Beste stoomkokers van 2019

Laatst bijgewerkt op 10 februari 2019 door Joost
Beste stoomkokers van 2019

Het bereiden van je eten met een stoomkoker heeft veel voordelen. Veel professionele keukens maken om diverse redenen gebruik van een stoomoven. Het koken van voedsel met een stoomkoker is erg gezond, door het gebruik van een stoomkoker blijven namelijk alle voedingsstoffen behouden. Bovendien hoef je ook geen vetstoffen toe te voegen zoals olijfolie of boter. Naast dat het gezond is, is het ook de ideale manier om je gerechten langzaam te laten garen of warm te houden wanneer deze al zijn gegaard. En met de beste keuze, de Philips HD9140/91, maak jij straks heerlijke gerechten klaar.

Als deze voordelen jou nog niet hebben overtuigd dan is het stoomkoken ook nog eens de manier van koken waar je geen aandacht bij hoeft te houden. Ben je nou iemand die wel graag veel aandacht stopt in het bereiden van een gerecht neem dan gerust eens een kijkje naar onze vijf beste pastamachines.

Philips HD9140/91 Stoomkoker Review

Beste keus: Philips HD9140/91

Wil je net even wat meer dan een standaard stoomkoker maar niet de hoofdprijs betalen? Dan is de Philips HD9140/91 de geschikte stoomkoker voor jou.

Russell Hobbs Cook@Home 19270-56 – Beste basis stoomkoker

Als instapmodel is de Russell Hobbs een perfecte stoomkoker. Mocht het koken met een stoomkoker toch niet helemaal jouw ding zijn is er met deze goedkope versie geen man overboord. De Russell Hobbs is een eenvoudige stoomkoker, zonder features die je bij een basis model van een stoomkoker niet nodig hebt. Toch houdt dit je niet tegen om de meest lekkere creaties met deze stoomkoker op tafel te zetten.

Philips HD9140/91 – Beste koop

Wil je net even wat meer dan een standaard stoomkoker maar niet de hoofdprijs betalen? Dan is de Philips HD9140/91 de geschikte stoomkoker voor jou. Beschikt over de functies die je kan verwachten van een stoomkoker, zoals de tijd, de warmhoudfunctie en de automatische uitschakeling die in het apparaat zit verwerkt.

Magimix 11581NL Multifunctionele Stoomkoker – De alleskunner

Met deze Magimix verander jij jouw keuken in een sterrenrestaurant. Met deze stoomkoker maak jij de lekkerste creaties waardoor vrienden en familie zich voor even wanen in een luxe hotel. Het is zeker niet de goedkoopste optie, maar is qua functionaliteiten de beste en meest luxe optie die je kan maken.

De onderstaande tabel weergeeft de drie beste modellen uit de test. In de tabel wordt aangegeven welk model waarschijnlijk het meest geschikt is voor jouw  behoeftes. Wel zo eenvoudig, niet waar?

AfbeeldingProductVoor wie?Waar te koop?
magimix 11581NL Magimix 11581NL Multifunctionele Stoomkoker De stoomkoker voor wie van lekker eten houdt.
Philips HD9140/91 Stoomkoker Review Philips HD9140/91 De beste stoomkoker voor de gemiddelde koker.
Russell Hobbs Cook@Home Stoomkoker Russell Hobbs Cook@Home 19270-56 De beste stoomkoker voor wie nog niet helemaal op stoom is.

Het stomen van maaltijden vindt zijn oorsprong in de Aziatische keuken en is daar nog steeds razend populair. In de Aziatische keuken pakken ze het vaak op een andere manier aan: ze gebruiken houten mandjes en stapelen deze bovenop een pan met kokend water. In grote lijnen zorgt dit voor hetzelfde effect als een stoomkoker. Een stoomkoker maakt dit hele proces echter een stuk eenvoudiger, vandaar de populariteit in het westen.

Wat is een stoommandje?
Een stoommandje wordt veelal gebruikt in de Aziatische keuken – een simpele oplossing voor stomen.

In onze zoektocht naar de beste stoomkoker hebben we onze aandacht gefocust op de elektrische stoomkokers.  Het principe is hetzelfde als bij de houten stoommandjes. Onderin het apparaat wordt water gekookt dat verandert in stoom. De stoom gaat omhoog en warmt de gerechten op. Het resultaat: een heerlijke gestoomde maaltijd.

Waar hebben we op gelet bij onze keuze?

Bij het onderzoeken van de verschillende stoomkokers zijn we tot de conclusie gekomen dat er een aantal aspecten van belang zijn om een stoomkoker goed te kunnen beoordelen. We hebben tijdens het beoordelen gekeken naar de onderstaande punten. Hieruit is een top 3 voortgevloeid van de beste stoomkokers. Ook wanneer je zelf op zoek bent naar de ideale stoomkoker die precies bij jouw wensen aansluit kun je deze lijst gebruiken bij het bepalen wat de beste koop is voor jou.

Capaciteit van een stoomkokerCapaciteit:

De capaciteit van een stoomkoker wordt vaak aangeduid in liters. Het is misschien een beetje verwarrend maar de capaciteit heeft dus niets te maken met hoeveel water die er in de stoomkoker kan worden gedaan. Ook kan er meestal worden gesteld dat hoe meer stoomschalen er bij de stoomkoker zitten, hoe groter de inhoud is.

Hoeveelheid stoom uit een stoomkokerHoeveelheid stoom:

Sommige fabrikanten geven aan hoeveel stoom de stoomkoker per minuut produceert. Hoe hoger dit getal is, hoe meer voedsel er gegaard kan worden. Als je van plan om veel te stomen, dan is het belangrijk dat je hierop let bij het kopen van een stoomkoker.

Vermogen en stroomverbruik van een stoomkokerVermogen:

Het vermogen gaat logischerwijs gepaard met de maximale hoeveelheid stoom die kan worden gemaakt binnen een minuut. Gezien lang niet alle fabrikanten aangeven hoeveel stoom er kan worden geproduceerd is dit een mooie vervangende maatstaf.

Materiaal van een stoomkokerMateriaal:

Stoomkokers zijn te vinden van diverse soorten materiaal. De meeste zijn echter gemaakt van kunststof of rvs (roest vrij staal). Een stoomkoker van rvs zal over het algemeen duurder zijn dan een stoomkoker van kunststof. Naast dat kunststof een goedkopere uitstraling heeft merk je dit ook in de duurzaamheid en de prijs van het product.

Prijs van een stoomkokerPrijs:

De prijs is voor veel mensen een belangrijke eigenschap van het product. Stoomkokers worden al snel ervaren als dure producten omdat je voor een degelijke stoomkoker al snel 100 euro betaald. Ter vergelijking, dit is een stuk goedkoper dan de volledige pannenset die je anders aan zou moeten schaffen, bovendien vervang je hiermee ook apparaten als een eierkoker, rijstkoker, stomer voor babyvoeding of in sommige gevallen een warmhoudplaat.

Bediening van een stoomkokerBediening:

De meeste stoomkokers bevatten twee bedieningsknoppen. De eerste knop heeft als functie het instellen van de temperatuur en de tweede knop dient ervoor om de stoomtijd in te stellen. Bij goedkopere modellen komt het weleens voor dat deze maar een knop hebben. Dit is dan vaak omdat er maar een stand aanwezig is voor de temperatuur. Logischerwijs is een knop dan voldoende. Bedenk echter wel dat er dan ook een aantal functionaliteiten vervallen. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om gerechten warm te houden zonder dat deze te ver worden doorgestoomd.

De drie beste stoomkokers op een rijtje

Eerder in deze review hebben we al drie modellen belicht. Hieronder zullen de uitgebreide reviews van deze drie stoomkokers te lezen zijn. Elke stoomkoker is uitgezocht met een bepaald budget en doeleinde in gedachte, want niet iedereen heeft dezelfde eisen en wensen. De drie onderstaande stoomkokers zijn gerangschikt van beste koop, het beste basismodel en het meest luxe model.

Beste koop
Philips HD9140/91

 • Tijd is in te stellen
 • Grote stoomschalen voor grote porties
 • Mogelijkheid om rijst te koken
 • Eenvoudig kruiden toevoegen met de flavour booster
 • Eenvoudig bij te vullen tijdens het gebruik
 • Stoomkoker moet onder een dampkap staan
 • Stomen is een proces dat enige nauwkeurigheid vereist. De Philips HD9140/91 verschillende tijdsinstellingen die ervoor zorgen dat de stoom automatisch wordt uitgeschakeld wanneer de ideale stoomtijd is bereikt. Dit maakt het mogelijk om diverse soorten voedsel te bereiden. Denk hierbij aan rijst, kip, vis en groenten.

  Met deze stoomkoker bereik je eenvoudig de perfecte resultaten qua smaak. Daarnaast zorgt het voor het behouden van vitaminen en andere voedingsstoffen. Door de relatief grote capaciteit is het eenvoudig om gevarieerd te koken voor je gehele gezin. Door de grote kunststof stoomschalen met een capaciteit van maar liefst 3 liter kun je ook makkelijk een lekkere soep of stoofschotel opwarmen.

  Vaak is het commentaar op stoomkokers dat het eten er smaakloos uitkomt omdat er geen vetten worden gebruikt. Hier heeft Philips een oplossing voor bedacht. Het is namelijk mogelijk om je favoriete kruiden en specerijen toe te voegen aan het gerecht. Deze kun je eenvoudig toevoegen aan de flavour booster waardoor de gerechten worden verrijkt met de heerlijke aroma’s van de kruiden en specerijen.

  Door het stoomproces trekken deze door tot diep in het gerecht. Het resultaat? Heerlijke gerechten om je vingers bij af te likken. Voor de koks die echt op stoom zijn wordt er ook nog eens een receptenboekje meegeleverd met de Philips HD91140/91, dan kun je direct aan de slag!

  Beste basis stoomkoker
  Russell Hobbs Cook@Home 19270-56

 • Mandje voor het stomen van rijst.
 • Grote capaciteit
 • Voordelige koop
 • Lekbakje voor het opvangen van water
 • Relatief snel kalkophoping op verwarmingselement
 • De Russel Hobbs Cook@Home is een van de meest eenvoudige stoomkokers op de markt. Dit apparaat heeft alle voordelen van een stoomkoker in zich. Deze stoomkoker behoudt namelijk de maximale voedingsstoffen en vitamines van alle ingrediënten die je gebruikt voor je gerechten.

  Dankzij de drie opstapelbare stoomschalen heeft deze stoomkoker een totale capaciteit van 9 liter. Door de grote capaciteit stoom je de maaltijden snel en eenvoudig voor het hele gezin. Naast alleen groente, vlees en vis kun je met deze koker ook nog eens rijst stomen. Hiervoor heeft dit apparaat namelijk een apart mandje, wel zo handig.

  Daarnaast is de stoomkoker eenvoudig schoon te maken. Met twee vulopeningen, een pijler voor het waterniveau is de stoomkoker eenvoudig bij te vullen en weet je altijd precies hoeveel water er in zit. Ook bevat de Russell Hobbs een timer, door het gebruik van de timer zijn je gerechten altijd perfect gaar en wordt het vlees niet te snel droog omdat het er te lang in heeft gezeten.

  De alleskunner
  Magimix 11581NL Multifunctionele Stoomkoker

 • Grote capaciteit voor grote porties
 • Mogelijkheid om rijst te koken
 • Bewaardeksels om eenvoudig op te warmen
 • Eierschaal voor zes eieren
 • Goede afwerking en hoge kwaliteit
 • Goede afwerking
 • Niet de goedkoopste keus
 • Hou je niet van koken maar wil je wel op een professionele manier je gerechten bereiden? Dan is de Magimix de beste stoomkoker voor jou. Met maar liefst vier verschillende kookprogramma’s ben je in staat om diverse gerechten binnen een mum van tijd klaar te kunnen maken zonder dat dit al te veel aandacht kost.

  De Magimix heeft twee grote stoomschalen met een capaciteit van 5,5L. Hiermee is het een van de grotere die wij hebben getest. Ook kan je net als met de Russell Hobbs rijst koken met dit apparaat. Hiervoor zit namelijk een extra deksel bij de schalen. Deze deksel kan ook worden gebruikt om de gerechten te bewaren of opnieuw op te warmen. Als extra wordt erbij de Magimix ook nog een eierhouder bijgeleverd waarin je maar liefst zes eieren kan bereiden.

  De Magimix is wel een stukje duurder dan de Russel Hobbs en de Philips HD9140/91, maar dit merk je dan ook in alle opzichten. Het apparaat is degelijk afgewerkt en eenvoudig schoon te maken, wat bij goedkopere modellen vaak een wat langere klus is.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *