Wat is het energieverbruik van een vriezer?

De energiekosten van een vriezer met Europees energielabel
Diepvriezers Koken & Tafelen

Vriezers beschikken over een Europees energielabel. Dit Europese energielabel voor vriezers loopt af van de energiezuinige A+++ tot de energieslurpende D. Het is aangeraden om te kiezen voor een energiezuinige vriezer.

Let op:

Veel apparaten met een groen energielabel die voorheen hoog scoorden op duurzaamheid scoren sinds maart 2021 een stuk slechter. Voor o.a. koelkasten, wasmachines, vaatwassers, televisies en diepvriezers geldt voortaan een nieuw label met andere criteria. Een apparaat dat hiervoor nog een label met A+++ had, zou nu in categorie F kunnen vallen. Wij zijn op dit moment druk bezig met het updaten van deze data op onze website, hierdoor kan het zijn dat dit artikel verouderde informatie bevat.

Waarom kiezen voor een energiezuinige vriezer?

In de aanschaf zijn energiezuinige vriezers met labels zoals A+++ en A++ duurder in de aanschaf. Vriezers zijn echter apparaten die vaak tussen de 10 en 20 jaar meegaan. Met een energiezuinige vriezer kan je jaarlijks flink op de energiekosten besparen – vriezers zijn namelijk met koelkasten grootgebruikers van energie.

Tips energieklasse bij kopen vriezer

Welke energieklasse is het meest geschikt voor jou? Wij raden aan om te kiezen voor minimaal een A++ of een A+++ vriezer. Afhankelijk van het model en de grootte is het verschil in energieverbruik een stuk minder. Bij een kleine mini-vriezer is het totale gebruik veel lager dan bijvoorbeeld een langwerpige vrieskast met veel inhoud. Hierdoor is het om energie en kosten te besparen minder interessant om voor een zeer zuinige mini vriezer te kiezen.

  • Bespaar jaarlijks flink als je een energiezuinige vriezer koopt
  • Duurdere en energie efficientere modellen hebben vaak meer functies
  • Een energiezuinige vriezer heeft veel minder CO2 uitstoot

Veelgestelde vragen over energiekosten van vriezers

Welke energielabels zijn er voor vriezers?

Het Europese energielabel voor vriezers geeft aan dat er 7 verschillende niveaus van energieverbruik zijn. Deze energieniveaus lopen van A+++ tot D, waar A+++ het meest energiezuinig is.

Lijst met energielabels voor vriezers:

  • A+++
  • A++
  • A+
  • A
  • B
  • C
  • D

Hoe bereken je het energieverbruik van een vriezer?

Het energieverbruik van een vriezer wordt aangegeven in kWh. In 2020 ligt de energieprijs ronde €0,22. Je berekent het energieverbruik door het aantal aangegeven kWh op het energielabel te vermenigvuldigen met de huidige energieprijs.

kwH per jaar * energieprijs = energieverbruik per jaar

Voorbeeld A+: Een vriezer met een inhoud van 260 liter heeft een energieverbruik van 314 kWh per jaar. De kosten van het energieverbruik per jaar komt neer op €69.

Voorbeeld A+++: Een vriezer met een inhoud van 365 liter heeft een energieverbruik van 202 kWh per jaar. De kosten per jaar komen neer op €44.44.

De A+++ vriezer heeft 40% meer inhoud, maar kost je per jaar ongeveer €25 minder. In 10 jaar tijd bespaar je op energierekening ongeveer 250 euro.


Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.