Beste luchtreinigers van 2019

De beste luchtreinigers van 2023

Popula  •  Laatst bijgewerkt op 18 juli 2022

In een wereld vol vervuiling is ook je woonruimte al snel gevuld met vervuilde lucht. Om er toch voor te zorgen dat jij in je dagelijkse leven schone lucht kan inademen, zijn de luchtreinigers uitgevonden. Een luchtreiniger of luchtzuiveraar zet op verschillende manieren vuile lucht om naar schone lucht; ideaal voor mensen met hooikoortsklachten, andere gezondheidsproblemen, vieze luchtjes of wanneer je je vaak benauwd voelt. Ben je benieuwd hoe zo’n apparaat werkt en wil je graag weten waar je op moet letten bij het aanschaffen van een luchtreiniger? Lees dan vooral verder.

Beste koop van 2024
Philips AC5659/10
De beste luchtreiniger voor in grote ruimtes

Philips AC5659/10

 • Beste luchtreiniger voor kantoor en grote ruimtes - tot 130m2
 • Schakelt automatisch naar de meest geschikte stand
 • Kan worden gekoppeld aan een app
 • Beschikt over een turbostand

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Philips AC5659/10
Beste koop

Philips AC5659/10

Onze favoriete luchtreiniger voor grote ruimtes. Dit model van Philips heeft een capaciteit van 0,5 liter per uur, waarmee grote ruimtes tot wel 130m2 kan reinigen.
Duux Sphere luchtreiniger
Budget

Duux Sphere

De beste goedkope luchtreiniger voor als je geen fortuin wilt uitgeven. Geschikt voor ruimtes tot 20m2 en kan ook worden gebruikt als oliediffuser. Door het lichte geluid minder geschikt voor de slaapkamer.
Dyson Purifier Cool Formaldehyde

Dyson Purifier Cool Formaldehyde

De beste keuze voor een luchtreiniger die beschikt over een ventilatie functie.
Blueair Blue Pure 221

Blueair Blue Pure 221

Beste luchtreiniger voor de slaapkamer - fluisterstil en is perfect voor het hooikoortsseizoen.
Blueair Blue Pure 411

Blueair Blue Pure 411

Beste luchtreiniger voor de kinderkamer - geschikt voor 20m². HEPA filter voor allergieen en voorkomen van nare geurtjes.

Soorten luchtreinigers

Luchtreinigers met filter

Zoals de titel al zegt, maken deze luchtreinigers gebruik van een filter systeem. De filter bestaat uit drie lagen: een HEPA filter, een koolstoffilter en een voorfilter. De grove deeltjes worden eerst door de voorfilter uit de lucht verwijderd, vervolgens de fijnste deeltjes door de HEPA filter en tot slot worden nare geurtjes geneutraliseerd door de koolstoffilter. Het nadeel van dit filtersysteem is dat deze uiteraard een levensduur heeft. Na een tijdje moeten de filters worden vervangen.

Luchtreinigers met ionisatie

Deze slimme technologie laadt stofdeeltjes en onzuiverheden met ionen, waardoor deze zwaar worden en op de grond vallen. Op deze manier zijn er geen filters meer nodig en heeft je luchtreiniging eens strakke uitstraling.

Functies

Pollenprogramma

Bij last van allergieën is het aan te raden om een luchtreiniger aan te schaffen met een pollenprogramma. Met deze functie wordt door negatief geladen ionen bacteriën en virussen onschadelijk gemaakt. Daarnaast zijn deze luchtreinigers altijd voorzien van een HEPA filter waarmee pollen uit de lucht worden gefilterd. Ideaal voor mensen met hooikoorts en vervelende stof allergieën.

Smart functie

Til je luchtreiniger naar een hoger niveau met een smart functie. Hiermee kun je je luchtzuiveraar aansluiten op je smartphone en gebruik maken van een heel scala aan functies. Zo wordt je luchtkwaliteit gemeten en kan je het apparaat zelfs van een afstandje aan of uit zetten. Hoewel het (zeker voor mensen die baat hebben bij zo hoog mogelijke luchtkwaliteit) een uitkomst kan zijn, is de prijs van luchtreinigers met een smart functie vaak wat hoger.

Ventilatie functie

Voor de prijs van één luchtreiniger krijg je soms zelfs gratis ventilatie bij je aankoop. Door de manier waarop luchtreinigers zijn gebouwd, is het voor producenten simpel om een ventilatiefunctie in het ontwerp te incorporeren. Het heeft zelfs positieve invloed op de luchtkwaliteit aangezien de lucht door de ruimte sneller wordt gecirculeerd en er meer gereinigd kan worden.

Nachtstand

Wanneer je de luchtreiniger op de slaapkamer of in de kinderkamer zet is het natuurlijk wel fijn als deze zo geruisloos mogelijk is. Luchtreinigers met een nachtstand kunnen op een minder actieve cyclus worden gezet waardoor het apparaat geruisloos zijn werk kan doen.

Waar je op moet letten bij de aanschaf van een luchtreiniger?

Capaciteit

Allereerst is het belangrijk om te weten hoe groot de ruimte is waar je de luchtreiniger gaat plaatsen. Elk model heeft een bepaalde hoeveelheid lucht die gereinigd kan worden. Voor een grotere ruimte heb je een luchtzuiveraar nodig met hogere capaciteit. De capaciteit wordt uitgedrukt in vierkante meters. Je kan dus bij het uitzoeken gemakkelijk zien welk model voor welke ruimte geschikt is.

Filtersoort

Zoals al eerder vermeld hebben luchtreinigers die gebruik maken van filters vaak meerdere filters achter elkaar om zoveel mogelijk deeltjes en geuren op te vangen. Hiervoor wordt vaak gebruik gemaakt van een HEPA- en een koolstoffilter, maar soms ook van een UV filter. Met de UV filter wordt gebruik gemaakt van ultraviolet licht om bacteriën te doden. Tegenwoordig wordt deze technologie niet veel meer gebruikt en zul je sneller de HEPA filter, de koolstoffilter en de ionisator vinden.

Wat zijn ionen?

Een ion is een geladen atoom of molecuul. Ze zijn geladen omdat het aantal elektronen niet gelijk is aan het aantal protonen in het atoom of molecuul. Een atoom kan een positieve lading of een negatieve lading krijgen, afhankelijk van of het aantal elektronen in een atoom groter of kleiner is dan het aantal protonen in het atoom.

Een negatief geladen ion zorgt er voor dat het zuurstofgehalte in de luchtkwaliteit thuis op een goed niveau wordt gehouden. Luchtverontreiniging (denk aan virussen, bactieren, pollen en schimmels) zorgen voor minder negatieve ionen in de lucht. De luchtkwaliteit gaat omlaag.

Wie heeft een luchtreiniger nodig?

Met een luchtreiniger of luchtzuiveraar haal je stof, bacteriën, allergenen en vieze luchtjes uit de kamerlucht. Dat komt goed van pas bij mensen of kinderen met last van hooikoorts of astma. Ook als je veel last hebt van huisstofmijt kan een luchtreiniger uitkomst bieden. Daarnaast zuivert het apparaat ook fijnstof, zeker als je vlakbij een drukke weg woont kan een luchtzuiveraar dan uitkomst bieden.

Is een luchtreiniger geschikt voor baby's of jonge kinderen?

Een luchtreiniger is absoluut geschikt voor baby’s en kleine kinderen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het blootstellen van jonge kinderen aan vervuilend lucht juist later tot gezondheidsproblemen kan leiden. Een luchtzuiveraar is daarom zeker aan te raden.

Wat is ionisatie van een luchtreiniger?

Luchtreinigers die gebruik maken van ionisatie, schieten negatief geladen deeltjes (ionen) de lucht in om verontreinigde lucht te verzwaren. Zo zakken de vervuilende deeltjes naar de grond en adem je ze niet meer in.

Wat is het verschil tussen een luchtreiniger en een luchtbevochtiger?

De naam zegt het al: de luchtreiniger zuivert de lucht, de luchtbevochtiger bevochtigt de lucht. Als je last hebt van droge lucht in huis, dan kun je het beste een luchtbevochtiger gebruiken. Als je de lucht alleen wilt zuiveren, raden we een luchtzuiveraar aan.

Hoe lang moet een luchtreiniger aanstaan voordat de lucht is gereinigd?

Een luchtreiniger moet ongeveer 24 uur aanstaan om de gehele kamer te zuiveren. Het is dan wel belangrijk dat je de ramen dicht houdt, anders komt er weer vieze lucht binnen.

De vijf beste luchtreinigers van 2020

Het einde van 2018 nadert en inmiddels beginnen de dagen langzaam weer wat langer te worden. Voor de meesten is het uitzicht op de lente goed nieuws, maar voor sommigen is de lente het allergieseizoen. Benieuwd naar welke luchtreiniger je hier het beste bij kan ondersteunen, of wil je gewoon weten welk model het beste bij jou past? Hieronder hebben we de 5 beste modellen van 2020 voor je op een rijtje gezet.

 • Beste luchtreiniger voor kantoor en grote ruimtes - tot 130m2
 • Schakelt automatisch naar de meest geschikte stand
 • Kan worden gekoppeld aan een app
 • Beschikt over een turbostand
 • Hogere prijs en beschikt niet over ionisator
Beste koop
https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/PhilipsAC565910.jpg

Voor het reinigen van grotere ruimtes heb je een luchtreiniger nodig met veel kracht en capaciteit. Dit model van Philips heeft een capaciteit van 0,5 liter per uur, waarmee grote ruimtes tot wel 130m2 kan reinigen. Met een afmeting van 45 x 32 x 33,5 cm is het, voor de capaciteit, nog een redelijk compact design ook.

De AC5659/10 van Philips is niet alleen ontzettend krachtig, hij is ook nog eens erg effectief in het reinigen van de lucht. Met de HEPA- en dubbele koolstoffilter wordt 99,97% van de alle allergenen zoals pollen en huisstofmijt verwijderd, en worden vervelende geurtjes geneutraliseerd.

Deze slimme luchtreiniger is constant de luchtkwaliteit aan het meten en geeft deze weer op het display en op de handige bijbehorende app. Wanneer het apparaat een verandering in de luchtkwaliteit meet, schakelt hij automatisch over naar de algemene stand, een extra gevoelige allergeen stand en een extra krachtige bacterie- en virus stand. Je kan zelf handmatig de stand aanpassen van 1 tot 3. Voor het echte zware werk is de reiniger zelfs voorzien van een turbostand. De status van de filters, en wanneer je deze moet vervangen, is tot slot ook af te lezen in de app.

  • Onze favoriete goedkope luchtreiniger - niet duur
  • Goede prijs-kwaliteitverhouding
  • Ionisatie- en HEPA filter
  • Inclusief olie diffuser voor lekkere geurtjes
  • Geen koolstoffilter en geen verschillende standen
  • Niet de meest geruisloze luchtreiniger
  Budget
  https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/DuuxSphereLuchtreiniger.jpg

  De prijs van luchtreinigers kan soms behoorlijk oplopen. Als je op zoek bent naar een prima luchtreiniger voor een lage prijs dan is de Duux Sphere een goed alternatief.

  De combinatie van de HEPA filter met ionisatie zorgt voor volledige en grondige zuivering van de lucht in ruimtes tot 20m2. De grote stofdelen worden door negatief geladen ionen zwaar gemaakt en dwarrelen dan naar beneden. De kleinere deeltjes worden opgevangen door de HEPA filter. Na een tijdje moet de filter wel worden vervangen, wat je binnen een handomdraai hebt geregeld.

  Deze luchtreiniger is ook nog eens te gebruiken als olie diffuser. In het apparaat bevindt zich een klein cupje waar je etherische oliën in kan doen. Deze verspreiden dan een heerlijk aroma door de ruimte. Voor wanneer je de luchtreiniger in de slaapkamer of kinderkamer gebruikt, kun je gebruik maken voor het led-nachtlampje op de bovenkant. Alle functies zijn te bedienen met een enkele knop.

   Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis via bol voor €44.43
   • Werkt ook al ventilator
   • Real time metingen van de luchtkwaliteit via app
   • Filtert ook formaldehyde
   • Geen ionisatie en een hogere prijs
   Dyson Purifier Cool Formaldehyde

   Als je de naam ‘Dyson’ hoort vallen, denk je al snel aan luxe, strak afgewerkte producten. De Purifier Cool Formaldehyde is hier geen uitzondering op. Niet alleen is dit apparaat een lust voor het oog, het combineert ook nog eens goede luchtreiniging met een ventilatiefunctie.

   De technologie van Dyson meet in real time de temperatuur, luchtkwaliteit, luchtvochtigheid, PM2.5, PM10 en gas. Deze informatie wordt vervolgens weergegeven op het handige LCD scherm en in de bijbehorende app. In combinatie met een koolstoffilter, wordt dankzij het innovatieve HEPA filter systeem wordt 99,95% van alle microscopische allergenen en verontreinigende stoffen tot slechts 0,1 micron uit de lucht gefilterd. Daarnaast wordt met dit model ook nog eens de schadelijke stof formaldehyde gefilterd.

   Bij de Purifier Cool hoort een handige app. Hierop kun je onder andere verschillende meetgegevens zien over de luchtkwaliteit. Ook kun je het apparaat bedienen met de meegeleverde afstandsbediening. Gebruiksvriendelijker kan het niet worden.

    • Maakt weinig geluid
    • Werkt goed tegen allergenen
    • 360° luchtinlaat - kan overal worden neergezet
    • Simpel design met één knop
    • Geen ionisator en geen verschillende standen
    https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/BlueairBluePure221.jpg

    Kun jij tijdens het gevreesde hooikoortsseizoen ook zo lastig in slaap vallen? Misschien is deze luchtreiniger van Blueair wel de uitkomst voor jou. Om dit apparaat te gebruiken hoef je alleen de stekker in het stopcontact te steken en op de enkele knop te drukken, zo simpel is het. Dit intuïtieve design maakt de Blue Pure 221 gemakkelijk om te gebruiken.

    De Blue Pure 221 heeft een unieke 360° luchtinlaat. Zo wordt van alle kanten lucht het apparaat in gezogen en hoef je je dus niet druk te maken om precieze plaatsing. Dit model is ideaal voor gebruik in de slaapkamer door de geruisloosheid. Het apparaat maakt minder geluid dan een menselijke ademhaling, wat het makkelijk maakt om erdoorheen te slapen. De luchtreiniger is geschikt in ruimtes tot 50m2.

    Het apparaat is voorzien van een voorfilter (waarmee de meest grove deeltjes worden opgevangen en de levensduur van je andere filters wordt verlengd), een HEPA filter en een koolstoffilter. De voorfilter kan, wanneer deze moet worden schoongemaakt, gewoon in de vaatwasser meedraaien. Door de geavanceerde filters van Blueair hoef je je geen zorgen meer te maken om dingen als pollen, stof, huidschilfers van huisdieren, schimmelsporen, rook, allergenen en bacteriën. Alles wordt opgevangen, en de filter is wanneer het nodig is zeer gemakkelijk te vervangen.

     • Geschikt voor ruimtes van 20m2
     • Handig klein formaat - neemt weinig ruimte in
     • 360° luchtinlaat - kan overal worden neergezet
     • Zeer stil - niet storend met 46 dB
     • Geen ionisator
     https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/BlueairBluePure411.jpg

     Voor je kindje wil je natuurlijk het allerbeste, en goede luchtkwaliteit hoort daar ook bij. Of je kind nou een moeilijke slaper is of niet, met zijn 46dB is deze luchtreiniger zachter dan een menselijke ademhaling en zal je kindje er niet wakker van liggen. De capaciteit van deze luchtreiniger is maximaal 20m2.

     De Blue Pure 221 heeft een unieke 360° luchtinlaat. Zo wordt van alle kanten lucht het apparaat in gezogen en hoef je je dus niet druk te maken om precieze plaatsing. Met de koolstof-, geur-, voor- en HEPA-filter worden echt alle vervelende deeltjes en geurtjes uit de lucht in de kinderkamer gehaald, en verzeker je je kind van hoge luchtkwaliteit.

     Het simpele design is te bedienen met slechts één knop. Hiermee zet je het apparaat aan en uit, makkelijker kan je het niet maken! De afmetingen van de Blue Pure 411 zijn slechts 42,5 x 20 x 20 cm, lekker compact voor zelfs de kleinere kamers. Met zijn 10 watt is deze luchtreiniger ook nog eens ontzettend energiezuinig.

      Op voorraad. Voor 18:00 uur besteld, morgen in huis via bol voor €90

      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.