Mini vriezers

Mini vriezer: 5x de beste mini vriezers van 2023 uit de test

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 4 juli 2022

Wil je graag wat extra vriesruimte, maar heb je geen plek voor zo’n grote vrieskast? Dan is een mini vriezer een goede keuze. Ze zijn klein, compact en bieden net dat beetje extra vriesruimte waar je naar op zoek bent. In deze koopgids krijg je advies van de expert over waar je op let bij de aanschaf van een goede mini vriezer en wat de beste modellen uit de test zijn.

Beste koop van 2024
Zanussi ZFX31401WA
Beste mini vriezer voor op de bar

Zanussi ZFX31401WA

 • Nieuw energielabel E
 • Aanpasbare draairichting deur
 • Bewaartijd bij stroomuitval: 17 uur
 • Baropzet met hendel aan de onderkant

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Zanussi ZFX31401WA

Zanussi ZFX31401WA

Voor vriesfanaat bij de bar
Liebherr GX 823-21

Liebherr GX 823-21

Beste kleine vrieskastje voor all-round invriezen
Bosch GIV11AFE0

Bosch GIV11AFE0

Voor de inbouw vriesfanaat
Tomado TFM4401W

Tomado TFM4401W

Bosch GIV21AFE0

Bosch GIV21AFE0

Voor iedereen die opzoek is naar een goede inbouw mini-vriezer

Hoe kies je een goede mini vriezer?

Zoals de naam al zegt is een mini vriezer, ook wel een mini diepvries of vrieskastje genoemd, een vrieskast met een klein formaat. Ze zijn vaak niet hoger dan 80 cm en hebben een inhoud tot maximaal 80 liter. Over het algemeen hebben ze dezelfde functionaliteiten als een normale vriezer, van basismodellen tot vrieskastjes die extra mogelijkheden bieden.

Zo heb je ook kleine vrieskastjes met veel meer mogelijkheden, zoals No-Frost en Low-Frost, een laag geluidsniveau en modellen die extra energiezuinig zijn. Op deze functionaliteiten zullen we verderop in deze koopgids uitgebreid terugkomen.

Waarvoor gebruik je een mini vriezer?

Een mini diepvries is ideaal als je net even iets meer vriesruimte nodig hebt. Misschien heb je op dit moment helemaal geen vriesvak of alleen een klein vakje dat is ingebouwd in de koelkast. Met een mini vriezer heb je ruimte om bijvoorbeeld een pizza, doos met ijsjes, een zak fruit en een aantal porties eten in te vriezen. Zo geeft een mini vriezer je net even een beetje meer ruimte om dingen in te vriezen, zonder dat het apparaat zelf heel veel ruimte in beslag neemt.

Een mini vriezer is bijvoorbeeld ideaal in een studentenkamer, een seniorenwoning of in een grotere familietent. Daar heb je over het algemeen weinig ruimte, maar hoe handig is het om een portie eten in te vriezen, wat koelementen dat een andere dag nog prima van pas kan komen.

Of wat dacht je van op de bar, om de Jägermeister, limoncello of andere drank ijskoud te houden tijdens een feestje? Zo zie je maar dat een mini diepvries vele mogelijkheden kent en door het kleine formaat erg praktisch is.

Waar let je op bij de aanschaf van een mini vriezer?

Zoals we eerder al even hebben laten vallen zijn er verschillende opties en mogelijkheden als het aankomt op een kleine vrieskastjes. Maar niet alle modellen zijn van dezelfde opties en mogelijkheden voorzien. Daarom zetten we hieronder alle functionaliteiten op een rijtje, zodat je zelf kunt bepalen welke jij graag terug ziet in de mini diepvries van je keuze.

Functionele temperatuur

De functionele temperatuur heeft niets te maken met hoe koud de vriezer zelf wordt, maar met de omgevingstemperatuur waar de mini vriezer geplaatst kan worden. Een vriezer kan namelijk afslaan wanneer deze in een omgeving wordt geplaatst waar de temperatuur lager is dan 10 graden. Dit kan bijvoorbeeld zijn in een garage of in een schuur waar er geen verwarming is of deze simpelweg niet aan staat.

Wil je de mini diepvries juist graag in een omgeving zetten waar het ‘s winters kouder dan 10 graden (buiten in de schuur of kelder) kan worden? Let dan goed op of de vriezer hiervoor bestand is.

No-Frost en Low-Frost

Een mini vriezer die is voorzien van No-Frost hoef je zelden tot nooit te laten ontdooien, omdat er geen ijsvorming ontstaat in de vriezer. Naast No-Frost heb je ook Low-Frost vriezers. Deze hoef je slechts 1 a 2 keer per jaar te laten ontdooien. Is de vriezer niet voorzien van een no-frost of low-frost functie, dan zal je de vriezer zeker eens per kwartaal, maar soms vaker, moeten laten ontdooien om de ijsvorming uit de vriezer weg te krijgen. Belangrijk om te weten is dat ijsvorming niet persé slecht is, want dit zorgt voor een betere isolatie en voor lagere energiekosten per jaar. Bij een mini-vriezer weegt het voordeel van No- en Low-Frost vaak op tegen de kosten, omdat de inhoud een stuk lager ligt dan bij bijvoorbeeld een grote vrieskist.

Geluidsniveau

Het geluidsniveau zal vooral belangrijk zijn wanneer de mini diepvries in een kleine ruimte wordt geplaatst, zoals een studentenkamer of een seniorenappartement. Het geluidsniveau wordt uitgedrukt in decibel en hoe stiller de vriezer, hoe lager het aantal decibel. Voor mini vriezers worden de volgende geluidsniveaus gehanteerd om een stille, gemiddelde en goed hoorbare vriezer aan te duiden:

 • Stil: 37 dB of lager
 • Gemiddeld: 38 t/m 40 dB
 • Goed hoorbaar: 41 dB en hoger

Energielabel van mini vriezers

Door de EU is een nieuw energielabel ontwikkelt. Want door de technologische vooruitgang vielen de meeste elektrische apparaten in de meest zuinige energieklassen van het oude energielabel (A+++ tot A+). Om hier meer duidelijkheid in te brengen, is het nieuwe energielabel ontwikkelt, waarbij de labels met ‘+’ zijn weggevallen en zijn vervangen door letters. In onderstaande tabel kun je het oude label en het nieuwe label vergelijken.

Oude energielabel Nieuwe energielabel A+++ A A++ B A+ C A D B E C F D G

Mini vriezers hebben vaak een nieuw energielabel ‘E’ of ‘F’. In het nieuwe energielabel staat dit dus gelijk aan B of C van het oude label en is het apparaat nog steeds vrij energiezuinig.

Inhoud

De inhoud van de diepvries geeft aan hoe groot de mini vriezer van binnen is. De inhoud verschilt enorm per model en zo zijn er mini vriezers met een inhoud van 30L, maar ook met een inhoud van 80L. Hoe groter de inhoud, hoe meer je erin kwijt kunt.

Ga voor jezelf na wat je in de vriezer wil bewaren en hoeveel inhoud je dan nodig hebt in de vriezer. Een te kleine vriezer is natuurlijk niet praktisch, want je bent juist op zoek naar extra vriesruimte. Maar een grotere diepvriezer verbruikt meer energie en als je de ruimte niet gebruikt is dat weer zonde van de energie.

Extra functies

Tot slot zijn er nog een aantal extra functies die een kleine vriezer kan hebben. Hieronder zullen we ze kort allemaal kort toelichten.

Snelvriesfunctie. Dit wordt ook wel de supervries functie genoemd, en zorgt ervoor dat je zelfs warm eten binnen no-time kunt bevriezen, zonder dat de andere inhoud van de vriezer ontdooit.

Alarm als de deur open staat. Als de deur langer dan een bepaalde tijd open blijft staan gaat er een alarm af. Vaak is dit een piep die net zo lang door blijft gaan totdat de deur weer is gesloten. Dit kan voorkomen dat de inhoud per ongeluk ontdooit als je niet doorhebt dat je de deur niet goed hebt afgesloten.

Soft-close deur. Dit soort deur maakt geen herrie als je de vriezer dicht doet, zelfs niet als je deze met een klap dicht gooit.

Veelgestelde vragen

Wat is de beste mini vriezer?

Onze keuze als beste mini vriezer is de Liebherr GX 823-21. Hoewel het niet het meest energiezuinige kleine vrieskastje is, zijn de jaarlijkse kosten niet veel hoger dan energiezuinigere modellen maar krijg je hier wel handige functionaliteiten voor terug. Zo is de Liebherr geschikt voor omgevingstemperaturen van -15 graden, beschikt deze over een Low-Frost functie, een handig display en een snelvriesfunctie.

Hoeveel stroom verbruikt een mini vriezer?

Een mini vriezer verbruikt gemiddeld tussen de 150 en 200 kWh per jaar. Afhankelijk van je contract betaal je een bepaald bedrag per kWh, zo kan je berekenen aan de hand van het energielabel wat je per jaar gemiddeld kwijt bent aan aan energiekosten. Niet ieder energiecontract is hetzelfde, waardoor je zeker in 2022 het beste van tevoren kan controleren hoeveel je per kWh betaald.

Wat zijn de populairste en betrouwbare merken?

Mini vriezers zijn nog niet hele ruim beschikbaar in Nederland en er zijn dan ook minder merken die deze extra compacte vrieskastjes verkopen. Betrouwbare merken die mini vriezers verkopen zijn o.a. Bosch, Zanussi en Liebherr. Ga je een stapje groter naar een tafelmodel vriezer, die gemiddeld 100-120 liter aan inhoud ondersteunen, dan is het aanbod qua merken en modellen direct een stuk ruimer.

Top 4 beste mini vriezers

Met bovenstaande informatie kun je aan de slag om jouw ideale mini vriezer te vinden. Maar je kunt ook nog even verder lezen in onze top 4, om te zien of daar niet iets tussen staat voor je. Dat maakt de zoektocht nog makkelijker en sneller! Hieronder zetten we dus een aantal mini vriezers op een rijtje die behoren tot de top 4 van het moment.

 • Nieuw energielabel E
 • Aanpasbare draairichting deur
 • Bewaartijd bij stroomuitval: 17 uur
 • Baropzet met hendel aan de onderkant
 • Geluidsniveau 43 dB
 • Niet geschikt voor een koude schuur of garage
 • Geen low-frost functie
Zanussi ZFX31401WA

De Zanussi ZFX31401WA is een ideale mini vriezer om op een bar te plaatsen. De vriezer is ingedeeld in twee plateaus, maar je kunt het middelste plateau er ook uithalen om één groot vriesvak te creëren. Hierdoor kun je er flessen sterke drank in kwijt die op vriestemperatuur het lekkerst smaken.

Deze mini diepvries maakt met 43 dB meer geluid dan de meeste andere mini vriezers in deze lijst, maar in een bar zal dat niet voor al te veel problemen zorgen. De draairichting van de deur kun je overigens aanpassen en de hendel zit aan de onderkant voor makkelijke toegang.

  • Nieuw energielabel B
  • Aanpasbare draairichting deur
  • Low-frost functie
  • Geluidsniveau 39 dB
  • Open deur alarm
  • Alarm na stroomstoring
  • Uitneembare lades
  • Bewaartijd bij stroomuitval: 18 uur
  • Niet geschikt voor een koude schuur of garage
  Liebherr GX 823-21

  Met de Liebherr GX 823-21 haal je een complete mini vriezer in huis. Het is van alle toeters en bellen voorzien, zoals een alarm als de deur open blijft staan en zelfs als er een stroomstoring is geweest. Ook kun je de draairichting van de deur aanpassen en kun je kiezen om lades of plateaus te gebruiken om je etenswaren in te vriezen.

  Met een inhoud van 68L kun je aardig wat kwijt in deze vriezer. De inhoud komt namelijk ongeveer overeen met twee boodschappentassen. Het is dus geen enkel probleem om een paar pizza’s in te vriezen. Daarbij is deze mini vriezer ook vrij stil met een geluidsniveau van maximaal 39 dB. Hierdoor kun je deze vriezer rustig in een studio of in een tent plaatsen.

   • Nieuw energielabel E
   • Aanpasbare draairichting deur
   • Low-frost functie
   • Geluidsniveau 36 dB
   • Open deur alarm
   • Alarm na stroomstoring
   • Bewaartijd bij stroomuitval: 21 uur
   • Niet geschikt voor een koude schuur of garage
   • Niet energiezuinig
   Bosch GIV11AFE0

   De mini inbouw vriezer van Bosch is zeer geschikt voor IKEA keukens, maar past natuurlijk ook in de keukenkastjes van andere keukens. Het scharnier werkt deur op deur, dus wanneer je het keukenkastje openmaakt, maak je tegelijkertijd de vriezer open.

   Met een inhoud van 72L is dit een van de grotere mini vriezers. Je hebt dan ook drie lades om eten in op te bergen. De low-frost functie zorgt ervoor dat je deze mini diepvries niet vaker dan twee keer per jaar hoeft te ontdooien en dat scheelt dus weer in onderhoud.

   Het geluidsniveau is verrassend laag, slechts 36 dB, waardoor je van deze vriezer geen geluidsoverlast zal hebben. Je kunt zelf kiezen naar welke kant je de deur laat openen en er zitten alarmen op voor als de deur open blijft staan en voor als de stroom eraf is geweest.

    • Nieuw energielabel E
    • Draairichting deur: rechts
    • Bewaartijd bij stroomuitval: 15 uur
    • Geluidsniveau 40 dB
    • Niet geschikt voor een koude schuur of garage
    • Geen low-frost functie
    Tomado TFM4401W

    Met een inhoud van 31L is deze Tomado TMF4401W is ideaal voor mensen die graag net even wat extra vriesruimte willen. Het zeer compacte formaat kun je vrijwel overal kwijt. Je kunt er met gemak een brood en nog twee of drie maaltijden in kwijt en misschien is er dan zelfs nog plek over voor een doosje met ijsjes.

    De vriezer heeft geen no-frost of low-frost functie, waardoor je hem regelmatig moet ontdooien om hele erge ijsvorming tegen te gaan.

     • Met low-frost functie
     • Scharnier werkt deur op deur
     • Kan links- en rechtshandig worden gemonteerd
     • Inhoud van 96 l
     • Geluidsniveau van 36 dB
     • Bewaartijd bij stroomuitval: 22 uur
     • Niet erg energiezuinig
     • Geen luchtcirculatie
     Bosch GIV21AFE0

     De mini inbouw vriezer van Bosch is zeer geschikt voor IKEA keukens, maar past natuurlijk ook in de keukenkastjes van andere keukens. Het scharnier werkt deur op deur, dus wanneer je het keukenkastje openmaakt, maak je tegelijkertijd de vriezer open.

     Met een inhoud van 96L is dit een van de grotere mini vriezers. Je hebt dan ook drie lades om eten in op te bergen. De low-frost functie zorgt ervoor dat je deze mini diepvries niet vaker dan twee keer per jaar hoeft te ontdooien en dat scheelt dus weer in onderhoud. En wanneer de stroom uitvalt blijft deze vriezer nog zo’n 22 uur koel voordat alles begint te ontdooien.  Het enige nadeel aan deze mini vriezer is het energielabel, de Bosch GIV21AFEo heeft een E label.

     Het geluidsniveau is verrassend laag, slechts 36 dB, waardoor je van deze vriezer geen geluidsoverlast zal hebben. Je kunt zelf kiezen naar welke kant je de deur laat openen en er zitten alarmen op voor als de deur open blijft staan en voor als de stroom eraf is geweest.


      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.