Beste drinksysteem camelbak

Drinksysteem: de beste drinksystemen van 2023

Joost  •  Laatst bijgewerkt op 20 december 2021

Wanneer je een lange wandeling gaat maken of een zware fietstocht is het erg onhandig om iedere keer te moeten stoppen om een bidon of thermosfles uit je tas te halen. Het kost tijd en energie en je wordt uit je ritme gehaald. Om dat te voorkomen is een drinksysteem de ideale oplossing. In deze koopgids leggen we precies uit wat het is, hoe het werkt, wat de voordelen zijn en waar je op moet letten bij de aanschaf van een goed drinksysteem. Hieronder volgen direct de vier beste drinksystemen.

Beste koop van 2024
Camelbak Circuit Vest
Het beste drinksysteem voor trailrunners

Camelbak Circuit Vest

 • Ultra lichtgewicht
 • 1,5L reservoir inhoud
 • Extra ruimte voor bidons
 • Met reflecterende elementen
 • Makkelijk drinken
 • Mesh rugpand
 • Verkrijgbaar in verschillende kleuren
 • Makkelijk schoonmaken

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Camelbak Circuit Vest

Camelbak Circuit Vest

Voor de dorstige trailrunners
Camelbak Stoaway

Camelbak Stoaway

Voor mensen die een drinksysteem voor koude omstandigheden zoeken
Thule Rail Bike

Thule Rail Bike

Voor mensen die een uitgebreid drinksysteem zoeken
Waterzak - MTB Cycling

Waterzak – MTB Cycling

Voor mensen die een duurzamer drinksysteem zoeken.

Wat is een drinksysteem

Een drinksysteem is een waterzak die je in je rugtas kan stoppen met een slang eraan. Deze slang leidt je naar de voorkant van je rugzak, zodat je gemakkelijk kunt drinken zonder dat je de activiteit hoeft te onderbreken. Waterzakken zijn voorzien van een afsluitbare opening waardoor je het drinksysteem gemakkelijk kunt vullen. De slang met drinktuit kun je afsluiten, zodat hij niet lekt wanneer je er niet van drinkt.

Het drink systeem werkt met behulp van zwaartekracht. Doordat de waterzak in je rugzak wordt opgehangen blijft de bovenkant netjes bovenaan en hangt de onderkant naar beneden. De drinkslang zit dan ook bevestigd aan de onderkant en door de zwaartekracht blijft het water vanuit onderin de zak in de slang stromen. Wanneer je aan de drinkslang zuigt heb je hetzelfde effect als wanneer je met een rietje drinkt. Door het drinktuitje af te sluiten wanneer je niet drinkt voorkom je dat het water door de druk van de inhoud van de tas uit de slang druppelt.

Wanneer gebruik je een drinksysteem?

Een drinksysteem is ideaal om te gebruiken wanneer je een activiteit uit gaat voeren waarvoor je langere tijd onderweg bent. Je kunt de activiteit namelijk gewoon blijven uitvoeren en ondertussen toch een slokje drinken als je dorstig wordt. Het voordeel hiervan is dat je steeds een klein slokje kunt drinken in plaats van in een keer een heleboel. Hierdoor kan je lichaam het vocht goed benutten en verspreiden en hoef je minder vaak te toiletteren. Zo hoef je de activiteit dus nog minder vaak te onderbreken.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een drinksysteem?

Een drinksysteem koop je meestal niet voor eenmalig gebruik, maar gaat mee op iedere langdurige tocht. Je kunt dus het beste een aantal afwegingen maken voordat je op de koop van een drinksysteem over gaat. Hieronder bespreken we een aantal eigenschappen waar je rekening mee kunt houden tijdens je zoektocht naar een geschikt drinksysteem. Verderop zetten we ook de vier beste drinksystemen van dit moment op een rijtje, dat maakt wellicht de keuze nog makkelijker!

Inhoud

Een drinksysteem heeft een bepaalde inhoud die aangeeft hoeveel liter water je mee kunt dragen in je rugtas. De inhoud zit vaak tussen de 1,5 en 3 Liter met stappen van 0,5 Liter. Hoe meer inhoud, hoe meer water je mee kunt nemen en hoe minder vaak je deze hoeft bij te vullen. Daartegenover staat wel dat een groter waterreservoir ook zwaarder wordt, want water weegt immers een kilo per liter.

Onderhoud

Zoals eerder aangegeven koop je een drinksysteem vaak niet voor eenmalig gebruik, maar met de gedachte om er vaker gebruik van te maken. Om dat te kunnen bewerkstelligen moet je het drinksysteem wel onderhouden en dat betekent goed schoon- en droogmaken na gebruik.

Bij de ene waterzak gaat dit makkelijker dan bij de ander. Vraag jezelf maar eens af hoe je een waterzak schoon of droog kunt maken waarvan de opening nog geen twee centimeter breed is. Terwijl je bewijs van spreke een hele theedoek in de waterzak kan stoppen wanneer de gehele bovenkant open gemaakt kan worden.

Niet alleen de zak zelf, maar ook de slang moet je onderhouden om aanslag, schimmel en vieze smaakjes te voorkomen. Vaak heb je speciale schoonmaaksetjes met raggertjes die je door de slang heen kunt halen. Een drinksysteem waarvan je de slang los kunt klikken is duurzamer, want door de slang te ontkoppelen kan deze goed uitlekken en volledig drogen. Een ander voordeel van een slang die je los kunt klikken, is dat je de slang in je tas kunt laten zitten terwijl je de waterzak vult. Zo hoef je niet iedere keer het hele systeem opnieuw te installeren.

Vervangbare onderdelen

Het is natuurlijk balen als je een heel nieuw drinksysteem aan moet schaffen terwijl alleen het drinktuitje kapot is. Gelukkig bieden de meeste vooraanstaande merken, zoals Osprey, Deuter en Camelbak de mogelijkheid om losse onderdelen te kopen, zodat je eventuele kapotte onderdeeltjes gemakkelijk kunt vervangen. Denk hierbij aan de slang, de afsluitdop en het opzetstuk om te drinken. Dit is duurzamer en natuurlijk beter voor je portemonnee.

Opening

De opening van een drinksysteem is cruciaal. Ten eerste is dit het belangrijkste onderdeel, omdat je zonder opening de zak natuurlijk niet kunt vullen. Daarbij is het erg belangrijk dat de opening niet lekt, want dan verlies je water dat ontzettend kostbaar kan zijn tijdens een tocht in de wildernis. Ook is het natuurlijk balen dat de rest van je tas inhoud nat wordt, zeker wanneer het moeilijk is om spullen te drogen met regenachtig weer of vochtige omstandigheden.

Er zijn twee soorten openingen te onderscheiden in drinksystemen, namelijk een draaidop of een grote opening aan de gehele bovenkant. Een draaidop heeft als voordeel dat het heel gemakkelijk is om open en dicht te maken. En wanneer je een drinksysteem neemt met een grote draaidop kun je de waterzak alsnog makkelijk vullen en schoonmaken.

Een grote opening aan de bovenkant kun je open en dicht maken door de klem eraf te schuiven. Het dicht maken is vaak net even iets lastiger, maar het grote voordeel is dat het een hele goede anti-lek werking heeft. Daarbij kun je het drinksysteem ook heel makkelijk schoon maken.

Bevestiging

Zoals eerder genoemd hang je een waterzak een soort van op in je tas. Zo voorkom je dat de waterzak in elkaar zakt en het water niet meer door het slangetje loopt. Om die reden zit aan de bovenkant van iedere waterzak een lusje. Soms is dit een vaste lus, maar soms is dit ook een lus die je los kunt klikken. Drinksystemen met een vaste lus kun je alleen gebruiken in tassen die daar speciaal voor ontworpen zijn. Er zit dan een onderdeel aan waar je de lus doorheen kunt steken om het drinksysteem op zijn plaats te houden.

Drinksystemen met een lus die je zelf los en weer vast kunt maken zijn breder inzetbaar. Zo kun je het systeem aan een willekeurig onderdeel van de tas vast maken en hem zelfs gebruiken in tassen die niet perse bedoeld zijn om activiteiten mee te ondernemen.

Extra’s

De meeste drinksystemen worden compleet met waterzak, slang en drinktuit verkocht en geleverd. Maar voor sommige drinksystemen zijn nog extra onderdelen aan te schaffen, zoals een tas waar die perfect in past, een isolatie zak of een speciaal schoonmaaksetje.

Ben je bijvoorbeeld van plan naar extreem koude of juist warme bestemmingen te gaan, dan kan een isolatie zak niet alleen fijn, maar zelfs van levensbelang zijn. Van een bevroren waterzak kun je immers niet veel drinken.

De 4 beste drinksystemen van 2021

We hebben je zojuist heel veel informatie gegeven over drinksystemen en waar je op moet letten wanneer je er een gaat kopen. Als je er nog niet helemaal uit bent welke waterzak geschikt is voor jouw avonturen, zetten we hieronder de vier beste drinksystemen van 2021 op een rijtje.

 • Ultra lichtgewicht
 • 1,5L reservoir inhoud
 • Extra ruimte voor bidons
 • Met reflecterende elementen
 • Makkelijk drinken
 • Mesh rugpand
 • Verkrijgbaar in verschillende kleuren
 • Makkelijk schoonmaken
Camelbak Circuit Vest

Voor de diehard trailrunners onder ons is dit echt het perfecte drinksysteem. Het gehele systeem, inclusief het draagvest waarmee je hem strak op je rug houdt, weegt slechts 160 gram. Met behulp van de twee borst straps en de straps aan de zijkant kun je dit draagvest volledig afstellen, zodat hij altijd goed op z’n plek blijft zitten en niet heen en weer wiebelt als je aan het rennen bent.

Het reservoir dat wordt meegeleverd heeft een inhoud van 1,5L. Aan de voorkant van het vest zitten twee vakken waar je eventueel nog extra bidons in kwijt kunt. Ook is er een vakje voor je telefoon of sleutels. Je kunt er dus alles in kwijt als je een tijdje van huis gaat. 

De waterzak zelf kun je gemakkelijk schoonmaken doordat er een grote opening in zit die met behulp van een draaidop open en dichtgemaakt kan worden. Het inventieve drinksysteem zorgt ervoor dat je minder kracht nodig hebt om water uit de waterzak te zuigen, waardoor je met iedere slok 20% meer drinkt dan bij andere drinksystemen. Dat is erg prettig wanneer je buiten adem bent.

  • Inhoud van 2L
  • Voorkomt bevriezing
  • Grote opening
  • Makkelijk schoonmaken
  • Volledig afgesloten drinktuutje voorkomt vuil
  • Geen
  Camelbak Stoaway

  De Camelbak Stoaway is een thermische waterzak die uiterst geschikt is voor koud omstandigheden. Het hele systeem is voorzien van een geïsoleerde laag, dus ook de slang en het drinktuitje. Dit voorkomt dat het water bevriest en jij geen toegang meer hebt tot drinkwater. 

  Je kunt de waterzak gemakkelijk vullen door de grote opening die met behulp van een draaidop open en dicht gemaakt kan worden. De slang kan losgekoppeld worden van de zak doordat er een ritsbare opening in de thermoslaag zit. Daar is dus over nagedacht, want alle onderdelen blijven zo gewoon toegankelijk.

   • 2,5L reservoir inhoud
   • Extra ruimte voor fietsaccessoires
   • Met clip voor fietslampje
   • Blijft goed zitten
   • Geen
   Thule Rail Bike

   Dit drinksysteem van Thule is nog uitgebreider dan het vest dat we zojuist hebben besproken. Dit systeem wordt namelijk geleverd met een volwaardige rugtas met een inhoud van 8L. Hiervan neemt de waterzak, met een inhoud van 2,5L uiteraard al wat ruimte in beslag, maar er blijft voldoende ruimte over voor een snack, een kaart, fietspomp, reparatiesetje en reserve fietsonderdelen. 

   Aan de voorkant van de tas zit een handige gesp waaraan je de kinbeschermer van je help gemakkelijk op kunt bergen als je hem niet nodig hebt. Ook vind je een lusje waar je een fietslampje aan kunt klikken voor extra zichtbaarheid. Met meerdere straps kun je de tas goed afstellen, waardoor deze netjes op de rug blijft zitten, zelfs wanneer je over de ruigste terreinen fietst. 

   Het drinksysteem van Thule is goed doordacht met een grote opening aan de bovenkant. Zo kun je de waterzak snel vullen en makkelijk schoon maken. Het uiteinde van de slang is voorzien van isolatie, zodat je geen eerste warme slok krijgt. De slang kun je van de waterzak afklikken, zodat je de waterzak kunt vullen zonder het hele systeem uit je tas te hoeven halen. 

    • Gemaakt van PEVA plastic
    • Makkelijk schoonmaken
    • Makkelijk drinken
    • Vele accessoires beschikbaar
    • Komt zonder rugzak oid
    Waterzak – MTB Cycling

    De MTB cycling waterzak is gemaakt van PEVA plastic, dit is een milieuvriendelijker en duurzamer materiaal dan doorgaans wordt gebruikt. Het heeft een mooie glans, is flexibeler en minder gevoelig voor schimmels.

    De waterzak zelf is zoals we zien bij de meeste drinksystemen, namelijk met een grote opening voorzien van een draaidop. Zo is de waterzak snel gevuld en makkelijk schoon te maken. De slang kan los geklikt worden dat erg praktisch is om deze goed schoon te kunnen maken.

    Dit drinksysteem is erg duurzaam, omdat het vanwege de accessoires geschikt is voor meerdere doeleinden. Zo kun je er een geïsoleerde slang op klikken, die zowel kou als warmte weg houdt. Verder is er een speciale schoonmaakset, waarmee je de zak open kunt houden en tegelijkertijd op kunt hangen. Zo kan hij extra goed drogen en weet je zeker dat er geen restjes water achterblijven. Tot slot is er een flowmeter beschikbaar, waarmee je de inhoud van je waterzak in kunt zien, zonder deze uit je tas te halen. Erg praktisch voor langere afstanden, zo weet je of je nog een slokje kunt nemen, of dat je beter iets zuiniger aan kunt doen.


     Reacties

     Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

     Geef een reactie:

     Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.