Beste warmtepompdroger

Warmtepompdroger: 4x de beste warmtepompdrogers uit de test van 2023

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 26 september 2022

Warmtepompdrogers zijn drogers waarmee je je kleding kunt drogen. Ze werken net iets anders dan de traditionele droger die de meeste mensen in huis hebben. Toch zitten er vele voordelen aan het hebben van een warmtepompdroger. Warmtepompdrogers zijn namelijk erg energiezuinig. Wel doen ze langer over het drogen van je kleding. Verder maken ze relatief weinig lawaai en zijn er meer en betere programma’s om je kleding te beschermen. Warmtepompdrogers drogen bovendien op een lagere temperatuur, dit zorgt ervoor dat je kleding minder snel beschadigt.

Beste koop van 2024
AEG T8DE95EW 8000 serie
Beste warmtepompdroger voor een groot gezin

AEG T8DE95EW 8000 serie

  • Energielabel A++
  • AbsoluteCare met speciale trommelbewegingen
  • Startuitstel
  • ProTex trommel & ProSense technologie
  • Tien droogprogramma’s
  • Omkeerbare deur

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
AEG T8DE95EW 8000 serie

AEG T8DE95EW 8000 serie

Voor wie de beste warmtepompdroger zoekt voor een middelgroot tot groot huishouden
Miele TSJ 663 WP

Miele TSJ 663 WP

Voor wie een warmtepompdroger zoekt met allerlei opties en functies
Frilec Koblenz 8700 Twp-3

Frilec Koblenz 8700 Twp-3

Voor wie een degelijke warmtepompdroger zoekt die doet wat hij moet doen
Beko DS73311bxbd

Beko DS73311bxbd

Voor kleine gezinnen die een warmtepompdroger zoeken

Wat doet een warmtepompdroger?

Een warmtepompdroger vangt als het ware vocht uit je kleding op in een reservoir. Deze zitten bijna altijd aangesloten op de waterafvoer van je huis. Via een slang wordt de opgevangen condens uit de droger afgevoerd. Bij de traditionele wasdrogers wordt de hete lucht die tijdens dit proces wordt gebruikt, ook afgevoerd. Bij de warmtepompdroger wordt deze lucht behouden en steeds opnieuw gebruikt. Dit maakt het apparaat zuiniger en daardoor milieuvriendelijker dan de normale condensdroger.

Een warmtepompdroger droogt op lagere temperaturen. Hierdoor kun je al je was in één keer drogen in plaats van kleur bij kleur en soort bij soort. De programma’s van de warmtepompdroger duren wel langer dan bij de normale drogers. Dit komt door de lagere temperatuur. In de gehele cyclus wordt er minder energie gebruikt.

Hoe werkt een warmtepompdroger?

Zoals net vermeld vangt een warmtepompdroger vocht uit je kleding op in een reservoir. Hierbij wordt hete lucht gebruikt in combinatie met een koelmiddel. De pomp in het apparaat zet het koelmiddel om van gasvorm naar vloeibare vorm. Hierbij komt een hoop warmte vrij. Deze warmte lucht verwarmt de luchtstroom naar de trommel waar de kleding is. Tijdens het drogen komt er vervolgens vochtige lucht vrij uit het natte wasgoed.

Het koelmiddel zorgt ervoor dat deze lucht gekoeld wordt. Hierdoor ontstaat er condens en deze wordt afgevoerd naar het reservoir.

Er blijft dan droge lucht achter. Deze kan in de droger blijven en hergebruikt worden. Wanneer deze lucht weer langs de natte kleding in de droger zelf komt, wordt deze weer opgewarmd en bevochtigd. Vervolgens komt deze lucht weer in de warmtepomp ruimte. Hier wordt het proces weer herhaald. De lucht hoeft dus niet meteen te worden afgevoerd, maar blijft in gebruik.

Wat zijn de voordelen van een warmtepompdroger?

Een warmtepompdroger is dus beter voor het milieu omdat het de lucht hergebruikt. Hierdoor wordt het niet steeds afgevoerd en nieuwe lucht aangetrokken. Ondanks dat het droogproces langer duurt, wordt er minder energie gebruikt.

Minder energiegebruik is natuurlijk ook weer beter voor de energierekening. Het scheelt dus geld.

Ook is het beter voor kleding en andere textielstoffen beter om gedroogd te worden op een lagere temperatuur. De warmtepompdroger zorgt er dus voor dat kleding langer mooi blijft én langer mee gaat. Verder gaat de afvoer via het reservoir of via de waterafvoer. Dit is dus gewoon vergelijkbaar met een normale droger.

Kostenbesparing

De aankoop van een warmtepompdroger is vaak wel duurder dan wanneer je een normale condensdroger koopt. Op de langere termijn is de aankoop van een warmtepompdroger wel veel goedkoper, dankzij het lage energieverbruik.

Een warmtepompdroger verbruikt ongeveer de helft minder aan elektriciteit in vergelijking met een condensdroger. Veel warmtepompdrogers hebben een A, B of C. Deze hebben de laagste totale kosten wanneer je dit op de lange termijn berekend. Dit zijn de nieuwe labels die sinds 1 maart van 2021 zijn ingevoerd. Wanneer je ongeveer 2-3 keer per week wast, ben je met een warmtepompdroger goedkoper uit als je dit vergelijkt met een condensdroger met energielabel B.

Waar let je op bij de aanschaf van een warmtepompdroger?

Allereerst is het belangrijk dat je voor jezelf een budget bepaalt. Zo weet je in welk prijssegment je kunt gaan zoeken. Ook is het handig om van te voren de beschikbare ruimte op te meten. Op deze manier weet je hoe groot het apparaat maximaal kan zijn.

Tussen de warmtepompdrogers onderling zitten ook nog veel verschillen, in aanschafprijs, grootte maar ook in energieverbruik en snelheid. Zo is de meest zuinige warmtepompdroger ongeveer vijf keer zuiniger dan de minst zuinige warmtepompdroger op de markt.

Warmtepompdroger zijn dus energiezuinig, maar niet bepaald snel. Toch kun je tijd besparen door een snellere machine te kopen. De snelste warmtepompdroger is al snel 30 minuten eerder klaar met het programma dan de langzaamste.

Top 4 beste warmtepompdrogers

De keuze voor een warmtepompdroger kan best lastig zijn, vooral met zoveel modellen op de markt. Elk model heeft zijn eigen voor en nadelen. Hieronder lichten we vier modellen uit waarmee hopelijk de keuze iets makkelijker wordt gemaakt.

De beste keuze met de meeste handigheidjes, de best betaalbare warmtepompdroger, onze aanrader warmtepompdroger voor een kleiner gezin en de beste warmtepompdroger voor een groot gezin. De keuzes zijn gebaseerd op testen en reviews van consumenten én experts zoals o.a. de Consumentenbond.

  • Energielabel A++
  • AbsoluteCare met speciale trommelbewegingen
  • Startuitstel
  • ProTex trommel & ProSense technologie
  • Tien droogprogramma’s
  • Omkeerbare deur
  • Niet met een app te bedienen
AEG T8DE95EW 8000 serie

De AEG warmtepompdroger is de ideale warmtepompdroger voor een grote gezin. Het apparaat heeft een A++ energielabel en een laadvermogen van 9 kilo. 

De AEG heeft een AbsoluteCare systeem waardoor je kleding op de juiste manier wordt gedroogd. Je stelt in welke stof je gaat drogen en de AEG warmtepompdroger droogt de stof op de juiste trommelbeweging en de beste droogtemperatuur. Hierdoor blijft je kleding ook beter beschermd.

Ook kreukt je kleding minder door dat de AEG warmtepompdroger gebruik maakt van de ProTex-trommel. Deze trommel draait in beide richtingen en dit zorgt voor een betere luchtstroming waardoor kleding minder kan kreuken. Verder beschikt de trommel over ProSense technologie. Dit zijn vochtigheidssensoren die er voor zorgen dat het programma voortijdig wordt gestopt wanneer het wasgoed droog is. 

Daarnaast beschikt de AEG T8DE95EW 8000 serie over startuitstel. Hierdoor kun je de droger aanzetten maar gaat het apparaat op een later tijdstip pas aan. Ook heeft de AEG een omkeerbare deur. De scharnier van de deur zit zowel links als rechts. Het handvat kan ook op vier verschillende posities worden geïnstalleerd. Hoe en waar je droger ook staat, je kunt er altijd goed bij.

Op het digitale display zie je wanneer het droogprogramma van start gaat en ook wanneer deze klaar is. De AEG warmtepomp beschikt over tien verschillende droogprogramma’s; beddengoed, zijde, wol, outdoor en nog vele andere. Er zit altijd wel een droogprogramma bij voor jouw kleding.

Conclusie

De warmtepompdroger van AEG is geschikt voor grotere gezinnen. Het apparaat heeft een laadvermogen van 9 kilo en heeft daarnaast ook tien soorten droogprogramma’s. Voor elke soort kleding is er wel een droogprogramma. Verder heeft de AEG ook startuitstel, een ProTex trommel, AbsoluteCare en ProSense technologie om je kleding te beschermen zodat het langer mee gaat. 

    • Kleding wordt op een veilig manier gedroogd
    • Bedienbaar met app
    • Energie efficiënt (A+++ label)
    • Met automatische trommelverlichting
    • 19 droogprogramma’s
    • Kreukbeveiliging
    • Hoge condensatie-efficiëntie
    • Geen stoomfunctie
    Miele TSJ 663 WP

    De warmtepompdroger van Miele is de meest luxe droger die je van alle gemakken voorziet. Wasgoed drogen wordt met dit apparaat een leuk klusje.

    Het apparaat beschikt over 19 droogprogramma’s waaronder overhemden, jeans, finish wol, delicate stoffen. Elk programma heeft zijn eigen hitte en trommelbeweging zodat jouw wasgoed er op de beste mogelijke manier uitkomt. Ook heeft de Miele warmtepompdroger een vulgewicht van 9 kilo. 

    De trommel van de Miele TSJ 663 heeft een honingraatstructuur. Hierdoor ontstaan er luchtkussentjes en wordt je wasgoed niet beschadigd. Dit zorgt ook weer voor minder kreuk vorming waardoor kleding makkelijker te strijken is en het langer mee gaat.

    Verder kun je het apparaat verbinden met het internet. Je kunt op deze manier via een app zien hoe het er met de warmtepompdroger voorstaat. Is het droogprogramma bijna afgelopen of ben je het vergeten aan te zetten? Met de app kun je dit zien. 

    Verder heeft de Miele warmtepompdroger een warmtewisselaar die beschermd wordt door een goed filtersysteem. Hierdoor hoef je deze niet te reinigen. Ook beschikt de Miele TSJ 663 over een addload-functie. Wanneer het droogprogramma al bezig is kun je vergeten wasgoed alsnog toevoegen.

    Conclusie

    De Miele TSJ 663 is de meest luxe warmtepompdroger die je in alle gemakken voorziet. Het apparaat heeft een groot vulgewicht van maar liefst 9 kilo. Verder is de Miele bedienbaar per app, heeft het 19 droogprogramma’s en bovendien een add load-functie.

      • Goede prijs-kwaliteit verhouding
      • Zuinige droger met A++ energielabel
      • Uitstelbare start
      • Opvangreservoir zit onder de droger
      • Tien droogprogramma’s
      • Niet te bedienen met een app
      • Minder geschikt voor kwetsbare stoffen
      Frilec Koblenz 8700 Twp-3

      De Frilec Koblenz is een warmtepompdroger met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Het apparaat heeft geen luxe functies maar doet wat het moet doen, op een goede manier. 

      De Frilec warmtepompdroger heeft een mooi digitaal display. Wanneer het apparaat aanstaat kun je via dit display het programma kiezen. Wanneer er een droogprogramma draait kun je zien hoelang het nog doet voordat het wasgoed klaar is. Op dat moment geeft de droger een geluidssignaal.

      Verder heeft de Frilec Koblenz 10 verschillende droogprogramma’s, van katoen, snel, koud tot opfrissen en synthetisch. Op deze manier kun je dus ongeveer al je wasgoed op een goede manier drogen. Je kleding zal niet snel beschadigen. 

      Verder heeft het apparaat een laadvermogen van acht kilo. Ondanks dit hoge laadvermogen heeft het apparaat een A++ energielabel. Dit houdt in dat de Frilec Koblenz 8700 Twp-3 maar weinig energie verbruikt. Dit is goed voor het milieu maar ook goed voor de portemonnee. 

      Ook kun je met deze warmtepompdroger de start van het droogprogramma uitstellen. Bijvoorbeeld wanneer je wilt dat het apparaat pas gaat draaien wanneer je net weg bent. Het opvangreservoir zit onder op de droger. 

      Conclusie

      De Frilec Koblenz 8700 Twp-3 is de warmtedroger met de beste kwaliteit-prijsverhouding. Het apparaat heeft geen luxe functies maar wel 10 verschillende droogprogramma’s. Verder heeft het apparaat een laadvermogen van 8 kilo en wordt alles mooi weergegeven op een digitaal display. Bovendien heeft de Frilec warmtepompdroger een A++ energielabel en dat is weer goed voor het milieu en de portemonnee.

        • Met trommelverlichting
        • Met vochtigheidssensor
        • A+ energielabel
        • Transparante deur
        • 10 jaar garantie op de motor
        • Kleding beschermt tegen krimpen
        • Startuitstel
        • Kan als lawaaierig worden ervaren
        Beko DS73311bxbd

        De Beko DS73311bxbd is een warmtepompdroger die goed geschikt is voor een klein tot middelgroot gezin. Het apparaat heeft een laadvermogen van 7 kilo en kan door de RVS behuizing tegen een stootje. 

        Verder heeft de Beko warmtepompdroger een vochtigheidssensor. Wanneer deze sensor merkt dat de was al eerder droog is dan het programma is afgelopen, stopt het programma alsnog. Dit zorgt ervoor dat droogbeurten nooit langer duren dan nodig. Ook scheelt dit weer in energiekosten. Bovendien heeft het apparaat een A+ energielabel. 

        Ook heeft het apparaat startuitstel, waardoor je de droger aan kunt zetten en deze pas later gaat draaien. Op het digitale scherm kun je zien welke programma’s je kiest en hoe lang een programma nog ongeveer duurt. 

        Wanneer je de trommel opent gaat automatisch de trommelverlichting aan. Hierdoor kun je goed zien of je al het wasgoed uit de Beko warmtepompdroger hebt gehaald. Doordat de warmtepompdroger werkt op een lagere temperatuur, komen er minder kreukels in je kleding. Ook is je kleding beter beschermt en gaat het langer mee.

        Conclusie

        De Beko DS73311bxbd warmtepompdroger is geschikt voor een klein tot middelgroot gezin door het laadvermogen van het  apparaat. Dit is namelijk 7 kilo. De Beko warmtepompdroger heeft een vochtigheidssensor, startuitstel en trommelverlichting. Bovendien heeft het apparaat een A+ energielabel.

          Wat is een warmtepompdroger?

          Met een warmtepompdroger kun je kleding drogen op een energiezuinige manier. Het apparaat droogt je kleding op een lagere temperatuur, hierdoor duurt het wat langer maar maakt het apparaat ook minder geluid en kost het minder energie.

          Wat zijn de nadelen van een warmtepompdroger?

          Het grootste nadeel van een warmtepompdroger is de aanschafprijs. Deze ligt aanzienlijk hoger dan normale wasdrogers. Wel verdien je het aankoopbedrag weer terug door de lage energiekosten. Daarnaast duurt het drogen een stukje langer.

          Heb je voor een warmtepompdroger een afvoer nodig?

          Nee, dit komt omdat warmtepompdrogers het water opvangen in een reservoir. Dit heet het condensreservoir en moet na elke droogbeurt worden geleegd. Wel kun je eventueel de droger aansluiten op de waterafvoer door middel van een afvoerslang.

          Wat is de levensduur van een warmtepompdroger?

          De levensduur van de gemiddelde warmtepompdroger ligt tussen de 10 en 12 jaar. Je kunt deze levensduur verlengen door een warmtepompdroger van goede kwaliteit aan te schaffen, het apparaat goed te onderhouden en door deze niet te zwaar te beladen.

          Is een warmtepompdroger energiezuinig?

          Ja, een warmtepompdroger is een energiezuinige oplossing om kleding te drogen. Wanneer je een warmtepompdroger vergelijkt met een energielabel C wasdroger, bespaar je al 50% van de energie.

          Wat is het verschil tussen een warmtepompdroger en een condensdroger?

          De warmtepompdroger blaast vochtige lucht door de wastrommel. Deze lucht wordt weer opgevangen en hergebruikt. Op deze manier wordt de kleding gedroogd. Bij een condensdroger wordt de lucht vanuit de wastrommel naar buiten geblazen. De lucht wordt dus eenmalig gebruikt. Hierdoor is de was in een condensdroger wel sneller droog, maar kost dit meer energie.


          Reacties

          Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

          Geef een reactie:

          Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.