Beste Koel-vriescombinatie

De beste koel-vries combinaties van 2023

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 5 september 2022

Toe aan een nieuwe koelkast? Of misschien zelfs wel een hele nieuwe keuken. Kijk dan eens naar koel-vries combinaties, die als voordeel hebben zowel een koelkast als een vriezer te zijn. Door deze twee te combineren hoef je maar één product aan te schaffen in plaats van twee. In deze koopgids bespreken we uitgebreid waar je op moet letten tijdens de aanschaf van een koel- vriescombinatie. Zowel voor producten die je zo in je keuken plaatst als voor inbouwapparatuur.

Let op:

Veel apparaten met een groen energielabel die voorheen hoog scoorden op duurzaamheid scoren sinds maart 2021 een stuk slechter. Voor o.a. koelkasten, wasmachines, vaatwassers, televisies en diepvriezers geldt voortaan een nieuw label met andere criteria. Een apparaat dat hiervoor nog een label met A+++ had, zou nu in categorie F kunnen vallen. Wij zijn op dit moment druk bezig met het updaten van deze data op onze website, hierdoor kan het zijn dat dit artikel verouderde informatie bevat.

Beste koop van 2024
Inventum KV1808R
Beste koel-vries combinatie koelkast

Inventum KV1808R

 • No-Frost functie
 • Duurzaam
 • Zeer ruim
 • Goede prijs-kwaliteit verhouding
 • Snel koel- en vries functie
 • LED voorlichting

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Inventum KV1808R

Inventum KV1808R

Geschikt voor mensen die houden van een ruime koelkast met een ideale koel-vries optie
Siemens KI87SAD30

Siemens KI87SAD30

Mensen die een inbouw koel-vriescombinatie zoeken
Samsung RB37J5018SA

Samsung RB37J5018SA/EF

Ideale keuze voor de grotere gezinnen
LG GBB92MCAXP

LG GBB92MCAXP

Voor wie een energiezuinige koel-vries combinatie zoekt en op deze manier een steentje bij wil dragen aan een groenere toekomst
LG INSTAVIEW Door-in-Door GSX960BLACK

LG INSTAVIEW Door-in-Door GSX960BLACK

Een koel-vries combinatie met dubbele deuren voor de echte gadgetliefhebber

Wat is een koel-vries combinatie?

Zoals we net al even kort besproken hebben is een koel- vriescombinatie een koelkast en een vriezer in één. Het is in ieder geval één product, maar het heeft wel twee afzonderlijke compartimenten. Het kleinere deel wordt vaak in beslag genomen door de vriezer en zit vaak aan de onderkant, hoewel er ook mogelijkheden zijn om de vriezer aan de bovenkant te plaatsen.

Het grotere gedeelte is vaak de koelkast en in de meeste zitten meerdere planken, lades en opbergruimte in de deur, zodat je alle producten goed, maar ook overzichtelijk gekoeld kunt houden.

Liever twee aparte apparaten?

Eigenschappen van een koel-vries combinatie

Een koel-vries combinatie heeft verschillende eigenschappen die van product tot product variëren. Bij de aanschaf ervan is het handig om hier rekening mee te houden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Denk maar eens aan het energieverbruik, dat je liever zo laag mogelijk hebt.

Of een no-frost functie, zodat je niet om de haverklap de koelkast of vriezer hoeft te ontdooien om van het ijs af te komen. Hieronder bespreken we alle eigenschappen die de moeite waard zijn om eens naar te kijken wanneer je een koel- vriescombinatie wil gaan kopen.

Energieverbruik van een koel-vriescombinatie

Het energieverbruik vertelt je in hoeverre de koel-vriescombinatie energiezuinig is. Dit geeft het energielabel van het apparaat aan. De waardes van het energieverbruik worden gebaseerd op de energie-efficiëntie-index en deze geeft de verhouding aan van het energieverbruik ten opzichte van een gemiddeld apparaat met dezelfde inhoud en dit is terug te zien op de energielabels.

Op dit energielabel vind je een kleur en een letter. De kleurenschaal loopt van donkergroen tot en met rood, waar gele en oranje labels tussenin vallen. De letters lopen van A tot en met F. Een donker groen label met een A staat voor de energiezuinigste koel-vriescombinatie. Een donkerrood label met een F voor de minst energiezuinige.

Een energiezuinige koel-vriescombinatie verbruikt dus minder energie, dat beter is voor het milieu, maar ook voor jouw eigen energierekening.

Temperatuur bereik van een koel-vriescombinatie

Dan gaan we het hebben over het temperatuurbereik. Dit is natuurlijk heel anders voor een vriezer als voor een koelkast en daarom is het bij koel-vriescombinaties wel zo fijn dat je dit apart kunt instellen. Sommige apparaten kun je instellen door ze simpelweg op een level te zetten, vaak aangeduid met de cijfers 1 tot en met 5. Maar bij de modernere apparaten kun je de temperatuur van graad tot graad instellen voor zowel het koel- als het vriesgedeelte.

Dan heb je bij sommige koel-vriescombinaties ook nog een optie met een vakantiemodus. Wanneer je thuis bent gaat de koelkast en de vriezer een aantal keren per dag open en dicht, maar tijdens de vakantie gebeurd dit niet. Hier kun je de koelkast en de vriezer op instellen, zodat ze continu op een vaste temperatuur blijven en niet af en toe harder gaan koelen om de zogenaamde warmte die normaal binnen komt bij het openen van de deur af te koelen.

Vershoudzone

Tegenwoordig kom je steeds vaker een vershoudzone tegen in de koelkast. Vaak is dit het onderste gedeelte. Het vershoud gedeelte wordt niet zo koud als de rest van de koelkast, waardoor je groente en fruit er beter kunt bewaren. Dit is zeker fijn tijdens de warmere zomerdagen, wanneer het in huis eigenlijk te warm is om dergelijke verse producten een aantal dagen goed te houden.

Koel-vriescombinatie met No-Frost

Je kent het wel, dat je de la van de vriezer bijna niet meer open krijgt omdat de weg wordt geblokkeerd door ijs. Gelukkig bestaat hier tegenwoordig de nofrost functie voor. Vriezers met een no frost functie zuigen lucht en vocht op en voeren dit af naar buiten. Dit houdt ijsophoping tegen, waardoor je de vriezer in principe nooit hoeft te ontdooien. Dat scheelt een hoop werk, maar ook energie. Want iedere keer nadat de vriezer is ontdooit, moet hij extra hard werken en dus meer energie verbruiken om de vriezer weer te laten bevriezen.

Je hebt ook low-frost vriezers. Dit wil zeggen dat je de koel-vriescombinatie een stuk minder vaak hoeft te ontdooien, maar het eens in de zoveel tijd toch wel een keer nodig is.

De capaciteit van de koelkast en vriezer

De inhoud van de koel-vriescombinatie is ook niet geheel onbelangrijk. Je wil immers toch al je boodschappen en voorraad erin kwijt kunnen, maar ook niet teveel ruimte hebben, want dat is weer zonde van de stroom.

Voor een huishouden dat bestaat uit 1 tot 2 personen is een koelkast met een inhoud van 100 tot 150L vaak meer dan voldoende. Bestaat je gezin uit 3 tot 5 personen, dan kun je het beste kijken naar een koelkast inhoud van 150 tot 250L.

Voor de vriezer geldt dat een inhoud van minder dan 100L voldoende zou moeten zijn voor een huishouden dat bestaat uit 1 a 2 personen. Voor gezinnen tot 4 personen kom je vaak aan een vriezer met een inhoud van 100 tot 200L.

Koelkwaliteit

De koelkwaliteit van een koelkast wordt bepaald door een aantal eigenschappen die al dan niet aanwezig zijn. Dit zijn eigenschappen zoals luchtcirculatie, anti-ijsvorming, koolstoffilter, lange bewaartijd bij uitvallen etc.

De koelkwaliteit wordt weergegeven in drie types: topklasse, middenklasse en basisklasse. Wanneer een koel-vriescombinatie tot de topklasse behoort, beschikt deze over minimaal 70% van de relevante specificaties voor koelkwaliteit. Een middenklasser beschikt over minimaal 50% van deze eigenschappen en een basisklasse over minder dan 50%.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een koel-vries combinatie?

Naast bovenstaande eigenschappen die sowieso handig zijn om even na te gaan voordat je overgaat op de aanschaf van een koel-vriescombinatie, zijn er nog een aantal andere dingen waar je op kunt letten. Dit heeft wellicht niet perse met de kwaliteit van het product te maken, maar wel met het gebruiksgemak en dat telt vaak net zo zwaar.

Organisatie

Je wil natuurlijk alles in je koelkast en vriezer kwijt kunnen, maar ook nog overal gemakkelijk bij kunnen. We weten immers allemaal dat restjes die achterin een hoekje in de koelkast worden gezet eigenlijk al rijk zijn voor de prullenbak, omdat we ze niet meer zien en daardoor vergeten.

De meeste koelkasten zijn uitgerust met een of twee lades, een aantal plankjes en meerdere opbergmogelijkheden in de deur. De vriezer bestaat vaak uit een aantal lades, waarvan een van de lades vaak net even iets kleiner is, omdat de motor daarachter geplaatst is.

Van sommige koelkasten kun je de indeling helemaal aanpassen, zodat je de organisatie in je koelkast krijgt waar jij van houdt. Zo kun je de vakjes in de deur op verschillende hoogtes plaatsen en worden er extra organisatie attributen meegeleverd om de plankjes ook overzichtelijk te houden.

Waar plaats je de koel-vriescombinatie

Voordat je überhaupt naar een koel-vriescombinatie gaat zoeken is het wel zo handig om te bepalen waar je het apparaat neer gaat zetten. Heb je alle ruimte tot aan het plafond, of kom hij onder wandkastjes te staan en moet je rekening houden met de hoogte? Het kan echter ook zijn dat je de koel-vriescombinatie wil inbouwen en in een kast wil wegwerken. Hiervoor zijn speciale inbouw koel-vriescombinaties beschikbaar.

De meeste koel-vriescombinaties hebben aanpasbare deuren, waardoor de deuren zowel naar links als naar rechts geopend kunnen worden. Maar mocht je heel specifiek naar een product op zoek zijn dat naar een bepaalde kant opent, let daar voor de zekerheid dan wel op.

Extra gadgets

Naast bovengenoemde eigenschappen wil je wellicht ook wat hi-tech in de koelkast terug vinden. Sommige koelkasten beschikken over wifi, zodat je de koelkast bijvoorbeeld vanuit de supermarkt al wat kouder kunt zetten om je bier nog voor vanavond gekoeld te hebben. Anderen zijn voorzien van een ijsblokjesautomaat of hebben een touchscreen om alles op in te kunnen stellen.

Vele koel-vriescombinaties zijn reeds voorzien met een open-deur-melding, waardoor deze gaat piepen als hij langer dan een bepaalde tijd open staat. Zo kun je niet meer vergeten de koelkastdeur dicht te doen.

De beste koel-vriescombinaties

Bovenstaande heb je veel informatie kunnen lezen over waar je op moet letten tijdens de aanschaf van een koel-vriescombinatie. Dit zal je zoektocht waarschijnlijk al een stuk makkelijker maken, maar om het je nog makkelijker te maken zetten we hieronder de 5 beste koel-vriescombinaties op een rijtje.

 • No-Frost functie
 • Duurzaam
 • Zeer ruim
 • Goede prijs-kwaliteit verhouding
 • Snel koel- en vries functie
 • LED voorlichting
 • Niet geluidloos
Inventum KV1808R

De Inventum KV1808R is de ideale koelkast omdat hij beschikt over de koel- en vries combinatie, daarnaast bestaat hij uit roestvast staal en is zeer ruim. Hij heeft een ruime koelruimte van 201 liter en een vriesruimte van 64 liter. De koelkast beschik ook over een elektronische temperatuurregeling die ervoor zorgt dat de temperatuur gemakkelijk aangepast kan worden en duidelijk zichtbaar is. Ook beschikt de koel-vries combinatie over LED verlichting. Deze verlichting is super fijn omdat hij de koelkast gelijkmatig verlicht en een lange levensduur heeft.

De KV1808R beschikt over de ‘No Frost’ functie, dit betekent dat de gebruikers de koelkast nooit hoeven te ontdooien. Dit is mogelijk door de perfecte bescherming tegen rijp- en ijsvorming. Het koelgedeelte van de koelkast bestaat uit vier plateaus van veiligheidsglas. Drie van de de vier plateaus zijn in hoogte verstelbaar en de vierde vind je op de groentelade. De andere drie laden in het vriesgedeelte hebben een doorzichtige voorzijde, zodat je in één opslag kunt zien wat voor producten er in liggen.

Ook is de KV1808R voorzien van de ideale functie genaamd ‘ superkoelen’. Deze handige superkoelen stand kun je gebruiken om voedsel snel te koelen, om grote hoeveelheden voedsel te koelen of om seizoen groenten gedurende een langere periode goed te bewaren.

 

  • Energiezuinig
  • Speciaal voor inbouw
  • inhoud van 270 Liter
  • Geen no-frost functie
  Siemens KI87SAD30

  De Siemens KI87SAD30 is een koel-vriescombinatie speciaal om in te bouwen. Deze kun je dus gemakkelijk weg stoppen achter een kast en de deur van de koelkast bevestigen aan de kast. Wanneer je dan de kastdeur opentrekt, gaat automatisch de koelkast of de vriezer ook open. De koelkast wordt geleverd met de scharnieren aan de rechterkant, maar dit kan ook omgewisseld worden.

  Deze koel-vriescombinatie is energiezuinig met een A++ label. De koelkast heeft een inhoud van 209 Liter en de vriezer neemt 61 Liter in beslag. In de koelkast heb je voldoende opbergmogelijkheden met meerdere plankjes, een groentelade en verschillende vakjes in de deur. De vriezer heeft twee doorzichtige lades waarvan de ene groter is dan de andere.

   • Energieklasse A+++, erg zuinig
   • No-frost functie
   • Totale inhoud van 387 liter
   • Stille koelkast
   • Twin Cooling
   https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2020/10/Samsung-RB37J5018SA.png

   Deze koel-vriescombinatie van Samsung is ruim ingericht. Door de nieuwe isolatietechnologie kan de buitenwand minder dik gemaakt worden, waardoor de binnenkant extra ruim is. Door het Twin Cooling systeem is het koel- en vriesgedeelde geheel van elkaar gescheiden. Hierdoor wordt de temperatuur in de vriezer niet beïnvloed als de deur van de koelkast open gaat. Ook kunnen eventuele luchtjes in de koelkast niet in de vriezer komen. 

   De vriezer heeft een No Frost-functie, waardoor je de inhoud nooit meer hoeft te ontdooien. Dat scheelt vooral een hoop gedoe, doordat je niet een aantal keer per jaar de vriezer hoeft leeg te ruimen. Ook zul je merken dat de lades niet vastvriezen. 

   Dankzij de koude luchtstromen van het Multi Airflow-systeem wordt het koelgedeelte gelijkmatig gekoeld en ontstaat er geen condens. Ook blijft hierdoor het vriesgedeelte vrij van ijsvorming. Dit bespaart een hoop energie en houdt de producten langer vers. Mede hierdoor is het een energiezuinig apparaat met een A+++ label. 

   Conclusie

   Met de RB37J5018SA van Samsung haal je een zeer goede koel-vriescombinatie in huis. Lekker ruim ingericht en van vele gemakken voorzien, maar ook geen overbodige poespas. Perfect voor een groot huishouden. Niet voor niets wint dit model menige wedstrijd.

    • No-frost functie
    • Zeer energiezuinig
    • Deurkoeling
    • Inhoud van 400 Liter
    • Met nature fresh functie
    • Op afstand in te stellen
    • Topklasse koelkwaliteit
    LG GBB92MCAXP

    Deze LG koel-vriescombinatie valt in de meest energiezuinige klasse met een A+++ label. Door de no-frost functie hoeft het product nooit ontdooid te worden en de LG-eigen inverter gaat temperatuurschommelingen tegen, dat allemaal bijdraagt aan de energiezuinigheid. 

    De koelkast neemt 292L in beslag en is voorzien van de Nature Fresh functie, dat inhoudt dat er blauwe led lampen van bovenaf in de koelkast schijnen waardoor de producten langer vers blijven. Doordat de koelkast gekoeld wordt vanuit de deur heerst er in de hele koelkast een constante temperatuur. 

    De meegeleverde planken kun je op verschillende hoogtes hangen. Ook wordt er een flessenrek meegeleverd, waarin je gemakkelijk flessen frisdrank of wijn kunt opbergen. Sommige planken kun je half opvouwen, waardoor de plank wel in de koelkast blijft zitten, maar je voor de plank extra ruimte creëert voor bijvoorbeeld een hoge pan die je tijdelijk in de koelkast kwijt moet. 

    Het vriesgedeelte neemt 127 Liter in beslag en bevat drie lades die allemaal even groot zijn. Met de handige bijbehorende app kun je de koelkast en vriezer vanaf een afstand instellen, zodat je de temperatuur vanuit de supermarkt al een graadje lager kunt zetten om te zorgen dat die biertjes vanavond al koud zijn!

     • No-frost functie
     • Energiezuinig
     • Deurkoeling
     • Totale inhoud van 600 Liter
     • Met ijsdispenser, wijnrek en koud-water tap
     • Aan te sluiten op waterleiding
     • Hogere prijs
     • Geen mogelijkheden voor eigen indeling
     LG INSTAVIEW Door-in-Door GSX960BLACK

     Deze Amerikaanse koelkast met dubbele deuren is er echt één voor de gadgetliefhebber. De vele functies zoals een koud-water-tap, een ijsblokjesmachine en een wijnrek doen je oren misschien al klapperen, maar het wordt nog leuker als we je vertellen over de “instaview door”. Wanneer je twee keer op de spiegelglazen deur klopt valt de spiegel weg en kun je door de deur heen zien wat erin staat. 

     Deze koel-vriescombinatie heeft een behoorlijke inhoud van in totaal 600L. De koelkast neemt daarvan bijna 400L in beslag en de vriezer iets meer dan 200L. Je kunt er dus ruimschoots je boodschappen voor een groot gezin in kwijt.

     Daarbij is de LG Instaview koel-vriescombinatie energiezuinig met een A++ label en heeft deze een no-frost functie, waardoor je hem eigenlijk nooit hoeft te ontdooien. De koelkast wordt gekoeld via de deur waardoor er in de gehele koelkast dezelfde temperatuur heerst, dat ten goede komt van het behoud van je verswaren.

      Wat is een koel-vries combinatie?

      Een koel-vries combinatie is een koelkast met een vriesgedeelte ingebouwd. Vaak zit het vriesgedeelte onder het koelgedeelte gebouwd.

      Welke merken zijn populair?

      Populaire merken voor koel-vries combinaties zijn Samsung, Haier, LG, Bosch, AEG en Liebherr. Voor een lange levensduur en goede garantie is het zeker aan te raden om de koel-vries combinatie aan te schaffen bij een betrouwbare winkel.

      Wat zijn de kosten van een koel-vriescombinatie?

      Je kunt een koel-vries combinatie al aanschaffen voor ongeveer 250 euro. Je hebt dan hoogstwaarschijnlijk een model met een lage energieklasse (F) en zonder extra functies. Een laag energielabel betekent dat je hogere energiekosten voor het apparaten zult hebben. Voor ongeveer 600 euro kun je een koel-vries combinatie aanschaffen met een beter energielabel (C) en meerdere functies zoals no frost. En voor ongeveer 1000 euro heb je een model met energielabel C of hoger. Deze modellen zijn vaak ook luxer en hebben bijvoorbeeld een metal cool plate of een extra koude vershoudlade.

      Wat is no frost bij een koel-vriescombinatie?

      Wanneer een koel-vries combinatie een no frost functie heeft betekent dit dat het vriesgedeelte wel super koud wordt, maar er zal geen ijsvorming ontstaan. Je hoeft dus nooit de vriezer te laten ontdooien want het geheel blijft ijsvrij.

      Hoeveel liter nodig per persoon in het huishouden?

      Er wordt ongeveer 50 liter inhoud gerekend per volwassen persoon voor een koel-vriescombinatie. Een koel-vriescombinatie met een inhoud van 150 liter is bijvoorbeeld geschikt voor 3-4 personen. De kleinst mogelijke combinaties hebben een inhoud van ongeveer 120 liter en de grootste koel-vries combinaties hebben een inhoud van meer dan 250 liter.

      Wat is de meest energiezuinige koel-vriescombinatie?

      Volgens onze koopgids is de LG GBB92MCAXP de beste energiezuinige koel-vriescombinatie. De koelkast heeft een no frost functie en maakt gebruik van een inverter die temperatuurschommelingen tegen gaat. Verder heeft de LG een inhoud van 400 liter en kan deze op afstand worden ingesteld door middel van een app.


      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.