Pastamachine die verse pasta rolt

De beste pastamachines van 2023

Popula  •  Laatst bijgewerkt op 8 januari 2022

In de afgelopen jaren zijn pastamachines steeds populairder geworden, ook in Nederland. Met zoveel geweldige (en slechte) machines, zal deze koopgids helpen bij het vinden van de perfecte pastamachine die bij jou past. Voor de zomer van 2021 blijven onze winnaars hetzelfde.

De afgelopen jaren hebben we een groot aantal pastamachines vergeleken, variërend van de goedkope tot de duurdere en high-end pastamachines. Hieruit zijn vijf modellen gekozen tot de beste pastamachines voor thuisgebruik. Onze favoriet is de Philips Pastamachine, maar de overige 4 modellen bieden ieder hun eigen voor- en nadelen.

Ons favoriete handmatige model is de Atlas 150 Wellness, van het traditionele Italiaanse merk Marcato. Als je in bezit bent van een KitchenAid keukenmachine, dan is de drie-delige KitchenAid Pasta Set perfect als gemotoriseerde pastamachine.

Beste koop van 2024
Philips Avance Pastamaker HR2375/00
Beste elektrische pastamachine van het moment

Philips Avance Pastamaker HR2375/00

 • Pasta is klaar in minder dan 30 minuten
 • Geen vieze handen, de Philips mengt het deeg
 • Perfect voor het dagelijks bereiden van verse pasta
 • Vier soorten pasta, vier extra schijven apart verkrijgbaar

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Philips Avance Pastamaker HR2375/00

Philips Avance Pastamaker HR2375/00

Beste pastamachine voor meerdere malen pasta per week
Marcato Atlas 150 Wellness Review
High-end

Marcato Atlas 150 Wellness

Beste handmatige pastamachine voor af en toe pasta
CucinaPro Imperia 150 Pastamachine Review
Budget

Imperia 150 Pastamachine

Beste handmatige pastamachine voor een lagere prijs
Elektrische versie van de Marcato Atlas 150

Marcato Atlas Elektrische Pastamachine

Beste hybride pastamachine voor regelmatig pasta
Chette® Spaghetti Snijder voor Kitchenaid

Chette® Spaghetti Snijder voor Kitchenaid

Beste opzetstuk voor KitchenAid eigenaren

Korte review van de Philips Pastamachine

Als je op zoek bent naar een elektrische pastamachine in plaats van een handmatige, dan is de Philips Pasta Maker absoluut de beste keuze. De Philips bewijst zich al enkele jaren als beste all-in-one elektrische pastamachine. Eenvoudig te bedienen, mixt en kneed het deeg voor je – in 30 minuten heb je verse pasta voor het gezin. Pluspunt: verschillende opzetstukken verkrijgbaar.

Korte review Marcato Atlas 150

Als je echt Italië in huis wilt brengen, dan is de Marcato Atlas 150 Wellness een van de beste keuzes die je kunt maken. Als je op zoek bent naar een handmatige pastamachine van hoge kwaliteit en oog hebt voor goed design, dan is dit de juiste pastamachine voor jou. De Marcato Atlas 150 is de beste keuze als je van plan bent om een paar keer per maand verse pasta te maken. De kwaliteit en mogelijkheid tot uitbreiden van opzetstukken maakt de Marcato een all-rounder die er ook nog eens heel mooi uitziet (in 9 verschillende kleuren).

Wat is een pastamachine?

Een pastamachine is precies wat je kan verwachten bij de naam: een machine die je helpt met het maken van verse pasta. Er zijn echter verschillende soorten pastamachines op de markt, waardoor de keuze voor de beste pastamachine die bij jou past lastiger wordt. Gelukkig zijn wij er om te helpen. We hebben alvast een lijstje met heerlijke pastarecepten voor je opgesteld. Pasta niks voor jou? Misschien is een pizzasteen dan meer gepast voor jou!

Handmatige pastamachines

De meest klassieke vorm van een pastamachine is de handmatige. De handmatige bestaat al sinds circa 1200. Hoewel het idee in grote maten hetzelfde is geworden, is de kwaliteit van deze handmatige pastamachines enorm gestegen. In het kort: we raden de Marcato pastamachine aan, maar ook de handmatige Imperia 150 is van goede kwaliteit. De Marcato heeft uiteindelijk meer opzetstukken mocht je de verzameling willen uitbreiden.

Met een handmatige pastamachine zal je zelf meer werk moeten verrichten. Je maakt zelf het deeg, rolt deze daarna uit en gebruikt daarna de spaghetti-, tagliatelle- of lasagne-snijder voor de pastavorm naar keuze. Ze zijn goedkoper in aanschaf, maar er zit wel wat werk achter. Voor het bereiden van het deeg gebruik je het liefst een keukenmachine of een KitchenAid met deeghaak. Voor de rest heb je weinig nodig, hoewel een ovenschaal of speciale lasagneschaal altijd van pas komt. Daarnaast zal je het deeg moeten laten rusten in de koelkast.

Een handmatige pastamachine valt op te delen in vier verschillende onderdelen: de rollers, de snijders, het handvat en de dikte-draaiknop.  Deze vier onderdelen zijn op vrijwel elke handmatige pastamachine terug te vinden. Je kan met behulp van een pastamachine veel verschillende soorten pasta vormen maken.

Echter staan handmatige pastamachines vooral bekend om de langere vormen van pasta die kunnen worden gemaakt met de snijders. Enkele voorbeelden zijn spaghetti, tagliatelle, pappardelle, engelenhaar en lasagnebladen.

Handmatige pastamachines zijn de perfecte keuze om een paar keer per maand verse pasta te bereiden. Waarom een paar keer per maand? Het maken van pasta met een handmatige pastamachine kost meer tijd en moeite dan bij een elektrische pastamachine.

Beste merk voor handmatige pastamachines

Momenteel zijn de beste handmatige pastamachines Marcato en Imperia. Beide merken hebben zich in de afgelopen jaren bewezen dat ze goede machines maken. Naast het feit dat ze gemaakt worden van hoogwaardige materialen die decennia meegaan, worden ze ook in Italië vervaardigd.

Elektrische pastamachines

Naast de handmatige pastamachines is het tegenwoordig mogelijk om elektrische pastamachines te kopen. Hoewel deze machines enkele jaren geleden nog van lage kwaliteit waren, zijn de afgelopen jaren enkele grote merken naar buiten gekomen met hoogwaardige elektrische pastamachines. Voor een goede opzichzelfstaand elektrisch model raden we de Philips Pastamachine aan. Heb je thuis een KitchenAid keukenmachine, dan kies je voor de KitchenAid 3-delige pasta set.

Een elektrische pastamachines gebruikt in tegenstelling tot een handmatige pastamachine geen rollers en snijders.

Een elektrische pastamachine bestaat in het algemeen uit twee onderdelen: de persvormen (1) en de mixer (2). Comfort is het sleutelwoord wanneer het aankomt op elektrische pastamachines. Je hoeft niet zelf het deeg te mixen, dit doet de mixer die ingebouwd zit voor je. Daarnaast hoef je enkel een pastavorm te kiezen, deze vastdraaien op de pastamachine en deze zal de pastavorm er simpelweg voor je uitpersen.

Spaghetti en tagliatelle kunnen ook met een handmatige pastamachine worden gemaakt. Doordat elektrische pastamachines persen in plaats van snijden, kunnen ze ook vormen zoals penne voor je klaarmaken. Elektrische pastamachines bieden meer opties dan handmatige pastamachines en nemen een groot gedeelte van het werk uit je handen.

Als je van plan bent om meer dan één of twee keer per week verse pasta te maken, dan is elektrisch de beste keuze. Dit bespaart je tijd en moeite, en de pasta smaakt even lekker als bij een handmatige pastamachine.

Beste merk voor elektrische pastamachines

Bij handmatige pastamachines gaat het om merken waar je wellicht nog nooit van hebt gehoord. Bij elektrische pastamachines is dit een ander verhaal. Philips heeft momenteel de beste elektrische pastamachine, namelijk de Philips Pastamachine (een hele originele naam, dat weten we).

Top 5 beste pastamachines

Uiteraard zijn er op het gebied van handmatige en elektrische pastamachines modellen die het hoogst scoren, maar dit betekent niet dat dit voor jou direct de beste keuze is. Wellicht wil je niet al te veel geld uitgeven aan een pastamachine of gaat het meer om het ontwerp: keuzes moeten worden gemaakt.

In totaal heb ik vijf verschillende modellen uitgekozen die het best uit de test zijn gekomen. Drie van de vijf zijn handmatig, de overige twee zijn volledig elektrisch. Hieronder volgt per pastamachine uit de test een korte review.

 • Pasta is klaar in minder dan 30 minuten
 • Geen vieze handen, de Philips mengt het deeg
 • Perfect voor het dagelijks bereiden van verse pasta
 • Vier soorten pasta, vier extra schijven apart verkrijgbaar
 • Hogere prijs dan een handmatige pastamachine
Philips Avance Pastamaker HR2375/00

Als je op zoekt bent naar een elektrische pastamachine in plaats van een handmatige, dan is de Philips Pasta Maker absoluut de beste keuze. De Philips heeft zichzelf bewezen als de beste elektrische pastamachine anno 2019. De Philips is eenvoudig te bedienen, maakt snel de pasta klaar, kost weinig moeite om schoon te krijgen en neemt het gros van het werk uit je handen.

De Philips Pasta Maker is meer dan alleen een pastamachine, het is namelijk ook een mixer voor het pastadeeg. Je voegt simpelweg de juiste hoeveelheid ingrediënten voor het deeg toe aan het mix compartiment en de machine doet al het werk voor je.

De kwaliteit van de Philips staat ook hoog in het vaandel. Hoewel het niet een metaal apparaat is, is de plastic van goede kwaliteit. De materialen die Philips heeft gekozen zorgen er op hun beurt ook voor dat de pastamachine niet al te zwaar wordt.

Met behulp van de Philips Pasta Maker kan je snel pasta maken: in minder dan 30 minuten kan je ongeveer een kilo verse pasta maken. Met de vier standaard pastaschijven die in de doos zitten, kan je spaghetti, tagliatelle, lasagna en penne maken. Naast deze vier vormen heeft Philips de afgelopen tijd nog 4 andere vormen op de markt gebracht, die worden verkocht in sets van 2.

Voor wie: De Philips is perfect voor dagelijks gebruik door haar snelheid en de eenvoud om de machine schoon te maken. Doordat de Philips zoveel van het werk doet kun je binnen een uur genoeg pasta maken voor een paar dagen. Waar de Marcato de beste handmatige pastamachine is, spant Philips de kroon op het gebied van elektrische pastamachines.

  • Eenvoudig in gebruik
  • Veel verschillende kleuren beschikbaar
  • Goede kwaliteit, stevig gebouwd
  • Een garantie van 10 jaar vanuit de fabrikant
  • Geleverd met drie opzetstukken, veel verschillende verkrijgbaar
  • Minder geschikt voor dagelijks maken van verse pasta
  • Moet zelf het pastadeeg mengen
  High-end
  https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/Marcato-Atlas-150-Wellness-Pastamachine-Review.jpg

  Als je echt Italië in huis wilt brengen, dan is de Marcato Atlas 150 Wellness een van de beste keuzes die je kunt maken. De Atlas 150 machines zijn volledig vervaardigd in Italië, inclusief de rollers en de snijders, die zijn gemaakt van geanodiseerd aluminium. De rollers en snijders zijn eigenlijk heel speciaal voor een pastamachine, omdat ze gepatenteerd zijn door Marcato. Zij zijn het enige bedrijf dat kan beloven dat er geen schadelijke deeltjes in je deeg zullen blijven.

  Daarnaast heeft Marcato een garantieperiode van 10 jaar op haar pastamachines, wat het vertrouwen van het bedrijf in haar producten ook goed weerspiegelt.

  De pastamachine beschikt over een mooi en tijdloos ontwerp, evenals een body dat zowel stevig en duurzaam is door het gegoten roestvrij staal materiaal. Je kunt kiezen tussen 9 prachtige kleuren uit het assortiment, van blauw tot roze en natuurlijk het klassieke zilveren body. Met de standaard roller en twee verschillende snijders maak je zelf spaghetti, tagliatelle en lasagne. Met de dikte-draaiknop kun je eenvoudig de dikte van de pasta bepalen, van 0,3mm tot 2,5mm dik.

  Marcato is een van de grootste en oudste fabrikanten van pastamachines, en er zijn tal van optionele aanvullende opzetstukken waarmee je nog meer soorten pasta kan maken.

  Voor wie: je bent op zoek naar een handmatige pastamachine van hoge kwaliteit en je hebt een oog voor mooie ontwerpen. De Marcato Atlas 150 is de beste keuze als je van plan bent om een paar keer per maand verse pasta te maken. De kwaliteit en mogelijkheid tot uitbreiden van opzetstukken maakt de Marcato een all-rounder die er ook nog eens heel mooi uitziet.

   • Lagere prijs dan de Marcato 150
   • Goede kwaliteit, stevig gebouwd
   • Komt met drie verschillende opzetstukken
   • Handmatig is niet optimaal voor elke dag pasta
   • Je mengt zelf het pastadeeg
   Budget
   https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/CucinaPro-Imperia-150-Pastamachine-Review.jpg

   De CucinaPro Imperia 150 is naast de Marcato een goede keus als je op zoek bent naar een handmatige pastamachine. De CucinaPro Imperia wordt net als de Marcato in Italië gefabriceerd. Het is een stevige machine en is gemaakt van glanzend verchroomd staal. De CucinaPro is een goedkoper alternatief dan de Marcato, wat het een populaire pastamachine maakt voor beginners.

   Terwijl de CucinaPro lijkt op de meeste andere pastamachine, is de bouwkwaliteit veel beter dan de goedkopere merken die er zijn. De meeste van deze merken produceren hun pastamachines niet in Italië, maar doen het liever in landen als China. Een van de dingen die een groot pluspunt in mijn ogen is, is het feit dat het handvat van de CucinaPro is gemaakt van hout in plaats van plastic. Dit onderscheidt zich van vele andere pasta makers daar en maakt het klassieke ontwerp af.

   De CucinaPro wordt geleverd met een opzetstuk om spaghetti, tagliatelle en lasagna te maken. Er zijn enkele extra opzetstukken verkrijgbaar waarmee je bijvoorbeeld engelenhaar kunt maken. De rollers en de snijders van de CucinaPro zijn 150mm, het standaardformaat wanneer het aankomt op de breedte. Dit houdt in dat lasagnabladen een maximale breedte van 15cm hebben.

   Voor wie: Net als de Marcato is de CucinaPro een goede keuze voor degenen die een handmatige pastamachine zoeken. Mocht je een kwalitatief goede pastamachine zoeken, maar niet teveel willen uitgeven, dan is de CucinaPro de beste keus voor jou.

    Uiterlijk 11 maart in huis via bol voor €77.94
    • Eenvoudig in gebruik
    • Goede kwaliteit, stevig gebouwd
    • Een garantie van 10 jaar vanuit de fabrikant op de machine
    • Minder geschikt voor dagelijks maken van pasta
    • Geluid van de motor is vrij luid
    https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/Marcato-Atlas-Elektrische-Pastamachine-Review.jpg

    De elektrische uitvoering van de Marcato Atlas 150 Wellness biedt het comfort van een elektrische pastamachine en de klassieke uitstraling van een handmatige. De elektrische uitvoering van de Marcato Atlas is identiek aan de handmatige versie. Het enige verschil is dat je kan kiezen of je de handkruk gebruikt of de elektrische motor om de pasta te rollen en snijden.

    Voor beginners die op zoek zijn naar een handmatige pastamachine, dan is de elektrische uitvoering van de Marcato Atlas een goede keuze. Je kan tijdens het maken van de pasta beiden handen gebruiken doordat de motor het rollen automatisch doet.

    Echter ben ik van mening dat als je de standaard handmatige versie goed onder de knie krijgt, je sneller pasta kan maken dan met de elektrische uitvoering. Bij klachten van reuma of ouderdom raad ik eerder een volledig elektrische pastamachine zoals de Philips aan, die echt al het werk voor je uitvoert.

    De motorbevestiging die in plaats van de handkraan kan worden gebruikt, heeft een vermogen van 220 volt, waardoor je de juiste snelheid krijgt om uw deeg door de rollen te laten rollen, te snijden en op te vangen. De motor maakt echter wel wat geluid, wat na veel gebruik wel vervelend kan worden.

    Daarnaast moet je ook in de buurt van een stopcontact zitten, de kabel van het elektrische opzetstuk is namelijk 2 meter lang. Bij de elektrische uitvoering van de Marcato Atlas zitten dezelfde opzetstukken als bij de standaarduitvoering: lasagnebladen, spaghetti en tagliatelle. Het is ook mogelijk om eerst de handmatige uitvoering te kopen en daarna het elektrische opzetstuk om de pastamachine te automatiseren.

    Voor wie: Als je geen zin hebt om zelf aan de pasta te rollen en te snijden maar liever technologie haar gang laat gaan, dan is de elektrische versie van de Marcato wellicht wat voor jou. Het is geen volledige elektrische pastamachine als de Philips die ook het mixwerk uit je handen neemt, maar het rollen en snijden wordt voor jou uitgevoerd.

     • Goede en stevige (bouw)kwaliteit
     • Drie verschillende soorten pasta
     • Snel, pasta in een handomdraai
     • Een garantie van 10 jaar vanuit de fabrikant
     • Keukenmachine van KitchenAid nodig
     Chette® Spaghetti Snijder voor Kitchenaid

     Met de populariteit van KitchenAid is de kans groot dat je een KitchenAid standmixer in huis hebt. KitchenAid heeft voor haar mixers vier opzetstukken uitgebracht waarmee je thuis verse pasta kan maken: lasagna, spaghetti, tagliatelle en ravioli. Deze opzetstukken worden automatisch aangedreven door de KitchenAid, maar bieden niet alle voordelen van een elektrische pastamachine.

     KitchenAid Pasta Machine Set 3-delig

     Eenvoudig pasta maken

     Een elektrische pastamachine zoals de Philips mixt het deeg voor je, dit moet je bij de KitchenAid zelf doen. De KitchenAid neemt wel het werk over waar spierkracht voor is vereist, het rollen en snijden van de pasta. Dat doe je gewoon in de KitchenAid zelf.

     KitchenAid Pasta Machine Tagliatelle

     Handig, snel en gebruiksvriendelijk

     Niet alleen de materialen zijn goed, maar ook de snelheid dat de pasta wordt gerold en gesneden. Je bent niet aan het staren tot je pasta eruit komt; de KitchenAid laat niet op zich wachten. Het deeg voelt alsof het in een zeer snel tempo door de machine loopt, waardoor je snel de pasta kunt bereiden. De machine zelf maakt wel wat geluid, maar is niet zo storend als bij de gemotoriseerde Marcato Atlas.

     Het feit dat je de KitchenAid eerst kan gebruiken om het deeg te mixen en daarna direct aan de slag kan met de pasta, is echt heel fijn. Het laat zien hoeveel je eigenlijk met de KitchenAid kan. Het voordeel is dat je geen extra apparaat in huis hoeft te halen, maar wel lekker makkelijk pasta kan maken thuis.

     Voor wie is deze KitchenAid set geschikt?

     Voor wie: De KitchenAid pasta opzetstukken van Chette zijn enkel interessant als je al in bezit bent van een KitchenAid standmixer. Zonder de standmixer kan je er geen pasta mee maken. Vind je het niet erg om zelf het deeg te maken en je bent in bezit van een KitchenAid? Dan zijn de opzetstukken voor jou een goede keus. In vergelijking met een handmatige machine is het een duurdere aankoop, maar zowel op Bol.com en Amazon.nl zijn vaak aanbiedingen te vinden.


      Reacties

      Annelies

      Annelies

      Beste, ik vond uw artikel zeer hulpvol. Ik heb echter nog wat hulp nodig bij mijn keuze. Ik ben op zoek naar een pastamachine voor mijn man's verjaardag. Hij zou/ We zouden graag zelf onze deeg maken (hebben wel al een keukenrobot), ravioli, tortellini, spaghetti, linguine, lasagnevellen... We zouden het 2wekelijks gebruiken, en hoe zal ik het zeggen: 'mijn man is misschien niet zo een verfjnde werker'. Welk model is dan het beste? een elektrische of een handmatige? Alvast bedankt voor uw advies. Mvg, Annelies.

      Geplaatst op 15 okt 2020

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.