Beste ijsmachines van 2023
Waarom zou je nog ijs in de supermarkt kopen? Het is goedkoper om je eigen ijs te maken en met de juiste ijsmachine heb je binnen een half uur een heerlijke bak ijs klaarstaan. Yes, dat klinkt goed. Maar als we eerlijk zijn dan is het grootste voordeel van een ijsmachine dat jij de volledige controle hebt over de smaak van het ijs.
Je hoeft niet meer te kiezen tussen stracciatella, banaan en enkele andere basissmaken: de smaken die je al sinds je jeugd wil proeven? Vanaf nu ben jij de ijscoboer en kan je al die creativiteit eindelijk erop loslaten. Wij helpen je met het kiezen van de beste ijsmachine.
Domo DO9066I Ijsmachine
- Maakt tot 1,5 liter ijs in slechts 1 uur
- Zelfvriezend: geen gedoe van tevoren
- Ijs maken zonder omkijken
- Handig design: eenvoudig in gebruik
- Roomijs, gelato, sorbet en frozen yoghurt
Domo DO9066I
Ons oog is uiteindelijk gevallen op de Domo DO9060I als de beste koop. Dit model scoort een stuk beter op het gebied van kristalvorming, textuur en de mogelijkheid tot verschillende soorten ijs in vergelijking met de goedkopere modellen. De Domo is eenvoudig schoon te maken, en je kan er zowel room-, soft- en sorbetijs mee maken.
In vergelijking met andere ijsmachines in deze prijsklasse is dit de enige die zelfvriezend is door de ingebouwde compressor. Daarnaast zorgt het LCD-display ervoor dat je eenvoudig de belangrijkste dingen ziet: de huidige temperatuur en hoe lang het ijs nog moet. De doorzichtige deksel heeft een vulopening waar je tijdens het proces ingrediënten bij het ijs kan toevoegen. De Domo heeft alles wat je van een goede ijsmachine mag verwachten, en door de prijs is het in 2021 de beste koop.
“De Domo maakt heerlijk ijs met een romige smaak en heeft veel mogelijkheden. Door de krachtige ingebouwde compressor koelt het ijs snel af, hierdoor wordt het grootste gedeelte van kristalvorming voorkomen en krijgt het ijs een gladde en romige structuur.”
Afbeelding | Product | Voor wie? | Waar te koop? |
---|---|---|---|
Beste koop Domo DO9066I Ijsmachine | Beste koop ijsmachine voor thuisgebruik | ||
High-end Solis Gelateria Pro | Beste high-end ijsmachine | ||
KitchenAid Roomijsmaker Opzetstuk | KitchenAid eigenaren |
Wat doet een ijsmachine
Een ijsmachine is een elektrisch apparaat waarmee je ijs mee kan bereiden. Voor thuisgebruik zijn twee verschillende soorten machines het meest populair: met een koelelement en zelfvriezend. Beiden apparaten hebben hun voor- en nadelen. Daarnaast heb je verschillende soorten ijs, en niet elke machine kan elk type bereiden.
Een goede ijsmachine zorgt ervoor dat er zo min mogelijk ijskristallen overblijven. Hoe minder van deze kristalletjes, hoe zachter en romiger het eindresultaat is. Om deze kristalvorming tegen te gaan moet de mix zo snel mogelijk worden ingevroren. Want hoe sneller de mix zich vormt ijs, hoe kleiner de ijskristallen zich zullen vormen. Als je een grote fan bent van roomijs en wilt genieten van die heerlijke gladde en romige smaak: kies dan voor kwaliteit.
Zelfvriezend of met koelelement
Als je een ijsmachine gaat kopen is dit een van de twee grote beslissingen die je gaat maken. Om de juiste keuze te maken leggen we hieronder uit wat je moet weten voordat je de ijsmachine gaat kopen.
Zelfvriezend
Een zelfvriezende ijsmachine maakt gebruik van een compressor. Deze compressor zorgt er voor dat het ijsmengsel automatisch gaat vriezen zodra de machine aan gaat. Als je kiest voor zelfvriezend zal je veel sneller ijs maken dan bij een ijsmachine met een koelelement. Binnen 30 minuten kan je namelijk al beginnen met het genieten van je huisgemaakte koude lekkernij.
Een zelfvriezende ijsmachine is het meest eenvoudig te gebruiken, het is in de meeste gevallen niet meer werk dan het kiezen van de ingrediënten en het drukken op de startknop.
Met koelelement
In tegenstelling tot de zelfvriezende variant moet je bij een ijsmachine met een koelelement het element 24 uur van tevoren invriezen. Als je van jezelf weet dat je vaak last-minute op goede ideeën komt (zoals het maken van ijs), dan is een zelfvriezende ijsmachine een betere keus. Als je wel 24 uur van tevoren het koelelement in de vriezer hebt gelegd, dan kan je ook met deze variant al binnen 30 minuten huisgemaakt ijs bereiden.
Het grootste nadeel van een ijsmachine met koelelement is dat je maar één smaak ijs kan maken; daarna moet het koelelement weer 24 uur worden ingevroren. Aangezien het koelelement van binnen hol is, neemt het minder ruimte in je vriezer in dan je zou denken. Je kan natuurlijk andere producten uit je vriezer in het koelelement zelf leggen.
Welke soorten ijs zijn er
Je kan vier verschillende soorten maken met een ijsmachine: roomijs, sorbetijs, softijs en in sommige gevallen frozen yogurt. Niet elke machine kan elk type ijs bereiden, dus let hier goed op als je een specifiek soort ijs wilt gaan maken.
Roomijs
Als je naar de lokale ijscoboer gaat, dan haal je meestal een bolletje roomijs (of twee, of drie). Roomijs wordt gemaakt op een basis van dierlijke producten, namelijk room en melk. Doordat er in roomijs naast melkeiwit ook melkvet zit, zorgt het voor een volle smaak in de mond.
Sorbetijs
In tegenstelling tot roomijs bevat sorbetijs in het algemeen geen melkproducten, maar is het gemaakt op een basis van vruchtensappen en water. Doordat er geen melkvetten in de sorbet zitten, is de structuur van het ijs totaal verschillend dan bij roomijs. In plaats van een romige gevoel in de mond, zorgt sorbet voor een gevoel van ijzige en korrelige kristalletjes in de mond.
Softijs
Net als roomijs wordt softijs gemaakt van zowel melk en room. Echter bevat het meer lucht en juist minder vet, waardoor het een luchtiger gevoel heeft in de mond. Daarnaast kan softijs ook niet worden geschept, maar moet het worden gespoten.
De drie beste ijsmachines
Aan het begin van deze koopgids hebben we al aangegeven wat de beste koop is voor drie verschillende scenario’s. Hieronder gaan we dieper in op de voor- en nadelen per ijsmachine. Daarnaast maken we duidelijk bij wie elke machine het best aansluit en wat voor jouw de beste koop is qua ijsmachine.
- Maakt tot 1,5 liter ijs in slechts 1 uur
- Zelfvriezend: geen gedoe van tevoren
- Ijs maken zonder omkijken
- Handig design: eenvoudig in gebruik
- Roomijs, gelato, sorbet en frozen yoghurt
- Geen klein apparaat: neemt ruimte in
Als de temperatuur een beetje oploopt, is een ijsmachine een ideale aanwinst. Met het model van Domo, de DO9066I ijsmachine, is het niet alleen makkelijk om ijs te maken, maar ben je ook nog eens snel klaar. Vind je roomijs niet zo geweldig? Geen punt. Met deze ijsmachine kan je ook gelato, sorbet en frozen yoghurt binnen een uur op tafel hebben staan. Lees snel verder waarom wij dit de beste ijsmachine van het moment vinden.
Onze ervaring met de Domo DO9066I: chocola, kiwi en bier ijs
Een van de grootste voordelen is dat je met de Domo DO9066I niet enkel roomijs kan maken, maar dat je meerdere soorten ijs en yoghurt kunt maken. Wij hebben de ijsmachine hands-on kunnen testen en de resultaten mogen er zeker zijn.
Tijdens onze hands-on test met de Domo ijsmachine hebben we drie verschillende soorten ijs gemaakt: chocolade ijs uit het meegeleverde receptenboekje, vers kiwi sorbet ijs en bier ijs uit andere receptenboeken.
Het chocolade ijs
Het recept voor chocolade ijs uit het receptenboek was eenvoudig te volgen. Aan het begin ben je bezig met het voorbereiden van de ingrediënten, maar zodra deze in de machine zitten kan je lekker op de bank gaan hangen. De ijsmachine doet vervolgens al het werk voor je. Het resultaat na een uur: heerlijk chocolade ijs, al was het nog wel wat zacht naar onze smaak. Gelukkig was dit eenvoudig op te lossen door het nog een uurtje in de vriezer te stoppen.
Het kiwi ijs
Na het eenvoudige en redelijk ‘standaard’ chocolade ijs, hebben we ons op kiwi ijs gestort. Als je alle ingrediënten al in huis hebt gehaald, is het zo gemaakt. De kiwi’s van hun schil ontdoen en mengen met het ijsmengsel doe je in een handomdraai. Ook hier geldt dat de voorbereidingen verreweg de meeste tijd kosten. Zodra het mengsel eenmaal in de ijsmachine zit kan je rustig ontspannen. Het resultaat was een heerlijk fruitige bak ijs!
Het bier ijs
Het maken van bier ijs was voor ons een mooie uitdaging. Het toevoegen van alcohol aan het ijs brengt namelijk wat problemen met zich mee. Als je te veel toevoegt, verandert de structuur van het ijs en wordt het ijs te papperig. De hoeveelheid alcohol die je ‘veilig’ kunt toevoegen, hangt af van het type ijs. Bij roomijs kun je bijvoorbeeld wat minder toevoegen dan bij sorbetijs. Uiteindelijk hebben wij één speciaalbiertje toegevoegd aan een roomijs mengsel. Het uiteindelijke resultaat mocht er zijn. Bij menig ijssalon was ons ijs sowieso in de smaak gevallen.
Let wel: voor het maken van bier ijs moet je natuurlijk wel 18+ zijn!
De Domo DO9066I: gebruiken en genieten
Al met al hebben we ons culinair kunnen uitleven met de ijsmachine van Domo. Het product werkt intuïtief, de handleiding hebben we amper hoeven te gebruiken. Zodra de ingrediënten in de ijsmachine zitten, begint het apparaat het mengsel al roerend te koelen.
Bij blenders en juicers heb je vaak het probleem dat het schoonmaken toch weer een flinke klus is. De uitneembare emmer in de Domo is gelukkig eenvoudig af te spoelen onder lauw water. Even met de spons schoonmaken en je bent klaar voor ronde twee! Het is wel goed om te beseffen dat de ijsmachine even moet herstellen na gebruik.
De nakoel functie zorgt ervoor dat als het ijs klaar is het nog een uur lang gekoeld blijft. Zo heb je in de praktijk twee uur voor andere dingen terwijl de ijsmachine het werk doet. Perfect als je alvast het toetje klaar wilt hebben voordat je aan het hoofdgerecht begint.
Handig en snel in gebruik
De DO9066I ijsmachine is zelfvriezend. Doordat de ijsmachine over een ingebouwde compressor beschikt, is de machine zelf vriezend en heb je binnen 60 minuten zelfgemaakt ijs. De machine kan maar liefst 1,5 liter ijs maken in een uur, zonder dat je de machine van tevoren hoeft te laten koelen.
Het display is niet te druk en geeft alleen de informatie die belangrijk is weer: hoe lang duurt het nog en wat is de temperatuur van de machine?
Domo maakt het met deze ijsmachine wel erg eenvoudig om zelf ijs te maken. Er kan weinig fout gaan met het recept. Over de eenheden hoef je je geen zorgen te maken, zeker met de meegeleverde maatbeker. De maatbeker geeft ook imperiale eenheden aan, waardoor veel Amerikaanse recepten makkelijk te volgen zijn. Ook de meegeleverde spatel komt ook altijd van pas.
Afhankelijk van een recept moet je soms nog wat ingrediënten toevoegen als de machine bezig is. De doorzichtige deksel van de ijsmachine heeft een kleine opening waar je altijd nog wat kleine dingen kan toevoegen: stukjes fruit, nootjes, chocola. Eigenlijk alles wat je zelf wilt.
Conclusie
De Domo DO9066I is momenteel de beste ijsmachine voor consumenten. Je kunt er heel eenvoudig meerdere soorten ijs mee maken zonder veel gedoe. Dat wij in staat waren er mee te werken zegt al heel wat. Goedkopere machines zijn beschikbaar, maar de vele mogelijkheden en gebruiksvriendelijke aanpassingen maken deze Domo een plezier om mee te werken.
- Ijs binnen een uur klaar
- Ingrediënten toevoegen tijdens het proces
- Bevat een compressor
- Twaalf verschillende consistenties
- Roomijs, sorbet en softijs
- Hoge prijs
- Gewicht van 13 kilo
Het paradepaardje als het aankomt op ijsmachines voor thuisgebruik: de Solis Gelateria Pro. Echter zit hier wel een redelijk prijskaartje aan vast, aangezien de Gelateria Pro meer dan het dubbele kost dan de Domo 9030, wat ook een goede ijsmachine is. Gelukkig krijg je veel waar voor je geld.
De Gelateria Pro beschikt over maar liefst 12 verschillende programma’s om ijs mee te bereiden. Deze 12 programma’s zorgen ieder voor een verschillende consistentie, zodat je niet vastzit aan één soort. Daarnaast is de Gelateria Pro een slimme machine: het maakt niet uit welk programma je draait en hoe warm de omgeving is, de machine bepaalt wanneer het ijs de juiste consistentie heeft bereikt.
Je hoeft na het toevoegen van de ingrediënten niet meer naar je ijs om te kijken tot het klaar is. De Gelateria doet het werk zodat jij je met andere zaken kan bezighouden. De koelhoudfunctie zorgt ervoor dat het ijs nog 3 uur lang op de juiste temperatuur blijft. Op deze manier kun je voordat het voorgerecht op tafel staat al de ijsmachine aanzetten en ervan genieten zodra de tijd voor het dessert is aangebroken.
De Solis Gelateria Pro is niet alleen een goede ijsmachine voor roomijs, het kan ook sorbet, frozen yoghurts en gelato bereiden. De voorkoelfunctie helpt tevens voor het voorkomen van ijskristalvorming bij het roomijs. Dit zorgt er op zijn beurt voor dat het roomijs ook daadwerkelijk romig smaakt.
De grote vulopening zorgt ervoor dat je zonder problemen ingrediënten kan toevoegen, ook als de ijsmachine al bezig is.
Het nadeel dat elke ijsmachine met een ingebouwde compressor met zich meebrengt is het gewicht: de Solis Gelateria Pro weegt 13 kilo. Als je een vaste plek in huis hebt waar de Gelateria niet in de weg staat is dat zeker geen ramp, dan hoef je de ijsmachine niet elke keer te verplaatsen wanneer je van plan bent ijs te maken.
Voor wie: Als je op zoek bent naar een ijsmachine die alles kan wat je hart begeert, dan is de Gelateria Pro de juiste keuze. Zeker als je van plan bent vaak zelf ijs te maken en met ijs te experimenten, is het een goede keuze. Wil je af en toe genieten van goed ijs, dan is de Domo een aanrader voor de helft van de prijs.
- Goedkoper dan ijsmachines
- Grote hoeveelheid ijs
- Eenvoudig ingrediënten toevoegen
- Moet 12 uur worden ingevroren
- KitchenAid is vereist
Als je in bezit bent van een KitchenAid keukenmachine dan kan dit opzetstuk de juiste ijsmachine zijn voor jou. In vergelijking met andere modellen die hetzelfde kunnen heeft de KitchenAid Ijsmaker een lage prijs. Daarnaast heb je geen extra apparaat dat weer plek in de keuken wegneemt.
In tegenstelling tot de Domo en de Gelateria Pro beschikt de KitchenAid niet over een compressor. Dit betekent dat je de mengbak voor het ijs 12 uur van tevoren in de vriezer moet plaatsen om de juiste temperatuur te bereiken. Indien de mengkom altijd in de vriezer staat, betekent dit dat je elke 12 uur ijs kan maken. Echter neemt de mengkom wel ruimte in de vriezer in, wat toch het grootste nadeel van de KitchenAid is.
De grootte van de mengkom is daarnaast ook een pluspunt, omdat je er maar liefst 1,9 liter ijs mee kan maken, wat bijna de dubbele hoeveelheid is in vergelijking met de Domo en de Gelateria Pro. Daarnaast kan je eenvoudig ingrediënten toevoegen aan de kom terwijl het ijs wordt gemaakt. Geen gedoe met een kleine opening, de kom is aan de bovenkant open.
De KitchenAid is wel een van de meest eenvoudige ijsmachines om schoon te maken. Met de hand ben je in een paar minuten klaar, aangezien de KitchenAid Roomijsmaker niet in de vaatwasser kan worden schoongemaakt.
Hoe gebruik je een ijsmachine?
Een ijsmachine bestaat uit twee delen, een mixer en een koelcontainer. Met de mixer kun je verschillende ingrediënten mixen tot je favoriete ijs. Hiervoor heb je verschillende instellingen. Kies de instelling die hoort bij jouw favoriete ijs, bijvoorbeeld sorbetijs. Vervolgens zorgt de koelcontainer ervoor dat het echt ijs wordt. Zet de machine aan en wacht totdat deze klaar is. Je hebt nu heerlijk ijs!
Wat is een zelfvriezende ijsmachine?
Een zelfvriezende ijsmachine heeft een ingebouwde compressor die ervoor zorgt dat het ijs bevriest. Je hoeft hiervoor alleen de machine aan te zetten. Het ijs zal sneller bevroren zijn dan bij een machine met een koelelement.
Hoe snel werkt een ijsmachine?
Wanneer je een ijsmachine hebt met een compressor, kun je binnen 30 minuten genieten van je favoriete ijs. En wanneer je een ijsmachine met koelelement hebt, moet je dit koelelement eerst 24 uur in de vriezer leggen. Wanneer je dat hebt gedaan, kun je ook met deze ijsmachine binnen 30 minuten al het eerste ijs serveren.
Kan je ijs uit ijsmachine bewaren?
Ja, doe het ijs in een bak en leg deze in de vriezer. Je kunt dit ijs tot ongeveer 3 maanden bewaren. Wel kan het ijs een stuk harder worden wanneer het in de vriezer wordt gelegd.
Hoe lang blijft zelfgemaakt ijs goed?
Je kunt zelfgemaakt ijs ongeveer 3 maanden bewaren in de vriezer. Buiten de vriezer blijft het maar heel kort goed. Wanneer je zelfgemaakte ijs compleet is gesmolten, is het beter om dit weg te gooien.
Reacties
Octave
bedankt voor de duidelijke uitleg.
Geef een reactie:
Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.