Beste ijsmachines van 2019

Laatst bijgewerkt op 20 februari 2019 door Marijn
Beste ijsmachines van 2019

Waarom zou je nog ijs in de supermarkt kopen? Het is goedkoper om je eigen ijs te maken en met de juiste ijsmachine heb je binnen een half uur een heerlijke bak ijs klaarstaan. Yes, dat klinkt goed. Maar als we eerlijk zijn dan is het grootste voordeel van een ijsmachine dat jij de volledige controle hebt over de smaak van het ijs.

Je hoeft niet meer te kiezen tussen stracciatella, banaan en enkele andere basissmaken: de smaken die je al sinds je jeugd wil proeven? Vanaf nu ben jij de ijscoboer en kan je al die creativiteit eindelijk erop loslaten. Wij helpen je met het kiezen van de beste ijsmachine.

Solis Gelateria Pro Ijsmachine

Beste keus: Solis Gelateria Pro

De Gelateria Pro bevat alles wat een ijsmachine nodig heeft inclusief het gebruiksgemak. Met twaalf verschillende consistenties aan ijs ben jij de ijscoman.

Domo DO9030

Ons oog is uiteindelijk gevallen op de Domo DO9030 als de beste koop. Dit model scoort een stuk beter op het gebied van kristalvorming, textuur en geluidsniveau in vergelijking met de wat goedkopere modellen. De Domo is eenvoudig schoon te maken, en je kan er zowel room-, soft- en sorbetijs mee maken.

In vergelijking met andere ijsmachines in deze prijsklasse is dit de enige die zelfvriezend is door de ingebouwde compressor. Daarnaast zorgt het LCD-display ervoor dat je eenvoudig de timer kan instellen. De doorzichtige deksel heeft een vulopening waar je tijdens het proces ingrediënten bij het ijs kan toevoegen. De Domo heeft alles wat je van een goede ijsmachine mag verwachten, en door de prijs is het in 2018 de beste koop.

“De Domo maakt heerlijk ijs met een romige smaak en heeft veel mogelijkheden. Door de krachtige ingebouwde compressor koelt het ijs snel af, hierdoor wordt het grootste gedeelte van kristalvorming voorkomen en krijgt het ijs een gladde en romige structuur.”

 

AfbeeldingProductVoor wie?Waar te koop?
Solis Gelateria Pro Ijsmachine Solis Gelateria Pro High-end model
KitchenAid Roomijsmachine Review KitchenAid Roomijsmaker Opzetstuk KitchenAid eigenaren
Domo D09030 Ijsmachine Review Domo DO9030 Beste koop

Wat doet een ijsmachine

Een ijsmachine is een elektrisch apparaat waarmee je ijs mee kan bereiden. Voor thuisgebruik zijn twee verschillende soorten machines het meest populair: met een koelelement en zelfvriezend. Beiden apparaten hebben hun voor- en nadelen. Daarnaast heb je verschillende soorten ijs, en niet elke machine kan elk type bereiden.

Een goede ijsmachine zorgt ervoor dat er zo min mogelijk ijskristallen overblijven. Hoe minder van deze kristalletjes, hoe zachter en romiger het eindresultaat is. Om deze kristalvorming tegen te gaan moet de mix zo snel mogelijk worden ingevroren. Want hoe sneller de mix zich vormt ijs, hoe kleiner de ijskristallen zich zullen vormen. Als je een grote fan bent van roomijs en wilt genieten van die heerlijke gladde en romige smaak: kies dan voor kwaliteit.

Zelf ijs maken met een ijsmachine
Een ijsmachine maakt het eenvoudig om heerlijke maar ook prachtige creaties op tafel te toveren.

Zelfvriezend of met koelelement

Als je een ijsmachine gaat kopen is dit een van de twee grote beslissingen die je gaat maken. Om de juiste keuze te maken leggen we hieronder uit wat je moet weten voordat je de ijsmachine gaat kopen.

Zelfvriezend

Een zelfvriezende ijsmachine maakt gebruik van een compressor. Deze compressor zorgt er voor dat het ijsmengsel automatisch gaat vriezen zodra de machine aan gaat. Als je kiest voor zelfvriezend zal je veel sneller ijs maken dan bij een ijsmachine met een koelelement. Binnen 30 minuten kan je namelijk al beginnen met het genieten van je huisgemaakte koude lekkernij.

Een zelfvriezende ijsmachine is het meest eenvoudig te gebruiken, het is in de meeste gevallen niet meer werk dan het kiezen van de ingrediënten en het drukken op de startknop.

 • Binnen 30 minuten is jouw ijs klaar
 • Je kan meerdere soorten ijs in één dag maken
 • Koelt zichzelf, neemt geen ruimte van de vriezer beslag
 • Zwaarder en vaak duurder dan ijsmachines met een koelelement

Met koelelement

In tegenstelling tot de zelfvriezende variant moet je bij een ijsmachine met een koelelement het element 24 uur van tevoren invriezen. Als je van jezelf weet dat je vaak last-minute op goede ideeën komt (zoals het maken van ijs), dan is een zelfvriezende ijsmachine een betere keus. Als je wel 24 uur van tevoren het koelelement in de vriezer hebt gelegd, dan kan je ook met deze variant al binnen 30 minuten huisgemaakt ijs bereiden.

Het grootste nadeel van een ijsmachine met koelelement is dat je maar één smaak ijs kan maken; daarna moet het koelelement weer 24 uur worden ingevroren. Aangezien het koelelement van binnen hol is, neemt het minder ruimte in je vriezer in dan je zou denken. Je kan natuurlijk andere producten uit je vriezer in het koelelement zelf leggen.

 • Kleiner dan de zelfvriezende variant
 • Goedkoper in aanschaf
 • Koelelement moet 24 uur van tevoren al in de vriezer worden gelegd
 • Kan maar één smaak ijs per dag maken
Sorbetijs kan je met de meeste ijsmachines zelf maken
Ook sorbetijs kan worden gemaakt met zowel de Domo, Solis Gelateria en de KitchenAid

Welke soorten ijs zijn er

Je kan vier verschillende soorten maken met een ijsmachine: roomijs, sorbetijs, softijs en in sommige gevallen frozen yogurt. Niet elke machine kan elk type ijs bereiden, dus let hier goed op als je een specifiek soort ijs wilt gaan maken. 

Roomijs

Als je naar de lokale ijscoboer gaat, dan haal je meestal een bolletje roomijs (of twee, of drie). Roomijs wordt gemaakt op een basis van dierlijke producten, namelijk room en melk. Doordat er in roomijs naast melkeiwit ook melkvet zit, zorgt het voor een volle smaak in de mond.

Sorbetijs

In tegenstelling tot roomijs bevat sorbetijs in het algemeen geen melkproducten, maar is het gemaakt op een basis van vruchtensappen en water. Doordat er geen melkvetten in de sorbet zitten, is de structuur van het ijs totaal verschillend dan bij roomijs. In plaats van een romige gevoel in de mond, zorgt sorbet voor een gevoel van ijzige en korrelige kristalletjes in de mond.

Softijs

Net als roomijs wordt softijs gemaakt van zowel melk en room. Echter bevat het meer lucht en juist minder vet, waardoor het een luchtiger gevoel heeft in de mond. Daarnaast kan softijs ook niet worden geschept, maar moet het worden gespoten.

Welke soorten ijs kan je maken met een ijsmachine

De drie beste ijsmachines

Aan het begin van deze koopgids hebben we al aangegeven wat de beste koop is voor drie verschillende scenario’s. Hieronder gaan we dieper in op de voor- en nadelen per ijsmachine. Daarnaast maken we duidelijk bij wie elke machine het best aansluit en wat voor jouw de beste koop is qua ijsmachine.

Beste high-end ijsmachine voor veel thuisgebruik
Solis Gelateria Pro

 • Ijs binnen een uur klaar
 • Ingrediënten toevoegen tijdens het proces
 • Bevat een compressor
 • Twaalf verschillende consistenties
 • Roomijs, sorbet en softijs
 • Hoge prijs
 • Gewicht van 13 kilo
 • Het paradepaardje als het aankomt op ijsmachines voor thuisgebruik: de Solis Gelateria Pro. Echter zit hier wel een redelijk prijskaartje aan vast, aangezien de Gelateria Pro meer dan het dubbele kost dan de Domo 9030, wat ook een goede ijsmachine is. Gelukkig krijg je veel waar voor je geld.

  De Gelateria Pro beschikt over maar liefst 12 verschillende programma’s om ijs mee te bereiden. Deze 12 programma’s zorgen ieder voor een verschillende consistentie, zodat je niet vastzit aan één soort. Daarnaast is de Gelateria Pro een slimme machine: het maakt niet uit welk programma je draait en hoe warm de omgeving is, de machine bepaalt wanneer het ijs de juiste consistentie heeft bereikt.

  Je hoeft na het toevoegen van de ingrediënten niet meer naar je ijs om te kijken tot het klaar is. De Gelateria doet het werk zodat jij je met andere zaken kan bezighouden. De koelhoudfunctie zorgt ervoor dat het ijs nog 3 uur lang op de juiste temperatuur blijft. Op deze manier kun je voordat het voorgerecht op tafel staat al de ijsmachine aanzetten en ervan genieten zodra de tijd voor het dessert is aangebroken.

  De Solis Gelateria Pro is niet alleen een goede ijsmachine voor roomijs, het kan ook sorbet, frozen yoghurts en gelato bereiden. De voorkoelfunctie helpt tevens voor het voorkomen van ijskristalvorming bij het roomijs. Dit zorgt er op zijn beurt voor dat het roomijs ook daadwerkelijk romig smaakt.

  De grote vulopening zorgt ervoor dat je zonder problemen ingrediënten kan toevoegen, ook als de ijsmachine al bezig is.  

  Het nadeel dat elke ijsmachine met een ingebouwde compressor met zich meebrengt is het gewicht: de Solis Gelateria Pro weegt 13 kilo. Als je een vaste plek in huis hebt waar de Gelateria niet in de weg staat is dat zeker geen ramp, dan hoef je de ijsmachine niet elke keer te verplaatsen wanneer je van plan bent ijs te maken.

  Voor wie: Als je op zoek bent naar een ijsmachine die alles kan wat je hart begeert, dan is de Gelateria Pro de juiste keuze. Zeker als je van plan bent vaak zelf ijs te maken en met ijs te experimenten, is het een goede keuze. Wil je af en toe genieten van goed ijs, dan is de Domo een aanrader voor de helft van de prijs.

  Beste ijsmachine voor KitchenAid eigenaren
  KitchenAid Roomijsmaker Opzetstuk

 • Goedkoper dan ijsmachines
 • Grote hoeveelheid ijs
 • Eenvoudig ingrediënten toevoegen
 • Moet 12 uur worden ingevroren
 • KitchenAid is vereist
 • Als je in bezit bent van een KitchenAid keukenmachine dan kan dit opzetstuk de juiste ijsmachine zijn voor jou. In vergelijking met andere modellen die hetzelfde kunnen heeft de KitchenAid Ijsmaker een lage prijs. Daarnaast heb je geen extra apparaat dat weer plek in de keuken wegneemt.

  In tegenstelling tot de Domo en de Gelateria Pro beschikt de KitchenAid niet over een compressor. Dit betekent dat je de mengbak voor het ijs 12 uur van tevoren in de vriezer moet plaatsen om de juiste temperatuur te bereiken. Indien de mengkom altijd in de vriezer staat, betekent dit dat je elke 12 uur ijs kan maken. Echter neemt de mengkom wel ruimte in de vriezer in, wat toch het grootste nadeel van de KitchenAid is.

  De grootte van de mengkom is daarnaast ook een pluspunt, omdat je er maar liefst 1,9 liter ijs mee kan maken, wat bijna de dubbele hoeveelheid is in vergelijking met de Domo en de Gelateria Pro. Daarnaast kan je eenvoudig ingrediënten toevoegen aan de kom terwijl het ijs wordt gemaakt. Geen gedoe met een kleine opening, de kom is aan de bovenkant open.

  De KitchenAid is wel een van de meest eenvoudige ijsmachines om schoon te maken. Met de hand ben je in een paar minuten klaar, aangezien de KitchenAid Roomijsmaker niet in de vaatwasser kan worden schoongemaakt.

  Beste koop ijsmachine betreft thuisgebruik
  Domo DO9030

 • Goede prijs-kwaliteitsverhouding
 • Ijs binnen 40 minuten klaar
 • Ingrediënten toevoegen tijdens het proces
 • Bevat een compressor
 • Roomijs, sorbet en softijs
 • Gewicht van 14 kilo
 • De Domo DO9030 is een stevige, maar betaalbare zelfvriezende ijsmachine. De doos bevat alles wat je nodig hebt om te starten met het maken van huisgemaakt ijs: de machine zelf, een ijslepel, een kleine maatbeker en de ijsemmer waar het ijs uiteindelijk in terecht komt.

  Juist de eenvoud van de Domo DO9030 zorgt ervoor dat iedereen in staat is om er zelf ijs mee te maken. Een simpel LCD-scherm gaat gepaard met drie verschillende knoppen: de aan/uit-knop, de start/pauze-knop en de knop om de timer van de ijsmachine zelf in te stellen. Het scherm geeft tijdens het maken van het ijs aan hoe lang de timer nog loopt, maar ook hoe koud het ijs is. Dit geeft een duidelijk inzicht of het ijs al klaar is, of dat het nog verder moet mixen en vriezen.

  De Domo heeft een transparante deksel, waardoor je tijdens het maken van het ijs kan bijhouden of het goed gaat. De vulopening zorgt ervoor dat zelfs tijdens het maken van het ijs je nog extra ingrediënten kan toevoegen. Wel zo makkelijk als je ineens bedenkt dat wat extra chocolade of nootjes een goede toevoeging zou zijn.

  De Domo stelt je in staat om binnen 40 minuten ijs klaar te maken. Als je de machine na het hoofdgerecht aanzet heb je genoeg tijd om uit te buiken. En na die 40 minuten kunnen jij en je gezelschap genieten van heerlijk huisgemaakt ijs.

  Doordat de Domo over een compressor beschikt kan je direct ijs maken – geen gedoe met koelelementen die de dag van tevoren al moeten worden ingevroren. Het is ook een apparaat dat eenvoudig schoon te maken is. Enkel de emmer en de spatel moeten worden schoongemaakt en de machine kan weer terug de kast in.

  Een nadeel van de Domo is het gewicht. De machine weegt maar liefst 14 kilo, waardoor het niet een eenvoudige klus is om de ijsmachine keer op keer te verslepen.

  Voor wie: Af en toe zelf ijs maken, dan is de Domo de juiste keuze. De Domo kan goed ijs maken en klaart de klus in een mum van tijd. Wil je verschillende soorten consistenties ijs maken, dan is de Gelateria Pro de beste keuze voor een ijsmachine.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *