Stoommandje

Beste stoomkokers van 2023

Popula  •  Laatst bijgewerkt op 19 februari 2022

Het bereiden van je eten met een stoomkoker heeft veel voordelen. Veel professionele keukens maken om diverse redenen gebruik van een stoomoven. Het koken van voedsel met een stoomkoker is erg gezond, door het gebruik van een stoomkoker blijven namelijk alle voedingsstoffen behouden. Bovendien hoef je ook geen vetstoffen toe te voegen zoals olijfolie of boter. Naast dat het gezond is, is het ook de ideale manier om je gerechten langzaam te laten garen of warm te houden wanneer deze al zijn gegaard. En met de beste keuze, de Philips HD9170, maak jij straks heerlijke gerechten klaar.

Als deze voordelen jou nog niet hebben overtuigd dan is het stoomkoken ook nog eens de manier van koken waar je geen aandacht bij hoeft te houden. In deze koopgids helpen we je met het kiezen van de beste stoomkoker die voldoet aan jouw wensen via ons advies en onze lijst met de beste modellen uit de test.

Beste koop van 2024
Royal Swiss HY-4401DS
Beste koop stoomkoker

Royal Swiss HY-4401DS

 • Drie stoommanden voor verschillende ingrediënten
 • Mandjes stapelbaar - handig bij opruimen
 • Maaltijdprogramma per stoommand apart instelbaar
 • Aroma Infuser zorgt voor extra smaak van je kruiden
 • Inhoud van 9 liter
 • Cool touch-handvat
 • Automatische warmhoudfunctie

1. Philips HD9170 stoomkoker, gekozen als beste koop

Wil je net even wat meer dan een standaard stoomkoker maar niet de hoofdprijs betalen? Dan is de Philips HD9140/91 de geschikte stoomkoker voor jou. Beschikt over de functies die je kan verwachten van een stoomkoker, zoals de tijd, de warmhoudfunctie en de automatische uitschakeling die in het apparaat zit verwerkt.

2. Russell Hobbs Cook@Home 19270-56, gekozen als beste basis stoomkoker

Als instapmodel is de Russell Hobbs een perfecte stoomkoker. Mocht het koken met een stoomkoker toch niet helemaal jouw ding zijn is er met deze goedkope versie geen man overboord. De Russell Hobbs is een eenvoudige stoomkoker, zonder features die je bij een basis model van een stoomkoker niet nodig hebt. Toch houdt dit je niet tegen om de meest lekkere creaties met deze stoomkoker op tafel te zetten.

De onderstaande tabel weergeeft de drie beste modellen uit de test. In de tabel wordt aangegeven welk model waarschijnlijk het meest geschikt is voor jouw  behoeftes. Wel zo eenvoudig, niet waar?

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Royal Swiss HY-4401DS

Royal Swiss HY-4401DS

Een complete stoomkoker die voldoet aan alle mogelijke eisen, met vaatwasserbestendige onderdelen en een grote inhoud
Russell Hobbs Cook@Home Stoomkoker
Budget

Russell Hobbs Cook@Home 19270-56

De beste stoomkoker voor een kleiner budget
WMF KitchenMini's Stoomkoker
High-end

WMF KitchenMini’s Stoomkoker

Beste stoomkoker voor wat meer luxe

Het stomen van maaltijden vindt zijn oorsprong in de Aziatische keuken en is daar nog steeds razend populair. In de Aziatische keuken pakken ze het vaak op een andere manier aan: ze gebruiken houten mandjes en stapelen deze bovenop een pan met kokend water. In grote lijnen zorgt dit voor hetzelfde effect als een stoomkoker. Een stoomkoker maakt dit hele proces echter een stuk eenvoudiger, vandaar de populariteit in het westen.

Wat is een stoommandje? Een stoommandje wordt veelal gebruikt in de Aziatische keuken – een simpele oplossing voor stomen.

In onze zoektocht naar de beste stoomkoker hebben we onze aandacht gefocust op de elektrische stoomkokers.  Het principe is hetzelfde als bij de houten stoommandjes. Onderin het apparaat wordt water gekookt dat verandert in stoom. De stoom gaat omhoog en warmt de gerechten op. Het resultaat: een heerlijke gestoomde maaltijd.

Zo kies je een goede stoomkoker

Bij het onderzoeken van de verschillende stoomkokers zijn we tot de conclusie gekomen dat er een aantal aspecten van belang zijn om een stoomkoker goed te kunnen beoordelen. We hebben tijdens het beoordelen gekeken naar de onderstaande punten.

 • Capaciteit van de stoomschalen
 • Hoeveelheid stoom per minuut
 • Vermogen van de stoomkoker
 • Materiaal stoomschalen en omhulsing
 • Prijs en kwaliteit
Hoeveelheid stoom uit een stoomkoker

Capaciteit van de stoomschalen

De capaciteit van een stoomkoker wordt vaak aangeduid in liters. Het is misschien een beetje verwarrend maar de capaciteit heeft dus niets te maken met hoeveel water die er in de stoomkoker kan worden gedaan. Ook kan er meestal worden gesteld dat hoe meer stoomschalen er bij de stoomkoker zitten, hoe groter de inhoud is.

Prijs van een stoomkoker

Hoeveelheid stoom

Sommige fabrikanten geven aan hoeveel stoom de stoomkoker per minuut produceert. Hoe hoger dit getal is, hoe meer voedsel er gegaard kan worden. Als je van plan om veel te stomen, dan is het belangrijk dat je hierop let bij het kopen van een stoomkoker.

Vermogen

Het vermogen gaat logischerwijs gepaard met de maximale hoeveelheid stoom die kan worden gemaakt binnen een minuut. Gezien lang niet alle fabrikanten aangeven hoeveel stoom er kan worden geproduceerd is dit een mooie vervangende maatstaf.

Capaciteit van een stoomkoker

Materiaal

Stoomkokers zijn te vinden van diverse soorten materiaal. De meeste zijn echter gemaakt van kunststof of rvs (roest vrij staal). Een stoomkoker van rvs zal over het algemeen duurder zijn dan een stoomkoker van kunststof. Naast dat kunststof een goedkopere uitstraling heeft merk je dit ook in de duurzaamheid en de prijs van het product.

Vermogen en stroomverbruik van een stoomkoker

Prijs

De prijs is voor veel mensen een belangrijke eigenschap van het product. Stoomkokers worden al snel ervaren als dure producten omdat je voor een degelijke stoomkoker al snel 100 euro betaald. Ter vergelijking, dit is een stuk goedkoper dan de volledige pannenset die je anders aan zou moeten schaffen, bovendien vervang je hiermee ook apparaten als een eierkoker, rijstkoker, stomer voor babyvoeding of in sommige gevallen een warmhoudplaat.

Materiaal van een stoomkoker

Bediening

De meeste stoomkokers bevatten twee bedieningsknoppen. De eerste knop heeft als functie het instellen van de temperatuur en de tweede knop dient ervoor om de stoomtijd in te stellen. Bij goedkopere modellen komt het weleens voor dat deze maar een knop hebben. Dit is dan vaak omdat er maar een stand aanwezig is voor de temperatuur. Logischerwijs is een knop dan voldoende. Bedenk echter wel dat er dan ook een aantal functionaliteiten vervallen. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om gerechten warm te houden zonder dat deze te ver worden doorgestoomd.

Top 3 beste stoomkokers

Eerder in deze review hebben we al drie modellen belicht. Hieronder zullen de uitgebreide reviews van deze drie stoomkokers te lezen zijn. Elke stoomkoker is uitgezocht met een bepaald budget en doeleinde in gedachte, want niet iedereen heeft dezelfde eisen en wensen.

De drie onderstaande stoomkokers zijn gerangschikt van beste koop, het beste basismodel en het meest luxe model.

 • Drie stoommanden voor verschillende ingrediënten
 • Mandjes stapelbaar - handig bij opruimen
 • Maaltijdprogramma per stoommand apart instelbaar
 • Aroma Infuser zorgt voor extra smaak van je kruiden
 • Inhoud van 9 liter
 • Cool touch-handvat
 • Automatische warmhoudfunctie
 • Aangeraden voor de handafwas
 • Groot en neemt extra ruimte in
Royal Swiss HY-4401DS

Royal Swiss heeft met hun stoomkoker eindelijk weer een moderne stoomkoker op de markt gebracht. Waar de oudere modellen toch qua functionaliteiten en ontwerp flink wat achterliepen, is de Royal Swiss Stoomkoker een stoomkoker die niet alleen een moderne uitstraling heeft, maar ook erg handig in gebruik is.

Elke mand is apart instelbaar

Met een strak en modern uiterlijk is de Royal Swiss Stoomkoker geen mismatch in de meeste keukens. Met maar liefst drie stoommanden van  is het mogelijk om in een keer een volledige maaltijd te bereiden. In elk mandje is het mogelijk om een onderdeel van een gerecht te bereiden.

Elke schaal is apart instelbaar. Zo begin je vaak met de schaal waarvan de inhoud het langst nodig heeft om te bereiden. Zo blijf je doorgaan totdat de inhoud van alle mandjes bereid is. Het resultaat: een heerlijke complete maaltijd zonder al te veel moeite.

De Royal Swiss Stoomkoker zal zelf aangeven wanneer de volgende schaal kan worden geplaatst. Erg handig, zo hoef je niet zelf de tijd in de gaten te houden, dat doet de stoomkoker voor je.

Vis, vlees en groente snel klaar

Met de Royal Swiss Stoomkoker heb je de mogelijkheid om zowel vis, vlees en groente te stomen. De zogenoemde TurboBoost functie van Philips zou ervoor moeten zorgen dat het eten sneller is bereid. Het eten is inderdaad snel klaar, maar we zien weinig verschil met de concurrentie.

Het grootste nadeel dat we met deze stoomkoker van Philips hebben ondervonden is het feit dat je deze toch met de hand moet afwassen. De schalen zelf zijn niet van de allerhoogste kwaliteit, waardoor de vaatwasser deze zou kunnen beschadigen.

Conclusie: de stoomkoker van Philips is een aanrader

Met een goede prijs tot kwaliteitverhouding is de Royal Swiss Stoomkoker een grote upgrade met het verouderde model. De problemen die het oude model ondervond zijn opgelost en het resultaat is een goed presterende stoomkoker met een modern uiterlijk.

  Op voorraad. Voor 15:00 uur besteld, dinsdag in huis via bol voor €37.99
  • Mandje voor het stomen van rijst.
  • Grote capaciteit
  • Voordelige koop
  • Lekbakje voor het opvangen van water
  • Relatief snel kalkophoping op verwarmingselement
  Budget
  https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/Russell-Hobbs-Cook@Home.jpg

  De Russel Hobbs Cook@Home is een van de meest eenvoudige stoomkokers op de markt. Dit apparaat heeft alle voordelen van een stoomkoker in zich. Deze stoomkoker behoudt namelijk de maximale voedingsstoffen en vitamines van alle ingrediënten die je gebruikt voor je gerechten.

  Dankzij de drie opstapelbare stoomschalen heeft deze stoomkoker een totale capaciteit van 9 liter. Door de grote capaciteit stoom je de maaltijden snel en eenvoudig voor het hele gezin. Naast alleen groente, vlees en vis kun je met deze koker ook nog eens rijst stomen. Hiervoor heeft dit apparaat namelijk een apart mandje, wel zo handig.

  Daarnaast is de stoomkoker eenvoudig schoon te maken. Met twee vulopeningen, een pijler voor het waterniveau is de stoomkoker eenvoudig bij te vullen en weet je altijd precies hoeveel water er in zit. Ook bevat de Russell Hobbs een timer, door het gebruik van de timer zijn je gerechten altijd perfect gaar en wordt het vlees niet te snel droog omdat het er te lang in heeft gezeten.

   Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis via bol voor €40.99
   • Warmhoudfunctie van 40 minuten
   • Vooraf ingestelde programma's
   • Eenvoudig water vanaf buiten toevoegen
   • Geschikt voor 2 tot 3 personen
   • Kleine formaat neemt weinig ruimte in
   • Hogere prijs
   • Slechts twee verschillende manden
   High-end
   https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/08/WMF-KitchenMinis-Stoomkoker.jpg

   WMF staat vooral bekend voor haar hoge kwaliteit pannen en kookgerei. Met de KitchenMini’s serie introduceert WMF keukenapparaten van een kleiner formaat. Perfect voor kleinere keukens en huishoudens. De KitchenMini’s serie van WMF legt haar focus op drie belangrijke punten:

   • Ruimte: Het besparen van ruimte in de keuken
   • Milieubewust: het gebruik van minder energie
   • Kwaliteit: gemaakt van Cromargan® 18/10 roestvrij staal

   Klein formaat doet niet onder

   Met een wat kleiner formaat verwacht je wellicht wat minder. WMF heeft met haar stoomkoker bewezen dat klein ook zeker fijn kan zijn. Het handige formaat van de WMF stoomkoker zorgt ervoor dat deze niet snel in de weg staat in de keuken. Doordat de stoomkoker wat kleiner van stuk is kan deze ook makkelijker worden opgeborgen in de keukenkasten.

   De handvaten van de stoomkoker worden niet heet, waardoor deze makkelijk te verplaatsen is.

   Met de WMF KitchenMini’s stoomkoker is het niet enkel mogelijk om vlees, vis en groente te stomen. Dankzij het porseleinen opzetstuk is het ook mogelijk om bijvoorbeeld vlaaien en puddingen te bereiden. Niet voor iedereen interessant, maar voor de wat thuiskok die wat meer uit de stoomkoker wilt halen is het zeker het overwegen waard.

    Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis via bol voor €136.31

    Reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

    Geef een reactie:

    Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.