Beste percolator

Percolator: de 6 beste percolators van 2023

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 8 januari 2022

Een percolator gebruik je als je op de meest klassieke manier koffie wilt zetten. Je doet water in het reservoir, koffie naar smaak in het filter, draait alles vast en zet de hele percolator op het vuur. Ze zijn daarom ook erg handig op de camping. Met een percolator wordt het eenvoudig om zelf espresso te maken en ze verspreiden de allerheerlijkste koffiegeur door je huis. Als Italië in een potje zou zitten, zou het in een percolator zijn. In deze koopgids geven we advies waar je bij aanschaf op let en helpen we je op weg met onze top 5 percolators uit de test.

Beste koop van 2024
Bialetti Kitty Peculator RVS - 6 kops
Beste betrouwbare en veelzijdige percolator

Bialetti Kitty Peculator RVS – 6 kops

 • Mooie middenklasser
 • Flexibel: te gebruiken op gas, inductie, keramisch en elektrisch
 • Gemaakt van roestvrijstaal

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Bialetti Kitty Peculator RVS - 6 kops

Bialetti Kitty Peculator RVS – 6 kops

Beschikbaar in veel formaten - een van de meest populaire percolators van het geprezen Italiaanse merk Biatelli.
Bialetti Easy Moka Percolator

Bialetti Easy Moka Percolator

Een geavanceerde en moderne elektrische percolator voor als je op zoek bent naar echte luxe.
Bialetti - Moka Timer

Bialetti – Moka Timer

Onze favoriete keuze voor een elektrische percolator - ook geschikt om te gebruiken als waterkoker.
Petromax Percolator Perkomax le14

Petromax Percolator Perkomax le14

Perfect als percolator voor grote families en groepen - met een inhoud van maar liefst 2 liter is er genoeg voor iedereen!
Excellent Houseware percolator

Excellent Houseware percolator

Een goedkope percolator van goede kwaliteit - perfect als basis keuze.
Alessi Pulcina Percolator

Alessi Pulcina Percolator

Voor mensen die graag een unieke percolator willen hebben

Wat is een percolator?

Met een percolator zet je koffie door het reservoir onderin met water te vullen, daarbovenop plaats je een filter met (grof) gemalen koffie, en daarbovenop draai je het reservoir waar de koffie in terecht komt. Je plaatst vervolgens de hele percolator op het fornuis (of je zet ze aan, bij elektrische percolators) en wacht tot het water kookt.

Hoe werkt een percolator?

Door het koken van het water neemt de druk in het waterreservoir toe, waardoor het hete water door het filter met koffie wordt geperst en naar het koffiereservoir loopt, met natuurlijk bijbehorend gezellig gepruttel.

Doordat het water met hogere druk door de koffie gaat zet je in principe sterkere koffie met een percolator, technisch gezien is het eigenlijk altijd espresso. Natuurlijk kun je dit reguleren met de hoeveelheid koffie in het filter, of door extra water toe te voegen.

Overigens hebben we het in dit artikel alleen over percolators om zelf koffie mee te zetten, voor maximaal zo’n 10-12 personen. In de horeca en bij grotere organisaties worden ook grote percolators gebruikt die volgens hetzelfde principe werken, al zit het filter daarbij meestal bovenin en gebruiken ze één reservoir dat constant rond pompt. Dit soort grote percolators zet wel heel veel koffie, maar deze is vaak minder lekker, dus die laten we in dit artikel links liggen.

Waarom kiezen voor een percolator?

Bij koffiezetten draait alles natuurlijk om smaak, en percolators bieden echt heel veel smaak. Dit komt omdat je in feite altijd een espresso zet, die je vervolgens kunt aanlengen met water als je dat wil. Afhankelijk van je voorkeur is dat een voordeel of een nadeel, maar het biedt in ieder geval meer flexibiliteit dan de meeste andere manieren van koffiezetten.

Een groot voordeel van percolators is dat je authentiek espresso’s maakt, maar zonder dat je direct de beste volautomatische espressomachine gaat aanschaffen of een barista-cursus hoeft te volgen. Eenvoudiger en goedkoper dus, maar met koffie van topkwaliteit. Niet afhankelijk van cups (zoals bij Nespresso en Senseo apparaten)en je kan kiezen voor voorgemalen koffie of zelf met een goede koffiemolen je bonen malen.

Percolator voor op reis, onderweg & de camping

Percolators zijn vooral op reis en op de camping erg handig, omdat je een vrij kleine percolator mee kunt nemen, waarmee je toch makkelijk op een kleine gasbrander koffie kunt zetten. Geen geknoei met filters dus, en geen noodzaak voor elektriciteit.

Anders dan bij bijvoorbeeld cafetieres en koffiezetapparaten, moet je wel goed opletten bij een percolator. Elektrische percolators gaan meestal automatisch uit, maar percolators die je op een gasfornuis zet kunnen droogkoken, wat zeker bij goedkopere percolators een vervelende situatie op kan leveren wanneer het reservoir oververhit raakt.

Normale kwaliteits percolators hebben hiervoor (en voor te enthousiast aangeduwde koffie) een noodventiel om overdruk te kunnen ventileren. Gelukkig hoef je meestal maar enkele minuten te wachten tot je koffie klaar is, dus het is niet heel lastig om de percolator even in het oog te houden.

Percolators gebruiken verder haast altijd een mechanisch, metalen filter. Dit spoel je makkelijk schoon (sommigen kunnen in de vaatwasser), en je hoeft dus nooit meer filters te kopen. Minder afval én minder moeite!

Waar moet je op letten bij het kopen van een percolator?

Het kopen van een percolator is niet heel ingewikkeld, aangezien ze allemaal op min of meer dezelfde manier werken.Het is verstandig een percolator van RVS te kopen, aangezien die meestal wat langer meegaan.

1. Voor welke maat percolator kies je?

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk na te denken hoeveel koffie je per keer wilt kunnen zetten. Denk hierbij vooral ook na of iedereen espresso drinkt of niet. Wil je 8 serieuze koppen espresso, dan zit je al echt te kijken naar de grootste maten percolators.

De meeste middenmaten leveren ongeveer 4-6 (kleine) kopjes espresso op, die je kunt aanlengen tot lungo’s of americano’s. Zet je alleen voor jezelf koffie, dan is de kleinste maat waarschijnlijk genoeg. Bij de aanbevelingen zullen we vermelden hoeveel kopjes espresso uit de percolator komen, dit is ongeveer 50ml espresso per kopje. Ter vergelijking: een normale mok koffie uit een filter koffiezetapparaat bevat meestal zo’n 125-150 ml.

2. Hoe ga je de percolator gebruiken?

Verder is het handig even na te denken hoe je de percolator gaat gebruiken. Zo zijn er elektrische percolators die je net zoals een waterkoker aanzet, dus gewoon via een stopcontact. De elektrische percolators van hoge kwaliteit bieden zelfs een timer, zodat je zodra je uit bed rolt een verse kop koffie klaar hebt staan.

Ga je de percolator gewoon op het fornuis zetten, dan is het belangrijkste te controleren dat de percolator op jouw fornuis kan: is dit gas, elektrisch, of inductie? Met name bij inductie is het belangrijk een geschikte percolator te kopen.

3. Gaat die mee op vakantie?

Ook is het bij de aanschaf slim om even na te denken of de percolator meegaat op vakantie. Zo ja, dan wil je een zo stevig mogelijke percolator, die direct op open vuur kan. Dit is het standaardtype, die er ook het meest robuust uitziet en dus goed te vinden is.

Conclusie en advies

Een percolator is een authentieke manier om heerlijke koffie te zetten. Daarnaast is het ook nog eens erg eenvoudig. Ga je op zoek naar de ideale percolator voor jou, dan moet je vooral even nadenken of de percolator mee op vakantie gaat, of je deze op gas of inductie gaat gebruiken en hoeveel koffie je per keer wilt zetten.

Top 6 beste percolators

Ben je op zoek naar de beste percolator, maar weet je na de inleiding nog niet wat de ideale percolator voor jou is? Dan raden we hieronder de beste percolator voor elke situatie aan.

Drie favoriete percolators van Bialetti

Bialetti is met 3 verschillende percolators goed vertegenwoordigd, wat logisch is aangezien zij echt de standaard voor percolators zetten. De meest veelzijdige Bialetti percolator is de Bialetti Kitty percolator, die zowel op gas, keramisch, elektrisch en zelfs op de inductiekookplaat kan.

Wil je liever wat meer gemak, dan kun je voor een elektrische percolator van Bialetti gaan. De Bialetti Moka Eletrika is een klassieke elektrische percolator, waarbij je nooit meer bang hoeft te zijn dat je je koffie vergeet, aangezien de percolator automatisch uitgaat (zoals bij een waterkoker). Wil je nog meer gemak dan is de Bialetti Easy Moka percolator voor jou, met ingebouwde timer zodat je koffie al heerlijk staat te geuren als je thuis komt.

Design of een goedkope percolator

Wil je niet alleen koffie, maar ook een mooi design, dan is de Alessi Pulcina percolator wellicht een goede keuze. Deze percolator heeft uniek design, zowel van binnen als van buiten. De beste budget percolator is die van Excellent Houseware, die vrij klein is, maar ook tegen een klein prijsje mee te nemen is.

Ga je puur voor grote hoeveelheden, zelfs op de camping, dan is de Petromax Perkomax percolator van ongeveer 2 liter genoeg om koffie voor de hele camping te zetten.

 • Mooie middenklasser
 • Flexibel: te gebruiken op gas, inductie, keramisch en elektrisch
 • Gemaakt van roestvrijstaal
 • Niet geschikt voor de vaatwasser
Bialetti Kitty Peculator RVS – 6 kops

Bialetti is een welbekende merknaam onder de percolators. Als je op zoek bent naar betrouwbaarheid en kwaliteit, kom je zeker bij een Bialetti percolator uit. In het geval van de Bialetti Kitty Peculator gaat het om een 6 kops uitvoering die op eigenlijk elk fornuis te gebruiken is, dus zowel gas, elektrisch als inductie. Mocht je de 300 ml van deze versie te veel of te weinig vinden, dan zijn er ook zowel grotere als kleinere uitvoering beschikbaar. Het mooie aan de Bialetti Kitty is dat het niet het klassieke percolator-design heeft, maar wel van oerdegelijk RVS is gemaakt. Let er wel op dat deze percolator niet in de vaatwasser kan.

Het fijne aan Bialetti is dat je goede kwaliteit krijgt, maar zeker niet de hoofdprijs betaalt. Ideaal als je dus op zoek bent naar een kwalitatief goede percolator.

  • Elektrisch, supermakkelijk
  • met timer en warmhoudplaatje
  • Schakelt automatisch uit
  • Mooie tussenmaat voor 6 kopjes
  Bialetti Easy Moka Percolator

  Van de eenvoudige elektrische Bialetti percolator gaan we naar een geavanceerde elektrische Bialetti percolator: de Bialetti Easy Moka. De Easy Moka is ook elektrisch, en kun je dus net zo aanzetten als je bij een waterkoker zou doen. Na het koken houdt de Easy Moka je koffie nog een half uur warm, terwijl de onderkant juist met siliconen is bedekt, om je tafel te beschermen.

  Wat vooral erg fijn is aan deze percolator is dat er een timer op zit, dus je kunt alles zo instellen dat er in de ochtend een heerlijk bakje verse koffie klaarstaat, makkelijker opstaan wordt het niet.

  Vind je koffie uit een percolator dus het lekkerst, maar hou je ook van gemak en comfort, dan is de Bialetti Easy Moka met timer de ideale combinatie.

   

   • Klassiek ontwerp als 8-zijdig percolator
   • Handig maat voor 6 kopjes
   • Elektrisch, net zo te gebruiken als een waterkoker
   • Met timer
   • Schakelt zichzelf uit
   • Niet vaatwasserbestendig
   Bialetti – Moka Timer

   Eerder beschreven we al de Bialetti Timer percolator-serie. De Bialetti Moka Timer is hier de klassieke variant van, met de klassieke 8 zijden, maar dan uitgevoerd als elektrisch (er is ook een Moka Express die helemaal klassiek is). Zoals eerder gezegd is Bialetti hét kwaliteitsmerk onder de percolators, en daardoor is ook de Moka Timer van betrouwbare kwaliteit. Dat de Moka Timer elektrisch is, betekent dat je deze net gebruikt als een waterkoker: je vult de percolator zoals normaal, en zet deze dan op het contactpunt dat gewoon in een stopcontact kan. Vervolgens gaat het water koken, en zal de Bialetti percolator automatisch weer uitschakelen. Je hoeft niet meer bang te zijn voor droogkoken dus.

   De maat is een handige tussenmaat voor ongeveer 6 espressokopjes. Anders dan de Kitty is de Moka Timer wat minder flexibel, aangezien deze altijd op het contactpunt moet, en niet op een kookplaat of gasfornuis kan. Door de elektra is deze percolator ook niet vaatwasserbestendig. Wat weer heel handig is, is de siliconen onderkant, waardoor je de percolator direct na het koken op een tafel kunt zetten zonder bang te zijn voor schade.

   Ben je dus op zoek naar een percolator, maar een beetje te vergeetachtig voor een klassieke percolator, dan is de elektrische Bialetti Moka Timer de perfecte oplossing!

    • Enorme percolator van 2 liter
    • Handige extra beugel
    • Ideaal voor op de camping
    • Stoer design, makkelijk schoon te maken
    • Alleen voor op gas of open vuur
    Petromax Percolator Perkomax le14

    Ben je op zoek naar een serieus grote percolator, dan is de Petromax Perkomax de ideale oplossing, met een totale inhoud van ongeveer 2 liter: genoeg voor 14 serieuze koppen. Voor serieuze koffiedrinkers of groepen dus. Maar de Petromax heeft ook een stoer design, is makkelijk schoon te maken, en biedt handige extra beugels, waardoor je deze percolator zelfs boven open vuur kunt hangen. Ideaal voor op de camping dus, zeker voor bijvoorbeeld groepen scouts. Tegelijk is dit ook een nadeel, want de percolator kan dus alleen op open vuur (gas, hout, etc), en niet op inductie of keramische kookplaten.

     • Goedkoop
     • Compact
     • Perfect voor op de camping
     • Gemaakt van aluminium
     • Ongeveer 2-3 kopjes
     Excellent Houseware percolator

     Ben je op zoek naar een goedkope en kleine percolator, die alsnog wel even meegaat, dan is de percolator van Excellent Houseware een prima keuze. Veel goedkoper worden ze niet, maar door het klassieke percolator-ontwerp zal deze percolator toch lang genoeg meegaan. Door de beperkte omvang, het robuuste ontwerp en het beperkte gewicht is dit een handige percolator voor op de camping of zelfs tijdens trektochten. Het beperkte gewicht komt doordat de percolator van aluminium is gemaakt, en verwacht dus ook niet dat deze percolator je leven lang koffie blijft maken. Ook is het goed om op te merken dat in de titel 6 kops staat, maar de percolator in werkelijkheid wel wat kleiner is, en ongeveer 2 kopjes espresso zet.

     Ben je op zoek naar een percolator voor op de camping, of een goedkope percolator voor noodgevallen, dan is de percolator van Excellent Houseware de perfecte keuze.

      • Unieke eye catcher
      • Volledig geoptimaliseerd voor de beste smaak
      • Geschikt voor keramisch fornuis
      • Makkelijk te gebruiken
      • Altijd goede espresso
      • Gemaakt van aluminium
      • Niet geschikt voor de camping
      Alessi Pulcina Percolator

      De Alessi Pulcina percolator is niet zoals andere percolators. Het interne ontwerp is volledig geoptimaliseerd om de beste smaak uit de koffie te halen, waarbij de percolator automatisch stopt met filteren wanneer de goede smaak is bereikt. Hierdoor heeft de percolator al een bijzondere vorm.

      Maar ook het uiterlijke design is bijzonder en volledig uniek, zeker voor een percolator. Desalniettemin is de Alessi Pulcina van goede kwaliteit, en zal deze zeker lang meegaan. Nadeel is wel dat de constructie van aluminium is, maar deze percolator koop je dan ook niet voor op de camping. Extra fijn aan het ontwerp is dat je de 300 ml inhoud eenvoudig kunt uitschenken, zonder dat er nog koffie druppelt.

      Kortom, ben je echt op zoek naar een eye-catcher en tegelijk de perfecte koffiesmaak, dan is de Alessi Pulcina zeker het design item waar je naar op zoek bent.


       Reacties

       Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

       Geef een reactie:

       Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.