Beste eenpersoonstenten uit de test

Beste 1-persoonstenten van 2023

Maikel  •  Laatst bijgewerkt op 26 september 2022

Solo-rugzaktenten voor één persoon zijn ideaal als het gewicht van je uitrusting zo laag mogelijk moet worden gehouden. Eenpersoonstenten zijn ontworpen om te slapen en bescherming te bieden tegen slecht weer. Het verschil tussen het aanbod in solo tenten komt voornamelijk te staan in de keuze tussen concurrerende prioriteiten zoals gewicht, gebruiksgemak, duurzaamheid en kostprijs bij het kiezen van een tent. Dit kan het moeilijk maken om te kiezen tussen een goede tent, vooral omdat steeds minder fysieke outdoorwinkels nog modellen uitstallen.

Beste koop van 2024
Robens Elk River
Beste compacte een persoons tent

Robens Elk River

 • Stormvast
 • Ruimte voor backpack in voortent
 • Aluminium stokken
 • Licht
 • Compact opgevouwen

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Robens Elk River

Robens Elk River

Een compacte & lichtgewicht tent die voor veel situaties en weersomstandigheden bescherming biedt.
Jack Wolfskin Gossamer Volcano

Jack Wolfskin Gossamer Volcano

Onze aanrader voor een all-round een persoons tent voor alle weersomstandigheden.
MSR Hubba NX

MSR Hubba NX

Onze aanrader voor een lichtgewicht tent geschikt voor een persoon
Highlander Blackthorn 1

Highlander Blackthorn 1

Een ruime een persoons tent die toch redelijk compact wordt opgevouwen en extra lichtgewicht is dankzij o.a. de glasvezel stokken.
MSR Elixir 1 Tent
Beste koop

MSR Elixir 1 Tent

Geschikt voor kampeerders die een tent willen met de allerbeste coating

Waarom kiezen voor een 1-persoonstent?

De 1-persoonstent is de uitkomst voor de solo kampeerder. Deze tent biedt alle ruimte en bescherming voor jou alleen. Deze tenten zijn gemaakt om je een comfortabele slaapplek te geven voor een minimale last, maar wel echt voor jou alleen. Ga je met z’n tweeën, bekijk dan de beste tweepersoonstenten.

Een goede 1-persoonstent is draagbaar, weegt weinig, neemt niet te veel ruimte in en is zonder hulp op te zetten. Kortom: je tent is te gebruiken voor en door jou alleen. De ideale metgezel tijdens je solo-avonturen. Als gewicht van belang is, kies dan altijd een goede en lichtgewicht 1-persoons slaapzak en slaapmatje.

Waar let je op bij de aanschaf van een 1-persoonstent?

Om met een gerust gevoel op pad te gaan, wil je natuurlijk de meest geschikte tent hebben. Er zijn tegenwoordig tenten voor iedere situatie en daarom hebben we belangrijke punten, om jouw ideale tent te vinden, op een rijtje gezet.

1. Soort tent: koepel-, tunnel- of hybride tent

Er zijn verschillende soorten tenten. De traditionele koepeltent, de compacte tunneltent en de innovatieve hybride tent.

Een 1. koepeltent is de traditionele 1-persoonstent. De koepeltent bestaat zoals de naam het al zegt uit een koepel die omhoog gehouden wordt door de buigbare tentstokken. De koepeltent biedt relatief veel ruimte. Opgevouwen is de koepeltent vaak iets zwaarder en iets minder compact.

Een 2. tunneltent bestaat uit twee bogen die samen de tunnel structuur omhoog houden. Tunneltenten zijn erg compact en worden gekenmerkt door het gebruik van weinig materiaal. In vergelijking met een koepeltent hebben ze minder stokken.

Opgevouwen is de tunneltent erg compact. Ideaal voor als je weinig gewicht en ruimte voor een tent hebt.

Zoals de naam het al doet vermoeden is een 3. hybride tent een kruising tussen een koepel- en tunneltent. De hybride tent is licht van gewicht en bestendig tegen extreem weer. De constructie bestaat uit een frame wat vaak meer ruimte oplevert dan een gewone koepeltent.

2. Gewicht

Een tent gebruiken we vooral omdat het de meest handzame optie is om buitenshuis te slapen. Hierbij is het belangrijk dat de handzaamheid gewaarborgd blijft in het gewicht.

Gebruik jij de tent tijdens hikes en trekkingen dan is het aan te raden om een lichtgewicht trekkerstent te kiezen. Bij deze activiteit draag jij je hele hebben en houden met je mee en hierbij telt iedere kilo. Een tent die een volle kilo zwaarder is, weegt er behoorlijk in bij een lange trekking van een aantal dagen.

Toch is het zo dat lichter niet altijd beter is. Het is ook belangrijk om niet teveel op ruimte of bestendigheid in te leveren als je hier veel waarde aan hecht.

3. Ruimte voor 1 persoon

De inhoud van de tent is de ruimte die jij voor jezelf en je spullen hebt. Een compacte tent biedt je misschien niet de volledige ruimte die je wilt. Ga jij voor langere tijd op pad en gebruik jij de tent alleen om in te slapen, dan kun je toe met een tent die alleen ruimte voor jou en je spullen biedt.

Wil je iets meer ruimte om bijvoorbeeld rechtop te kunnen zitten, dan is het aan te raden een tent te kiezen die deze ruimte heeft. Let wel op: hoe groter je tent, hoe meer ruimte en gewicht deze in zal nemen.

4. Bestendigheid en functionaliteit

Een ander belangrijk punt om op te letten is de bestendigheid van je tent. Een tent is je belangrijkste hulpmiddel tijdens het kamperen. Het is daarom van groot belang dat je tent intact blijft, ongeacht de weersomstandigheden.

Ben je van plan weken of zelfs maanden lang in de wildernis op pad te gaan dan is het aan te raden een tent uit te zoeken die extra veel kan doorstaan. Dit is bijvoorbeeld niet nodig als je enkel een paar weekenden per jaar op de zomercamping staat. Dan zul je waarschijnlijk minder extreme weersomstandigheden treffen. Plus zijn er meer opties om je tent te laten repareren dan in een afgelegen gebied.

Het is belangrijk om voor degelijkheid te kiezen. Een tent die niet bestendig tegen jouw kampeer omstandigheden is, kan je veel gaan kosten.

5. Waterkolom

De waterkolom is de mate waarin de tentstof waterwerend is. Het geeft aan hoeveel waterdruk de stof kan hebben voordat hij gaat lekken. Dit wordt aangegeven in millimeters water per vierkante cm. Hoe hoger de waterkolom, hoe bestendiger de stof is.

Over het algemeen wordt gesteld dat tentzeil waterdicht is vanaf 2000mm en grondzeil waterdicht is vanaf 5000mm. Dit betekent dat het een langdurige regenbui kan weren zonder enige lekkage.

Top 5 beste 1-persoonstenten

 • Stormvast
 • Ruimte voor backpack in voortent
 • Aluminium stokken
 • Licht
 • Compact opgevouwen
 • Kleine ventilatiegaten
Robens Elk River

De Elk River van Robens is een prachtige tunneltent die met 2350 gram een lichte, compacte tent is die je eenvoudig op al je avonturen meeneemt.

Compacte, stormvaste tent

Deze tent van Robens is een compacte 1-persoonstent met een tunnel frame. De twee tentstokken zijn van aluminium gemaakt, hierdoor zijn ze licht en sterk. Dit zie je terug in het feit dat de tent stormvast is. Daarnaast beschermt de tent je niet alleen tegen harde wind maar is ook waterwerend. Het buitenzeil heeft een waterkolom van 3000mm en het grondzeil een waterkolom van 7000mm.

Ruimte voor jou en je backpack

Deze 1-persoonstent is niet super ruim al levert het voldoende ruimte om comfortabel te liggen. Van binnen heeft het een lengte van 275 cm, een breedte van 100 cm en je kunt er dankzij de hoogte van 90 cm ook nog redelijk in zitten. Daarnaast is er in het voorste deel van de tent ruimte voor je backpack en schoenen. Bovendien heeft de tent een extra luifel zodat je buiten kunt koken.

Aan beide zijden van de tent zitten ventilatiegaten. Hierdoor is er stroming van frisse lucht. Toch zijn de ventilatiegaten niet erg groot en laat de ventilatie soms te wensen over.

Opgevouwen is de tent compact: 41 bij 13 cm.

  • Waterbestendig
  • Stormvast
  • Inclusief reparatieset
  • Compact opgevouwen
  • Kleine voortent
  https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2020/06/JackWolfskinGossamerVolcano.png

  Deze lichtgewicht tunneltent van Jack Wolfskin is een ideale optie als je gaat trekken en je hierbij wel eens zwaar weer zou kunnen treffen.

  Waterbestendig & stormvast

  De Jack Wolfskin Gossamer Volcano is een compacte tunneltent die je optimale bescherming biedt in nat weer. Dankzij de goede waterproof bescherming weet jij zeker dat je altijd droog blijft. De buitentent heeft namelijk een waterkolom van 4000mm en het grondzeil van maarliefst 10000mm. Hiermee ben je verzekerd dat jij droog blijft.

  De tentstokken voor het frame zijn gemaakt van 9mm aluminium. Dit zorgt ervoor dat de tent stormvast is.

  Comfortabele binnenruimte

  De binnentent heeft de dimensie van 225 cm lengte, bij 90 cm breedte, bij 75 cm hoogte. Hiermee heb je een comfortabele ruimte om te slapen. Echter is het voorste gedeelte van de tent niet heel groot. De indeling is hierdoor niet optimaal mocht je ook een grote backpack bij je hebben.

  Opgevouwen is de tent met 44 bij 14 cm compact en weegt 1750 gram. De tent komt met een reparatiesetje.

   • Lichtgewicht
   • Ruime voortent
   • Aluminium stokken
   • Goede ventilatie
   • Compact opgevouwen
   • 1200mm buitentent
   MSR Hubba NX

   Ben je opzoek naar een lichtgewicht tent voor tijdens je trekkingen, dan vind je in de MSR Hubba NX wat je zoekt. Deze extreem lichtgewicht hybride tent weegt namelijk net iets meer dan een kilo!

   Licht en degelijk

   Deze hybride tent weegt weinig. Het aluminium geraamte zorgt ervoor dat je een stevig tent hebt ondanks dat hij niet veel weegt. Zijn gewicht zit namelijk net boven de kilo en hierdoor is het niet erg om deze met al je avonturen mee te nemen. 

   Toch lever je hiermee wel iets in de op bestendigheid tijdens regenachtige momenten. Het buitenzeil heeft een waterkolom van 1200mm en het grondzeil een waterkolom van 3000mm. Hiermee is hij niet volledig waterdicht bij een hevige, constante regenval. Neem dit mee in je overweging. Deze tent zal de ideale keuze zijn voor een trekking in de Pyreneeën tijdens de droge zomermaanden maar komt tekort in het regenseizoen in de tropen. 

   Extra ventilatie en Stay Dry ingang

   De Hubba NX beschikt over een goede ventilatie. Daarnaast heeft de Hubba NX een behoorlijke voortent. Hierin heb je ruimte om bijvoorbeeld je schoenen neer te zetten. De binnentent is 216 cm lang, 76 cm breed en 91 cm hoog. In opgevouwen toestand heeft de tent een afmeting van 46 bij 15 cm. 

   De Stay Dry ingang zorgt er tegelijkertijd voor dat jij altijd ruimte hebt om op een droge manier de tent in te gaan en op deze manier je slaapruimte vrij van nattigheid te houden. 

    • Licht
    • Ruimtelijk
    • Scherp geprijsd
    • Compact opgevouwen
    • Glasvezel stokken - Minder robuust
    • 2000 mm buitentent
    Highlander Blackthorn 1

    De Blackthorn 1 van Highlander is een degelijke tunneltent waarmee jij met zekerheid op avontuur gaat. De tent is ruim en beschermt je tijdens een regenbui. Zo weet jij zeker dat je zelfs in de natte omstandigheden, droog en comfortabel blijft.

    Licht en compact

    De Blackthorn 1 is een zeer draagbare en compacte tent. Met zijn gewicht van 1500 gram en afmetingen van 40 bij 12 cm in opgevouwen toestand, neemt hij niet veel gewicht en ruimte in. Dit mede door de bijkomende compressiezak. Zo draag je deze tent eenvoudig met je mee.

    Opgezet biedt de tent je veel ruimte. De afmetingen van de binnentent zijn 245 cm in de lengte, 90 cm in de breedte en 70 cm in de hoogte.

    Glasvezel stokken

    De tentstokken zijn gemaakt van een ultra licht glasvezel. Dit merk je qua gewicht, al lever je hiermee wel iets in op de bestendigheid. De tentstokken zorgen ervoor dat je tent strak en rechtop blijft staan maar zijn niet zo robuust als de aluminium variant. Hiermee bieden ze  tijdens een storm niet dezelfde zekerheid als aluminium stokken.

    Het buitenzeil heeft een waterkolom van 2000mm. Hiermee is hij waterbestendig bij constante regen. Al is de waterdichtheid niet meer gewaarborgd bij een tropische regenbui.

     • Lichtgewicht
     • Goede prijs-kwaliteitverhouding
     • Allerbeste coating
     • Zelfdragende constructie
     • Niet opblaasbaar
     • Niet verduisterend
     Beste koop
     MSR Elixir 1 Tent

     De MSR Elixir 1 Tent is een 1-persoonstent met een zeer licht gewicht. De tent heeft een zeer ruime leefruimte en heeft de allerbeste coating. Deze nieuwe versie heeft een extreme shield coating, dit is de allerbeste coating die drie keer langer meegaat dan andere standaard coatings.

     Daarnaast is openingsruimte van de tent ook aangepast. Deze is nu nog ruimer waardoor de tent 35% meer opslagruimte heeft. De Elixir 1 heeft voldoende ruimte voor een volwassen persoon met een slaapmat en in het uiterste geval passen er ook twee kinderen naast elkaar in.

     Met de nieuwe glow-in-the-dark rits en de rode deur van de opening valt de tent nog meer op! Vooral in het donker is hij niet te missen en daardoor makkelijk terug te vinden als je in het donker niet zoveel ziet. Daarnaast zorgt de unieke opzet van de stokken ervoor dat de hoofdruimte van de tent optimaal benut wordt.

     De binnentent is voor een deel gemaakt van mesh weefsel, dit zorgt voor een goede ventilatie. Een goede ventilatie zorgt voor een verlaagde kans op condensvorming en maakt elk klimaat leefbaar. De zelfdragende constructie zorgt ervoor dat je je tent overal neer kan zetten, ongeacht of je wel of niet een haring in de grond kan slaan.

     Met de bijgevoegde footprint bescherm je de bodem van de binnentent en kan je de tent opzetten zonder binnentent. Dit zorgt voor een zeer minimaal en lichtgewicht onderdak. Daarnaast kan je ook de buitentent over de binnentent heen trekken waardoor je tegen alle weersomstandigheden beschermt wordt.

      Wat is de beste 1-persoons tent?

      Wij hebben de Robens Elk River verkozen als beste compacte 1-persoonstent. Deze is stormvast en in de kleine voortent is genoeg plek voor een backpack. De Jack Wolfskin Gossamer Volcano is de 1-persoonstent die je beschermt in slecht weer. De tent is waterbestendig en komt met een reparatieset. De MSR Hubba NX hebben wij verkozen tot de beste lichtgewicht hybride tent, met een goede voortent en ventilatie. Daarnaast is de Highlander Blackthorn 1 de beste tunneltent met veel ruimte. De binnentent van de Highlander is namelijk 245 cm lang en 9 cm breed. Ten slotte hebben we de MSR Elixir 1 gekozen als beste allround 1-persoonstent door de goede prijs-kwaliteitverhouding, coating en het lichte gewicht.

      Is een 1-persoons tent hetzelfde als trekkerstent?

      Nee, een trekkerstent is bedoelt om snel neer te zetten en makkelijk mee te nemen. Deze tenten zijn gemaakt van lichtgewicht materiaal en worden compact verpakt. Een 1-persoontent daarentegen is vooral bedoeld om één persoon in te laten slapen. Deze tenten zijn niet perse licht in gewicht of compact.

      Kiezen voor 1 of 2 persoons tent voor 1 persoon?

      In een 2-persoonstent kun je meer spullen kwijt wanneer je er alleen op uit gaat. Maar een 2-persoonstent is ook hoger in gewicht en groter dan een 1-persoonstent. In een 1-persoonstent kun je vaak net je tas kwijt en je schoenen bij de uitgang zetten. Het voordeel is wel dat de tent lichter en kleiner is.

      Kan je 2-persoons tent alleen opzetten?

      Bijna alle 2-persoons tenten kun je in je eentje opzetten. Het kan zijn dat je bij een oudere tent wat meer moeite ervaart, maar alle moderne tenten zijn zo ontworpen dat je deze in je eentje kan opzetten.


      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.