Een gietijzeren pizzasteen met handvatten

De beste pizzasteen van 2023

Popula  •  Laatst bijgewerkt op 15 augustus 2022

Heb je jezelf ooit afgevraagd waarom je huisgemaakte pizza toch net niet zo goed smaakt als bij de Italiaanse pizzeria? Ligt het aan de ingrediënten of aan de manier dat je het pizzadeeg bereid? Veel mensen vergeten een belangrijke factor, namelijk de pizzasteen die je gebruikt tijdens het bakken van jouw pizza.

Wat is een goede keuze voor een pizzasteen en waar let je op bij aanschaf? In deze koopgids leggen we de verschillen tussen de materialen uit en helpen we je met het kiezen van een pizzasteen voor de juiste warmtebron. Ovens, barbecues en échte pizza buiten ovens.

Beste koop van 2024
Jamie Oliver goedkope pizzasteen
Beste goedkope pizzasteen

Jamie Oliver Pizzasteen

 • Goedkoop model
 • Neemt vocht op
 • Verspreid de warmte
 • Handige handvatten

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Jamie Oliver goedkope pizzasteen
Budget

Jamie Oliver Pizzasteen

Budgetkoop
Casa Cucina Pizzasteen Cordieriet

Pizzasteen Casa Cucina

Beste pizzasteen van cordieriet
RelaxedDays dikke pizzasteen
Beste resultaat

RelaxedDays Pizzasteen

Luxe keus
Voor de barbecue en oven

Weber Pizzasteen

Barbecue en oven
Barbecook Vierkante BBQ PIzzasteen

Barbecook Vierkante BBQ Pizzasteen

Pizzasteen voor een vierkante of rechthoekige BBQ

De beste pizzasteen die je kan kiezen is de dikkere RelaxedDays pizzasteen. Met een dikte van maar liefst drie centimeter is het de beste keuze in vergeleken met alle dunne modellen die te koop zijn. De dikte zorgt ervoor dat de warmte goed wordt opgenomen in de steen, en het de pizza goed kan bakken. Daarnaast neemt de steen het vocht van de pizza op, waardoor je een heerlijke knapperige korst krijgt. Oh, en je krijgt er een mooie en handige uit hout vervaardigde pizzaschep bij.

Wat is een pizzasteen en heb ik er een nodig?

In het algemeen is een pizzasteen een platte en ronde plaat. Deze plaat is gemaakt van keramiek, aangezien de hoge temperatuur kan weerstaan die nodig is voor het bereiden van een pizza. Echter zitten er een paar nadelen aan pizzastenen van keramiek. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende soorten, ieder van een ander materiaal.

Een pizzasteen zorgt ervoor dat de onderkant krokant wordt. Zonder pizzasteen heb je vast al gemerkt dat een zompige bodem vaak het resultaat is van huisgemaakte pizza. Een pizzasteen lost dit probleem op door betere warmtegeleiding van onderaf en doordat het vocht wordt opgenomen door de steen zelf. Daarnaast zijn je pizza’s ook sneller gebakken.

Ook zeer populair tegenwoordig is de pizzarette– kleine gourmetstellen in de vorm van een mini pizza oven. Leuk, maar je gaat er geen traditioneel Italiaanse pizza mee kunnen maken.

Dunne of dikke pizzasteen – wat is beter?

Wanneer we het over keramieke pizzastenen hebben, welke het best verkrijgbaar zijn, dan speelt de dikte een grote rol. Een dunne pizzasteen ziet er wellicht erg mooi uit, maar is in het geval van een knapperige korst minder effectief om dit te bereiken.

Het doel van de steen is om de taak van de oven over te nemen. Hoe dikker de pizzasteen, hoe meer thermische massa deze heeft. Dit zorgt ervoor dat die meer hitte kan behouden en zorgt dat de oven zelf minder belangrijk wordt. Een goede en dikke pizzasteen kan meer hitte behouden en deze overdragen aan de pizza.

Een dikke pizzasteen werkt beter dan een dunne pizzasteen Een dikke pizzasteen heeft meer thermische massa, waardoor de warmte langer blijft hangen.

In Nederland zijn dikke modellen helaas niet eenvoudig te verkrijgen bij de meest standaard webshops. Dit is geen ramp, aangezien een dun model ook zeker beter werkt dan geen steen.

Wat is het beste materiaal voor een pizzasteen?

Het standaard materiaal is keramiek. Maar zoals eerder beschreven kan je tegenwoordig platen kopen van andere materialen. De vier grootste spelers als het aankomt op pizzastenen zijn cordieriet, keramiek, gietijzer en staal. Maar wat zijn nou de verschillen tussen deze drie materialen, en de voor- en nadelen?

Keramieke Pizzasteen

Het klassieke materiaal dat wordt gebruikt voor een pizzasteen. Dit is de meest goedkope oplossing wanneer het aankomt op het aanschaffen van een pizzasteen, echter is het niet het beste materiaal dat je kan kiezen.

Een pizzasteen zorgt voor een knapperige korst en voorkomt een vochtige bodem.

Voordelen van keramiek

Goedkoopste materiaal wanneer je op zoek bent naar een pizzasteen. Een standaard pizzasteen doet wat ervan verwacht wordt.

Nadelen van keramiek

Moet ongeveer 30 minuten van tevoren worden voorverwarmd in een oven. Daarnaast kan het voorkomen dat een keramieke pizzasteen breekt door het vocht dat overblijft van wassen, gebruik in een koude oven of wanneer de koude steen te vaak in een al voorverwarmde oven wordt geplaatst.

Cordieriete Pizzasteen

Onze voorkeur gaat uit naar een pizzasteen van cordieriet, om een paar belangrijke reden.

Het is extreem hittebestendig, is eenvoudig in gebruik en vereist weinig onderhoud. Ook de goede prijs-kwaliteitverhouding maakt het voor de meeste consumenten de beste keuze. Zeker in vergelijking met een pizzasteen van staal, die vaak 2 tot 3 keer zo duur zijn als een model van cordieriet. De stenen van cordieriet zijn iets duurder dan die van keramiek, maar nog steeds erg betaalbaar.

Voordelen van cordieriet

Extreem hitte bestendig, daardoor geschikt voor zowel de oven als de barbecue. Eenvoudig in onderhoud, en een goede prijs-kwaliteit verhouding. Het materiaal is sterker dan keramiek, en doordat deze niet met water hoeft te worden schoongemaakt zal de steen ook minder snel breken.

Nadelen van cordieriet

Moet ongeveer 45 minuten van tevoren worden voorverwarmd in een oven. 

Gietijzeren pizzaplaat

Als je een gietijzeren pizzaplaat gebruikt om pizza te bakken heb je het voordeel dat deze plaat erg snel warmte kan opnemen. Echter zijn deze massieve platen erg zwaar omdat ze van gietijzer zijn gemaakt.

Een gietijzeren pizzaplaat is snel warm

Voordelen van gietijzer

Platen van gietijzer nemen erg snel warmte op. Ze hoeven dan ook nauwelijks worden voorverwarmd. Daarnaast ligt de prijs van een gietijzeren pizzaplaat niet al te hoog in vergelijking met een keramieke steen. Ook zijn ze eenvoudiger schoon te maken en is de kans dat ze breken miniem.

Nadelen van gietijzer

Het gewicht is het grootste nadeel, wat het lastiger maakt om de plaat te verslepen tijdens het bakken van pizza.

Stalen pizzaplaat

Staal is het beste materiaal voor het bakken van een pizza, echter is dit ook het meest kostbare materiaal. Echter is het een materiaal dat in Nederland lastig te verkrijgen is voor het gebruik van een pizzasteen, behalve als je een op maat gesneden stalen plaat besteld. De combinatie van staal en steen is trouwens de perfecte combinatie voor pizza.

Een standaard pizzasteen gemaakt van staal in een oven

Voordelen van staal

Bereikt snel de gewenste temperatuur en verdeeld de temperatuur het best van alle drie de materialen. Bakt pizza sneller dan bij een standaard pizzasteen.

Nadelen van staal

Erg zwaar en het grote formaat maakt het lastiger om de plaat uit de oven te krijgen wanneer deze op hoge temperatuur is. Daarnaast is het lastig te verkrijgen en heeft het een hoge prijs.

Hoe gebruik je een pizzasteen in een standaard oven?

Helaas heeft niet in iedereen een houtoven in de achtertuin staan. Een houtoven haalt eenvoudig de gewenste temperatuur voor pizza’s, namelijk tussen de 390° en 400° graden Celsius. Een houtoven heeft daarnaast ook een constante temperatuur, wat bij heteluchtovens helaas niet het geval is.

Gelukkig kan je ook heerlijke pizza’s bakken in je eigen oven, ook al haalt deze waarschijnlijk niet de gewenste temperatuur. Een pizzasteen werkt enkel omdat het de temperatuur verdeeld over een oppervlakte en deze hitte beter kan overdragen aan de pizza.

Het is eenvoudig om een pizza te bakken in je eigen oven. Voordat je de oven aanzet plaats je de pizzasteen, en dan pas zet je de oven aan. Dit doe je om te voorkomen dat de steen in één klap wordt blootgesteld aan de hoge temperatuur. Dit is een van de redenen waarom keramieke pizzastenen kunnen breken.

Zodra de pizzasteen is opgewarmd, dit duurt ongeveer 30 minuten, kan je de pizza op de steen leggen. Houdt er rekening mee dat de pizza sneller zal worden gebakken dan wanneer je geen pizzasteen gebruikt. Houdt de pizza daarom ook goed in de gaten de eerste paar keren, zodat je een goed idee kan vormen over hoe lang de pizza in de oven moet blijven.

Klaar? Voor ’t echte werk gebruik je een pizzaschep om de pizza uit de oven te halen en een scherpe pizzasnijder voor mooie en strakke punten.

Zoals je ziet is het niet veel lastiger om pizza te maken met een steen, dan zonder. De pizza smaakt daarentegen wel meer zoals je bij de pizzeria zou verwachten.

Hoe gebruik je een pizzasteen op de barbecue?

Naast de oven kan je ze ook gebruiken op de barbecue, perfect om je gasten op de zomerbarbecue te verrassen. Met een pizzasteen is het net zo eenvoudig als een burger flippen op een mooie zomerdag.

Het is belangrijk dat de barbecue al aanstaat, maar dat deze nog op een niet al te hoge temperatuur van ongeveer 50° graden heeft bereikt. Leg de pizzasteen op het grillrooster terwijl de temperatuur van de barbecue nog verder stijgt, zodat de steen ook langzaam hitte kan verzamelen en verspreiden over de gehele steen. Dit helpt met het voorkomen van het barsten van de steen.

In de tussentijd kan je al je handgemaakte pasta uit je pastamachine serveren! Zodra de barbecue goed heet is en een temperatuur van tussen de 250° en 300° heeft bereikt. Op dit moment kan je de steen besprenkelen met bloem of meel. Hierna kan je de pizza op de steen leggen. Plaats een deksel op de barbecue en laat de pizza tussen de 7 en 10 minuten verder bakken.

Als de pizza klaar is, haal deze er vanaf. Dit gaat het makkelijkst met een goede pizzaschep. Vervolgens kun je de pizzasteen samen met de barbecue laten afkoelen. Een plotse verandering van temperatuur is nooit goed voor de pizzasteen, deze zou hierdoor kunnen barsten.

De vijf beste pizzastenen voor ovens en barbecues

Zoveel modellen die op elkaar lijken, sommige zijn niet van elkaar te onderscheiden. Toch is niet elke steen hetzelfde en zijn er enkele duidelijke winnaars wanneer we kijken naar budget, beste koop en high-end modellen.

 • Goedkoop model
 • Neemt vocht op
 • Verspreid de warmte
 • Handige handvatten
 • Dunne pizzasteen
Budget
https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/Jamie-Oliver-Pizzasteen.jpg

Als je op zoek bent naar een eenvoudig maar goed model dan is deze versie van Jamie Oliver een goede start. Met een diameter van 33 centimeter passen de meeste pizza’s op de steen. Daarnaast kan de Jamie Oliver zowel in de oven als op de barbecue worden gebruikt, waardoor je niet enkel in de zomer op de barbecue pizza’s kan maken.

Door de ronde vorm en het niet al te grote formaat, kan de Jamie Oliver op de meeste ronde en vierkante barbecues worden gebruikt. De handvatten maken het eenvoudig om de steen uit de oven te halen, hoewel het is aangeraden om de steen pas uit de oven te halen zodra de steen weer rond de kamertemperatuur ligt.

Enkele consumenten hebben aangegeven dat het model na enige tijd is gebroken, maar met goede verzorging zal de steen lang meegaan.

  • Met 31 cm diameter geschikt voor medium tot grotere pizza’s
  • Gemaakt van cordieriet, een extreem hitte bestendig materiaal en makkelijk in onderhoud
  • Geschikt voor oven én barbecue, maximale temperatuur 1220 °C
  https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2022/07/Casa_Cucina_Pizzasteen_Cordieriet.png

  Een traditionele pizzasteen uit Italië, gemaakt van cordieriet. Hierdoor kan deze tegen temperaturen van tot wel 1220 graden Celsius. Het formaat van 31 cm in combinatie met de ronde vorm maakt de Casa Cucina geschikt voor vrijwel elke oven en BBQ. Door de vorm blijft ook de luchtcirculatie in de oven goed.

  Met een dikte van 1.2cm is de pizzasteen aan de dunne kant. Maar hier zijn prima pizza’s mee te bakken. Het voordeel van een iets dunnere pizzasteen is dat deze in zo’n 45 minuten in de oven volledig is opgewarmd.

  Verder wordt de pizzasteen geleverd met duidelijke gebruiksaanwijzing en recepten om zelf pizza-saus te maken. Daarnaast heeft Casa Cucina ook duidelijke instructies op de website staan voor het onderhouden van de pizzasteen.

   • Gemaakt van keramiek
   • Drie centimeter dik
   • Groot oppervlakte
   • Neemt vocht van het deeg op
   • Breekbaar
   Beste resultaat
   https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/RelaxedDays-Pizzasteen.jpg

   Zoals we hebben aangegeven is een dikke pizzasteen de beste keuze die je kan maken. RelaxedDays is een van de weinige aanbieders in Nederland die daadwerkelijk een steen levert die wij als dik genoeg kunnen bestempelen.

   Met een dikte van maar liefst 3 centimeter hoef je je geen zorgen te maken dat de warmte niet goed wordt opgenomen.

   Daarnaast krijg je naast de steen ook een handige houten schep om de pizza uit de oven of van de barbecue te halen. Het is dan ook het meest luxe model van de drie die we hier aanhalen. Als je op zoek bent naar de beste pizzasteen, dan zit je met de RelaxedDays goed.

    • Gemaakt van keramiek
    • Neemt de warmte goed op
    • Perfect voor ronde pizza's
    • Past in de meeste ovens
    • Neemt het vocht van het deeg op
    • Slechts 1 centimeter dik
    https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/Weber-Pizzasteen.jpg

    Weber is bekend van barbecues en sinds pizza’s op de barbecue bakken geen enkel probleem is, slaan ze ook hier hun slag. En het is ze gelukt om een goed product op de markt te zetten. De pizzasteen van Weber staat zijn mannetje wanneer het aankomt op kwaliteit.

    Op de keramieke bodem van 1,2 centimeter rust een aluminium plaat. Echter zorgt deze plaat niet voor een betere pizza, en kan de pizzasteen beter worden gebruikt zonder de plaat. De aluminium plaat haalt de voordelen van de keramieke steen weg: het vocht opnemen en het verdelen van de warmte.

    Toch doet de Weber het goed, zeker als je weet dat je ook prima naast pizza bijvoorbeeld brood kan bakken.

     • Groot oppervlakte van 43 bij 35
     • Gemaakt van vuurvaste klei
     • Een grote plaatpizza of twee ronde pizza's
     • Neemt het vocht van het deeg op
     • Past enkel in ovens met een breedte van 45+ centimeter
     https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/10/Barbecook-Vierkante-BBQ-Pizzasteen.jpg

     Waar de pizzasteen van Weber perfect is voor ronde barbecues, is de Barbecook pizzasteen perfect voor rechthoekige barbecues. Deze pizzasteen is gemaakt van vuurvast klei. Hierdoor kan de pizzasteen hoge temperaturen en en kan de barbecue goed heet worden.

     De steen past zonder problemen op alle Siesta en Quisson gasbarbecues van Barbecook. Afhankelijk van het formaat van jouw barbecue kan je deze Barbecook ook gebruiken. Met een breedte van 43 cm en een diepte van 35 zal de steen op de meeste grotere modellen passen zonder probleem.

     Door het formaat kan je eenvoudig een grote plaatpizza op de steen bakken of juist twee kleinere pizza’s. Het voordeel van een vierkante pizzasteen is dat je minder precies hoeft te werken – je hebt natuurlijk een stuk meer speelruimte.

     De handige vierkante vorm zorgt er voor dat de pizzasteen makkelijker is in te zetten voor andere gerechten. Zo is de pizzasteen ook geschikt voor stokbroden, naan, flatbreads, tortilla’s, focaccia, ciabatta’s en meer. Hetzelfde geld voor een ronde pizzasteen, maar die vorm is minder handig voor multifunctioneel gebruik.

      Veelgestelde vragen

      Waarom een pizzasteen gebruiken?

      Een pizzasteen helpt met het nabootsen van een traditionele houtoven. De bodem van de steen neemt het vocht van de pizzabodem beter op, met als resultaat een knapperige bodem en een evenredig gebakken pizza.

      Hoe gebruik je een pizzasteen in de oven?

      Plaats de pizzasteen in de oven. Zet daarna pas de oven aan. Laat de pizzasteen gedurende 30 minuten opwarmen. Plaats de pizza. Houd er rekening mee dat de pizza sneller klaar is op een pizzasteen. Zodra de pizza klaar is, laat je de pizzasteen afkoelen in de oven. Idealiter gebruik je een pizzaschep om de pizza te verwijderen.


      Reacties

      Billy

      Billy

      Leuk om te lezen allemaal aangezien ik zelf op zoek ben naar een pizza steen of plaatstaal.
      Ik zou opteren voor het staal aangezien het aangeraden wordt en ik makkelijk een stuk kan laten uitsnijden.
      Enige vraag nog, er wordt op het einde wel gezegd dat aluminium niet goed is omdat dat het vocht niet op neemt. Staal doet dit toch ook niet echt, of toch zeker niet zoals steen..?

      Geplaatst op 03 mei 2020
      Popula

      Popula

      Hi Billy,

      Het klopt dat de aluminium plaat de voordelen van de pizzasteen weghaalt. Dit ligt niet aan het materiaal, maar meer aan hoe dun de aluminium plaat is. Een pizza 'steen' van staal is doorgaans dikker, waardoor deze wel een positief effect heeft op de pizza. De hitte in de stalen pizza plaat zorgt ervoor dat het vocht uit de pizzabodem wordt getrokken.

      Als je de mogelijkheid hebt om een staalplaat op maat te laten uitsnijden voor jouw oven, dan is dat ook onze aanrader.

      Hopelijk helpt dit je verder!
      Redactie van Popula.nl

      Geplaatst op 04 mei 2020
      Sammie

      Sammie

      Even terugkomend op de vraag hierboven. De weber pizzasteen bezit een steen en een aluminium plaat. Er is advies gegeven om niet met de aluminium plaat te bakken omdat deze te dun is. Maar deze komt er extra op te liggen. Geeft de steen de intense hitte dan niet gewoon door naar het aluminium?

      En een andere vraag. Ik heb een baby Kamado. Als ik de weber pizzasteen (26 cm) erop zou leggen dan zou hij de bovenkant in zijn geheel afsluiten. Dan zou het houtskool vanaf boven dus niet goed kunnen ademen. Alleen via de schuif aan de onderkant. Dit is niet voldoende lijkt me? :)

      Geplaatst op 13 mei 2020
      Popula

      Popula

      Hi Sammie!

      De pizzasteen zal energie beter doorgeven. De dunne plaat kan de energie echter minder goed bewaren doordat deze erg dun is. De pizzasteen zal de hitte langer bewaren en zal door de dikte en het materiaal zorgen voor een beter resultaat. Uitproberen kan natuurlijk altijd, maar wij vinden de aluminium plaat vooral handig tijdens het scheppen.

      We zien bij meerdere barbecue fabrikanten dat ze altijd pizzastenen aanraden die minder breed zijn in diameter dan de barbecue zelf (b.v. Weber en Green Egg). Een goede pizzabodem is belangrijk, maar de bovenkant van de pizza moet uiteraard ook perfect zijn - de kaas moet goed gesmolten zijn en ook het deeg aan de bovenkant mag ook zeker knapperig zijn. Het probleem met de houtskool lijkt ook realistisch, helaas! Ik kon helaas geen mini pizzasteen vinden online, wellicht een gat in de markt? 😉

      Met vriendelijke groet,
      Merijn van Popula.nl

      Geplaatst op 18 mei 2020
      Sander

      Sander

      Met interesse heb ik de informatie gelezen, erg leerzaam allemaal. Ik ben op zoek naar een pizza plaat of steen voor de bbq. Ik kwam tijdens het zoeken een chamotte tegel tegen van 2,5 cm dik. Is dit vergelijkbaar met een keramieke pizzasteen? Her en der valt te lezen dat een dergelijke steen erg moeilijk op temperatuur te brengen is. Heb je ervaringen met chamotte steen?
      Met vriendelijke groet, Sander

      Geplaatst op 02 jun 2020

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.