Vrieskisten

Vrieskist: 5x de beste vrieskisten uit de test

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 4 juli 2022

Wil jij graag veel etenswaar bewaren in een vriezer, maar heb je niet genoeg ruimte? Dan is een vrieskist misschien wel een goede keuze. Een vrieskist is over het algemeen energiezuiniger dan een standaard koel-vries combinatie en zelfs diepvriezers. Daarnaast zijn vrieskisten beschikbaar in veel verschillende afmetingen, wat ze voor elke ruimte geschikt maakt – van klein tot groot. In deze koopgids helpt onze expert je met het kiezen van de beste vrieskist – waar moet je op letten en wat zijn de beste modellen uit de test? We bespreken uitgebreid waar je op let bij de aanschaf en tot slot zetten we de vijf beste vrieskisten van dit moment op een rijtje, zodat jij de juiste keuze kunt maken.

Top 5 beste vrieskisten

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
AEG AHB520E1LW

AEG AHB520E1LW

Voor een klein huishouden
CHiQ CCF142DB

CHiQ CCF142DB

Voor de kleine invriezer
AEG AHB531D1LW is een energiezuinige vrieskist met energielabel D

AEG AHB531D1LW

Onze keuze voor een duurzame vrieskist
Beko HS221530N

Beko HS221530N

Voor de invriezer met weinig tijd
Whirlpool Vrieskist WH2010 A+E

Whirlpool Vrieskist WH2010 A+E

Voor de gemiddelde gezinnen die graag iets invriezen
Beste koop van 2024
AEG AHB520E1LW
Beste kleinere vrieskist

AEG AHB520E1LW

 • Duurzaam in energieverbruik
 • low frost systeem
 • binnenverlichting

Waarom kiezen voor een vrieskist?

Een vrieskist is een soort grote vriezer waar je heel veel etenswaar in kunt bevriezen. Het verschil met een vriezer is dat je een vrieskist aan de bovenkant openmaakt door de deksel op te tillen. Een vriezer doe je aan de voorkant open, door de deur te openen. Omdat koude lucht zich naar beneden verplaatst zal bij het openen van een vrieskist minder van de kou verloren gaan. De koude temperatuur wil zich immers naar beneden bewegen, waardoor deze voor een groot deel binnen de vrieskist blijft.

Wat ook kenmerkend is voor een vrieskist is dat deze geen lades heeft, waardoor je meer ruimte hebt, zeker in vergelijking met een mini-vriezer. In een vrieskist kun je alles opstapelen. Dit heeft als nadeel dat je soms het een en ander moet verschuiven voordat je vindt wat je zoekt. Uiteraard is het wel mogelijk om hier structuur in aan te brengen, door bijvoorbeeld het vlees links te leggen en andere dingen rechts. Tegenwoordig beschikken vrij wat modellen over rekjes die je aan de bovenkant kunt plaatsen voor je meestgebruikte producten. Ook kan je kiezen voor vriezer bestendige containers om extra structuur aan de vrieskist toe te voegen.

Welke soorten vrieskisten zijn er?

Er zijn verschillende soorten vrieskisten. Zo zijn er verschillende merken, verschillende groottes en verschillende energielabels. Daarnaast ligt het eraan wat jij belangrijk vindt voor een vrieskist. Wil je graag dat het een energiezuinige vrieskist is of wil je simpelweg een grote hoeveelheid producten invriezen? Het is ook belangrijk om van tevoren te bepalen waar je de vrieskist neer gaat zetten om zo de maximale afmetingen te kunnen bepalen.

Daarnaast zijn er vrieskisten waarbij je de temperatuur zelf kunt regelen. Bij de meeste budget opties is dit niet het geval. Zo zijn er veel mogelijkheden en is er voor iedereen een geschikte vrieskist.

Waar let je op bij het kopen van een goede vrieskist?

Als je graag een vrieskist wil aanschaffen kun je op een aantal punten letten, zoals:

 • Inhoud en opslagruimte
 • Low-Frost functie
 • Geluidsniveau in decibel
 • Energieverbruik en energielabel
 • Extra functies

Hoe groot moet de inhoud van de vrieskist zijn?

De inhoud geeft aan hoe groot de vrieskist is. Je hebt namelijk kleinere en grotere vrieskisten. Hoe groter de vrieskist des te meer energie hij verbruikt, maar hoe meer spullen je erin kunt bevriezen. Hieronder zetten we de inhoud van de vrieskisten van klein naar extra groot.

Klein: tot 200 liter

Medium: 200 – 300 liter

Groot: 300 – 400 liter

Extra groot: 400 liter en meer

Wat is het geluidsniveau van een vrieskist?

Een vrieskist maakt altijd wel wat geluid. Het is dan ook handig om deze in een aparte ruimte te plaatse zoals een bijkeuken, maar daar moet natuurlijk wel de ruimte voor zijn. Hoe lager het aantal decibel des te zachter is het geluid. Mocht je de vrieskist voor het eerst aanzetten dan is het mogelijk dat je in het begin wat meer geluid hoort, omdat hij hard moet werken om volledig te koelen. Als het apparaat eenmaal op de juiste temperatuur is dan zal het geluid afnemen.

Wat is het energieverbruik van een vrieskist?

Vroeger werd het energielabel weergegeven van D t/m A+++. Dit was te onduidelijk waardoor de EU heeft besloten om een nieuw energielabel voor vrieskisten en ander huishoudelijk apparatuur te ontwikkelen. Bij dit energielabel zijn de plusjes en procenten weggelaten en vervangen door letters. Nu gaat het energielabel van G tot A. A is het energiezuinigst. Hier meer informatie over het energieverbruik van vriezers.

Welke merken zijn populair en betrouwbaar?

Diepvrieskisten zijn nog wat minder beschikbaar in Nederland dan in andere landen, maar de merken AEG, Liebherr, Beko en Inventum bieden enkele modellen aan. Qua kwaliteit hebben vrieskisten van AEG en Liebherr onze voorkeur, zeker met de zuinigere energielabels waar deze merken vaak over beschikken.

Kan een vrieskist in de schuur of buiten staan?

Sommige vrieskisten zijn geschikt om in de schuur, garage of buiten te worden geplaatst. Vrieskisten die hiervoor geschikt zijn hebben wel een minimale omgevingstemperatuur, wat betekent dat de temperatuur niet lager mag zijn dan bijvoorbeeld -15 graden. We raden aan om te kiezen voor een model dat een omgevingstemperatuur van tot -15 aan kan, zodat je ook in de winter zorgeloos gebruik kan blijven maken van de vrieskist.

Wat betekent No Frost en Low Frost bij een vrieskist?

Bij de beschrijving van een vrieskist kun je zien staan dat hij is voorzien van een Low-Frost functie. Low-Frost betekent dat het de ijsvorming in de vrieskist vermindert, waardoor er minder ijskristallen aan de binnenkant van de vrieskist vormen. Je hoeft deze een vrieskist met de Low-Frost functie vaak slechts 1 of 2 keer per jaar te ontdooien.

Staat er niets over Low-Frost vermeld staat in de omschrijving kun je ervan uitgaan dat de vrieskist hier niet van is voorzien. Dit houdt in de je de vrieskist 5 tot 6 keer per jaar moet ontdooien.

Daarnaast heb je nog het No-Frost systeem. Dat betekent dat je de vrieskist helemaal nooit hoeft te ontdooien, wat voor veel consumenten het een aantrekkelijke functie maakt.

Extra functies om op te letten bij aanschaf

Daarnaast kunnen de vrieskisten een aantal extra functies hebben. Met de snelvriesfunctie zorg je dat je warm eten toch in een snelle tijd kan invriezen. Het kinderslot zorgt dat de vriezer niet zomaar door jonge kinderen kan worden opengemaakt (en dus niet meer open kan blijven staan).

Reviews van de 5 beste vrieskisten

Hieronder zetten we de top vijf beste vrieskisten voor je op een rijtje. Hopelijk maken we jouw zoektocht daarmee een stukje makkelijker!

 • Duurzaam in energieverbruik
 • low frost systeem
 • binnenverlichting
 • Geen open deur alarm
AEG AHB520E1LW

Deze vrieskist heeft een inhoud van 198 liter. Het zit dus net op de rand van een kleine/medium vrieskist. Je kunt makkelijk zien wat jij in de vrieskist hebt gelegd door de binnenverlichting. Daarnaast beschikt deze vrieskist over een voorraadkorf aan de binnenkant waar je kleine benodigdheden of groentes in kunt doen.

De AEG vrieskist heeft het low frost systeem wat betekent dat je deze vrieskist maximaal twee keer per jaar hoeft te ontdooien. Met 42 decibel kun je deze vrieskist beschouwen als een vrij luide vrieskist. Maar hier zal je niet veel last van hebben als je het apparaat in een aparte ruimte kunt zetten.

  • Low frost systeem
  • stille vriezer
  • voorraadkorven
  • geen binnenverlichting
  • geen open deur alarm
  CHiQ CCF142DB

  Deze budget vrieskist van Chiq is een kleinere vrieskist, maar alsnog kun je er veel voedingsmiddelen in kwijt. Het heeft een low frost systeem wat betekent dat je deze vriezer slechts een tot twee keer per jaar hoeft te ontdooien. Deze vrieskist is alleen geschikt voor ruimtes waar het niet kouder wordt dan 10 graden Celcius.

  Deze vrieskist heeft geen binnenverlichting, dus hou daar rekening mee als je de vriezer gaat plaatsen. De vrieskist heeft wel hangmandjes aan de binnenkant waar je kleine producten en groenten in kwijt kunt.

   • Energielabel D is momenteel erg zuinig voor een vrieskist
   • Grote inhoud van 308 liter
   • Low Frost, zodat je maar 2x per jaar hoeft te ontdooien
   • Verlichting in de binnenkant
   • Handige rekjes bovenkant van de vriezer
   • Wieltjes voor een eenvoudige verplaatsing
   https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2022/07/AEG-AHB531D1LW.png

   Deze vrieskist van AEG is momenteel vrij energiezuinig met energielabel D. Er zijn dan ook geen vrieskisten met een beter energielabel te koop op dit moment. Het fijne aan deze vrieskist van AEG is dat deze vrij stil is, een grote inhoud heeft van 308 liter en van hoge bouwkwaliteit is.

   Een groot voordeel is dat de vrieskist geschikt is om te gebruiken in de garage of schuur, mits de temperatuur niet onder de 10 graden komt in deze omgevingen. Toch zal je ook in huis geen last hebben van deze vrieskist als je hiervoor genoeg ruimte hebt, want met een geluidsniveau van slechts 39 dB zal je niet snel geluidsoverlast krijgen.

    • No Frost
    • freezer guard
    • Stille vrieskist
    • voorraadkorf
    • snelvriesfunctie
    • niet zuinig met energielabel F
    Beko HS221530N

    Deze vrieskast van Beko heeft het no frost systeem, waardoor je de vrieskast niet hoeft te ontdooien. Daarnaast heeft deze de freezer guard. Dit betekent dat deze vrieskast bestand is tegen koudere temperaturen van buitenaf. Het kan dus in een ruimte staan waar het -15 graden Celcius mag worden.

    Deze vrieskast beschikt over een voorraadkorf waar je kleine producten in kunt doen. Daarnaast bevat deze vrieskast een snelvriesfunctie waardoor je binnen een korte tijd producten kunt invriezen. De antibacteriële deurrubbers zorgen ervoor dat de groei van bacteriën wordt voorkomen. Dit zorgt voor meer hygiëne en minder bacteriën op en rondom de rubbers.

     • kinderslot
     • voorraadkorf
     • snelvriesfunctie
     • Geen binnenverlichting
     • Energielabel F
     Whirlpool Vrieskist WH2010 A+E

     Deze vrieskast van Whirlpool heeft een inhoud van 204 liter en behoort tot de medium formaten. Het heeft een voorraadkorf om kleine producten of bakken in te zetten zodat je er makkelijk bij kunt komen. Daarnaast heeft het een groot vriesvak.

     De deksel van deze vrieskast is voorzien van een contragewicht waardoor de deksel rustig dicht gaat en niet met een harde knal dichtklapt. Verder is deze vrieskast ook voorzien van een kinderslot. Het is dus veilig voor je gezin. De vrieskast heeft geen low frost systeem wat betekent dat je deze vrieskast vaker moet ontdooien, zo’n vijf tot zes keer per jaar.

     Deze vrieskast heeft drie temperatuurinstellingen zoals; eco, normaal en maximaal. Je kunt eco gebruiken als je de vrieskast niet helemaal vol hebt liggen. Daarnaast heeft deze vrieskast geen binnenverlichting wat betekent dat het handig is om deze vrieskast op een plek te plaatsen die is voorzien van goede verlichting.


      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.