Beste wandelschoenen en bergschoenen

Wandelschoenen: de beste wandelschoenen van 2023

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 23 februari 2022

Bij wandelen is het van groot belang te kiezen voor een stevig paar wandelschoenen. Dit maakt de wandeling namelijk een stuk aangenamer en is de kans op blessures kleiner. De ondersteuning en het comfort van de juiste wandelschoenen zorgen voor de optimale beleving tijdens jouw wandeltochten.

Ieders voeten zijn anders, daarom is het kiezen van een goed paar wandelschoenen voor velen wat lastiger. In deze koopgids helpen we je met het kiezen van de beste wandelschoenen én bergschoenen specifiek voor jouw gebruikswijze. We houden nauw rekening met het verschillende soort terrein en de materialen van de schoenen.

Beste koop van 2024
Meindl Journey Pro GTX
Beste lichtgewicht lage wandelschoenen cat. A voor heren

Meindl Journey Pro GTX

 • bovenmateriaal van Gore-Tex en gewaxt nubuck
 • lichte schoen met 780 gram
 • flexibele Meindl Comfort Sport zool

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Meindl Journey Pro GTX

Meindl Journey Pro GTX

De combinatie van Gore-Tex en nubuck in deze Meindl schoen, maakt het de beste herenschoen voor wandelingen door vlak en heuvelachtig terrein.
Meindl Caracas Lady GTX

Meindl Caracas Lady GTX

De Meindl Caracas GTX is een prachtige, lage wandelschoen die dankzij de combinatie van nubuck en Gore-Tex comfortabel, waterdicht en ademend is.
Lowa Renegade GTX Mid

Lowa Renegade GTX Mid

De Lowa Renegade GTX Mid is een lichtgewicht allround schoen die van de vlakke landen tot hoge bergen de optimale ondersteuning voor een comfortabele wandeling biedt.
Hanwag Tatra II

Hanwag Tatra II

De Tatra II is robuust, waterdicht en staat garant voor vele succesvolle bergtochten.
Lova Cevedale Pro GTX Bergschoenen

Lowa Cevedale Pro GTX

De Lowa Cevedale Pro GTX is een robuuste, hoge wandelschoen in categorie C voor verwoede bergwandelingen.

Wandelschoenen en bergschoenen

Wandelschoenen zijn schoenen die speciaal gemaakt zijn voor het wandelen. Dit betekent dat ze bestand zijn tegen zware belasting en de constante flexie en extensie van de voet aankunnen. De categorie wandelschoenen is ontstaan toen de vraag naar een type schoen dat bestand was tegen intensieve activiteit op een ruig terrein groeide en er schoenen speciaal voor deze activiteit ontwikkeld werden.

De eerste wandelschoenen die geproduceerd zijn, komen uit de Europese bergen. Schoenmakers in Bavaria en de Alpen waren de eersten die zich specifiek bezig hielden met de maak van wandel- en bergschoenen. Met succes, want jaren later staan dezelfde merken als o.a. Lowa en Meindl nog steeds bekend om de productie van kwalitatief sterke wandelschoenen.

Het kiezen van een goed paar wandelschoenen

Wandelschoenen zijn gemaakt om een optimale ervaring te bieden tijdens het wandelen. Hierbij is het belangrijkste dat een wandelschoen betrouwbaar is en veel veiligheid biedt. Daarnaast biedt een wandelschoen je het optimale comfort tijdens de activiteit. Op deze manier kun jij het maximale uit jezelf halen zonder je ook maar een moment zorgen te hoeven maken over je schoenen.

De verschillende typen wandelschoenen: iedere aard zijn schoen

Wandelen is een ruim begrip en kan erg van aard verschillen. Het is dan ook niet voor niets dat er voor iedere aard een soort wandelschoen op de markt is. Wandelschoenen worden opgedeelt in 4 categorieen: A – D.

 • Categorie A is de basis wandelschoen die vooral extra steun tijdens het wandelen op vlak terrein biedt
 • Categorie B zijn ideaal voor vlak of heuvelachtig terrein
 • Categorie C staan bekend als bergschoenen en zijn perfect voor bergtochten en wandelingen
 • Categorie D zijn zeer robuust en staan ook bekend als alpineschoenen

Categorie A

Dit zijn wandelschoenen voor licht terrein met overzichtelijke paden en weinig hoogte afwisseling. Ideaal voor het wandelen in vlakke landschappen, je kent het wel in Nederland.

Categorie B

Deze wandelschoenen zijn gemaakt voor vlakke of heuvelachtige landschappen waarbij de zool nog enigszins flexibel is en de buiging van de voet nog moeiteloos gemaakt kan worden.

Categorie C

Deze wandelschoenen zijn robuust en weinig flexibel. Deze schoenen, ook wel bergschoenen genoemd, hebben een stevige zool en geven op deze manier veel steun bij steilere bergexpedities.

Categorie D

Bergschoenen in categorie D zijn de meest robuuste en stevige schoenen verkrijgbaar. Deze schoenen, ook wel alpineschoenen genoemd, zijn water, ijs en sneeuw bestendig. De zool is vrijwel onbuigbaar en de schoen is extra hoog om de optimale steun te geven. Daarnaast zorgt de ingebouwde plaat in de zool ervoor dat ze met een stijgijzer gebruikt kunnen worden.

Jouw ideale paar wandel- of bergschoenen

Jouw ideale wandelschoen past bij jouw vorm van wandelen. Of jij nu de bergen in gaat of dat je juist alleen de drassige polder bewandelt, jouw schoenen bieden je bij iedere stap de ondersteuning die je nodig hebt. Ze zorgen dat jouw voeten droog blijven en genoeg ventilatie krijgen. Daarnaast biedt jouw ideale wandelschoen de comfort die jij wenst te hebben.

Waar let je op bij het kopen van een goed paar wandelschoenen?

Dit zijn de belangrijkste punten om op te letten bij het aanschaffen van de ideale wandelschoen. 

 • Aard van de trekking: welke categorie schoen?
 • Het gewicht
 • Materiaal van de wandelschoen

Aard van de trekking: welke categorie schoen?

Kijk allereerst naar het aard van je trekkingen. Het verschilt namelijk enorm of je besneeuwde bergen van Zuid Patagonië in gaat of dat jij in de Nederlandse landerijen wandelt. Bergen zijn niet alleen inspannend door de hoogte variatie, de ruige ondergrond tijdens een bergwandeling kost ook flink wat energie. Dit is heel anders dan de bossen van de Utrechtse heuvelrug.

Het dragen van lichte schoenen bij een zware trekking kan tot blessures leiden. Daarnaast zal de schoen het eerder begeven als hij niet gemaakt is voor het type belasting.

Andersom kan een te zware schoen bij een lichte wandeling voor veel discomfort zorgen. De schoen is relatief zwaar en is over het algemeen stukken minder flexibel. De schoen die jij nodig hebt tijdens het wandelen is dus afhankelijk van verschillende factoren.

Het gewicht

Het gewicht speelt dus een belangrijke rol bij het wandelen. Een klein verschil van enkele tientallen gram kan op lange duur bij een flinke wandeltocht toch een enorm onderscheid maken. Zeker omdat dit gewicht bij iedere stap mee getild wordt.

Toch biedt een lichtere schoen niet dezelfde stabiliteit als een zwaardere, stevige schoen. Daarnaast beschermt een zwaardere schoen erg goed. Hiermee ben je goed beschermt als jij met je voet tegen een rots stoot of als jij geklemd wordt tussen glijdende stenen.

Materiaal van de wandelschoen

Het materiaal van je schoen speelt een belangrijke rol. Het speelt niet alleen een grote rol bij het comfort van de schoen maar ook bij de ventilerende werking en waterdichtheid van de schoen. Wandelschoenen zijn gemaakt om behoorlijk wat te kunnen doorstaan toch is het zo dat bepaalde materialen bestendiger zijn dan andere.

Nubuck

De meeste schoenen hebben een dierlijke buitenlaag. Dit levert vooralsnog de meest duurzame en bestendige schoen op. Schoenen uit het duurdere segment beschikken vaak over een nubuck laag. Dit is het buitenste deel van de koeienhuid waar alle waterafstotende en ademende eigenschappen van de huid zoveel mogelijk bewaard blijven. Dit materiaal is erg sterk, biedt een ademende werking en is daarnaast waterdicht. Omdat het een organische stof is, moet het onderhouden worden. Om deze laag van de schoen zo lang mogelijk goed te houden, dien je deze regelmatig in te smeren met wax. Dit is een olieachtige vloeistof die ervoor zorgt dat water afgestoten wordt.

Gore-Tex

Een aantal decennia geleden is de stof Gore-Tex ontwikkeld. Dit is een kunststof wat een waterdichte en toch ademende werking heeft. Dankzij deze eigenschappen wordt dit materiaal veel gebruikt in regenkleding. Gore-Tex is terug te vinden in wandelschoenen als een dun membraan wat in de bovenlaag van de schoen verwerkt zit. Dankzij een Gore-Tex membraan in de schoen, blijven jouw voeten altijd droog en fris.

Top 5 beste wandelschoenen

We hebben de beste wandelschoenen verkrijgbaar voor je op een rijtje gezet. Omdat het aanbod voor dames en voor heren verschilt, vind je een onderscheidende aanbeveling.

 • bovenmateriaal van Gore-Tex en gewaxt nubuck
 • lichte schoen met 780 gram
 • flexibele Meindl Comfort Sport zool
 • komt tekort tijdens zware bergtochten
Meindl Journey Pro GTX

De Journey Pro GTX is een degelijke wandelschoen voor heren die jou tot uitstekende prestaties brengt. De combinatie van Gore-Tex en nubuck in deze Meindl schoen, maakt het de beste herenschoen voor wandelingen door vlak en heuvelachtig terrein.

Comfort Sport serie

De zool van de Journey Pro GTX komt van Meindl’s Comfort Sport lijn. Dit type zool biedt stevigheid terwijl het erg flexibel tijdens het lopen is. De zool heeft veel grip en biedt daarnaast de benodigde ondersteuning. Het resultaat is een duurzame en flexibele schoen die een lange levensduur heeft.

Het buitenmateriaal van de schoen bestaat uit nubuck en mesh wat daarnaast over een Gore-Tex membraan beschikt. De schoen is hierdoor flexibel, ademend, comfortabel en waterproof.

Lichte schoen voor veelzijdig gebruik

Op het eerste gezicht ziet de schoen er niet direct uit als een wandelschoen. Het lage ontwerp voelt erg neutraal aan, zeker in combinatie met de zachte kleuren waarin deze schoen verkrijgbaar is. Het is hierdoor ook een prima optie voor in het dagelijks leven. De schoen is gemaakt voor vlak en heuvelachtig terrein en valt in de categorie A.

Met een gewicht van 840 gram is het een wandelschoen die erg licht aanvoelt en hierdoor met gemak urenlang gedragen kan worden. Een ideale wandelschoen voor gebruik in vlak terrein.

  • bovenmateriaal van Gore-Tex en gewaxt nubuck
  • lichte schoen met 780 gram
  • stevig en duurzaam
  • veel flexibiliteit dankzij Vibram zool
  • komt tekort tijdens zware bergtochten
  Meindl Caracas Lady GTX

  De Meindl Caracas GTX is een prachtige, lage wandelschoen die dankzij de combinatie van nubuck en Gore-Tex comfortabel, waterdicht en ademend is. Het is de ideale damesschoen voor wandelingen in vlak of heuvelachtig terrein.

  Nubuck en Gore-Tex

  De Caracas GTX komt in een prachtige, donkerblauwe kleur die erg natuurlijk aanvoelt. Het bovenmateriaal van de schoen bestaat uit een stevig nubuck wat gewaxt geleverd wordt. Dit materiaal zorgt voor de optimale comfort en een goede flexibiliteit. Daarnaast bevat de bovenlaag van de schoen een Gore-Tex membraan. Dit zorgt voor de optimale ventilatie terwijl het waterdicht is.

  Je kunt deze schoen dus met gemak door drassige landerijen dragen zonder natte voeten te krijgen.

  Flexibele zool

  De schoen valt in categorie A. Dit betekent dat hij geschikt is voor vlak en heuvelachtig terrein. De zool is stevig maar biedt dus veel flexibiliteit. Dit komt door de Vibram zool die je dankzij de flexibiliteit veel binding geeft met de ondergrond. Hiermee voel je precies aan op wat voor een ondergrond jij je bevindt.
  De schoen heeft een totaalgewicht van 780 gram. Dit maakt het een lichte optie voor tijdens het wandelen en zo is het een erg geschikte keuze voor lange wandeltochten op een vlak terrein.

   • Vibram Evo Trac zool zorgt voor optimaal grip
   • Lichte, flexibele schoen
   • Veelzijdige schoen voor zowel vlak, heuvelachtig als bergachtig terrein
   • Zachte binnenvoering
   • Komt tekort tijdens zware bergtochten
   Lowa Renegade GTX Mid

   De Lowa Renegade GTX Mid is een lichtgewicht allround schoen die van de vlakke landen tot hoge bergen de optimale ondersteuning voor een comfortabele wandeling biedt.

   Halfhoge allround schoen

   De Renegade is een klassieker van Lowa. Dit model gaat al een behoorlijke tijd mee en dus kon een Gore-Tex variant niet uitblijven. De Renegade GTX Mid is een halfhoge wandelschoen in de categorie A/B. Dit betekent dat het een vrij flexibele schoen is die geschikt is voor zowel vlakke, heuvelachtige als bergachtige landschappen. Ben je opzoek naar een schoen voor tijdens zware trektochten dan komt deze schoen mogelijk tekort maar dit is ook afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren.

   Geweldige zool en Gore-Tex integratie

   De zool weerspiegelt de flexibiliteit van de schoen en dankzij de Vibram Evo Trac zool heb je een optimale grip. De zool van de schoen biedt optimaal comfort en grip dankzij het Monowrap Support Frame. Dit is een tussenlaag in de zool die een connectie vormt met de verschillende lagen in de zool. Deze techniek zorgt ervoor dat de schoen een lage levensduur heeft en optimale prestaties levert.

   Het bovenwerk van de schoen bestaat uit nubuck met een geïntegreerd Gore-Tex membraan. De schoen voelt met 1100 gram licht aan en kan met gemak de hele dag gedragen worden. De zachte binnenvoering zorgt voor veel comfort. De Renegade GTX Mid is leverbaar in vele verschillende kleuren variaties.

    • degelijke cat. B schoen
    • versterking rond neus
    • veel grip dankzij sterk profiel
    • behoorlijk prijskaartje
    • duurt even voor ze ingelopen zijn
    • zware schoen
    Hanwag Tatra II

    De Tatra II is de tweede generatie van deze categorie B wandelschoen van de Duitse schoenmaker Hanwag. De Tatra II is robuust, waterdicht en staat garant voor vele succesvolle bergtochten.

    Stevige bergschoen in categorie B

    De Tatra II is een stevige bergschoen uit de categorie B. Hiermee maak je probleemloos bergwandelpaden meester, hoe ruig ze ook zijn. De Tatra II is robuust maar niet zo flexibel als schoenen uit de categorie A of A/B. Dit zul je vooral merken als de schoenen nieuw zijn. Ze hebben een behoorlijke inlooptijd nodig voor ze comfortabel zitten. Loop ze van te voren dus grondig in voor jij aan je wandelavontuur begint.

    Met een gewicht van 1520 gram zijn ze niet licht. Dit extra gewicht krijg je echter snel terug op de momenten dat jij de onverharde paden opgaat. Deze schoen biedt namelijk een uitmuntende stabiliteit, ongeacht de ondergrond.

    Vibram AW Integral zool

    Een groot deel van de flexibiliteit wordt door de stevige Vibram AW Integral zool bepaald. Deze heeft een sterk profiel en kan op vele ruige ondergronden gedragen worden. Daarnaast is de neus verstevigd met een beschermende laag. Deze zorgt dat rotsen en stenen geen schade aan zowel jouw tenen als de schoen kunnen doen.

    De Hanwag Tatra II beschikt over een Gore-Tex membraan wat er voor zorgt dat je voeten ten alle tijden droog blijven.

     • degelijk en oersterk
     • waterdicht dankzij goretex membraan
     • kan gebruikt worden met stijgijzers
     • extra verstevigingslaag
     • zware schoen met weinig flexibiliteit
     • oogjes van de veters kunnen roesten
     https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2021/02/Lova-Cevedale-Pro-GTX-Bergschoenen.jpg

     De Lowa Cevedale Pro GTX is een robuuste, hoge wandelschoen voor verwoede bergwandelingen. Met deze bergschoen weet jij zeker dat jij ieder obstakel overwint.

     Robuuste bergschoenen in categorie C

     De Cevedale Pro GTX is een hoge bergschoen uit de categorie C met een gewicht van 1600 gram. Dit betekent dat het een robuuste schoen is, die gemaakt is voor ruige bergwandelingen. Het model van de schoen is hoog en komt tot ruim boven je enkel. Dit zorgt ervoor dat je de optimale steun hebt tijdens het wandelen.

     De Vibram Dolent zool zorgt voor erg veel grip tijdens het lopen. Deze stugge, rubberen zool gemaakt door de Italiaanse zolen fabrikant Vibram, heeft alles in huis om jou op iedere ondergrond optimaal te bedienen. Al zit er weinig flexibiliteit in deze schoen.

     Tot de hoogste toppen

     Het bovenmateriaal bestaat uit suède en Gore-Tex. Dit voelt erg sterk aan. Met deze schoen weet jij zeker dat je de krachten van de natuur op kunt zoeken en te allen tijde droge voeten zult behouden. De waterdichtheid is alleen niet terug te zien in de oogjes van de schoen. Ze zijn namelijk niet roestbestendig.

     Om de schoen de optimale bescherming te bieden is er rondom de hele schoen een beschermlaag te vinden. Deze laag zorgt ervoor dat het suède rondom de schoen op de meest kwetsbare plekken extra beschermd is. Daarnaast kan deze schoen gebruikt worden met stijgijzers. De schoenen zijn dus gemaakt om tot jouw limieten te gaan en verder.

     Ben je opzoek naar een schoen waarmee je zonder problemen iedere top van de alpen kunt beklimmen dan heb je in de Cevedale GTX gevonden wat je zoekt. Deze waterdichte, robuuste schoen is sterk, stug en gemaakt om aan intense krachten onderworpen te worden.


      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.