logo
Reviews
Beste koelelementen voor de koelbox en koeltas

De beste koelelementen van 2020

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 24 juli 2020

De zomer staat weer voor de deur en de temperaturen stijgen naar de tropische kant. De perfecte gelegenheid voor een dagje strand, fietsen of wandelen. Tijdens zo’n warme zomerdag is het natuurlijk wel erg lekker om een koud drankje te nuttigen of je lunch wat langer vers te houden. Dan komt een koeltasje erg goed van pas. Zeker wanneer de inhoud extra lang koud en vers blijft met een of meerdere koelelementen.

In deze koopgids zullen we uitleggen waar je precies op moet letten bij het aanschaffen van een koelelement, er zit namelijk nog heel wat verschil tussen de een of de ander. Tot slot zullen we ook een top 5 van beste koelelementen op een rijtje zetten om de keuze van de aanschaf van een goed koelelement nog makkelijker te maken.

Beste koop van 2020
Gio’Style Mini Koelelementen
De beste koelelementen voor in een lunchbox

Gio’Style Mini Koelelementen

  • Compact formaat
  • Snel gekoeld

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Gio’Style Mini Koelelementen

Gio’Style Mini Koelelementen

Onze keuze voor koelelementen voor in de lunchbox
Igloo MaxCold Koelmat

Igloo MaxCold Koelmat

Onze aanrader als koelelementen voor in de koeltas
Campingaz M30 Freezepack
Beste koop

Campingaz M30 Freezepack

Onze aanrader als de koelelementen echt lang koud moeten blijven.
Bierkoeler

Bierkoeler

Onze aanrader als je een bierkrat écht goed koud wilt krijgen - de Bierkoeler!
Leuke koelelementen flamingo cactus ananas

Com-Four Tropical 3-pack

Onze aanrader als je op zoek bent naar een collectie leuke koelelementen

Waarom zou je een koelelement aanschaffen?

Je kunt toch ook gewoon ijs in je koelbox doen, zal je wellicht denken. Jazeker, dat kan en dit zal de inhoud van de koelbox of koeltas ook zeker een tijdje koel houden. Echter, water gaat op den duur smelten, waardoor er een plas onderin de koelbox vormt. In een koeltas lekt het water er waarschijnlijk zelfs doorheen, waardoor alles eromheen ook nat wordt.

Dat water onderin de koelbox zorgt voor een hoop rommel en wanneer je boterhammen niet goed afgesloten zaten, kun je wel vaarwel tegen zeggen tegen je lunch. Water blijft overigens ook opwarmen, waardoor het op een gegeven moment zelfs warm kan worden in de koelbox in plaats van koud.

Een koelelement is dus simpelweg een stuk handiger en geeft veel minder rommel. Aan het einde van de dag leg je het koelelement gewoon weer in de vriezer, om het direct weer klaar te maken voor het volgende gebruik.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van koelelementen?

Koelelementen hebben een aantal onderlinge verschillen. Zo zijn er koelelementen ontworpen voor speciale doeleinden of juist voor multifunctioneel gebruik. Hieronder zullen we nog meer eigenschappen bespreken waar je rekening mee kunt houden tijdens de aanschaf van een koelelement.

Vaatwasmachine bestendig of met de hand afwassen

Wanneer je thuis een vaatwasser hebt is het wellicht een idee om vaatwasmachinebestendige koelelementen aan te schaffen. Mocht er iets in de koeltas hebben gelekt, dan zet je ze na gebruik gewoon even in de afwasmachine om ze gemakkelijk en grondig te reinigen. Dan weet je zeker dat ze de volgende keer niet plakken of beschimmeld zijn.

Vulmateriaal – water of koelvloeistof

Er zijn twee verschillende soorten koelelementen wanneer het aankomt op het materiaal waarmee ze zijn gevuld. Er zijn namelijk koelelementen die je zelf kunt vullen met water. Vervolgens draai je de dop erop, leg je ze in de vriezer en de volgende dag zijn ze klaar voor gebruik. Let er wel goed op dat de dop goed dichtgedraaid zit, anders kun je de vriezer gaan ontdooien.

Er zijn echter ook koelelementen waar al een vloeistof in zit wanneer je ze koopt. Dit is een speciale vloeistof die beter bestand is tegen warmte. Deze koelelementen zullen dus langer bevroren blijven en ook langer de inhoud van een koelbox of koeltas koud houden. Daarbij zijn deze koelelementen beter warmtebestendig, waardoor ze nooit echt warm zullen worden. Water daarentegen zal al snel de temperatuur van de omgeving aannemen en je koeltas op een gegeven moment wellicht zelfs op gaan warmen in plaats van verkoelen.

Formaat – dikkere elementen blijven langer koud

De koeltijd is natuurlijk erg belangrijk voor een koelelement, je wil immers dat deze de inhoud van de koelbox zo lang mogelijk koud houdt. Dit heeft vooral te maken met de grootte en de dikte van het koelelement. Hoe compacter het formaat, hoe korter deze koel zal blijven. Ook is, zoals we zojuist hebben uitgelegd, de vulling van het koelelement bepalend.

Verder kun je de koeltijd van een koelelement verlengen door er meerdere te gebruiken. Wanneer je twee koelelementen in een koelbox plaats in plaats van één, zullen ze minder snel opwarmen, omdat ze elkaar nog een tijdje koel houden.

Daarnaast is het natuurlijk prettig om te weten hoe lang het koelelement nodig heeft om volledig te bevriezen. Hier geldt uiteraard het tegenovergestelde. Hoe compacter het koelelement, hoe sneller deze volledig bevroren is.

Een vrij groot, maar wat dunner koelelement is een ideale tussenweg. Deze zijn toch vrij snel gekoeld en houden de inhoud van de koelbox ook vrij lang koel. Echter, zal een groot en dikker koelelement de inhoud langer koel houden.

Doel – waar gebruik je de elementen voor?

Alvorens een koelelement aan te schaffen is het handig om te bedenken waarvoor je deze precies wil gebruiken. Is dit voor in een grote koelbox of voor in een kleine koeltas? Of misschien wel voor in een lunchbox, wijnkoeler of bierkrat?

Wanneer je het doel voor ogen hebt kun je het formaat gaan bepalen. Het heeft namelijk weinig zin om een grote koelbox proberen te koelen met een klein koelelementje dat eigenlijk voor een lunchbox bestemd is. Maar andersom zal een groot koelelement niet eens in je lunchbox passen.

Vorm

Ook de vorm is handig om rekening mee te houden. De meeste koelelementen zijn rechthoekig, maar er bestaan ook ronde koelelementen of zelfs flexibele. Ronde koelelementjes zijn ideaal voor in een wijnkoeler en een flexibel koelelement kun je ergens helemaal tussen zetten of ergens omheen wikkelen, omdat deze helemaal mee vormt.


Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.

Specificatie Gio’Style Mini Koelelementen Igloo MaxCold Koelmat Campingaz M30 Freezepack Bierkoeler Com-Four Tropical 3-pack
Afmetingen inclusief verpakking 22,2 x 7,5 x 6,6 cm (lxbxh) 10 x 15 x 20 cm (lxbxh) 3,5 x 20 x 25 cm (lxbxh) 32 x 26 x 6 cm (lxbxh)
Artikelnummer 6700199 25079 8821628 Onbekend
Gewicht 284 g 1 kg 1 kg 120 g
In de doos 6 Stuks 1x Koelmat met 88 cubes 1 koelelement 1 x De bierkoeler ijsblok
Vaatwasserbestendig Nee Nee Ja Ja