De beste elektrische barbecue van o.a. Weber, Princess en OutdoorChef

Elektrische BBQ kopen: dit zijn de beste elektrische barbecues

Maikel  •  Laatst bijgewerkt op 26 september 2022

Wanneer het lekker weer is, is er niets lekkerder dan lekker barbecueën in de tuin, op de camping of op het balkon. Er is niks meer zomers dan de geur van een volle barbecue. En tegenwoordig kan dat zowel een elektrische barbecue zijn als een barbecue op kolen, hout of gas. Doe maar eens een blinde smaaktest en niemand proeft het verschil.

Maar met een elektrische barbecue heb je wel veel sneller je eten op tafel (geen hangry bezoek meer), geen rookwalmen (vooral fijn op een balkon, of zelfs binnen!), en schoonmaken is veel makkelijker. Daarnaast hoef je niet meer na te denken of je nog wel kolen of gas hebt: zolang het licht nog brandt, kun je barbecueën.

En het allerbeste aan elektrisch barbecueën? De temperatuur is makkelijk constant te houden, dus opeens kan iedereen perfect barbecueën. En er zijn zelfs slimme elektrische barbecues met sondes: je vult op de app in wat je op de barbecue hebt gegooid, de app vertelt je de perfecte temperatuur, en je krijgt een melding op je smartphone als je heerlijke stukje vlees of vega perfect klaar is. Welkom bij barbecueën in de 21e eeuw!

Mocht je niet per se op zoek zijn naar een elektrische barbecue, dan hebben we ons ook gebogen over überhaupt de beste barbecues.

Beste koop van 2024
Weber Pulse 2000
De beste high-end elektrische BBQ van 't moment

Weber Pulse 2000

 • Een slimme BBQ met smartphone app
 • Zeer goede bouwkwaliteit
 • Inclusief twee thermometer sensoren
 • Temperatuur apart in te stellen voor 2 zones
 • Verschillende uitvoeringen

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Weber Pulse 2000

Weber Pulse 2000

De beste high-end elektrische BBQ - zeer goede kwaliteit, smart en een must-have voor de fanatieke barbecuer.
Excellent Electrics 2000W

Excellent Electrics 2000W

Onze keuze voor een goedkopere elektrische barbecue van goede kwaliteit.
Outdoorchef P 420 E Elektrische Barbecue

Outdoorchef P 420 E Elektrische Barbecue

Deze kegelvorm barbecue is perfect als je een elektrische BBQ zoekt die zorgt voor wat extra gemak.
Steba VG250 Elektrische Barbecue

Steba VG250 Elektrische Barbecue

Een tafelmodel elektrische BBQ met een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding.
Princess Hybride Barbecue

Princess Hybride Barbecue

Aanrader voor een hybride BBQ - zowel elektrisch als op steenkool. Zo zit je niet vast aan stroom of aan steenkolen.

Wat is een elektrische barbecue?

Een elektrische barbecue gebruikt een elektrisch verwarmingselement om de barbecue te verwarmen, net als hete kolen warmte afgeven. Dit is vergelijkbaar met bijvoorbeeld een tosti-ijzer of elektrische grill, al hebben elektrische barbecues meestal een open rooster boven het element, in plaats van een grillplaat. Het verwarmingselement wordt extreem heet, waardoor je hierboven kunt grillen.

Veel barbecues hebben ook een deksel, zodat je de temperatuur nog beter kunt controleren. Doordat elektrische barbecues veiliger en gezonder zijn, kun je ook modellen voor binnen, of zelfs voor op tafel vinden.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een elektrische barbecue?

Een elektrische barbecue heeft vooral veel voordelen ten opzichte van een oude houtskool- ,gas- of houtbarbecue. Maar er zijn ook nadelen, afhankelijk van wat je belangrijk vindt. Kort gezegd kun je de verschillen tussen een elektrische barbecue en een oude het beste vergelijken met de verschillen tussen een CV en een open haard: een open haard heeft zeker een ouderwetse charme, maar praktisch gezien is een CV beter op ongeveer alle gebieden.

Voordelen van een elektrische BBQ

Een van de grootste voordelen is dat een elektrische barbecue veel sneller warm is, waardoor je meteen kunt gaan grillen zodra je honger krijgt. Er is niets zo irritant als een uur lang watertandend te wachten op een slecht gestookte barbecue, om vervolgens dan maar aan te vallen op half-rauwe kipspiesjes. De precieze opwarmtijd en maximum temperatuur hangt af van de kwaliteit van de barbecue: een betere en duurdere barbecue zal meestal sneller opwarmen. Ook helpt het als een barbecue een deksel heeft om de temperatuur constant en hoog te houden.

Een tweede voordeel is de aanzienlijk gezondere manier van grillen die je met een elektrische barbecue gebruikt. Uiteraard kun je er nog altijd zo veel of weinig vet op gooien als je wilt, maar de rook en onvolledige verbranding bij houtskoolbarbecues verhogen het risico op bijvoorbeeld kankerverwekkende cellen in het eten (en in de rook eromheen). Bij gas is dit natuurlijk ook minder. Overigens zijn elektrische barbecues meestal ook makkelijker schoon te maken dan de andere typen, wat natuurlijk ook gezonder is.

Geen briketten meer nodig: je hoeft nooit meer van te voren te bedenken dat je nog briketten ergens moet vinden, die vervolgens natuurlijk op zijn omdat iedereen net op die ene mooie nazomerdag besloot te gaan barbecuen. Zolang je stroom hebt, kun je los, zonder naar de winkel te hoeven.

Wat als laatste fijn is aan een elektrische barbecue is dat het in feite een grill is. De temperatuur is daardoor veel constanter, waardoor je nooit meer iets laat aanbakken, of nog rauw van binnen is (tenzij je dat wil natuurlijk). En daardoor kun je op de varianten met deksel bijvoorbeeld zelfs gewoon een pizza bakken op je barbecue!

In het kort de voordelen:

 • Een elektrische barbecue wordt heel snel heet
 • Gezonder dan een houtskoolbarbecue - geen verbranding van kolen
 • Geen briketten en kooltjes meer nodig, yes!
 • Een constante temperatuur voor meer controle over je voedsel
 • Een elektrische barbecue functioneert ook goed als grill

En de nadelen

Het grootste nadeel is natuurlijk dat je niet meer al je jaren bij de scouting kunt showen door je superieure fikkie-stook-vaardigheden. Opeens kan iedereen de barbecue perfect warm krijgen. En je kunt dus ook niet meer urenlang een beetje aanrommelen bij de barbecue met diepgaande discussies over bijzondere wapper technieken, geoptimaliseerde luchtkanalen of vuur pyramides…

Zonder gekheid, er zijn weinig nadelen aan een elektrische barbecue, behalve deze verminderde ambachtelijkheid. Je hebt geen rook, dus ook minder die typische barbecue-geur die door de hele straat trekt. Tegelijk merk je dit haast niet in de smaak. Maar de professionele fijnproever zal wellicht kunnen proeven dat er iets minder rooksmaak aan het stukje vlees of vega zit.

Wat wel onhandig kan zijn is dat de barbecues vrij veel stroom trekken. Zeker de betere barbecues met veel vermogen vragen bij het opstarten veel stroom (om zo snel warm te kunnen zijn), waardoor je stoppen eruit kunnen slaan als je bijvoorbeeld een wasmachine aan hebt staan op dezelfde groep. Maar dat kun je dus eenvoudig oplossen door de barbecue op een (tijdelijk) lege groep te gebruiken.

Als laatste is het goed om even op te letten of de warmte-elementen beschermd zijn tegen vet. Zo moet je soms een beetje water in het lekbakje gieten, of kun je aluminiumfolie op de bodem leggen. Op die manier gaat het voordeel van minder gedoe niet verloren.

Waar moet je op letten bij het kopen van een elektrische barbecue?

Bij het kopen van een elektrische barbecue zijn er verschillende dingen om op te letten, afhankelijk van hoe je de barbecue wil gaan gebruiken. Zo kun je elektrische barbecues zelfs binnen of op een balkonnetje gebruiken, maar dan is het wel slim om één zonder onderstel te kiezen.

Het formaat van de BBQ

De grootte maakt vooral uit als je met grotere groepen wilt gaan barbecueën. De verschillen zijn niet enorm, maar bij de kleinste modellen zul je voor niet meer dan 4-5 mensen tegelijk kunnen grillen. Bol.com noemt als handige indicatie hoeveel hamburgers er op de barbecue kunnen, waarbij ronde barbecues iets moeilijker vol te krijgen zijn met hamburgers.

Let op het vermogen van de elektrische barbecue

Het werkelijk gebruikte vermogen van de meeste barbecues is redelijk hetzelfde, allemaal rond de 2000 Watt. Maar er zijn zeker wel serieuze verschillen tussen hoe snel een barbecue daadwerkelijk op temperatuur is. Je kunt hiervoor het beste afgaan op ervaringen van anderen, maar als algemene richtlijn kun je er wel vanuit gaan dat een barbecue die goedkoper is, ook minder kwaliteit heeft, wat vaak te zien is in de opwarmtijd en maximale temperatuur.

Praktisch gebruik – wat heb je nodig?

Denk verder na over het praktisch gebruik van de elektrische barbecue: het is handig als er een deksel op zit, om de temperatuur constanter te kunnen houden. Sommige barbecues komen op een onderstel met rekjes of bladen aan de zijkant, waardoor je alles bij de hand hebt. Ook hebben niet alle (wel de meeste) barbecues een handig opvangbakje voor vet, die soms zelfs gewoon in de wasmachine kan, waardoor schoonmaken erg eenvoudig wordt.

Twee speciale soorten barbecues: hybride en smart

Hybride BBQ’s voor het beste van beiden werelden

Als laatste zijn er nog twee bijzondere typen elektrische barbecue. Van beiden hebben we één opgenomen bij onze aanbevelingen. Het eerste type is een hybride barbecue. Hier kun je eenvoudig de verwarmingselementen uithalen, en alsnog ouderwetse briketten of hout gebruiken. Handig als je regelmatig ‘praktisch’ thuis barbecuet, maar voor speciale gelegenheden toch ook de mogelijkheid voor vuurtje fikken wilt.

De slimme BBQ’s voor de smarthome geeks

Het type wat hierin haast tegenovergesteld is, zijn de smart BBQ’s: slimme elektrische barbecues, met ingebouwde sondes die je in je stukje vlees, vega of groente kunt prikken om de temperatuur te meten. Je kunt in de meeste apps aangeven wat je kookt en wat voor resultaat je wilt hebben, en de barbecue vertelt je dan welke temperatuur je in moet stellen. Je prikt de sensor erin, en je krijgt op je app vanzelf een melding wanneer het vlees gaar (genoeg) is. Makkelijker wordt het niet!

Conclusie

De elektrische barbecue is de perfecte vervanging van het gedoe met ouderwetse briketten. Als je dat nog niet gelooft kun je voor de hybride variant doen, en eens een blinde test organiseren. Maar elektrisch barbecueën is op haast alle vlakken beter. Weet je nog niet precies welke elektrische barbecue je wilt hebben? Hieronder doen we aanbevelingen in elke categorie.

De vijf beste elektrische barbecues

Op zoek naar de beste elektrische barbecue? Beter dan de Weber Pulse 2000 worden ze niet. Prijzig, maar dan heb je ook een smart barbecue met app, sondes en twee temperatuurzones.

Ga je liever voor een tussen-optie, dan kun je kiezen voor de Outdoorchef P420E, die door de kegelvorm zowel handig als een eye-catcher is, of de Steba VG250, een solide middenklasser.

Ben je op zoek naar een goedkope elektrische barbecue, dan kun je het beste kiezen tussen de hybride barbecue van Princess, of de elektrische barbecue van Excellent Electrics. De laatste is vooral een goedkope keuze als je meer een barbecue voor de sfeer wilt. De Princess is gewoon een prima barbecue, zeker voor het geld, en biedt de unieke optie van het verwijderen van de elementen waardoor je altijd kunt kiezen tussen kolen of elektrisch.

 • Een slimme BBQ met smartphone app
 • Zeer goede bouwkwaliteit
 • Inclusief twee thermometer sensoren
 • Temperatuur apart in te stellen voor 2 zones
 • Verschillende uitvoeringen
 • Hogere prijs
Weber Pulse 2000

Van een instapmodel gaan we naar de topkwaliteit elektrische smart barbecue met de Weber Pulse 2000. Weber staat natuurlijk bekend als topmerk onder de grillers, en hiermee laten ze zien dat ze dat ook op het gebied van elektrische barbecues zijn.

Qua basics is deze elektrische barbecue al perfect: er is voldoende ruimte, ook voor groepen (ongeveer 15 hamburgers), warmt snel op (let op dat de Weber bij het opstarten kort veel stroom vraagt), is bijzonder stevig en mooi. Ook is de barbecue makkelijk schoon te houden via de handige vetafvoer. Dat is natuurlijk al wat waard, maar als je naar de extra’s gaat kijken snap je pas echt waarom dit een vrij prijzige barbecue is.

De Weber Pulse 2000 is namelijk een echte smart barbecue. Zo kun je twee verschillende temperaturen instellen. Handig als je bijvoorbeeld langzaam een groter stuk vlees wilt laten garen, terwijl je tegelijkertijd kort je biefstukje of vegaburger wilt aanbakken op een hogere temperatuur. Als dat nog niet smart genoeg is, zitten er ook nog twee sondes, oftewel elektrische thermometers, in de Weber Pulse 2000, met de mogelijkheid nog twee bij te kopen.

Deze sensoren prik je in het eten, vervolgens maak je verbinding via Bluetooth met de app (iGrill) en geef je aan wat je aan het bakken bent. Je krijgt dan te zien hoe warm de barbecue moet staan, en vervolgens kun je rustig met je bezoek een drankje gaan doen. Want als je eten lang genoeg op de goede temperatuur is geweest, krijg je gewoon een melding op je app (en op de barbecue zelf). Zo laat je nooit meer iets aanbakken, en is je biefstukje altijd perfect op de gewenste temperatuur. Ideaal!

De Weber Pulse is er in verschillende uitvoeringen: de Pulse 1000 is iets kleiner en heeft één zone. De Pulse 2000 is er zowel met als zonder onderstel. Het onderstel is zeker mooi en handig, vanwege de wielen en het extra tafeltje, maar het prijsverschil is wel aanzienlijk. En vergeet niet dat het verplaatsen van een elektrische barbecue een aanzienlijk makkelijker klusje is dan van een stoffige, smerige kolenbarbecue.

We raden deze elektrische barbecue dus van harte aan als je op zoek bent naar een volledig moderne barbecue-ervaring. De Weber Pulse 2000 is zeker de investering waard!

  • Van goede kwaliteit
  • Goedkoper in aanschaf
  • Een handig onderstel
  • Vrij klein & opwarmen duurt wat langer
  Excellent Electrics 2000W

  Als je eens een elektrische barbecue wilt proberen zonder de hoofdprijs te betalen, of als je een barbecue vooral aanzet voor het idee (maar uiteindelijk het liefst veel pata en/of salades eet), is de Excellent Electrics een goede keuze. De barbecue is namelijk wel echt een budget keuze voor de looks: het opwarmen duurt aanzienlijk langer ten opzichte van de andere barbecues op deze lijst. Ook is de barbecue aanzienlijk kleiner (6 hamburgers), terwijl je voor hetzelfde geld de hybride Princess barbecue hebt, die beter en groter is.

  Het grote voordeel is dat dit de Excellent Electrics er als serieuze barbecue uitziet, met handige zijtafeltjes en een warmhoudrooster. Schoonhouden kost wel iets meer moeite, omdat je moet onthouden er een klein laagje water in te zetten. Kortom, de Excellent Electrics is een goede keuze als je goedkoop een elektrische barbecue wilt hebben die eruit ziet als een serieus apparaat. Mocht je vooral gewoon veel en snel willen grillen, dan kun je beter voor één van de andere opties gaan.

   • Handige kegelvorm
   • Vlees hoeft niet te worden gedraaid
   • Hittereflectoren zorgen voor een hoge maximale temperatuur
   • Handige spatschaal
   • Hogere prijs
   Outdoorchef P 420 E Elektrische Barbecue

   Elektrisch barbecueën gaat natuurlijk om de smaak, maar soms wil het oog ook wat: daarvoor is de Outdoorchef P420 E perfect, omdat deze door de kegelvorm een stylish en authentiek voorkomen heeft. Daarnaast zorgt de kegelvorm ervoor dat de hitte gelijkmatig wordt verdeeld, dus je hoeft niet meer aan te knoeien bij het omdraaien van je vlees. Nooit meer een heerlijk worstje dat tijdens het draaien ontsnapt en door je rooster valt!

   Daarnaast heeft de Outdoorchef natuurlijk een deksel, maar ook ingebouwde hitte-reflectoren, waardoor je een hogere maximumtemperatuur krijgt (tot 300 graden). Nog minder geduld nodig dus, en als je het een beetje handig aanpakt kun je hier gewoon een pizza op bakken.

   Dat Outdoorchef vooral gericht is op gemak, is te zien in het aluminiumfolie dat op de hittereflectoren zit. Misschien niet heel geavanceerd, maar wel erg makkelijk schoonmaken. Door de ronde vorm wordt het vet ook mooi opgevangen in een klein opvangbakje, dat ook makkelijk uit te nemen is.

   De Outdoorchef P420E elektrische barbecue valt zeker in het wat duurdere segment voor elektrische barbecue, maar daar zijn de looks, het gemak en de resultaten dan ook zeker naar. Overigens is de Outdoorchef er ook als Outdoorchef 420E Compact, zonder het statief en iets kleiner (9 i.p.v. 11 hamburgers), waardoor deze wat makkelijker te gebruiken is op tafel of een balkon. Het ontwerp is verder hetzelfde en dus net zo handig, maar dan in compacte vorm. Overigens verschilt de prijs weinig, dus als je de ruimte hebt is de normale variant meestal de beste keus.

    • Erg eenvoudig schoon te maken
    • Goede prijs-kwaliteit verhouding
    • Handige accessoires zoals een statief, deksel en opvangbak
    • Door de grillplaten lijkt het minder op een barbecue
    Steba VG250 Elektrische Barbecue

    De Steba VG250 is een ideale elektrische barbecue als je op zoek bent naar goede kwaliteit, maar ook weer niet de investering voor een Weber wilt doen. Met deze barbecue zit je er mooi tussenin. Het is een stevige barbecue, die snel opwarmt, en door het deksel mooi op temperatuur blijft. Doordat het oppervlak rond is, kan het inpassen van je hamburgers wat lastiger zijn (bol.com geeft ter indicatie 11 hamburgers aan).

    Daarnaast is het een van de handigste barbecues op de lijst, doordat er een onderstel bij zit, maar je de barbecue ook gewoon op tafel kunt zetten. En het mooie aan elektrische barbecues is dat dat ook prima binnen kan. Daarnaast heeft de barbecue grillplaten en een handige opvangbak, zodat schoonmaken echt een fluitje van een cent is: makkelijker kan niet. Het nadeel van de grillplaten is misschien dat het er minder uitziet als barbecue met open rooster, maar daarvoor krijg je dan ook heel veel gemak.

    Kortom, als je op zoek bent naar het ideale midden tussen prijs en kwaliteit en het gemak van elektrische barbecues maximaal wilt benutten, dan is de Steba VG250 de perfecte keuze.

     • Goede prijs-kwaliteit verhouding
     • Barbecueën op kolen of elektra
     • Warmt snel op
     • Makkelijk schoon te maken
     • Kleiner kookoppervlak
     Princess Hybride Barbecue

     De Princess Hybride Barbecue maakt het mogelijk om zowel elektrisch te barbecueën, of het verwarmingselement te verwijderen en gewoon op houtskool te barbecueën. Je kunt voortaan dus gewoon kiezen waar je zin in hebt, ideaal als je nog niet eerder een elektrische barbecue hebt gehad. Nu kun je met één barbecue voor de twijfelaars een blinde smaaktest organiseren!

     De Princess is bijzonder betaalbaar, terwijl je echt prima kwaliteit krijgt. De meeste elektrische barbecues die voor deze prijs worden verkocht doen er wat langer over om op te warmen, maar deze heeft daar geen last van. Bedenk daarbij wel dat dit een tafelmodel is, en dus ook een beperkt oppervlak heeft (10-12 hamburgers, ter indicatie). Dat is alsnog genoeg voor zo’n 4-5 personen, maar met meer mensen moet je misschien iets meer geduld hebben (of lekkere bijgerechten maken natuurlijk).

     Schoonmaken gaat eenvoudig door het lekbakje eruit te halen. Ook kun je de verwarmingselementen er eenvoudig uithalen om ze schoon te maken, of om op kolen over te schakelen.

     Kortom, als je nog wat twijfelt over of je wel over wilt gaan naar de elektrische barbecue, dan is dit het ideale instapmodel. Mocht je je oude rookwolken missen, dan kun je er immers nog altijd kolen in gooien. Wel eerst het element eruit halen natuurlijk! 

      Wat is de beste elektrische barbecue?

      Uit onze koopgids is gebleken dat de Weber Pulse 2000 de beste koop is. De Excellent Electrics 2000W is de beste betaalbare BBQ en heeft een handig onderstel waar je spullen kwijt kan tijdens het koken. De Outdoorchef P420 kwam uit de test als de beste elektrische bbq met kegelvorm. Het beste tafelmodel is de Steba VG250, makkelijk schoon te maken en komt met fijne accessoires zoals een opvangbak en een statief. Ten slotte hebben wij de Princess Hybride beoordeelt als de beste hybride BBQ.

      Elektrische BBQ geschikt voor balkon?

      Ja, je kunt gemakkelijk met een elektrische BBQ op het balkon grillen. Je hebt namelijk minimaal last van een klein beetje rook. Niet door kolen of briketten, maar wel verdampend vet door de hitte.

      Hoe gebruik je een elektrische barbecue?

      Het gebruik van een elektrische BBQ is heel simpel. Als eerste steek je de stekker in het stopcontact en zorg je dat de BBQ aangaat. Daarna stel je de temperatuur in met een knopje en verwarmt het warmte element zich. Na een paar minuten is de bbq heet genoeg voor vlees, vis en groente.

      Hoe maak je elektrische BBQ schoon?

      Allereerst haal de de grote etensresten weg, zodat er alleen kleine stukjes overblijven. Aangeraden wordt om daarna de bbq op de hoogste warmte stand te zetten en de deksel dicht te doen. Na 10 minuten zijn alle laatste etensrestjes verbrand en kun je deze makkelijk eruit halen. Laat daarna het apparaat compleet afkoelen en neem alles af met een doek, klein beetje water en vetoplossend afwasmiddel.

      Wat zijn energiekosten van elektrische barbecue?

      Het opstarten van een bbq kost altijd meer energie omdat het apparaat zo snel mogelijk warm moet worden. Verder hebben de meeste BBQ’s een vermogen van ongeveer 2200 watt. Dit betekent dat wanneer je ongeveer 2 uur aan het BBQ bent, dat je 4.4 kwh kwijt bent. In 2022 kostte 1 kwh ongeveer €0,24 en in 2022 ongeveer €0.88.


      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.