deze moet je dus nog apart aanschaffen. Let hierbij op de grootte en dikte van de lamineerhoezen.

Top 5 beste lamineerapparaten

 • inclusief papiersnijder & hoeksnijder
 • startersset hoezen meegeleverd
 • korte opwarmtijd
 • jam-release hendel
 • beste resultaat met Arcopaq hoezen
 • koelt iets langzamer af
Acropaq al490

Dit lamineerapparaat is onderdeel van een 4 in 1 set en is geschikt voor A4 formaat en kleiner. Deze set bestaat uit het lamineerapparaat, papiersnijder, hoeksnijder en een aantal hoezen. Je kunt dus meteen beginnen en hoeft er niks meer bij te kopen. Het lamineerapparaat is binnen 2 minuten opgewarmd en klaar om gebruikt te worden. Je weet dat het apparaat klaat is voor gebruik als het rode lichtje gaat branden.

Dit lamineerapparaat kan een foliedikte hebben van 80 tot 125 micron. Daarmee kun je foto’s, visitekaartjes en andere geprinte papieren beschermen door ze te lamineren. Mocht er een een document vastlopen dan kun je op de jam-release hendel drukken zodat je het document eruit kunt trekken. Dit lamineer apparaat is compact en makkelijk in gebruik en je kunt er snel mee lamineren.

  • Warm lamineren
  • een pak hoezen meegeleverd
  • korte opwarmtijd
  • 80 micron
  • makkelijk in gebruik
  • eerste keer komt er een viezige lucht uit het apparaat
  Albyco Lamineerapparaat

  Met deze compacte lamineermachine van Albyco kun je foto’s en normaal printpapier lamineren. Je hoeft niet lang te wachten tot het apparaat is opgewarmd. Je zet dit lamineerapparaat aan met een knop aan de zijkant. Het rode lampje van ‘power’ gaat dan branden. Mocht het groene knopje met ‘ready’ aangaan dan is het apparaat gereed om te lamineren.

  Het lamineerapparaat is simpel in gebruik, compact en makkelijk op te bergen. Het enige nadeel is dat bij het eerste gebruik een viezige lucht van het apparaat kan komen. Maar dit zal vanzelf weer weg gaan. Een voordeel is dat je een pak met lamineerhoezen meegeleverd krijgt en meteen kunt beginnen met lamineren.

   • Warm lamineren
   • korte opwarmtijd
   • max. 250 micron
   • makkelijk in gebruik
   • snel lamineren
   • automatische uitschakeling bij oververhitting
   • apparaat kan snel te warm worden
   Prooffice

   Dit compacte, witte lamineerapparaat van Prooffice kun je snel in gebruik hebben. Het heeft een korte opwarmtijd van 90 seconden. Maar het apparaat kan al snel te warm worden, dus hou dit goed in de gaten. Met dit lamineerapparaat kun je A3 en A4 formaat documenten lamineren. Er worden een aantal hoezen meegeleverd.

   Op het apparaat kun je zien waar je de A3 of A4 documenten in kunt steken. Daarnaast heeft dit lamineerapparaat een automatische uitschakeling als het te lang aan staat.

    • Warm & koud lamineren mogelijk
    • Komt met hoeksnijder en trimmer
    • Werkt goed, veel positieve reviews
    • Wat langere opwarmtijd
    Olympia 4-in-1 set A 230 lamineerset voor A4

    Met dit handige lamineerapparaat van Olympia kun je warm en koud lamineren. Aan de zijkant van het apparaat vind je de knop waarmee je tussen deze standen kunt schakelen. Aan dezelfde kant zit de aan- en uitknop. Is het apparaat aan dan gaat de rode knop ‘power’ branden. Is het apparaat ‘ready’ om te lamineren gaat het groene lampje branden en kun je beginnen met lamineren.

    Dit lamineerapparaat heeft een opwarmtijd van 3 tot 5 minuten. Dit is iets langer dan bij andere lamineerapparaten. Maar als het eenmaal warm is dan gaat het lamineren verder snel. In de set vind je ook een snijder en een hoeksnijder. Daarnaast worden ook 2 rollen lamineerfolie meegeleverd. Ideaal dus als je meteen aan de slag wilt!


     Reacties

     Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

     Geef een reactie:

     Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.