Beste rode wijnen bij rundvlees

De beste rode wijnen voor bij rund en kalfsvlees

Maikel  •  Laatst bijgewerkt op 2 oktober 2022

Het kiezen van een goede wijn is niet eenvoudig, maar het kiezen van de juiste wijn kan het gerecht wel beter uit de verf laten komen! De kunst is om de ingrediënten van het gerecht en de wijn te laten balanceren en elkaar zo te laten versterken. Echter hoef je geen sommelier te zijn om een goede wijn uit te zoeken! Om jou alvast een beetje op weg te helpen zochten wij uit waar je op moet letten bij het combineren van een lekker stuk (rund)vlees met een goed glas rode wijn.

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Tokara - Reserve Shiraz
Shiraz

Tokara – Reserve Shiraz

Côte de boeuf of rib-eye
Génération Cabernet Sauvignon & Shiraz
Cabernet Sauvignon & Shiraz

Génération Cabernet Sauvignon & Shiraz

Côte de boeuf of rib-eye
Spier Merlot Signature
Merlot

Spier Merlot Signature

Kogelbiefstuk en Entrecote
Bocelli Sangiovese
Sangiovese

Bocelli Sangiovese

Kogelbiefstuk en Entrecote
Franz Keller Pinot Noir
Pinot Noir

Franz Keller Pinot Noir

Kalfsvlees

Belangrijke termen

In de wijnwereld worden een aantal termen gebruikt die soms maar moeilijk te begrijpen zijn voor de leek. Toch ontkom je er niet aan om deze termen te gebruiken als je een wijn goed wil omschrijven. We zullen de belangrijkste termen daarom even kort toelichten.

Soepel en Tannines

Wanneer er weinig tannine in een wijn zit wordt er gesproken van een soepele wijn. Dit gaat vaak samen met een wat lichtere en zoetere smaak. Als er meer tannine in de wijn zit wordt deze vaak iets steviger en droger van smaak.

Tannine zit in de schillen, pitjes en steeltjes van druiven. Maar niet alle druiven bevatten evenveel Tannines, dit is afhankelijk van het soort druiven dat wordt gebruikt. Hoe herken je de tannine in wijn? Dat is eigenlijk vrij gemakkelijk. Je zult merken dat tannine een wat droge of wrange smaak geeft aan de wijn. Als je echt wilt weten hoe tannine smaakt, bijt dan eens een druivenpit kapot, de smaakt komt dan goed naar voren.

Verder is het belangrijk om te weten dat tannine zich bindt met eiwitten, hierdoor zijn deze wijnen goed te combineren met gerechten zoals kaas en vlees. Ook andere vette of koolhydraat-rijke gerechten gaan goed met een tannine rijke wijn. Pittige gerechten gaan minder goed samen met deze wijnsoorten.

Licht en stevig

Wijnen die licht zijn, zijn vaak wat toegankelijker qua smaak. Deze zijn dan vaak ook fruitig van smaak en zijn ideaal om te serveren bij bijvoorbeeld een borrel. De wijn is soepel en er zitten dus weinig tannines in, wat betekent dat de wijn makkelijk wegdrinkt. Je zult slechts kleine accenten van fruit en kruiden proeven.

De verschillende soorten vlees bij rode wijn

Belangrijk om te weten is dat het stuk vlees voor een groot deel bepaalt wat voor soort wijn hierbij aansluit. Hieronder zullen we de verschillende soorten rundvlees bespreken en uitleggen waarom welke wijnsoort hier goed bij passen.

Over het algemeen kun je per soort de volgende richtlijnen aanhouden:

  • Côte de boeuf of rib-eye: stevige wijn met veel tannines.
  • Biefstuk (haas, kogel) en Entrecote: lichte wijn of medium stevige wijn met een hoge zuurgraad.
  • Kalfsvlees: een niet al te zware rode wijn.

Côte de boeuf of rib-eye

Côte de boeuf komt van de laatste zes ribben van het rund, rib-eye komt ook uit dit stuk van het rund maar met het bot er nog aan. Er zit een duidelijke vetstructuur in deze stukken vlees. Dit zorgt voor meer smaak en een stevigere structuur.

Hierbij past dan ook een stevige wijn met veel tannines. De tannines worden geactiveerd door de eiwitten die in het vlees zitten. Tannines zorgen er eigenlijk voor dat de smaakpapillen op de tong als het ware gereset worden. Daarnaast hebben ze een reinigend effect: ze zorgen er namelijk ook voor dat het vet wordt verwijderd uit de mond. Hierdoor komen de smaken van zowel het vlees als de wijn beter tot zijn recht.

Stevige wijnen zijn bijvoorbeeld een cabernet sauvignon, malbec of syrah. Hiervan zijn er natuurlijk wereldwijd duizenden te vinden. Omdat de meeste mensen door de bomen het bos niet meer kunnen zien, zochten wij een tweetal wijnen voor je uit. Deze wijnen zijn allebei stevig van smaak en bevatten veel tannines.

Tokara - Reserve Shiraz
7.5/10
Shiraz

Zuid-Afrikaanse Syrah

Tokara – Reserve Shiraz

  • Stevig
  • Droog
  • Relatief veel tannines
  • Beste 4% van alle wijnen ter wereld volgens Vivino

Deze stevige Zuid-Afrikaanse Shiraz past goed bij een Côte de boeuf of een rib-eye. Je proeft frambozen, specerijen, pure chocola en bosvruchten met stevige tannines. Deze wijn van Tokara heeft al meerdere prijzen gewonnen en is mede daarom een van onze favorieten!

Te koop op:

Génération Cabernet Sauvignon & Shiraz
9/10
Cabernet Sauvignon & Shiraz

Zuid-Afrikaanse Cabernet - Syrah

Génération Cabernet Sauvignon & Shiraz

  • Stevig
  • Droog
  • Relatief veel tannines
  • Goedkoop

Typisch Australische blend in een Zuid-Afrikaans jasje. Je proeft bramen, zwarte kers met een hint van chocolade en een pepertje. Deze wijn is goed te combineren met een Côte de boeuf of rib-eye.

Te koop op:

Kogelbiefstuk en Entrecote

Deze stukken vlees zijn de zogenaamde slankere stukken vlees. Hier zit minder vet in wat er voor zorgt dat het vlees malser is dan bijvoorbeeld een rib-eye. Een wijn met veel tannines is hierbij niet nodig omdat het vlees minder vet bevat en dus een minder stevige structuur heeft.

Bij biefstuk wordt vaak een lichte wijn gedronken. Wanneer je niet zo van lichte wijnen houdt, is een medium stevige wijn met een hoge zuurgraad een goed alternatief! Denk hierbij bijvoorbeeld aan een merlot, barbera of een sangiovese. Ook hier zochten wij weer twee lekkere wijnen voor je uit!

Spier Merlot Signature
8.9/10
Merlot

Zuid Afrikaanse Merlot

Spier Merlot Signature

  • Licht stevig
  • Relatief soepel
  • Weinig tannines

Deze wijn heeft een diep robijnrode kleur. Wanneer je er aan ruikt ruik je zoet fruit, kersen en bessen, zoet hout, vanille, toast, vijgen, drop, karamel en een vleugje rokerigheid. Qua smaak is deze wijn mooi fris. De wijn smaakt naar kersen, bessen, heerlijk soepel, warm en zwoel. Deze wijn bevat niet zoveel tannines, maar je proeft een aangename stevigheid na. Juist daarom past deze wijn uitstekend bij Kogelbiefstuk en Entrecote.

Te koop op:

Bocelli Sangiovese
7.9/10
Sangiovese

Italiaanse Sangiovese

Bocelli Sangiovese

  • Licht stevig
  • Prijs kwaliteit
  • Zachte afdronk
  • Beste 4% van alle wijnen ter wereld volgens Vivino

In de neus is deze Toscaanse wijn intens, dit komt voornamelijk door de kruidige aroma van kersen en rabarber compote. In de mond is het ook een relatief stevige wijn met aanwezige tannines. Als je deze wijn drinkt in combinatie met een lekker biefstuk of entrecote zit je zeker gebakken! De prijs kwaliteit verhouding van deze Bocelli is ook nog eens perfect!

Te koop op:

Kalfsvlees

Kalfsvlees is het vlees van een jong rund, niet ouder dan 12 maanden. Dit vlees wordt opgedeeld in twee verschillende categorieën, categorie V en categorie Z. Vlees uit categorie V is vlees van kalveren tot 8 maanden oud en wordt ook wel ‘rose kalfsvlees’ genoemd. Kalfsvlees van categorie Z is van kalveren van 8 tot 12 maanden oud.

Doordat kalfsvlees weinig vet bevat gaat dit vlees goed samen met een lichte fruitige rode wijn, zoals een Pinot Noir. Zelf zijn wij erg fan van de Duitse Franz Keller Pinot Noir gemaakt van klonen uit de Bourgogne.

Franz Keller Pinot Noir
9.2/10
Pinot Noir

Duitse Pinot Noir

Franz Keller Pinot Noir

  • Toegankelijk
  • Licht en fruitig
  • Subtiel

Deze toegankelijke, sappige, Pinot Noir is gemaakt van klonen uit de Bourgogne. De wijn is dieprood van kleur met op de ruikt naar diverse soorten rood fruit en een vleugje rook. Je proeft voornamelijk rood fruit, in de mond een goede grip en mooie frisheid. Daarnaast heeft deze wijn een heerlijk frisse en sappige afdronk, juist daarom past deze goed bij kalfsvlees.

Te koop op:

Welke saus past goed bij een rode wijn?

Sauzen die bij het vlees worden geserveerd maken het vaak lastiger om een goede wijn uit te kiezen. Maar niet getreurd, ook hiervoor hebben wij een paar richtlijnen op een rijtje gezet:

  • Pittige sauzen: kies bij een pittige saus voor een fruitige wijn.
  • Saus op basis van tomaat: kies bij een saus op basis van tomaat voor een Sangiovese of Cabernet Franc.

Wat is de juiste temperatuur voor rode wijn?

Bij wijn is het belangrijk om deze op de juiste temperatuur te serveren. Hiervoor heb je zogenaamde ‘wijnklimaatkasten’.

Een wijnklimaatkast (of wijnkoelkast) is een apparaat dat kan worden ingesteld om flessen wijn op de juiste temperatuur te koelen. Verschillende typen wijn, zoals rode en witte wijn, hebben andere soort eisen betreft de juiste temperatuur om geserveerd te worden.Een wijnklimaatkast zorgt ervoor dat jouw wijn altijd op de juist temperatuur is wanneer je die fles wilt opentrekken.

In vroegere tijden werden wijnkelders gebruikt om wijn voor langere periodes op de juiste temperatuur te houden. Tegenwoordig doen deze elektrische kasten het werk. Hierdoor kan je ook zonder kelder genieten van wijn zoals het hoort.


Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.