Beste mandoline

Mandoline kopen: de beste mandolines voor in jouw keuken

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 8 augustus 2022

Dagelijks wordt er heel wat afgesneden in een keuken. Van het versnipperen van een ui tot het snijden van courgette, er is altijd wel iets waar een mandoline aan te pas komt. Kies uit onze selectie van de beste mandolines en het wordt met stip een van je meest gebruikte keukengerei. Een goede mandoline neemt niet al te veel ruimte in, zeker niet wanneer deze is opgeborgen in een lade.

Hoewel het snijden van groente en fruit ook zeker met een goed keukenmes kan worden aangepakt, is een mandoline toch vaak een stuk handiger en minder intensief. Met een mandoline heb je een apparaat in huis waarmee jij moeiteloos en snel de groente gesneden hebt. Het zorgt ervoor dat jij de perfecte stukken krijgt en zo je gerechten naar een hoger niveau tilt.

Beste koop van 2024
Benriner 64mm
Beste mandoline met klassiek ontwerp

Benriner 64mm

 • Sterk 64 mm roestvrijstalen blad
 • Beschermslede om vingers te beschermen
 • Klassiek ontwerp is eenvoudig te reinigen
 • Exacte snijden met traploze snijdikte

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Benriner 64mm

Benriner 64mm

Voor kookliefhebbers die een mandoline zoeken met een klassiek ontwerp
Seventeen Ways 12-in-1 Mandoline

Seventeen Ways 12-in-1 Mandoline

Voor wie een handige multifunctionele mandoline zoekt
Benriner 95mm

Benriner 95mm

Voor kookliefhebbers die een brede mandoline zoeken
OXO Good Grips

OXO Good Grips

Voor wie een mandoline zoekt met een handige houder
Enrico mandoline rasp

Enrico mandoline rasp

Voor wie een mandoline met opvangreservoir zoekt

Wat is een mandoline en waarvoor gebruik je die?

Een mandoline is een platte schaaf waarmee jij groente en fruit raspt of in dunne plakjes snijdt. Door de groente of fruit over de schaaf te halen, snijdt je het tot consistente plakjes. Het blad van de mandoline is gemaakt van metaal en beschikt over een scherpe rand om de groente overheen te halen.

Rond 1900 werden de eerste mandolines in de keuken gebruikt. Deze mandolines bestonden uit een plat stuk hout waarop een (of meerdere) messen geplaatst waren. Bij deze mandolines kon er echter maar op een grootte gesneden worden en had je voor ieder formaat een aparte mandoline nodig.

Tegenwoordig zijn mandolines een stuk dunner en lichter. Meestal zijn mandolines gemaakt van kunststof en metaal waardoor ze duurzaam en makkelijk schoon te maken zijn. Daarnaast is het zelfs zo dat je bij veel mandolines het snijblad kunt wisselen. Hierdoor hoef jij niet langer in de weer met meerdere mandolines maar heb jij een mandolines voor al je rasp-, schaaf- en snijwerk.

Voordelen van een goede mandoline

Een mandoline zorgt dus voor prachtig afgesneden en consistente stukken groente of fruit. Daarnaast is het snijden met een mandoline een stuk makkelijker en vooral veiliger. Je hoeft namelijk niet langer te werken met grote, scherpe messen. Je haalt simpelweg de groente over het blad en de prachtige plakken komen er aan de andere kant uit.

Ook bespaart het een hoop tijd. Je kunt namelijk de groente razendsnel snijden wat een enorme tijdswinst oplevert. Ook is het zo dat je met een mandoline effectiever snijdt en hierdoor minder afval overhoudt. Kortom, een mandoline maakt je leven in de keuken een stuk aangenamer.

Jouw ideale mandoline

Met jouw ideale mandoline snijd je groente en fruit moeiteloos in de gewenste plakjes. Het zorgt ervoor dat je een hoop tijd bespaart en voorkomt een heel gerommel! Dankzij de mandoline heb jij de perfecte stukjes voor al je maaltijden.

Waar moet je op letten bij het kopen van een mandoline?

Om de ideale mandoline te vinden, zijn er een aantal belangrijke punten waarop je moet letten. We hebben deze punten voor je op een rijtje gezet. Op deze manier vind je de beste mandoline!

1. De bladen van de mandoline

Mandolines zijn er in verschillende uitvoeringen. De klassieke mandoline is vlak en beschikt over een breed mes waarmee jij prachtige plakjes snijdt. Toch is er veel meer mogelijk. Wil jij groente raspen of julienne (dun gesneden reepjes) snijden, dan heb je hiervoor een ander blad nodig.

Het is daarom zo dat de meeste mandolines over een verwisselbaar blad beschikken en je hiermee gemakkelijk de gewenste snijwijze krijgt.

2. Snijdikte

Er is geen ideale snijdikte voor groente of fruit. Dit is namelijk per gerecht en per groente verschillend. Toch is de dikte snijdikte van belang en speelt het een rol bij hoe de smaken naar boven komen. Hierdoor is het dus belangrijk dat je de mandoline op verschillende snijdikten in kunt stellen om er voor te zorgen dat je groente het beste tot zijn recht komt.

Mandolines kunnen een aantal ingestelde snijdikten of een traploze instelbaarheid hebben. Het voordeel van een traploos systeem is dat je de mandoline precies zo kunt instellen zoals je het wilt, tot op de millimeter nauwkeurig. Een mandoline blijft dan ook een betere keuze dan een goede messenset wanneer het aankomt op extreem dunne plakken snijden.

3. Een houder voor de ingredienten

Om ervoor te zorgen dat je niet per ongeluk met een deel van je vinger in het mes komt, beschikken mandolines over een houder. Deze houder is een greep waarop jij het stuk groente of fruit kunt plaatsen en over de mandoline kunt halen. Het voordeel hiervan is dat je nooit per ongeluk je vingers snijdt aan de mandoline en je de groente snel tot stukjes verwerkt.

4. Formaat van het apparaat

Een moderne keuken staat vol met behoorlijk wat apparatuur. De grootte van de apparatuur speelt dus een rol. Ook voor mandolines is het dus van belang hoe groot in omvang het is. Het is echter zo dat het blad van een compact mandoline minder groot is. Vooral bij het doorsnijden van dikke groenten zoals courgettes, aubergines of pompoenen kan dit dus een belemmering zijn.

5. Met of zonder opvangreservoir

Sommige mandolines beschikken over een opvangreservoir waarin de gesneden groente terecht komt. Dit heeft als voordeel dat je keuken erg schoon blijft en je geen losse schaaltjes hoeft te gebruiken. Mandolines met een opvangreservoir zijn dus erg makkelijk voor als je een voorraad groente aan het snijden bent vanuit het comfort van je luie stoel.

Wel is het zo dat een mandoline met opvangreservoir behoorlijk wat groter is dan een mandoline zonder opvangreservoir. Daarnaast zitten er op een mandoline met opvangbak vaak meer lastig bereikbare hoeken die moeilijk schoon te maken zijn.

6. Materiaal van het mes en het frame

Het blad van de mandoline is gemaakt van een sterk roestvrijstaal. Dit is duurzaam, roest niet en blijft lang scherp. Het frame is meestal gemaakt van een hard kunststof. Dit is duurzaam, sterk en eenvoudig schoon te maken. Daarnaast is dit een van de meest hygiënische stoffen doordat bacteriën zich er minder snel op hechten.

7. Hoe maak je een mandoline snijder schoon?

Tot slot wil je de mandoline na gebruik natuurlijk zo goed mogelijk reinigen. Een aantal mandolines kunnen gewoon in je afwasmachine. Echter kan het zo zijn dat er hardnekkige stukken groente tussen de bladen blijven zitten. Ook is niet iedere mandoline even makkelijk reinigbaar. De mandolines met dubbele bladen of extra delen, hebben vaak veel lastig te bereiken hoeken. Hierdoor kunnen voedselresten zich makkelijker ophopen en zo voor veel ellende zorgen. Reinig daarom je mandoline altijd grondig. Dit komt de levensduur van je mandoline ten goede.

De vijf beste mandoline snijders

Dit zijn de beste mandolines verkrijgbaar op het moment: de beste mandoline met klassiek ontwerp, de beste mandoline met houder, de beste extra brede mandoline, de beste mandoline met opvangreservoir & de beste mandoline met vele functies.

 • Sterk 64 mm roestvrijstalen blad
 • Beschermslede om vingers te beschermen
 • Klassiek ontwerp is eenvoudig te reinigen
 • Exacte snijden met traploze snijdikte
 • Hogere prijs in vergelijking met andere mandolines
Benriner 64mm

De Benriner 64 mm is een klassieke mandoline met een vlak ontwerp. Hij wordt geleverd met 4 opzetstukken waarmee je enorm veelt variatie hebt.

Ijzersterk ontwerp

De mandoline van Benriner is al jaren onveranderd gebleven. Dit simpele ontwerp doet wat het moet en is in de loop der jaren geperfectioneerd tot het product wat het nu is. Het is dan ook niet voor niets dat deze mandolines onder chefs ook erg populair is. Het vlakke is gemaakt van een robuust kunststof wat erg gemakkelijk schoon te maken is. Het 64mm mes is vlijmscherp en snijdt al je groente gemakkelijk door.

Drie opzetstukken

De Benriner mandoline wordt geleverd met drie verschillende opzetstukken waarmee je eenvoudig afwisselt tussen de verschillende snijwijzen. De opzetstukken plaat je aan de onderkant van de mandoline en draai je aan de hand van twee schroeven vast. Op deze manier kies je tussen plakjes, julienne en zelfs reepjes. Dankzij de traploze instellingsmogelijkheden krijg je precies wat jij wilt.

Bescherm slede

Om ervoor te zorgen dat jij je niet per ongeluk snijdt met de mandoline, wordt deze mandoline met een beschermslede geleverd. Deze slede plaats je op de groente. Dankzij het geribbelde ontwerp heb je een stevige grip op de groente en kun je het met enorm gemak omtoveren tot prachtig gesneden stukjes.

De 64mm mandoline van Benriner is simpel en effectief. Het slimme ontwerp is de ideale mandoline die prachtig gesneden plakjes geeft en gemakkelijk schoon te houden is.

  Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis via bol voor €53
  • 12 verschillende functies
  • De onderdelen zijn vaatwasserbestendig
  • Komt met vergiet
  • Lastig schoon te krijgen
  Seventeen Ways 12-in-1 Mandoline

  De 12-in-1 mandoline van Seventeen Ways is meer dan een mandoline. Dankzij de 12 functies is dit het keukengerei voor iedere taak!

  Multifunctionele Mandoline

  De 12-in-1 mandoline van Seventeen Ways is veel meer dan alleen een mandoline. Je krijgt maar liefst 12 verschillende functies met deze handige tool. De set wordt geleverd met 7 verschillende messen, 4 rasp functies en een vergiet. De gesneden stukken komen direct in het opvangreservoir terecht. Dit biedt genoeg ruimte voor al het snijwerk met een inhoud van zo’n 2 liter.

  Vaatwasserbestendig

  Bij het reinigen van de mandoline kan deze deels of zelfs volledig in de vaatwasser gewassen worden. De bladen zijn afneembaar en kunnen dus apart gereinigd worden. Toch is het wel aan te raden de grove stukken groente eerste te verwijderen en eventueel de stukken los te weken in water. Het hoekige ontwerp is vrij lastig schoon te maken.

  Stalen schijven

  De snijbladen en raspen zijn gemaakt van een sterk roestvrij staal. Dit materiaal is robuust en behoudt zijn scherpte zonder te roesten met verloop van tijd. Zo ben jij verzekerd dat je de mandoline niet vaak hoeft te slijpen.

  De Seventeen Ways 12-in-1 Mandoline is veel meer dan alleen een mandoline. Deze multifunctionele machine is een geweldige hulp in de keuken.

   • Robuust 95 mm roestvrijstalen blad
   • Beschermslede om vingers te beschermen
   • Simplistische ontwerp is eenvoudig te reinigen
   • Exact snijden met traploze instelbaarheid
   • Hogere prijs in vergelijking met andere mandolines
   Benriner 95mm

   De Benriner 95mm is een extra brede mandoline waarmee je alles moeiteloos snijdt. Het 95 mm brede blad weet overal raad mee.

   Scherp en breed blad

   De 95mm Mandoline van Benriner beschikt over een extra breed blad. Dankzij dit grote snijvlak, snijd je eenvoudig alle groenten en fruit en prachtige plakken, hoe groot ze ook zijn.

   Dit maakt deze robuuste mandoline het ideale instrument voor als je bijvoorbeeld een grote courgette in brede plakjes wilt snijden voor een heerlijke lasagne.

   Simplistisch ontwerp

   Net als de 64 mm variant, is deze 95mm mandoline erg simplistisch ontworpen. De mandoline is vlak en bestaat uit een kunststof frame en een 95 mm blad. Het kunststof voelt sterk aan en is makkelijk te reinigen. Het sterke roestvrijstalen blad is scherp en duurzaam.

   Traploze snijdikte

   Om de ideale snijdikte te gebruiken, kun je deze mandoline traploos instellen. Dit doe je aan de hand van de draaiknop aan de achterzijde van de mandoline. Hierdoor kun je exact de dikte instellen die je wenst te gebruiken voor het snijden. Om tijdens het snijden je vingers te beschermen, wordt deze mandoline met een beschermslede geleverd.

   Deze 95mm mandoline van Benriner is de ideale mandoline voor het snel snijden van groenten en fruit van ieder formaat. Het brede blad snijdt dankzij de traploze instellingen precies zoals jij het wilt.

    Uiterlijk 23 april in huis via bol voor €86.62
    • Werk extra veilig en snel dankzij de groenten houder
    • Antislip laag op het handvat zorgt voor een geweldige grip
    • Makkelijk te reinigen dankzij simplistisch ontwerp
    • Weinig variatie mogelijk dankzij het enkele snijblad
    OXO Good Grips

    De OXO Good Grips Mandoline is simpel en secuur. Dankzij de houder om groente in te plaatsen, snij je alles eenvoudig, snel en bovenal veilig.

    Altijd veilig dankzij houder

    Deze klassieke mandoline van OXO wordt geleverd met een groentehouder. Je plaats de groente of het fruit in de houder en zorgt er zo voor dat jij met je handen niet bij het snijblad in de buurt komt. De restenhouder zit op de mandoline gemonteerd maar kan eenvoudig afgenomen worden. Dit is erg handig om het schoon te maken. Tijdens het snijden zorgt het antislip handvat voor de optimale grip.

    Slechts een snijblad

    De Good Grips van OXO beschikt over een enkel snijblad en is hierdoor gelimiteerd in de mogelijkheden. Hierdoor is de mandoline niet geschikt voor als je opzoek bent naar een mandoline met verschillende snijwijzen. Voor het snijden van plakjes zorgt het scherpe blad voor erg consistente plakjes.

    Transparant oppervlakte

    De OXO Good Grips mandoline is gemaakt van een doorzichtig kunststof. Dit heeft als grote voordeel dat je direct ziet wat je al gesneden hebt. Hierdoor hoef jij tussen het snijden door niet te stoppen en te kijken hoeveel je al gesneden hebt. Deze handige feature zorgt voor veel gemak tijdens het snijden. Dankzij het eenvoudige ontwerp is deze mandoline erg makkelijk schoon te maken.

     Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis via bol voor €20.3
     • Gesneden stukken komen direct in opvangbak
     • Uitgerust met antislip laag en soft grip handvatten
     • 4 verschillende RVS opzetstukken
     • Veel mogelijkheden voor een scherpe prijs
     • Niet eenvoudig te reinigen
     Enrico mandoline rasp

     De Enrico mandoline beschikt over een 1,5 liter opvangreservoir. Hiermee vang je gemakkelijk de gesneden groente op en is knoeien verleden tijd.

     Transparante opvangbak

     Deze kunststof mandoline van Enrico beschikt over een 1,5 liter transparante opvangbak. Hiermee snij, rasp en schaaf je eenvoudig en komt alles in de opvangbak terecht. Dit is erg makkelijk in gebruik en hierdoor kun je overal schaven zonder dat er ook maar iets naast de bak komt. Het ontwerp met opvangbak is erg handig voor het opvangen van de gesneden stukken al is het wel lastig om te reinigen. Het ontwerp heeft veel lastig te bereiken hoeken.

     Softgrip handvaten en antislip bodem

     Om de mandoline tijdens gebruik stabiel te houden, is de bodem voorzien van een antislip laag. Dit zorgt ervoor dat de mandoline firm op zijn plek blijft en jij je volledig kunt concentreren op het snijden. Daarnaast komt deze mandoline met een handvat. Dit handvat is voorzien van een soft grip waarmee je veel houvast hebt.

     4 opzetstukken

     Om af te wisselen tussen de verschillende snijwijzen, wordt deze mandoline met de volgende 4 verschillende opzetstukken geleverd: julienne schaaf, gewone schaaf, fijne snijder en grove snijder. Op deze manier snij je alles zoals je het wilt. Met de schakelaar aan de bovenzijde bepaal je eenvoudig de snijdikte.

     De mandoline van Enrico is ideaal voor als jij op zoek bent naar een mandoline waar de gesneden stukken direct in een opvangbak terecht komen.

      Op voorraad. Voor 15:00 uur besteld, morgen in huis via bol voor €24.95

      Welke groenten kan je snijden met een mandoline?

      Een goede mandoline maakt het mogelijk om een grote verscheidenheid aan groenten. De worden vooral gebruikt voor wat hardere groenten, denk hierbij aan aardappelen, wortels, gember, knoflook, venkel en wortels. De lijst van groenten die kunnen worden gesneden is erg groot, maar ga er van uit dat je elk type groenten, ook zachtere zoals tomaat en druiven, in dunne plakken kan snijden met een mandoline.

      Kan je frietjes snijden met een mandoline?

      Ja, met bepaalde mandolines kan je jouw eigen friet snijden. Niet elk model is hiervoor geschikt, je zal dan een mandoline moeten kiezen die geschikt is voor het snijden van langwerpige stroken.


      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.