Beste inductie kookplaten (inbouw en vrijstaand)

Beste inductie kookplaten voor thuis van 2023: inbouw en vrijstaand

Popula  •  Laatst bijgewerkt op 21 september 2021

Koken op inductie is tegenwoordig niks nieuws. Bij de bouw van een nieuwe keuken kiezen steeds meer mensen voor een goede inductie kookplaat. Waar koken op een gasfornuis steeds minder voordelig wordt, is koken op inductie een goed alternatief. Maar waar moet je op letten als je wilt overstappen naar koken op inductie en wat is de beste inductie kookplaat voor jouw keuken?

Voor verschillende type keukens en budgetten, van groot tot klein, hebben we gekeken naar de ervaringen van consumenten om de bepalen wat de 4 beste inductie kookplaten zijn.

Beste koop van 2024
Samsung NZ64K5747BK
Beste koop inductie kookplaat incl. flexzone

Samsung NZ64K5747BK

 • Vier verschillende kookzones
 • Eenvoudig aan te sluiten
 • Sterke boostfunctie om een pan supersnel te verhitten
 • Flexzone is perfect voor grote pannen en grillplaten
 • 16 kookstanden: meer controle over de temperatuur
 • Kinderbeveiliging

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Samsung NZ64K5747BK

Samsung NZ64K5747BK

Beste koop inductie kookplaat met vier zones en flexzone plus, gemaakt van glaskeramiek
Inventum IKI6010 is de beste goedkope inductiekookplaat volgens Popula.nl
Budget

Inventum IKI6010

Beste goedkope inductie kookplaat (inbouw) voor een lager budget zonder in te leveren op kwaliteit
Bosch PXV875DC1E is de beste high-end inductiekookplaat volgens Popula.nl
High-end

Bosch PXV875DC1E

Beste high-end inductiekookplaat met vijf kookzones. De flexzone presteert uitmuntend en de handige functies maken dit een zeer slimme kookplaat.
De Inventum VKI6010ZIL is de beste vrijstaande inductiekookplaat volgens Popula.nl

Inventum VKI6010ZWA

De beste koop vrijstaande inductiekookplaat. Handig in gebruik, een lage prijs en is overal in huis te plaatsen.

Voordelen van een inductie kookplaat

In het kort: een inductie kookplaat is het veiligst, zuinigst en snelst. Koken op inductie doet niet onder voor koken op een gasfornuis. Een inductie kookplaat wordt snel warm is efficiënter dan een gasfornuis en is een van de beste keuzes qua energiebesparing. Daarnaast kan je net zo makkelijk wokken, braden en grillen op inductie als op een gasfornuis. Qua jaarlijkse kosten is een inductie kookplaat goedkoper, en zal dit de komende jaren enkel toenemen.

Een inductie kookplaat is erg veilig en een goede keuze voor huishoudens met kinderen. De kookplaat verliest snel warmte zodra deze niet in contact staat met een pan. Hierdoor is de kans op brandwonden kleiner. Daarnaast is het ook niet mogelijk om te vergeten het gas uit te zetten.

Basistaken als water koken gaan vele malen sneller via inductie dan een standaard gasfornuis. Het hitte veld op een inductie kookplaat vormt zich naar de onderkant van de pan. Hierdoor is het hitte veld nooit groter dan de pan zelf.

Dit zijn de voor- en nadelen van een inductie kookplaat:

 • Zeer snel warm: inductie kookplaten worden zeer snel warm
 • Veiliger dan een gasfornuis: geen open vuur en geen verbrande gasdeeltjes
 • Energie efficiënt: minimaal verlies van energie (hitte) naar de pan
 • Pangrootteherkenning: kookzone past zich aan naar de onderkant van de pan
 • Schoonmaken: eenvoudig schoon te maken met een natte doek
 • Niet alle pannen zijn geschikt voor een inductie kookplaat
 • Kookplaten met een hoog vermogen hebben een Perilex stekker nodig

Hoe kies je een inductie kookplaat die het best bij jou past?

Het aanbod in kookplaten is groot en het is een groeiende markt. Merken als Samsung, Miele en Bosch zijn de grootste spelers met kwalitatief de beste keuze betreft het aanbod in inductie kookplaten.  Het is dan ook aangeraden om een A-merk te kiezen wanneer je een nieuwe kookplaat gaat kopen. Je gaat er immers vanuit er flink wat jaren op te gaan koken.

Let op: niet elke keuken heeft de juiste stopcontacten voor elk type kookplaat

Om te achterhalen of jouw keuken geschikt is voor alle type kookplaten moet je naar de stopcontacten in de keuken kijken. In Nederland zijn er twee verschillende soorten stopcontacten: type C en type F. Afhankelijk van de inductie kookplaat zijn er drie mogelijkheden qua aansluiting: het normale stopcontact, 2 fasen (Perilex stekker) of 3 fasen (Perilex stekker voor meer dan 7360 Watt). Webshops geven dit duidelijk aan.

Veiligheidseisen voor inductie koken met kinderen in huis

Veiligheid is belangrijk in huis en wanneer een kookplaat niet aan de door Popula.nl opgestelde veiligheidseisen voldoet, dan raden wij deze niet aan. Bij een inductie kookplaat gelden voor ons deze veiligheidseisen: kinderbeveiliging, oververhittingsbeveiliging en een aan/uit-indicator is vereist.

Wanneer de kinderbeveiliging aanstaat kunnen kinderen niet zomaar met de kookplaat aan de slag, expres of per ongeluk. Daarnaast zorgt een oververhittingsbeveiliging ervoor dat de kookplaat bij extreme belasting wordt uitgeschakeld. Een aan/uit-indicator toont in een oogopslag of de kookplaat aan of uit staat. Ook belangrijk: een knop waar de hele kookplaat mee wordt uitgezet.

Panherkenning – elke kookplaat beschikt hierover

Inductie kookplaten met panherkenning hebben zelf door of er een pan op een kookzone staat. Geen pan op een kookzone? Dan schakelt de kookplaat die kookzone uit. Dit is van toepassing op alle inductie kookplaten.

Kookplaat met warmhoudfunctie

De warmhoudfunctie zorgt ervoor dat je een pan goed warm houdt zonder de inhoud aan de kook te brengen. Zo houd je makkelijk een saus warm en hoef je niet direct aan tafel zodra het eten klaar is.

Flexibele kookzone

Bij een kookplaat met flexibele zone is het mogelijk om 2 zones te verbinden tot één langwerpige zone. Zo past er ook een langwerpige braadslede op. De zones zijn ook apart te gebruiken voor als je een extra pan nodig hebt. High-end modellen, zoals de Bosch PXV875DC1E (de beste kookplaat met flex zones), bieden nog meer functies aan in hun flexzone dan enkel een groot oppervlakte.

Top 4 beste inductie kookplaten

Van de beste koop inductie kookplaat tot high-end modellen, Popula.nl heeft de vier beste inductie kookplaten uitgezocht en vergeleken. Kies voor onze beste koop, budget model, high-end topper of de beste vrijstaande inductie kookplaat.

 • Vier verschillende kookzones
 • Eenvoudig aan te sluiten
 • Sterke boostfunctie om een pan supersnel te verhitten
 • Flexzone is perfect voor grote pannen en grillplaten
 • 16 kookstanden: meer controle over de temperatuur
 • Kinderbeveiliging
 • Wordt zonder snoer geleverd
 • Flex zone minder krachtig dan high-end modellen
Samsung NZ64K5747BK

Samsung heeft met de NZ64K5747BK een zeer goed geprijsde kookplaat op de markt gebracht. Met vier kookzones en een In totaal zijn er vier kookplaten, waarvan de linker twee kunnen worden omgevormd naar een flexzone: een grotere zone waar ook grillplaten en lange braadsledes op passen.

De Power Boost functie kan op elk van de vier zones worden geactiveerd. Deze zogenoemde boost zorgt ervoor dat de kookplaat nog sneller warm wordt. Super handig als je bijvoorbeeld water gaat koken.

Samsung NZ64K5747BK – Veilig en gecontroleerd koken

Bij het opstarten schakelt de hoogste kookstand in. Dit voelt wellicht wat onwennig aan, maar dankzij de touch-bediening slider schakel je eenvoudig over naar de gewenste temperatuur. De kans is groot dat je iets kouds opwarmt en dat je bij het inschakelen van de zone toch de volledige energie wilt gebruiken.

Pandetectie is een fijne functie, zeker als je overstapt naar inductie. Bij het plaatsen van een verkeerde pan zal je te zien en horen krijgen als een pan niet geschikt is om te koken op inductie.

De pauze knop maakt het koken nog iets veiliger: een druk en de kookstand gaat naar het laagst. Nog een keer drukken, en de kookplaat past zich weer aan naar de ingestelde temperatuur.

Wanneer de kinderbeveiliging aanstaat kunnen kinderen niet zomaar de instellingen aanpassen. De NZ64K5747BK beschikt daarnaast over oververhittingsbeveiliging, een aan/uit-indicator en gelukkig een knop waar de hele kookplaat mee wordt uitgezet. Hierdoor voldoet deze Samsung kookplaat ook aan de door ons opgestelde veiligheidseisen.

In het kort: Een veilige inductie kookplaat van Samsung van goede kwaliteit. De kookplaat is simpel te bedienen en komt met een plethora aan veiligheidsfuncties. De Power Boost is van hoge klasse en te vergelijken met modellen van tweemaal de prijs. De flex zone is doet haar werk, maar doet wel onder voor duurdere modellen. De grote hoeveelheid aan handige functies zorgt voor een goed evenwicht en maakt van de de beste koop, zeker voor de aantrekkelijke prijs.

  • Boostfunctie om pannen extra snel te verhitten
  • Werkt met een normale stekker
  • Panherkenning: sluit automatisch af wanneer er geen pan is
  • Vier kookzones met ieder een eigen timer
  • Geen ruimte voor langwerpige pannen
  • Boostfunctie werkt niet als andere zones aanstaan
  Budget
  https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2020/01/Inventum-IKI6010-Inductiekookplaat.jpg

  Overstappen naar inductie hoeft niet duur te zijn. Een inductie kookplaat biedt veel handige functionaliteiten, maar deze zijn niet nodig om te kunnen koken. De Inventum IKI6010 is een goed presterende en goedkoop alternatief voor de duurdere modellen. Je levert wat luxe eigenschappen in, zoals pangrootte herkenning en de warmhoudfunctie. Maar daar betaal je ook direct een stuk minder voor.

  Inventum IKI6010: Een goedkope overstap van gas naar inductie

  De Inventum IKI6010 is een simpel model, maar heeft alle functionaliteiten die je van een degelijk model kan verwachten. De IKI6010 beschikt in totaal over vier kookzones, perfect voor een klein gezin of een starterswoning. Elk van deze zones kan gebruik maken van de boost functie. De boost functie van de Inventum IKI6010 zorgt ervoor dat de inhoud van de pan extra snel heet wordt. Zo kook je een stuk sneller een pan met water dan op een ouderwets gasfornuis.

  De Inventum IKI6010 beschikt over pangrootte herkenning, waardoor de zones automatisch uitschakelen wanneer er geen pan aanwezig is. Het gas laten aanstaan is verleden tijd, en nu gebruik je ook geen energie wanneer je bent vergeten de kookplaat uit te schakelen.

  Uitschakelen van de zones gaat daarnaast ook erg eenvoudig. De kookplaat geeft ook duidelijk aan welke zones nog heet zijn en waar nog warmte van af kan komen. De timerfunctie is ook erg fijn. Je stelt enkel de tijd in en wanneer de timer is afgelopen zal deze een geluidssignaal laten horen. Zo hoor je ook vanuit de woonkamer wanneer de timer klaar is.

  De boost functie presteert minder goed dan bij modellen van middenklasse en topklasse. Er kan slechts één zone aan staan tegelijkertijd met de PowerBoost. Jammer, maar geen verassing voor een elektrische kookplaat van 3500W. Het vermogen van de Inventum is ook een beperking: als je gebruik maakt van alle zones tegelijkertijd, dan is de kookplaat merkbaar minder sterk.

  Qua uiterlijk doet deze kookplaat van Inventum niet onder voor duurdere modellen. Uiteindelijk is het een principe van smaak, maar de mooie afgeronde hoeken geven de Inventum toch een high-end uiterlijk. Het glas is van prima kwaliteit en goed schoon te houden. Zeker als je overstapt van gas naar inductie, dan is het schoonmaken van de kookplaat een snelle, eenvoudige klus.

  In het kort: De Inventum IKI6010 is een goede keuze als je niet het maximale uit je kookplaat wilt halen. Het model is goed geschikt om een goede avondmaaltijd op tafel te zetten, maar zal voor de fanatieke hobbykoks zeker niet genoeg zijn. De prijs in combinatie met de bouwkwaliteit maken de Inventum IKI6010 toch de beste goedkope kookplaat.

   • Vijf verschillende kookzones
   • Krachtige flexzone is ruim inzetbaar
   • Sterke boostfunctie om een pan supersnel te verhitten
   • Pangrootteherkenning: minimale energieverspilling
   • 17 kookstanden: meer controle over de temperatuur
   • Handige timer en stopwatch functie
   • High-end ontwerp van hoge kwaliteit materialen
   • High-end en hierdoor een hogere prijs
   High-end
   https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2020/01/Bosch-PXV875DC1E-Inductiekookplaat.jpg

   High-end kookplaten onderscheiden zich van goedkope modellen door een zeer hoge efficiëntie, het gebruik van hoge kwaliteit materialen en het grote aanbod ingebouwde functies. Bosch heeft met de PXV875DC1E een inductie kookplaat op de markt gebracht die kwaliteit uitstraalt en in de uitvoering ook excelleert.

   Opvallend aan deze kookplaat zijn de zeven zones: drie standaard zones en vier zones die aan de rechterkant een grotere flexzone vormen. Volgens eigenaren van de PXV875DC1E zijn de zones eenvoudig in gebruik en komt de flex zone goed tot recht bij grote pannen (zoals braadsledes en grillplaten) en voor een snel resultaat.. Een pluspunt is dat de flexzone ook als twee afzonderlijke zones gebruikt kunnen worden. Met de ingebouwde braadsensor kan je verschillende voorprogramma’s selecteren, afhankelijk van het type gerecht dat je wilt bereiden.

   De kookzones beschikken over 17 kookstanden. Deze loopt van 0 tot maximaal 9, met sprongen van 0.5. Dankzij deze halve stappen heb je betere controle over de temperatuur per kookzone, waardoor je deze nog exacter kan instelt. In tegenstelling tot goedkopere modellen is de flexzone krachtig genoeg om met een flink vermogen de kookplaat te verhitten.

   MoveMode van Bosch zorgt voor ook voor drie aparte kookzones in de flexzone. MoveMode zorgt ervoor dat de hele flexzone wordt geactiveerd en ingedeeld in drie kookzones waarvan de kookstanden vooraf ingesteld zijn. Deze loopt af van 9 tot 5 naar 1,5 (van boven naar beneden). De onderstaande afbeelding laat duidelijk zien hoe divers de flexzone kan worden ingezet.

   Bosch MoveMode maakt koken op inductie nog sneller en eenvoudiger

   Koken wordt nog sneller en eenvoudiger met de MoveMode van Bosch.

   Handige functies ontbreken zeker niet bij de Bosch PXV875DC1E. De timer is te gebruiken als kookwekker met alarm, maar ook als stopwatch. Elke individuele kookzone is apart in te stellen, zo staat geen enkele pan te lang op het vuur. Functionaliteiten als pan(grootte)herkenning, een warmhoudfunctie en een oververhittingsbeveiliging zijn ook aanwezig.

   De PowerBoost functie zorgt ervoor dat water extreem snel aan de kook raakt. De ShortBoost functie is vooral handig als je juist snel een lege pan wilt voorverwarmen.

   De afwerking van deze kookplaat is een echte blikvanger: de grote flexzone aan de rechterkant ziet er imposant en krachtig uit. De stijlvolle omlijsting van afgeslepen roestvrijstaal stoort niet en maakt het high-end uiterlijk compleet. Het glas, van Schott Ceran, is vervaardigd uit een gepatenteerd keramiek, een materiaal dat de vormgeving van glas combineert met een enorme hitte bestendigheid en duurzaamheid.

   In het kort: De grote kracht van de PXV875DC1E is de grote diversiteit die deze inductie kookplaat met maar liefst 5 kookzones aanbiedt. De grote flexzone is perfect voor braden en grillen, waar MoveMode de mogelijkheid biedt om de flexzone zo divers mogelijk te gebruiken. De mooie afwerking, het gevoel van extra controle met de 17 kookstanden en de handige functionaliteiten zoals de timer en de Short- en PowerBoost maken dit de beste high-end kookplaat.

    • Beste keus voor overstap naar een vrijstaand model
    • Werkt zonder problemen op het netstroom
    • PowerBoost bereikt snel hoge temperaturen
    • Lagere prijs maakt het een aantrekkelijk instapmodel
    • Minder vermogen dan modellen met Perilex stekker
    • Laag vermogen: minder geschikt voor grote huishoudens
    https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2020/01/Inventum-VKI6010ZIL-vrijstaande-inductiekookplaat.jpg

    Wellicht een van de meest gekochte kookplaten in studentenhuizen: de Inventum VKI6010ZWA, een vrijstaande kookplaat. Deze vrijstaande inductie kookplaat van Inventum is biedt het gemak van koken op inductie (met maar liefst vier kookzones), plus enkele extra handige functies.

    De vier kookzones zorgen ervoor dat je genoeg plek hebt voor al je pannen. Twee grote zones voor grote pannen, en twee kleine kookzones voor de kleinere sauteer- en hapjespannen. Een van de handigste functies van inductie is de boost functie. In combinatie met de boostfunctie is het mogelijk om een van de vier zones extra vermogen te geven. Ook deze losstaande kookplaat beschikt over een boost functie waarmee je zeer snel water aan de kook brengt op elk van de vier zones.

    Qua veiligheid zit het met de VKI6010ZWA ook goed. Deze losse inductie kookplaat beschikt over kinderbeveiliging (vergrendeling van de tiptoetsen), oververhittingsbeveiliging en geeft altijd de restwarmte aan op het display. Prima om te gebruiken met kinderen in huis. Dankzij de pandetectie is de Inventum ook slim genoeg om de kookzones uit te schakelen indien er geen pan aanwezig is.

    Elke kookzone beschikt ook over een timer met stopwatch functie en geluidssignaal. Perfect als je meerdere gerechten tegelijkertijd in de gaten wilt houden zonder de hele tijd in de keuken te staan. De kook timer gaat nog een stap verder: deze zet de kookzone uit wanneer de timer is afgelopen.

    De metalen RVS rand is mooi afgewerkt en geeft de VKI6010ZWA kookplaat een strak ontwerp dat niet goedkoop overkomt. Daarnaast is het ook mogelijk om de volledig zwarte versie te kopen, waardoor deze losstaande inductie kookplaat niet misstaat in een strakke, moderne keuken.

    Met een vermogen van 3500W kan deze kookplaat zonder problemen aan een normaal stopcontact worden gekoppeld. Een Perilex stekker is dan ook niet nodig en maakt het mogelijk om de Inventum altijd in de buurt van een stopcontact te plaatsen. Voor studenten appartementen is de

    In het kort: De VKI6010ZWA is de beste koop als je op zoek bent naar een losstaande kookplaat met vier kookzones. De kookplaat voldoet aan de eisen die wij stellen om veilig te koken en beschikt over handige functies (de timer, boostfunctie) die je van een degelijke inductie kookplaat mag verwachten. Zeer geschikt voor een goedkoop alternatief als je niet op gas wilt koken, maar ook nog niet klaar bent om te investeren in een ingebouwde inductie kookplaat.


     Reacties

     Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

     Geef een reactie:

     Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.