Beste dakkoffer

Dakkoffer: de beste dakkoffers van 2022

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 15 december 2021

Met de auto op vakantie gaan is heerlijk. Je hebt de tijd aan jezelf en ziet nog eens iets van de omgeving. Maar wanneer je met vijf volwassenen in de auto zit, zou de kofferbak wel eens te klein kunnen zijn om de bagage van iedereen kwijt te kunnen, dan komt een dakkoffer goed van pas!

Wat is een dakkoffer en waarvoor gebruik je het?

Een dakkoffer is een soort box die je bovenop je auto kunt plaatsen waar je extra bagage in kwijt kunt. Dit is erg handig wanneer je met meerdere mensen in de auto zit en de kofferbak te klein is voor alle bagage. Een dakkoffer klapt met behulp van scharnieren open naar een kant. Vaak zit er een mechanisme in dat de dakkoffer openhoudt, zonder hem helemaal om te laten klappen.

Beste koop van 2022
Thule Motion XT
Beste keuze voor wintersport

Thule Motion XT

 • Inhoud van 610L
 • Zowel zomer- als winterbestendig
 • Aerodynamisch design
 • Uitgerust met SlideLock-systeem
 • Makkelijk te openen en te sluiten
 • Maximaal laadvermogen van 75kg

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Thule Motion XT

Thule Motion XT

Onze aanrader voor als dakkoffer te gebruiken tijdens de wintersport. Geschikt voor wintersport uitrusting zoals ski's en snowboards dankzij de lengte.
Thule Motion XL

Thule Motion XL

Van hoge kwaliteit, extra beveiliging tegen diefstal en een inhoud van maar liefst 580 liter.
Farrad N7

Farrad N7

Met 680 liter is dit de beste keuze voor grote gezinnen en veel bagage. Deze bagagebox van Farad is van hoge kwaliteit, maar werkt helaas enkel met Farad railsystemen.
Thule BackSpace XT

Thule BackSpace XT

Minder last van de suizende wind en extra aerodynamisch met een dakkoffer op de fietsendrager.

Verschillende soorten dakkoffers

Er zijn verschillende soorten dakkoffers beschikbaar die we hieronder een voor een zullen toelichten. De skibox is zeer populair als dakkoffer voor wintersport. De bagagebox is ideaal voor de wat ruimere baggage. Zoek je een opvouwbare dakkoffer die weinig ruimte inneemt wanneer je deze niet gebruikt? Opvouwbare dakkoffers zijn tegenwoordig te vinden bij verschillende merken.

Skibox

Een skibox is een langwerpige dakkoffer die dus perfect geschikt is om skies, snowboards, stokken en sneeuwschoenen in op te bergen. Wanneer je vaak gaat skiën en eigen materiaal hebt, ontkom je er bijna niet aan om een dakkoffer aan te schaffen, omdat deze materialen veel plek in beslag nemen en vaak niet in de kofferbak passen. Voor op wintersport raden we je aan te kijken naar de Junior Extreme 500.

Bagagebox

Een bagagebox lijkt een beetje op een skibox, maar is vaak wat minder lang en hoger. Je kunt hier dus heel goed extra bagage in kwijt, maar omdat dat in principe in alle soorten dakkoffers kan, komt dit type niet heel vaak meer voor. Onze favoriete bagagebox is de Farad Marlin N7, uitermate geschikt voor grotere gezinnen.

Opvouwbare dakkoffer

Een opvouwbare dakkoffer is ideaal wanneer je weinig ruimte hebt om de dakkoffer op te bergen wanneer je hem niet nodig hebt. Je kunt hem namelijk tot een klein pakketje opvouwen, waardoor je minder ruimte inneemt. Het nadeel is echter wel dat dergelijke dakkoffers daardoor een stuk minder stevig zijn.

Waar let je op tijdens de aanschaf van een dakkoffer?

Een dakkoffer schaf je meestal niet aan voor eenmalig gebruik en daarom kun je maar beter een beetje onderzoek doen om de dakkoffer te vinden die het beste bij jou past. Hieronder bespreken we een aantal eigenschappen waar je naar kunt kijken wanneer je een dakkoffer gaat kopen.

 • Inhoud en laadvermogen
 • Dakbelasting van de auto
 • Bevestiging
 • Vergrendeling
 • De dakdrager

Inhoud en laadvermogen

Het laadvermogen en de inhoud van een dakkoffer worden vaak los van elkaar genoemd, maar het mag duidelijk zijn dat deze met elkaar in verband staan. Hoe groter de inhoud, hoe hoger het laadvermogen.

De inhoud wordt vaak aangegeven in Liters en kan variëren tussen de 250 en 700 Liter. Dit is een erg groot verschil en het is natuurlijk logisch dat je meer kwijt kunt in een dakkoffer met een grotere inhoud. Maar bedenk wel dat een grotere dakkoffer ook zwaarder is op je auto en het ook meer benzine kost om deze te vervoeren. Je kunt dus beter een dakkoffer aanschaffen waar precies in past wat je mee wil nemen dan eentje die eigenlijk veel te groot is.

Dakbelasting van je auto

Bij het uitzoeken van een dakkoffer moet je goed rekening houden met de dakbelasting van je auto. Je wil natuurlijk niet hebben dat het dak indeukt of er nog iets ergers mee gebeurt. Hiervoor moet je dus nagaan wat de dakbelasting is van je auto en ervoor zorgen dat het gewicht van je dakkoffer (bepakt en al) hieronder blijft. Daarbij is het ook wel fijn om het leeggewicht van de dakkoffer te checken. Want hoe minder de dakkoffer zelf weegt, hoe meer gewicht jij erin kunt stoppen voordat de maximale dakbelasting van je auto wordt bereikt.

Bevestiging

Er zijn verschillende soorten bevestigingen in omgang om de dakkoffer vast te maken aan de dakdragers. Soms is er gereedschap nodig om de dakkoffer vast te zetten en weer los te halen. Maar sommige dakkoffers zijn voorzien van snelbevestigingen, dat een simpel klik-en-go systeem is. Hier is dus geen gereedschap voor nodig en zeker wanneer je de dakkoffer vaker gebruikt kan dit erg prettig zijn.

Soms zie je ook dat de dakkoffer voor extra bevestiging nog met bagageriemen wordt vastgezet. In principe zou dit niet nodig zijn, maar als het je een veilig gevoel geeft kun je dit natuurlijk altijd doen.

Vergrendeling

Wanneer je met je auto onderweg bent wil je deze natuurlijk wel met een gerust hart op de parkeerplaats kunnen laten staan bij een hotelletje waar je onderweg slaapt of bij een wegrestaurant. Daarom zijn de meeste dakkoffers voorzien van een slot. Echter, het ene slot is beter tegen diefstal beschermt dan het andere slot. Dit zit hem vooral in het aantal punten waarop de dakkoffer wordt afgesloten. Soms is dit een enkel punt waar het slot zelf zit, maar steeds vaker zie je dat dakkoffers op meerdere punten worden afgesloten, waardoor ze beter tegen diefstal bestand zijn.

Ook heeft de vergrendeling invloed op de manier van openen. Sommige dakkoffers kun je slechts aan een zijkant open maken, maar andere dakkoffers kun je aan beide zijkanten, of via de achterkant openen.

Dakdragers

Dakdragers zijn een apart onderdeel en worden doorgaans niet met een dakkoffer meegeleverd. Toch is het wel belangrijk hier even aandacht aan te besteden, want zonder dakdragers kun je je dakkoffer niet bevestigen.

De meeste dakkoffers hebben een universeel systeem dat dus toepasbaar is op meerdere dakdragers. Het enige waar je goed op moet letten is de maximale breedte van de dakdragers waarop de dakkoffer bevestigd kan worden. Dit staat altijd bij de eigenschappen aangegeven.

Top 5 beste dakkoffers

Met de eerder genoemde eigenschappen van dakkoffers kun je zelf op zoek gaan naar de dakkoffer die het beste bij jou past. Maar je kunt ook een kijkje nemen bij onderstaande top vijf dakkoffers van het moment.


Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.

Specificatie Thule Motion XT Thule Motion XL Farrad N7 Thule BackSpace XT