Beste koelelementen voor de koelbox en koeltas

De beste koelelementen van 2023

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 29 december 2021

De zomer staat weer voor de deur en de temperaturen stijgen naar de tropische kant. De perfecte gelegenheid voor een dagje strand, fietsen of wandelen. Tijdens zo’n warme zomerdag is het natuurlijk wel erg lekker om een koud drankje te nuttigen of je lunch wat langer vers te houden. Dan komt een koeltasje erg goed van pas. Zeker wanneer de inhoud extra lang koud en vers blijft met een of meerdere koelelementen.

In deze koopgids zullen we uitleggen waar je precies op moet letten bij het aanschaffen van een koelelement, er zit namelijk nog heel wat verschil tussen de een of de ander. Tot slot zullen we ook een top 5 van beste koelelementen op een rijtje zetten om de keuze van de aanschaf van een goed koelelement nog makkelijker te maken.

Beste koop van 2024
Gio’Style Mini Koelelementen
De beste koelelementen voor in een lunchbox

Gio’Style Mini Koelelementen

 • Compact formaat
 • Snel gekoeld

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Gio’Style Mini Koelelementen

Gio’Style Mini Koelelementen

Onze keuze voor koelelementen voor in de lunchbox
Igloo MaxCold Koelmat

Igloo MaxCold Koelmat

Onze aanrader als koelelementen voor in de koeltas
Campingaz Freezpack M20

Campingaz Freezpack M20

Onze aanrader als de koelelementen echt lang koud moeten blijven.
DL IJsblok - Bierkrat Koeler

DL IJsblok – Bierkrat Koeler

Onze aanrader als je een bierkrat écht goed koud wilt krijgen - de Bierkoeler!
Enjoy Summer koelelementen

Enjoy Summer koelelementen

De leukste koelelementen om te gebruiken voor een dagje strand of een lekkere middag in de tuin

Waarom zou je een koelelement aanschaffen?

Je kunt toch ook gewoon ijs in je koelbox doen, zal je wellicht denken. Jazeker, dat kan en dit zal de inhoud van de koelbox of koeltas ook zeker een tijdje koel houden. Echter, water gaat op den duur smelten, waardoor er een plas onderin de koelbox vormt. In een koeltas lekt het water er waarschijnlijk zelfs doorheen, waardoor alles eromheen ook nat wordt.

Dat water onderin de koelbox zorgt voor een hoop rommel en wanneer je boterhammen niet goed afgesloten zaten, kun je wel vaarwel tegen zeggen tegen je lunch. Water blijft overigens ook opwarmen, waardoor het op een gegeven moment zelfs warm kan worden in de koelbox in plaats van koud.

Een koelelement is dus simpelweg een stuk handiger en geeft veel minder rommel. Aan het einde van de dag leg je het koelelement gewoon weer in de vriezer, om het direct weer klaar te maken voor het volgende gebruik.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van koelelementen?

Koelelementen hebben een aantal onderlinge verschillen. Zo zijn er koelelementen ontworpen voor speciale doeleinden of juist voor multifunctioneel gebruik. Hieronder zullen we nog meer eigenschappen bespreken waar je rekening mee kunt houden tijdens de aanschaf van een koelelement.

Vaatwasmachine bestendig of met de hand afwassen

Wanneer je thuis een vaatwasser hebt is het wellicht een idee om vaatwasmachinebestendige koelelementen aan te schaffen. Mocht er iets in de koeltas hebben gelekt, dan zet je ze na gebruik gewoon even in de afwasmachine om ze gemakkelijk en grondig te reinigen. Dan weet je zeker dat ze de volgende keer niet plakken of beschimmeld zijn.

Vulmateriaal – water of koelvloeistof

Er zijn twee verschillende soorten koelelementen wanneer het aankomt op het materiaal waarmee ze zijn gevuld. Er zijn namelijk koelelementen die je zelf kunt vullen met water. Vervolgens draai je de dop erop, leg je ze in de vriezer en de volgende dag zijn ze klaar voor gebruik. Let er wel goed op dat de dop goed dichtgedraaid zit, anders kun je de vriezer gaan ontdooien.

Er zijn echter ook koelelementen waar al een vloeistof in zit wanneer je ze koopt. Dit is een speciale vloeistof die beter bestand is tegen warmte. Deze koelelementen zullen dus langer bevroren blijven en ook langer de inhoud van een koelbox of koeltas koud houden. Daarbij zijn deze koelelementen beter warmtebestendig, waardoor ze nooit echt warm zullen worden. Water daarentegen zal al snel de temperatuur van de omgeving aannemen en je koeltas op een gegeven moment wellicht zelfs op gaan warmen in plaats van verkoelen.

Formaat – dikkere elementen blijven langer koud

De koeltijd is natuurlijk erg belangrijk voor een koelelement, je wil immers dat deze de inhoud van de koelbox zo lang mogelijk koud houdt. Dit heeft vooral te maken met de grootte en de dikte van het koelelement. Hoe compacter het formaat, hoe korter deze koel zal blijven. Ook is, zoals we zojuist hebben uitgelegd, de vulling van het koelelement bepalend.

Verder kun je de koeltijd van een koelelement verlengen door er meerdere te gebruiken. Wanneer je twee koelelementen in een koelbox plaats in plaats van één, zullen ze minder snel opwarmen, omdat ze elkaar nog een tijdje koel houden.

Daarnaast is het natuurlijk prettig om te weten hoe lang het koelelement nodig heeft om volledig te bevriezen. Hier geldt uiteraard het tegenovergestelde. Hoe compacter het koelelement, hoe sneller deze volledig bevroren is.

Een vrij groot, maar wat dunner koelelement is een ideale tussenweg. Deze zijn toch vrij snel gekoeld en houden de inhoud van de koelbox ook vrij lang koel. Echter, zal een groot en dikker koelelement de inhoud langer koel houden.

Doel – waar gebruik je de elementen voor?

Alvorens een koelelement aan te schaffen is het handig om te bedenken waarvoor je deze precies wil gebruiken. Is dit voor in een grote koelbox of voor in een kleine koeltas? Of misschien wel voor in een lunchbox, wijnkoeler of bierkrat?

Wanneer je het doel voor ogen hebt kun je het formaat gaan bepalen. Het heeft namelijk weinig zin om een grote koelbox proberen te koelen met een klein koelelementje dat eigenlijk voor een lunchbox bestemd is. Maar andersom zal een groot koelelement niet eens in je lunchbox passen.

Vorm

Ook de vorm is handig om rekening mee te houden. De meeste koelelementen zijn rechthoekig, maar er bestaan ook ronde koelelementen of zelfs flexibele. Ronde koelelementjes zijn ideaal voor in een wijnkoeler en een flexibel koelelement kun je ergens helemaal tussen zetten of ergens omheen wikkelen, omdat deze helemaal mee vormt.

 • Compact formaat
 • Snel gekoeld
 • Compact en dus ook sneller warm
Gio’Style Mini Koelelementen

Deze handige kleine koelementen van Gio’Style zijn ideaal voor in je lunchbox. Door het compacte formaat zijn ze in no time gekoeld en passen ze gemakkelijk in je lunchbox om je boterham met kip langer vers te houden.

Doordat deze elementen rond zijn, kun je ze ook gemakkelijk onderin een wijnkoeler leggen. Dan kun je extra lang genieten van een gekoeld glaasje wijn.

  • Makkelijk vormbaar
  • Groter formaat
  • Snel bevroren
  • Blijft niet heel lang gekoeld
  Igloo MaxCold Koelmat

  Deze Igloo MaxCold Koelmat is ideaal voor in iedere koeltas of koelbox. Doordat de vloeistof is verdeeld over 88 blokjes wordt het niet een groot blok. Je kunt deze koelmat dus gemakkelijk ergens omheen wikkelen of tussenin zetten.

  Doordat de vloeistof verspreid is over kleine compartimenten is de koelmat erg snel bevroren. Daartegenover staat wel dat de kleine compartimenten ook sneller opwarmen en dus is deze koelmat een prima optie als extra koelelement in een grote koelbox. Maar wanneer je echt een lange dag weg wil en je drankjes gekoeld wil houden, kun je beter voor een ander koelelement kijken.

   • Blijven extra lang koud
   • Vaatwasmachinebestendig
   • Groot formaat
   • Herbruikbaar
   • Voedselveilig materiaal
   • Geschikt voor voedsel, drankjes en medicatie
   • Duurt lang voordat het gehele element compleet koud is
   Campingaz Freezpack M20

   Het duurt wellicht even voordat dit grote koelelement volledig bevroren is, maar dan houdt het de inhoud van je koelbox wel echt langdurig koud. De vloeistof is op waterbasis en niet giftig, dus mocht het koelelement gaan lekken is er niets aan de hand. Ook andersom is er niets aan de hand. Want wanneer de inhoud van de koelbox gaat lekken en het koelelement vies wordt, zet je het gewoon in de vaatwasser en is hij zo weer schoon.

   Dit koelelement is natuurlijk geschikt om voedsel en drankjes te koelen in een koeltas of koelbox, maar ook zeker geschikt voor het koel houden van medicatie tijdens een dagje weg. Bovenal is het product herbruikbaar. Doe de Campingaz koelelementen na gebruik even in de vaatwasser en ze zijn weer zo goed als nieuw. Het enige nadeel van deze koelelementen is dat het best wel lang duurt voordat ze compleet bevroren zijn. Maar wanneer ze volledig koel zijn en je al gekoelde producten in een koele omgeving vervoert, gaan deze koelelementen makkelijk de hele dag mee.

    • Komt in leuke cadeau verpakking
    • Past perfect op ongeveer alle bierkratten
    • Houdt je biertjes ijskoud
    • Aan te raden om de bierkrat van te voren al te koelen zodat het ijs de biertjes echt koud kan houden
    DL IJsblok – Bierkrat Koeler

    Deze bierkoeler is echt ideaal om je bierkrat te koelen. De vorm kun je vullen met water en in de vriezer leggen. Wanneer het ijsblok helemaal bevroren is kun je de mal omdraaien waardoor deze perfect op je gevulde bierkratje past. Zo blijven je biertjes lekker koud, zelfs als je ze ergens mee naartoe neemt. Het ijsblok gaat ongeveer 4 uur mee.

    Het makkelijke van deze koeler is dat je hem kunt blijven hergebruiken, maar je hoeft de vorm zelf niet mee op pad hoeft te nemen. Dus als het blok ijs gesmolten is en dus niet meer koelt, zit je ook niet met materialen die je mee terug naar huis hoeft te nemen. De mal past bovendien in elke vriezer. Wel wordt aangeraden om van te voren de bierkrat te koelen zodat het ijs de biertjes écht koud kan houden!

     • Leuke kleuren
     • Ideaal voor een middagje weg met koele drankjes
     • Snel bevroren
     • Herbruikbaar
     • Minder geschikt om veel te koelen, meer geschikt ter decoratie of om een enkel drankje gekoeld te houden
     Enjoy Summer koelelementen

     Deze vrolijke koelelementen in de vormen van een Ananas houden de inhoud van je koelbox niet alleen koud, maar vrolijken de boel ook een beetje op. Ideaal voor een heerlijk dagje strand met lekkere drankjes.

     Ze zijn van redelijk formaat en met zijn drieën houden ze de inhoud van je koelbox een aardig tijdje koud. Mocht je echt je drinken en eten goed gekoeld willen houden, dan zijn deze vrolijke figuren misschien niet geheel geschikt. Wil je een paar (al koele) drankjes koel houden, dan zijn deze figuren juist wel geschikt.  Doordat ze niet heel dik zijn, zijn ze ook vrij snel bevroren en kun je ze na een nachtje in de vriezer al gebruiken.


      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.