Beste grote familie tent

De beste familietenten van 2023

Joost  •  Laatst bijgewerkt op 23 december 2021

Kamperen in het bos in een grote familietent. De prachtige herinneringen die hier ontstaan zullen ons altijd bijblijven. Met de familie op vakantie gaan is een groot avontuur. De reis naar het onbekende of juist het jaarlijkse bezoek aan de vaste camping. Met de familie ben je al snel met meerdere personen. Met een grote familietent kan je toch met z’n allen op dezelfde plek slapen. Fijn als je extra ruimte wil of het fijn vind dat de kinderen dichtbij liggen te slapen.

Beste koop van 2024
De Waard Boomvalk 4P
Robuuste katoenen tent met een iconisch ontwerp

De Waard Boomvalk

 • technisch katoen
 • stormvast
 • veel hoogte ruimte
 • gescheiden slaapcabines
 • grote ramen

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
De Waard Boomvalk 4P

De Waard Boomvalk

Voor de familiekampeerder
Jack Wolfskin Travel Lodge RT

Jack Wolfskin Travel Lodge RT

Voor de kampeerder die een ruime en gemakkelijke familietent zoekt
Robens Cabin 600

Robens Cabin 600

Voor de kampeerder die een handige familietent zoekt
Coleman Kobuk Valley 4

Coleman Kobuk Valley 4

Voor de familiekampeerder die een ruime tent zoekt.
Kampa Wittering 4P

Kampa Wittering 4P

Voor de familiekampeerder die een ruime tent zoekt

Kamperen met een familie tent

Wanneer je op de camping staat wil je het zo leuk mogelijk hebben. De vakantie is het moment waar je naartoe geleefd hebt. En hierbij wil je natuurlijk de beste tent hebben. Een tent waar jij met je hele familie comfortabel in kunt slapen en die je overal met je mee naartoe kunt nemen. Je hoeft alleen nog maar een geschikte camping te vinden. De vrijheid om te gaan waar je het wilt en overal je kamp op te slaan. Dit is de vrijheid van het kamperen met een goede tent.

De ideale familietent

De ideale tent maakt kamperen een stuk aangenamer. Je hebt ruimte om er comfortabel in te slapen, een leefgedeelte waarin teruggetrokken kan worden en voldoende bescherming tegen onstuimig weer. Daarnaast kun jij je tent opzetten daar waar jij het wilt, hoe jij het wilt.

Kortom, je tent is meer dan alleen een slaapplek. Het is het perfecte onderkomen voor tijdens een familievakantie.

Waar let je op bij het kopen van een goede familietent?

Om de perfecte tent te vinden is het belangrijk goed voor ogen te hebben hoe jij je tent gaat gebruiken. We hebben een overzicht gemaakt waarin we de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje hebben gezet. Hiermee vind jij de ideale familietent.

1. Weersomstandigheden en klimaat

Niet alle tenten zijn geschikt voor alle weersomstandigheden. Het is belangrijk na te gaan in wat voor weersomstandigheden je gaat kamperen. Hoewel Zuid-Europa niet altijd garant staat voor mooi weer, zijn de kansen op stortregen en wind minder dan in bijvoorbeeld Schotland.

Kijk allereerst naar de bestendigheid van je tent en of deze overeenkomt met jouw vakantieplannen.

2. Aard van je vakantie

Wat zijn je plannen voor tijdens de vakantie? Ben je van plan om de Spaanse kust af te reizen en hierbij een tal van campings aan te doen, dan is het aan te raden een tent te kiezen die licht in gebruik en eenvoudig op te zetten en af te breken is. Het gewicht heeft een grote invloed op de handzaamheid van de tent.

Sta je voor een langere tijd op dezelfde camping dan speelt het gewicht een kleinere rol en kun je voor meer comfort kiezen met een iets zwaardere tent die bijvoorbeeld meer inspanning vereist bij het opzetten.

3. Type en stijl

Er zijn verschillende typen tenten. Wil je een tent die makkelijk op te zetten is of wil je graag meer stevigheid in je tent hebben? Zoek het type tent dat past bij jouw wensen.

Tunneltenten zijn een type tent waarbij het frame omhoog gehouden wordt door meerdere bogen. Dit type tent is vaak makkelijk opgezet en licht in gebruik. Al lever je wel iets in op stabiliteit.

Koepeltenten zijn tenten waarbij het centrale frame door kruisende tentstokken omhoog gehouden wordt. Koepeltenten zijn er in alle soorten en maten te vinden. Over het algemeen is dit type tent stevig en licht.

Piramidetenten zijn tenten waarbij het tentdoek omhoog gehouden wordt door een of meerdere centrale palen. Piramidetenten kenmerken zich door de piramidevorm van de tent en zijn vaak erg stevig en degelijk in gebruik. Het voordeel van een piramidetent is de mogelijkheid om de spanning met haringen goed in te kunnen stellen. Hierdoor kunnen piramidetenten bij harde storm stevig vergrendeld worden. Dit maakt ze de meest stormvaste keuze.

Piramidetenten zijn meestal gemaakt van katoen. Dit maakt ze stevig maar zorgt er tegelijkertijd voor dat het gewicht behoorlijk is.

4. Indeling van de familietent

Je wilt natuurlijk een tent hebben waar iedereen zich comfortabel in voelt. Wil je gescheiden slaapcompartimenten of juist een groot slaapcompartiment. Kijk goed naar de indeling van de tent.

Daarnaast hebben familietenten een leefgedeelte. Je kunt kiezen om een groot gemeenschappelijk deel te hebben, een plek waar je met zijn allen kunt zitten. Dit heeft als voordeel dat jij een ruimte hebt om je terug te trekken tijdens een regenbui. Wel is het over het algemeen zo dat het gewicht van de tent behoorlijk toeneemt naarmate de omvang van de tent groter is.

Een ander punt is de hoeveelheid licht die in de tent komt. Sommige tenten beschikken nog over ramen om meer licht binnen te laten. Dit heeft al voordeel dat het de tent een ruimtelijker gevoel geeft.

5. Materiaal – katoen vs. polyester

Het materiaal van een goede familietent is erg belangrijk bij de functionaliteit. Bij grote tenten zijn er verschillende materialen die de tenten van elkaar doen onderscheiden. De meest voorkomende stoffen voor het zeil bij familietenten zijn katoen en polyester.

Bij katoenen tenten heeft het materiaal een goede ademende werking. Hierdoor is het ideaal voor tijdens warme en droge omstandigheden. Daarnaast zorgt het vooral tijdens het slapen, dat er voldoende geventileerd wordt. Hierdoor is er bijna tot geen condensvorming in de tent. Dit voorkomt op de langere termijn schimmelvorming en zorgt ervoor dat we lekker slapen.

Katoenen tenten moeten regelmatig gecoat worden om er voor te zorgen dat ze waterdicht blijven. Dit moet eens in de paar jaar gebeuren en kan eenvoudig zelf gedaan worden met een speciale spray. Daarnaast is het zo dat katoenen tenten behoorlijk meer wegen ten opzichte van polyester tenten.

Katoenen tenten zijn ideaal voor warme, droge bestemmingen. In natte bestemmingen kunnen ze niet dezelfde regenbestendigheid bieden als hun polyester variant. Daarnaast heeft een katoenen tent aanzienlijk meer tijd nodig om op te drogen.

Polyester tenten kenmerken zich door de waterdichte eigenschappen. Hiermee hoef jij je nooit zorgen te maken bij regenbuien. De stof hoeft daarnaast niet gecoat te worden en droogt snel na een regenbui. Het polyester is veel lichter en dit scheelt behoorlijk in het totaalgewicht van de tent. Wel lever je met een polyester tent in op de ventilerende werking van een tent.

Polyester tenten zijn ideaal voor regenachtige klimaten maar kunnen in warme momenten benauwd aanvoelen.

Beide materialen bieden een goede UV-bestendigheid.

Top 5 beste familietenten

We hebben de beste familietenten verkrijgbaar voor je op een rijtje gezet. De beste katoenen tent, de beste familietent met een flexibele indeling, de beste lichtgewicht familietent, de beste tent met gescheiden slaapcabines, de beste tent voor een grote familie.

Op deze manier vind jij eenvoudig de meest geschikte en beste familietent voor al jouw kampeeravonturen.

 • technisch katoen
 • stormvast
 • veel hoogte ruimte
 • gescheiden slaapcabines
 • grote ramen
 • zwaar
 • inspanning om op te zetten

Te koop op:

https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2021/04/De-Waard-Boomvalk-4P.png

De Waard Boomvalk is een prachtige vierpersoons piramidetent. Het katoenen ontwerp is stevig en staat als een huis.

Katoenen kwaliteit

Dit bedrijf maakt al 70 jaar lang naam met de productie van katoenen tenten vernoemd naar Nederlandse vogelsoorten. De Waard tenten zijn een begrip in de kampeerwereld vanwege de degelijke kwaliteit iconische tenten.

De Boomvalk bestaat uit een technisch katoen. Dit katoen is lichter maar nog altijd even sterk. Het katoen zorgt ervoor dat de tent in warmere klimaten een aangename optie is. Het katoen ademend en zorgt voor de nodige ventilatie. Bij regen is het technische katoen een waterdichte laag. Toch zal deze om de aantal jaar gecoat moeten worden om de waterbestendigheid te blijven garanderen.

Ruim binnen gedeelte dankzij hoog frame

De Boomvalk 4P is een ruime de Waard tent voor 4 personen. Het binnengedeelte wordt omhoog gehouden door een centrale tentstok met een hoogte van 235 cm. Aan beide zijden van deze tentstok is een slaapcabine. Het is mogelijk een afscheidingswand in de tent te plaatsen zodat er gescheiden geslapen kan worden. De 300 cm in de breedte geeft je voldoende ruimte om met vier personen comfortabel te kunnen slapen.

De tentstokken zijn gemaakt van een sterk staal. Hiermee staat je tent als een huis. Geen storm zal beweging krijgen als deze eenmaal staat. De tent heeft twee ramen aan de voorzijde.

  • luifel
  • aluminium stokken
  • 3 ingangen
  • tot 6 personen
  • grote ramen
  • matige ventilatie

  Te koop op:

  Jack Wolfskin Travel Lodge RT

  De Travel Lodge RT is een ruime tunneltent met drie verschillende ingangen waar je dankzij de grote luifel, comfortabel onder kunt zitten. De Travel Lodge RT beschikt over flexibele slaapcabines en je kunt hem precies zo inrichten als jij het wilt. 

  Flexibele indeling

  Het ontwerp van de Travel Lodge RT is slim. De tent komt met drie verschillende ingangen waardoor jij de inrichting helemaal naar wens kunt maken. De vooringang heeft een ruime luifel waarmee jij gegarandeerd beschut zit. De grote ramen zorgen voor veel lichtinval in de tent. Dit geeft veel ruimtelijkheid.

  Het slaapgedeelte heeft een dimensie van 235 cm in de lengte, 270 cm in de breedte en 175 cm in de hoogte. Daarnaast is het mogelijk extra slaapplekken in het leefgedeelte te creëren door een slaapcabine in dit deel te plaatsen. De slaapcabines kunnen afzonderlijk van elkaar geïnstalleerd worden. Op deze manier kun je zelf de indeling van de tent bepalen. 

  Aluminium tunnel frame

  De Travel Lodge RT is een tunneltent met een aluminium frame. Hierdoor is de tent stormvast en staat hij stevig. Zeker als je alle haringen bevestigd hebt. Het polyester buitenzeil zorgt voor een lichtgewicht, sneldrogend materiaal. Hiermee ben je niet alleen beschut tegen regen maar is de tent ook zo opgedroogd. Het polyester zorgt echter voor weinig ademing, als de tent compleet gesloten is, laat de ventilatie te wensen over.

   • lichtgewicht
   • tot 6 personen
   • snel opgezet
   • grote ramen
   • slaapruimte niet om in te staan

   Te koop op:

   Robens Cabin 600

   De Robens Cabin 600 is een eenvoudig op te zetten tunneltent. Het compacte formaat en zijn lichte gewicht maken het een ideale tent om mee van camping naar camping te gaan.

   Licht en compact

   De Robens Cabin 600 is een prachtige tunneltent die je voldoende ruimte biedt om met je familie in te overnachten. Het tunnel-frame geeft je een slaapruimte van 300 cm bij 210 cm bij 160 cm hoogte. In praktijk is dit krap voor 6 personen maar met 4 personen heb je voldoende comfort. Het slaapgedeelte kan opgedeeld worden in twee delen. Hiermee kun je dus privacy genereren in deze knusse tent.

   Het materiaal van de Cabin 600 is polyester. Hiermee is de tent snel drogend en bestendig tegen een regenbui. De aluminium stokken maken het een stormvaste tent die je bij harde wind goed zal beschermen.

   Snel opgezet

   Het opzetten van de Cabin 600 gaat snel. De tent heeft 3 ringen die makkelijk neergezet worden. De tent klik je d.m.v. een handig klikmechanisme eenvoudig vast. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is de haringen te bevestigen en de tent strak te trekken met de scheerlijnen. Met deze tent weet je zeker dat je de minimale tijd kwijt bent om hem op te zetten.

   De tent heeft een gewicht van 14,9 kg. Hiermee is deze erg handzaam ten opzichte van zijn concurrenten. De tent beschikt over een groot raam aan beide zijden.

    • Verduisterend
    • Tot wel 5 graden koeler dan buiten in de zon
    • licht in gewicht (6.5 kg)
    • Waterkolom van 4500
    • Met geïntegreerd grondzeil
    • 2 compartimenten
    • Wordt geleverd met draagtas
    • Ventilatie is niet optimaal
    Coleman Kobuk Valley 4

    De Coleman Kobuk Valley 4 koepeltent is een slim ontworpen koepeltent die dankzij de 2 aparte slaapcabines de benodigde privacy creëert. Ideaal om mee rond te trekken.

    Slim ontwerp

    De Coleman Kobuk Valley 4 is een prachtig ontworpen koepeltent. De tent weegt 6600 gram en is hiermee licht voor een vierpersoonstent. Opgevouwen is de tent super makkelijk mee te nemen in de meegeleverde draagtas.

    Het opzetten van deze tent is zo gedaan. De koepel is eenvoudig in elkaar te zetten. De tent onderscheid zich ten opzichte van de andere tenten dat het twee gescheiden slaapcabines heeft. Hiermee is deze tent ideaal voor de families die meer privacy behoeven.

    Knusse binnenruimte

    De binnenruimte is niet groot maar is voldoende om met zijn vieren te zitten, met afmetingen van 200 in de lengte, 150 in de breedte en 160 cm in de hoogte. Dit maakt de tent niet geschikt voor langere familie vakantie. De handzaamheid en zijn gewicht maken dit dan wel één van de beste tenten om te gebruiken tijdens een trekking.

    Het polyester zeil is sneldrogend. Hierdoor is het een geschikte tent voor regenachtige omstandigheden. Het grondzeil van de tent is geïntegreerd. Mocht het veel regenen is een apart grondzeil wenselijk.

     • grote ramen
     • ruim leefgedeelte
     • scherpe prijs
     • tot 6 personen
     • glasfiber stokken
     • geen luifel
     • slechte ventilatie

     Te koop op:

     Kampa Wittering 4P

     De Kampa Wittering is een lichte familietent die je veel ruimte en daglicht geeft. De familietent is makkelijk op te zetten dankzij het eenvoudige tunnelontwerp.

     Licht en ruimtelijk

     De Wittering valt op door het lichte en ruimtelijke ontwerp. De tent zorgt ervoor dat je veel daglicht hebt en is hierdoor een erg leefbare tent. De tent wordt opgezet aan de hand van 5 bogen die samen de lange tunneltent strak houden. De bogen zijn gemaakt van glasfiber waardoor ze flexibeler zijn al gaat dit wel ten koste van de stevigheid van de tent. Hierdoor staat de tent niet zo vast als de aluminium variant bij een storm.

     De afmetingen van het slaapgedeelte zijn: 220 cm in de lengte, 360 cm in de breedte en 195 cm in de hoogte. Voor een scherpe prijs heb je een ruime tent waar je genoeg ruimte hebt voor 6 personen. Het leefgedeelte biedt je veel ruimte om te kunnen ontspannen.

     Waterproof polyester

     De tent weegt 24,5 kg en is hierdoor makkelijk mee te nemen. Het buitenzeil is gemaakt van een waterproof polyester. Zo beschermt de waterwerende stof je tegen zware regenbuien. Het polyester heeft een slechte ventilerende werking en kan benauwd worden in een warme omgeving vooral omdat de tent over weinig ventilatiegaten beschikt.

      Populariteit van de grote familietent

      Kamperen met zijn allen is niet altijd makkelijk, toch is het de laatste jaren enorm toegenomen in populariteit. Hoewel veel mensen er voor kiezen om met de camper op reis te gaan, is vooral onder jonge gezinnen de familietent razendpopulair. We hoeven immers niet naar de andere kant van de wereld om de prachtigste stranden en bergen op te zoeken. Een vakantie dicht bij huis is datgene waar veel mensen voor kiezen.

      De traditionele vakantiebestemmingen zijn nog steeds populair, maar ook hier wordt dit jaar vaak de grote familietent erbij gehaald. Ieder jaar trekken een hoop vakantiegangers naar het zuiden om hier een paar weken door te brengen met familie en vrienden. Daarnaast wordt er tegenwoordig in alle windrichtingen afgereisd. Dit komt omdat kamperen bijna overal kan. Waar je ook bent, er zijn altijd wel campings te vinden, helemaal als er natuurgebieden in de buurt zijn. We raden een familietent aan als pakruimte minder uitmaakt.


      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.