Test van de beste friteuse

Beste klassieke friteuse van 2023

Popula  •  Laatst bijgewerkt op 16 juli 2022

De krokante borrelhapjes zijn in Nederland bijna niet meer weg te denken. Elke goed georganiseerde bedrijfsborrel of sociale aangelegenheid heeft wel een aantal bitterballen, frikandellen of kaassoufflés die rondgedeeld worden. Meestal vallen die letterlijk erg goed in de smaak.

Ben je nu voor thuis ook op zoek naar zo’n apparaat om smakelijke snacks te serveren? Wij helpen je een keuze te maken tussen de enorme hoeveelheid merken en modellen van friteuses. Naast friteuses hebben wij ook gekeken naar een gezonder alternatief, namelijk de airfryer

Beste koop van 2024
TefalFR3380
Het beste model van kwaliteit voor lage prijs

Tefal FR3380 Easy Pro Premium

 • De olie is snel opgewarmd met 2200 watt vermogen
 • Makkelijk te reinigen met koude zone en uitneembare onderdelen
 • Temperatuurlampje geeft aan wanneer de olie opgewarmd is
 • Kijkluikje om de friet in de gaten te houden

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
TefalFR3380

Tefal FR3380 Easy Pro Premium

Voor mensen die een goede friteuse zoeken
InventumGF431B

Inventum GF431B

Voor mensen die een betaalbare friteuse zoeken
TefalOleocleanProInox

Tefal Oleoclean Pro Inox & Design FR8040

Voor mensen die een luxueuze friteuse zoeken

Wat is een friteuse?

Voor de meeste mensen zal dit voor zich spreken, maar een friteuse of frituurpan is een keuken accessoire waarmee je etenswaren kan frituren. Het wordt voornamelijk gebruikt om frieten en snacks, zoals bitterballen en kaassoufflés, in te bakken. In meeste gevallen wordt dit nog in een klassieke frituurpan gedaan. Dit is vaak een metalen pan of container gevuld met olie of vet. Het wordt tot een hoge temperatuur verhit door elektriciteit of door vuur. De hoge temperatuur zorgt ervoor dat de snacks in het vet gefrituurd worden en eetbaar zijn.

De vertrouwde keuze: de klassieke frituurpan

Deze vorm van frituren wordt nog steeds het meeste toegepast. Het principe is erg simpel: vloeibaar vet of olie wordt opgewarmd tot een hoge temperatuur door elektrische energie. Vervolgens worden de snacks in de opgewarmde vloeistof gedompeld en zo op temperatuur gebracht. Ook zorgt dit ervoor dat er een krokant laagje ontstaat rond de snacks, wat de karakteristieke knapperigheid van de bitterbal veroorzaakt.

Het handige aan deze manier van frituren is dat, zodra het vet goed is opgewarmd, het frituren zo gepiept is. Vaak zijn binnen tien minuten de snacks al klaar om te worden gegeten. Ook zijn de aanschafkosten van een klassieke elektrische friteuse beduidend lager dan die van een airfryer. Nadelig is echter dat je het frituurvet frequent moet vervangen. Dit zorgt ervoor dat op de lange termijn de kosten wel vergelijkbaar zijn.

Ook kan het frituurvet spetteren en op kleding of huid terecht komen, wat kan resulteren in lelijke brandwonden. Natuurlijk wordt dit beperkt door het design van het model, maar een klassieke friteuse blijft nou eenmaal iets gevaarlijker dan een airfryer.

Ten slotte produceert een elektrische friteuse snacks met meer vet, wat ongezonder is voor de gebruiker.

Voordelen:

 • Goedkope initiële aanschaf
 • Hoge snelheid van frituren
 • Authentieke frituursmaak

Nadelen:

 • Frituurvet moet frequent vervangen worden
 • Gevaarlijker dan een airfryer
 • Ongezondere snacks
 • Frituurlucht
 • Lastig schoon te maken

Verschillende soorten olie

Naast het soort apparaat dat je gebruikt, is de keuze voor een bepaalde soort olie ook belangrijk. Het kan namelijk een groot verschil maken voor de smaak van de snacks. Sommige soorten olie voegen een bepaalde smaak toe aan het gefrituurde eten, wat je het liefste zou willen vermijden.

Ook is het belangrijk om op te zoeken wat het rookpunt is van de olie die je wilt gebruiken. Als dat punt onder de temperatuur ligt waarop je wilt frituren kan je het beste een ander soort olie gebruiken. Vanaf het rookpunt beginnen namelijk de bestanddelen van de olie kapot te gaan en kunnen schadelijke stoffen ontstaan. Over het algemeen wordt kokosolie als gezonde keuze gezien om in te frituren.

Over het algemeen is het beter om in vloeibaar vet of olie te frituren dan in vast vet. Hier zitten namelijk minder verzadigde vetten in. Ook is het belangrijk om het vet regelmatig te verversen en na gebruik even te zeven om alle losgeraakte stukje eruit te vissen. Hoewel dit tips zijn om het frituren wat gezonder te maken, moet wel gezegd worden dat frituren in vet of olie hoe dan ook aardig wat calorieën toevoegt aan het eten.

Meer weten over de verschillende soorten olieen om mee te frituren? Lees dan onze blog over de beste frituurolieën.

Het nut van een vetfilter

Een groot nadeel van ouderwetse friteuses is de snackbarlucht die ontstaat nadat je gefrituurd hebt. Frituren in vet kan een penetrante lucht veroorzaken die lang blijft hangen. Het is mogelijk om die lucht iets te beperken door een vetfilter aan te brengen op jouw friteuse. Sommige modellen zijn al uitgerust met een ingebouwd filter en in sommige gevallen is het nodig die af en toe te vervangen. Het is goed om je hiervan bewust te zijn voordat je dat model aanschaft. Andere modellen hebben een permanente vetfilter die niet vervangen hoeft te worden, wat weer scheelt in de onderhoudskosten.

Hoe groot moet je frituurpan zijn?

Formaat van je friteuseHet soms moeilijk in te schatten hoe groot jouw friteuse moet zijn. Allereerst moet daarbij gezegd worden dat de grootte van je friteuse meestal aangegeven wordt in liters. Deze hoeveelheid liters geven aan hoeveel olie of vet er in de frituurpan past. Maar dit geeft nog niet aan hoeveel snacks of friet er dan daadwerkelijk in de friteuse past. De ervaring leert dat dit nog moeilijk in te schatten is. Een handig ezelsbruggetje, bijvoorbeeld voor de hoeveelheid friet, is om uit te gaan van ongeveer 250 gram per persoon. Dit zijn ongeveer 2 handen friet per persoon.

Dus als je voor meer dan vier personen wilt frituren, zal je friteuse voor meer dan één kilo aan inhoud aan moeten kunnen. Meestal staat de hoeveelheid eten die een friteuse kan frituren aangegeven door het laadvermogen te vermelden. Anders kan je er ongeveer van uit gaan dat bij 2 liter olie er 400 gram eten in kan en bij 4 liter ongeveer 800 tot 1000 gram.

Luchtjes

Veel friteuses zijn voorzien van een anti-reukfilter in de deksel. Dit filter kan vervangbaar of permanent zijn. Een vervangbaar vetfilter moet na verloop van tijd vervangen worden door een nieuwe. Hier zijn natuurlijk kosten aan verbonden. Houd hier rekening mee, of koop een friteuse met een permanent filter. Zo hoef je niet iedere keer een nieuw anti-reukfilter te kopen en scheelt het weer in het onderhoud.

Anti-aanbak eigenschappen

Tegenwoordig zijn friteuses uitgerust met meerdere eigenschappen die voorkomen dat eten aanbakt aan de frituurpan. Dit maakt het apparaat gebruiksvriendelijker en makkelijker schoon te maken. Ook zorgt het ervoor dat de olie minder snel vervangen moet worden.

Een handige eigenschap van sommige modellen is een zogenaamde ‘koude zone’. Hier ligt het verwarmingselement wat hoger in de bak met olie, zodat het deel van de olie wat onderin de bak zit niet zo heet wordt. Losgekomen deeltjes van het eten zakken naar de bodem maar verbranden niet door deze koude zone. Hierdoor koeken ze niet vast aan de wand en blijft de olie langer goed.

Enkele modellen zijn ook uitgerust met een anti-aanbak laag. Deze raden wij echter af, aangezien deze laag nog wel eens wil beschadigen bij hoge temperaturen. Hierdoor komen er deeltjes van de aanbaklaag vrij die niet zo gezond voor je zijn.

Tips voor bij het frituren met een klassieke friteuse

Naast alle bovenstaande informatie hebben we nog een aantal kleine tips om je op weg te helpen bij een veilige en productieve frituursessie.

 • Opwarmen: Laat de olie goed opwarmen voordat je begint met frituren. De ideale temperatuur hiervoor ligt tussen de 160 en 180 graden. Als je al eerder de snacks in de olie doet zullen ze minder snel gaar zijn en meer olie absorberen. Hierdoor wordt het gefrituurde eten wat zompiger en vetter, wat zonde is van de overheerlijke snacks!
 • Vallen: Zet de frituurpan altijd op een plek waar hij niet om kan vallen.
 • Deksel: Gebruik de deksel om gloeiende spetters tot een minimum te beperken.
 • Veiligheid: Een model met een koude buitenwand kan helpen om te voorkomen dat onoplettende huisgenoten (huisdieren of kleine kinderen) zich verbranden aan de frituurpan.
 • Thermostaat: Gebruik een frituurpan met een thermostaat. Hierdoor kun je zien dat de olie op temperatuur is en kan de frituurpan zichzelf uitzetten als de beoogde temperatuur bereikt is.
 • Veiligheid: Laat zetmeelproducten (friet, aardappelen, loempia’s en andere gepaneerde etenswaren) niet te bruin worden om het vrijkomen van schadelijke acrylamide te beperken.
 • Diepvries: Haal het ijs zoveel mogelijk van diepvriesproducten af, dan spettert het minder zodra je ze in de olie doet

Hoe houdt je je friteuse schoon

Een klassieke friteuse schoonmaken is vaak een hele klus, zeker als je van plan bent hem handmatig te schrobben. Toch zijn er ook andere methoden om de klus te klaren! Welke techniek je ook kiest, haal wel even de stekker uit het stopcontact.

Schoonmaken met de hand

Veeg de inhoud van de bak even af met keukenpapier of een doekje, dit scheelt weer in het poetswerk dat je zo gaat verrichten. Maak een warm sopje met afwasmiddel en maak met een spons (geen ruwe, dat beschadigt de friteuse) de binnenkant van de friteuse schoon. Vergeet niet het deksel, het mandje en de buitenkant ook even te boenen.

Als je last hebt van aangekoekte etensresten, laat het geheel dan even weken. Je zult zien dat het schoonmaken daarna een stuk makkelijker gaat. Als de klus erop zit, spoel de onderdelen van de friteuse dan even af om de zeeprestanten te verwijderen en droog af met een (thee)doek.

Schoonmaken met een vaatwastablet

Wat veel mensen niet weten is dat je een frituurpan ook kunt schoonmaken met een vaatwastablet. Vul de friteuse met kokend water of warm het water in de frituurpan op tot ongeveer 90 graden. Laat het water met het vaatwastablet een uurtje staan. Hierna kun je de frituurpan gemakkelijk schoonmaken.

Sommige friteuses kun je zelfs demonteren en op die manier gemakkelijk in de vaatwasser zetten.

Schoonmaken met een friteusereiniger

Friteusereinigers zijn speciale reinigingsmiddelen die gemaakt zijn om frituurpannen schoon te maken. Meestal moet je de pan met wat water vullen en de reiniger toevoegen. Na even te hebben geweekt is de friteuse goed schoon te maken. Het enige nadeel aan deze gemakkelijke oplossing is dat een friteusereiniger wel wat prijziger is dan afwasmiddel of een vaatwastabletje.

Beste klassieke friteuses

Zoals gebruikelijk hebben we een drietal producten gereviewd om een idee te geven wat de beste modellen op de markt zijn. Hieronder hebben we het beste basis model, het beste luxueuze model en de friteuse die kwaliteit en prijs het beste balanceert. Zo kun je zelf uitkiezen welk product het beste aansluit bij jouw wensen.

 • De olie is snel opgewarmd met 2200 watt vermogen
 • Makkelijk te reinigen met koude zone en uitneembare onderdelen
 • Temperatuurlampje geeft aan wanneer de olie opgewarmd is
 • Kijkluikje om de friet in de gaten te houden
 • Geen timer
 • Geen geurfilter
https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/TefalFR3380.jpg

Zoals we hierboven al gezien hebben maakt Tefal uitstekende friteuses. De FR3380 bevestigt dit nog een keer. Dit model is niet uitgerust met een fancy filtratiesysteem maar presteert desalniettemin erg goed als het op frituren aankomt. En zoals je van Tefal gewend bent, maakt de FR3380 het frituren nog steeds aangenamer dan met een goedkope frituurpan!

Specificaties:

 • Laadvermogen: 1,2 kg
 • Vermogen: 2200 watt
 • Afmetingen: 31 x 43 x 26 cm (b x l x h)
 • Garantie: 2 jaar

Laadvermogen

Het laadvermogen van de Tefal FR3380 is vergelijkbaar met de meeste frituurpannen, maar zit wat aan de ruime kant met 1,2 kg. Zoals eerder benoemd is dat genoeg ruimte voor frieten en snacks voor 4 tot 5 personen. Er moet ongeveer 3 liter aan olie of vet in om dit laadvermogen aan te kunnen. Mocht je de friteuse puur voor borrelhappen willen gebruiken dan is dit meer dan genoeg ruimte.

Extra eigenschappen

Hoewel de Tefal FR3380 niet over de luxueuze eigenschappen beschikt van de FR8040, heeft dit model alsnog een hoop te bieden. Temperatuurstanden voor het frituren zijn in te stellen op 150, 170 en 190 graden. Je ziet gelukkig duidelijk wanneer de olie op de temperatuur is door het bijbehorende lampje. Het reinigen is ook bij dit model vrij eenvoudig. De koude zone onderin het vet zorgt ervoor dat aankoeken van bakresten beperkt blijft. Daarnaast zijn de deksel, het mandje en de binnenpan met de olie los te halen en schoon te maken in de vaatwasser. Ook worden de aroma’s van de plaatselijke snackbar in de frituurbak gehouden door de afsluitbare deksel, het model is echter niet uitgerust met een geurfilter.

Helaas beschikt de FR3380 niet over een timer om in te stellen hoe lang je wilt frituren. Dat hoeft gelukkig geen probleem te zijn omdat je de snacks en de friet goed in de gaten kunt houden via het kijkluikje.

Conclusie

Al met al een zeer goede friteuse. Als je de Tefal FR3380 in gebruik neemt kom je absoluut niets te kort qua frituurcapaciteiten. Er is genoeg ruimte voor de hele familie, het olie is snel op temperatuur en het model is zeer prettig in het gebruik. Een goede keuze voor de frituurder die niet te veel wil betalen voor een friteuse van kwaliteit.

  Op voorraad. Voor 23:59 uur besteld, maandag in huis via bol voor €68.99
  • Olie is snel opgewarmd met 2200 watt vermogen
  • Uitneembare onderdelen, makkelijk schoon te maken
  • Koude zone onderin, voorkomt aankoeken
  • Goedkoop model
  • Geen geurfilter
  • Geen timer of lampje bij gefrituurde snacks
  https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/InventumGF431B.jpg

  Inventum is een bekend merk als het op friteuses aankomt. De GF431B heeft een degelijk design in de vorm van een rechthoekige zwarte bak met deksel en levert betrouwbaar resultaat. Het laadvermogen stelt je in staat om voor 3 tot 5 personen aan friet en snacks tegelijk te frituren. Dit maakt het een goede koop voor frituurfanaten met een klein gezin.

  Specificaties:

  • Laadvermogen: 1 kg
  • Vermogen: 2200 watt
  • Afmetingen: 25 x 35 x 23 cm (b x l x h)
  • Garantie: 2 jaar

  Laadvermogen

  Het laadvermogen is niet hetzelfde als de inhoud die vaak weergegeven wordt. De Inventum GF431B heeft namelijk een inhoud van 3 liter, maar een laadvermogen van 1 kilogram. Normaal is het laadvermogen bij 3 liter olie minder dan 1 kilogram, maar de koude zone is beperkt in dit model van Inventum. Hierdoor kan er uiteindelijk meer friet in. Met dit model kan je ongeveer voor 3 tot 5 personen aan snacks en frieten maken. Als je de frituurpan wilt gebruiken voor borrelhapjes geeft 1 kilogram genoeg ruimte voor ongeveer 20 bitterballen. Genoeg voor een flink bord met hapjes dus.

  Extra eigenschappen

  Het is altijd goed om even stil te staan bij wat een friteuse voor extra eigenschappen of functies heeft. Het kan namelijk een enorm verschil maken voor de gebruikservaring. De temperatuur bij dit model is instelbaar van 140 tot 190 graden. Ook is het heel praktisch dat je de onderdelen van de friteuse uit elkaar kan halen. Zo kan de binnenpan, het mandje en de deksel gewoon in de vaatwasser. Dit scheelt enorm bij het schoonmaakwerk. Ook de koude zone onderin de frituurpan scheelt voor het aankoeken van etensresten, dat valt in dit model erg mee.

  Nadelen zijn dat er geen geurfilter op de Inventum GF431B zit, hierdoor zal je óf buiten moeten frituren óf de lucht voor lief moeten nemen. Ook zie je niet wanneer de snacks klaar zijn, hier moet je zelf goed op letten. Je kan bij dit model ook geen timer instellen. Helaas is de buitenwand ook niet koel, pas dus op dat niemand zich verbrandt aan frituurpan.

  Conclusie

  Zeker gezien de lage prijs is de Inventum GF431B een uitstekende keuze om je frituurcarrière mee te beginnen. De olie is snel opgewarmd met het hoge vermogen en er kan een hoop in, zeker genoeg om die werkborrel nu eens bij jou thuis te houden. Al met al een uitstekende koop!

   Op voorraad. Voor 23:59 uur besteld, maandag in huis via bol voor €37.72
   • Snel frituren met 2300 watt vermogen
   • Uitneembare onderdelen, makkelijk schoon te maken
   • Koude zone onderin, voorkomt aankoeken Geurfilter
   • Timer, temperatuurlampje en kijkluik voor efficiënt frituren
   • Uniek filtratiesysteem met opvangbak
   • Prijzig model
   https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/TefalOleocleanProInox.jpg

   Deze hightech friteuse van Tefal heeft werkelijk alles wat je gefrituurde hartje begeert. Een mooi bedieningspaneel, futuristisch design en uitstekende capaciteiten maken dit model tot een top-of-the-art frituurpan. Als je een echte liefhebber bent van gefrituurd eten is dit zeker een model om te overwegen.

   Specificaties:

   • Laadvermogen: 1,2 kg
   • Vermogen: 2300 watt
   • Afmetingen: 36 x 47 x 40 cm (b x l x h)
   • Garantie: 2 jaar

   Laadvermogen

   Het laadvermogen van deze frituurpan ligt net wat hoger dan gemiddeld: zo’n 1,2 kg aan etenswaren. In totaal gaat er 3,5 liter aan olie of vet in. Met een laadvermogen van 1,2 kg kan je genoeg friet en snacks maken voor ongeveer 4-5 personen, genoeg voor een flink gezin dus! Mocht je de frituurpan willen inzetten voor een borrel of feestje dan kan je er zeker genoeg bitterballen kaassoufflés in kwijt.

   Extra eigenschappen

   De Tefal Oleoclean Pro Inox is met uitstek een friteuse die uitgerust is met allerlei handige snufjes en eigenschappen die het gebruik aangenaam maken. De temperatuur van de olie is, evenals bij het vorige model, in te stellen op 150 tot 190 graden. Daarnaast kan je hier ook een timer instellen, zodat je jouw snacks precies op tijd uit de olie kunt halen. Ook kun je tussendoor even een blik werpen op de frietjes door het kijkluik, zo kan je zonder veel problemen even bijsturen in de timer. Snel de friteuse schoonmaken? Ook dat is met dit model geen enkel probleem. Alle vies geworden onderdelen kunnen namelijk afzonderlijk in de vaatwasser. Ook heeft dit model een koude zone, zodat de bakresten niet zo hardnekkig aankoeken. Om het plaatje compleet te maken heeft deze frituurpan ook nog een geurfilter om de overlast van vervelende luchtjes te beperken.

   Naast deze min of meer standaard eigenschappen, heeft de Tefal Oleoclean nog een andere functie die het apparaat uniek in z’n soort maakt. Deze friteuse beschikt namelijk over een automatisch filtersysteem met opvangbak. Hierdoor worden alle bakresten gefilterd en blijft de olie langer goed. De opvangbak kun je vervolgens in de koelkast plaatsen om de olie langer te bewaren.

   Er zijn maar weinig nadelen te ontdekken aan het model. Het enige wat wij konden bedenken is dat de handvaten niet hittebestendig zijn. Dus als de olie opgewarmd is, is het onverstandig om het geheel nog te verplaatsen. Daarnaast is het model wel wat aan de prijzige kant voor een klassieke friteuse.

   Conclusie

   De Tefal Oleoclean Pro Inox is een indrukwekkend model dat hoge ogen gooit qua functionaliteiten en prestaties. Met eigenschappen die het gebruik veraangenamen en het unieke filtratiesysteem is het een model dat zelfs de meest veeleisende consument tevreden kan stellen. De echte frituurliefhebber neemt na deze klassieke friteuse geen genoegen meer met een minder model!

    Op voorraad. Voor 23:59 uur besteld, maandag in huis via bol voor €113

    Reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

    Geef een reactie:

    Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.