Beste filterkoffiezet apparaat

Filterkoffiezetapparaat: 5x de beste filterkoffiezetapparaten van 2023

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 23 december 2021

Ik dacht zelf altijd dat koffie wel lekker was, maar een beetje ongezond. Fout dus, het zit in de Schijf van Vijf: voor niet-zwangere volwassenen is het zelfs goed voor je gezondheid om koffie te drinken! Wel op de voorwaarde dat de koffie gefilterd is. Dat is bij de oude, vertrouwde filter koffiezetapparaten precies het geval. En zelfs als je geen koffie drinkt, is er toch weinig huiselijker dan een rustig pruttelend en zuchtend filter koffiezetapparaat. Het is dus zowel goed voor jou én je omgeving om je ochtendhumeur te verdrinken in een bakje filterkoffie.

Maar voor een kwalitatief bakje koffie heb je een goed koffiezetapparaat nodig. En dan is er keuze te over: een filter koffiezetapparaat, percolator, espresso-apparaat of apparaat met cups of pads. Wat te kiezen? Het hangt natuurlijk een beetje van je voorkeur en gebruik af.

Als je altijd alleen voor jezelf koffie zet en maar enkele bakjes per dag drinkt, kun je prima af met een eenkops-apparaat (overigens is espresso wel het minst gezond). Maar in bijna alle andere gevallen is een filter koffiezetapparaat goedkoper, beter voor het milieu en sneller.

Beste filterkoffiezetapparaten kort vergeleken

Waar moet je nou precies op letten bij de aankoop? In dit artikel leggen we je uit waarop je kunt letten bij het zoeken naar een filter koffiezetapparaat. Ook geven we je tips van de beste koffiezetapparaten voor elk segment. Eerst het slechte nieuws: helaas hebben filter koffiezetapparaten geen gestandaardiseerde pruttelscore voor hoe gezellig ze klinken. Hieronder onze favorieten met de hoogste score.

Beste koop van 2024
Philips Café Gaia HD7546
Beste koop filterkoffiezetapparaat

Philips Café Gaia HD7546

 • De ideale prijs-kwaliteit verhouding
 • Goede, stevige thermoskan
 • Automatisch uit

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Philips Café Gaia HD7546

Philips Café Gaia HD7546

De beste koop qua prijs-kwaliteit voor een filterkoffiezetapparaat.
Philips HD7767/00 Grind en Brew

Philips HD7767/00 Grind en Brew

De Philips Grind & Brew bevat de meeste keuzes die je verwacht van een filter koffiezetapparaat, terwijl je alsnog geen fortuin kwijt bent.
Sage The Precision Brewer

Sage The Precision Brewer

Een duurdere keuze, maar dan ben je ook de trotse eigenaar van een high-end koffiezetapparaat.
Bestron ACM8007BE

Bestron ACM8007BE

De ideale keuze als je op zoek bent naar een koffiezetapparaat voor onderweg of voor op vakantie. Lekker compact, goede koffie en eenvoudig mee te nemen.
Tristar CM-1245

Tristar CM-1245

Onze favoriete goedkope filter koffiezetapparaat waar je op kan vertrouwen.

Wat is een filterkoffieapparaat?

Een filter koffiezetapparaat is anders dan bijvoorbeeld een Nespresso of Senseo apparaat, een percolator of de oude vertrouwde, goede cafetiere, of een volautomatisch espressoapparaat. Het grootste verschil zit in de combinatie van een druppelfilter met een grote koffiekan. Bij een filter koffiezetapparaat wordt er namelijk in principe geen druk gezet op de koffie bij het doorlopen, waardoor deze minder sterk is. Dit is bij een espressoapparaat en een percolator juist wel zo.

Daarnaast loopt de koffie dus door een filter, waardoor het wat gezonder is, en je je hele mok achterover kan slaan zonder bang te hoeven zijn voor koffieprut onderin (wel de juiste maat filter kopen en de randjes even omvouwen, anders klapt deze soms dubbel).

Over het algemeen gebruik je een filterkoffieapparaat ook voor grotere hoeveelheden koffie, namelijk een hele pot, in plaats van enkele kopjes zoals bij volautomatisch apparaten of een Senseo.

Persoonlijk vind ik het grootste verschil de smaak: doordat filterkoffie meestal wat minder sterk is, maar toch lekker, is het koffie die je de hele dag door kunt drinken.

Waarom kiezen voor een filterkoffieapparaat?

Het grootste voordeel van een filter koffiezetapparaat is de prijs. Zowel qua aanschaf als gebruik is dit één van de goedkoopste manieren om koffie te zetten. Alleen een percolator of cafetiere heeft dezelfde kosten, namelijk alleen het verwarmen van het water, eenvoudige koffie (gemalen of bonen) en filters.

Kort de voordelen van filterkoffie apparaten:

 • Goedkope manier van koffie zetten
 • Een van de makkelijkste manieren voor een heerlijk kopje koffie
 • Modellen beschikbaar met warmhoudfunctie, druppelstop
 • Eenvoudig schoon te maken
 • Geen plastic afval van cups of pads

De kosten komen bij gemalen koffie neer op ongeveer €0,07 per kopje en bij verse bonen ongeveer €0,10. Dit tegenover bijvoorbeeld een Senseo (€0,12), of zelfs een Nespresso (€0,40), dan tikt het al snel aan. Qua aanschaf heb je een prima filter koffiezetapparaat voor een paar tientjes, terwijl je daarvoor bij de duurdere machines alleen maar de bijpassende koffiekopjes kunt kopen.

Verder is een filter koffiezetapparaat één van de makkelijkste manieren om koffie te zetten. Je doet het filter met koffie erin, wat water, drukt op een knopje en klaar. Het filter gooi je in één keer weg, en naderhand maak je de kan even schoon. En met een goede thermoskan hoef je maar één keer koffie te zetten per dagdeel. Dit terwijl je bij complexere machines soms wel een halfuur per twee week aan onderhoud kwijt kunt zijn om alle onderdelen uit elkaar te halen en schoon te maken, en je elk kopje apart moet zetten.

En als je een koffiezetapparaat met druppelstop kiest, kan er eigenlijk ook niks fout gaan, zoals bij een vergeten percolator op het vuur.

Zelf vind ik filterkoffie ook het lekkerst om de hele dag door te drinken. Natuurlijk is een cappuccino of espresso in de ochtend heerlijk om snel wakker te worden, maar de functionele kopjes daarna kunnen dan toch beter filterkoffie zijn. Maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak.

Waar moet je op letten bij het kopen van een filter koffiezetapparaat?

Bij het kopen van een filterkoffieapparaat kan de keuze al snel overweldigend worden. Maar, naast natuurlijk de prijs, zijn er maar een paar dingen waar je even goed over na moet denken. Als je daarover hebt besloten, kun je al snel de keuze beperken tot een paar verschillende modellen, en dan is het alleen nog maar een kwestie van prijs (en meestal toch ook of het er een beetje mooi uitziet).

 • Gemalen koffie of een ingebouwde koffiemolen?
 • Thermoskan of een warmhoudplaat?
 • Gebruikssituatie: voor thuis of voor op kantoor?
 • Kies je voor een apparaat met of zonder druppelstop?
 • Kies je voor een model dat automatisch uit gaat of handmatig uit moet worden gezet?

Gemalen koffie of een ingebouwde koffiemolen

Misschien wel de belangrijkste keuze is of je de koffie van reeds gemalen koffie wilt zetten, zoals bij het standaard filter koffiezetapparaat. Het alternatief is dat je er gebrande koffiebonen in doet, waarbij elke keer dat je koffie zet er apart bonen gemalen worden. Het voordeel van het laatste is natuurlijk dat je koffie aanzienlijk verser is. En dat verschil proef je als smaakexpert vast.

Tegelijk is het wel wat duurder, zowel in gebruik zoals hierboven te zien, maar vooral in de aanschaf: apparaten met ingebouwde molen zijn complexer, en vallen meteen in een duurdere categorie. En daarnaast betekent complexer natuurlijk altijd iets meer noodzaak tot onderhoud.

Als je een echte koffieliefhebber kun je er ook voor kiezen om te kiezen voor een goede koffiemolen te kopen. Je hebt dan nog steeds vers gemalen koffie, maar het is wel goedkoper, er is minder risico op kapot gaan, en als je haast hebt kun je alsnog gemalen koffie gebruiken.

Thermoskan of warmhoudplaat

Met een filterkoffieapparaat kun je mooi een hele pot koffie zetten. Die gaat vast snel op tijdens verjaardagen of bij een grote familie, maar als je één pot zet voor een hele ochtend moet deze wel warm blijven. Meer dan een dagdeel kan de koffie wel nog warm blijven, maar gaat wat mij betreft de smaak té hard achteruit.

Je kunt vervolgens kiezen uit een thermoskan of warmhoudplaat. Een warmhoudplaatje is eigenlijk meer voor het warmhouden van een halfuurtje, bijvoorbeeld als de tweede kop koffie er snel achteraan komt. Langer dan dat ga je toch snel proeven, daar doe je weinig aan.

In dat geval is een goede thermoskan handiger. Sowieso gaan bij mij glazen kannen standaard binnen een jaar kapot, waar thermoskannen dan ook weer geen probleem mee hebben. Ik zou dus meestal voor een thermoskan kiezen.

Extra’s

Als je echt goed op de centen let, kijk je verder naar het verbruik van een koffiezetapparaat, maar ik zou daar niet op gaan selecteren. Belangrijker is hoeveel koffie je ermee kunt zetten. Gaat het koffiezetapparaat mee op vakantie dan is twee koppen misschien prima, maar als je de hele dag een kantoor vol ambtenaren van koffie moet voorzien, wil je flinke hoeveelheden per keer kunnen zetten. En dat is zeker uit ervaring gesproken.

Voor de fijnproevers is een aroma-twister ook aan te raden. Vooral als je koffiebonen gaat gebruiken is het eigenlijk zonde deze niet te hebben. De waarheid gebiedt me te zeggen dat het verschil bij gemalen koffie echt alleen voor de fijnproever waar te nemen is.

Als laatste is het aan te raden even te checken dat het koffieapparaat automatisch uitgaat (tegen doorbranden) en dat er een druppelstop opzit voor wanneer je de kan vergeet onder het apparaat te zetten of voor de laatste beetjes koffie als je de koffiekan te vroeg pakt.

En als je echt moeite hebt met opstaan, is het slim om naar een koffiezetapparaat met timer te zoeken. Je zet dan alles ‘s avonds klaar, en zet de timer tien minuten voor de wekker aan. Tegen de tijd dat je wakker wordt ruik je dan al verse koffie: beter opstaan bestaat niet.

Het ideale filterkoffie apparaat voor jouw wensen

Bij je zoektocht naar het ideale koffiezetapparaat is de kans groot dat je op een filter koffiezetapparaat uitkomt. Zeker voor huishoudens is dit toch wel de standaard, vooral handig als er meerdere koffieleuten zijn.

Voordat je verdrinkt in een zee van koffie(zetapparaten) is het slim even na te denken wat je precies wilt. Gaat het apparaat mee op vakantie? Wil je koffiebonen of gemalen koffie? Een thermoskan, en een timer? Hieronder raden we voor elke situatie het beste filter koffiezetapparaat aan.

Top 5 beste filterkoffieapparaten

Bij het zoeken naar het ideale filter koffiezetapparaat moet je allereerst goed nadenken hoeveel geld je uit wilt geven. De echte budget filter koffiezetapparaten vind je voor ongeveer twee tientjes, zoals de Tristar CM-1245, die prima is voor alle basics.

Ook de Bestron die we in deze lijst noemen zit rond die prijs, en is extra klein, ideaal voor op de camping. Vanaf daar hebben we de Philips Café Gaia filterkoffieapparaat, een perfecte middenklasser, ideaal voor elke situatie. Voor de liefhebber van versgemalen koffie is de Philips Grind & Brew nog beter, met nota bene twee aparte koffiehouders.

En als je echt een fijnproever bent is de Precision Brewer van Sage de perfecte keuze, waarbij je alles precies zo in kunt stellen dat de smaak van je koffie perfect uit komt.

 • De ideale prijs-kwaliteit verhouding
 • Goede, stevige thermoskan
 • Automatisch uit
 • Geen aromaselector en timer
Philips Café Gaia HD7546

Voor iedereen die op zoek is naar een middenklasse filter koffiezetapparaat voor gemalen koffie en niet wil zoeken, is dit de veiligste keuze. De Philips Café Gaia zet koffie van gemalen koffie, heeft een swingfilter zodat je er makkelijk bij kunt, heeft een druppelstop en gaat automatisch uit. De stevige thermoskan houdt de volle 15 kopjes urenlang warm en schenkt prima uit, dus geen geknoei.

De meer geavanceerde opties zoals een timer en aromaselector ontbreken helaas, terwijl het toch niet het goedkoopste koffiezetapparaat is. Alles bij elkaar is de Philips Café Gaia een mooi, modern ogend filter koffiezetapparaat dat voor bijna elke situatie prima zal werken, zonder een vermogen uit te hoeven geven.

  • Dubbele bonenhouder
  • Warmhoudplaat
  • Zowel bonen als gemalen koffie
  • Geïntrigeerde bonenmaler
  • Instelbare koffiesterkte
  • Druppelstop
  • Geen timer
  Philips HD7767/00 Grind en Brew

  Ook dit filter koffiezetapparaat is van Philips, maar dan voor koffiebonen, en zeker een aanzienlijk hoger segment. Het meest opvallende aan de Philips Grind & Brew is dat het koffieapparaat twee aparte bonenhouders (met aroma-afdichting) heeft, waardoor je dus in één apparaat verschillende smaken kunt houden. Handig voor de echte fijnproever die uit twee specialiteiten kunt kiezen, maar je kunt ook bijvoorbeeld één houder doen met decaf voor als je ‘s avonds toch nog heerlijke koffie wil.

  Zodra je dit apparaat ziet zie je al dat dit echt in het luxe segment valt, en daar zijn de opties dan ook naar. Er zit een timer bij zodat ‘s ochtends je vers gemalen, vers gezette koffie staat te wachten, je kunt zelfs de maling kiezen voor sterkere (grovere) of juiste lichtere koffie, en je kunt de molen ook uitschakelen, en alsnog gemalen koffie in het apparaat doen. Ondanks alle opties blijft het toch een eenvoudig te bedienen apparaat.

  Naast dat het door het hogere segment ook een duurder apparaat is, is het enige nadeel eigenlijk een (stevige) glazen kan en de warmhoudplaat. Tegelijk zie je ook hieraan vooral dat het apparaat voor de fijnproever is bedoeld, en gewoon meteen opgedronken dient te worden. Er kunnen maximaal 10 koppen in de kan, dus je kunt best een poosje doordrinken.

  Wanneer je niet bang bent wat meer uit te geven aan je dagelijkse bakkie troost, is dit zeker een ideale optie. Eigenlijk elke keuze die je zou willen zit in de Philips Grind & Brew, terwijl je alsnog geen fortuin kwijt bent.

   • Zes verschillende brouwprogrammas
   • Pas de temperatuur, doorlooptijd en de hoeveelheid water aan
   • Stevig en van goede makelij
   • Voor zeer accurate resultaten
   • Hogere prijs en geen timer
   Sage The Precision Brewer

   De Philips Grind & Brew die we eerder noemden was echt een goed filter koffiezetapparaat. Maar met de Sage Precision Brewer stroom je meteen door naar de Champions League.

   Voor iedereen die bij koffie denkt aan de berggorilla’s van Rwanda en de civetkatten van Indonesië in plaats van een “bakkie pleur”, is dit het perfecte apparaat. Met de Sage Precision Brewer kun je kiezen uit 6 verschillende brouwprogramma’s (waaronder Iced, voor ijskoffie), maar ook zelf de temperatuur, doorlooptijd en waterhoeveelheid precies aanpassen.

   De koffiemachine bevat zelfs een thermospoel die het water extra filtert, om de koffiesmaak zo goed mogelijk uit te laten komen. Wat dat betreft is het een beetje een gemiste kans dat er geen timer op het apparaat zit, maar dat is dan ook het enige nadeel, zolang je het geld ervoor over hebt. Let er verder op dat dit koffiezetapparaat geen koffiemolen bevat, er gaat alleen gemalen koffie in.

   Alhoewel het voor de liefhebber misschien heiligschennis is, raad ik je aan om voor de variant met thermoskan (ipv glazen kan) te gaan, aangezien je niet wilt dat je 10 kopjes koffie van topkwaliteit die je hiermee in één keer kunt zetten koud worden.

   Kortom, als je écht van koffie houdt en niet bang bent de portemonnee te trekken, is dit één van de beste en elegantste oplossingen.

    Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis via bol voor €288.09
    • Lekker klein, ideaal om mee te nemen
    • Goedkoop
    • Permanent, schoon te maken filter
    • Automatisch uit na 15 minuten
    • Wat langzamer en voor enkel 2 koppen
    Bestron ACM8007BE

    De Bestron ACM8007BE is echt ideaal als je graag filterkoffie drinkt op vakantie. Het koffiezetapparaat is klein en verbruikt weinig stroom, en bevat een permanent filter voor filterkoffie, waardoor je dus ook geen filters mee hoeft te nemen. Echt ideaal voor onderweg of op vakantie dus, en daarnaast ook nog eens erg goedkoop. De Bestron gebruikt ook weinig stroom, wat helaas wel resulteert in wat langzamer koffie zetten dan bij een groot apparaat. Let er ook op dat de twee meegeleverde kopjes echt klein zijn, dus als je toch iets meer koffiebehoefte hebt, zelfs op vakantie, kun je beter aparte kopjes erbij kopen.

    Als je graag je filter koffiezetapparaat mee wilt hebben op vakantie, is de Bestron ACM8007BE het perfecte antwoord, en dat voor de prijs van 5 cappuccino’s in het camping restaurant.

     • Verreweg het goedkoopst
     • 10-12 kopjes tegelijk
     • Permanent filter
     • Automatische stop en druppelstop Min: Glazen kan ipv thermos
     • Een glazen kan en geen thermos
     Tristar CM-1245

     Voor iedereen die zo goedkoop mogelijk flinke hoeveelheden filterkoffie wil kunnen drinken, is de Tristar CM-1245 de beste budget keuze. Voor iets meer dan twee tientjes heb je een prima filter koffiezetapparaat, met zelfs een permanent filter. Alles wat nodig is zit erop: automatische uitschakeling, druppelstop, en warmhoudplaatje. Door het geringe verbruik is dit koffiezetapparaat ook geschikt voor op de camping, waar het permanente filter ook een bonus is.

     Zelf ben ik nooit fan van glazen kannen, maar het maakt de Tristar weer net wat goedkoper. Ideaal dus als prijs je voornaamste overweging is, maar je wel gewoon behoorlijke koffie wilt kunnen drinken.

      Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis via bol voor €19.99

      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.