Reviews
Een gietijzeren pizzasteen met handvatten

De beste pizzasteen van 2019

Auteur: Redactie
Laatst bijgewerkt op: 01 okt 2019

Heb je jezelf ooit afgevraagd waarom je huisgemaakte pizza toch net niet zo goed smaakt als bij de Italiaanse pizzeria? Ligt het aan de ingrediënten of aan de manier dat je het pizzadeeg bereid? Veel mensen vergeten een belangrijke factor, namelijk de pizzasteen die je gebruikt tijdens het bakken van jouw pizza.

Wij helpen je met het kiezen van een goede pizzasteen. Trakteer jij ons dan een keertje op een heerlijke huisgemaakte pizza?

Jamie Oliver goedkope pizzasteen

Beste keus: Jamie Oliver Pizzasteen

Goedkope pizzasteen die het werkt doet. Verspreid de warmte en neemt het vocht van de pizza op. Echter niet de meest dikke steen voor het beste resultaat.

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Jamie Oliver goedkope pizzasteen
Budget

Jamie Oliver Pizzasteen

Budgetkoop
RelaxedDays dikke pizzasteen
High-end

RelaxedDays Pizzasteen

Luxe keus
Voor de barbecue en oven

Weber Pizzasteen

Barbecue en oven
Barbecook Vierkante BBQ PIzzasteen

Barbecook Vierkante BBQ Pizzasteen

Pizzasteen voor een vierkante BBQ

De beste pizzasteen die je kan kiezen is de dikkere RelaxedDays pizzasteen. Met een dikte van maar liefst drie centimeter is het de beste keuze in vergeleken met alle dunne modellen die te koop zijn. De dikte zorgt ervoor dat de warmte goed wordt opgenomen in de steen, en het de pizza goed kan bakken. Daarnaast neemt de steen het vocht van de pizza op, waardoor je een heerlijke knapperige korst krijgt. Oh, en je krijgt er een mooie en handige uit hout vervaardigde pizzaschep bij.

Wat is een pizzasteen en heb ik er een nodig?

In het algemeen is een pizzasteen een platte en ronde plaat. Deze plaat is gemaakt van keramiek, aangezien de hoge temperatuur kan weerstaan die nodig is voor het bereiden van een pizza. Echter zitten er een paar nadelen aan pizzastenen van keramiek. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende soorten, ieder van een ander materiaal.

Een pizzasteen zorgt ervoor dat de onderkant krokant wordt. Zonder pizzasteen heb je vast al gemerkt dat een zompige bodem vaak het resultaat is van huisgemaakte pizza. Een pizzasteen lost dit probleem op door betere warmtegeleiding van onderaf en doordat het vocht wordt opgenomen door de steen zelf. Daarnaast zijn je pizza’s ook sneller gebakken.

Dunne of dikke pizzasteen – wat is beter?

Wanneer we het over keramieke pizzastenen hebben, welke het best verkrijgbaar zijn, dan speelt de dikte een grote rol. Een dunne pizzasteen ziet er wellicht erg mooi uit, maar is in het geval van een knapperige korst minder effectief om dit te bereiken.

Het doel van de steen is om de taak van de oven over te nemen. Hoe dikker de pizzasteen, hoe meer thermische massa deze heeft. Dit zorgt ervoor dat die meer hitte kan behouden en zorgt dat de oven zelf minder belangrijk wordt. Een goede en dikke pizzasteen kan meer hitte behouden en deze overdragen aan de pizza.

Een dikke pizzasteen werkt beter dan een dunne pizzasteen

Een dikke pizzasteen heeft meer thermische massa, waardoor de warmte langer blijft hangen.

In Nederland zijn dikke modellen helaas niet eenvoudig te verkrijgen bij de meest standaard webshops. Dit is geen ramp, aangezien een dun model ook zeker beter werkt dan geen steen.

Wat is het beste materiaal voor een pizzasteen?

Het standaard materiaal is keramiek. Maar zoals eerder beschreven kan je tegenwoordig platen kopen van andere materialen. De drie grootste spelers als het aankomt op pizzastenen zijn keramiek, gietijzer en staal. Maar wat zijn nou de verschillen tussen deze drie materialen, en de voor- en nadelen?

Keramieke Pizzasteen

Het klassieke materiaal dat wordt gebruikt voor een pizzasteen. Dit is de meest goedkope oplossing wanneer het aankomt op het aanschaffen van een pizzasteen, echter is het niet het beste materiaal dat je kan kiezen.

Een pizzasteen zorgt voor een knapperige korst en voorkomt een vochtige bodem.

Voordelen van keramiek

Goedkoopste materiaal wanneer je op zoek bent naar een pizzasteen. Een standaard pizzasteen doet wat ervan verwacht wordt.

Nadelen van keramiek

Moet ongeveer 30 minuten van tevoren worden voorverwarmd in een oven. Daarnaast kan het voorkomen dat een keramieke pizzasteen breekt door het vocht dat overblijft van wassen, gebruik in een koude oven of wanneer de koude steen te vaak in een al voorverwarmde oven wordt geplaatst.

Gietijzeren pizzaplaat

Als je een gietijzeren pizzaplaat gebruikt om pizza te bakken heb je het voordeel dat deze plaat erg snel warmte kan opnemen. Echter zijn deze massieve platen erg zwaar omdat ze van gietijzer zijn gemaakt.

Een gietijzeren pizzaplaat is snel warm

Voordelen van gietijzer

Platen van gietijzer nemen erg snel warmte op. Ze hoeven dan ook nauwelijks worden voorverwarmd. Daarnaast ligt de prijs van een gietijzeren pizzaplaat niet al te hoog in vergelijking met een keramieke steen. Ook zijn ze eenvoudiger schoon te maken en is de kans dat ze breken miniem.

Nadelen van gietijzer

Het gewicht is het grootste nadeel, wat het lastiger maakt om de plaat te verslepen tijdens het bakken van pizza.

Stalen pizzaplaat

Staal is het beste materiaal voor het bakken van een pizza, echter is dit ook het meest kostbare materiaal. Echter is het een materiaal dat in Nederland lastig te verkrijgen is voor het gebruik van een pizzasteen, behalve als je een op maat gesneden stalen plaat besteld. De combinatie van staal en steen is trouwens de perfecte combinatie voor pizza.

Een standaard pizzasteen gemaakt van staal in een oven

Voordelen van staal

Bereikt snel de gewenste temperatuur en verdeeld de temperatuur het best van alle drie de materialen. Bakt pizza sneller dan bij een standaard pizzasteen.

Nadelen van staal

Erg zwaar en het grote formaat maakt het lastiger om de plaat uit de oven te krijgen wanneer deze op hoge temperatuur is. Daarnaast is het lastig te verkrijgen en heeft het een hoge prijs.

Hoe gebruik je een pizzasteen in een standaard oven?

Helaas heeft niet in iedereen een houtoven in de achtertuin staan. Een houtoven haalt eenvoudig de gewenste temperatuur voor pizza’s, namelijk tussen de 390° en 400° graden Celsius. Een houtoven heeft daarnaast ook een constante temperatuur, wat bij heteluchtovens helaas niet het geval is.

Gelukkig kan je ook heerlijke pizza’s bakken in je eigen oven, ook al haalt deze waarschijnlijk niet de gewenste temperatuur. Een pizzasteen werkt enkel omdat het de temperatuur verdeeld over een oppervlakte en deze hitte beter kan overdragen aan de pizza.

Het is eenvoudig om een pizza te bakken in je eigen oven. Voordat je de oven aanzet plaats je de pizzasteen, en dan pas zet je de oven aan. Dit doe je om te voorkomen dat de steen in één klap wordt blootgesteld aan de hoge temperatuur. Dit is een van de redenen waarom keramieke pizzastenen kunnen breken.

Een pizzasteen zorgt voor een knapperige korst en voorkomt een vochtige bodem.

Een pizzasteen zorgt voor een knapperige korst en voorkomt een vochtige bodem.

Zodra de pizzasteen is opgewarmd, dit duurt ongeveer 30 minuten, kan je de pizza op de steen leggen. Houdt er rekening mee dat de pizza sneller zal worden gebakken dan wanneer je geen pizzasteen gebruikt. Houdt de pizza daarom ook goed in de gaten de eerste paar keren, zodat je een goed idee kan vormen over hoe lang de pizza in de oven moet blijven. 

Zoals je ziet is het niet veel lastiger om pizza te maken met een steen, dan zonder. De pizza smaakt daarentegen wel meer zoals je bij de pizzeria zou verwachten.

Hoe gebruik je een pizzasteen op de barbecue?

Naast de oven kan je ze ook gebruiken op de barbecue, perfect om je gasten op de zomerbarbecue te verrassen. Met een pizzasteen is het net zo eenvoudig als een burger flippen op een mooie zomerdag.

Het is belangrijk dat de barbecue al aanstaat, maar dat deze nog op een niet al te hoge temperatuur van ongeveer 50° graden heeft bereikt. Leg de pizzasteen op het grillrooster terwijl de temperatuur van de barbecue nog verder stijgt, zodat de steen ook langzaam hitte kan verzamelen en verspreiden over de gehele steen. Dit helpt met het voorkomen van het barsten van de steen.

In de tussentijd kan je al je handgemaakte pasta uit je pastamachine serveren! Zodra de barbecue goed heet is en een temperatuur van tussen de 250° en 300° heeft bereikt.Op dit moment kan je de steen besprenkelen met bloem of meel. Hierna kan je de pizza op de steen leggen. Plaats een deksel op de barbecue en laat de pizza tussen de 7 en 10 minuten verder bakken.

Als de pizza klaar is, haal deze er vanaf en laat de pizzasteen samen met de barbecue afkoelen. Een plotse verandering van temperatuur is nooit goed voor de pizzasteen.

De drie beste pizzastenen voor ovens en barbecues

Zoveel modellen die op elkaar lijken, sommige zijn niet van elkaar te onderscheiden. Toch is niet elke steen hetzelfde en zijn er enkele duidelijke winnaars wanneer we kijken naar budget, beste koop en high-end modellen.

Budget
Jamie Oliver goedkope pizzasteen
 • Goedkoop model
 • Neemt vocht op
 • Verspreid de warmte
 • Handige handvatten

Als je op zoek bent naar een eenvoudig maar goed model dan is deze versie van Jamie Oliver een goede start. Met een diameter van 33 centimeter passen de meeste pizza’s op de steen. Daarnaast kan de Jamie Oliver zowel in de oven als op de barbecue worden gebruikt, waardoor je niet enkel in de zomer op de barbecue pizza’s kan maken.

Door de ronde vorm en het niet al te grote formaat, kan de Jamie Oliver op de meeste ronde en vierkante barbecues worden gebruikt. De handvatten maken het eenvoudig om de steen uit de oven te halen, hoewel het is aangeraden om de steen pas uit de oven te halen zodra de steen weer rond de kamertemperatuur ligt.

Enkele consumenten hebben aangegeven dat het model na enige tijd is gebroken, maar met goede verzorging zal de steen lang meegaan.

High-end
RelaxedDays dikke pizzasteen
 • Gemaakt van keramiek
 • Drie centimeter dik
 • Groot oppervlakte
 • Neemt vocht van het deeg op

Zoals we hebben aangegeven is een dikke pizzasteen de beste keuze die je kan maken. RelaxedDays is een van de weinige aanbieders in Nederland die daadwerkelijk een steen levert die wij als dik genoeg kunnen bestempelen.

Met een dikte van maar liefst 3 centimeter hoef je je geen zorgen te maken dat de warmte niet goed wordt opgenomen.

Daarnaast krijg je naast de steen ook een handige houten schep om de pizza uit de oven of van de barbecue te halen. Het is dan ook het meest luxe model van de drie die we hier aanhalen. Als je op zoek bent naar de beste pizzasteen, dan zit je met de RelaxedDays goed.

Voor de barbecue en oven
 • Gemaakt van keramiek
 • Neemt de warmte goed op
 • Perfect voor ronde pizza's
 • Past in de meeste ovens
 • Neemt het vocht van het deeg op

Weber is bekend van barbecues en sinds pizza’s op de barbecue bakken geen enkel probleem is, slaan ze ook hier hun slag. En het is ze gelukt om een goed product op de markt te zetten. De pizzasteen van Weber staat zijn mannetje wanneer het aankomt op kwaliteit.

Op de keramieke bodem van 1,2 centimeter rust een aluminium plaat. Echter zorgt deze plaat niet voor een betere pizza, en kan de pizzasteen beter worden gebruikt zonder de plaat. De aluminium plaat haalt de voordelen van de keramieke steen weg: het vocht opnemen en het verdelen van de warmte.

Toch doet de Weber het goed, zeker als je weet dat je ook prima naast pizza bijvoorbeeld brood kan bakken.

Barbecook Vierkante BBQ PIzzasteen
 • Groot oppervlakte van 43 bij 35
 • Gemaakt van vuurvaste klei
 • Een grote plaatpizza of twee ronde pizza's
 • Neemt het vocht van het deeg op

Waar de pizzasteen van Weber perfect is voor ronde barbecues, is de Barbecook pizzasteen perfect voor rechthoekige barbecues. Deze pizzasteen is gemaakt van vuurvast klei. Hierdoor kan de pizzasteen hoge temperaturen en en kan de barbecue goed heet worden.

De steen past zonder problemen op alle Siesta en Quisson gasbarbecues van Barbecook. Afhankelijk van het formaat van jouw barbecue kan je deze Barbecook ook gebruiken. Met een breedte van 43 cm en een diepte van 35 zal de steen op de meeste grotere modellen passen zonder probleem.

Door het formaat kan je eenvoudig een grote plaatpizza op de steen bakken of juist twee kleinere pizza’s. Naast pizza’s is de steen ook geschikt om andere deegproducten te bakken of voor groentes.

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.