Beste espressomachines voor echte Italiaanse espresso thuis

Beste espressomachines van 2021

Popula  •  Laatst bijgewerkt op 4 februari 2020

De koffiecultuur in Nederland heeft de laatste jaren een heuse revolutie ondergaan. Weg zijn de filterkoffiemachines en terug zijn de espressomachines en hand-filter opstellingen.  Terug is het uren vertoeven in kleine gezellige koffietentjes, het genieten, het de tijd nemen en tot rust komen. Koffie is niet langer enkel om je wakker te houden, het is een heuse sociale katalysator geworden.

Beste koop van 2021
Gaggia Classic Espressomachine
Beste budget espressomachine

Gaggia Classic Espressomachine

 • RVS boiler
 • Stoompijpje voor melk
 • 2.1 liter waterreservoir
 • Opzetstuk voor koffie pods

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Gaggia Classic Espressomachine

Gaggia Classic Espressomachine

Als je een lekker kopje espresso wil en bereid bent er enige moeite voor te doen zonder dat je alles wil blijven af- en bijstellen.
LaPavoniProfessionalLussoPL

La Pavoni Professional Lusso

Voor de persoon die zich in een Italiaans cafe wil wanen.
RancilioNewSilviaPistonmachine

Rancilio New Silvia

Elke startende, of ervaren barista zal zich met deze espressomachine erg tevreden voelen.
ECMClassikaIIPID

ECM Classika II PID E81084

Ideale espressomachine voor de perfectionist die veel tijd wil stoppen in het zetten van een lekker kopje.
ECMTechnikaIVProfi

ECM Technika IV Profi

Ideaal voor de ervaren barista of de kleine horeca zaak.
LelitPL81T

Lelit PL81T

Je wil goede controle kunnen uitoefenen over alle variabelen betrokken bij espresso voor een schappelijke prijs.

Halfautomaten en espressomachines

Een halfautomaat, wat houd dat nou precies in? Eigenlijk is het vrij eenvoudig. Een halfautomaat is een machine welke zelf de koffie kan extraheren, maar welke jou wel nodig heeft om het voorwerk te doen. Deze machines staan meestal bekend als espressomachines en dat is ook de beste naam voor dit soort apparaten. Waar deze machines in excelleren is dan ook het zetten van espressoshots.

En om een uitstekend kopje espresso te zetten moet er een beetje werk worden geleverd van tevoren. Gelukkig staat hier dan ook wel iets tegenover, de halfautomaat is de machine die de hoogste kwaliteit koffie kan zetten! Het enige wat hier tegenover staat, is dat jij de koffie maalt en het in de portafilter stopt. Mocht je nu een enthousiaste koffie hobbyist/snob zijn dan weet je dat dit nog veel verder kan gaan maar in essentie is dit de basis.

Voor de beste beleving van je espressoshot is het zeker de moeite waard om je eigen koffie te malen. Dit doe je met een koffiemolen. Op dit moment zijn wij hard in de weer om een goede review te schrijven voor de beste koffiemolens voor thuisgebruik. Stay tuned!

Veelgebruikte termen in de wereld van de espressomachines

In de wereld van de espressomachines zijn een aantal begrippen die veel worden gebruikt. Deze begrippen zijn bij de meeste mensen niet bekend, maar het is wel belangrijk om deze te kunnen begrijpen. We zullen een aantal van deze begrippen even kort toelichten.

Portafilter:  Uitneembaar filter welke in de machine wordt gedraaid nadat deze is gevuld met koffie.

Pressurized portafilter:  Een portafilter zoals boven beschreven, echter is deze aangepast om de druk op te hogen zonder dat deze direct uit de machine komt.

Non-pressurized portafilter: Een portafilter zoals boven beschreven, deze is niet aangepast om de druk op te hogen en zal dus zoals verwacht bij espresso de druk vanuit de machine en de aangestampte koffie gebruiken om het shot te zetten.

Three-way Solanoid Valve:  Dit ventiel zorgt ervoor dat de portafilter direct na het zetten van een shot uit de machine kan worden gehaald voor het zetten van je volgende shot. Als een machine niet beschikt over dit ventiel moet je enkele minuten wachten tot je de portafilter uit de machine kan verwijderen zodat je niet wordt besproeid met hete koffiedrab.

Hoe stel ik mijn halfautomaat af?

Eén van de leukste dingen om te doen als je in het bezit bent van een halfautomaat is het afstellen en variëren van de instellingen van de machine. Hieronder zal ik wat licht laten schijnen over een aantal van deze variabelen en wat deze voor invloed kunnen hebben op jouw kopje koffie.

Snel starten

Mocht je nou absoluut geen zin hebben om je er nu in te verdiepen heb ik hier wat basisinstellingen onder elkaar gezet. Vaak is dit een goed begin als je nog weinig ervaring hebt.

Druk 9 Bar
Temperatuur 96°C
Doorlooptijd 25-28 seconden
Koffie drooggewicht 18-20 gram
Koffie tot water ratio Ristretto: 1:1 ; Espresso 1: 2 tot 1:3 ; Lungo 1:4
Korrelgrootte Iets grover dan fijn zand

Druk

Wat is nu de optimale druk voor een espressomachine? Uiteraard zijn de meningen hierover verdeeld. Klassiek gezien is 9 bar het optimale gemiddelde om een shot te zetten. Deze maat is gebaseerd op de gemiddelde druk van een espressoshot, welke werd gezet met een lever-action machine. Dit gemiddelde is ingesteld door de op dat moment (en nog steeds wel) gevestigde orde La Marzocco. Zij brachten als eerste een double boiler systeem op de markt en hebben hiermee de norm gezet.

Voor de context is het interessant om bijvoorbeeld te beseffen dat de gemiddelde autoband wordt gebruikt bij 2 bar en de gemiddelde fietsband bij 8 bar. Het ‘optimale’ gemiddelde voor een espresso shot ligt dus vrij hoog. Maar is 9 bar nog steeds de druk die op dit moment voornamelijk wordt gebruikt?

Om hier antwoord op te geven: ja, de meeste cafés en thuisgebruikers zullen hun machine gebruiken bij 9 bar. Dit is natuurlijk voor een reden het ‘optimale’ gemiddelde en zal dan ook zeker resulteren in een goede shot espresso. Echter zijn er de afgelopen jaren veel ‘pioniers’ bezig met het runnen van hun machines bij een lagere druk, van ongeveer 6 bar. Waarom ze dat doen zal ik hieronder toelichten.

De resultaten welke op dit moment worden aangedragen door de professionals zijn nogal plastisch. Simpel gezegd zijn er mensen die beweren dat hun shots zachter, zoeter en complexer zijn als de machine wordt gerund bij 6 bar. Maar aan de andere kant zijn er ook mensen die beweren dat zij weinig verschil merken in de kwaliteit van het shot, echter zijn het ook deze mensen die wel stellen dat bij het zetten van het shot meer ruimte is voor speling, wat er voor zorgt dat de shots makkelijker zijn om te zetten.

Eigen bevindingen

Nu heb ik zelf ook geëxperimenteerd met verschillende drukvariabelen, en dit is gedaan op een Gaggia Classic met een PID modificatie. Wat ik gemerkt heb is dat de Gaggia uit de fabriek ingesteld is op 15 bar. Ik vond het persoonlijk zeer lastig om shotconsistentie te behouden bij deze druk. Hierna heb ik dan ook snel de druk teruggeschroefd naar 9 bar.

Bij negen bar was mijn Gaggia Classic prima in staat om shots van hoge kwaliteit te zetten en tevens met een hoge graad van consistentie. Dit is in principe wat ik verwachte nadat ik de druk had teruggeschroefd. De shots waren goed, maar vergt zoals verwacht wel consistentie van mijn kant in de maling, doorlooptijd en water temperatuur.

Nadat ik de drukinstellingen had laten dalen tot 6 bar merkte ik een paar verschillen: het bleek inderdaad makkelijker om shots met dezelfde consistentie te zetten met minder focus van mij als gebruiker. Ook leek de crema welke werd gecreëerd tijdens het zetten van het shot met zo’n 30-40% toe te nemen, of jij hier een fan van bent is uiteraard geheel aan jou.

Waar ik geen verschil kon waarnemen is in de complexiteit, zachtheid en zoetheid van de shots. Uiteraard kan ik niet uitsluiten dat dit ook voor jou opgaat, over smaak valt natuurlijk niet te twisten.

Conclusie

Wat kunnen we hier nu uit concluderen? Ik ben bang dat ik dit aan jou als lezer/gebruiker moet overlaten, persoonlijk ben ik terug gegaan naar 9 bar, gezien een dikke cremalaag niet echt mijn ‘cup of coffee’ is. Maar zowel 6 als 9 bar leverde shots van zodanige kwaliteit dat ik met beiden tevreden zou zijn. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat mocht je het leuk vinden, het zeker de moeite waard is om met de druk te experimenteren en gewoon te ondervinden waar voor jou het optimum ligt.

Ps. Uiteraard ligt het limiet niet bij 6 of 9 bar maar kan je er ook tussen in of zelfs er onder  gaan zitten. Veel succes! En hopelijk ook veel plezier met afstelling van jouw perfecte kopje.

Temperatuur

Dit is waarschijnlijk de crux van het hele verhaal, doorlooptemperatuur. Met de doorlooptemperatuur van je shots kun je de hoogste mate van variatie in de smaak en ‘mouth-feel’ van jouw shots aanbrengen.

Ik zou hier nu een heel verhaal kunnen houden maar in plaats daarvan zal ik het even kort samen vatten. Mocht je meer verdieping zoeken kun je de link aan het einde van dit kopje raadplegen. Naar mijn idee is dat een van de beste en meest uitgebreide artikelen over doorlooptemperatuur.

Lage temperatuur: 92°C

Over het algemeen zorgt een lagere doorlooptemperatuur voor minder ‘body’ (het gevoel van viscositeit van het shot in de mond). Daarnaast is het shot vaak ook minder zoet van smaak maar juist wat meer aan de zure kant. Dit alles zorgt er voor dat het shot ook minder bitter is. Dit komt doordat de extractie van de oplosbare stoffen in de koffie minder wordt bij een lagere temperatuur.

Hoge temperatuur: 98°C

Hoe hoger de temperatuur, hoe meer extractie van oplosbare stoffen. Dit houd in dat de zoete noten uit de koffie meer naar voren komen, maar tevens ook de bitterheid van het shot. Dit kan uiteraard heel lekker zijn, en resulteert vaak in een klassieke espresso smaak. Bij deze hogere temperaturen zal er ook meer body merkbaar zijn in het espressoshot. Dit kan soms zelfs een beetje doorslaan naar wat mensen beschrijven als een poederig gevoel op de tong zonder dat er veel kleine koffie deeltjes in het kopje zitten.

Gemiddelde temperatuur: 94-96°C

Zoals je zou verwachten zal bij deze wat meer gemiddelde temperatuur de extractie van de oplosbare stoffen ook gemiddeld zijn. Over het algemeen zorgt dit voor een gebalanceerd shot espresso. Met een goede body, en een mooie balans tussen zoet, zuur en bitter.

Voor de mensen die zich er volop in willen verdiepen, of er gewoon iets meer over willen weten, vind je hier de link naar het artikel van fivesenses.

Doorlooptijd

De doorlooptijd van een espressoshot is grotendeels afhankelijk van de hoeveelheid koffie die je in de filterdrager stopt. Hoe meer koffie, hoe langer de doorlooptijd kan zijn voordat er overextractie van het shot optreed.

Kleine volumes, 16-18 gram koffie

Dit zou je klassieke shot grootte zijn, en hierbij wordt gemiddeld een doorlooptijd van ongeveer 25 seconden aangehouden. Het ding is echter dat, afhankelijk van de druk die je gebruikt (lagere druk langere doorlooptijd) of de temperatuur die je aanhoudt (lagere temperatuur langere doorlooptijd) het nogal wat kan fluctueren. Maar richten op 25-28 seconden is vaak een goede startwaarde voor het zetten van shots met dit koffie drooggewicht.

Medium volumes, 20-22 gram koffie

Meer gebruikelijk deze dagen in cafés is het gebruik van iets grotere filterdrager mandjes, dit resulteert in het gebruik van 20-22 gram drooggewicht koffie. Doordat er meer koffie in de filterdrager zit is het ook aan te raden om een langere doorlooptijd aan te houden. Mocht de doorloop tijd te kort zijn zou dit kunnen resulteren in een onderextractie van je shot. In de regel eindig je dan met een shot dat te zuur is en weinig body of zoetheid bevat.

Grote volumes, 23-25 en soms zelfs 30 gram

Dit wordt niet heel veel gedaan, maar meestal als het drooggewicht van de koffie omhoog gaat gebeurt dit omdat er een double shot wordt gezet. In de regel wordt er voor een double shot ongeveer 35-40 gram drooggewicht koffie gebruikt. Maar zoals ik voorheen al beschreven heb, is het aan te raden om de doorlooptijd van het shot te verlengen als het drooggewicht van de koffie wordt vergroot.

Let op dat als de shots te groot worden de balans soms kan wegvallen, het is dus verstandig om hier een beetje mee te experimenteren maar persoonlijk raad ik aan om het drooggewicht van de koffie rond de 20 gram te houden (lees tot 40 gram voor een double shot dus). Maar uiteraard is dit mijn persoonlijke voorkeur, wees nieuwsgierig en ondervind het zelf!

Koffie tot water ratio

Dit kopje valt weer onder ‘over smaak valt niet te twisten’. Om goed te begrijpen wat de eigenschappen van de volgende koffie tot water ratio’s precies inhouden moet je ze proeven. Ik raad dan ook aan om drie shots achter elkaar te zetten zodat je goed de verschillende smaakprofielen kunt beleven.

Wees er op attent dat ik hieronder het volgende bedoel:
– X gram koffie ⇒ het drooggewicht van de koffie welke in de filterdrager (portafilter) wordt gestopt
– X gram shot ⇒ het complete doorloop gewicht van het shot

 • ‘ristretto-espresso’ 1:1 tot 1.15. 20 gram koffie ⇒  20 tot 30 gram shot
 • ‘normale-espresso’ 1:2 tot 1:3. 20  gram koffie ⇒  40 tot 60 gram  shot
 • ‘lungo-espresso’ 1:4. 20 gram koffie ⇒ 80 gram shot

Maling

De espressomaling is waarschijnlijk een van de meest wispelturige koffiemalingen. Deze moet piekfijn worden afgesteld om het beste shot espresso te kunnen zetten. Waar moet je op letten? De consensus hier is dat de koffie moet aanvoelen als een mix tussen fijn zand en poedersuiker.

Wat de espressomaling zo wispelturig maakt, is dat als deze te grof gemalen is het water er te snel  doorheen loopt. Mocht de maling nu te fijn zijn kan je een ophoping van water en koffie krijgen welke er voor zorgt dat het shot niet loopt.

Voor een espressomaling is het zeer belangrijk dat de maling zo consistent mogelijk is. Dit houdt in dat de individuele koffie korrels allemaal grofweg dezelfde grootte hebben. De beste manier om dit te bereiken is door het gebruik van een goede koffiemolen. Op dit moment zijn wij nog druk in de weer om hier een goed artikel over te schrijven, maar hier moet je nog even op wachten.

Wat ik je wel alvast mee kan geven is dat een koffiemolen welke gebruikt maakt van zogenoemde ‘burrs’ of molen stenen (dan wel keramisch of van staal) de beste optie is voor je espressomaling. Hierdoor worden de koffiebonen op een consistente manier gemalen.

Koffiemolens

Voor degenen die niet kunnen wachten op ons artikel over koffiemolens heb ik hier alvast drie koffiemolens die ik je kan aanraden:

Baratza Encore:

De Baratza Encore is een goede allrounder en is in staat om zowel french press als espressomalingen te produceren. En dat voor een zeer schappelijke prijs. Verwacht echter geen wonder, de maling is van goede kwaliteit maar niet ‘top-notch’.

Baratza Virtuoso:

De grote broer van de Encore, een uitstekende instap machine voor allround gebruik met een zeer hoge kwaliteit van maling voor zijn prijsklasse. Ook deze molen kan koffiebonen malen van french press tot espresso.

Baratza Sette 270 & Baratza Sette 270W:

De Sette 270 is een geweldige molen van innovatief design, en is zeker capabel om uistekende espresso malingen, maar ook grovere malingen te produceren. En samen met zijn grote broer de Sette 270W, welke tevens een weegfunctie heeft, zouden deze machines niet misstaan in een kleine horecazaak.

 • RVS boiler
 • Stoompijpje voor melk
 • 2.1 liter waterreservoir
 • Opzetstuk voor koffie pods
 • Pressurized portafilter
 • Standaar ingesteld op 15 bar druk
https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/GaggiaClassic.jpg

De Gaggia Classic stond jarenlang bekend als de beste budget espressomachine. Deze machine beschikte over een dikke aluminium boiler en een three-way solanoid valve. Deze kon worden bijgesteld om 9 bar druk te leveren voor uitstekende espressoshots voor een relatief laag budget.

Spijtig genoeg werd Gaggia enkele jaren terug overgenomen door Philips en is de kwaliteit van de machine wat gedaald. Nu maakt deze gebruik van een dunne stalen boiler en zit er geen three-way solanoid valve meer in de machine. Door deze aanpassingen, voornamelijk gericht op bezuinigingen, is deze machine niet meer wat het geweest is.

Dit gezegd hebbende is het nog steeds een goede machine voor thuisgebruik. Maar verwacht geen ‘echte’ espressoshots te kunnen zetten. De nieuwe Gaggia Classic maakt namelijk gebruik van een pressurized portafilter. De druk wordt dus niet enkel vanuit de machine opgevoerd, maar ook vanuit de portafilter. Wat dit inhoudt voor de gebruiker is dat er een stuk controle verloren gaat. De kunst van het zetten van een ‘echt’ shot gaat verloren, maar je krijgt nog wel een lekkere kop die er op lijkt.

Deze versie van de Gaggia Classic beschikt over een 2,1 liter waterreservoir. Dit stelt je in staat om meerdere shots te zetten zonder dat deze keer op keer moet worden bijgevuld. De machine is nog steeds uitgerust met een boiler in plaats van een warmte element. Dit zorgt er voor dat de watertemperatuur tijdens het zetten van het shot zeer constant is. De machine komt uit de fabriek met een standaarddruk van 15 bar. Je kunt echter de druk vrij eenvoudig terugschroeven naar 9 bar als je dat fijner vindt.

Uiteraard komt de machine nog steeds met een stoompijpje voor het maken van melkschuim. Hiermee kun je al jouw gasten versteld laten staan van jouw kwaliteiten als barista.

Uit het stoompijpje kan ook heet water getapt worden. Voor die enkele gast die een kopje thee wilt drinken hoef je dus geen waterkoker aan te schaffen. Mocht je toch op zoek zijn naar een waterkoker raadpleeg dan onze uitgebreide review over waterkokers. De portafilter die wordt geleverd bij deze versie van de Gaggia Classic voelt zeer degelijk ontworpen aan bij het gebruik. Ook komt het apparaat standaard met een 1 en 2 kops filter en een opzetstuk voor pods.

Wanneer is dit de machine voor jou? Eigenlijk is het heel simpel, je wilt een lekkere kop ‘espresso’ en je bent bereid er enige moeite voor te doen. Als je wilt vermijden dat je alle pietluttige details moet af- en bijstellen dan heb je aan deze machine een goede koop. Als koffie meer dan alleen een smakelijke kopje voor je is adviseer ik je om nog even door te lezen.

Persoonlijk denk ik dat er natuurlijk altijd nog de mogelijkheid bestaat om tweedehands een oudere versie van de Gaggia Classic op de kop te tikken. Voor sommige mensen, lees de handige knutselaars onder ons, is dit geen slecht idee. Houd er wel rekening mee dat het lastig is om te controleren in welke staat de machine verkeerd totdat deze geheel uit elkaar is gehaald. Je weet jammer genoeg nooit wat de vorige eigenaar er mee heeft gedaan. Mocht je dit toch willen proberen let er dan op dat je een machine koopt welke het RI9303 (of ouder) serienummer voert.

  • Non-pressurized portafilter
  • Grote bronzen boiler voor 16 shots
  • Klassiek en imposant design
  • Een stil apparaat dat geen lawaai maakt
  • Stoompijpje voor cappuccino's en latte's
  • Manometer voor druk controle
  • Geen temperatuur indicator
  • Kost meer kracht dan op een knopje drukken
  https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/LaPavoniProfessionalLussoPL.jpg

  La Pavoni moet toch wel het boegbeeld zijn van de handhevel of ‘lever-action’ espressomachine. Het basis design van de Professional PL is daarom ook al sinds de jaren 70 niet veel aangepast, en dit is helemaal niet verwonderlijk. Het klassieke design van de La Pavoni Professional Lusso PL is goed waarneembaar in het aantal elektronische onderdelen. Dat is er namelijk maar één, het warmte-element van de boiler.

  Dit ‘tried and true’ ontwerp is ook duidelijk merkbaar in de weinige hoeveelheid lawaai dat de machine maakt. Het ontbreken daarvan kan echt een verademing zijn! Heel fijn is ook dat de machine zo goed als geen downtime heeft tussen het zetten van je shots, of het stomen van wat melk.

  De machine is uit brons gegoten waarna deze verchroomd is afgewerkt. Dit resulteert in een zeer nette maar ook imposante uitstraling. De boiler van de La Pavioni Professional PL is uitgevoerd in brons en heeft een inhoud van wel 1.6 liter. De stoom van deze machine is zo goed als onuitputbaar, maar let er wel op dat jij nog wat stoom afblaast als je voor al je gasten in de weer bent!

  La Pavoni Professional PL: Boiler en stoompijpje

  De ruime boiler is goed voor ongeveer 16 espressoshots. Daarnaast zorgt de bronzen uitvoering er ook voor dat deze weinig last heeft van kalkaanslag en een zeer goede warmte geleiding heeft. De stoomdruk van deze machine kan worden gemonitord door de manometer welke er bij zit ingebouwd.

  Natuurlijk is de La Pavoni Professional PL uitgevoerd met een stoompijpje.  Deze handige accessoire stelt je in staat om heerlijke cappuccino’s of latte’s te zetten in no time!

  Handhevel systeem van La Pavoni: volledige controle en zeer stil

  Een van de bijzondere kwaliteiten van de La Pavoni Professional PL is dat deze gebruik maakt van een handhevel systeem. Dit systeem zorgt ervoor dat er geen pomp nodig is voor het opbouwen van de druk en het doorvoeren van de stoom door je shot espresso. Hierdoor is deze machine dus ook zo ongelofelijk stil en daarmee een aangename aanwinst voor jouw keuken.

  Een handhevelsysteem maakt de machine erg stil. Ook stelt het je in staat om tot op de druppel af de hoeveelheid water af te meten die je door het shot laat lopen. Vergeet alleen niet het hendel weer in de opstaande stand te plaatsen na het zetten van je shot.

  Jammer genoeg is de machine niet uitgevoerd met een indicatielampje voor wanneer deze klaar is met opwarmen. Ervaring leert dat dit in de regel zo’n 8 tot 10 minuten duurt. Als je eenmaal gewend bent aan het gebruik van deze machine kan je natuurlijk aan de manometer aflezen wanneer deze op druk, en dus ook op temperatuur is gekomen.

  Conclusie: La Pavoni Professional PL Espressomachine

  Voor mij was het werken met de La Pavoni Professional PL een groot genot en ik wil deze dan ook zeker aan je aanraden! Mocht je meer genieten van een met hout afgewerkte messing gecoate uitvoering, bekijk dan de La Pavioni Professional PRG.

   • Bronzen Boiler
   • Three-way solanoid valve
   • Non-pressurized portafilter
   • Geweldig stoompijpje voor melk
   • Uitstekende kwaliteit prijsverhouding
   • Geen Manometer
   • Geen PID
   https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/RancilioNewSilviaPistonmachine.jpg

   Daar gaan we dan, de Rancilio New Silvia is naar mijn mening de beste budget espressomachine van het moment. Met een dikke bronzen boiler, een three-way solanoid valve, non-pressurized portafilter en een geweldig stoompijpje om je melk mee te schuimen heeft deze machine alles wat een goede espressomachine behoort te hebben.

   Deze machine steekt met kop en schouders boven de concurrentie uit als het aankomt op waar voor je geld. De boiler is gemaakt van brons en geleidt warmte als een van de beste. Dit zorgt er voor dat de machine in een korte tijd is opgewarmd. Daarnaast heeft brons nog de fijne kwaliteit dat het minder gevoelig is voor kalkaanslag. Dit scheelt in het onderhoud maar is vooral belangrijk in de levensduur van de machine.

   De Rancilio New Silvia maakt gebruik van een 2.5 liter waterreservoir welke een 300ml boiler voedt. Dit klinkt niet als een erg grote boiler, maar over het algemeen is een espresso shot zo’n 30-60ml. Met wat spoelen tussen de shots door is dit toch goed voor 5 tot 8 espressoshots. Zoals hierboven al werd aangedragen warmt de Rancilio New Silvia in een korte tijd op. Dit is mede met dank aan de wat kleinere capaciteit van de boiler.

   De three-way solanoid valve zorgt ervoor dat je shot na shot kunt zetten zonder dat je moet wachten tot de druk van het portafilter afloopt. Dit is heerlijk, aangezien werken met de non-pressurized portafilter, welke deze machine hanteert, wat attentie van de gebruiker vergt als het aankomt op kwaliteit van de shot.

   Pas op dat door het enkele boiler design je vaak een halve minuut moet wachten tussen het zetten van een espressoshot en het opschuimen van melk. Zoals met de meeste machines op deze lijst is dit het ‘probleem’ maar in het thuisgebruik is dit vaak goed te overzien.

   De Rancilio New Silvia is al met al een prachtapparaat. De strakke moderne afwerking en flipswitches voelen erg prettig in het gebruik. Al met al is dit een machine welke zeker het geld waard is. En waarmee elke startende, of al ervaren barista zich erg tevreden zal voelen.

    • Non-pressurized portafilter
    • Stoompijpje voor cappuccino's en latte's
    • Manometer voor druk controle
    • PID voor boiler temperatuur controle
    • Veel afstelmogelijkheden voor extra controle
    • Perfecte espresso heeft ook een prijskaartje
    https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/ECMClassikaIIPID.jpg

    Nu komen we bij de echte toppers. De ECM Classika II PID is een prachtige machine voor thuisgebruik. Echter is dit ook terug te vinden in het prijskaartje. Deze machine kost namelijk iets meer dan een rug, maar is dit dan ook dubbel en dwars waard.

    De zetgroep van de ECM Classika II PID is de E61, en zetgroep met geschiedenis. De E61 zetgroep is al sinds 1961 op de markt, maar is nog steeds van topkwaliteit en uitstekend voor single boiler espressomachines. Deze machine maakt gebruik van een 0.75 liter roestvrijstalen boiler welke gevuld wordt vanuit een 2.8 liter waterreservoir. En bij deze prijs is deze uiteraard ook standaard voorzien van een solanoid valve.

    De machine komt standaard met een 1 en 2 kops filterbakje, een reinigingsborstel en een kunststof tamper.  De tamper is naar mijn ervaring niet echt geweldig. Je kunt hem dan ook voor een paar tientjes vervangen voor een zware metalen tamper.

    De ECM Classika II PID is, zoals de naam al verraad, uitgerust met een PID. Hierop kun je precies zien en instellen wat de watertemperatuur in de boiler en tijdens de doorloop van het shot bedraagt. Ook de temperatuur voor de stoom, welke uit de stoompijp komt, is in te stellen en te monitoren. Daarnaast geeft de PID ook de doorlooptijd van het shot aan. Dit is erg fijn als je de kwaliteit van jouw shots tot in het kleinste detail wilt kunnen afstellen. Ook zorgt het voor meer consistentie tussen de shots die je zet.

    Met dit in gedachten is het dan ook erg fijn dat de op te bouwen druk van de pomp af te stellen is. Zo is de consensus dat espresso gezet moet worden bij 9 bar, maar hier wordt de laatste jaren steeds meer mee geëxperimenteerd. Als echte espressofreak is er niets zo leuk als je machine afstellen totdat deze precies doet wat jij wilt. Mocht je nou erg goed zijn in sparen en het geld over hebt voor deze machine, dan is dit model zeker een aanrader!

    Mocht je nog aan het twijfelen zijn, dan is de ECM Classika II PID naast alle technische bekwaamheden ook nog eens een zeer mooie machine, strak met niet te veel tierelantijntjes maar toch iets van een klassieke look. Hij zal hoe dan ook niet misstaan in jouw keuken.

     • Non-pressurized portafilter
     • Mogelijkheid om de machine aan te sluiten op een waterleiding
     • Maakt gebruik van een rotatiepomp
     • Stoompijpje voor cappuccino's en latte's
     • Manometer voor druk controle
     • PID voor boiler temperatuur controle
     • Een hoger prijskaartje
     https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/ECMTechnikaIVProfi.jpg

     De crème de la crème van ECM, een waar kunstwerk van een espressomachine. Helaas is dat ook te merken in het prijskaartje van dit hoge staaltje vakmanschap. De ECM Technika IV Profi is voor de echte liefhebber of veelgebruiker en zou niet misstaan in een kleine horecazaak.

     De ECM technika IV is met de hand samengesteld uit materialen van de hoogste kwaliteit en duurzaamheid. Zo wordt er gebruik gemaakt van de klassieke E61 zetgroep, die wordt gegoten uit massief messing. Deze zetgroep zorgt voor een uitstekende controle over de druk en de temperatuur tijdens het zetten van een espressoshot. Meer hierover is terug te vinden in de ECM Classika II PID review. Tevens is ook het doorloopvolume van de machine manueel te bedienen of in te stellen op een standaard waar je graag mee werkt.

     De Technika IV is uitgerust met een 3 liter waterreservoir welke een 2.1L roestvrijstalen boiler voed. Tevens bestaat de mogelijkheid om de machine aan te sluiten op een waterleiding, dit is vooral aangenaam als je de machine in een kleine horecazaak zou willen gebruiken. Door het volume van de boiler is de Technika IV prima in staat om meerdere drankjes achter elkaar te zetten en daarnaast melk te schuimen of heet water te tappen.

     Tijdens het zetten van de shots maak je gebruik van de ergonomisch ontworpen filterdrager waarmee de Technika IV is uitgerust. Deze zorgen er voor dat de vermoeidheid van de handen zo min mogelijk merkbaar wordt.

     Een van de grootste pro’s van deze machine is dat deze gebruik maakt van een rotatiepomp. In tegenstelling tot de vibratie pompen van de goedkopere modellen is de rotatiepomp zeer stil. Thuis is dit natuurlijk heel fijn als jij de eerste bent die opstaat en je jouw partner of medebewoners niet wakker wilt maken met de herrie die gepaard kan gaan met een vibratiepomp. Tijdens het gebruik in een kleine horecazaak is dit een vriendelijk gebaar tegenover jouw gasten die, zelfs tijdens het zetten zo goed als geen geluidsoverlast zullen ervaren. En zodoende zelfs nog meer kunnen genieten van hun heerlijke koffies!

     Een leuke bonus van de ECM Technika IV is dat deze standaard met twee jaar garantie wordt geleverd. Vooral bij groot gebruik kan dit zeker geen kwaad. Maar zelfs daarna is de levensgarantie van deze machine zeer groot, mits je er goed voor zorgt.

      • Non-pressurized portafilter
      • Manometer
      • Stoompijpje voor melk
      • Automatische stand-by functie
      • Erg vriendelijk in gebruik
      • Waterreservoir van 2.7 liter
      • Messing Boiler
      • Aan de prijzige kant
      https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/LelitPL81T.jpg

      De Lelit PL81T is een top-notch machine welke komt met alle luxe die men kan wensen in een espressomachine voor thuisgebruik.

      De machine beschikt over een waterreservoir van 2.7 liter zodat deze niet de gehele tijd hoeft te worden bijgevuld. Het water wordt opgewarmd in een 250ml messing boiler voor uitstekende warmtegeleiding en retentie. Dit alles wordt ondersteund door een PID. Hierdoor heb je uitstekende controle over de watertemperatuur voor en tijdens het zetten van het espressoshot.

      Controle over de watertemperatuur is belangrijk als je goede controle over het zetten van je shot wilt. Dit zal namelijk resulteren in een uitstekend smakend kopje espresso (lees hierover meer in onze guide voor espressomachines bovenaan dit artikel). Het zetten van het shot wordt verder gemakkelijk gemaakt door aan te geven wat de doorlooptijd van het shot is.

      Het heldere display van de PID geeft ook de resterende opwarmtijd van de boiler weer. Jouw kostbare tijd in de ochtend zal zo niet verspild worden met het turen naar het klaar voor gebruik lampje.

      Hiernaast beschikt de Lelit PL81T ook over een manometer, ook wel bekend als drukmeter. De manometer maakt het mogelijk om de druk van het water in de portafilter te monitoren tijdens het zetten van het espressoshot. Over het algemeen wordt aangenomen dat dit rond de 9 bar moet liggen tijdens de extractie van het espressoshot. Niet iedereen denkt hier echter hetzelfde over.

      Uiteraard is de Lelit PL81T uitgerust met een stoompijpje voor het stomen van melk voor onder andere capuccino’s, lattes en macchiato’s.

      Door het ergonomische design van de portafilter is deze erg vriendelijk in gebruik. Zelfs bij veelvuldig hanteren zal er geen kramp in de handen ontstaan. Tevens is de portafilter uitgerust met een bijzonder ontworpen uitloop. De uitloop is namelijk naar voren gericht, wat ervoor zorgt dat de crema die vrijkomt niet te veel gestoord wordt. Het resultaat van deze speciale uitloop is een mooi shot espresso met een volle crema laag. De portafilter wordt standaard geleverd met een 1 en 2 kops opzetstuk, een blindfilterbak om de machine mee te backflushen voor gemakkelijk onderhoud en een pod-opzetstuk (denk nespresso). Hierdoor kun je zelfs als de verse koffie op is nog heerlijke bakjes zetten.

      De Lelit PL81T komt met een paar handige extra’s, zoals een automatische stand-by functie voor energiebesparing. Dit is zowel gunstig voor je portemonnee als voor het milieu. De machine komt standaard met een rekje boven op het apparaat dat de kopjes alvast voorverwarmt. Ook beschikt het apparaat over een forse lekbak voor het overtollige water.  zodat je niet ineens lelijk staat te kijken als deze overloopt na het zetten van meerdere shots.

      Alles zo bij elkaar is dit een echte topmachine, die je zeker niet teleur zal stellen. En met wat maandelijk (of wekelijks) backflushen zal deze machine zeker heel wat jaren voor heerlijk kopjes koffie kunnen zorgen.


       Reacties

       Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

       Geef een reactie:

       Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.

       Specificatie Gaggia Classic Espressomachine La Pavoni Professional Lusso Rancilio New Silvia ECM Classika II PID E81084 ECM Technika IV Profi Lelit PL81T
       Garantie 2 jaar 2 jaar 2 jaar 2 jaar 2 jaar 2 jaar
       Kleur zwart
       Merk Gaggia La Pavoni Rancilio ECM ECM Lelit
       Model 8710103675815 MSRA01-00068 4260013820088 4260013822242 PL81T
       Vermogen 1300 W 850 W 1100 W 1200 W 1400 W 1000 W
       Verpakkingsinhoud MET GRATIS GOODIEBAG Filterhouder met dubbele uitloop 1 kops filterbakje 2 kops filterbakje Maatlepeltje voor gemalen koffie