De beste messensets en messenblokken

Beste messensets van 2023

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 3 augustus 2022

Hoeveel tijd ben je wel niet kwijt met het snijden van ingrediënten in de keuken. Een messenset met goede messen kan die tijd aanzienlijk verkorten en aangenamer maken. Messensets zijn er in alle soorten en maten. In deze review leggen we uit waar je op moet letten bij het kopen van een messenset en welke soorten messen je er allemaal in kunt vinden.

Beste koop van 2024
Diamant Sabatier Riyouri Messenblok (5-delig)
Beste koop messenset met blok

Diamant Sabatier Riyouri Messenblok (5-delig)

 • Bevat de 5 belangrijkste messen
 • Koksmes, officemes, broodmes, santokumes, tomatenmes
 • Herkenbare iconen aan de onderkant van het handvat
 • Fijn gewicht en ligt comfortabel in de hand

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Diamant Sabatier Riyouri Messenblok (5-delig)
Beste koop

Diamant Sabatier Riyouri Messenblok (5-delig)

Beste messenset met blok bestaande uit 5 messen. Beschikt over de meest gebruikte messen en zijn gemaakt van hoge kwaliteit.
Global 3-delige messenset
High-end

Global G-23861 Messenset 3-delig

Beste messenset voor hobbykoks - bevat een koksmes, officemes en schilmesje. Stap voor stap uit te breiden met andere high-end messen van Global.
Eden Classic Damast 3-delige messenset Review

Eden Classic Damast 3-delige messenset

Beste keuze messenset voor wie de belangrijkste messen in huis wilt halen. Deze prachtige messenset van Damaststaal is een ware blikvanger in huis en zijn vlijmscherp & eenvoudig bij te slijpen.
Victorinox 5-delige messenset
Budget

Victorinox 5-delige Messenset

De beste goedkope messenset is van goede kwaliteit. Deze Victorinox messen zijn vlijmscherp - niet de allergoedkoopste, maar zo haal je messen in huis van kwaliteit.

Welke messen heb je nodig?

Veel messensets worden geleverd met een te groot aantal messen. Dit zijn meer messen dan je lief is en je betaalt liever niet extra voor een messen die je nauwelijks gaat gebruiken. Er is niks mis met een grote messenset, maar als je voor een set kiest met minder messen en je hetzelfde budget aanhoudt dan zal je wel hogere kwaliteit messen aanschaffen.

De onderstaande rijst hebben wij gerankschikt naar welke messen het belangrijkste zijn voor de meeste mensen in de keuken.

 1. Het koksmes - universeel inzetbaar voor de meeste klussen
 2. Het officemes - voor het meer secuurdere werk
 3. Het broodmes - vlijmscherpe kartels voor onze broodcultuur
 4. Het tomatenmesje - dit kleine mes met kartels is perfect voor groente met een schil

Alle messen die je kan vinden in een messenset

Per mes hebben we een korte uitleg waar het mes voor wordt ingezet en waar je op moet letten bij de aanschaf. Handig als je een messenset wilt kopen die echt bij jou past.

Koksmes

Koksmes

Het belangrijkste mes in de keuken is ook het meestgebruikte – het koksmes. Koksmessen hebben een hoger lemmet en worden smaller richting de punt. Het formaat van een koksmes verschilt tussen de 18 en 28 centimeter.

Koksmessen kunnen veelzijdig worden ingezet en kan je voor het meeste snijwerk thuis dan ook prima gebruiken. Zeker voor het snijden van grotere stukken groente is het een fijn mes. Zwaardere koksmessen zijn ook perfect voor het fijnsnijden van kruiden.

Vleesmes

Vleesmes

Een kwalitatief goed vleesmes heeft een lengte van circa 20 centimeter. Het lemmet van een vlesmes is smaller dan koksmessen, waardoor deze perfect is voor het snijden van stevige lappen vlees en om gevogelte mee te trancheren. Het is belangrijk dat vleesmessen goed scherp worden gehouden, anders verliezen ze snel hun waarde in de keuken.

Broodmes

Broodmes

Een goede messenset bevat zeker een broodmes. Naast het koksmes is het een van de meestgebruikte messen. Kenmerkend is het vrij lange lemmet van circa 20 centimeter en het snijvlak met diepere kartels. Een broodmes moet lang genoeg zijn om zelf sneetjes brood te snijden. Geschikt voor het snijden van broden, taartjes en ander gebak.

Santokumes

Santokumes

Santoku-messen zijn afkomstig uit de Aziatische keuken en vormen de Japanse versie van het koksmes. De vorm van het lemmet van het santoku-mes is vrijwel gelijk langs de gehele lengte van het lemmet en kromt slechts richting het handvat. Om een mooie schommelbeweging te maken tijdens het snijden geven we onze voorkeur aan santokumessen met een wat grotere kromming. Geschikt voor het snijden van vlees, kazen en het hakken van kruiden en vlees.

Santoku’s zijn lichter en kleiner dan koksmessen. Het is een goede keuze voor iedereen met wat kleinere handen. Santoku’s schommelen minder tijdens het snijden dan koksmessen aangezien het lemmet rechter loopt dan bij een koksmes. Dit verschilt wel per santokumes, hiervoor kan je de kromming vergelijken. Je gebruikt een koksmes door deze bij het handvat vast te pakken en een snijdende beweging te maken van achter-boven naar beneden-voor.

Officemes

Officemes

Het officemes is een klein mes, maar wel zeer scherp. Met een lemmet van rond de 10 centimeter en een glad snijvlak is het een perfect mes om kleine stukken groenten, fruit en kruiden te snijden. De kleine form-factor maakt het een zeer inzetbaar mesje. Het is een goede optie om in te zetten naast het grotere koksmes, zeker als je wat preciezer aan het werk gaat.

Het beste officemes is klein, heeft een scherpe punt en een recht handvat zonder knobbel aan het uiteinde. Dit laatste zorgt ervoor dat je het officemes goed in je hand kan houden en je preciezere bewegingen kan maken met je pols.

Tomatenmes

Tomatenmes

Een tomatenmes is perfect voor het snijden van groente en fruit met schil, maar wel met een zachte binnenkant. Het is een klein mes met een lemmet dat vaak niet langer is dan 12-13 centimeter. Het gekartelde snijvlak zorgt voor een soepele snijbeweging met genoeg grip om tomaten en bijvoorbeeld druiven eenvoudig mee te halveren zonder dat het vruchtsap om je heen schiet.

Nakirimes

Het Nakiri-mes

Net als de Santoku is het Nakiri-mes afkomstig uit Japan. Het mes heeft een breed, dun lemmet met vierkante uiteinden. Hoewel het niet ideaal is voor het behandelen van vlees, is het wel uitermate geschikt voor het hakken en snijden van groenten. Het platte lemmet maakt het een stuk makkelijker om de over de gehele lengte van de snijplank te snijden zonder te schommelen of te zagen. Het Nakiri-mes is dus perfect voor het snijden van groentes over de lengte, zoals een lange aubergine schijf.

Keukenschaar

De keukenschaar

Het zijn geen messen, maar ze zijn super handig voor meer dan alleen snijden. Je kan ze voor van alles gebruiken – het snijden van verse kruiden of het ontbotten van gevogelte zoals kip. Daarnaast komt een keukenschaar altijd goed van pas bij het openmaken van verpakkingen of bijvoorbeeld bij het inbinden van vlees.

In 7-delige messensets kan het voorkomen dat een keukenschaar er een onderdeel van is. Anders kan je altijd een losse keukenschaar aanschaffen.

De vijf beste messensets

Meer dan 50 messensets en blokken hebben we met elkaar vergeleken. Onze vijf favoriete en best beoordeelde messensets hebben we in vijf categorieën verdeeld. Zo is de kans groot dat er een passende messenset voor jou tussenzit.

 • Bevat de 5 belangrijkste messen
 • Koksmes, officemes, broodmes, santokumes, tomatenmes
 • Herkenbare iconen aan de onderkant van het handvat
 • Fijn gewicht en ligt comfortabel in de hand
Beste koop
https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2020/02/Diamant-Sabatier-Riyouri-Messenblok-5-delig.jpg

Onze favoriete messenset met blok is de 5-delige messenset uit de Riyouri serie van Diamant Sabatier. De set wordt geleverd met de belangrijkste messen waar je thuis het meest gebruik van maakt. Een koksmes, officemes, broodmes, santokumes en een tomatenmesje.

De messenset is vervaardigd uit één stuk roestvrijstaal, waardoor er geen eten kan blijven haken in kleine spleten. Het handvat heeft een speciale antislip structuur, waardoor je extra grip hebt tijdens het snijden.

Het tomatenmesje en het santokumes beschikken over een ovalen kuiltjes aan de zijkanten. In theorie zouden fijngehakte kruiden minder moeten blijven plakken, maar uit meerdere tests met verschillende messensets blijkt dit weinig invloed te hebben.

Het messenblok zelf is gemaakt van bruin eikenhout. De set is ook beschikbaar met een zwarte messenhouder.

  • Drie hoge kwaliteit messen van Global
  • Koksmes, officemes en broodmes
  • Lichtere messen dankzij zand in het handvat
  • Stap voor stap uit te breiden met andere Global messen
  • Niet iedereen vind lichtere messen fijn hanteren
  High-end
  https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2020/03/Global-3-delige-messenset.jpg

  Deze messenset van Global wordt geleverd met drie messen: een koksmes van 20 centimeter, een officemes van 11 cm en een broodmes. De messen zijn gesmeed uit het gecertificeerde ‘Cromova 18’ RVS: dit is een staalsoort met een hardheid van 56-58 Rockwell. De klassieke uitvoering spreekt dan ook voor zich dat de messenset zich in de Global Classic serie bevind.

  Global messen worden over het algemeen uit één stuk staal gesmeed. Kenmerkend voor de Global messen is dat ze door de kleine slijphoek zeer scherp zijn en zeer goed in balans zijn. Ook in deze 3-delige messenset is dit duidelijk terug te vinden. De messen zijn zeer scherp, direct als je ze geleverd krijgt.

  Erg fijn is dat je de messenset over verloop van tijd kan uitbreiden met andere messen uit de Global Classic serie.

  Global stelt comfort ook voorop. De grip van het handvat is erg comfortabel en ligt goed in de hand. De kenmerkende kuiltjes in het handvat (écht Global) is zorgt voor een goede grip.

  Het handvat van de messen zijn gevuld met zand, waardoor de messen lichter aanvoelen. Dit is een persoonlijke keuze die je moet maken. De meeste mensen met kleinere handen prefereren ook lichtere messen.

  Om hun messen te balanceren, worden de vakkundig ontworpen holle handgrepen van Global gevuld met precies de juiste hoeveelheid zand om het gewicht van het lemmet tegen te gaan.

  Door de gladde vormgeving en de naadloze afwerking worden voedsel- en afvalresten voorkomen, wat zorgt voor een goedde veiligheid, hygiëne en een fijne grip.

   • Gemaakt van sterk en mooi Damaststaal
   • Koksmes, broodmes en officemes
   • Sterk en roestvast AUS-10-staal
   • Bevat de belangrijkste messen voor je messenset
   • Niet geschikt voor de vaatwasser
   https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2020/03/Eden-Classic-Damast-3-delige-messenset.jpg

   Deze zeer indrukwekkende messenset van Eden is gemaakt van Damaststaal in combinatie met sterk en roestvast AUS-10 staal. De set bevat de drie belangrijkste messen: een koksmes, broodmes en officemes.

   De kern van de messen zijn gemaakt van AUS-10 staal. Om deze kern heen is er een mooie laag van Damaststaal aangebracht. Dit resulteert in vlijmscherpe messen die ook thuis goed zijn bij te slijpen.

   Ook het handvat is indrukwekkend. Het lemmet loopt door de handgreep en wordt vastgehouden met drie klinknagels in het midden van het handvat. Ze liggen fijn in de hand aangezien het uiteinde van het handvat niet over gekke vormen beschikt.

   De messen worden niet geleverd met een messenset. We raden aan om een magneetstrip aan te schaffen om deze mooie Damast-messenset uit te stallen in de keuken.

   Op Kniveandtools.nl is de messenset verkrijgbaar in het geheel.

   Op Amazon zijn de messen apart verkrijgbaar:

    • Goedkope messenset zonder in te leveren op kwaliteit
    • Bevat 5 messen
    • Koksmes, broodmes, tomatenmes en groentemes x2
    • De kwaliteit die je mag verwachten van Victorinox
    • Geen officemes en koksmes kon wat groter
    Budget
    https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2020/03/Victorinox-5-delige-messenset.jpg

    De meeste goedkope messensets en messenblokken zijn van lage kwaliteit. Het is waard om iets meer te investeren en nog steeds geen grote smak geld uit te geven. Met deze 5-delige messenset zonder messenblok betaal je niet de hoofdprijs, maar krijg je wel veel kwaliteit terug.

    Deze messenset van Victorinox bestaat uit 5 messen: een koksmes, broodmes, tomatenmes en twee gekartelde groentemessen. Het zijn fijne messen die goed in de hand liggen.

    Het handvat van polypropeen kan zonder problemen in de vaatwasser.

     Is het belangrijk om een messenblok te hebben?

     Ja. Met een messenblok houd je de messen beter scherp dan bijvoorbeeld in een lade. Ook kun je jezelf zo minder snel bezeren door per ongeluk het mes te pakken.

     Hoeveel messen heb je minimaal nodig?

     Het absolute minimum aantal wat ons betreft is drie. Eén mes om te snijden, één om te fileren en één om te schillen of tourneren.


     Reacties

     Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

     Geef een reactie:

     Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.