Beste walkie talkie

De beste walkies talkies van 2023

Joost  •  Laatst bijgewerkt op 23 februari 2022

Een walkie talkie wordt gebruikt om met anderen te communiceren. Dit werkt op radiofrequenties. Walkie Talkies zijn vaak erg makkelijk in gebruik en kunnen goed worden ingezet voor verschillende doeleinden. Denk maar eens aan werkomgevingen en plekken waar geen mobiel netwerk beschikbaar is.

Er zijn meerdere soorten walkie talkies beschikbaar met verschillende eigenschappen. Om jou een handje op weg te helpen voor de aanschaf van een walkie talkie set waar jij mee uit de voeten kunt, bespreken we hieronder de eigenschappen waar je op moet letten en rekening mee moet houden.

Beste koop van 2024
Alecto FR-100
De beste budget walkie talkie

Alecto FR-100

 • 7 km bereik
 • 35 uur standby tijd
 • Goedkoop
 • UHF Frequenties
 • Ook leuk als speelgoed

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Alecto FR-100

Alecto FR-100

Voor mensen die een walkie talkie eens uit willen proberen
Motorola TLKR-T82 Extreme

Motorola TLKR-T82 Extreme

Voor avonturiers die een walkie talkie voor buiten zoeken
Alecto FR-175

Alecto FR-175

Voor mensen die een walkie talkie zoeken in huis
Motorola Talkabout T82

Motorola Talkabout T82

Voor motorrijders die een goede walkie talkie zoeken
Alecto FR-300

Alecto FR-300

Voor skiërs die een goede walkie talkie zoeken

Wat is een walkie talkie?

Een walkie talkie is een apparaat waarmee je draadloos kunt communiceren. Je hebt dan wel minimaal twee walkie talkies nodig, anders wordt communicatie wat lastig. Echter is deze draadloze communicatie niet eindeloos, maar slechts over een bepaalde afstand. Het mooie is dat dit ook werkt wanneer er geen mobiel bereik is. Dit is dus ideaal in omstandigheden zoals in de bergen of in de wildernis.

Waar moet je op letten tijdens de aanschaf van een walkie talkie?

Walkie talkies zijn beschikbaar in verschillende kleuren, groottes en robuustheid. Hieronder bespreken we een aantal eigenschappen waar je op moet letten tijdens de aanschaf van een walkie talkie set.

Frequentie

De frequentie is een belangrijke factor op een walkie talkie. Er zijn twee verschillende soorten frequenties te onderscheiden. Zo is er de VHF-frequentie, die reikt van 150 MHz tot 175 MHz. Dit zijn zeer hoge frequenties die een communicatielijn vrij van obstakels nodig hebben om te functioneren.

Daarnaast hebben we UHF frequenties, die reiken van 400MHz tot 475 MHz. Dit zijn ultra hoge frequenties die iets minder gevoelig zijn voor obstakels. Dergelijke frequenties zijn dan ook beter voor in bijvoorbeeld de bebouwde kom of dichtbeboste gebieden.

Aantal kanalen

Het aantal kanalen, ofwel het aantal frequenties waarover gecommuniceerd kan worden heeft ook invloed op de soepelheid van communicatie. Want uit hoe meer frequenties je kunt kiezen, hoe kleiner de kans is dat iemand anders op dezelfde frequentie zit en hoe minder ruis en storing er op de lijn is.

Ook het aantal subkanalen speelt hierbij een rol, vanwege dezelfde reden. Hoe meer subkanalen, hoe kleiner de kans dat je het kanaal deelt met iemand anders.

Zendbereik

Het zendbereik is de afstand waarover je kunt communiceren. Dit kan variëren van 2 kilometer tot meer dan 15 kilometer. Daarbij moeten we wel zeggen dat walkie talkies die kunnen communiceren over meer dan 15 kilometer professioneel zijn en er vaak een vergunning nodig is om deze te gebruiken.

Let wel op, want het maximale zendbereik is dus ook daadwerkelijk maximaal. Maar door omstandigheden kan deze afstand flink ingekort worden. Hierover bespreken we hieronder meer in het stukje over de omgeving.

Omgeving

Het is erg belangrijk om van tevoren te bedenken in welke omgeving je de walkie talkies wil gebruiken. Van plan om naar stoffige omstandigheden te gaan? Dan is het handig om een stofdichte walkie talkie aan te schaffen. Stofdicht betekent vaak ook waterdicht, dus dan kun je deze ook gebruiken in nattere omstandigheden, zoals in de sneeuw.

Ook heeft de omgeving invloed op het zendbereik van de walkie talkie. Ieder object dat tussen de ene en de andere walkie talkie staat neemt een deel van het signaal weg, waardoor de communicatie afstand korter wordt. Betonnen muren, die veel in stedelijke gebieden voorkomen, houden erg veel van het signaal tegen, waardoor de communicatie afstand in stedelijke gebieden vaak een heel stuk lager ligt dan de maximaal aangegeven afstand.

Ook bebossing heeft invloed op het zendbereik, maar minder dan gebouwen e.d. We kunnen echter wel stellen dat de maximale afstand van een walkie talkie eigenlijk alleen gehaald wordt wanneer je deze gebruikt in open gebieden met helder weer.

Waterdichtheid

Waterdichtheid is vooral belangrijk wanneer je de walkie talkies gebruikt in omstandigheden wanneer de waterdichtheid er toe doet. Bijvoorbeeld wanneer je gaat skiën, of cannopying.

De waterdichtheid wordt aangegeven met een IP waarde. Hoe hoger deze waarde, hoe beter waterdicht de walkie talkie is. Zo is een walkie talkie met een IP6-waarde stofdicht en waterbestendig. Deze kan dus zeker een flinke bui hendelen. En een walkie talkie met een IPx7-waarde of hoger kun je ook onderdompelen. De walkie talkie kan dan gedurende 30 minuten 1 meter onder water zijn, zonder hier schade aan over te houden.

Batterijduur

De batterijduur is natuurlijk erg belangrijk. Want zonder batterij kun je niet meer communiceren. De ene walkie talkie heeft een langere batterijduur dan de andere en ook de laadtijd verschilt enorm.

Het is wel zo praktisch om van tevoren na te gaan hoe lang je de walkie talkies aan een stuk door nodig hebt. Op werkdagen van 8 uur is het natuurlijk handig dat de walkie talkie het gedurende de gehele werkperiode blijft doen. Maar wanneer je de walkie talkie binnenshuis gebruikt kun je deze wellicht makkelijk tussendoor opladen en hoeft de batterij minder lang mee te gaan.

Handsfree opties

Soms is het erg handig dat je de walkie talkie handsfree kunt gebruiken. Bijvoorbeeld in koude omstandigheden wanneer je niet steeds je handschoenen uit wil doen. Maar soms heb je ook beide handen nodig, zoals op de motor of wanneer je een berg aan het beklimmen bent.

Een aantal walkie talkies bieden de optie om deze handsfree te gebruiken met behulp van een headset. Ga voor jezelf na of jij de walkie talkies handsfree wil gebruiken en zet deze filter eventueel aan tijdens je zoektocht.

De 5 beste walkie talkies van 2021

Inmiddels weet je al heel wat over walkie talkies. Maar het zal wellicht nog steeds lastig blijven om de juiste keuze te maken. Daarom zetten we hieronder de 5 beste walkie talkies van 2021 op een rij.

 • 7 km bereik
 • 35 uur standby tijd
 • Goedkoop
 • UHF Frequenties
 • Ook leuk als speelgoed
 • Niet waterdicht
 • Geen sub frequentiekanalen
https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2020/07/Alecto-FR-100.png

Deze Alecto FR-100 walkie talkies zijn een leuke set om het eens uit te proberen. Voor een leuk bedrag heb je een set die communiceert op een UHF Frequentie met maximaal 7 kilometer bereik. Hierdoor kun je zelfs in en rondom huis nog een aardige afstand overbruggen. 

De walkie talkie heeft een standby tijd van maar liefst 35 uur en gaat dus bijna twee volle dagen mee zonder op te laden. Deze set is zeer makkelijk in gebruik en is dus ook erg leuk als speelgoed voor kinderen, die snel door zullen hebben hoe communicatie via deze walkie talkies werkt.

  • 10 km bereik
  • VOX functie
  • Water- en stofdicht & schokbestendig
  • UHF Frequenties
  • Veel kanalen en subkanalen
  • Met ingebouwde zaklamp
  • Met bijgeleverde draagkoffer, nekkoord, riemclips en oortjes
  • Op grote afstanden wordt de walkie talkie slecht verstaanbaar
  Motorola TLKR-T82 Extreme

  Deze Motorola TLKR-T82 Extreme walkie talkies zijn uiterst geschikt voor de avonturiers onder ons, die graag naar buiten gaan. Uiteraard zijn ze dan ook volledig stof- en dompeldicht met een IP54-certificering. Met een groot bereik van 10 km op UHF frequenties kun je over grote afstanden met elkaar communiceren, zelfs in de bergen of in dicht beboste gebieden.

  Als walkie talkie voor de echte avonturier zijn ze uitgerust met een aantal extra features. Zo blijven ze drijven, hebben ze een ingebouwde zaklamp en een rubberen grip, zodat ze niet uit je natte handen glijden. Ook kun je door middel van de pair-knop gemakkelijk andere walkie talkies aan elkaar verbinden. 

  De 16  kanalen met meerdere subkanalen bieden voldoende mogelijkheden een privé kanaal op te zoeken om zoveel mogelijk ruis te voorkomen. En met de VOX functie kun je met elkaar communiceren zonder continue een knop ingedrukt te houden. 

  De walkie talkies worden geleverd met oplaadbare batterijen, maar er kunnen eventueel ook normale AA batterijen in. Hierdoor kun je de 16 urige standby tijd flink verlengen zonder dat je een stopcontact nodig hebt om de walkie talkies op te laden. Bijgeleverd wordt een draagkoffer zodat je de walkie talkies makkelijk kan opbergen en vervoeren. Plus een handig koord om de walkie talkies aan je nek te hangen, twee riemclips en een oortje voor elke walkie talkie. Daarnaast is de set ook verkrijgbaar met 4 Motorola walkie talkies. 

   Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis via bol voor €98
   • 7 km bereik
   • 24 uur standby tijd
   • Babyfoon functie
   • Met ingebouwde zaklamp
   • Compact formaat
   • UHF Frequenties
   • Niet waterbestendig
   https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2020/07/Alecto-FR-175.png

   Deze walkie talkie is uitermate geschikt voor in huis. Handig als je bijvoorbeeld met een verbouwing bezig bent of gewoon zo’n groot huis hebt dat je elkaar niet kunt bereiken door een keer te roepen.

   Het bereik van 7 kilometer is al snel ruim voldoende, zeker omdat deze walkie talkie gebruik maakt van UHF frequenties en het signaal dus makkelijker verzonden wordt terwijl er objecten op het pad staan. 

   Als handige extra kun je deze walkie talkie set ook gebruiken als babyfoon. Daarnaast zit er een ingebouwde zaklamp in die je kunt gebruiken als de stroom uitvalt. Met een standbytijd van 24 uur kun je er dus een aardige tijd mee communiceren.

    • 10 km bereik
    • VOX functie
    • regenbestendig
    • Schokbestendig
    • UHF Frequenties
    • Veel kanalen en subkanalen
    • Niet volledig waterdicht
    Motorola Talkabout T82

    Deze walkie talkies zijn ideaal voor op de motor vanwege meerdere redenen. Ten eerste, omdat er een VOX functie opzit. Dit wil zeggen dat je niet continue een knop ingedrukt hoeft te houden om te kunnen praten. Lekker handsfree dus! 

    Daarnaast zijn deze walkie talkies schokbestendig en kun je dus met een gerust hart over allerlei ondergronden rijden, zonder dat deze walkie talkie signaal verliest. Met een signaal dat reikt over maximaal 10 kilometer, kun je dus op een aardige afstand van elkaar communiceren. Met 16 uur spreektijd kun je overigens een aardig ritje maken.

    Tot slot maakt deze walkie talkie set gebruik van een UHF frequentie, die dus minder snel wordt onderbroken door obstakels. Erg handig wanneer jouw roadtrip door drukke stedelijke gebieden gaat, want ook dan kun je met elkaar blijven communiceren. Met het grote aantal vaste kanalen en subkanalen hoef je overigens niet bang te zijn dat er ruis op de lijn komt, want de kans is klein dat iemand anders van precies datzelfde kanaal gebruik maakt.

     Op voorraad. Voor 22:30 uur besteld, morgen in huis via bol voor €95
     • 10 km bereik
     • VOX functie
     • Water- en stofdicht & schokbestendig
     • UHF Frequenties
     • Veel kanalen en subkanalen
     • Werkt op AA batterijen
     • Met noodknop
     Alecto FR-300

     Wanneer je gaat skiën in de grotere en hogere gebieden kom je er al snel achter dat je bovenop de berg geen enkel streepje bereik hebt. Om toch te kunnen communiceren met elkaar is een walkie talkie dan de ideale uitkomst. Met deze Alecto FR-300 walkie talkies, met UHF frequenties en een maximaal bereik van 10 kilometer, weet je zeker dat jouw reisgezelschap binnen bereik is.

     Deze walkie talkies zijn waterdicht en het kan dus geen kwaad wanneer je ze in de sneeuw laat vallen. Verder zijn deze walkie talkies ook uitgerust met een noodknop, dat in bepaalde situaties wellicht van pas kan komen. 

     De Alecto walkie talkies zijn schokbestendig, dus ook wanneer jij een backflip op een een schans maakt en met een knal neerkomt, blijft de walkie talkie communiceren.


      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.