Beste koffiemolen

Koffiemolen: de beste koffiemolens van 2023

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 12 september 2022

Er gaat niets boven koffie van versgemalen koffiebonen. De smaken zijn intenser en de aroma’s zijn rijker. Daarnaast hoef je niet perse naar een koffiebar toe te gaan om verse koffie te drinken. Met de juiste koffiemolen heb jij altijd versgemalen koffie in huis. Zo vers dat jouw koffie direct van koffieboon tot vers gemalen koffie gemalen wordt en vervolgens bij jou in je mok beland. Zo laat jij de smaak van de koffie tot zijn volledige potentieel komen.

In deze koopgids helpen we jou met het kiezen van de juiste koffiemolen. Koffie is persoonlijk en de keuzes voor elk toebehoren – van de beste espressomachine tot een melkopschuimer – moeten aansluiten op jouw eisen en wensen.

Beste koop van 2024
Graef CM800 Koffiemolen
Beste krachtige conische koffiemolen

Graef CM800 Koffiemolen

 • Maar liefst 40 maalstanden
 • Conische maalschijf
 • Groot 350 gram reservoir
 • Sluit gemakkelijk je filter aan dankzij de filterdrager

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Graef CM800 Koffiemolen

Graef CM800 Koffiemolen

De Graef CM800 is een conische koffiemolen met 40 standen waarmee jij je koffiebonen volledig tot hun recht laat komen - inclusief handige filterdrager.
Sage The Smart Grinder Pro

Sage The Smart Grinder Pro

The Smart Grinder Pro van Sage is een super complete koffiemolen met maarliefst 60 maalstanden.
Krups F203 Koffiemolen

Krups F203 Koffiemolen

Een goedkope keuze zonder in te leveren op de kwaliteit - kies dan voor de Krups F203 koffiemolen.
Solis Scala Plus Koffiemolen

Solis Scala Plus Koffiemolen

De Scala Plus van Solis is een prachtige koffiemolen met een vlakke maalschijf die zorgt voor een erg consistente maalgraad - maar liefst 22 standen.
Hario Skerton PLUS Koffiemolen

Hario Skerton PLUS Koffiemolen

De Hario Skerton Plus is een degelijke handkoffiemolen die erg handzaam is dankzij zijn kleine formaat & de keramische maalschijven gaan een leven lang mee.

Welke soorten koffiemolens zijn er?

Dit is waar koffiemolens in het spel komen. De grootte van je maling is dus van groot belang op de smaak. Hoe grof of fijn jij je koffiemaling wilt hebben, is dus een erg persoonlijke voorkeur. Koffiemolens staan je toe de koffie exact zoals jij het wilt te malen en dus de optimale smaak uit je koffiebonen te halen.

De ideale koffiemolen maalt je verse koffiebonen precies zoals jij het wilt. Zo haal je de optimale smaak uit de koffie naar boven. Met jouw ideale koffiemolen zet jij het lekkerste bakje koffie op tafel.

Waar let je op bij aanschaf van een koffiemolen?

De volgende punten helpen je bij het vinden van de beste koffiemolen voor bij jou in huis.

 • Hoeveel verschillende maal-standen?
 • Type maalschijf: mes of schijf?
 • Maalstenen: vlak of conisch?
 • Inhoud van het bonenreservoir?
 • Filterdrager of opvangbak?

1. Aantal maalstanden

De maalstand is van grote invloed op de smaakbeleving van koffie. Hoe grover de koffie gemalen is, hoe sneller het water er doorheen loopt. De aroma die hierbij vrijkomt is minder intens als wanneer het water er langzaam doorheen gaat, zoals bij een fijn gemalen koffie.

Daarnaast is het ook belangrijk erop te letten welke maling je gebruikt voor jouw koffiezetapparaat. Een goede percolator bijvoorbeeld behoeft een middelgrove maling. Een te fijne maling zou door de filter heen lopen en je apparaat verstoppen. Ook de filter koffieapparaten uit onze test en de cafetieres en French Press gebruiken een grove maling met consistente korrelgrootte.

2. Type maalschijf: mes of schijf

Er zijn twee soorten maalschijven die in koffiemolens te vinden zijn: messen of schijven.

Messenmalers zijn malers waarbij de koffiebonen door meerdere ronddraaiende messen gemalen worden, denk hierbij aan een blender. Bij messenmalers is het lastig een vaste maalgraad, het oppervlakte van de gemalen koffie, in te stellen omdat de willekeurige factor hier groot is.

Bij schijfmalers worden de bonen tussen twee schijven verpulverd. Met het instellen van de afstand tussen de schijven, kun je de maalgraad instellen. Hierbij worden de bonen erg gelijk gemalen met als resultaat een erg consistente maling.

De messen molens zijn over het algemeen veel goedkoper maar zorgen voor een minder consistente maling. Voor de maling geldt eigenlijk de volgende vuistregel: hoe consistenter de maalgraad, hoe consistenter de smaak.

3. Maalstenen: vlak of conisch

Er zijn twee soorten schijfmalers waarmee koffiebonen gemaald worden: de vlakke schijf en de conische schijf. Bij de vlakke schijf zijn de schijven vlak ten opzichte van elkaar. Dit zorgt voor een erg consistente maling. Bij de conische maling hebben de schijven een kegel vorm.

Tijdens het malen zorgt het ervoor dat de temperatuur niet verhoogt. Doordat er geen hitte ontstaat blijft de kwaliteit van de koffie beter behouden. In espressomachines is meestal een conische maalsteen te vinden en in losse bonenmalers een vlakke. Omdat malen niet heel lang duurt, zijn de verschillen in smaak minimaal en zal slechts een fijnproever het verschil merken.

4. Inhoud bonen reservoir

Het deel van de koffiemolen waar je de koffiebonen plaatst, heet het bonen reservoir. Meestal bevindt dit deel zich aan de bovenkant van de molen. Hoe groter het bonenreservoir, hoe meer koffiebonen jij tegelijkertijd kunt malen.

Aangezien een koffiemolen behoorlijk wat lawaai kan maken, wordt er soms voor gekozen om een grotere hoeveelheid tegelijkertijd te malen zodat je het proces niet zo vaak hoeft te herhalen.

5. Filterdrager of opvangbak

Als de bonen eenmaal gemalen zijn, komt het als versgemalen koffie uit de molen. Een aantal molens beschikken over een opvangbak waarin de koffie terecht komt. Dit heeft als voordeel dat het in een afgesloten container terecht komt.

Andere koffiemolens hebben een zogeheten filterdrager. Dit is een opvang waarin jij de filter van je koffiezetapparaat kunt plaatsen. Op deze manier kun je de versgemalen koffie direct verwerken met je koffiezetapparaat.

Top 5 beste koffiemolens

Bovenstaand hebben we alles besproken over koffiemolens, zowel de voor- en nadelen als de eigenschappen. Met behulp van onze koopgids kan je op zoek naar een goede koffiemolen die die perfect aansluit op hoe jij je koffie het liefst drinkt.

We maken je het graag makkelijker door hieronder onze top 5 koffiemolens in een review te vergelijken.

 • Maar liefst 40 maalstanden
 • Conische maalschijf
 • Groot 350 gram reservoir
 • Sluit gemakkelijk je filter aan dankzij de filterdrager
 • Morst soms wat koffie
 • Geen opvangbak
https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2020/08/Graef-CM800-Koffiemolen.jpg

De Graef CM800 is een conische koffiemolen met 40 standen waarmee jij je koffiebonen volledig tot hun recht laat komen. Dankzij de filterdrager kun jij je koffie direct in je koffiezetapparaat brengen.

Conische maalschijf met 40 standen

De CM800 is koffiemolen met een ruim aanbod aan standen. De conische molen beschikt over maar liefst 40 standen. Hierdoor stel jij de maalgraad precies in zoals jij het wilt.

Door het conische mechanisme wordt de koffiemolen niet heet tijdens het malen van de koffie. Dit zorgt voor een beter behoud van de smaak van de koffie.

Handige filterdrager

De CM800 komt met een 350 gr reservoir waarmee je in een haal behoorlijk wat koffie mee kunt malen. Zodra de koffie gemalen is, komt het direct in het filter van je koffiezetapparaat terecht. Dankzij de handige filterdrager plaats je de filter er direct onder. Dit scheelt weer een handeling bij het zetten van koffie.

Houd er wel rekening mee dat als je een voorraadje wilt malen, dat deze koffiemolen niet over een opvangbak beschikt. Je zult dus voor een aparte opvang moeten zorgen. Doordat er geen standaard opvang bij deze koffiemolen komt en je filter er niet exact sluitend op past, morst er soms wat koffie naast tijdens het malen.

  • Beschikt over wel 60 standen
  • Enorm 450 gram bonenreservoir
  • Zowel opvangbak als filterdrager
  • Eenvoudige bediening met digitale display
  • Hogere prijs
  Sage The Smart Grinder Pro

  The Smart Grinder Pro van Sage is een super complete koffiemolen met maarliefst 60 maalstanden. Deze luxe molen heeft alles in huis om jouw koffie tot perfectie te malen.

  Filterdrager en ruime opvangbak

  Sage heeft met The Smart Grinder Pro een geweldige koffiemolen ontwikkeld. Deze koffiemolen heeft een bonenreservoir van 450 gram. Dit is voldoende voor een grote hoeveelheid bonen. Daarnaast kan The Smart Grinder Pro zowel met de bijkomende opvangbak als het filter van je eigen koffiezetapparaat gebruikt worden.

  De prachtige roestvrijstalen afwerking matcht perfect bij de premium functies van deze koffiemolen.

  Precisie malen op 60 standen

  Dankzij de 60 verschillende maalstanden, maal je preciezer dan ooit tevoren. The Smart Grinder Pro beschikt over een digitale display waarop je al je instellingen overzichtelijk ziet. Dankzij de drie draaiknoppen stel je deze koffiemolen precies zo in zoals jij het wilt.

  Het hybride mechanisme levert de optimale consistentie en wordt daarnaast niet heet. Zo haal jij de lekkerste smaak uit je bonen.

   • Goedkoper, maar van goede kwaliteit
   • Klein & compact formaat
   • Eenvoudige drukbediening
   • Prachtig, minimalistisch ontwerp
   • Wat mijnder consistent door maalbladen
   • Heeft maar een maalstand
   Krups F203 Koffiemolen

   De Krups F203 is een kleine en makkelijk bedienbare koffiemolen me een messenmaler. Met zijn enorm zachte prijs is hij erg effectief in het malen van je koffiebonen.

   Minimalistisch design voor een lagere prijs

   De Krups F203 is een kleine en compacte koffiemolen met een minimalistisch ontwerp. De ovale rondingen van de molen voelen erg natuurlijk aan en hij zal zowel in een klassieke als moderne keuken, goed staan. De molen zorgt met zijn inhoud van 75 gram niet voor een grote hoeveelheid koffie al is het voldoende voor als je ‘s ochtends een percolator vol wilt zetten.

   Mechanisme met maalbladen

   De F203 is eenvoudig in bediening. De molen gaat aan zodra je de deksel indrukt. Het maalmechanisme van de molen bestaat uit een messenmaler. Hierdoor kun je dus niet de maalgraad instellen en wordt de maling bepaald door de duur van het malen. Doordat de koffiemolen over bladen beschikt, zorgt dit voor een minder consistente maling.

   Daarnaast maakt de machine behoorlijk wat geluid voor zo’n klein apparaat. Dit komt ook door het mechanisme met messen.

    • Consistente maling dankzij vlakke maalschijf
    • Transparante opvangbak zie je exact hoeveel koffie je gemalen hebt
    • Automatische stop dankzij timer
    • Beschikt niet over een filterdrager
    • Semi-statische opvangbak vatbaar voor koffieresten
    https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2020/08/Solis-Scala-Plus-Koffiemolen.jpg

    De Scala Plus van Solis is een prachtige koffiemolen met een vlakke maalschijf die zorgt voor een erg consistente maalgraad. Dankzij de 22 standen heb je altijd de maling die je wilt

    Vlakke maalkegel met 22 standen

    De Scala Plus is een prachtig ontworpen koffiemolen met een vlakke maalschijf. Het instellen van de maalgraad is eenvoudig. Dankzij de draaischijf stel je eenvoudig de gewenste stand in.

    Het mechanisme met de vlakke maalkegel zorgt voor een erg consistente maling. Hiermee komt de smaak optimaal tot zijn recht.

    Daarnaast beschikt deze koffiemolen over een timer. Dit is handig voor als je niet de hele tijd bij de molen wilt blijven staan.

    Transparante opvangbak

    Deze koffiemolen van Solis beschikt over een 250 gram bonenreservoir waarmee je dus behoorlijk wat bonen kunt malen. Zodra je bonen gemalen zijn komen ze in de opvangbak terecht. Door het ontwerp is het helaas niet mogelijk om je filter onder de uitgang te plaatsen.

    De opvangbak is gemaakt van een doorzichtig kunststof. Hierdoor zie je precies hoeveel koffie je gemalen hebt. Toch zorgt het materiaal dat er een statische lading door de wrijving ontstaat en blijft er soms wat koffie in de opvangbak zitten.

     • Krachtige keramische maalschijven
     • Klein & compact ontwerp
     • Exact aanpasbare maalgraad
     • Prachtige glazen opvangbak
     • Malen kost meer tijd en energie
     Hario Skerton PLUS Koffiemolen

     De Hario Skerton Plus is een degelijke handkoffiemolen die erg handzaam is dankzij zijn kleine formaat. De Kerton Plus komt met keramische maalschijven die je bonen op de beste kwaliteit malen en een leven lang meegaan.

     Handmatig en draagbaar

     De Hario Skerton Plus valt op door het prachtige, klassieke design. Deze handmolen is compact maar heeft toch nog een bonenreservoir van 75 gram. Dit is voldoende voor 5 normale koppen koffie. Door zijn compacte formaat neemt hij weinig ruimte in de keuken in en kun je hem ook eenvoudig meenemen op vakantie en op reis. Hierdoor heb jij altijd de optimale maling bij de hand.

     De maalstand kun je precies zo instellen zoals jij het wilt door de bout op de as losser of vaster te draaien. Hiermee vind je exact de stand die jouw koffie naar een hoger niveau brengt.

     Keramische maalschijven

     Om de bonen te malen, haal je gemakkelijk de bovenkant van de maler. Vervolgens draai je aan de hendel. De maling komt aan de onderkant uit de molen.

     De maling wordt opgevangen in een prachtig, glazen opvangbak. Hier is ruimte voor 100 gram koffie. Hoewel een handkoffiemolen meer tijd en energie kost dan een elektrische variant, maalt de Skerton Plus erg soepel. De krachtige keramische maalschijven malen je bonen consistent en warmen daarnaast niet op tijdens het malen. Dit zorgt voor de optimale smaakbeleving van je koffie.

      Koffiemolen voor een fijne maling

      Koffie maken met een koffiemolen

      Koffie is misschien wel ‘s werelds meest gedronken drank. Het kenmerkende vol bittere extract wordt in iedere uithoek van deze planeet gedronken. Iedereen kent het en iedere cultuur heeft zijn eigen koffiespecialiteit.

      Koffie drinken is ontstaan in het Midden-Oosten en heeft vanaf daar de hele wereld veroverd. Het was zelfs een van de meest verhandelde specerijen waaraan Nederland in de 16e en 17e eeuw rijkelijk aan verdient heeft. Vanaf dit moment heeft koffie drinken ook in onze cultuur een vaste plek ingenomen.

      Koffiebonen – essentieel voor de koffiemolen

      Koffiebonen zijn de zaden van de vrucht van de koffieplant, een houtachtige plant die wereldwijd in de tropen voorkomt. De vruchten vallen onder het type steenvruchten en zijn vruchten met een harde pit waarin de koffiebonen zitten. Koffiebonen hebben verschillende momenten om te oogsten en dit is allemaal afhankelijk van het type boon dat er geteeld wordt. Er zijn twee soorten koffiebonen die aan de basis staan van iedere kop koffie: arabica en robusta.

      Na het oogsten van de koffiebonen, wordt de koffie geroosterd. Dit gebeurt in koffiebranderijen. Dit wordt overal ter wereld gedaan en iedere branderij zorgt voor zijn eigen kenmerkende smaak. De bekendste Nederlandse branderijen zijn: Neuteboom en Douwe Egberts. Tegenwoordig is koffie branden en malen een bezigheid die zich inmiddels tot een ware kunst verheven heeft. Vele ambachtelijke koffiezaken hebben een hechte connectie met hun koffiebrander en met smaken wordt er steeds meer geëxperimenteerd.

      Het malen

      Toch vind je vooral veel dezelfde bereidingsvormen en overal wordt versgemalen koffie geprezen. Er gaat namelijk niets boven de rijke smaak en volle geur van versgemalen koffie.

      De verschillende koffiespecialiteiten worden onder andere bepaald door de maalgrootte. Zo gebruik je voor een espresso een fijne maling en voor filterkoffie een grove maling.

      Wat is een goede koffiemolen voor espresso?

      Volgens onze koopgids is de Graef CM800 de meest krachtige conische koffiemolen. Deze molen heeft maar liefst veertig maalstanden, met een conische maalschijf. De beste high-end koffiemolen is de Sage the Smart Grinder pro. Deze heeft 60 verschillende maalstanden en een bonenreservoir van 450 gram. De Krups F203 komt uit de test als de beste betaalbare koffiemolen. Deze is lekker compact en eenvoudig te bedienen. Verder is de Solis Scalis Plus een koffiemolen met een hele consistente maling, dit komt door de vlakke maalschijf. Ten slotte is de Hario Skerton Plus de beste handmolen uit de koopgids met keramische schijven.

      Wat is een handkoffiemolen?

      Met een handmolen kun je met de hand de bonen malen. Je kunt zelf de fijnheid bepalen door handmatig de maalschijven in te stellen. Het duurt iets langer dan met een elektrische molen en vereist ook iets meer kracht.

      Wat is een elektrische koffiemolen?

      Een elektrische koffiemolen gaat de bonen malen zodra je op de knop drukt. Het is simpel en gebeurt snel. Het nadeel is dat je ten alle tijden elektriciteit en een stopcontact nodig hebt. Wel kun je de maalschijven zelf instellen voor de gewenste fijnheid.

      Waar let je op bij het kopen van een goede koffiemolen?

      Allereerst is het goed om te kijken naar het aantal maal standen. Hoe meer standen, hoe persoonlijker je de koffie kan maken. Daarnaast is het goed om te kijken naar het type maalschijf; je kunt kiezen uit messen of schijven. Verder is er keuze tussen vlakke of conische maalstenen. Hierbij zijn de vlakke maalstenen meer consistent maar zorgen de conische maalstenen voor minder warmte. Ook is de inhoud van het bonenreservoir belangrijk. Dit staat gelijk aan de hoeveelheid koffie die je in een keer kan zetten.Ten slotte is het belangrijk om een goede filterdrager of opvangbak te hebben.

      Wat is het verschil tussen grof en fijn gemalen koffie?

      Bij fijn gemalen koffie is het aantal koffiedeeltjes hoger en de doorlooptijd van het water langer. Hierdoor is de smaak van koffie sterker. Grof gemalen koffie heeft dus een kortere doorlooptijd waardoor het minder in aanraking komt met water.

      Waarom je koffiebonen zelf malen?

      Op deze manier heb je altijd vers gemalen koffie en zal de koffie beter smaken. Wanneer je gemalen koffie koopt verliest het al deels de aroma en smaken, hierdoor zal de koffie ook minder lekker smaken.


      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.