Beste koelkast

Beste koelkasten van 2023

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 29 december 2021

Een goede koelkast is een must-have voor ieder huishouden, zowel groot als klein. Een koelkast zorgt ervoor dat al je etenswaren langer houdbaar blijven door het te koelen. Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe koelkast, dan kan het aanbod van Samsung, LG, Miele en tigtal andere fabrikanten nogal overweldigend zijn. Er zijn namelijk veel verschillende koelkasten, groot, klein en met extra functies. In deze koopgids helpen we je met het kiezen van de beste koelkast voor iedereen: gewoon voor thuis, op werk of op de studentenkamer.

Let op:

Veel apparaten met een groen energielabel die voorheen hoog scoorden op duurzaamheid scoren sinds maart 2021 een stuk slechter. Voor o.a. koelkasten, wasmachines, vaatwassers, televisies en diepvriezers geldt voortaan een nieuw label met andere criteria. Een apparaat dat hiervoor nog een label met A+++ had, zou nu in categorie F kunnen vallen. Wij zijn op dit moment druk bezig met het updaten van deze data op onze website, hierdoor kan het zijn dat dit artikel verouderde informatie bevat.

Beste koop van 2024
Inventum KV1800s
De beste betaalbare koelkast

Inventum KV1800s

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Inventum KV1800s

Inventum KV1800s

Voor mensen die een betaalbare koelkast zoeken
Samsung RS66A8101B1

Samsung RS66A8101B1

Voor grote gezinnen die een grote koelkast zoeken.
LG GBP61DSPFN

LG GBP61DSPFN

Voor kleine gezinnen
Samsung RS68N8941B1/EF Family Hub

Samsung RS68N8941B1/EF Family Hub

Voor mensen die een luxe koelkast zoeken

Voordat je een koelkast kiest

In ’t kort, hier let je op bij de aanschaf van een goede koelkast.

 • Kies de plek waar de koelkast komt te staan
 • Meet de maximale lengte, breedte en hoogte
 • Houdt rekening met ruimte voor stekkers & kabels
 • Controleer dat de koelkastdeur kan worden geopend

Allereerst is het handig om te bepalen waar de nieuwe koelkast komt. Wanneer deze op de plek van de oude koelkast komt, weet je meteen hoeveel ruimte je hiervoor hebt. Wanneer je naar een nieuwe woning verhuisd of een nieuwe keuken neemt, is het handig om allereerst te bepalen waar alles (dus ook de koelkast) komt te staan.

Vervolgens kun je de breedt, hoogte en diepte van deze plek opmeten. Zo weet je hoe groot de koelkast maximaal kan zijn. Toch is het handig om niet de exacte afmetingen te gebruiken, maar om wat afstand te houden aan de randen. Zo kun je de koelkast er makkelijker in- en uithalen. Bovendien hou je zo ook genoeg ruimte over voor stekkers en dergelijke.

Wat ook belangrijk is, is het ervoor zorgen dat de deur van de koelkast volledig open kan zonder ergens tegenaan te botsen. Op deze manier kun je van de gehele inhoud van de koelkast gebruik maken. Verder is het handig om te bekijken of de koelkast goed bereikbaar is. Niet alleen wanneer je kookt maar ook wanneer je gewoon thuis bent of gasten hebt. De koelkast is een plek waar je toch best wel vaak komt. Het is dus handig om deze plek goed bereikbaar te houden.

Hulp bij het kiezen van een koelkast

Wanneer je de vorige punten allemaal bent doorgelopen, is het tijd om te kijken naar koelkasten zelf. Ook hier zijn een aantal factoren die belangrijk zijn om van te voren te bepalen. Bovendien maken deze factoren het uiteindelijk makkelijker om de juiste koelkast te kiezen.

 • Aantal personen
 • Extra functies
 • Energieverbruik
 • Geluidsniveau

Je hebt op dit punt al bedacht en gemeten hoe groot de koelkast maximaal mag zijn. Dan kijk je vervolgens naar de grootte die je nodig hebt.

Aantal personen

Allereerst is het belangrijk om te bedenken voor hoeveel personen je de koelkast koopt. Dat klinkt misschien een beetje gek. Maar wanneer je een huishouden hebt dat uit twee personen staat, heb je geen koelkast voor vijf personen nodig. Je hebt met twee personen minder voedsel nodig en dus minder ruimte in een koelkast. Bovendien scheelt het gewoon stroom en dus geld wanneer je een kleinere koelkast koopt. Andersom is het onhandig om een koelkast voor twee personen te kopen wanneer je een huishouden hebt van vijf personen.

Extra functies

Daarna kun je kijken naar de extra functies die je in je koelkast wilt. Wil je namelijk een apart vriesvak in je koelkast, of een ingebouwde ijsblokjes machine? Tegenwoordig heb je zelf koelkasten die kunnen verbinden met de wifi. Hierdoor kun je communiceren met je koelkast en weet je welke producten je nog hebt en wat er op is. Ook kun je kiezen voor een koelkast met luchtcirculatie. Zo hoef je niet meer van tevoren na te denken over waar je bepaalde etenswaren bewaard.

Energieverbruik

Andere factoren om rekening mee te houden zijn de energieklasse van een koelkast. Hoe zuiniger de koelkast is, hoe minder stroomkosten deze meebrengt. Hierdoor is het ook goed om te kijken naar de energiekosten per jaar. Een duurdere koelkast met een hoger energielabel kan op de lange termijn wel eens goedkoper zijn dan een goedkopere koelkast met een lager energielabel.

Geluidsniveau

Ook maken koelkasten vaak verschillende geluiden. Dit komt doordat de koelmotor aangaat om de koelkast te koelen nadat deze open is geweest. Of een krakend/tikkend geluid van het metaal dat krimpt of uitzet door kou of warmte. Dit zijn normale geluiden en zullen altijd voorkomen, maar toch wil je graag een koelkast met een laag geluidsniveau. Dit is ook een punt om op te letten in de zoektocht naar de juiste koelkast.

Beste vier koelkasten

Om de keuze iets gemakkelijker te maken hebben wij vier verschillende koelkasten voor u op een rij gezet. Elke koelkast heeft zijn eigen voor- en nadelen. Achtereenvolgens de beste koelkast voor een groot gezin, de beste koelkast voor een klein gezin, de meest luxe koelkast en de budget koelkast.

De Inventum KV1800W is een eenvoudige koel- en vriescombinatie. Het apparaat heeft een goede prijs-kwaliteit verhouding. Het apparaat heeft weinig extra’s of luxe maar doet precies waar het voor bedoeld is: etenswaren gekoeld houden.

De Inventum koelkast heeft een A++ energielabel, een koelinhoud van 189 liter en een vriesinhoud van 71 liter. Verder heeft het een geluidsniveau van 39 dB. Hiermee doet de Inventum koelkast niet onder voor duurdere modellen. 

Verder heeft de koelkast 3 handige verstelbare plateau’s. Zo kom je nooit ruimte te kort als je me een tas vol boodschappen thuis komt. Ook kan die pan soep die je over hebt gemakkelijk in de koelkast. 

Bovendien zijn alle onderdelen makkelijk te verwijderen en makkelijk schoon te maken. Een nadeel is dat het apparaat geen No Frost functie heeft, dit betekent dat je om de zoveel tijd de koelkast moet laten ontdooien. Wel heeft de vriezer een invriesvermogen van 3,5 kg/24u. Hierdoor zijn alle producten zo weer ingevroren. 

Conclusie

De Inventum KV1800W heeft een goede prijs-kwaliteit verhouding. Het apparaat heeft niet veel extra’s maar doet wat het moet doen. Wel heeft de koelkast een A++ label en een geluidsniveau van 39 dB. Bijgeleverd worden een flessenrek en eierrekje, zo kun je alles op de juiste plek bewaren. 

  • Koel- en vriescompartiment werken onafhankelijk van elkaar
  • Met 36dB wordt deze koelkast als stil ervaren
  • No Frost functie
  • PowerFreeze functie
  • Twin Cooling Plus systeem
  • Aansluitbaar op waterleiding
  • Beschikt niet over een water-en ijsdispenser
  Samsung RS66A8101B1

  De koelkast van Samsung is groot en geeft je genoeg ruimte om alle boodschappen op te slaan voor een groot gezin. Met de SpaceMax Technology wordt de inhoud groter zonder dat de omvang toeneemt. De Samsung RS66A8101B1 heeft bovendien flexibele opbergruimtes die je kunt combineren met grote en open opbergruimtes. Zo kun je echt al je boodschappen in de koelkast kwijt. De totale opslagcapaciteit is 841 liter.

  Het koel- en vriescompartiment werken onafhankelijk van elkaar in deze koelkast. Dit betekent dat er geen lucht van het ene deel naar het andere deel gaat. Dit zorgt er weer voor dat de Samsung RS66A8101B1 de juiste vochtigheid behoudt om alle etenswaren vers te houden. Wel komt er op elk schapniveau koellucht uit meerdere uitlaten, zo wordt de gehele koelkast op een gelijkmatige manier gekoeld. Op deze manier hoef je dus niet meer producten op een bepaalde plek te plaatsen voor de juiste temperatuur. Ook zorgt deze functie ervoor dat de koelkast snel op temperatuur is wanneer je deze opent.

  Bovendien heeft het apparaat een A+ energielabel. Dit betekent dat de koelkast weinig stroom verbruikt en dus beter is voor het milieu dan apparaten met een lager energielabel. Ook heeft het apparaat een geluidsniveau van 36 dB.

  Conclusie

  De Samsung RS66A8101B1 is de ideale koelkast voor een groot gezin. Het apparaat heeft namelijk een totale inhoud van 641 liter, genoeg voor alle boodschappen dus. Bovendien is de koelkast flexibel in te delen waardoor alles past. Verder heeft het apparaat 2 deuren en een water- en ijsdispenser aan de buitenkant. Bovendien koelt het apparaat zich makkelijk en snel weer af wanneer deze lang open is geweest.

   • A+++ energie label
   • Total no frost, nooit meer ontdooien
   • Geluidsniveau 36 dB
   • DoorCooling
   • Met luchtcirculatie om alles koel te houden
   • Mooi design
   • Onafhankelijk vries- en koelgedeelte
   • Deur opent naar rechts
   • App wordt door sommige consumenten als onhandig ervaren
   LG GBP61DSPFN

   De koelkast van LG heeft een totale inhoud van 419 liter, dit maakt het apparaat geschikt voor kleinere gezinnen. Met een A+++ energielabel is het apparaat ook nog eens super zuinig. Voor de liefhebbers kun je een app downloaden zodat je de koelkast instellingen van een afstand kunt regelen.

   De koelkast heeft een Total No Frost functie waardoor er geen ijsvorming plaatsvindt in de koelkast. Ook maakt de LG koelkast gebruik van DoorCooling waardoor producten in de deur sneller afkoelen naar de gewenste temperatuur. Zo kun je gerust producten in de deurmanden plaatsen. Verder zorgt de constante luchtcirculatie ervoor dat alles goed koel wordt gehouden en dat de temperatuur in de gehele koelkast gelijk is. Dit zorgt er ook voor dat etenswaren niet meer ontdooid hoeven worden in de koelkast maar meteen gebruikt kunnen worden.

   Met een onafhankelijk koel- en vriesgedeelte kun je voor beide onderdelen de gewenste temperatuur instellen. De temperatuurniveaus gaan van 1, naar 3, naar 5 en vervolgens naar 7 graden. Dit is voor sommige mensen even wennen. Bovendien kun je in het vriezergedeelte een Big Freezing Zone inschakelen. Zo kun je een grote hoeveelheid etenswaren goed invriezen zonder dat er veel ijsvorming is. 

   En bovendien heeft de LG koelkast een mooi en modern design. De koelkast is grafiet van kleur. Het heeft geen hevelgreep zodat je de koelkast makkelijker en sneller opent. 

   Conclusie

   De LG GBP61DSPFN is de ideale koelkast voor kleinere gezinnen. De koelkast is namelijk groot genoeg om alles kwijt te kunnen zonder dat er ruimte teveel over is. Bovendien is de prijs-kwaliteit erg aantrekkelijk. Je krijgt veel handige functies zoals luchtcirculatie, doorcooling, no frost etc. En bovendien heeft het apparaat een geluidsniveau van 36 dB en een A+++ energielabel

    • Met touchscreen & app
    • Twin Cooling Plus systeem
    • No frost systeem
    • Met flessenrek
    • Energielabel A++
    • Inhoud van totaal 593 liter
    • Geluidsniveau van 39 dB
    • Heeft geen aparte vershoudzone
    Samsung RS68N8941B1/EF Family Hub

    De Samsung RS68N891B1 is een erg luxe koelkast die je van alle gemakken voorziet. Je kunt de Samsung App koppelen aan de koelkast zodat je in de supermarkt kan kijken wat je ook al weer nodig hebt. Ook kun je Samsung TV kijken op het beeldscherm aan de buitenkant. Of leuke foto’s of notities laten zien. Verder kun je de koelkast bedienen door middel van spraakherkenning.

    Het apparaat maakt gebruik van een Twin Cooling Plus systeem. De temperatuur en de vochtigheidsgraad worden geoptimaliseerd. Dit wordt gedaan door twee gescheiden koelsystemen. Hierdoor blijven de etenswaren tot wel twee keer langer vers. Ook zullen de geuren van de etenswaren zich niet mensen in de koelkast en vriezer. Het nadeel is alleen dat er hierdoor geen aparte vershoudzones zijn. 

    Deze koelkast van Samsung heeft een inhoud van maar liefst 593 liter, hierdoor kun je alle boodschappen die je nodig hebt kwijt. De deur kan open worden gemaakt met twee deuren. In deze deuren kun je ook etenswaren of dranken kwijt. Bijgeleverd is bovendien een flessenrek om frisdranken, sappen en wijn te koelen. 

    Door het no frost systeem kun je etenswaren uit de vriezer meteen gebruiken. Deze zijn niet bevroren. En door de Metal Cooling Plate achterin de koelkast worden de temperaturen van de koelkast beter behouden. Wanneer de deur(en) open gaan, zorgt de Metal Cooling Plate ervoor dat de koelkast snel afkoelt naar de gewenste temperatuur. Dit is beter voor je etenswaren maar ook voor je energieverbruik. Bovendien heeft het apparaat een A++ energielabel.

    Conclusie

    De Samsung RS68N891B1 is een erg luxe en grote koelkast die je van alle gemakken voorziet. De koelkast heeft namelijk een touchscreen waar je van alles mee kunt, bijvoorbeeld bellen, tv kijken, recepten opzoeken. Ook kun je dankzij de ingebouwde camera’s en de app in de supermarkt de koelkast bekijken. Verder heeft het apparaat een no frost systeem, een metal cooling plate en een flessenrek. 

     Koelkast

     Een koelkast heeft een ingebouwde thermostaat. Deze kun je instellen op een temperatuur van 0 graden celcius tot vaak 7 graden celcius. Dit zorgt er voor dat etenswaren langer meegaan, bijvoorbeeld sla. Of dat etenswaren of dranken op de juiste temperatuur zijn voor het consumeren. Een koud drankje is namelijk lekkerder dan een lauw drankje en chocolade kun je beter niet gesmolten eten.

     De term koelkast is pas later ontstaan, eerst werden deze keukenapparaten ijskasten genoemd. Vroeger, voor de elektrische koelkast, werd er ook al gebruik gemaakt van koelelementen om etenswaren koel te houden en zo langer te bewaren. Vaak werden hiervoor blokken ijs gebruikt, deze werden in een speciale kast gezet waar het voedsel bij kon.


     Reacties

     Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

     Geef een reactie:

     Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.