Beste vleesmolen

Vleesmolen: de beste vleesmolens van 2023

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 16 juli 2022

Ben je een echte keukenprins(es)? En werk je graag met vlees dat je het liefste vers bereid? Dan mag een vleesmolen echt niet in jouw keuken ontbreken. Een vleesmolen wordt gebruikt om vlees mee te malen tot gehakt. Ook het fijnere hakwerk met een vleesmolen is geen probleem, ideaal voor zelfgemaakte gevulde ravioli of voor een hartige taart.

Wist je trouwens dat je ook vis heel goed kunt fijnmalen met een vleesmolen, zo maak je binnen no time het perfecte zalmtaartje. Kortom, een goede vleesmolen is een grote toevoeging aan jouw keuken wanneer je graag bijzondere en verse gerechten bereid. In deze koopgids leggen we jou precies uit waar je op moet letten wanneer je een vleesmolen aanschaft. Hieronder vind je de beste vleesmolens uit de test.

Beste koop van 2024
Kenwood MG700
De beste koop vleesmolen

Kenwood MG700

 • Multifunctioneel
 • Elektrisch aangedreven
 • 2000W
 • Inclusief opzetstukken voor worst en kebbe
 • Heeft een reverse (achteruit) knop
 • Vrij stille motor

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Kenwood MG700

Kenwood MG700

Voor kokers die een prachtige en handige vleesmolen zoeken
Bosch MFW45020

Bosch MFW45020

Voor kokers die een krachtige vleesmolen zoeken
GSW 588416

GSW 588416

Voor mensen die een authentieke vleesmolen zoeken
Tefal NE6888

Tefal NE6888

Voor mensen die een veelzijdige vleesmolen zoeken
Esperanza 3-in-1 elektrische vleesmolen

Esperanza 3-in-1 elektrische vleesmolen

Voor keukenprinsen of -prinsessen die een aangename vleesmolen zoeken
Steba MG1600V6

Steba MG1600V6

Voor keukenprinsen of -prinsessen die een aangename vleesmolen zoeken

Wat is een vleesmolen?

Een vleesmolen is een apparaat met een schaal waar je een stuk vlees op kunt leggen. Dit vlees kun je naar de draaiende schijf toeduwen waar messen inzitten. Wanneer het vlees langs deze messen wordt geduwd wordt het fijngemalen. Afhankelijk van de grootte van de messen wordt het vlees tot gehakt of zeer fijn gehakt gemalen. De meeste vleesmolens worden dan ook met verschillende messen en schijven geleverd, zodat je vlees op meerdere manieren kunt fijnmalen.

Hoe werkt een vleesmolen?

Een vleesmolen maalt gehakt fijn doordat het vlees langs ronddraaiende messen wordt geduwd. Dit kan ofwel handmatig of elektrisch. Zowel de messen zelf kun je handmatig of elektrisch aandrijven, maar ook de vleestoevoer kan ofwel handmatig of elektrisch worden uitgevoerd.

Met een volledig elektrisch aangedreven vleesmolen kost het jou natuurlijk veel minder energie om het gehakt te malen, maar je moet met zo’n machine nog steeds goed opletten om ongelukken te voorkomen.

Waar moet je op letten wanneer je een vleesmolen gaat kopen?

Een vleesmolen is een krachtig en vaak ook wat duurder apparaat. Je kunt je er dus maar beter goed in verdiepen voordat je tot koop over gaat. En daar zullen we je een handje bij helpen, want hieronder zetten we de belangrijkste eigenschappen van een vleesmolen op een rijtje. Zo weet je waar je rekening mee moet houden wanneer je verschillende vleesmolens gaat vergelijken om uiteindelijk de beste in huis te halen.

Materiaal

De behuizing van een vleesmolen is vaak ofwel van kunststof of van metaal. Een vleesmolen met een metalen behuizing is vaak krachtiger en uiteraard ook duurzamer. Ook ziet het apparaat er vaak mooier uit wanneer je een vleesmolen met en metalen behuizing neemt. Soms wil het oog ook wat toch!? Daartegenover staat dat een vleesmolen met een kunststof behuizing vaak juist iets voordeliger is in aanschaf.

Aandrijving

De aandrijving van de vleesmolen is niet geheel onbelangrijk. We kunnen drie verschillende soorten aandrijving onderscheiden.

 • Handmatige vleesmolen: Voor deze vleesmolen heb je geen stopcontact of batterijen nodig, want er zit een hendel aan waarmee je de hak schijven handmatig rond laat draaien.
 • Half elektrische vleesmolen: Bij zo’n vleesmolen draaien de schijven met messen automatisch rond, maar je moet wel zelf het vlees door de toevoer duwen met behulp van een stopper.
 • Volledig elektrische vleesmolen: Deze vleesmolen zorgt ervoor dat je beide handen vrij hebt om iets anders te doen. Zowel de hak schijven als de vleestoevoer gebeurd geheel automatisch. Een kind kan de was doen!

Vermogen van de motor

Bij een elektrisch aangedreven vleesmolen is het belangrijk om op het vermogen te letten. Dit wordt uitgedrukt in Watt. Hoe hoger het vermogen is, hoe sterker de motor en hoe meer vlees er per minuut of per uur verwerkt kan worden. Het vermogen zegt echter niet alles, want een vleesmolen met een hoog vermogen in een kunststof behuizing zal minder sterk zijn dan een vleesmolen met hetzelfde vermogen in een metalen behuizing.

Het vermogen van een vleesmolen ligt over het algemeen tussen de 500W en 2000W. Daarnaast zegt het vermogen ook iets over het energieverbruik. Want hoe meer vermogen, hoe meer stroom er nodig is om de machine aan te drijven. Ga dus voor jezelf na wat voor vlees je wil verwerken en hoe krachtig de motor daarvoor moet zijn.

Geluid

Je kunt je wellicht voorstellen dat een vleesmolen niet geruisloos werkt. Het malen van het vlees maakt sowieso al geluid en de motor moet natuurlijk ook in werking gezet worden om dit mogelijk te maken. Toch is er een groot verschil tussen de ene of de andere vleesmolen wanneer het aankomt op het aantal decibel dat ze produceren. Gelukkig staat een vleesmolen meestal niet heel de dag te draaien, maar ben je een vroege vogel en wil je de buren liever niet wakker maken, kijk dan of je een vleesmolen kunt vinden die wat minder geluid produceert bij gebruik.

Doel

Wanneer je aan een vleesmolen denkt, denk je waarschijnlijk direct aan het malen van vlees tot gehakt. Maar wist je dat je met de meeste vleesmolens nog veel meer dan enkel vlees kunt verwerken?

De meeste vleesmolens worden in ieder geval met verschillende hak schijven geleverd, waardoor je het vlees fijn of juist grof kunt malen. Zo kun je er gehakt van maken, maar ook vulling voor in een zalmtaartje. Want ja, meestal kun je ook vis met een vleesmolen bewerken.

De echte multifunctionele vleesmolens komen daarnaast nog met allerlei extra accessoires, waardoor je ook groenten kunt hakken of raspen, deeg in bepaalde vormen kunt spuiten en soms zelfs sappen kunt persen.

Reiniging

De reiniging van de vleesmolen is natuurlijk extreem belangrijk, want je zal veel met rauw vlees werken. Hier kunnen onaangename bacteriën inzitten die je liever niet op het apparaat laat zitten voordat je deze terug zet in het keukenkastje.

Sommige vleesmolens zijn vaatwasserbestendig, of in ieder geval de onderdelen die je gebruikt om het vlees te malen. Maar de meeste vleesmolens zijn dit echter niet en je kunt de onderdelen dan schoonmaken in een sopje. Daarbij is het natuurlijk wel erg fijn dat je de vleesmolen helemaal kunt demonteren, om alle afzonderlijke onderdelen grondig schoon te maken.

Accessoires

Zoals eerder aangegeven kunnen vleesmolens vaak veel meer dan alleen vlees malen. Ze kunnen groente raspen of hakken, worsten vullen of kebbe maken. Kebbe is het nationale gerecht van Libanon en erg bekend in de Oost-Europese keuken. Het is een soort gevulde gehaktbal en een erg leuk gerecht om te maken. Met behulp van een kebbe opzetstuk wordt dit klusje een stuk makkelijker!

Beste vleesmolens

Met de informatie die we je hebben gegeven in deze koopgids kun je zelf aan de slag om verschillende vleesmolens te vergelijken en zo de beste uit te zoeken. Wanneer je wil dat de vleesmolen aan specifieke eisen voldoet, zou je jouw ideale vleesmolen zo gevonden kunnen hebben.

Maar wanneer je het allemaal nog niet precies weet, inspireren we je graag met onderstaande vleesmolens. Dit zijn de beste vleesmolens van het moment voor verschillende doeleinden. Wellicht dat je jouw ideale hakmolen hier tussen ziet staan, dan hoef je dus helemaal niet meer verder te zoeken!

 • Multifunctioneel
 • Elektrisch aangedreven
 • 2000W
 • Inclusief opzetstukken voor worst en kebbe
 • Heeft een reverse (achteruit) knop
 • Vrij stille motor
 • Niet vaatwasser bestendig
Kenwood MG700

De Kenwood MG700 wordt geleverd met drie verschillende opzetstukken om vlees tot verschillende groottes te malen. Zo kun je er prachtig gehakt uit laten rollen, maar het vlees ook fijner malen om als vulling van bijvoorbeeld een hartige taart te gebruiken. Daarnaast worden er ook opzetstukken meegeleverd om worst en kebbe (soort gevulde gehaktbal) mee te maken.

De vleesmolen wordt elektrisch aangedreven en aan de onderkant van het apparaat zit een uitsparing om het snoer na gebruik in op te bergen. Ook de meegeleverde accessoires kun je na gebruik in de schaal opbergen die wordt geleverd met een deksel. Het grootste voordeel van deze machine is dat hij voor een vleesmolen bijzonder weinig geluid maakt, terwijl hij toch super krachtig is.

Schoonmaken kun je doen door de vleesmolen te demonteren en alle onderdelen met behulp van een sopje te reinigen.

  • Multifunctioneel
  • Elektrisch aangedreven
  • 500W
  • Inclusief opzetstukken voor worst en kebbe
  • Heeft een reverse (achteruit) knop
  • Niet vaatwasser bestendig
  Bosch MFW45020

  Deze krachtige vleesmolen van Bosch maakt het fijnmalen van vlees kinderspel. Met de verschillende opzetstukken kun je het vlees fijn, gemiddeld of grof laten hakken. Mocht de molen onverwachts vastlopen, kun je de reverse knop gebruiken om het opnieuw te proberen. Zo hoef je niet de hele machine te demonteren om het probleem op te lossen.

  Naast de opzetstukken om het vlees fijn te malen ontvang je ook opzetstukken om worst en kebbe te maken. Nadat je je vlees hebt bereid kun je de molen volledig demonteren om hem makkelijk schoon te kunnen maken. De onderdelen mogen helaas niet in de afwasmachine, maar met een sopje kun je de onderdelen ook prima reinigen.

   • Multifunctioneel
   • Super voordelig
   • Makkelijk te reinigen
   • Vaatwasmachine bestendig
   • Inclusief opzetstukken voor worst en deeg
   • Volledig handmatig aangedreven
   https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2020/11/GSW-588416.png

   Deze vleesmolen is echt authentiek maar toch veelzijdig. Met behulp van een soort lijmklem plaats je deze vleesmolen op je tafel of aanrechtblad. Aan de achterkant zit een hendel die je met een hand rond kunt draaien om de schijf met messen in gang te zetten. Met je andere hand kun je steeds een beetje vlees in de gehaktmolen toevoegen om het proces gaande te houden. Je kunt de meegeleverde stopper gebruiken om het vlees goed aan te duwen. En met behulp van het meegeleverde opzetstuk maak je ook heel gemakkelijk een worst klaar.

   Naast een schijf om gehakt te malen van het vlees wordt er ook een opzetstuk meegeleverd dat je kunt gebruiken voor spuitgebak. Je duwt de deegbal door de molen heen en het wordt daardoor door een vormpje geperst, waarmee je de mooiste gebakjes of koekjes kunt maken.

   Je kunt deze vleesmolen volledig demonteren, waardoor schoonmaken makkelijk is. De meeste onderdelen kunnen overigens zo in de vaatwasser voor een grondige schoonmaakbeurt.

    • Multifunctioneel
    • Makkelijk te reinigen
    • Deels vaatwasmachine bestendig
    • Inclusief opzetstukken voor worst, groente en deeg
    • Elektrisch
    • Maakt veel lawaai
    • Kan vastlopen door zeen
    Tefal NE6888

    Met deze Tefal NE6888 vleesmolen bereid je niet alleen vlees, maar ook groente, vis en zelfs deeg voor koekjes of taartjes. Alle opzetstukken die hiervoor nodig zijn worden meegeleverd, waardoor je met deze vleesmolen eigenlijk een volledige keukenrobot in huis haalt. 

    De machine is elektrisch en met een vermogen van 2200W verwerkt het apparaat tot wel 4,5 kg vlees per minuut! Met de vier verschillende schijven maal je vlees tot gehakt of nog een stuk fijner. Het vlees kun je vervolgens als vulling van een worst of andere gerechten te gebruiken.

    Na gebruik kun je het apparaat volledig demonteren om alle onderdelen apart schoon te kunnen maken. Alleen de plastic onderdelen kunnen in de vaatwasser, de rest kun je het beste met een sopje goed schoonmaken en ontsmetten, zeker wanneer je met rauw vlees hebt gewerkt. De accessoires kun je allemaal in de machine opbergen, waardoor je in je keukenkastjes geen last hebt van losse spulletjes.

     • Multifunctioneel
     • 600W
     • Inclusief opzetstukken voor worst, deeg, groente en Tebbe
     • Makkelijk te reinigen
     • Voorwaartse en achterwaartse functie
     • Moet rustig aan worden gebruikt
     Esperanza 3-in-1 elektrische vleesmolen

     De vleesmolen van Esperanza maakt het wel heel makkelijk! Met zes voorgeprogrammeerde programma’s voor vlees, rundvlees, bevroren vlees, vis, fruitpersen en shredden, hoef je niet eens een keukenprinses of -prins te zijn om de mooiste gerechten te bereiden. Leg de ingrediënten op de schaal, kies een programma en de rest gaat vanzelf. 

     Bij deze vleesmolen worden alle benodigde accessoires meegeleverd, zoals een opzetstuk om worst mee te vullen, drie verschillende vleesschijven en een tool voor het maken van Kebbe Een complete set dus!

     Schoonmaken doe je door het apparaat te demonteren, dat overigens erg makkelijk gaat. De onderdelen mogen helaas niet in de vaatwasser, maar je kunt ze met een sopje natuurlijk ook goed reinigen. Na gebruikt kun je alle accessoires in de grote schaal leggen waar een deksel bij zit. Je hebt dus geen losse onderdelen in je keukenkastjes liggen.

      • Multifunctioneel
      • 1500W
      • Touchscreen
      • 6 voorgeprogrammeerde programma’s
      • Inclusief opzetstukken voor worst, deeg, groente en slow juicer
      • Makkelijk te reinigen
      • Niet vaatwasser bestendig
      Steba MG1600V6

      De vleesmolen van Steba maakt het wel heel makkelijk! Met zes voorgeprogrammeerde programma’s voor vlees, rundvlees, bevroren vlees, vis, fruitpersen en shredden, hoef je niet eens een keukenprinses of -prins te zijn om de mooiste gerechten te bereiden. Leg de ingrediënten op de schaal, kies een programma en de rest gaat vanzelf. 

      Bij deze vleesmolen worden alle benodigde accessoires meegeleverd, zoals een opzetstuk om worst mee te vullen, drie verschillende vleesschijven, verschillende opzetstukken om groente mee te hakken of raspen en zelfs een opzetstuk om sap mee te maken. Een complete set dus!

      Schoonmaken doe je door het apparaat te demonteren, dat overigens erg makkelijk gaat. De onderdelen mogen helaas niet in de vaatwasser, maar je kunt ze met een sopje natuurlijk ook goed reinigen. Na gebruikt kun je alle accessoires in de grote schaal leggen waar een deksel bij zit. Je hebt dus geen losse onderdelen in je keukenkastjes liggen.


       Reacties

       Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

       Geef een reactie:

       Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.