Beste espressomachines voor echte Italiaanse espresso thuis

Espressomachine kopen: de beste espressomachines van 2023

Popula  •  Laatst bijgewerkt op 26 september 2022

De koffiecultuur in Nederland heeft de laatste jaren een heuse revolutie ondergaan. Weg zijn de filterkoffiemachines en terug zijn de espressomachines en hand-filter opstellingen.  Terug is het uren vertoeven in kleine gezellige koffietentjes, het genieten, het de tijd nemen en tot rust komen. Koffie is niet langer enkel om je wakker te houden, het is een heuse sociale katalysator geworden.

Beste koop van 2024
Severin KA 5978
Beste keuze voor Italiaanse espresso

Severin KA 5978

  • Goede prijs-kwaliteit verhouding
  • Met melkopschuimer
  • Makkelijk schoon te maken
  • Compact design
  • 220 ml wateropslag
  • Antislip bodem
  • 100% BPA vrij

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Severin KA 5978

Severin KA 5978

Voor de persoon die zich in een Italiaans cafe wil wanen en naast espresso's ook cappuccino's wilt maken
Gaggia - New Classic Pro

Gaggia – New Classic Pro

Voor de persoon die zich in een Italiaans cafe wil wanen en naast espresso's ook cappuccino's wilt maken
De'Longhi Dedica Style EC685.M

De’Longhi Dedica Style EC685.M

Voor iedereen die op zoek is naar een goede espressomachine voor een lagere prijs
Bellezza Chiara V Push&Go

Bellezza Chiara V Push&Go

Ideale espressomachine voor de perfectionist die veel tijd wil stoppen in het zetten van een lekker kopje
Sage the Oracle Touch

Sage the Oracle Touch

Ideaal voor de ervaren barista of de kleine horeca zaak, koffie zetten wordt gemakkelijk door het touchscreen display
LelitPL81T

Lelit PL81T

Je wil goede controle kunnen uitoefenen over alle variabelen betrokken bij espresso voor een schappelijke prijs.

Halfautomaten en espressomachines

Een halfautomaat, wat houd dat nou precies in? Eigenlijk is het vrij eenvoudig. Een halfautomaat is een machine welke zelf de koffie kan extraheren, maar welke jou wel nodig heeft om het voorwerk te doen. Deze machines staan meestal bekend als espressomachines en dat is ook de beste naam voor dit soort apparaten. Waar deze machines in excelleren is dan ook het zetten van espressoshots.

En om een uitstekend kopje espresso te zetten moet er een beetje werk worden geleverd van tevoren. Gelukkig staat hier dan ook wel iets tegenover, de halfautomaat is de machine die de hoogste kwaliteit koffie kan zetten! Het enige wat hier tegenover staat, is dat jij de koffie maalt en het in de portafilter stopt. Mocht je nu een enthousiaste koffie hobbyist/snob zijn dan weet je dat dit nog veel verder kan gaan maar in essentie is dit de basis.

Voor de beste beleving van je espressoshot is het zeker de moeite waard om je eigen koffie te malen. Dit doe je met een koffiemolen. Op dit moment zijn wij hard in de weer om een goede review te schrijven voor de beste koffiemolens voor thuisgebruik. Stay tuned!

Veelgebruikte termen in de wereld van de espressomachines

In de wereld van de espressomachines zijn een aantal begrippen die veel worden gebruikt. Deze begrippen zijn bij de meeste mensen niet bekend, maar het is wel belangrijk om deze te kunnen begrijpen. We zullen een aantal van deze begrippen even kort toelichten.

Portafilter:  Uitneembaar filter welke in de machine wordt gedraaid nadat deze is gevuld met koffie.

Pressurized portafilter:  Een portafilter zoals boven beschreven, echter is deze aangepast om de druk op te hogen zonder dat deze direct uit de machine komt.

Non-pressurized portafilter: Een portafilter zoals boven beschreven, deze is niet aangepast om de druk op te hogen en zal dus zoals verwacht bij espresso de druk vanuit de machine en de aangestampte koffie gebruiken om het shot te zetten.

Three-way Solanoid Valve:  Dit ventiel zorgt ervoor dat de portafilter direct na het zetten van een shot uit de machine kan worden gehaald voor het zetten van je volgende shot. Als een machine niet beschikt over dit ventiel moet je enkele minuten wachten tot je de portafilter uit de machine kan verwijderen zodat je niet wordt besproeid met hete koffiedrab.

Hoe stel ik mijn halfautomaat af?

Eén van de leukste dingen om te doen als je in het bezit bent van een halfautomaat is het afstellen en variëren van de instellingen van de machine. Hieronder zal ik wat licht laten schijnen over een aantal van deze variabelen en wat deze voor invloed kunnen hebben op jouw kopje koffie.

Snel starten

Mocht je nou absoluut geen zin hebben om je er nu in te verdiepen heb ik hier wat basisinstellingen onder elkaar gezet. Vaak is dit een goed begin als je nog weinig ervaring hebt.

Druk 9 Bar
Temperatuur 96°C
Doorlooptijd 25-28 seconden
Koffie drooggewicht 18-20 gram
Koffie tot water ratio Ristretto: 1:1 ; Espresso 1: 2 tot 1:3 ; Lungo 1:4
Korrelgrootte Iets grover dan fijn zand

Druk

Wat is nu de optimale druk voor een espressomachine? Uiteraard zijn de meningen hierover verdeeld. Klassiek gezien is 9 bar het optimale gemiddelde om een shot te zetten. Deze maat is gebaseerd op de gemiddelde druk van een espressoshot, welke werd gezet met een lever-action machine. Dit gemiddelde is ingesteld door de op dat moment (en nog steeds wel) gevestigde orde La Marzocco. Zij brachten als eerste een double boiler systeem op de markt en hebben hiermee de norm gezet.

Voor de context is het interessant om bijvoorbeeld te beseffen dat de gemiddelde autoband wordt gebruikt bij 2 bar en de gemiddelde fietsband bij 8 bar. Het ‘optimale’ gemiddelde voor een espresso shot ligt dus vrij hoog. Maar is 9 bar nog steeds de druk die op dit moment voornamelijk wordt gebruikt?

Om hier antwoord op te geven: ja, de meeste cafés en thuisgebruikers zullen hun machine gebruiken bij 9 bar. Dit is natuurlijk voor een reden het ‘optimale’ gemiddelde en zal dan ook zeker resulteren in een goede shot espresso. Echter zijn er de afgelopen jaren veel ‘pioniers’ bezig met het runnen van hun machines bij een lagere druk, van ongeveer 6 bar. Waarom ze dat doen zal ik hieronder toelichten.

De resultaten welke op dit moment worden aangedragen door de professionals zijn nogal plastisch. Simpel gezegd zijn er mensen die beweren dat hun shots zachter, zoeter en complexer zijn als de machine wordt gerund bij 6 bar. Maar aan de andere kant zijn er ook mensen die beweren dat zij weinig verschil merken in de kwaliteit van het shot, echter zijn het ook deze mensen die wel stellen dat bij het zetten van het shot meer ruimte is voor speling, wat er voor zorgt dat de shots makkelijker zijn om te zetten.

Eigen bevindingen

Nu heb ik zelf ook geëxperimenteerd met verschillende drukvariabelen, en dit is gedaan op een Gaggia Classic met een PID modificatie. Wat ik gemerkt heb is dat de Gaggia uit de fabriek ingesteld is op 15 bar. Ik vond het persoonlijk zeer lastig om shotconsistentie te behouden bij deze druk. Hierna heb ik dan ook snel de druk teruggeschroefd naar 9 bar.

Bij negen bar was mijn Gaggia Classic prima in staat om shots van hoge kwaliteit te zetten en tevens met een hoge graad van consistentie. Dit is in principe wat ik verwachte nadat ik de druk had teruggeschroefd. De shots waren goed, maar vergt zoals verwacht wel consistentie van mijn kant in de maling, doorlooptijd en water temperatuur.

Nadat ik de drukinstellingen had laten dalen tot 6 bar merkte ik een paar verschillen: het bleek inderdaad makkelijker om shots met dezelfde consistentie te zetten met minder focus van mij als gebruiker. Ook leek de crema welke werd gecreëerd tijdens het zetten van het shot met zo’n 30-40% toe te nemen, of jij hier een fan van bent is uiteraard geheel aan jou.

Waar ik geen verschil kon waarnemen is in de complexiteit, zachtheid en zoetheid van de shots. Uiteraard kan ik niet uitsluiten dat dit ook voor jou opgaat, over smaak valt natuurlijk niet te twisten.

Conclusie

Wat kunnen we hier nu uit concluderen? Ik ben bang dat ik dit aan jou als lezer/gebruiker moet overlaten, persoonlijk ben ik terug gegaan naar 9 bar, gezien een dikke cremalaag niet echt mijn ‘cup of coffee’ is. Maar zowel 6 als 9 bar leverde shots van zodanige kwaliteit dat ik met beiden tevreden zou zijn. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat mocht je het leuk vinden, het zeker de moeite waard is om met de druk te experimenteren en gewoon te ondervinden waar voor jou het optimum ligt.

Ps. Uiteraard ligt het limiet niet bij 6 of 9 bar maar kan je er ook tussen in of zelfs er onder  gaan zitten. Veel succes! En hopelijk ook veel plezier met afstelling van jouw perfecte kopje.

Temperatuur

Dit is waarschijnlijk de crux van het hele verhaal, doorlooptemperatuur. Met de doorlooptemperatuur van je shots kun je de hoogste mate van variatie in de smaak en ‘mouth-feel’ van jouw shots aanbrengen.

Ik zou hier nu een heel verhaal kunnen houden maar in plaats daarvan zal ik het even kort samen vatten. Mocht je meer verdieping zoeken kun je de link aan het einde van dit kopje raadplegen. Naar mijn idee is dat een van de beste en meest uitgebreide artikelen over doorlooptemperatuur.

Lage temperatuur: 92°C

Over het algemeen zorgt een lagere doorlooptemperatuur voor minder ‘body’ (het gevoel van viscositeit van het shot in de mond). Daarnaast is het shot vaak ook minder zoet van smaak maar juist wat meer aan de zure kant. Dit alles zorgt er voor dat het shot ook minder bitter is. Dit komt doordat de extractie van de oplosbare stoffen in de koffie minder wordt bij een lagere temperatuur.

Hoge temperatuur: 98°C

Hoe hoger de temperatuur, hoe meer extractie van oplosbare stoffen. Dit houd in dat de zoete noten uit de koffie meer naar voren komen, maar tevens ook de bitterheid van het shot. Dit kan uiteraard heel lekker zijn, en resulteert vaak in een klassieke espresso smaak. Bij deze hogere temperaturen zal er ook meer body merkbaar zijn in het espressoshot. Dit kan soms zelfs een beetje doorslaan naar wat mensen beschrijven als een poederig gevoel op de tong zonder dat er veel kleine koffie deeltjes in het kopje zitten.

Gemiddelde temperatuur: 94-96°C

Zoals je zou verwachten zal bij deze wat meer gemiddelde temperatuur de extractie van de oplosbare stoffen ook gemiddeld zijn. Over het algemeen zorgt dit voor een gebalanceerd shot espresso. Met een goede body, en een mooie balans tussen zoet, zuur en bitter.

Voor de mensen die zich er volop in willen verdiepen, of er gewoon iets meer over willen weten, vind je hier de link naar het artikel van fivesenses.

Doorlooptijd

De doorlooptijd van een espressoshot is grotendeels afhankelijk van de hoeveelheid koffie die je in de filterdrager stopt. Hoe meer koffie, hoe langer de doorlooptijd kan zijn voordat er overextractie van het shot optreed.

Kleine volumes, 16-18 gram koffie

Dit zou je klassieke shot grootte zijn, en hierbij wordt gemiddeld een doorlooptijd van ongeveer 25 seconden aangehouden. Het ding is echter dat, afhankelijk van de druk die je gebruikt (lagere druk langere doorlooptijd) of de temperatuur die je aanhoudt (lagere temperatuur langere doorlooptijd) het nogal wat kan fluctueren. Maar richten op 25-28 seconden is vaak een goede startwaarde voor het zetten van shots met dit koffie drooggewicht.

Medium volumes, 20-22 gram koffie

Meer gebruikelijk deze dagen in cafés is het gebruik van iets grotere filterdrager mandjes, dit resulteert in het gebruik van 20-22 gram drooggewicht koffie. Doordat er meer koffie in de filterdrager zit is het ook aan te raden om een langere doorlooptijd aan te houden. Mocht de doorloop tijd te kort zijn zou dit kunnen resulteren in een onderextractie van je shot. In de regel eindig je dan met een shot dat te zuur is en weinig body of zoetheid bevat.

Grote volumes, 23-25 en soms zelfs 30 gram

Dit wordt niet heel veel gedaan, maar meestal als het drooggewicht van de koffie omhoog gaat gebeurt dit omdat er een double shot wordt gezet. In de regel wordt er voor een double shot ongeveer 35-40 gram drooggewicht koffie gebruikt. Maar zoals ik voorheen al beschreven heb, is het aan te raden om de doorlooptijd van het shot te verlengen als het drooggewicht van de koffie wordt vergroot.

Let op dat als de shots te groot worden de balans soms kan wegvallen, het is dus verstandig om hier een beetje mee te experimenteren maar persoonlijk raad ik aan om het drooggewicht van de koffie rond de 20 gram te houden (lees tot 40 gram voor een double shot dus). Maar uiteraard is dit mijn persoonlijke voorkeur, wees nieuwsgierig en ondervind het zelf!

Koffie tot water ratio

Dit kopje valt weer onder ‘over smaak valt niet te twisten’. Om goed te begrijpen wat de eigenschappen van de volgende koffie tot water ratio’s precies inhouden moet je ze proeven. Ik raad dan ook aan om drie shots achter elkaar te zetten zodat je goed de verschillende smaakprofielen kunt beleven.

Wees er op attent dat ik hieronder het volgende bedoel:
– X gram koffie ⇒ het drooggewicht van de koffie welke in de filterdrager (portafilter) wordt gestopt
– X gram shot ⇒ het complete doorloop gewicht van het shot

  • ‘ristretto-espresso’ 1:1 tot 1.15. 20 gram koffie ⇒  20 tot 30 gram shot
  • ‘normale-espresso’ 1:2 tot 1:3. 20  gram koffie ⇒  40 tot 60 gram  shot
  • ‘lungo-espresso’ 1:4. 20 gram koffie ⇒ 80 gram shot

Maling

De espressomaling is waarschijnlijk een van de meest wispelturige koffiemalingen. Deze moet piekfijn worden afgesteld om het beste shot espresso te kunnen zetten. Waar moet je op letten? De consensus hier is dat de koffie moet aanvoelen als een mix tussen fijn zand en poedersuiker.

Wat de espressomaling zo wispelturig maakt, is dat als deze te grof gemalen is het water er te snel  doorheen loopt. Mocht de maling nu te fijn zijn kan je een ophoping van water en koffie krijgen welke er voor zorgt dat het shot niet loopt.

Voor een espressomaling is het zeer belangrijk dat de maling zo consistent mogelijk is. Dit houdt in dat de individuele koffie korrels allemaal grofweg dezelfde grootte hebben. De beste manier om dit te bereiken is door het gebruik van een goede koffiemolen. Op dit moment zijn wij nog druk in de weer om hier een goed artikel over te schrijven, maar hier moet je nog even op wachten.

Wat ik je wel alvast mee kan geven is dat een koffiemolen welke gebruikt maakt van zogenoemde ‘burrs’ of molen stenen (dan wel keramisch of van staal) de beste optie is voor je espressomaling. Hierdoor worden de koffiebonen op een consistente manier gemalen.

Koffiemolens

Voor degenen die niet kunnen wachten op ons artikel over koffiemolens heb ik hier alvast drie koffiemolens die ik je kan aanraden:

Baratza Encore:

De Baratza Encore is een goede allrounder en is in staat om zowel french press als espressomalingen te produceren. En dat voor een zeer schappelijke prijs. Verwacht echter geen wonder, de maling is van goede kwaliteit maar niet ‘top-notch’.

Baratza Virtuoso:

De grote broer van de Encore, een uitstekende instap machine voor allround gebruik met een zeer hoge kwaliteit van maling voor zijn prijsklasse. Ook deze molen kan koffiebonen malen van french press tot espresso.

Baratza Sette 270 & Baratza Sette 270W:

De Sette 270 is een geweldige molen van innovatief design, en is zeker capabel om uistekende espresso malingen, maar ook grovere malingen te produceren. En samen met zijn grote broer de Sette 270W, welke tevens een weegfunctie heeft, zouden deze machines niet misstaan in een kleine horecazaak.

  • Goede prijs-kwaliteit verhouding
  • Met melkopschuimer
  • Makkelijk schoon te maken
  • Compact design
  • 220 ml wateropslag
  • Antislip bodem
  • 100% BPA vrij
  • Geen aanpasbare features
Severin KA 5978

De pistonmachine van Severin is de ideale manier om heerlijke espresso’s te maken voor een lager budget. De Severin KA 5978 past op elk aanrecht en in elke keuken. Door het kleine formaat kun je het apparaat makkelijk kwijt en staat het nooit in de weg. Ook is de pistonmachine licht in gewicht, het weegt namelijk zo’n 2,2 kg.

Verder beschikt het apparaat ook over een melkopschuimers. Naast een heerlijke espresso kun je dus ook cappuccino’s en latte’s maken.  Ook kun je ongeveer vier espresso’s zetten per keer.

Daarnaast is de Severin KA 5978 makkelijk schoon te maken. Je kunt het stoompijpje makkelijk er af halen en schoon maken. De rest van het apparaat is niet vaatwasserbestendig maar door het stoomdruksysteem wordt het niet snel vuil.

    • RVS boiler
    • Stoompijpje voor melk
    • 2.1 liter waterreservoir
    • Geschikt voor koffiebonen en pods
    • Klassiek design
    • Makkelijk en snel een goede espresso
    • Weinig aanpasmogelijkheden
    Gaggia – New Classic Pro

    Deze versie van de Gaggia Classic beschikt over een 2,1 liter waterreservoir. Dit stelt je in staat om meerdere shots te zetten zonder dat deze keer op keer moet worden bijgevuld. De machine is uitgerust met een boiler in plaats van een warmte element. Dit zorgt er voor dat de watertemperatuur tijdens het zetten van het shot zeer constant is. De machine komt uit de fabriek met een standaarddruk van 15 bar. Je kunt echter de druk vrij eenvoudig terugschroeven naar 9 bar als je dat fijner vindt.

    Uiteraard komt de machine nog steeds met een stoompijpje voor het maken van melkschuim. Hiermee kun je al jouw gasten versteld laten staan van jouw kwaliteiten als barista of zet je voor je zelf een heerlijke cappuccino.

    Uit het stoompijpje kan ook heet water getapt worden. Voor die enkele gast die een kopje thee wilt drinken hoef je dus geen waterkoker aan te schaffen. Mocht je toch op zoek zijn naar een waterkoker raadpleeg dan onze uitgebreide review over waterkokers. De portafilter die wordt geleverd bij deze versie van de Gaggia Classic voelt zeer degelijk ontworpen aan bij het gebruik. Ook komt het apparaat standaard met een 1 en 2 kops filter en een opzetstuk voor pods.

    Wanneer is dit de machine voor jou? Als je een goede kop espresso wilt met een makkelijke machine dan is dit het apparaat dat je zoekt.

      • Klein in formaat
      • Geschikt voor bonenkoffie en koffiepads
      • Met melkopschuimpijpje
      • Met wardmhoudplaat
      • Met druppelstop
      • Waterreservoir van 1 liter
      • Verstelbaar watervolume
      • Ook voor kopjes thee
      • Zonder bonenmaler
      De’Longhi Dedica Style EC685.M

      Met deze espressomachine van De’Longhi kun je voor een lagere prijs nét zulke lekkere koffie zetten als met de duurdere apparaten. De De’Longhi is een middenklasse apparaat maar met hoge klasse functies. Zo beschikt het apparaat over een melkopschuimpijpje waardoor je naast espresso ook heerlijke cappuccino’s en latte’s kunt maken. Ook heeft het apparaat een warmhoudplaat zodat je altijd warme koffie hebt.

      Verder beschikt de De’Longhi ook over een heetwaterfunctie, zo hoef je voor een enkele kop thee niet de waterkoker aan te zetten. Je hebt altijd genoeg water om koffie of thee te zetten, het apparaat beschikt namelijk over een waterreservoir van maar liefst 1 liter.

      Ook neemt de De’Longhi espressomachine weinig ruimte in op je aanrecht. Het apparaat is namelijk maar 15 centimeter breed. Ondanks het kleine formaat heeft het apparaat toch een vermogen van 1300 Watt. Ook heeft het apparaat een interne en externe behuizing waardoor het apparaat niet heet wordt aan de buitenkant. Ten slotte is het apparaat geschikt voor gemalen bonen maar ook voor koffiepads. Het enige nadeel aan deze espressomachine is dat je nog een losse bonenmaler moet aanschaven.

        • Met warmtewisselaar
        • Met shottimer
        • PID is digitaal aanpasbaar
        • Met barista toolset
        • Kopjes verwarmer
        • Laagwater beveiliging
        • Klassieke manometer
        • Voor gemalen koffie en koffiebonen
        • Zwaar en duur in aanschaf
        Bellezza Chiara V Push&Go

        De Bellezza Chiare V is de ideale espressomachine voor personen die het perfecte kopje espresso willen zetten. Bijna elk aspect van het maken van een kopje espresso kun je met dit apparaat aanpassen en finetunen. Zo krijg je alleen maar het beste kopje espresso ooit.

        De espressomachine van Bellezza beschikt over een warmtewisselaar, een PID, een shottimer, krachtige stoompijp, kopjesverwarmer, ingebouwde manometer, shottimer, en een laagwater beveiligging. Met de warmtewisselaar wordt de stoomtemperatuur stabiel gehouden voor het beste resultaat. En de ingebouwde PID zorgt ervoor dat jij de ultieme controle hebt over de smaak en temperatuur van jouw espresso. En door de stoompijn kun je ook de allerbeste cappuccino of latte maken mét de allerbeste latte art.

        Deze espressomachine is van een hogere prijsklasse, maar je krijgt er ook veel meer voor terug. Het apparaat weegt ongeveer 4 kilo en werkt met gemalen koffie en koffiebonen. Verder wordt het apparaat geleverd met barista toolset met daarin een melkkannetje en verschillende schoonmaak tools

          • Veel overeenkomsten met commerciële machines
          • Automatische bonenmaler, aanstamper en melkopschuimer
          • Met touchscreenbediening
          • Digitale temperatuurregeling
          • Met Over Pressure Valve
          • Krachtige stoompijp
          • Bewaar tot wel 8 persoonlijke drankjes
          • Binnenwerk is van RVS en heeft dus regelmatig een schoonmaak nodig
          Sage the Oracle Touch

          De Sage the Oracle Touch is ideaal voor de enthousiaste barista of de kleine horeca zaak. Het apparaat maakt koffiezetten een waar feestje. Doormiddel van het touchscreen display pas je de koffie aan precies naar jouw (of de klant!) wens. Het zetten van koffie wordt hierdoor ook veel makkelijker. Daarnaast beschikt het apparaat ook over een automatische bonenmaler, een aanstamper en automatische melk opschuimer.

          Ook heeft de Oracle Touch een digitale temperatuurregeling. Door een samenwerking van twee boilers en een verwarmde zetgroep wordt er voor gezorgd dat de temperatuur binnen het optimale bereik blijft. Verder beschikt de Oracle Touch over veel functies die een commerciële espressomachine ook heeft, zoals de automatische bonenmaler maar ook over de OPV-klep. Deze klep beperkt de maximale druk tijdens de extractie en zorgt er zo dus voor dat de koffie niet te bitter wordt.

          Het enige nadeel is dat het apparaat niet voor alles een waarschuwing geeft, zoals bonen op of waterreservoir bijna leeg. Het voordeel hier dan voor is dat beide reservoirs goed zichtbaar zijn. Je kunt dus gemakkelijk zien wanneer er water of bonen moeten worden bijgevuld. Kortom, de Sage the Oracle Touch is de ideale machine wanneer je op zoek bent naar echte kwaliteit.

            • Non-pressurized portafilter
            • Manometer
            • Stoompijpje voor melk
            • Automatische stand-by functie
            • Erg vriendelijk in gebruik
            • Waterreservoir van 2.7 liter
            • Messing Boiler
            • Aan de prijzige kant
            https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/LelitPL81T.jpg

            De Lelit PL81T is een top-notch machine welke komt met alle luxe die men kan wensen in een espressomachine voor thuisgebruik.

            De machine beschikt over een waterreservoir van 2.7 liter zodat deze niet de gehele tijd hoeft te worden bijgevuld. Het water wordt opgewarmd in een 250ml messing boiler voor uitstekende warmtegeleiding en retentie. Dit alles wordt ondersteund door een PID. Hierdoor heb je uitstekende controle over de watertemperatuur voor en tijdens het zetten van het espressoshot.

            Controle over de watertemperatuur is belangrijk als je goede controle over het zetten van je shot wilt. Dit zal namelijk resulteren in een uitstekend smakend kopje espresso (lees hierover meer in onze guide voor espressomachines bovenaan dit artikel). Het zetten van het shot wordt verder gemakkelijk gemaakt door aan te geven wat de doorlooptijd van het shot is.

            Het heldere display van de PID geeft ook de resterende opwarmtijd van de boiler weer. Jouw kostbare tijd in de ochtend zal zo niet verspild worden met het turen naar het klaar voor gebruik lampje.

            Hiernaast beschikt de Lelit PL81T ook over een manometer, ook wel bekend als drukmeter. De manometer maakt het mogelijk om de druk van het water in de portafilter te monitoren tijdens het zetten van het espressoshot. Over het algemeen wordt aangenomen dat dit rond de 9 bar moet liggen tijdens de extractie van het espressoshot. Niet iedereen denkt hier echter hetzelfde over.

            Uiteraard is de Lelit PL81T uitgerust met een stoompijpje voor het stomen van melk voor onder andere capuccino’s, lattes en macchiato’s.

            Door het ergonomische design van de portafilter is deze erg vriendelijk in gebruik. Zelfs bij veelvuldig hanteren zal er geen kramp in de handen ontstaan. Tevens is de portafilter uitgerust met een bijzonder ontworpen uitloop. De uitloop is namelijk naar voren gericht, wat ervoor zorgt dat de crema die vrijkomt niet te veel gestoord wordt. Het resultaat van deze speciale uitloop is een mooi shot espresso met een volle crema laag. De portafilter wordt standaard geleverd met een 1 en 2 kops opzetstuk, een blindfilterbak om de machine mee te backflushen voor gemakkelijk onderhoud en een pod-opzetstuk (denk nespresso). Hierdoor kun je zelfs als de verse koffie op is nog heerlijke bakjes zetten.

            De Lelit PL81T komt met een paar handige extra’s, zoals een automatische stand-by functie voor energiebesparing. Dit is zowel gunstig voor je portemonnee als voor het milieu. De machine komt standaard met een rekje boven op het apparaat dat de kopjes alvast voorverwarmt. Ook beschikt het apparaat over een forse lekbak voor het overtollige water.  zodat je niet ineens lelijk staat te kijken als deze overloopt na het zetten van meerdere shots.

            Alles zo bij elkaar is dit een echte topmachine, die je zeker niet teleur zal stellen. En met wat maandelijk (of wekelijks) backflushen zal deze machine zeker heel wat jaren voor heerlijk kopjes koffie kunnen zorgen.

              Wat is de beste koffie voor espresso?

              De beste koffieboon om te gebruiken is de Arabica bonen. Deze heeft een diepere smaak en is daarnaast minder vet. Dit is goed voor jou en zorgt ervoor dat je espressomachine langer meegaat. Uiteraard heeft iedereen een ander smaak en raden we je aan om te blijven experimenteren.

              Kun je met een espressomachine ook gewone koffie zetten?

              Nee, met een espressomachine kun je alleen espresso shots zetten en geen koffie. Maar er zijn ook veel hybride apparaten verkrijgbaar die zowel espresso shots als koffie zetten.

              Welke koffiemachine is de beste voor thuis?

              De beste keuze voor Italiaanse espresso is de Severin KA5978. Daarnaast raden we ook de Gaggia – New Classic Pro aan. Wanneer je op zoek bent naar de beste budget optie is de De’Longhi Dedica Style EC685.M iets voor jou. En voor de perfectionist raden we de Bellezza Chiara V Push&Go aan. Ben je een echte barista? Dan is de Sage The Oracle Touch de juiste espressomachine voor jou. Ten slotte komt de Lelit PL81T uit de test als de beste midden- tot topklasse espressomachine.

              Welke soorten espressomachines zijn er?

              Er zijn drie soorten espressomachines, die volautomaat, de halfautomaat en de espressomachine met capsules. Met een volautomaat gaat het gehele proces volledig automatisch zodra je op de knop drukt. En bij de halfautomaat moet je zelf een paar handelingen verrichten, zoals het malen van bonen. Hierbij kun je denken aan de pistonmachines. En met de capsules maak je gebruik van de zogeheten cups om de koffie te zetten.


              Reacties

              Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

              Geef een reactie:

              Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.