Beste dakkoffer

Dakkoffer: de beste dakkoffers van 2023

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 4 juli 2022

Met de auto op vakantie gaan is heerlijk. Je hebt de tijd aan jezelf en ziet nog eens iets van de omgeving. Maar wanneer je met vijf volwassenen in de auto zit, zou de kofferbak wel eens te klein kunnen zijn om de bagage van iedereen kwijt te kunnen, dan komt een dakkoffer goed van pas!

Wat is een dakkoffer en waarvoor gebruik je het?

Een dakkoffer is een soort box die je bovenop je auto kunt plaatsen waar je extra bagage in kwijt kunt. Dit is erg handig wanneer je met meerdere mensen in de auto zit en de kofferbak te klein is voor alle bagage. Een dakkoffer klapt met behulp van scharnieren open naar een kant. Vaak zit er een mechanisme in dat de dakkoffer openhoudt, zonder hem helemaal om te laten klappen.

Beste koop van 2024
Thule Motion XT
Beste keuze voor wintersport

Thule Motion XT

 • Inhoud van 610L
 • Zowel zomer- als winterbestendig
 • Aerodynamisch design
 • Uitgerust met SlideLock-systeem
 • Makkelijk te openen en te sluiten
 • Maximaal laadvermogen van 75kg

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Thule Motion XT

Thule Motion XT

Onze aanrader voor als dakkoffer te gebruiken tijdens de wintersport. Geschikt voor wintersport uitrusting zoals ski's en snowboards dankzij de lengte.
Thule Motion XL

Thule Motion XL

Van hoge kwaliteit, extra beveiliging tegen diefstal en een inhoud van maar liefst 580 liter.
Farrad N7

Farrad N7

Met 680 liter is dit de beste keuze voor grote gezinnen en veel bagage. Deze bagagebox van Farad is van hoge kwaliteit, maar werkt helaas enkel met Farad railsystemen.
Thule BackSpace XT

Thule BackSpace XT

Minder last van de suizende wind en extra aerodynamisch met een dakkoffer op de fietsendrager.

Verschillende soorten dakkoffers

Er zijn verschillende soorten dakkoffers beschikbaar die we hieronder een voor een zullen toelichten. De skibox is zeer populair als dakkoffer voor wintersport. De bagagebox is ideaal voor de wat ruimere baggage. Zoek je een opvouwbare dakkoffer die weinig ruimte inneemt wanneer je deze niet gebruikt? Opvouwbare dakkoffers zijn tegenwoordig te vinden bij verschillende merken.

Skibox

Een skibox is een langwerpige dakkoffer die dus perfect geschikt is om skies, snowboards, stokken en sneeuwschoenen in op te bergen. Wanneer je vaak gaat skiën en eigen materiaal hebt, ontkom je er bijna niet aan om een dakkoffer aan te schaffen, omdat deze materialen veel plek in beslag nemen en vaak niet in de kofferbak passen. Voor op wintersport raden we je aan te kijken naar de Junior Extreme 500.

Bagagebox

Een bagagebox lijkt een beetje op een skibox, maar is vaak wat minder lang en hoger. Je kunt hier dus heel goed extra bagage in kwijt, maar omdat dat in principe in alle soorten dakkoffers kan, komt dit type niet heel vaak meer voor. Onze favoriete bagagebox is de Farad Marlin N7, uitermate geschikt voor grotere gezinnen.

Opvouwbare dakkoffer

Een opvouwbare dakkoffer is ideaal wanneer je weinig ruimte hebt om de dakkoffer op te bergen wanneer je hem niet nodig hebt. Je kunt hem namelijk tot een klein pakketje opvouwen, waardoor je minder ruimte inneemt. Het nadeel is echter wel dat dergelijke dakkoffers daardoor een stuk minder stevig zijn.

Waar let je op tijdens de aanschaf van een dakkoffer?

Een dakkoffer schaf je meestal niet aan voor eenmalig gebruik en daarom kun je maar beter een beetje onderzoek doen om de dakkoffer te vinden die het beste bij jou past. Hieronder bespreken we een aantal eigenschappen waar je naar kunt kijken wanneer je een dakkoffer gaat kopen.

 • Inhoud en laadvermogen
 • Dakbelasting van de auto
 • Bevestiging
 • Vergrendeling
 • De dakdrager

Inhoud en laadvermogen

Het laadvermogen en de inhoud van een dakkoffer worden vaak los van elkaar genoemd, maar het mag duidelijk zijn dat deze met elkaar in verband staan. Hoe groter de inhoud, hoe hoger het laadvermogen.

De inhoud wordt vaak aangegeven in Liters en kan variëren tussen de 250 en 700 Liter. Dit is een erg groot verschil en het is natuurlijk logisch dat je meer kwijt kunt in een dakkoffer met een grotere inhoud. Maar bedenk wel dat een grotere dakkoffer ook zwaarder is op je auto en het ook meer benzine kost om deze te vervoeren. Je kunt dus beter een dakkoffer aanschaffen waar precies in past wat je mee wil nemen dan eentje die eigenlijk veel te groot is.

Dakbelasting van je auto

Bij het uitzoeken van een dakkoffer moet je goed rekening houden met de dakbelasting van je auto. Je wil natuurlijk niet hebben dat het dak indeukt of er nog iets ergers mee gebeurt. Hiervoor moet je dus nagaan wat de dakbelasting is van je auto en ervoor zorgen dat het gewicht van je dakkoffer (bepakt en al) hieronder blijft. Daarbij is het ook wel fijn om het leeggewicht van de dakkoffer te checken. Want hoe minder de dakkoffer zelf weegt, hoe meer gewicht jij erin kunt stoppen voordat de maximale dakbelasting van je auto wordt bereikt.

Bevestiging

Er zijn verschillende soorten bevestigingen in omgang om de dakkoffer vast te maken aan de dakdragers. Soms is er gereedschap nodig om de dakkoffer vast te zetten en weer los te halen. Maar sommige dakkoffers zijn voorzien van snelbevestigingen, dat een simpel klik-en-go systeem is. Hier is dus geen gereedschap voor nodig en zeker wanneer je de dakkoffer vaker gebruikt kan dit erg prettig zijn.

Soms zie je ook dat de dakkoffer voor extra bevestiging nog met bagageriemen wordt vastgezet. In principe zou dit niet nodig zijn, maar als het je een veilig gevoel geeft kun je dit natuurlijk altijd doen.

Vergrendeling

Wanneer je met je auto onderweg bent wil je deze natuurlijk wel met een gerust hart op de parkeerplaats kunnen laten staan bij een hotelletje waar je onderweg slaapt of bij een wegrestaurant. Daarom zijn de meeste dakkoffers voorzien van een slot. Echter, het ene slot is beter tegen diefstal beschermt dan het andere slot. Dit zit hem vooral in het aantal punten waarop de dakkoffer wordt afgesloten. Soms is dit een enkel punt waar het slot zelf zit, maar steeds vaker zie je dat dakkoffers op meerdere punten worden afgesloten, waardoor ze beter tegen diefstal bestand zijn.

Ook heeft de vergrendeling invloed op de manier van openen. Sommige dakkoffers kun je slechts aan een zijkant open maken, maar andere dakkoffers kun je aan beide zijkanten, of via de achterkant openen.

Dakdragers

Dakdragers zijn een apart onderdeel en worden doorgaans niet met een dakkoffer meegeleverd. Toch is het wel belangrijk hier even aandacht aan te besteden, want zonder dakdragers kun je je dakkoffer niet bevestigen.

De meeste dakkoffers hebben een universeel systeem dat dus toepasbaar is op meerdere dakdragers. Het enige waar je goed op moet letten is de maximale breedte van de dakdragers waarop de dakkoffer bevestigd kan worden. Dit staat altijd bij de eigenschappen aangegeven.

Top 5 beste dakkoffers

Met de eerder genoemde eigenschappen van dakkoffers kun je zelf op zoek gaan naar de dakkoffer die het beste bij jou past. Maar je kunt ook een kijkje nemen bij onderstaande top vijf dakkoffers van het moment.

 • Inhoud van 610L
 • Zowel zomer- als winterbestendig
 • Aerodynamisch design
 • Uitgerust met SlideLock-systeem
 • Makkelijk te openen en te sluiten
 • Maximaal laadvermogen van 75kg
 • Dakkoffer zelf weegt al 26 kilo
Thule Motion XT

De Thule Motion XT dakkoffer blinkt uit door het unieke design. De dakkoffer is namelijk smal en lang waardoor deze zeer aerodynamisch is en uiterst geschikt voor een skivakantie. Met een lengte van maar liefst 225 cm passen de meeste skies namelijk met gemak in deze dakkoffer. En niet een paar, nee je kunt er tot wel 8 paar in kwijt.

Deze dakkoffer is heel erg makkelijk te openen en te sluiten door de SlideLock-systeem. Wanneer je hem opent werkt de kracht namelijk naar buiten waardoor de dakkoffer bijna automatisch open klapt. Bij sluiten werkt de kracht precies tegengesteld, waardoor je met weinig kracht de deksel kunt sluiten. Ook geeft de deksel aan of deze wel of niet goed is gesloten.

Zowel in de winter als in de zomer kun je de Thule Motion XT  dakkoffer met een gerust hart bovenop je auto monteren. Dat gaat overigens heel makkelijk met het SlideLock-systeem. Je hebt dus geen gereedschap nodig om de dakkoffer op je auto te zetten of eraf te halen.

  • Inhoud van 500 Liter
  • Opent aan beide zijkanten
  • Laadvermogen van 75 kg
  • Aerodynamisch model
  • Makkelijk te bevestigen met PowerClick systeem
  • Anti diefstal vergrendeling
  Thule Motion XL

  De Thule Motion is verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten waarbij de XL versie een inhoud van 500 Liter heeft. Dit is dus ruim voldoende om een aantal grote extra tassen mee te kunnen nemen. Deze dakkoffers plaats je gemakkelijk op vrijwel alle dakdragers door het brede PowerClick systeem. Wanneer je de klik hoort, weet je dat de dakkoffer goed vergrendeld zit en daar komt echt helemaal geen gereedschap of gedoe aan te pas.

  Door de voorwaartse positie die deze dakkoffer kan aannemen op het autodak blijft de kofferbak altijd goed toegankelijk, zonder kans op schade door een botsing tussen de achterklep en de dakkoffer. Daarbij geeft de dakkoffer aan of de deksel goed is vergrendeld, waardoor je zeker weet dat deze goed dicht zit. Dit heeft te maken met het vergrendelingssysteem dat met een draai aan de sleutel op meerdere plekken vergrendelt. Hierdoor is deze dakkoffer dan ook zeer goed beschermd tegen inbraken. Daarbij kun je de sleutel niet uit het slot halen voordat deze op slot zit en goed vergrendeld is.

  Deze dakkoffer kun je aan beide kanten open maken en dat gaat erg gemakkelijk gaat door gescheiden sluit en openingsmechanismen. Hierdoor hoef je niet veel kracht te gebruiken om de dakkoffer te openen of te sluiten.

  Product specificaties:

  • Gewicht: 26 kg
  • Afmetingen inclusief verpakking: 47 x 232 x 95 cm (lxbxh)
  • Gewicht: 26 kg
   • Inhoud van 680 Liter
   • Opent aan beide zijkanten
   • Laadvermogen van 75 kg
   • Aerodynamisch model
   • Monteerbaar op dakdragers tot 8cm breed
   • Quick systeem werkt alleen met bijbehorende dakdragers van Farad
   Farrad N7

   Farad komt met een dakkoffer (ze noemen het zelf een bagagebox) van maar liefst 680 Liter en is daarmee de grootste op de markt. Je kunt hier dus echt heel veel extra bagage in vervoeren en dat is erg fijn wanneer je bijvoorbeeld met een groter gezin op autovakantie gaat.

   Het vergrendelingssysteem maakt het mogelijk de dakkoffer aan beide kanten te openen, zodat alle bagage zeer toegankelijk blijft. Ook het slot is voorzien van een handig snufje, namelijk dat je de sleutel er niet uit kunt halen wanneer de dakkoffer niet op slot zit. Zo voorkom je dat je dit per ongeluk vergeet.

   Als we een nadeel moeten noemen is dat toch de bevestiging. De meegeleverde montagebeugels moeten met behulp van gereedschap worden vastgezet. Alleen wanneer je gebruik maakt van de bijbehorende Farad dakdragers kun je gebruik maken van het Quick-systeem.

    • Inhoud van 300 Liter
    • Laadvermogen van 50 kg
    • Super aerodynamisch model
    • Eenvoudige drukknop vergrendeling
    • Makkelijk te monteren
    • Je hebt wel een fietsendrager (van Thule) nodig
    Thule BackSpace XT

    De Thule dakkoffers uit de BackSpace serie zijn uiterst aerodynamisch vanwege een vernieuwd concept, namelijk een dakkoffer op de fietsendrager. Door het design zijn de regengootjes op de auto overbodig en is de vorm nog aerodynamischer dan andere vergelijkbare dakkoffers. Ook het suizen van de wind is hierdoor een stuk minder.

    Deze dakkoffer heeft een inhoud van 300 Liter, een laadvermogen van 50 kg en opent aan de achterzijde door middel van een eenvoudige drukknop vergrendeling. Dit betekent dat je alleen maar op de knop hoeft te drukken en de rest vanzelf gaat. Sluiten gaat eenvoudig door het ingebouwde mechanisme waarbij weinig kracht nodig is om de deksel weer naar beneden te duwen.

    Met de geïntegreerde neussluiting weet je zeker dat de deksel niet open klapt onder wat voor weersomstandigheden dan ook, dus dit geeft een extra veilig gevoel. Het bevestigen op de fietsendrager is super simpel wanneer je een fietsendrager van Thule hebt. Je bevestigd de dakkoffer eigenlijk op dezelfde manier als een fiets.


     Reacties

     Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

     Geef een reactie:

     Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.