De beste fondueset

Fondueset: de beste fonduesets van 2023

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 24 december 2021

Fonduen kan super romantisch zijn met z’n tweeën. Maar het is ook heel gezellig om te doen met een grotere groep. Het wordt vaak gezien als ‘fun-cooking’, omdat iedereen erbij wordt betrokken en zoveel kan eten als hij of zij wil. Om te fonduen heb je dus een fondueset nodig en in dit artikel bespreken we precies wat dit precies is, wat je ermee kunt en waar je op moet letten bij de aanschaf. Tot slot geven we ook de vijf beste fonduesets van het moment. Daar kun je inspiratie mee op doen om jouw ideale fondueset te kopen.

Beste koop van 2024
Tristar FO-1106 Fonduepan
Beste koop fondueset

Tristar FO-1106 Fonduepan

 • Geschikt voor kaas en chocolade
 • Makkelijk schoon te maken voor anti-aanbaklaag
 • Met regelbare thermostaat
 • Geschikt tot 8 personen
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Tristar FO-1106 Fonduepan

Tristar FO-1106 Fonduepan

Voor kaasfonduers die af en toe ook chocolade willen proberen
Princess Fondue Family Set

Princess Fondue Family Set

Voor wie met het hele gezin wil fonduen
Unold Chinese Fonduepan

Unold Chinese Fonduepan

De beste fondueset voor wie zin heeft in het maken van een lekkere Chinese fondue
Tefal EF2658 Inox

Tefal EF2658 Inox

Deze fondueset is perfect voor het maken van een vleesfondue, wat je met wel acht personen kan doen
Mini Chocolade Fondueset

Mini Hightea Fondueset

Voor de fonduer met een klein gezin

Waarom kiezen voor een fondueset?

Fondue is afgeleid van het Franse woord fondre, dat smelten betekent. Het smelten van de ingrediënten is dan ook wat je doet wanneer je gaat fonduen. Je hebt verschillende soorten fondue, waarvan kaas de traditionele optie is. Maar je kunt ook chocoladefonduen, vleesfonduen of Chinees fonduen.

Kaasfondue

Bij kaasfondue laat je kaas, in combinatie met andere ingrediënten in een pannetje smelten. De beste combinatie is 50% harde smeltkaas, 25% pittige oude kaas en 25% schimmelkaas. In combinatie met droge witte wijn en wat smaakversterkers maak je een heerlijke fondue klaar. Gelukkig zijn er ook kant-en-klaar verpakkingen, die je alleen maar hoeft op te warmen! Je kunt rekenen op zo’n 200 gram kaas per persoon. Wanneer de kaas gesmolten is kun je andere producten, zoals stukjes stokbrood, groentes of vlees in de kaas dopen en er heerlijk van smullen.

Vleesfondue

Vleesfondue gaat eigenlijk heel anders in z’n werk. Want vlees smelt namelijk niet. Daarom warm je een bouillon op in de fonduepan, waarin je kleine stukjes vlees vervolgens gaar kunt koken. Dit is erg lekker met sausjes en stukjes groente als bijgerechten.

Omdat de bouillon kan spetteren wanneer je het koude vlees erin doopt, zit er vaak een spetterrand rondom de pan van een vleesfondueset. Die voorkomt dat de hete druppels bouillon alle kanten op spetteren.

Chocoladefondue

Chocoladefondue lijkt heel erg op kaasfondue. Je smelt namelijk de chocolade en daar kun je vervolgens producten in dopen, zoals aardbeien of ander fruit, soesjes of marshmellows. Dit wordt vaak ervaren als een romantisch toetje.

Chinese fondue

Chinese fondue is erg vergelijkbaar met vleesfondue. Er wordt namelijk een bouillon opgewarmd waarin tijdens het fonduen allerlei producten worden gaar gekookt. Denk maar eens aan stukjes vis, heel veel groenten, noedels en tofu. Vaak heeft een Chinese fondueset dan ook meerdere vakjes en kommetjes, zodat je verschillende producten in verschillende bouillons kunt koken.

Wat zit er in een fondueset?

Een fondueset is een volledige set waarmee je kunt fonduen. Dit wil zeggen dat er een pannetje in de set zit waarin je de ingrediënten kunt doen om ze te smelten. Ook zitten er fonduevorkjes bij, waarmee je producten in de fondue kunt dopen. Bijvoorbeeld een stukje brood in de kaasfondue of een aardbei in de chocoladefondue. Tot slot zit er ook een warmhoudplaatje bij waar je de pan op kunt zetten, zodat de fondue gesmolten blijft.

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een fondueset?

Fonduesets zijn er in allerlei maten en van verschillende materialen. Wat is nu een goede fondueset voor jou? Om dat te bepalen bespreken we de eigenschappen van fonduesets hieronder, zodat jij zelf kunt nagaan wat voor eentje het beste bij jou past.

Materiaal

Fonduesets komen vaak in drie soorten uitvoeringen wanneer het op materiaal aankomt, namelijk RVS, aardewerk of gietijzer. De RVS uitvoeringen zijn vooral geschikt voor vlees- en Chinese fondue. Dit materiaal geleidt de warmte erg goed en kan hoge temperaturen makkelijk aan. RVS is echter minder geschikt voor kaas- of chocoladefondue, omdat dit erg makkelijk aankoekt. Een RVS fondueset met een zeer goede anti-aanbaklaag zou wel uitkomst kunnen bieden.

Aardewerk is zeer geschikt voor kaas en chocoladefondue. Dit materiaal warmt minder snel, maar wel heel geleidelijk op. Ook reageert aardewerk goed op temperatuurveranderingen, waardoor aanbakken voorkomen wordt.

Tot slot hebben we gietijzeren fonduesets, die kun je goed gebruiken voor vleesfondue. Dit materiaal warmt ook langzaam op, maar blijft ook lang warm. Het is dus makkelijk om de bouillon waar je het vlees in gaar laat koken warm te houden. Wanneer je een gietijzeren fondueset koopt met een emaille laag, kan deze ook prima gebruikt worden voor kaas- of chocoladefondue.

Welke ingrediënten wil je gebruiken?

Als toevoeging aan het materiaal is het dus belangrijk om voor jezelf na te gaan met welke ingrediënten je wil fonduen. Voor chocolade- en kaasfondue kun je het beste voor aardewerk gaan, voor chinees fonduen voor een RVS set en voor vleesfonduen voor een RVS of gietijzeren set. Wees gerust wanneer je liever een set hebt waarin je alles kunt fonduen, ook die bestaan! Let dan vooral goed op de anti-aanbaklaag.

Aantal personen

Fonduesets zijn er in vele verschillende maten. Voor hoeveel personen de set geschikt is zie je vaak aan het aantal vorkjes of fondueprikkers dat meegeleverd wordt met de set. Meestal is het mogelijk de fondueset uit te breiden met extra prikkers waardoor je met meer personen kunt fonduen.

De fondue warm houden

Het hele idee achter fonduen is natuurlijk dat de pan met gesmolten kaas of chocolade of de warme pan met bouillon zo lang mogelijk warm blijft. Zo kun je rustig tafelen en echt genieten van wat je eet, zonder dat het afkoelt. Er zijn twee mogelijkheden om de fondueset warm te houden, namelijk met behulp van stroom of met behulp van kaarsjes.

Wanneer je een fondueset op stroom koopt, let er dan wel op of je de temperatuur kunt instellen. Wanneer de ingrediënten eenmaal gesmolten zijn of de bouillon warm is, kun je namelijk de temperatuur een stuk lager zetten. Dit is beter voor het behoud van de ingrediënten, maar dat scheelt ook op je energierekening.

Bij een fondueset die je warm houdt met kaarsjes, kun je de ingrediënten vaak het beste op het gasfornuis smelten of warm maken en ze vervolgens warm houden met behulp van de kaarsjes.

Top 5 beste fonduesets

Fonduen is een leuke bezigheid om met het hele gezin te doen. Zowel kaasfonduen, als vleesfonduen of een keer Chinees fonduen. Hieronder zetten we de vijf beste fondueset van het moment op een rijtje, zodat je eigenlijk niet verder hoeft te zoeken.

 • Geschikt voor kaas en chocolade
 • Makkelijk schoon te maken voor anti-aanbaklaag
 • Met regelbare thermostaat
 • Geschikt tot 8 personen
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Niet echt geschikt om vlees te garen
Tristar FO-1106 Fonduepan

Deze fondueset is perfect voor als je met een groep gaat kaasfonduen, er worden 8 fonduevorkjes meegeleverd. Maar kan natuurlijk ook gebruikt worden als je met een kleinere of juist grotere groep wilt fonduen. Je hebt geen waxinelichtjes nodig om de pan te verwarmen, dat werkt met stroom. Het vermogen gaat tot 1400 Watt, maar is gemakkelijk in te stellen via de thermostaat. Zo kun je deze fondueset ook gebruiken voor chocolade.

De pan komt in een mooie zilveren kleur. De pan is voorzien van een handige anti-aanbaklaag, waardoor hij makkelijk schoon te maken is. Verder kun je de pan loshalen van het verwarmingselement. De fondue vorkjes kunnen in de vaatwasser. Het wordt aangeraden om de pan zelf met de hand schoon te maken. Dit is beter voor de handvatten.

Kortom, echt een aanwinst als je op zoek bent naar een degelijk fondueset, zeker deze prijs.

  • RVS Fondueset
  • Geschikt voor alle soorten fondue
  • Inhoud van 1,2 Liter
  • 8 meegeleverde fonduevorkjes
  • Inclusief spatdeksel met speciale inkepingen voor de vorkjes
  • Makkelijk te reinigen in de vaatwasser
  Princess Fondue Family Set

  Met deze fondueset kun je met het hele gezin lekker fonduen. De ene keer kun je kaasfonduen en de andere keer vleesfonduen. Of zet hem als verrassing een keer als toetje op tafel, vol met gesmolten chocolade! Deze RVS fondueset kan alle ingrediënten verwerken vanwege de uitstekende anti-aanbaklaag. Aan de zijkant van de set hangen verschillende bakjes, waar je bijvoorbeeld sausjes in kunt doen. Zo kun je je verse ingrediënten direct in je favoriete sausje dopen om er heerlijk van te genieten. Achteraf gaat schoonmaken overigens ontzettend makkelijk, doordat alle losse onderdelen vaatwasserbestendig zijn.

  Deze fondueset van Princess is elektrisch, waardoor je de ingrediënten direct kunt opwarmen of laten smelten. De pan heeft een inhoud van 1,2 Liter, waarmee je dus voldoende klaar kunt maken voor acht personen. Er worden ook acht fonduevorkjes meegeleverd, zodat iedereen kan smullen.

   Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis via bol voor €36.8
   • RVS fondueset
   • Inhoud van 2 Liter
   • 6 meegeleverde fonduevorkjes
   • Alle losse onderdelen zijn vaatwasserbestendig
   • Inclusief grillplaat
   • Alleen geschikt voor Chinese Fondue
   Unold Chinese Fonduepan

   Met deze fondueset kun je nu ook thuis genieten van een heerlijke Chinese fondue. Doordat deze elektrisch is, kun je de bouillon opwarmen terwijl de pan al op tafel staat. In het midden is er ook een grillplaat, waardoor je voor een extra uitgebreide maaltijd kunt afwisselen tussen vlees grillen en groenten koken.

   Er worden zes fonduevorkjes en groente netjes meegeleverd. Met deze netjes kun je de groenten gemakkelijk uit de bouillon vissen wanneer ze gekookt zijn. Deze fondueset heeft een inhoud van 2 Liter, waardoor je de set gemakkelijk uit kunt breiden tot 7 of zelfs 8 personen.

   Je kunt alle onderdelen van elkaar afhalen en alles is vaatwasserbestendig, waardoor schoonmaken dus zo gepiept is.

    Op voorraad. Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis via bol voor €118.6
    • Inhoud van 1.5 Liter
    • 8 meegeleverde fonduevorkjes
    • Met eigen warmtebron
    • Makkelijk schoon te maken
    • Ook te gebruiken voor kaas en chocolade
    • Pan met anti-aanbaklaag
    • Instelbare thermostaat
    • Temperatuur is niet op de graad nauwkeurig in te stellen
    Tefal EF2658 Inox

    Met deze Tefal fondueset zet je een heerlijke vleesfondue op tafel. De bouillon kun je op het gasfornuis, op alle warmtebronnen, opwarmen. De gietijzeren pan warmt geleidelijk op en zal lang warm blijven. Dus wanneer de bouillon warm is kun je de pan op het warmhoud rechaud zetten waar je meerdere kaarsjes in kwijt kunt.

    De pan is voorzien van een spatdeksel met speciale inkepingen voor de vorkjes, zodat de bouillon niet alle kanten op spettert. Ook blijven de stokjes zo netjes staan wanneer het vlees gaar gekookt wordt.

    Deze fondueset heeft een inhoud van 1,5 Liter en is daarmee geschikt voor acht personen waarvoor de fonduevorkjes meegeleverd worden. Ook wordt er een houten onderzetter meegeleverd waar de set op geplaatst kan worden ter bescherming van de tafel. De pan is helaas niet vaatwasbestendig, maar je kunt hem wel ontzettend makkelijk afwassen.

     

     Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis via bol voor €69
     • Aardewerk fondueset
     • Warm houden met een kaarsje
     • Inhoud van 120 mL
     • Twee meegeleverde fonduestokjes
     • Vaatwasser bestendig
     • Je kunt de chocola niet in deze set opwarmen
     https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2020/10/Mini-Chocolade-Fondueset.png

     Deze leuke mini fondueset is ideaal voor een zoet toetje met heel veel chocolade. Op het meegeleverde bordje kun je producten kwijt die je in de chocolade kunt dopen, zoals aardbeien, marshmallows of andere lekkernijen.

     Je kunt de speciale chocoladebolletjes voor chocoladefondue in het bakje doen en vervolgens in de magnetron opwarmen. Je kunt ze ook in een pannetje laten smelten en het vervolgens overgieten. Het kommetje zet je vervolgens op een houder waar een waxinelichtje in past. Het kaarsje zal de chocolade dan gesmolten houden.

     Deze set is geschikt voor 1 a 2 personen en de onderdelen zijn allemaal vaatwasser bestendig.


      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.