Zaklampen

Zaklamp: top 5 beste zaklampen van 2023

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 27 februari 2022

Lees snel verder in deze koopgids om erachter te komen wat een goede zaklamp is, welke verschillende zaklampen er zijn en waar je op moet letten bij de aanschaf van een zaklamp. Tot slot zetten we de top vijf beste zaklampen van dit moment op een rijtje, zodat jij de juiste keuze kunt maken om voor de juiste situatie een goede zaklamp te vinden.

Beste koop van 2024
Maglite 3D-Cell Led
Beste koop zaklamp

Maglite 3D-Cell Led

 • aluminium, corrosievrij
 • spatwaterdicht
 • lichtbereik 364 meter
 • shockproof

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Maglite 3D-Cell Led

Maglite 3D-Cell Led

Voor de avonturier
Homeij compact

Homeij compact

Voor de avonturier met een krappe portomonnee
Olight S2R Baton II

Olight S2R Baton II

Voor de milieubewuste avonturier
King Mungo zaklamp

King Mungo zaklamp

Voor de professional
Olight - i3E EOS

Olight – i3E EOS

Voor de mobiele avonturier

Koopgids voor zaklampen

Wat is een zaklamp?

Een zaklamp is een lamp die je makkelijk mee kunt nemen in je hand en niet op stroom werkt. Een zaklamp werkt meestal op batterijen. Sommige batterijen zijn oplaadbaar en andere moet je op een gegeven moment vervangen. Qua prestaties zit er groot verschil, dit wordt voornamelijk bepaald door de bouwkwaliteit, de lamp en de prijs.

Waarvoor gebruik je een zaklamp?

Er zijn natuurlijk een groot aantal omstandigheden waarvoor je een zaklamp kunt gebruiken. Een van die omstandigheden is al de stroom in je huis uitvalt en je wil kunnen zien waar je loopt. Je wil natuurlijk de stroom zo snel mogelijk weer op orde krijgen en om te kunnen zien welke schakelaar je om moet zetten, is het handig om met een zaklamp bij te schijnen. Daarnaast kun je ook een zaklamp gebruiken als je ‘s avonds laat in het donker met de hond buiten loopt/ Zo ben je beter zichtbaar en kun je zelf ook goed zien waar je loopt

Daarnaast zijn er natuurlijk tal van buitenactiviteiten waarbij het handig is om een zaklamp te gebruiken zoals kamperen, vissen, scouting of een dropping activiteit. Het is ook handig om in je auto ook een zaklamp te hebben. Mocht je een keer in het donker langs de kant van de weg komen te staan kun je in ieder geval iets zien.

Welke soorten zaklampen zijn er?

Er zitten veel verschillen tussen zaklampen. Zo kunnen ze verschillen in grootte, maar ook in het soort lampjes dat ze bevatten.

De meeste zaklampen van tegenwoordig hebben LED verlichting maar er zijn ook nog zaklampen met een gloeilampje of HID lamp. LED verlichting is beter voor het milieu, is zuiniger in gebruik en geeft goed licht. Daarnaast is LED verlichting een veilige lichtbron omdat het niet warm wordt. 

Alle zaklampen geven natuurlijk licht, zodat jij de omgeving kunt zien in het donker. De meeste zaklampen hou je simpelweg in je hand, maar sommige zaklampen bieden meerdere mogelijkheden. Bij een militaire zaklamp wordt bijvoorbeeld een holster meegeleverd zodat je je zaklamp aan je riem kunt hangen, anderen bieden een hoofdband, zodat je je handen vrij kunt houden of een fietshouder. 

Naast de gewone zaklamp is er ook nog een uv-zaklamp. UV is schadelijk voor je ogen en je mag dus absoluut niet in zo’n zaklamp kijken. Deze is dan ook niet geschikt voor het dagelijks gebruik, maar meer voor specifieke doeleinden. Denk maar eens aan het bekijken van de echtheid van bankbiljetten, gaslekkages en echtheid van kunstwerken.

Waar let je op bij de aanschaf van een zaklamp?

Er zijn wat punten waar je op kunt letten bij het aanschaffen van een zaklamp. Als eerste is het handig om te bedenken waarvoor je de zaklamp wil gebruiken en wat voor jou belangrijke mogelijkheden zijn. Wil je graag de zaklamp gebruiken met het hele gezin en kleine kinderen, dan is handig om voor een zaklamp te kiezen die tegen een stootje kan.

 • Lichtsterkte en lichtopbrengst
 • Batterijen of accu
 • Waterdichtheid (IPX)
 • Bouwkwaliteit
 • Prijs

Hieronder zetten we een aantal punten op een rijtje waar je rekening mee kunt houden bij het uitzoeken van een zaklamp.

1. Lichtsterkte en lichtopbrengst

De lichtsterkte wordt ook wel lux genoemd. Hoe meer lux, hoe krachtiger het licht. Daarnaast hebben we ook nog de lichtopbrengst, dat wordt aangeven met lumen. Hoe meer lumen hoe meer licht de zaklamp geeft. Hoe hoger de lichtopbrengst of lichtsterkte, des te sneller de batterij leeg kan raken. Als je gaat kamperen heb je genoeg aan een zaklamp die 500 lumen heeft.

Waar je ook nog naar kunt kijken is hoe ver het bereik van de lichtstraal is. Als je gaat kamperen wil je graag verder voor je uit kunnen kijken en zal je meer bereik nodig hebben als met een zaklamp die je alleen voor in huis gebruikt.

Naast wit licht, wat de zaklampen meestal hebben, is er ook nog rood licht. Rood licht is beter voor je ogen en verstoort je nachtvisie minder. Daarnaast wordt het rode licht vaak ook gebruikt als je werkt met dieren. Dieren kunnen het rode licht namelijk nauwelijks waarnemen en verstoort ze dus niet.

2. Batterijen of oplaadbare accu

Vaak werkt een zaklamp op batterijen, duurdere modellen beschikken vaker over een accu. Je hebt daarbij batterijen die je kunt opladen en batterijen die je moet vervangen als ze leeg zijn. Hoe lang een batterij mee gaat ligt eraan hoe vaak je de zaklamp gebruikt en wat de lichtsterkte en lichtopbrengst is. Zaklampen met accu kan je opladen in het stopcontact of USB-kabel.

3. Waterdichtheid (IPX-waardering)

De meeste zaklampen kunnen wel tegen een beetje regen,dat aangeduid wordt als spatwaterdicht. Sommige zaklampen kunnen beter tegen regen en zijn dus volledig waterdicht. Als je de zaklamp voornamelijk in huis gebruikt, is het prima dat de zaklamp spatwaterdicht is. Wil je de zaklamp voor outdoor activiteiten gaan gebruiken, dan is het fijner als de zaklamp echt waterdicht is. Voor kamperen raden we IPX-2 of IP44 aan. Voor echte outdoor activiteiten is IPX-3, IPX-4 of IPX-5 een betere keuze.

4. Stevigheid en prijs

De stevigheid en prijs hebben met elkaar te maken. Hoe steviger en duurzamer de zaklamp is, des te duurder zal de zaklamp zijn. Bij stevigheid hoort ook de shockproof. Als je de zaklamp een keer laat vallen wil je natuurlijk niet dat hij gelijk kapot is. Sommige zaklampen kunnen daar tegen en dan zul je zien staan dat hij shockproof is.

Top 5 beste zaklampen

Hieronder zetten we de top 5 beste zaklampen voor je op een rijtje. Hopelijk maken we je zoektocht, om de juiste zaklamp te vinden, daarmee een stukje eenvoudiger.

 • aluminium, corrosievrij
 • spatwaterdicht
 • lichtbereik 364 meter
 • shockproof
 • Batterijen niet meegeleverd
Maglite 3D-Cell Led

De Maglite zaklamp heeft een mooi design en is van goede kwaliteit. Deze sterke staafzaklamp heeft een langwerpig uiterlijk. Het heeft een lichtbereik van 364 meter waardoor je de directe omgeving goed kunt verlichten. Deze staafzaklamp heeft een draaiknop om het licht van een bredere straal in een compacte lichtbundel te veranderen.

Deze staaflamp is zeer geschikt voor verschillende omstandigheden en wordt ook gebruikt door professionele inzet bij de politie en verkeersregelaars. Deze zaklamp kan tegen een stootje omdat hij shockproof is. Er gaan LR20 batterijen in deze staafzaklamp waardoor hij wel wat zwaarder aan zal voelen dan andere zaklampen.

  • spatwaterdicht
  • lichtbereik 110 meter
  • 3 standen
  • polskoord
  • voor binnen- en buiten gebruik
  • batterijen niet oplaadbaar
  Homeij compact

  Deze compacte zaklamp is geschikt voor verschillende omstandigheden te gebruiken, zoals op de camping of in huis. Deze zaklamp is gemaakt van aluminium en kan tegen een stootje. De zaklamp heeft 3 standen die je kunt gebruiken; dim-, felle- en knipperstand. Daarnaast heeft hij een lichtbereik van 110 meter.

  Deze led zaklamp werkt op batterijen. Er gaan drie AAA batterijen in en deze worden erbij geleverd. Helaas zijn de batterijen niet oplaadbaar. Zorg ervoor dat je extra batterijen meeneemt of in huis hebt liggen. Wel is de de zaklamp spatwaterdicht, wat betekent dat hij wel iets regen kan hebben.

   • aluminium
   • spatwaterdicht
   • lichtbereik 135 meter
   • 5 lichtsterktes
   • clipbevestiging
   • voor binnen- en buiten gebruik
   • oplaadbaar
   • aan de prijzige kant
   Olight S2R Baton II

   Deze stevige, compacte zaklamp heeft 5 lichtsterktes en een knipperlicht functie. Met de vijf lichtsterktes kun je het licht aanpassen aan de situatie. De zaklamp past makkelijk in je zak, maar kan ook met een clip aan je kleding worden vastgemaakt.

   De zaklamp heeft een Li-ion batterij en is oplaadbaar. De batterij wordt opgeladen door een magnetisch contact. Dat magnetische contact zit aan kabel met usb aansluiting. Je kunt deze zaklamp in de auto opladen, via het stopcontact en zelfs via een powerbank. Altijd handig als je veel onderweg bent en graag je zaklamp bij je hebt. Deze zaklamp is misschien een beetje aan de prijzige kant maar is allround en veelzijdig.

    • 1000 lumen
    • aluminium
    • lichtbereik 200 meter
    • voor binnen- en buiten gebruik
    • oplaadbaar
    • met holster
    • schokbestendig
    • adapter niet meegeleverd
    King Mungo zaklamp

    De King Mungo zaklamp is een militaire zaklamp en dat betekent dat hij voor meerdere activiteiten kan worden gebruikt. Zo krijg je bij deze zaklamp een holster geleverd. Een holster kun je om je riem doen om de zaklamp dicht bij je dragen. Daarnaast krijg je ook nog een fietshouder bijj.

    Omdat deze zaklamp schokbestendig is, is hij geschikt voor het hele gezin en outdoor activiteiten zoals kamperen, wandelen, scouting of vissen. Deze zaklamp heeft een fel en sterk licht. Mocht je in nood zijn dan zit er ook een S.O.S. functie op die je kunt gebruiken. Er wordt geen adapter meegeleverd om de usb kabel aan te sluiten maar je kunt een universele adapter gebruiken om de zaklamp via een stopcontact op te laden. Daarnaast kun je de batterij ook opladen in een batterij oplader, dus er zijn meerdere mogelijkheden.

     • Aluminium
     • Lichtbereik 48 meter
     • Handig mee te nemen
     • 1 batterij AAA meegeleverd
     • 90 Lumen
     • Geen verstelbaar licht
     Olight – i3E EOS

     Deze mini zaklamp is altijd handig om bij je te hebben. Er zit een ringetje aan het einde van de zaklamp die je kunt bevestigen aan je sleutelbos, kleding of portemonnee. Je kunt hem door het formaat ook makkelijk in je jaszak of tas stoppen. Deze mini zaklamp geeft een gelijkmatig licht af.

     Bij deze zaklamp wordt een AAA batterij meegeleverd. Bij een opgeladen batterij kun je wel 70 minuten licht hebben. Deze mini zaklamp heeft een waterproof keurmerk en kan dus tegen een flinke bui. Aan- en uitzetten kan in het begin niet zo voor zich zelfsprekend zijn, maar als je het eenmaal door hebt is dit een fijne mini zaklamp.


      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.