Beste afzuigkappen

De beste afzuigkappen van 2023

Popula  •  Laatst bijgewerkt op 26 september 2022

Wanneer je op zoek bent naar de juiste afzuigkap voor in je huis, merk je al snel dat er veel verschillende soorten zijn. Deze zien er allemaal anders uit, werken op een andere manier en worden ook anders aangesloten. Hieronder laten we zien welke modellen er verkrijgbaar zijn en laten we de beste afzuigkappen zien die er op dit moment verkrijgbaar zijn.

Beste koop van 2024
Cendo KR716EPDZ
De beste energiezuinige afzuigkap

Cendo KR716EPDZ

 • Minimaal energieverbruik A+
 • Hoge prestaties door krachtige Eco Power Drive
 • Met randafzuiging
 • Ook geschikt voor open keukens
 • Hoge kwaliteit LED verlichting
 • Touch bediening met naloop timer
 • Schuin ontwerp

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Cendo KR716EPDZ

Cendo KR716EPDZ

De afzuigkap van Cendo is een krachtige maar ook milieuvriendelijke afzuigkap. Met het A+ label is dit de zuinigste afzuigkap op de markt.
Inventum AKO6012 Afzuigkap

Inventum AKO6012 Afzuigkap

Onze favoriete onderbouw afzuigkap die erg onopvallend is. Ingebouwd dampscherm, led verlichting en een ontwerp met mooi afgeronde randen wanneer de afzuigkap open staat.
Bosch DHL755B Afzuigkap

Bosch DHL755B Afzuigkap

De beste keuze als geïntegreerde afzuigkap. Maakt minder geluiden dan andere modellen zonder in te leveren op de zuigkracht.
AEG DKB2930 Afzuigkap

AEG DKB2930 Afzuigkap

De beste keuze als afzuigkap voor aan de muur of de wand. Modern en strak ontwerp van RVS met drie zuigstanden waar de derde zeer krachtig is.

Wat is een afzuigkap?

Een afzuigkap is een huishoudelijk apparaat dat in de keuken hangt. Een afzuigkap zorgt er voor dat onder andere etensgeuren worden afgevoerd.

Tot ongeveer 1970 werden afzuigkappen niet in huizen gemonteerd maar alleen in restaurants en andere professionele omgevingen. In huizen werd er vaak gebruik gemaakt van een ventilator die in een gat in het plafond werd gemonteerd. Hierbij werden kunstof afsluitkleppen gemonteerd die bewogen konden worden met twee touwtjes. Zo kon je de kleppen open en dicht doen.

Later werden afzuigkappen vooral in stedelijke gebouwen geplaatst maar naar verloop van tijd werd de afzuigkap een standaard onderdeel van elke keuken. In bijna alle modellen zit tegenwoordig ook licht in gebouwd. Zo kun je goed het eten in de gaten houden. Ook kun je vaak de sterkte van het afzuigen regelen.

Waarom heb je een afzuigkap nodig?

Een afzuigkap zuigt natuurlijk lucht op. Deze wordt vervolgens naar buiten geblazen. In de lucht die wordt opgezogen zitten ook stoffen zoals vet, geurtjes en vocht van het koken. Deze komen tijdens het koken vrij naast nog andere gassen zoals eiwitten en nitrogen dioxide. Wanneer je geen afzuigkap hebt dan blijven deze stoffen hangen in je keuken/huis.

Wanneer deze geurtjes en stoffen niet worden weggezogen blijven ze hangen in je keuken. Dit kan er voor zorgen dat je keukenkastjes bijvoorbeeld sneller vies zijn. Zeker bij een friteuse De vettige lucht wordt immers niet weggezogen maar slaat neer. Een afzuigkap is dus een essentieel onderdeel van je keuken.

Hoe lang de afzuigkap aan na het koken?

Aangeraden wordt om de afzuigkap al voor het eten aan te zetten. Dit is ongeveer 10 minuten. Op deze manier wordt er al een luchtstroom gecreëerd waardoor etensgeurtjes beter worden afgevoerd. Ook wordt er aangeraden om de afzuigkap tot 10 minuten na het eten aan te laten staan om de laatste geurtjes ook af te voeren.

Heb je afzuigkap nodig bij inductie kookplaat?

Ja, ook met een inductiekookplaat heb je een afzuigkap nodig. Er komen nog steeds etensgeurtjes uit de pannen die opgezogen worden door de afzuigkap. Zo kun je er voor zorgen dat je keuken fris blijft ruiken.

Hoe hoog moet een afzuigkap hangen?

Aangeraden wordt om je afzuigkap niet hoger dan 80 cm op te hangen. Wanneer je een afzuigkap boven een gaskookplaat wilt hangen, moet er minimaal 65 cm tussen zitten. Bij een elektrische kookplaat wordt ongeveer 55 cm aangehouden.

Wat is een motorloze afzuigkap?

Dat is een afzuigkap met een mechanische ventilatie. Deze sluit je aan op het centrale afzuigsysteem dat centraal in de woning hangt. Het voordeel hiervan is dat luchtjes altijd worden afgezogen. Het nadeel is dat deze afzuigkap alleen geschikt is wanneer je huis al een centrale luchtafvoer heeft.

Wat is de beste afzuigkap?

Uit onze koopgids is gebleken dat de Cendo KR716EPDZ de beste energiezuinige kap is met een energielabel A+. De Ïnventum AKO6012 komt uit de test als de beste onderbouw afzuigkap. Deze kan onopvallend worden ingebouwd en de vetfilters kunnen makkelijk worden schoongemaakt in de vaatwasser. De beste geïntegreerde afzuigkap is de Bosch DHL755B, deze afzuigkap is erg krachtig en heeft een uitneembaar vetfilter. Tenslotte heeft onze koopgids de AEG DKB2930 als de beste wand afzuigkap benoemd. Deze afzuigkap is gemaakt van RVS en een moderne uitstraling.

Waar let je op bij de aanschaf van een afzuigkap

Er zijn verschillende dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je op zoek gaat naar de juiste afzuigkap voor in je keuken, namelijk je budget, de plaatsing en de soort afzuigkap.

Budget

Het is altijd verstandig om van te voren een budget vast te stellen. Je bepaalt dan het maximale bedrag dat je voor een afzuigkap wilt betalen. Zo weet je meteen in welke segmenten je kunt zoeken.

Plaatsing

Bij de plaatsing van een afzuigkap moet je rekening houden met een aantal factoren. Zo moet de afzuigkap groter zijn dan het kookoppervlak. Meet dus van de voren het kookoppervlak op. Ook is het verstandig om een bepaalde afstand te houden tussen de afzuigkap en de kookplaat. Deze afstand verschilt per merk en per type afzuigkap. Vaak wordt als richtlijn 60cm bij een inductie kookplaat en 65 cm bij een gaskookplaat aangehouden. Ook deze

Soorten afzuigkap

Er zijn verschillende soorten afzuigkappen verkrijgbaar. Deze hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Het is dus belangrijk dat je van te voren al op de hoogte bent hiervan. Zo kun je de juiste soorten afzuigkappen voor jouw keuken bepalen en hierin gaan zoeken. Hieronder worden de verschillende soorten afzuigkappen uitgelegd.

Verschillende soorten afzuigkappen

Zoals net beschreven zijn er verschillende soorten afzuigkappen die allemaal hun eigen voor- en nadelen hebben.

Geintegreerde afzuigkap is niet zichtbaar in de keuken

De geïntegreerde afzuigkap

Als je geen fan bent van zichtbare afzuigkappen, kun je denken aan een geïntegreerde afzuigkap. Deze zie je namelijk niet, of in ieder geval een stuk minder. Deze afzuigkap wordt in een kastje verwerkt en heeft hetzelfde deurtje als de kastjes ernaast. Wanneer je dit kastje dan open doet, gaat de afzuigkap aan. Zo heb je wel de voordelen van een afzuigkap, maar zie je deze niet.

Mensen die de afzuigkap niet in zijn geheel willen verbergen, kunnen ook kijken naar een schuine afzuigkap. Deze loopt, zoals de naam al zegt, schuin af. Hierdoor is deze minder opvallend en ziet het design er modern en strak uit.

Vlakscherm afzuigkap met een uitschuifbaar scherm

De vlakscherm afzuigkap

Een andere bijna onzichtbare afzuigkap is de vlakscherm afzuigkap. Dit type wordt voor het grootste gedeelte in een kastje gebouwd. Wanneer je gaan koken, trek je het uitschuifbare scherm naar voren en gaat de afzuigkap aan. Deze afzuigkap zie je dus alleen wanneer je aan het koken bent. Omdat deze in een keukenkastje wordt verwerkt is het handig om eerst de nismaten en de maten van het keukenkastje goed te meten.

Onderbouw afzuigkap worden gemonteerd in of onder een keukenkastje

De onderbouw afzuigkap

De onderbouw afzuigkap is ook een onopvallende afzuigkap. Deze is namelijk plat en wordt vaak onder een keukenkastje gemonteerd. Via een afvoerbuis kan de vieze lucht, door het keukenkastje heen, naar buiten. Hierdoor valt deze minder op maar heb je wel een goede afzuigkap. Dit soort afzuigkappen zijn vaak goedkoop in aanschaf en montage.

Afzuigkap inbouw units worden ingebouwd in de schouw of een keukenkastje

De inbouw unit

De inbouw unit wordt ook wel de inbouw afzuigkap genoemd. Dit apparaat wordt namelijk ingebouwd in je keuken. Je kunt het in een schouw of een keukenkastje plaatsen. Deze afzuigkap is dus ook grotendeels niet zichtbaar. Je hebt in deze soort veel verschillende maten en vermogens. Vaak komen deze modellen iets smaller uit. Bij een inbouw afzuigkap is het ook mogelijk om het apparaat in het plafond te integreren. Zo werkt het niet alleen voor de keuken maar voor de gehele woonoppervlakte.

Afzuigkap gemonteerd aan de wand of muur

De wand afzuigkap

De afzuigkap die het meest wordt verkocht is de wand afzuigkap. Deze wordt tegen de muur bevestigd en is in veel verschillende maten en uitvoeringen verkrijgbaar. Hierdoor is deze erg populair. Zo heb je bijvoorbeeld modellen die platter zijn, en dus minder aanwezig, maar ook grotere modellen.

Afzuigkap ingebouwd in het plafond van de keuken

De plafond afzuigkap

De plafond afzuigkap zit, zoals de naam al zegt, in het plafond geïntegreerd. Hier voor hoeven dus geen kastjes gebruikt te worden en kun je deze ruimte gewoon voor spullen gebruiken. Een ander voordeel van deze afzuigkap is dat het niet opvalt. Een plafond afzuigkap heeft minder nut als het boven de kastjes hangt maar wel veel nut boven een kookeiland. Deze afzuigkap kan volledig worden weggewerkt in het plafond zelf, maar je kunt ook een afzuigkap aan het plafond hangen. Deze laatste variant heet dan weer de eiland afzuigkap. Deze valt dus wel op.

De recirculatie afzuigkap

Bij sommige woningen is het niet mogelijk om een afzuigkap afvoer naar buiten te monteren. Om toch een afzuigkap te hebben in je keuken kun je de recirculatie afzuigkap aanschaffen. Deze heeft dus geen afvoer naar buiten, maar circuleert de lucht. Dit wordt gedaan door middel van een koolstoffilter waarbij de kook geur wordt geneutraliseerd. De schone lucht wordt teruggeblazen, net als bij een luchtreiniger.

De motorloze afzuigkap

De meeste afzuigkappen hebben een ingebouwde motor. Maar wanneer je in een huis woont met een centraal afzuigsysteem wordt alle lucht via een mechanische systeem afgevoerd. Een afzuigkap met motor kun je hier dan niet op aan sluiten. Maar een afzuigkap zonder motor wel. Bij deze afzuigkap kun je echter niet zelf de zuigkracht regelen want deze is afhankelijk van het centrale afzuigsysteem. Het voordeel is dat deze afzuigkappen nagenoeg geluidloos zijn.

Top 4 beste afzuigkappen voor in de keuken

Graag willen we de keuze voor een nieuwe afzuigkap makkelijk maken. Om deze reden hebben wij vier afzuigkappen uitgelicht. Hieronder worden de beste eco afzuigkap, de beste onderbouw afzuigkap, de beste wand afzuigkap en de beste geïntegreerde afzuigkap uitgelicht.

 • Minimaal energieverbruik A+
 • Hoge prestaties door krachtige Eco Power Drive
 • Met randafzuiging
 • Ook geschikt voor open keukens
 • Hoge kwaliteit LED verlichting
 • Touch bediening met naloop timer
 • Schuin ontwerp
 • Licht is niet dimbaar
 • Er worden geen originele koolstoffilters meegeleverd voor recirculatie
Cendo KR716EPDZ

De afzuigkap van Cendo is een A+ label apparaat. De afzuigkap heeft een erg krachtige Eco Power Drive motor die hoge prestaties kan leveren. Namelijk 850 M3/h maar tegen een minimaal energieverbruik. Door de hoge afzuigcapaciteit is deze afzuigkap ook geschikt voor open keukens. 

Door de randafzuiging ontstaat er een goede luchtstroom waardoor lucht goed kan worden gecirculeerd. Verder is de afzuigkap erg stil en kun je dus tijdens het koken ook andere dingen in de gaten houden, bijvoorbeeld kinderen of de televisie. Door het schuine ontwerp in combinatie met de ingebouwde LED verlichting (3000 kelvin) heb je goed zicht op je pannen waardoor geen enkel gerecht meer kan mislukken.

Wanneer je geen luchtafvoer in je keuken hebt kun je koolstoffilters bestellen om de afzuigkap geschikt te maken voor recirculatie. Zo heb je altijd frisse lucht in huis. De Cendo afzuigkap komt normaal als 60 cm maar is ook verkrijgbaar in een 90 cm brede uitvoering. Zo past de afzuigkap in elke keuken. 

Conclusie: De afzuigkap van Cendo is een krachtige maar ook milieuvriendelijke afzuigkap. Met het A+ label is dit de zuinigste afzuigkap op de markt. De afzuigkap is geschikt voor gesloten en open keukens. Door het schuine ontwerp en ingebouwde verlichting kun je perfect je eten in de gaten houden.

  Uiterlijk 19 april in huis via bol voor €389
  • Onopvallende inbouw afzuigkap
  • Drie snelheidsstanden
  • Geschikt voor afvoer en recirculatie
  • De vetfilters zijn van aluminium en kunnen in de vaatwasser
  • Voor open en gesloten kookruimtes
  • Roestvrijstaal met mooi afgeronde randen
  • Beschikt over Inklapbaar dampscherm & ledverlichting
  • Niet geschikt voor kookeilanden
  • Enkel beschikbaar in 60 cm breedte
  Inventum AKO6012 Afzuigkap

  De afzuigkap van Inventum is een onderbouw afzuigkap en dat betekent dat deze onopvallend ingebouwd kan worden. Zo heb je wel de voordelen van een afzuigkap maar niet de nadelen. Verder is de afzuigkap gemaakt van wit roestvrijstaal. Zo staat deze mooi in elke keuken en gaat deze lang mee.

  Verder heeft de Inventum AKO 6012 twee motoren die een maximale luchtstroom creëren van 326,4 M3/h. De vetfilters in de afzuigkap zijn gemaakt van aluminium. Deze kunnen makkelijk eruit worden gehaald om in de vaatwasser gespoeld te worden. Op deze manier blijft je afzuigkap fris en schoon. Ook heeft de afzuigkap een inklapbaar dampscherm.

  De afzuigkap heeft 3 verschillende snelheidsstanden en is daarnaast ook geschikt voor recirculatie. Een lagere stand bespaard energie, maakt minder geluid en zorgt ervoor dat zuivere lucht niet wordt afgevoerd. Met de LED verlichting ingebouwd heb je optimaal zicht op je pannen en kan er geen gerecht meer mis gaan.

  Conclusie: De Inventum afzuigkap is een onopvallende afzuigkap en je zult deze niet snel zien. Je hebt dus wel de voordelen van een afzuigkap maar niet de nadelen. De afzuigkap is gemaakt van roestvrijstaal. Dit is niet alleen makkelijk schoon te maken maar gaat ook nog eens lang mee. Verder heeft dit model een inklapbaar dampscherm en ingebouwd led verlichting.

   Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis via bol voor €99
   • Krachtige afzuigcapaciteit
   • Geschikt voor luchtafvoer & voor recirculatie
   • Uitneembare vetfilter makkelijk te wassen
   • Drie snelheidsstanden met laag geluidsniveau
   • Beschikt over 2 halogeenlampen
   Bosch DHL755B Afzuigkap

   De Bosch DHL755B is een geïntegreerde afzuigkap en zit daarom onopvallend gemonteerd. Naast niet zien zul je de afzuigkap ook nauwelijks horen. De Bosch afzuigkap heeft een hele stille motor. Verder is de afzuigkap 73 cm breed en past dus in de meeste keukens.

   Ook is deze afzuigkap geschikt voor zowel recirculatie als voor luchtafvoer. Je kunt er dus met aanvullende koolstoffilters voor kiezen om de gefilterde lucht weer terug je huis of keuken in te laten stromen. Dit zorgt niet alleen voor frisse lucht maar scheelt ook in je energierekening.

   De afzuigkap heeft drie snelheidsstanden en de hoogste stand heeft een afzuigcapaciteit van 650m3. Deze standen zijn in te stellen met een schuifregelaar. Daarnaast zitten er twee halogeenlampen in de afzuigkap verwerkt. Zo heb je zicht op al je pannen.

   Het apparaat is makkelijk schoon te maken doordat de behuizing is gemaakt van gelakt staal. Hierdoor roest het niet en gaat het langer mee. De vetfilters zijn uitneembaar en ook wasbaar. Zo houd je je afzuigkap fris en schoon.

   Conclusie: De Bosch DHL755B is een mooie afzuigkap en kan goed worden weggewerkt. Daarnaast hoor je het ook bijna niet door de stille motoren. De delen die je wel ziet zijn makkelijk schoon te maken. Met zijn breedte van 73 cm past deze afzuigkap in vrijwel elke keuken.

    • Een zeer krachtige afzuigkap met 3 standen
    • Strak afgewerkt met led verlichting
    • Kiezen tussen luchtafvoer naar buiten of recirculatie
    • Betrouwbare vetfilters van metaal
    • Gemaakt van RVS - eenvoudig schoon te maken
    • Enkel beschikbaar in 90 cm breedte
    AEG DKB2930 Afzuigkap

    De AEG DKB2930 wand afzuigkap is een strakke afzuigkap die tegen de wand aan geplaatst wordt. Het is een echte toevoeging in je keuken. De afzuigkap ziet er door het RVS strak en modern uit. Door de neutrale kleur past deze afzuigkap in elke keuken.

    De wand afzuigkap heeft een maximale afzuigcapaciteit van 420 m3/h. Dit is de hoogste van drie standen. De laagste stand heeft een afzuigcapaciteit van 235 m3/h.  Je kunt de afzuigsnelheid en de led verlichting makkelijk bedienen door middel van de elektronische bedieningsknoppen. Zo heb je de volledige controle over het kookproces.

    De AEG DKB2930 afzuigkap maakt gebruik van vertrouwbare vetfilters om alle geurtjes in de keuken te laten verdwijnen. Deze filters zijn makkelijk te vervangen en vangen alle kookgeuren en kookvetten op. Ook kun je met deze afzuigkap er voor kiezen om lucht te laten circuleren met een koolstoffilter. Dit heeft als voordeel dat de zuivere en gefilterde lucht weer het huis in worden geblazen.

    Conclusie: Deze AEG wand afzuigkap is een echte toevoeging aan je keuken als je op zoek bent naar een strak en moderne afzuigkap. Doordat deze van RVS gemaakt is staat het goed in elke keuken en gaat de afzuigkap daarnaast langer mee. Je kunt met deze afzuigkap allerlei kanten op, de afzuigsnelheid en verlichting zijn makkelijk te bedienen en de filters zijn makkelijk te vervangen en schoon te maken. Gemak en kwaliteit.

     Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis via bol voor €199

     Reacties

     Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

     Geef een reactie:

     Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.