Beste Barbecues voor gas, elektrisch en houtskool

De beste barbecues van 2021

Popula  •  Laatst bijgewerkt op 31 juli 2020

De zomermaanden beginnen er weer aan te komen en de barbecues kunnen weer uit de schuur worden gehaald. De meeste mensen gebruiken een simpele houtskool barbecue en die werken prima. Wil jij meer controle over de temperatuur, kooktijden en werkruimte van je barbecue, kijk dan ook eens dan naar andere soorten. In dit artikel vertellen we je meer over de verschillende soorten barbecues, hun functies en waar je op moet letten bij de aanschaf ervan. Dit zijn de beste barbecues.

Beste koop van 2021
De beste houtskoolbarbecue is de Weber Master Touch
De beste houtskoolbarbecue

Weber Master Touch

 • Het speciale gourmetrooster zorgt voor variatie
 • ‘One touch’ schoonmaaksysteem
 • Groot kookoppervlak
 • Licht en makkelijk te verplaatsen dankzij de wieltjes
 • Ingebouwde thermometer

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
De beste houtskoolbarbecue is de Weber Master Touch
Beste koop

Weber Master Touch

Voor mensen die het zat zijn om een goedkope barbecueset te gebruiken en een degelijk model zoeken
De Weber Original Kettle is de beste keus voor een goedkope barbecue

Weber Original Kettle

Voor mensen die gewoon een goede barbecue zoeken
Weber Pulse 2000 Elektrische Barbecue

Weber Pulse 2000

Voor mensen die een uitermate goede elektrische barbecue zoeken en bereid zijn meer te betalen.
Big Green Egg Large Barbecue Review
High-end

Big Green Egg Large

Voor de echte barbecue liefhebbers - levenslang garantie, een flinke investering, maar oh wat kan je er goed op barbecueen!
Beste Barbecues

Boretti Addizio

Voor mensen die een luxe gasbarbecue zoeken die van alle gemakken is voorzien

Hoe werkt een barbecue?

De werking van een barbecue varieert sterk per soort. Het basisprincipe is dat je je groente, vis of vlees kan klaarmaken op een rooster dat boven een hittebron wordt geplaatst. Afhankelijk van het soort barbecue, kan de warmte worden gecreëerd met gas, kolen of elektriciteit. Dankzij het rooster krijgen je ingrediënten de typische grillstrepen van de barbecue.

Soorten barbecues

Houtskoolbarbecues

De houtskoolbarbecue is de meest goedkope en bekende soort barbecue. Zoals de naam al zegt, is de hittebron van deze barbecue houtskool. Je steekt zelf de kooltjes aan, vaak met behulp van een aanmaakblokje. Wanneer deze warm zijn, bak je je eten op het rooster dat boven het de kolen hangt.

Barbecuen met houtskool is hierdoor makkelijk te organiseren. Het aansteken kan echter nogal eens voor frustratie zorgen en je hebt weinig controle over de temperatuur.

 • Goedkoper
 • Makkelijk verkrijgbaar
 • Licht en draagbaar
 • Geeft je ingrediënten een rokerige ‘barbecue smaak’
 • Weinig controle over de temperatuur
 • Wat lastiger in gebruik

Gasbarbecues

Een gasbarbecue bestaat uit alle onderdelen waar normale barbecues ook uit bestaan: een behuizing, hittebron, rooster en vaak een deksel. Het verschil met een houtskoolbarbecue is dat je een hittebron creëert door middel van gas (net als bij een gasfornuis). Het is hierbij nodig om een gasfles op je barbecue aan te sluiten.

Het voordeel van zo’n soort barbecue is wel dat je veel meer controle hebt over de hitte in de barbecue dan bij een houtskoolbarbecue. Het onderhoud vraagt echter wat meer tijd. Je dient eens in de zoveel tijd de gasfles te vervangen. Daarnaast is gas duurder dan houtskool en kost barbecuen met gas hierdoor wat meer geld.

 • Relatief veel controle over de temperatuur
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Gas is een dure brandstof
 • De gasfles moet eens in de zoveel tijd gevuld en vervangen worden

Elektrische barbecues

Een elektrische barbecue is voorzien van een warmte element onder het grillrooster. Het enige dat je hoeft te doen is de stekker in het stopcontact steken en aan de temperatuurknop te draaien. Het warmte element hoeft alleen even op temperatuur te komen en je kan aan de slag.

Dit maakt een elektrische barbecue zeer makkelijk in gebruik. Ook kun je de temperatuur heel simpel besturen. De aanschafprijs van een elektrische barbecue ligt helaas wat hoger dan bij bijvoorbeeld een houtskoolbarbecue. Ook moet je maar net een stopcontact in de buurt hebben om hem te laten werken.

 • Zeer makkelijk in gebruik
 • Zeer veel controle over de temperatuur
 • Geen rookontwikkeling
 • Hogere prijs
 • Moet op de netstroom worden aangesloten

Kamado’s

Een Kamado combineert alle voordelen van de bovenstaande soorten tot één super barbecue. Hoewel je warmtebron bestaat uit de traditionele kolen, is de temperatuur door middel van een goed geïsoleerde, keramische behuizing erg goed te controleren. Dankzij het gebruik van houtskool krijgen je ingrediënten een traditionele, rokerige smaak. Doordat de kamado beschikt over een zeer goed afgesloten deksel, is de barbecue ook geschikt voor roken, stomen en bakken.

 • Zeer veel controle over de temperatuur
 • Geeft een traditionele barbecuesmaak
 • Goedkoop in gebruik
 • Hogere aanschafprijs
 • Het duurt wat langer om hem aan te steken

Functies van een barbecue

Ingebouwde thermometer

De wat duurdere barbecues beschikken vaak over een ingebouwde thermometer in de deksel. Hiermee kan je goed in de gaten houden of de barbecue klaar is voor gebruik en de temperatuur beter reguleren.

Regelbare luchttoevoer

Sommige barbecues zijn uitgerust met een regelbare luchttoevoer. Bij deze modellen zit er een rooster of draaiknop ergens op de behuizing. Door deze verder of minder ver open te zetten, controleer je hoeveel zuurstof er bij het vuur komt. Dit is een van de manieren om de temperatuur en grillmethode aan te passen. Als je namelijk meer zuurstof toevoegt, wordt het vuur wat krachtiger en stijgt de temperatuur. Bij het dichtdraaien van de luchttoevoer, zal de intensiteit van het vuur juist afnemen.

Instelbare temperatuur

De meeste gas- en alle elektrische barbecues beschikken over instelbare temperatuur. Dit houdt in dat je traploos meer of minder warmte vrij kan laten komen.  Erg handig om de perfecte grillresultaten te bereiken.

Waar je op moet letten bij de aanschaf van een barbecue

Kiezen van het werkblad

Sommige barbecues beschikken over een werkblad. In dit geval zitten er één of twee ‘vleugels’ aan de zijkant bevestigd waar je op kan snijden, je accessoires kan bewaren of ingrediënten op kan neerzetten. Het is zeker handig om een barbecue met werkblad aan te schaffen wanneer je het fijn vindt om alles binnen handbereik te hebben. Dat scheelt toch weer een aantal keer lopen naar de keuken of koelkast.

Het juiste formaat kookoppervlak

Het kookoppervlak van het rooster kan per barbecue erg verschillen. Heb je een kleine tuin of ga je de barbecue op het balkon gebruiken, dan is het aan te raden om een barbecue met een klein kookoppervlak aan te schaffen. Komt je barbecue op een vaste plek te staan of heb je een groot gezin, ga dan voor wat meer ruimte. Zo kun je meer etenswaren tegelijkertijd bereiden.

Deksel of geen deksel?

Deksels zijn vooral handig bij het controleren van de temperatuur en bij het opwarmen van houtskool barbecues. Door de deksel te sluiten zal de warme lucht vastgehouden worden en de kooktijd minder worden. Dit is vooral handig als je grote stukken vlees lang wilt grillen.

Staande barbecue of tafelmodel

Waar een staande barbecue beschikt over hoge poten zodat je op werkhoogte kan grillen, is een tafelmodel bedoeld om op een tafel of werkbank te zetten. Tafelmodellen zijn vaak wat goedkoper maar je moet er wel rekening mee houden dat je voldoende werkruimte hebt voor het grote apparaat. Ook dien je dan al te beschikken over een tafel of werkbank waar de barbecue op kan staan.

Wielen voor mobiliteit

De meeste staande barbecues hebben wieltjes aan één kant om het verplaatsen makkelijker te maken. Je tilt dan simpelweg de kant zonder wieltjes een stukje op en kan dan de barbecue naar de gewenste plek verplaatsen.

Handige accessoires voor de barbecue

Bij een goede barbecue horen natuurlijk de juiste accessoires zoals een schort, tang, spatel en schoonmaak hulpmiddelen. Hoewel je erop moet rekenen dat je deze producten meestal los moet bestellen, kan het zijn dat je geluk hebt en je een complete set accessoires bij de barbecue krijgt.

De vijf beste barbecues

Voordat je in de wondere wereld van de barbecues duikt, en schrikt van het grote aantal opties, hebben we hieronder een aantal uitstekende modellen uitgelicht. Voor iedere barbecue liefhebber is er wel een goed model.

 • Het speciale gourmetrooster zorgt voor variatie
 • ‘One touch’ schoonmaaksysteem
 • Groot kookoppervlak
 • Licht en makkelijk te verplaatsen dankzij de wieltjes
 • Ingebouwde thermometer
 • Houtskool zorgt voor veel rookvorming
 • Accessoires worden niet standaard meegeleverd
Beste koop
https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/Weber-Master-Touch-Houtskoolbarbecue.jpg

Voor een simpele, maar effectieve barbecue blijft Weber een uitstekende keuze. De ‘Master Touch’ heeft een stevige behuizing met deksel en een diameter van 57 cm. Dit is genoeg ruimte om eten voor maar liefst 12 mensen tegelijk te bereiden. Met het driepotige onderstel staat je barbecue altijd stevig. Twee van de poten zijn voorzien van wielen zodat je de barbecue makkelijk kan verplaatsen.

Het unieke aan de Master Touch is het speciale gourmet rooster. Hierbij kun je het middenstuk uit het rooster verwijderen en deze ruimte gebruiken voor bijvoorbeeld een wokpan. Zo breid je je mogelijkheden met de barbecue behoorlijk uit. Dankzij het ‘one touch’ systeem kun je met een beweging de as uit de onderkant van de constructie verwijderen. Dat scheelt opruimen en voorkomt dat je je hele terras moet aanvegen na iedere barbecuesessie. In de deksel is een thermometer verwerkt zodat je altijd in de gaten kan houden hoe het met de temperatuur staat.

Bij een bestelling ontvang je twee houtskoolhouders en een brikettenmaatbeker. Voor het gourmet rooster zijn een aantal handige accessoires beschikbaar zoals char baskets, een gevogelte stomer en zelfs een opzetstuk voor korean barbecue!

  • Lagere prijs
  • Ingebouwde thermometer
  • Regelbare luchttoevoer
  • One-touch reinigingssysteem
  • Het grillrooster is niet in hoogte verstelbaar
  https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/Weber-Original-Kettle-Houtskool-Barbecue.jpg

  Voor een geen-onzin barbecue met een lage prijs zit je bij de Weber Original Kettle goed. Met dit model is Weber teruggegaan naar de roots van het barbecuen en hebben ze het design simpel maar effectief gehouden. Met de driepoot constructie staat de Original Kettle altijd stevig en met de twee wieltjes verplaats je de barbecue gemakkelijk naar de gewenste plek. Met een grilloppervlak van 47 cm, heb je genoeg ruimte om voor 8 mensen tegelijk te grillen.

  Met het handige ‘one touch’ systeem verwijder je de as van de bodem met één beweging. Je trekt simpelweg het rooster opzij, en het as valt in het opvangbakje onder de kettle. Je houdt de temperatuur gemakkelijk in de gaten dankzij de ingebouwde thermometer in de deksel. Door gebruik te maken van de regelbare luchttoevoer heb je de mogelijkheid om de temperatuur naar voorkeur aan te passen.

   • Zeer gemakkelijk in gebruik
   • Twee los in te stellen zones
   • Bluetooth connectie met smartphone app
   • Geen rookontwikkeling
   • Er worden geen accessoires meegeleverd
   • Moet aan de netstroom worden aangesloten
   https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/Weber-Pulse-2000-Elektrische-Barbecue.jpg

   Met de Weber Pulse 2000 grill je genoeg eten voor 9 personen tegelijk. Het model is verkrijgbaar in een tafelmodel én met onderstel. Voor iedere tuin is de geschikte Pulse dus te vinden.

   De warmte elementen worden door elektriciteit aangestuurd en zijn dus makkelijk te beïnvloeden. De pulse beschikt over een groot rooster (49x39cm) waaronder de elementen in twee verschillende zones los van elkaar in te stellen zijn. Zo kun je twee verschillende soorten ingrediënten bereiden op één kookplaat. De temperatuur is op het scherm aan de voorkant van het apparaat gemakkelijk af te lezen.

   Het unieke van de Weber Pulse 2000 is de iGrill sensor. Deze twee sensoren (in iedere zone één) staan door middel van bluetooth in verbinding met je smartphone, waar je op de Weber app alle informatie kan vinden die je nodig hebt. Zo kun je bijvoorbeeld een signaal instellen dat afgaat wanneer het vlees of de vis de gewenste temperatuur heeft bereikt. Vervolgens kan je van een afstandje de temperatuur van de twee afzonderlijke zones instellen.

    • Duurzame keramische behuizing zorgt voor het beste barbecue resultaat
    • Regelbare luchtstroom
    • Ingebouwde thermometer
    • Levenslang garantie op de keramische onderdelen
    • Accessoires dien je los aan te schaffen
    • Exclusief onderstel
    High-end
    https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/Big-Green-Egg-Large.jpg

    De echte barbecue connoisseurs gaan toch vaak voor de Big Green Egg. Deze kamado barbecue kost wat, maar je krijgt dan ook de beste kwaliteit ervoor terug. De keramische behuizing zorgt voor optimale isolatie waardoor de temperatuur gemakkelijk te controleren is. Bang dat keramiek te breekbaar is voor zo’n duur apparaat? Daar hoef je je geen zorgen om te maken; na registratie heb je levenslang garantie op de verschillende keramische onderdelen. Zelfs de iconische eivorm van de Big Green Egg draagt bij aan optimale lucht- en warmtecirculatie.  

    Het rooster heeft een doorsnee van 46 cm, waarmee je genoeg ruimte hebt om voor 8 mensen tegelijk te grillen. In de deksel zit een ingebouwde thermometer zodat je altijd kan zien wat de temperatuur in de de grill is, ook als je de deksel erop wil houden. Via een rooster in de achterzijde van de Big Green Egg kan je de luchttoevoer zelf te regelen. Door de veelzijdigheid van deze kamado barbecue is hij geschikt voor grillen, bakken, roken, stomen, slowcooking en zoveel meer.

    Helaas wordt het onderstel niet standaard meegeleverd en zul je deze los moeten aanschaffen.

     Uiterlijk 28 juni in huis via bol voor €1479
     • Drie gasbranders
     • Inclusief ingebouwde thermometer
     • Je kan zelf de luchttoevoer reguleren
     • Geen anti-aanbak rooster
     • Gas is relatief duur in gebruik
     https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/Boretti-Addizio-Gasbarbecue.jpg

     Als het merk ‘Boretti’ wordt genoemd, denken de meesten aan luxe en robuuste keukenapparatuur. Naast deze sjieke apparaten, produceert Boretti ook buitenkeukens en barbecues. De ‘Addizio’ is een luxe gasbarbecue waardoor jouw achtertuin op het Italiaanse platteland lijkt.

     De barbecue beschikt over drie gasbranders onder een groot rooster van 58 x 41 cm; genoeg om voor 12 mensen tegelijk te koken. Dankzij het traditionele, gietijzeren rooster wordt ieder stuk vlees, vis of groente voorzien van brede grillstrepen. De deksel van de ‘Addizio’ is voorzien van een ingebouwde thermometer. Ook kun je de luchttoevoer zelf reguleren. Zo kun je zelf erg makkelijk de temperatuur beïnvloeden.

     Hoewel de diverse accessoires los gekocht moeten worden, komt de Addizio wel met gasslang en gasdrukregelaar. Alles wat je nog nodig hebt is een gasfles met propaan-/butaangas en je kan beginnen met grillen.

      Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis. Levering op afspraak. via bol voor €479

      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.

      Specificatie Weber Master Touch Weber Original Kettle Weber Pulse 2000 Big Green Egg Large Boretti Addizio
      Aantal branders 0 3
      Gewicht 16 kg 19 kg 80 kg 35,2 kg
      Verpakkingsinhoud Weber Barbecue 1x Weber BBQ 1x Handleiding Complete barbecue in één doos. BGE large (zonder onderstel of zijtafels) 1 Boretti Addizio gasbarbecue