Beste wijnklimaatkast van 2017

De beste wijnklimaatkasten van 2021

Popula  •  Laatst bijgewerkt op 2 maart 2021

Wijn is langzaam meer aan het worden dan enkel het genieten van een glaasje in de vroege avonduren. Langzamerhand ben je erachter gekomen dat je steeds meer wijn hebt verzameld door de jaren heen. – Je wijnrek zit bijna propvol en hier en daar slingeren wat flessen wijn in kastjes en op het keukenblad. Als dit je bekend voorkomt, is het wellicht tijd om over de aanschaf van een wijnklimaatkast te denken.

Let op:

Veel apparaten met een groen energielabel die voorheen hoog scoorden op duurzaamheid scoren sinds maart 2021 een stuk slechter. Voor o.a. koelkasten, wasmachines, vaatwassers, televisies en diepvriezers geldt voortaan een nieuw label met andere criteria. Een apparaat dat hiervoor nog een label met A+++ had, zou nu in categorie F kunnen vallen. Wij zijn op dit moment druk bezig met het updaten van deze data op onze website, hierdoor kan het zijn dat dit artikel verouderde informatie bevat.

Maar waar moet je naar kijken als je op zoek bent naar de beste wijnkoelkast die bij jou past? Wij hebben alles op een rijtje gezet, inclusief onze recommandaties betreft koelmogelijkheden voor je wijnverzameling.

Beste koop van 2021
Caso Winemaster 66 Review
Beste wijnklimaatkast voor verzamelaars

Caso Winemaster 66

 • Ruimte voor tot wel 66 flessen
 • Flexibele temperatuurzones met verlichting
 • Temperatuur instelbaar van 5° tot 22°
 • Low-vibration compressor zorgt voor minimaal geluid
 • Luxe uitschuifbare wijnrekken van hout

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Caso Winemaster 66 Review
Beste koop

Caso Winemaster 66

De beste koop wijnklimaatkast van het jaar. De Caso Winemaster is perfect voor fervente verzamelaars en horeca met een collectie van 50 tot 80 flessen, plus alle features die je nodig hebt.
Caso Wineduett Touch 21 Review
Beginners

Caso Wineduett Touch 21

De beste kleine wijnklimaatkast voor thuis. Met ruimte voor 21 flessen, twee temperatuurzones en de basisfuncties die je mag verwachten van een wijnkast.
Liebherr WTes 5872 Wijnklimaatkast review
High-end

Liebherr WTes 5872-21 Vinidor

De Liebherr is de schatkist van je wijncollectie. Ruimte voor 178 flessen, 3 temperatuurzones en hierdoor ook zeer populair in horeca en restaurants.
Caso Winemaster 180 Review
Horeca

Caso Winemaster 180

De beste wijnkast voor gebruik in de horeca. Ruimte voor 180 flessen en twee flexibele temperatuurzones.

Wat is een wijnklimaatkast?

Een wijnklimaatkast (of wijnkoelkast) is een apparaat dat kan worden ingesteld om flessen wijn op de juiste temperatuur te koelen. Verschillende typen wijn, zoals rode en witte wijn, hebben andere soort eisen betreft de juiste temperatuur om geserveerd te worden. Een wijnklimaatkast zorgt ervoor dat jouw wijn altijd op de juist temperatuur is wanneer je die fles wilt opentrekken.

In vroegere tijden werden wijnkelders gebruikt om wijn voor langere periodes op de juiste temperatuur te houden. Tegenwoordig doen deze elektrische kasten het werk. Hierdoor kan je ook zonder kelder genieten van wijn zoals het hoort.

Welke wijnklimaatkast is de juiste?

Als het op wijnen aankomt is iedereens smaak verschillend. Dit betekent dat niet elke wijnkoelkast zomaar voldoet aan jouw eisen. Deze eisen zullen namelijk op verschillende factoren anders zijn dan die van je buurman. De belangrijkste factoren die kunnen meespelen bij het kiezen van een wijnklimaatkast leggen wij hieronder grondig uit.

Grootte: hoeveel flessen moeten erin passen?

Wijnklimaatkasten zijn er in veel verschillende groottes. De kleinste modellen beginnen bij een limiet van maximaal 12 flessen, waar de grootste koelers ruimte hebben voor maar liefst 200 flessen. De kans is groot dat als je een grote verzameling wijnen hebt ook wilt kiezen voor een model met veel plaats voor al je wijnen.

Mocht je op een willekeurig moment thuis tussen de 10 en 20 flessen hebben staan, dan is het handiger om te kijken naar een kleiner model zoals de Caso Wineduett Touch 21.

De vraag is ook of je al je wijnen gekoeld wilt hebben, of dat je liever plant welke wijnen je de aankomende tijd gaat drinken. Als dit laatste het geval is, dan is het niet nodig om voor een groter en duurder model te kiezen.

Wellicht denk je dat je passie voor wijn de komende tijd enkel maar kan groeien, dan is een groter model uiteraard geen overbodige luxe. Uit ons onderzoek is ook gebleken dat de meeste aankopen van wijnklimaatkasten gaan over modellen met een ruimte voor tussen de 20 en 40 flessen.

Als laatste is het belangrijk om het volgende te onthouden: de meeste wijnkoelkasten zijn gemaakt voor de standaard dunne Bordeaux flessen. – Als je van plan bent de kast te vullen met dikkere champagneflessen zullen er minder naast elkaar op een rij passen.

Temperatuurzones: zowel witte als rode wijn?

Rode wijn wil je op een andere temperatuur serveren dan een witte wijn of een rosé. Als je van plan bent om meerdere kleuren wijn op temperatuur te krijgen met de wijnklimaatkast, dan is het verstandig om een kast te selecteren met twee temperatuurzones.

Standaard heeft een wijnklimaatkast één temperatuurzone die kan worden ingesteld. Dit houdt in dat elke fles wijn die zich in deze temperatuurzone bevindt op dezelfde temperatuur worden bewaard. Dit is in principe geen probleem. Aangezien elk type wijn bij langdurig bewaren op dezelfde temperatuur van rond de 12° moet worden bewaard. Het serveren is echter een ander verhaal. Hoewel de juiste temperatuur van wijn een persoonlijke smaak is, geeft de onderstaande afbeelding aan wat standaard wordt gezien als de ‘beste’ temperatuur voor het serveren van wijn.

Zowel kleinere modellen van wijnkoelkasten als grotere zijn beschikbaar met meerdere temperatuurzones. Je hoeft hierdoor niet persé een groter model aan te schaffen als je liever een kleiner model in gedachten hebt.

Beste-Temperatuur-in-een-Wijnkoelkast..jpg

Geluidsniveau en de temperatuur

Het geluidsniveau dat wordt geproduceerd door een wijnkoelkast is een punt waar veel mensen vast komen te zitten bij de aanschaf. Je hoeft maar een willekeurige wijnklimaatkast met enkele reviews te bekijken en de kans is groot dat iemand het heeft over het geluidsniveau. Als je de wijnkoelkast in de woonkamer hebt staan, wil je niet constant het gezoem horen dat je verwacht bij een koelkast. Dit is gelukkig bij de meeste kasten niet het geval. Toch is het handig om te weten welke soort koelkast het minst geluid maakt. De temperatuur is in veel gevallen direct verbonden aan het geluidsniveau.

Waar komt het geluidsniveau vandaan? En hoe kun je zorgen dat je bij het kiezen van de juiste wijnkoelkast niet voor luide verrassing komt te staan? Het type kast is bij het veroorzaken van ‘teveel’ geluid de grootste oorzaak – niet elk soort type koeling maakt evenveel geluid.

Elektrische wijnkoeler met compressor

Dit type koeler is het best te vergeleken met een standaard koelkast. Zowel een koelkast als een elektrische wijnkoelkast gebruiken een compressor om tot de juiste temperatuur te komen. Als we kijken naar het geluidsniveau dat een compressor veroorzaakt, zijn deze het hoogst in termen van decibel.

Wil je dat je wijnkoelkast helemaal geen geluid maakt? Dan is een compressor niet de juiste keuze. Een voordeel van een compressor is dat deze een veel breder temperatuurbereik heeft waardoor je koudere temperaturen kan bereiken. Dit is ideaal voor zowel zoete als dessert wijnen.

Thermo-elektrische wijnkoelers

Een thermo-elektrische wijnklimaatkast gebruikt een andere technologie om de wijn te koelen. Deze maakt namelijk gebruik van zogenaamde Peltier-elementen. Door dit systeem heeft de kast minder bewegende onderdelen dan een kast die gebruik maakt van een compressor. Minder bewegende onderdelen betekent in dit geval ook dat er minder geluid vrijkomt.

Deze wijnkoelers zijn stiller, maar ze kunnen minder lage temperaturen bereiken. Een thermo-elektrische koeler is afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Je kunt de temperatuur binnen 5° en 10° graden van de omgevingstemperatuur regelen. Mocht je vaak een dessert wijn koud willen drinken, dan is dit niet de beste keus als het aankomt op wijnklimaatkasten.

Wijnkoelers met absorptietechnologie

Dit is de nieuwste techniek die wordt gebruikt in wijnkoelkasten. Net als bij thermo-elektrische koelers wordt er geen gebruik gemaakt van een compressor of andere bewegende onderdelen die voor lawaai kunnen zorgen. Momenteel is deze technologie enkel te vinden in de kleinere kasten die tot 30 flessen kunnen koelen. Echter is dit wel de beste keus als het geluidsniveau een van je grootste eisen is betreffende je aankoop.

Energiekosten – is een energielabel belangrijk?

Net als een koelkast staat een wijnklimaatkast de gehele dag te draaien. Aangezien de kast een bepaalde lage temperatuur moet bereiken om de wijn te koelen, zal dit energie kosten. Een grotere kast waar meer dan 80 wijnflessen in passen heeft uiteraard een hoger energieverbruik dan een wijnkoelkast waar 30 flessen in passen.

Gelukkig worden wijnklimaatkasten net als koelkasten beoordeeld met het Europese energielabel. Dit maakt het eenvoudig om te zien hoeveel stroom kWh de kast gebruikt. De beste waardering die een wijnklimaatkast qua energielabel kan krijgen is A+++. De slechtste waardering is G.

Het verschil tussen label A+++ en label G is zeer groot. Verschillen van rond de 60 euro per jaar zijn niet vreemd bij wijnkasten. Het is daarom ook aan te raden om te gaan voor een kast met een hoog gewaardeerd energielabel. Als je echter een kast met energielabel C hoeft dit niet persé te betekenen dat dit een slechte keus is. – Dit scheelt rond de 20/30 euro per jaar in vergelijking met energielabel A.

Naast de energiekosten kan je het uit het standpunt betreffende het milieu bekijken. Ook dan is een wijnkoelkast met energielabel A uiteraard de beste keuze.

De drie beste wijnkoelers op een rijtje

Met het grote aanbod van wijnklimaatkasten kan het lastig zijn om precies uit te komen op het model dat het meest voldoet aan jouw eisen. De drie onderstaande wijnklimaatkasten hebben we uitgekozen met drie verschillende doeleinden: De de beste klimaatkast voor beginnende wijnverzamelaars, één voor degenen met al grotere bestaande collectie en het beste luxe model.

 • Ruimte voor tot wel 66 flessen
 • Flexibele temperatuurzones met verlichting
 • Temperatuur instelbaar van 5° tot 22°
 • Low-vibration compressor zorgt voor minimaal geluid
 • Luxe uitschuifbare wijnrekken van hout
 • Niet interessant voor beginnende verzamelaars
Beste koop
https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/Caso-Winemaster-66.jpg

Staat je woning vol met flessen wijn en is het lastig om een pad te banen naar de woonkamer? Wellicht heb je al een kleinere wijnklimaatkast staan maar is deze ook al volledig gevuld. Het is duidelijk: tijd voor een kast met voldoende ruimte voor je verzameling die je door de jaren heen hebt opgebouwd. De Winemaster 66 van Caso is de oplossing.

De naam verraadt het al, de Winemaster heeft plek voor 66 flessen wijn, wat betekent dat veel verzamelaars hier hun volledige collectie wijn in kwijt kunnen. Er zijn in totaal dan ook 6 houten wijnrekken, waardoor je eenvoudig je verschillende wijnen kan rangschikken. Met de twee flexibele temperatuurzones kan je zowel je rode wijnen als witte- en dessertwijnen opslaan.

Net als het duurdere en meest luxe model, de Caso Winemaster 180, beschikt de Winemaster 66 over schokdempers en maakt de klimaatkast gebruik van een compressor. Dit zorgt ervoor dat er weinig geluid vrijkomt en je weinig tot geen last hebt van geluidsoverlast. Deze stille wijnklimaatkast staat dan ook prima in de woonkamer. Een groot voordeel tegenover de 180 is dat dit model zuiniger is dan zijn grote broer: energieklasse A tegenover energieklasse C.

De Winemaster 66 is dan ook het kleine broertje van de luxe Winemaster 180: de kast beschikt over dezelfde functionaliteiten, echter is plaats voor maximaal 66 flessen in plaats van 180. Dit zorgt ervoor dat de Winemaster 66 de juiste keus is voor verzamelaars die gemiddeld 50 tot 80 flessen in huis hebben.

Voor wie: De Winemaster 66 is de wijnkoelkast voor verzamelaars. Met ruimte voor maximaal 66 flessen en de functionaliteiten van de meest luxe modellen, is dit een aanwinst voor elke liefhebber van wijn die een stapje verder wilt gaan.

  • Bovenkant 6 flessen, onderkant 15 flessen
  • Twee temperatuurzones
  • Temperatuur kan van buiten worden ingesteld
  • Geïsoleerd glas met UV-filter beschermt tegen licht
  • Niet geluidloos, wel erg stil
  • Energielabel C kost je jaarlijks circa 35,-
  Beginners
  https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/Caso-Wineduett-Touch-21.jpg

  Mocht je nog niet een al te grote verzameling wijn hebt opgebouwd, dan is het begrijpelijk dat je niet direct al te groot wilt uitpakken. Uiteindelijk is een wijnkoelkast ook een redelijke investering. De Caso Wineduett Touch 21 is voor beginnende verzamelaars dan ook de beste keuze. De Touch 21 is van goede kwaliteit, heeft genoeg ruimte om 21 flessen te koelen en heeft ook nog eens twee verschillende temperatuurzones.

  De twee temperatuurzones zijn qua formaat niet even groot. In de bovenste zone kunnen tot 6 flessen worden geplaatst, waar de onderste zone ruimte biedt voor 15 flessen. De bovenste zone is bestemd voor flessen voor wijnen die een lage temperatuur moeten bereiken, zoals witte wijn en dessertwijnen. De temperatuur van de bovenste zone kan worden ingesteld van 7° tot 18°, wat inhoudt de zone ook kan worden ingesteld voor rode wijnen. De onderste zone kan worden ingesteld van 10° tot 18°, perfect voor rode wijnen.

  Vanaf de buitenkant van de kast kan de temperatuur van de zones worden ingesteld. Het touch display zorgt ervoor dat de deuren niet hoeven worden geopend. Daarnaast geeft het display van beide zones aan wat de huidige temperatuur van de kast is. Het geïsoleerde glas met UV-filter zorgt ervoor dat de flessen worden beschermt tegen UV stralen, wat op lange termijn problemen kan opleveren voor de wijn.

  Aangezien de Caso Wineduett 21 gebruikt maakt van een thermo-elektrisch koelsysteem, is de minimale temperatuur afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Mocht de temperatuur waar de kast staat op 19° staan ingesteld, dan is de minimale temperatuur die kan worden bereikt 9°. Mocht je witte- en dessertwijnen op de optimale temperatuur van tussen de 7° en 10° willen koelen, dan wordt dit lastig als de omgevingstemperatuur op bijvoorbeeld 23° staat.

  Voor wie: De Caso Wineduett is de perfecte keuze als je een beginnende wijnverzamelaar bent die graag een stapje verder wilt gaan. Met ruimte voor 21 flessen en twee temperatuurzones is dit de beste keuze die je nu kan maken, zonder in de toekomst snel een nieuwe aan te moeten schaffen.

   • Ruimte voor tot wel 180 flessen
   • 3 flexibele temperatuurzones met verlichting
   • Geschikt voor de wijnkelder
   • Low-vibration compressor zorgt voor minimaal geluid
   • Luxe uitschuifbare wijnrekken van hout
   • Hogere prijs
   High-end
   https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2020/06/Liebherr-WTes-5872-Wijnklimaatkast-.jpg

   Dit high-end model van Liebherr biedt je extreem veel ruimte en is van de hoogste kwaliteit. Het is een wijnkoelkast waar je met gemak je wijncollectie in kwijt kunt. Met ruimte voor 178 flessen en drie verschillende temperatuurzones is de Liebherr Vinidor geschikt om champagne, rode en witte wijn op de perfecte temperatuur te koelen.

   De Liebherr Vinidor is een duur model, dat mag gezegd worden. Liebherr zorgt er voor dat je zeker waar voor je geld krijgt. Zeer mooie afwerking, zowel de binnen als buitenkant van de klimaatkast is goed afgewerkt. De binnenkant valt vooral op dankzij de verlichting die de flessen mooi tentoonstelt. De verlichting is te dimmen, waardoor je de koelkast ook in de woonkamer kan plaatsen zonder dat je last hebt van licht in de ooghoek. Het is dan ook niet voor niks dat het ook een van de bestverkochte wijnklimaatkasten in de horeca is.

   Dat de Liebherr zo populair is restaurants en horeca is ook te danken aan de grote inhoud van 178 flessen. Voor een wijnliefhebber is dit een flinke hoeveelheid, maar voor de horeca zijn dit normale aantallen. De drie flexibele temperatuurzones zijn we ook erg lovend over. Waar goedkopere wijnkoelkasten slechts beschikken over 2 of zelfs maar 1 temperatuurzone, is het een goed geweten dat je meer krijgt voor je geld.

   Champagne, rode en witte wijn kan je alle drie in hun eigen temperatuurzone leggen. Zo weet je zeker dat je wat je ook drinkt, het echt goed op temperatuur is. Komen de gasten over de vloer? De verlichting zorgt dat je flessen mooi worden tentoongesteld op de uitschuifbare wijnrekken. Zo pak je galant een fles wijn zonder je halve lichaam diep in de koelkast te proppen, omdat Linda die ene fles de vorige keer oh zo lekker vond.

   De Liebherr is geschikt voor de kelder. Ruimtes met een omgevingstemperatuur van +10°C tot +38°C en een maximale luchtvochtigheid van 70% kan de Liebherr zonder problemen in worden geplaatst. Ligt de temperatuur echter onder dan 10°C, dan presteert de Liebherr minder en kan deze mankementen vertonen. De meeste kelders hebben gelukkig de ideale omstandigheden voor een wijnklimaatkast.

   Hoewel de Liebherr een groot apparaat is, zal je niet veel last van geluid hebben. Liebherr heeft gekozen voor een stille en duurdere compressor, wat resulteert in een wijnkoelkast die zeer weinig geluid maakt. Ook beschikt de kast over een goed geïsoleerde wand van glas die het UV-licht filtert voor dit bij de flessen komt.

   Voor wie: dit high-end model is niet voor iedereen. Met ruimte van 180 flessen is dit een goede optie voor ervaren verzamelaars die naast een opslag ook nog wat extra luxe willen. De wijnklimaatkast is goed afgewerkt en is de meest complete wijnkoelkast van het moment. Een miskoop zal je niet maken, hoewel het zeker een prijzige aankoop is.

    • Ruimte voor tot wel 180 flessen
    • Flexibele temperatuurzones met verlichting
    • Temperatuur instelbaar van 5° tot 22°
    • Low-vibration compressor zorgt voor minimaal geluid
    • Luxe uitschuifbare wijnrekken van hout
    • Niet het meest zuinige model met energielabel C
    • Hoge prijs, niet interessant voor beginnende verzamelaars
    Horeca
    https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/Caso-Winemaster-180.jpg

    Indien je op zoek naar een model dat niet extreem veel veel ruimte biedt maar ook nog eens van de hoogste kwaliteit is, dan is de Caso Winemaster 180 de beste koop. De Caso Winemaster valt op door de ruimte voor maar liefst 180 flessen wijn, twee flexibele temperatuurzones, de houten uitschuifbare rekken en het lage geluid dat wordt geproduceerd door de Winemaster.

    Voor wat hoort wat: de Caso Winemaster 180 is geen goedkoop model, maar je krijgt er genoeg voor terug. Het meest opvallend aan deze wijnklimaatkast is het grote formaat: er passen maar liefst 180 flessen in. Dit model wordt om deze reden ook vaak gebruikt in de horeca en in restaurants. Mede door de luxe uitstraling en de eenvoud in gebruik maakt het voor deze sector een perfecte keuze.

    De liefde die de Winemaster 180 krijgt van de horeca betekent niet dat het geen goede keuze is voor de fervente verzamelaar. De twee temperatuurzones zorgen ervoor dat je zowel rode wijnen als witte- en dessertwijnen kan opbergen in deze wijnklimaatkast. Met behulp van de compressor technologie, die ook nog eens erg stil is, is elke zone instelbaar van 5° tot 22°.

    Met de prijs van deze wijnkoelkast is het te verwachten dat de wijn op de best mogelijke manier wordt bewaard. De Winemaster maakt gebruik van trillingsdemping, waardoor de wijnen volledig tot rust kunnen komen en dit geen invloed heeft op de smaak van de wijnen.

    De uitschuifbare rekken maken het eenvoudiger om de juiste wijn te pakken – geen gedoe met gluren over de horizontaal liggende flessen zoals het geval is bij goedkopere modellen. Alle acht wijnrekken zijn van hout vervaardigt.

    Een van de grootste voordelen is de stille compressor die wordt gebruikt. Deze compressor zorgt ervoor dat de wijnkoelkast weinig tot geen hoorbaar geluid maakt. Uiteraard heeft de Winemaster 180 ook een geïsoleerde glaswand die UV-licht weghoudt bij de flessen. Daarnaast heb je de mogelijkheid om het licht binnen de kast aan en uit te schakelen, zodat je eenvoudig de labels van de wijnen kan bekijken. Daarnaast stel je op deze manier je wijnen op een prachtige manier tentoon.

    Voor wie: De Caso Winemaster 180 is niet voor iedereen. Met ruimte van 180 flessen is dit een goede optie voor ervaren verzamelaars die naast een opslag ook nog wat extra luxe willen. De wijnklimaatkast is voorzien van hoogwaardige materialen en afgewerkt tot in de detail.

     


     Reacties

     Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

     Geef een reactie:

     Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.

     Specificatie Caso Winemaster 66 Caso Wineduett Touch 21 Liebherr WTes 5872-21 Vinidor Caso Winemaster 180
     Artikelnummer WineComfort 66 - 660 635 EOL WTes 5872 670 EOL
     Merk Caso Caso Liebherr Caso