Beste stoomoven

De beste stoomovens van 2023

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 19 februari 2022

Stoomovens zijn de laatste jaren erg in opkomst. Steeds meer mensen ontdekken het gemak van stoomovens. Logisch, want stoomovens zijn erg makkelijk te gebruiken en zorgen voor gezonder voedsel op je bord. Een stoomoven is een handig apparaat wat je in je keuken plaatst. Het apparaat gebruikt stoom (waterdamp) om voedsel gaar te stomen. Je kunt bijna alles hiermee gaar stomen.

Let op:

Veel apparaten met een groen energielabel die voorheen hoog scoorden op duurzaamheid scoren sinds maart 2021 een stuk slechter. Voor o.a. koelkasten, wasmachines, vaatwassers, televisies en diepvriezers geldt voortaan een nieuw label met andere criteria. Een apparaat dat hiervoor nog een label met A+++ had, zou nu in categorie F kunnen vallen. Wij zijn op dit moment druk bezig met het updaten van deze data op onze website, hierdoor kan het zijn dat dit artikel verouderde informatie bevat.

Beste koop van 2024
AEG BPB351020M
De beste energiezuinige stoomoven

AEG BPB351020M

 • Inhoud van 71 liter
 • Zelfreinigende functie
 • Duidelijk display
 • Buitenkant van de ovendeur blijft koel
 • 20% grotere bakplaat
 • RVS omlijsting
 • Plussteam
 • Plek voor vijf lades

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
AEG BPB351020M

AEG BPB351020M

Onze aanrader als je een groener energielabel belangrijk vind bij het kopen van je stoomoven.
Siemens iQ700 HS658GXS7

Siemens iQ700 HS658GXS7

De beste keuze voor een luxe stoomoven - touch display, voorverwarmen niet nodig en meer handige functies.
Samsung MS28F303TFS

Samsung MS28F303TFS

Onze keuze voor een magnetron met stoomfunctie.
Bourgini stoomoven 11.3128

Bourgini stoomoven 11.3128

Onze aanrader als je op zoek bent naar een vrijstaande stoomoven

Waarom een stoomoven?

Wanneer je groente en andere ingrediënten met veel vitamines en mineralen bereid doe je dit vaak in water. Bij het koken van eten gaan er allemaal vitamines verloren doordat deze zich verplaatsen naar het kookwater. Wanneer je eten is bereid gooi je dit water, met de vitamines, weg. Door eten te stomen, blijven deze voedingsstoffen behouden. Als bijkomend voordeel zien je groente er ook nog eens mooier uit omdat de kleur beter bewaard wordt. Je kan trouwens heel wat soorten groente stomen.

Hoe werkt het?

Bij stomen worden de ingrediënten verhit tot ongeveer 90 tot 95 graden. Hierbij verlies je minder vitamines, mineralen en andere goede stoffen aan het water waarin je het kookt. Het grootste verlies zit in foliumzuur, vitamine C en plantaardige anti-oxidanten. Wanneer je rauwe groente vergelijkt met stomen en koken zie je een duidelijk verschil. Bij stomen daalt de hoeveelheid vitamines met ongeveer 15% en met koken ongeveer 35%.

Wat zijn de andere voordelen van een stoomoven?

Naast dat het gezonder is om maaltijden te bereiden in een stoomoven, zijn er nog andere voordelen. Zo heb je sneller een maaltijd op tafel. Je kunt namelijk gehele maaltijden tegelijkertijd in de stoomoven schuiven. Je hoeft alleen rekening te houden met de aanbevolen stoomtijd.

Doordat je de gehele maaltijd in de stoomoven kunt bereiden heb je dus ook minder vaat. Je hoeft immers niet meer met meerdere pannen aan de gang. Ook kan het eten niet aanbranden, er komt namelijk geen vuur aan te pas maar stoom. Als bijkomend voordeel heb je hierdoor ook minder last van vervelende kookluchtjes.

Zijn er ook nadelen aan een stoomoven?

Zoals bij elk apparaat zitten er aan de stoomoven ook wat nadelen. Het apparaat heeft namelijk wel regelmatig onderhoud nodig. De stoomoven werkt op stoom, waterdamp, en hierdoor blijft er na elke gebruik water liggen. Dit moet je elke keer schoonmaken voordat je het apparaat opnieuw gebruikt.

Ook kan al het vocht er voor zorgen dat er op boilers en dergelijke kalkresten kunnen achterblijven. Deze zijn vaak makkelijk schoon te maken met een azijnoplossing. Verder kan gestoomd eten sneller afkoelen wanneer het uit de stoomoven gehaald wordt. Hierdoor is het handig om je borden van te voren even op te warmen.

Wat is het verschil tussen een stoomoven, een stoommandje en een stoomkoker?

In principe kunnen alle drie de apparaten hetzelfde; eten gaar stomen. Ook zal het eten bij alle drie de apparaten met dezelfde kwaliteit gestoomd worden. Toch zijn er een paar onderlinge verschillen.

Een stoommandje zet je vaak in een pan of in de magnetron. Deze is dus bedoeld voor hapjes of een maaltijd voor één persoon. In een stoommandje worden vaak Aziatische maaltijden of hapjes bereid. Het verschil in een stoomkoker en stoomoven zit vooral in de vormfactor.

Een stoomoven is wat groter en zit ingebouwd in je keuken. Een stoomkoker is een los apparaat op je keukenblad. Ook kun je bij een stoomoven meer wisselen in instellingen en programma’s. En voedsel dat al bereid is kun je opwarmen in een stoomoven.

Verschillende soorten stoomovens

Binnen de stoomovens zijn er nog veel verschillen. In principe zijn er twee verschillende soorten: stoomovens met druk of zonder druk.

Stoomoven onder druk

Bij een stoomoven onder hoge druk wordt het voedsel in de stoomoven geplaatst en vervolgens wordt de druk opgevoerd. Hierdoor stijgt het kookpunt in de stoomoven en daarmee start de hitte-overdracht naar het voedsel. Daardoor is het eten sneller klaar. Je kunt dit principe het beste vergelijken met een snelkookpan. Let wel op wanneer je een stoomoven met druk aanschaft, deze variant heeft een watertoevoer- en afvoer nodig. Verder is het belangrijk dat je weet hoe het apparaat werkt en wat je er wel en wat je er niet in kunt stoppen. In een drukstoomoven kun je ook stomen zonder druk.

Drukloze stoomoven

Een drukloze stoomoven is vaak goedkoper in aanschaf dan de stoomoven met druk. Maar daardoor zijn ze zeker niet minder goed. Een voordeel van de stoomoven zonder druk is dat je tijdens het gaarproces gewoon de ovendeur kunt openen. Zo kun je gerechten en ingrediënten met verschillende bereidingstijden erin zetten of eruit halen. De drukloze stoomovens hebben in principe alleen een stopcontact en een waterreservoir nodig.

Binnen deze twee soorten heb je meerdere varianten, bijvoorbeeld volledige stoomovens, stoomovens met hete lucht of grillfunctie en stoomovens met combimagnetron functies. Zo kun je een stoomoven kiezen die precies bij jouw wensen aansluit.

Wanneer je kiest voor een volledige stoomoven heb je eigenlijk geen fornuis meer nodig. Je kunt namelijk in de volledige stoomoven zowel je vlees, aardappelen als pasta en rijst klaarmaken.

Bij een combi-stoomoven kun je vaak ook gebruik maken van anders functies. Bijvoorbeeld ontdooien, opwarmen en grillen. Dit is handig wanneer je één apparaat wilt voor verschillende gerechten.

Daarnaast kun je ook nog een stoomoven aanschaffen met een hete lucht of grill functie. Bij deze variant kun je vaak ook meerdere bereidingswijzen combineren, bijvoorbeeld het opwarmen en grillen van vlees. Doordat je dit in een stoomoven doet blijven alle vitamines en mineralen die in het vlees zitten bewaard.

De vier beste stoomovens

Om de keuze voor de juiste stoomoven iets makkelijk te maken hebben we hieronder vier varianten uitgelicht. Achtereenvolgens vindt je de beste energiezuinige stoomoven, de meest luxe stoomoven, de beste magnetron met stoomfunctie en de beste losstaande stoomoven.

 • Inhoud van 71 liter
 • Zelfreinigende functie
 • Duidelijk display
 • Buitenkant van de ovendeur blijft koel
 • 20% grotere bakplaat
 • RVS omlijsting
 • Plussteam
 • Plek voor vijf lades
AEG BPB351020M

Deze inbouwoven van AEG heeft een stoomfunctie waarmee je de mooiste en gezondste gerechten op tafel zet. Wanneer je stoom toevoegt aan het bakproces komen de gerechten er niet alleen uit met meer vitamines en mineralen, het stomen geeft gerechten ook een knapperig randje.

Verder heeft de oven een inhoud van 71 liter, een 20% grotere bakplaat en plek voor vijf lades. Zo kun je meerdere gerechten tegelijkertijd garen. Bovendien wordt de buitenkant van de ovendeur niet warm en kun je deze tijdens het garen gewoon beetpakken. Tussentijds kun je de oven open doen om gerechten er in te zetten of om ze eruit te halen.

Ook heeft de inbouw oven van AEG een zelfreinigende functie. Al het vocht en andere viezigheden die overblijven kun je door middel van de pyrolyse zelfreiniging na afloop snel verwijderen met een doekje. Je hoeft dus geen uren meer te poetsen.

Bovendien heeft de AEG een A+ energielabel. Dit betekent dat het apparaat zuiniger en milieuvriendelijker is dan vergelijkbare apparaten.

Conclusie: De inbouw oven van AEG met stoomfunctie is de meest energiezuinige stoomoven die op dit moment verkrijgbaar is. Het apparaat heeft een A+ energielabel. Daarnaast heeft het een inhoud van 71 liter, kunnen er 5 bakplaten in en maakt de oven gebruik van 20% grotere bakplaten. Zo kun je hele diners klaarmaken en warmhouden in de AEG.

  • Met Ecoclean
  • Luxe design
  • Voorverwarmen niet nodig
  • Minimale temperatuur is 30 graden
  • Gemaakt van RVS
  • Full touch display
  • 15 verwarmingssystemen
  • Waterreservoir van 1 liter
  • Kinderbeveiliging
  • automatische veiligheidsuitschakeling
  • Niet bedienbaar via app
  Siemens iQ700 HS658GXS7

  De Siemens iQ700 HS658GXS7 is één van de meest luxe inbouw stoomovens die op het moment verkrijgbaar is. Het apparaat wordt ingebouwd in je keuken en ziet er erg strak uit. Het apparaat heeft geen uitstekende knoppen.

  Het apparaat maakt gebruik van een full touch display. Er komen dus geen knoppen meer aan te pas. Daarnaast heeft de Siemens kinderbeveiliging en een automatische veiligheidsuitschakeling. Dat houdt in dat kinderen de oven niet zomaar aan kunnen zetten en het apparaat zich na een tijdje zelf uitschakelt.

  Het waterresevoir voor de stoomoven zit weggewerkt achter het display. Dit heeft in het begin wel wat oefening nodig aangezien het reservoir regelmatig aangevuld moet worden. Het waterreservoir heeft een inhoud van 1 liter, daar kun je wel even mee vooruit.

  De Siemens stoomoven heeft 15 verschillende verwarmingssystemen. De minimale temperatuur is 30 graden en de maximale temperatuur 250. Dat houdt in dat je gerechten en ingrediënten kunt ontdooien, opwarmen, bereiden en kunt warm houden.

  Conclusie: De Siemens Stoomoven is een erg luxe stoomoven. Dit komt zowel door het design als de mogelijke functies. Het apparaat heeft een full touch display, 15 verwarmingssystemen, kinderbeveiliging en een automatische veiligheidsuitschakeling. Verder is opwarmen niet nodig en na gebruik kun je de ecoclean inschakelen waardoor schoonmaken een eitje wordt.

   • Met meegeleverde stoomschaal
   • Je kunt het gewicht en type gerecht kiezen, magnetron kiest dan een automatisch programma
   • Met keramische wand
   • Ontdooien, opwarmen, bereiden en warm houden
   • Geheugenslot
   • Draaiplateau kan niet uit
   Samsung MS28F303TFS

   Met de Samsung MS23K3555ES/EN magnetron met stoomfunctie kun je ook met een lager budget genieten van de voordelen van stoom. Dit apparaat past in elke keuken en huishouden.

   Wanneer je nog niet zo goed weet wat de juiste tijd en temperatuur voor een ingrediënt of gerecht is kunt je in het menu het gewicht en type gerecht kiezen. De magnetron stelt dan zelf een automatisch programma samen waarin jouw gerecht of ingrediënt perfect wordt bereid. En als je de perfecte bereidingswijze hebt gevonden voor je favoriete gerechten of ingrediënten, dan kun je deze instellingen opslaan voor een volgende keer.

   Bijgeleverd is een stoomschaal waarin je je groente kunt leggen zodat deze op de beste wijze klaargestoomd kunnen worden. Bovendien heeft de Samsung magnetron een keramische wand waardoor schoonmaken een eitje wordt. Met het apparaat kun je zowel ontdooien als warm houden, bereiden en opwarmen.

   Conclusie: Wanneer je een klein budget hebt maar toch graag gebruik wilt maken van stoomfuncties is de Samsung magnetron de ideale keuze. Je kunt meerdere gerechten in het apparaat tegelijkertijd bereiden. Verder heeft de Samsung voor elke gerecht of ingrediënt de perfecte instellingen. Deze kun je zelf instellen of laten instellen door de magnetron zelf.

    De Bourgini stoomoven 11.3128 is een vrijstaande stoomoven. Deze is dus niet ingebouwd in je keuken maar staat meer op het aanrecht.

    Het apparaat heeft twee verschillende lades om eten op te bereiden. Je kunt dus meerdere gerechten tegelijk bereiden. Doordat het een stoomoven is zullen de geuren en smaken niet naar elkaar overlopen. Je kunt dus totaal verschillende gerechten of ingrediënten tegelijk bereiden. Met de Bourgini stoomoven kun je natuurlijk eten bereiden maar ook voedingsmiddelen ontdooien of warm houden, garen, blancheren of even opwarmen. Je kunt dus alle kanten uit met het apparaat. Voor elke gerecht is er wel een perfecte instelling.

    Verder heeft het apparaat een exacte temperatuurregeling. Dat houdt in dat het elke keer dezelfde tijd kost om een bepaald ingrediënt of gerecht te bereiden. Elke keer zal het weer perfect zijn. Ook maakt het niet uit of je van een ingrediënt één stuk bereid of 20. De garingstijd blijft hetzelfde.

    Het reinigen van de Bourgini stoomoven kost weinig tijd. Na het stomen haal je simpelweg een theedoek door de binnenruimte. De RVS stoompannen kunnen gewoon in de vaatwasser. Er zal geen kalkaanslag ontstaan in de binnenruimte, de stoom wordt namelijk buiten de ovenruimte opgewekt. Verder maakt het apparaat gebruik van de koudedeurconstructie.

    Conclusie: Wanneer je geen ingebouwde stoomoven wilt is de Bourgini stoomoven de perfecte uitkomst. Het apparaat neemt niet veel ruimte in beslag en kan dus gewoon op het aanrecht worden geplaatst. Ondanks de compactheid kun je op drie laden tegelijkertijd voedsel bereiden. Je kunt niet alleen stomen, maar ook garen, blancheren, steriliseren en veel meer.


     Reacties

     Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

     Geef een reactie:

     Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.