logo
Reviews
Beste snijplanken

Beste snijplanken van 2020 voor hygiënisch thuisgebruik

Popula  •  Laatst bijgewerkt op 26 februari 2020

Een goede snijplank is onmisbaar in de keuken. Net begonnen met koken serieuzer nemen of al een tijd een doorgewinterde chef? Snijplanken zijn een van de belangrijkste basics in de keuken, en een goede snijplank maakt het koken net iets makkelijker en fijner.

Een goede snijplank voldoet aan een aantal voorwaarden. Wij leggen duidelijk uit op welke aspecten je moet letten tijdens het kopen van een nieuwe snijplank. Daarnaast hebben we een overzicht opgesteld van de drie beste snijplanken.

Wat is een snijplank?

Een snijplank is een onderlegger waarop ingrediënten voor een maaltijd worden voorbereid. Erg handig tijdens het koken. Tijdens het toevoegen van kruiden aan vlees of tijdens het snijden van groenten, de snijplank ga je waarschijnlijk gebruiken. Er zijn drie veelvoorkomende materialen die worden gebruikt: hout, kunststof en glas.

 • Voorkom botte messen: kies een snijplank van kwaliteit
 • Eenvoudig de ingrediënten naar de pan verplaatsen
 • Geen lelijke krassen op je aanrecht
 • Kunststof snijplanken met kleurcodes zijn het meest hygiënisch

Snijplanken komen in verschillende vormen. Rechthoekige snijplanken bieden vaak het meeste oppervlakte en zijn daarnaast het meest praktische formaat. Sommige snijplanken hebben een vorm die uitloopt in een handvat in de vorm van een gat. Zo kan je eenvoudig de snijplank oppakken en de ingrediënten in de pan schuiven.

Beste koop van 2020
Joseph Joseph Kunststof Snijplankenset
Beste snijplanken set van 2019

Joseph Joseph Index Snijplankenset

 • Vijf snijplanken voor elk zijn eigen ingrediënt met kleurcodes
 • Opstaande rand om kruimels op te vangen
 • Antislip hoekjes en de staande houder heeft antislip bodem
 • Vaatwasserbestendig en gaat lang mee

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Joseph Joseph Kunststof Snijplankenset
Beste koop

Joseph Joseph Index Snijplankenset

Gekozen als beste koop - gemaakt van plastic, geschikt voor vlees en kip. Met deze set kleurgecodeerde snijplanken haal je 5 snijplanken van kwaliteit in huis.
Point Virgule Snijplank van Bamboe
High-end

Point-Virgule Snijplank Bamboe

Onze favoriete, duurzame snijplank is volledig gemaakt van bamboe. Zeer groot waardoor je extra ruimte hebt voor al je ingrediënten.
Joseph Joseph Werkbladbeschermer van glas

Joseph Joseph Werkbladbeschermer

Beste werkbladbeschermer van glas die tegen hoge temperaturen kan
Judge Marmeren Plaat voor kneden en temperen

Judge Marmeren Plaat

Onze favoriete snijplank van marmer ziet er niet alleen supermooi uit, maar is erg hygienisch, staat stevig en is perfect voor het uitrollen van deeg, fondant en het temperen van chocola.

Waarom een snijplank van kwaliteit het verschil maakt

Een snijplank van goede kwaliteit gaat vele malen langer mee dan een goedkoop model, zeker wanneer het goedkope model van hout is. Het hout zit aan elkaar vast met lijm die na verloop van tijd door het wassen los laat. Duurdere modellen hebben hebben een langere levensduur, dit komt met name door de kwalitatief betere materialen die worden gebruikt.

En waarom überhaupt een snijplank? Door op een snijplank te snijden, zal je aanrecht niet worden aangetast met lelijke krassen. Je snijdt immers op een andere ondergrond. Daarnaast is de ondergrond waar het mes tijdens het snijden overheen glijdt een belangrijke factor die bepaalt hoe snel je mes bot wordt.

Een snijplank zou minder lang moeten meegaan dan een mes. Daarnaast is het ook een stuk hygiënischer. Snijplanken kunnen vaak in de vaatwasser, zeker wanneer de modellen van kunststof zijn gemaakt. Een aanrecht kan je alleen zelf schoonmaken. Vaak blijven er dan nog veel bacteriën over waar je je eten niet mee in aanraking wil laten komen.

In de professionele keuken

In veel restaurants en professionele keukens wordt er gewerkt met gekleurde snijplanken die gemaakt zijn van HDPE of polyethyleen. Deze kleurcodes geven duidelijk aan welke plank voor welke ingrediënten kan worden gebruikt.

Rood is voor rauw vlees, blauw is voor vis, schaaldieren en voor schelpdieren. De groene snijplank is voor groenten en fruit. Geel is voor gevogelte, bruin voor gebraden vlees en worst en ten slotte is de witte snijplank voor kaas en brood. Met dit systeem voorkom je kruisbesmetting en dat is niet enkel handig in een professionele keuken, maar ook thuis.

Het gebruik van houten snijplanken en hakblokken is in professionele ondernemingen niet toegestaan. Het oppervlak van de snijplank is niet goed bestand tegen kokend heet water. Hierdoor zouden houten snijplanken minder snel schoon te maken zijn. In een professionele setting heb je snel een schone snijplank nodig.

Materialen

Snijplanken kunnen van verschillende materialen gemaakt worden. Hieronder lichten we een aantal materialen uit. Om te voorkomen dat de messen minder lang meegaan is het belangrijk dat de snijplanken van een zachter materiaal gemaakt zijn dan de messen. Dit maakt glas een ongeschikt materiaal. Hout is hierdoor een beter materiaal om te gebruiken. Ook kunststof is zachter dan een mes.

Snijplanken van bamboe

Bamboe heeft een dichte structuur. Dit zorgt ervoor dat de snijplank niet snel geur opneemt. Ook zorgt dit ervoor dat de snijplank minder snel krassen oploopt. Dit samen maakt dat een bamboe snijplank lang meegaat. Verder is het makkelijk schoon te maken en blijft het lang mooi.

Snijplanken van beukenhout

Beuken is een redelijk zachte houtsoort. Hierdoor gaan messen niet snel kapot wanneer je snijdt op een beuken snijplank. Beuken heeft een antibacteriële werking. Sappen die door het snijden van vlees en vis ontstaan zullen hierdoor sneller weggaan. Het nadeel van alle houten snijplanken is dat deze niet in de vaatwasser kunnen. Wanneer je dit wel doet, trekt de plank heel snel krom of gaat splijten.

Kunststof snijplanken

De kunststof snijplanken zijn makkelijk schoon te houden. Vaak kunnen deze gewoon in de vaatwasser. Daarnaast komen ze in alle mogelijke kleuren en zijn ze goedkoop in aanschaf. Handig, zo kan je een bepaalde kleur voor een bepaald ingrediënt gebruiken. Het nadeel van een kunststof snijplank is dat er snel krassen in komen en de snijplank niet lang mee gaan.

Hoe onderhoud je een snijplank?

Houten en bamboe snijplanken gaan langer mee als je deze regelmatig insmeert met olie. De snijplank blijft langer mooi en het zorgt ervoor dat de snijplank hygiënischer blijft. De olie vult namelijk de poriën van de snijplank op. Zo komt er een klein beschermend laagje overheen.

Je kan hiervoor speciale mineraalolie gebruiken. Deze is kleurloos en geurloos. Maar je kan ook gewoon olijfolie of andere ‘’eetbare’’ oliën gebruiken. Hier hangt vaak wel een geurtje aan.

Wanneer je je snijplank gaat inwrijven met olie zorg er dan voor dat de plank goed schoon en droog is. Vervolgens druppel je wat olie op de snijplank en wrijf je dit in over de gehele plank. Daarna laat je het even intrekken en drogen. Wanneer de snijplank begint op te drogen wrijf je het nog een keer in met olie.

Onze selectie van de drie beste snijplanken

Naast het uitleggen waar je op moet letten tijdens het uitzoeken van een nieuwe snijplank, hebben we ook de drie beste snijplanken op een rij gezet. Hieronder hebben we een snijplank van hout, kunststof en glas gevonden die door ons als beste zijn bevonden.

 • Vijf snijplanken voor elk zijn eigen ingrediënt met kleurcodes
 • Opstaande rand om kruimels op te vangen
 • Antislip hoekjes en de staande houder heeft antislip bodem
 • Vaatwasserbestendig en gaat lang mee
 • Met 30 bij 20 zijn het niet de grootste snijplanken
 • Snel groeven met koksmessen en verkleurd na verloop van tijd

Koop de Joseph Joseph Index Snijplankenset

Beste koop
https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/11/Joseph-Joseph-Kunststof-Snijplankenset.jpg

De snijplanken set van Joseph Joseph komt met een kleurcode systeem. Elke kleur staat voor een andere voedingsgroep. Zo wordt de kans op kruisbesmetting verminder.

De set bevat maar liefst vier snijplanken; een groene snijplank voor groente, een rode snijplank voor rauw vlees, een blauwe voor vis en een witte snijplank voor gebraden/gekookt/gebakken vlees + brood en kaas. Het is makkelijk te zien welke snijplank voor welke groep is. Op het uiteinde staat namelijk een symbool.

De snijplanken zijn goed te onderhouden en gaan daardoor lang mee. Dit komt door het materiaal, polypropyleen. Ook zijn de snijplanken vaatwasserbestendig. Het kost je dus weinig tijd om de snijplanken goed schoon te krijgen. De houder kan schoongemaakt worden met een vochtige doek, deze kan dus niet in de vaatwasser.

De snijplanken hebben opstaande randen. Zo kun je eventuele kruimels of vocht makkelijk weggooien zonder moeite. Daarnaast hebben de snijplanken ook antislip hoekjes. Dit zorgt ervoor dat de snijplank niet wegschuift wanneer je bijvoorbeeld een groot stuk vlees moet snijden. Ook de houder heeft een antislip matje. Hierdoor blijft deze goed staan, ook wanneer je er zacht tegen aan stoot.

Conclusie

De snijplanken set van Joseph Joseph is ideaal door het kleurcode systeem, de kans op kruisbesmetting wordt zo veel minder. Daarnaast krijg je maar liefst vier snijplanken in deze set, voor elke voedingsgroep eentje. De snijplanken zijn makkelijk schoon te maken en maken eten bereiden een stukje makkelijker door de antislip randjes.

Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis via bol voor €48.22
 • Ook te gebruiken als onderzetter voor hete pannen
 • Grote snijplank met stevige anti-slip bodem
 • Anti-bacterieel, duurzaam en van sterk materiaal
 • Eenvoudig schoon te maken
 • Erg groot formaat, niet geschikt voor elke keuken

Koop de Point-Virgule Snijplank Bamboe

High-end
https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/11/Point-Virgule-Snijplank-Bamboe.jpg

De snijplank van Point-Virgule is gemaakt van bamboe en is daarmee een erg duurzame snijplank. Bamboe staat erom bekend dat het een hard materiaal is dat lang mee gaat. Van deze snijplank heb je dus lang plezier.

De bamboe snijplank is extra groot, wel 40 x 4 x 60 cm. Zo past alles erop en kan je zelfs de grootste gerechten klaar maken. Ook kan je de snijplank tijdens het koken gebruiken als onderzetter voor hete pannen. Zo kan je een stuk relaxter koken; alles staat vlak voor je neus.

Bamboe en andere houtsoorten hebben van nature een soort anti-bacteriële werking. Hierdoor kan je deze snijplank voor allerlei verschillende soorten voedsel gebruiken. Tussendoor spoel je de snijplank even af en je kan weer door met het volgende gerecht. Wanneer je de snijplank na gebruik wel even goed schoonmaakt gaat het lang mee.

De onderkant van de snijplank is omgevouwen, zo blijft het goed aan je aanrecht hangen. De snijplank verschuift of wiebelt hierdoor dus niet. Aan de bovenkant zit ook een omvouwing, maar dan naar boven. Hierdoor blijven kruimels op de snijplank liggen en kun je deze makkelijk in de vuilnisbak gooien.

Conclusie

Ideale snijplank wanneer je een groot snijoppervlak nodig hebt. De snijplank is gemaakt van bamboe en is hierdoor duurzaam. Wanneer je de snijplank na gebruik goed schoonhoudt, gaat deze extra lang mee. Door het omgevouwen hoekje blijft het aan het aanrecht hangen en verschuif de snijplank nauwelijks.

 • Je kan meteen beginnen, geen snijplanken meer nodig
 • Hittebestendig tot 280 graden en ideaal om het keukenblad te beschermen
 • Bestand tegen vlekken en geuren
 • Verkrijgbaar in transparant, zilver en zwart - allemaal met anti-slip bodem
 • Messen slijten sneller op glas dan bij gebruik op kunststof en hout

Koop de Joseph Joseph Werkbladbeschermer

https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/11/Joseph-Joseph-Werkbladbeschermer-van-Glas.jpg

De werkbladbeschermer van Joseph Joseph is ideaal voor mensen die houden van gemak. Door de werkbladbeschermer hoef je niet eerst op zoek naar snijplanken of dergelijke. Je kan meteen aan de slag.

De glazen werkbladbeschermer is goed geschikt om het keukenblad te beschermen. Het blad is namelijk erg sterk en kan wel tegen een stootje. Verder is het bestand tegen vlekken en geuren, erg hygiënisch dus. Hierdoor kan je de beschermer gewoon op je aanrecht laten liggen en gebruiken wanneer je wilt.

Ook is de werkbladbeschermer bestand tegen een hitte van 280 graden. Wanneer je eten aan het bereiden bent kan je rustig de pan even van het vuur halen en op de werkbladbeschermer van Joseph Joseph zetten. Zo creëer je meer rust tijdens het koken.

De werkbladbeschermer is verkrijgbaar in drie kleuren en past daardoor bij elke keuken. Het blad is 40×30 cm. Je kan er dus genoeg op kwijt.

Conclusie

De glazen werkbladbeschermer van Joseph Joseph maakt het koken vooral een stuk makkelijker en relaxter. Geen geschuif meer met snijplanken. Op deze werkbladbeschermer kan je ingrediënten snijden en klaarmaken voor het eten. Het is makkelijk schoon te maken, er past veel op en verschuift niet.

 • Handig formaat van 48 bij 46 centimeter
 • Marmer is perfect voor het uitrollen van deeg en fondant
 • Geschikt voor het temperen van chocola
 • Marmer is hygienisch - geen spleten en gaten voor bacteriën
 • Niet geschikt voor gebruik met messen

Koop de Judge Marmeren Plaat

https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2020/02/Judge-Marmeren-Plaat.jpg

Deze mooie marmeren plaat van Judge is niet geschikt om op te snijden, maar is wel perfect voor het uitrollen van deeg, fondant en marsepein. Een marmeren plaat maakt het ook een stuk eenvoudiger om chocola te temperen. Dit hoef je dan  niet meer in de pan te doen, maar hier gebruik je de koude, marmeren plaat voor.

Het formaat van 46 bij 30 centimeter zorgt voor een groot werkblad, waar je lekker veel op kwijt kan. Marmer maakt je messen snel bot, dus gebruik de plank vooral waar deze voor is bedoeld: kneden. Een mooie plaat als deze kan echter ook goed worden gebruikt om hapjes op te serveren aan tafel. Met een marmeren plaat als deze mag je echt wel een beetje pronken.

  Op voorraad. Voor 20:00 uur besteld, morgen in huis via bol voor €40.49

  Reacties

  Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

  Geef een reactie:

  Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.

  Specificatie Joseph Joseph Index Snijplankenset Point-Virgule Snijplank Bamboe Joseph Joseph Werkbladbeschermer Judge Marmeren Plaat
  Afmetingen inclusief verpakking (b x h x d) 24,3 x 9 x 33,3 cm 8,5 x 29,5 x 1 cm 8,5 x 29,5 x 1 cm 32,1 x 4,2 x 46,6 cm
  Afmetingen zonder verpakking (b x h x d) 8,3 x 23,3 x 30,5 cm 30 x 0,7 x 40 cm 30 x 0,7 x 40 cm 30 x 1 x 46 cm
  Anti-slip Ja Ja Ja
  Antibacterieel Nee Ja Ja
  Gewicht 1,9 kg 1,1 kg 1,1 kg 5,8 kg
  In de doos 4 Snijplanken + 1 Houder 1 serveerplateau 1 serveerplateau 1x marmeren plaat
  Kleur Graphite Transparant Transparant wit
  Materiaal Polypropyleen Glas Glas Marmer
  Met omhoogstaande randen Ja Nee Nee
  Ophangbaar Nee Nee Nee