Beste waterkokers van 2018

Laatst bijgewerkt op 21 april 2018 door Maaike
Beste Waterkokers van 2018

Een waterkoker kan je al voor weinig op de kop tikken. De kans is dan echter groot dat je dan elk jaar opnieuw naar de winkel mag gaan om een nieuw model aan te schaffen; goedkope waterkokers hebben vaak geen lange levensduur. Onze test waarin we meer dan 20 verschillende modellen hebben overwogen heeft duidelijk gemaakt dat de Philips Avance HD9384/20 momenteel het beste model is op de markt. De vele mogelijkheden maken het een duidelijke winnaar als het aankomt op het klaarmaken van thee en van babyvoeding.

Niet iedereen verwacht het uiterste van een waterkoker. Als je op zoek bent naar een waterkoker van goede kwaliteit maar niet teveel wilt uitgeven, dan is de Russell Hobbs Oxford een goede keus. Wil je naast kwaliteit toch iets meer? Dan is de Russel Hobbs Precision Control perfect: deze waterkoker houdt het water maar liefst 40 minuten warm. Dan hoef je een keer geen zorgen te maken als je er na een halfuur achter komt dat je van plan was thee te gaan drinken.

Philips Avance HD938420 Waterkoker Review

Beste keus: Philips Avance HD9384/20

De perfecte waterkoker voor iedere liefhebber van thee door de verschillende temperatuurinstellingen. Philips spant de kroon der waterkokers door veiligheid met eenvoud te verenigen.

Philips Avance HD9384/20 – Beste koop voor theeliefhebbers

Thee is meer dan een zakje in het water dompen. Als liefhebber van thee weet je dat smaken van verschillende soorten thee beter tot hun recht komen in bepaalde temperaturen. Philips weet dit in ieder geval wel. Met de Philips Avance waterkoker heb je de keuze uit 5 verschillende temperaturen, van 40° tot 100°, waardoor de waterkoker naast thee ook perfect voor bijvoorbeeld babyvoeding.

Bij een waterkoker van dit kaliber verwachten we natuurlijk veel functionaliteiten. Uiteraard beschikt de Philips over een warmhoudfunctie om het water op de juiste temperatuur te houden. Een van de grootste pluspunten is dat de waterkoker erg eenvoudig te bedienen is. Niet alleen de knoppen zijn intuïtief, maar de waterkoker kan makkelijk met één hand worden bediend. Daarnaast zit er een doorzichtbare strip op de koker, waarop duidelijk wordt aangegeven hoeveel water nodig is voor één, twee of drie koppen.

“De Philips is de juiste keuze als je opzoek bent naar een waterkoker voor thee met meerdere instellingen voor de temperatuur.. De mogelijkheid om het water op de juiste temperatuur warm te houden en het design waardoor de Philips met één hand veilig is vast te houden maakt het af. Philips spant de kroon der waterkokers door veiligheid met eenvoud te verenigen.”

Russell Hobbs Oxford – Basis koop van kwaliteit

In sommige gevallen verwacht je maar één ding van je waterkoker: dat deze water voor je kookt, dat dit snel gebeurt en dat er veel water in past. De Oxford beschikt niet over tientallen bijzondere functionaliteiten, maar doet precies wat je van een waterkoker verwacht. Daarnaast heeft de Oxford geen goedkoop uiterlijk in tegenstelling tot modellen die ongeveer een tientje goedkoper zijn. Het neutrale uiterlijk past in bijna elke keuken.

De Oxford kan binnen 50 seconden een kop heet water zetten, dat is precies genoeg tijd om een zakje thee te kiezen of nog even verder in de pan te roeren. Het ontwerp van de Russell Hobbs Oxford heeft ook haar pluspunten. De smalle tuit van de waterkoker zorgt ervoor dat het water eenvoudig kan worden geschonken zonder dat je morst. In deze kuik zit een uitneembare kalkfilter die kan worden schoongemaakt. Al om al, niet teveel, niet te weinig: met de Russell Hobbs kook je eenvoudig en veilig water.

“De Oxford is niet de meest goedkope waterkoker die momenteel beschikbaar is, maar heeft wel de beste prijs-kwaliteitsverhouding voor goedkopere modellen. De mogelijkheid om in minder dan een minuut heet water te zetten is een groot voordeel, en de kalkfilter is daarnaast ook een plus. De beste keus als je een simpele waterkoker zoekt.”

Russell Hobbs Precision Control – Beste koop

Russell Hobbs heeft een grote collectie aan waterkokers. De Precision doet haar naam eer aan, het is de perfecte keuze tussen budget en high-end in. Door de ingebouwde warmhoudfunctie is het niet erg als je er pas na 40 minuten achterkomt dat je water had gekookt. Je water blijft namelijk voor 40 minuten goed warm! Dit bespaart je op de lange duur zowel tijd en geld. De dubbele wand zorgt ervoor dat je niet jezelf verbrand aan de buitenkant: deze wordt namelijk niet heet. Ideaal als je kleine kinderen hebt of huisdieren die maar al te graag stiekem op het aanrecht rondlopen.

Net als de Philips, die een hogere prijs heeft, kan je de waterkoker instellen om het water tot een bepaalde temperatuur op te warmen, tussen de 60° en 100°. Perfect als je babyvoeding of een bepaalde soort thee wilt zetten. Het filtersysteem binnen de Precision Control is afneembaar, waardoor deze eenvoudig kan worden schoongemaakt. Op deze manier zorg je ervoor dat er geen kalkresten overblijven in het water wat je voor jezelf en familie gebruikt. Voor deze prijs is het duidelijk de beste koop als je op zoek bent naar een goede waterkoker.

“De Precision is de beste koop als het aankomt op waterkokers. Heeft het beste van twee werelden: geen al te hoge prijs en handige features. Je kan de temperatuur van het water zelf instellen, en dit blijft tot 40 minuten lang warm. Met de ingebouwde kalkfilter maak je je ook geen zorgen over kalkresten in het water.”

AfbeeldingProductVoor wie?Waar te koop?
iKettle waterkoker iKettle slimme waterkoker (V3) De waterkoker voor de echte nerd.
Philips Avance HD938420 Waterkoker Review Philips Avance HD9384/20 Beste keus voor de duurzame theedrinker.
Russell Hobbs Oxford Waterkoker Review Russell Hobbs Oxford Beste keus voor degene die niet teveel uit wil geven.
Russell Hobbs Precision Control Waterkoker Russell Hobbs Precision Control Beste keus voor de fanatieke theedrinkers.

Waarom een goede waterkoker van belang is

Heet water is essentieel voor in de keuken. Je gebruikt het om pasta en meer gerechten voor te bereiden. Een waterkoker is dan ook de perfecte oplossing om snel heet water klaar te zetten, zeker als je een liefhebber bent van thee of koffie. Om de perfecte kop thee of koffie te bereiden is een waterkoker met temperatuurschakelaar een must-have. De juiste temperatuur is voor koffie en voornamelijk thee van groot belang, het heeft een grote invloed op de koffiebonen en de theebladeren.

Voor mensen die op zoek zijn naar een waterkoker van goede makelij en niet alle extra features nodig hebben is het wel handig om een waterkoker te hebben met een 360° draaivoet en een dubbelzijdige wand. Dit maakt het koken van water een stuk eenvoudiger en veiliger, en is zeker een aanrader als je kleine kinderen of huisdieren hebt. Waterkokers zijn in essentie de vervanger van ouderwetse fluitketels. Ze hebben het gemak van de technologie van de afgelopen jaren en maken een stuk minder lawaai.

Waar hebben we op gelet bij onze keuze?

Waterkokers kunnen erg simpel zijn. Hoe hoger de prijs, hoe meer je er mee kan. Basismodellen hebben niet de functie om het water tot een bepaalde temperatuur op te warmen, maar het is wel van belang dat de waterkoker van goede kwaliteit is en veilig is in gebruik. Wij hebben de meest populaire waterkokers onderzocht en gekeken waarom deze waterkokers zo populair zijn.

Kenmerken van een waterkoker

Bij het onderzoeken van verschillende modellen waterkokers zijn we tot een lijst gekomen waarmee de kwaliteit tot prijsverhouding goed mee is te beoordelen. De onderstaande punten hebben we meegenomen met onze top drie beste waterkokers. Jij kan deze lijst echter ook gebruiken om te bepalen of een specifiek model waterkoker de juiste keus is.

Vermogen: Het vermogen van een waterkoker bepaald hoe snel deze het water tot koken kan brengen. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller het water tot koken kan worden gebracht. Bij het vergelijken van het vermogen moet worden gekeken naar de inhoud in liters, omdat minder water ook betekent dat deze minder vermogen nodig heeft.

Anti-kalk: Het water uit de kraan bevat kalk. Indien je wilt dat er geen kalk in je koffie of thee terecht komt, is een anti-kalk filter nodig. Deze houdt het kalk tegen bij het inschenken van het water. Anders moet je de waterkoker met de hand ontkalken.

Capaciteit: Dit geeft de inhoud aan van de waterkoker. De meeste modellen zitten rond de 1,5 liter. Echter zijn er ook kleinere modellen aanwezig van 0,5 liter waar je één of twee koppen thee mee kan zetten. Grote modellen zijn het meest handig voor gebruik in de keuken, omdat er ook water voor het koken mee kan worden verhit.

Warmhoudfunctie: Deze functie zorgt ervoor dat na het bereiken van de gewenste temperatuur het water nog een lange poos warm blijft. Dan kan jij rustig in de tussentijd nog even die laatste 5 minuten van je serie afkijken of nog snel even de pasta wegen voordat je deze gaat koken.

Instelbare temperatuur: Indien een waterkoker een temperatuurstand heeft heb je de mogelijkheid om water op verschillende temperaturen te verhitten. Perfect voor verschillende soorten thee, maar ook voor het bereiden van babyhapjes.

Droogkookbeveiliging: De meeste modellen waterkokers beschikken tegenwoordig over een zogenaamde droogkookbeveiliging. Dit zorgt ervoor dat het verwarmingselement niet kan verbranden indien er te weinig water in het reservoir zit. Daarnaast zorgt het ervoor dat de waterkoker zichzelf uitschakelt zodra het water tot het kookpunt is gekomen.

 

Waterkoker met instelbare temperatuur voor thee

Voor thee heb je heet of kokend water nodig. Hoewel dit in essentie waar is, zijn er verschillende temperaturen verbonden met verschillende soorten thee. Een te hoge temperatuur zorgt bij sommige soorten thee dat deze bijvoorbeeld bitter gaat smaken. Verschillende soorten thee komen het best tot hun recht bij een bepaalde temperatuur van het water. Als het water kookt en moet afkoelen terwijl het in een kopje zit, zorgt dit ervoor dat er zuurstof verdwijnt uit het water en dit vermindert de smaak van de thee. Het is daarom ook beter voor de smaak van de thee om in één keer de juiste temperatuur water te zetten.

Een waterkoker waarbij de temperatuur instelbaar is zorgt voor de beste ervaring van jouw thee. Zowel de Philips als de Russell Hobbs Precision Control hebben de mogelijkheid om de temperatuur in te stellen. Speciaal voor alle tea lovers hebben we een overzicht vormgegeven waarbij je duidelijk de verschillende temperaturen voor theesoorten kan zien.

Beste temperatuur voor witte, groene, oolong, kruiden en zwarte thee.
Beste temperatuur voor witte, groene, oolong, zwarte en kruidenthee.

De vier beste waterkokers

We hebben bovenaan deze guide al kort drie modellen beschreven. Hieronder zullen de uitgebreide reviews van vier van de beste waterkokers te lezen zijn. Elke waterkoker is uitgezocht met een bepaald budget en doeleinde in gedachte. Door op deze manier meerdere waterkokers te beoordelen zijn we uitgekomen op de drie beste modellen.

Waterkoker voor theeliefhebbers: Philips Avance HD9384/20

Philips Avance HD938420 Waterkoker Review

Philips Avance HD9384/20

Als je specifiek op zoek bent naar een waterkoker die geschikt is voor het zetten van verschillende soorten thee, dan is de Philips Avance de beste keuze. De vijf temperatuurstanden en de warmhoudfunctie maken dit voor jou de juiste koop.

Strak en clean design

De Philips Avance waterkoker is een strakke waterkoker met veel features die je als thee fanaat verwacht van je waterkoker. In tegenstelling tot veel andere modellen is enkel de bovenkant van het apparaat gemaakt van roestvrij staal. De rest van de buitenkant is van kunststof van een goede kwaliteit, mat en zwart. Op de waterkoker zelf zitten amper knoppen, deze zijn handig geïmplementeerd in op het dock waar je de waterkoker opzet.

Grote capaciteit en handige maataanduiding

Met een capaciteit van maar liefst 1,7 liter heb je vrijwel altijd genoeg water voor het koken van het avondeten. Het mooie van de Philips is dat de maataanduiding op twee manieren is gedaan: zowel in liters als in cups. Dit maakt het naast het koken van genoeg liter water ook nog eens eenvoudig om precies genoeg water voor een kop thee klaar te zetten. De droogkookbeveiliging zorgt ervoor dat de waterkoker niet per ongeluk kan worden beschadigd. Daarnaast is het een van de snelste waterkokers, wat ook te verwachten is voor deze prijs.

Vijf temperatuurstanden voor thee

De mogelijkheid om zelf te temperatuur in te stellen maakt de Philips een goede keuze als je meer wilt dan enkel het water tot het kookpunt brengen. Je kan kiezen uit de temperaturen 40°, 80°, 90°, 95° en 100°. Hiermee kan je water verwarmen die perfect is voor bijna elke soort thee, enkel de 75° voor witte thee mist nog. De 40° is dan weer de perfecte temperatuur voor babyvoeding. De intuïtieve temperatuurknoppen maken het kiezen van de juiste temperatuur erg simpel. De waterkoker geeft bij het bereiken van de gekozen temperatuur een geluidssignaal aan, wel zo handig!

Dubbele wand ontbreekt

Het grootste minpunt wat ons direct opviel is het feit dat de Philips niet beschikt over een dubbele wand. Een dubbele wand zorgt ervoor dat de warmte van de binnenkant niet doorstraalt naar de buitenkant, zodat de buitenkant koel blijft. Daarnaast zorgt een dubbele wand ervoor dat het water langer op de juiste temperatuur blijft. Om deze reden heeft de Philips een ingebouwde warmhoudfunctie waardoor het water tot wel 40 minuten de door jouw gekozen temperatuur behoudt. De vele features zorgen ervoor dat het missen van de dubbele wand geen groot gemis is. De Philips Avance is en blijft de juiste keuze als je op zoek bent naar een waterkoker voor thee. De temperatuurstanden, de warmhoudfunctie en het strakke ontwerp zorgen samen voor een product van hoge kwaliteit.

Plus- en minpunten

 • Temperatuur instelbaar op 40°, 80°, 90°, 95° en 100°
 • Heeft met 1,7 liter voldoende capaciteit
 • Maataanduiding zowel in liters als cups
 • Droogkookbeveiliging en kalkfilter voor de veiligheid
 • Heeft geen dubbelzijdige wand
 • De slimme waterkoker: iKettle slimme waterkoker (V3)

  iKettle waterkoker

  iKettle slimme waterkoker (V3)

  De iKettle is dé waterkoker voor de echte nerd. Deze waterkoker kan je namelijk bedienen via je mobiele telefoon. De slimme iKettle waterkoker zorgt er altijd voor dat er thee water is wanneer jij dat wilt. Met de app kan je namelijk tijden instellen, dit zorgt ervoor dat het water gekookt is wanneer jij je bed uit komt of thuis komt na een lange dag werken. Ook hoef je nooit meer bang te zijn dat je zonder thee komt te zitten, via de app die bij de waterkoker hoort kan je namelijk automatisch thee bestellen.

  Verwarmen, warm houden en terug koelen

  Naast dat deze waterkoker water kan verwarmen kan het ook water op temperatuur houden. Dit zorgt ervoor dat jouw water tot wel 40 minuten lang heet blijft, geen reden om dus direct naar de waterkoker te rennen als deze klaar is. Dan kan je je nog een keer lekker omdraaien als je in je bed ligt, of hoef je je geen zorgen te maken als je weer eens in de file staat. De iKettle is naast het verwarmen en op temperatuur houden ook in staat om water terug te koelen tot een aangename temperatuur. Ideaal voor het maken van babyvoeding of het bereiken van de ideale temperatuur voor thee.

  Grote inhoud en een strak design

  Als al deze hippe functionaliteiten jouw nog niet genoeg hebben overtuigd, dan heeft deze slimme waterkoker ook nog eens een strak design. Het apparaat is gemaakt van aluminium en heeft een stoere afwerking met zwarte onderdelen. Door de mogelijke inhoud van maar liefst 1.8 liter water is deze waterkoker niet snel leeg – als deze volledig gevuld is dan is er genoeg heet water voor maar liefst zeven koppen thee.

   

  Plus- en minpunten

 • Houdt het water op een gewenste temperatuur tot 40 minuten.
 • Je weet altijd hoeveel water er in je iKettle zit en krijgt notificaties als je deze moet bijvullen.
 • Kook of koel naar gewenste temperatuur.
 • Perfect om flesvoeding te maken.
 • Zet schema’s en alarms zodat je water gekookt wordt wanneer jij wilt.
 • Nooit meer zonder thee zitten, via de app kan automatische thee laten bestellen
 • Een van de duurdere producten op de markt
 • Snelle waterkoker: Russell Hobbs Precision Control

  Russell Hobbs Precision Control Waterkoker

  Russell Hobbs Precision Control

  De Precision Control van Russell Hobbs is een van de snelste waterkokers, zeker in deze prijsklasse. Als je een snelle waterkoker zoekt die niet alleen veilig is, maar ook enkele temperatuurstanden heeft, dan is de Precision Control de beste koop, zeker als je niet al te veel geld wilt uitgeven aan een waterkoker.

  Snelheid en veel capaciteit

  Om er zeker van te zijn dat de gekozen waterkokers naast de vele features ook snel waren, is er getest op de snelheid van het koken van water. De Precision Control verhit een halve liter water tot het kookpunt in 135 seconden. Na iets meer dan 2 minuten heb je dus een halve liter kokend water klaar staan. De capaciteit van de Precision Control is 1,7 liter. Dit is meer dan genoeg als je van plan bent om bijvoorbeeld pasta te koken. De maataanduiding van dit model is duidelijk, maar geeft het enkel aan in liters en niet in cups. Je moet dus even uitzoeken hoeveel water overeenkomt voor een goed gevulde kop voor je thee of koffie.

  Temperatuur is instelbaar vanaf 40°

  De Precision Control doet haar naam eer aan. De temperatuur is vanaf 40° te selecteren, en vanaf dat punt kan er steeds 5° worden bijgezet. Met deze instelbare temperatuurstanden zorg je eenvoudig voor de juiste temperatuur voor je thee. Een groot pluspunt, net als bij de Philips Avance, is dat de 40° perfect is om babyvoeding mee voor te bereiden. Het is naast een waterkoker voor thee dus ook nog eens goed voor jonge kinderen en baby’s.

  Dubbelwandig en warmhoudfunctie

  De dubbele wanden zorgen ervoor dat je je geen zorgen maakt over het verlies van hitte of het verbranden van je handen bij het aanraken van de buitenkant. De warmhoudfunctie is erg handig, zeker als je net als velen al snel vergeet dat je het water überhaupt ooit hebt aangezet om te koken. De Precision Control houdt het water tot wel 40 minuten op de door jouw gekozen temperatuur. Russell Hobbs heeft voor een goede prijs een waterkoker weten te produceren die ook nog eens veel functionaliteiten bevat. De functionaliteiten die in de Precision Control zitten verwerkt zijn dan ook niet enkel hebbedingetjes, ze maken het leven een stuk makkelijker. Enkel het ontwerp scheen niet bij iedereen in de smaak te vallen, maar gelukkig is dat een persoonlijke keus.

  Plus- en minpunten

 • Temperatuur instelbaar vanaf 40°, vanaf dan per 5°
 • Warmhoudfunctie houdt je water 40 minuten op de juiste warmte
 • Grote capaciteit van 1,7 liter
 • Snelle waterkoker
 • Dubbelwandig en warmhoudfunctie
 • Heeft geen luxe uitstraling
 • Goedkope waterkoker van kwaliteit: Russell Hobbs Oxford

  Russell Hobbs Oxford Waterkoker Review

  Russell Hobbs Oxford

  Een waterkoker hoeft niet duur te zijn, zeker als je niet op zoek bent naar extra functionaliteiten zoals een warmhoudfunctie en instelbare temperaturen. Een van de goedkopere modellen van Russell Hobbs, de Oxford, is de beste keus als je een goedkope waterkoker zoekt maar niet teveel uit wilt geven. Kwaliteit krijg je echter wel, en dat maakt de Oxford zo een goede koop.

  Goedkoop maar van goede kwaliteit

  Hoewel de Oxford in vergelijking met de andere twee modellen in een stuk lagere prijsklasse valt, betekent dit niet dat deze er goedkoop uitziet. De waterkoker is in vergelijking met veel andere goedkopere modellen gemaakt van metaal, en niet van kunststof. Daarnaast is de Oxford ook zeker niet een langzame waterkoker. De waterkoker kan binnen minder dan 2 minuten een halve liter water koken. Als je juist op zoek bent naar de snelste waterkoker, dan is de Philips Avance HD9384/20 de beste keus. De Oxford heeft echter wel een snelkookfunctie voor één kop: binnen 50 seconden heb je dan genoeg water voor een kop thee.

  Geen poespas maar een strak ontwerp

  Geen warmhoudfunctie en je kan de waterkoker enkel gebruiken om water te laten koken. Het is dus niet mogelijk om water op verschillende temperaturen op te warmen. Het ontwerp van de Oxford maakt het een betere keuze dan andere goedkopere modellen. Het is eenvoudig om te schenken met de Oxford en het strakke ontwerp vertelt niks over de goedkope prijs. De buitenkant van de Oxford wordt bij het koken van water echter wel behoorlijk warm, waardoor je niet te lang met een blote huid de buitenkant wilt aanraken. Het ruime handvat zorgt ervoor dat je niet eenvoudig je vingers verbrand bij het inschenken van water.

  Kalkfilter zorgt voor een snelle schoonmaak

  De ingebouwde kalkfilter is uitneembaar. Dit zorgt ervoor dat de kalkfilter eenvoudig en snel is schoon te maken. Doordat de kalkfilter uitneembaar is maak je deze in een mum van tijd schoon. Met behulp van de kalkfilter hoef je je geen zorgen te maken dat er kalk wordt geschonken.

  Plus- en minpunten

 • De Oxford kookt het water snel
 • Uitneembare kalkfilter voorkomt kalk in het water
 • Kalkfilter is eenvoudig schoon te maken
 • Lage prijs voor een goede kwaliteit
 • Geen warmhoudfunctie
 • Geen instelbare temperaturen
 • De wand wordt erg warm als het water kookt