Beste Barbecues voor gas, elektrisch en houtskool

De beste barbecues van 2023

Popula  •  Laatst bijgewerkt op 26 september 2022

De zomermaanden beginnen er weer aan te komen en de barbecues kunnen weer uit de schuur worden gehaald. Wil jij meer controle over de temperatuur, kooktijden en werkruimte van je barbecue, kijk dan ook eens dan naar andere soorten dan een houtskool model. Welke soorten barbecues zijn er, waar let je op bij het kopen en wat zijn de beste barbecues uit de test? Hier het advies van de expert voor een weloverwogen keuze.

Beste koop van 2024
De beste houtskoolbarbecue is de Weber Master Touch
De beste allround houtskoolbarbecue

Weber Master Touch

 • Het speciale gourmetrooster zorgt voor variatie
 • ‘One touch’ schoonmaaksysteem
 • Groot kookoppervlak
 • Licht en makkelijk te verplaatsen dankzij de wieltjes
 • Ingebouwde thermometer

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
De beste houtskoolbarbecue is de Weber Master Touch

Weber Master Touch

Voor mensen die het zat zijn om een goedkope barbecueset te gebruiken en een degelijk model zoeken
De Weber Original Kettle is de beste keus voor een goedkope barbecue

Weber Original Kettle

Voor mensen die gewoon een goede barbecue zoeken
Weber Pulse 2000 Elektrische Barbecue

Weber Pulse 2000

Voor mensen die een uitermate goede elektrische barbecue zoeken en bereid zijn meer te betalen.
Big Green Egg Large Barbecue Review

Big Green Egg Large

Voor de echte barbecue liefhebbers - levenslang garantie, een flinke investering, maar oh wat kan je er goed op barbecueen!
Beste Barbecues

Boretti Addizio

Voor mensen die een luxe gasbarbecue zoeken die van alle gemakken is voorzien

Hoe werkt een barbecue?

De werking van een barbecue varieert sterk per soort. Het basisprincipe is dat je je groente, vis of vlees kan klaarmaken op een rooster dat boven een hittebron wordt geplaatst. Afhankelijk van het soort barbecue, kan de warmte worden gecreëerd met gas, kolen of elektriciteit. Dankzij het rooster krijgen je ingrediënten de typische grillstrepen van de barbecue of grillpan.

Soorten barbecues

Houtskoolbarbecues

De houtskoolbarbecue is de meest goedkope en bekende soort barbecue. Zoals de naam al zegt, is de hittebron van deze barbecue houtskool. Je steekt zelf de kooltjes aan, vaak met behulp van een aanmaakblokje. Wanneer deze warm zijn, bak je je eten op het rooster dat boven het de kolen hangt.

Barbecueën met houtskool is hierdoor makkelijk te organiseren. Het aansteken kan echter nogal eens voor frustratie zorgen en je hebt weinig controle over de temperatuur.

 • Goedkoper
 • Makkelijk verkrijgbaar
 • Licht en draagbaar
 • Geeft je ingrediënten een rokerige ‘barbecue smaak’
 • Weinig controle over de temperatuur
 • Wat lastiger in gebruik

Gasbarbecues

Een gas barbecue bestaat uit alle onderdelen waar normale barbecues ook uit bestaan: een behuizing, hittebron, rooster en vaak een deksel. Het verschil met een houtskoolbarbecue is dat je een hittebron creëert door middel van gas (net als bij een gasfornuis). Het is hierbij nodig om een gasfles op je barbecue aan te sluiten.

Het voordeel van zo’n soort barbecue is wel dat je veel meer controle hebt over de hitte in de barbecue dan bij een houtskoolbarbecue. Het onderhoud vraagt echter wat meer tijd. Net als bij een camping kooktoestel moet de gasfles wanneer leg worden vervangen of gevuld. Daarnaast is gas duurder dan houtskool en kost barbecuen met gas hierdoor wat meer geld.

 • Relatief veel controle over de temperatuur
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Gas is een dure brandstof
 • De gasfles moet eens in de zoveel tijd gevuld en vervangen worden

Elektrische barbecues

Een elektrische barbecue is voorzien van een warmte element onder het grillrooster. Het enige dat je hoeft te doen is de stekker in het stopcontact steken en aan de temperatuurknop te draaien. Het warmte element hoeft alleen even op temperatuur te komen en je kan aan de slag.

Dit maakt een elektrische barbecue zeer makkelijk in gebruik. Ook kun je de temperatuur heel simpel besturen. De aanschafprijs van een elektrische barbecue ligt helaas wat hoger dan bij bijvoorbeeld een houtskoolbarbecue. Ook moet je maar net een stopcontact in de buurt hebben om hem te laten werken.

 • Zeer makkelijk in gebruik
 • Zeer veel controle over de temperatuur
 • Geen rookontwikkeling
 • Hogere prijs
 • Moet op de netstroom worden aangesloten

Kamado’s

Een Kamado combineert alle voordelen van de bovenstaande soorten tot één super barbecue. Hoewel je warmtebron bestaat uit de traditionele kolen, is de temperatuur door middel van een goed geïsoleerde, keramische behuizing erg goed te controleren. Dankzij het gebruik van houtskool krijgen je ingrediënten een traditionele, rokerige smaak. Doordat de kamado beschikt over een zeer goed afgesloten deksel, is de barbecue ook geschikt voor roken, stomen en bakken.

 • Zeer veel controle over de temperatuur
 • Geeft een traditionele barbecuesmaak
 • Goedkoop in gebruik
 • Hogere aanschafprijs
 • Het duurt wat langer om hem aan te steken

Functies van een barbecue

Ingebouwde thermometer

De wat duurdere barbecues beschikken vaak over een ingebouwde thermometer in de deksel. Hiermee kan je goed in de gaten houden of de barbecue klaar is voor gebruik en de temperatuur beter reguleren. Dit is niet hetzelfde als een vleesthermometer.

Regelbare luchttoevoer

Sommige barbecues zijn uitgerust met een regelbare luchttoevoer of afzuigkap. Bij deze modellen zit er een rooster of draaiknop ergens op de behuizing. Door deze verder of minder ver open te zetten, controleer je hoeveel zuurstof er bij het vuur komt. Dit is een van de manieren om de temperatuur en grillmethode aan te passen. Als je namelijk meer zuurstof toevoegt, wordt het vuur wat krachtiger en stijgt de temperatuur. Bij het dichtdraaien van de luchttoevoer, zal de intensiteit van het vuur juist afnemen.

Instelbare temperatuur

De meeste gas- en alle elektrische barbecues beschikken over instelbare temperatuur. Dit houdt in dat je traploos meer of minder warmte vrij kan laten komen. Erg handig om de perfecte grill resultaten te bereiken.

Waar let je op bij het kopen van een barbecue?

Kiezen van het werkblad

Sommige barbecues beschikken over een werkblad. In dit geval zitten er één of twee ‘vleugels’ aan de zijkant bevestigd waar je op kan snijden, je accessoires kan bewaren of ingrediënten op kan neerzetten. Het is zeker handig om een barbecue met werkblad aan te schaffen wanneer je het fijn vindt om alles binnen handbereik te hebben. Dat scheelt toch weer een aantal keer lopen naar de keuken of koelkast.

Het juiste formaat kookoppervlak

Het kookoppervlak van het rooster kan per barbecue erg verschillen. Heb je een kleine tuin of ga je de barbecue op het balkon gebruiken, dan is het aan te raden om een barbecue met een klein kookoppervlak aan te schaffen. Komt je barbecue op een vaste plek te staan of heb je een groot gezin, ga dan voor wat meer ruimte. Zo kun je meer etenswaren tegelijkertijd bereiden. Wil je bijvoorbeeld een grillplaat gebruiken, dan mag deze niet groter zijn dan de BBQ.

Deksel of geen deksel?

Deksels zijn vooral handig bij het controleren van de temperatuur en bij het opwarmen van houtskool barbecues. Door de deksel te sluiten zal de warme lucht vastgehouden worden en de kooktijd minder worden. Dit is vooral handig als je grote stukken vlees lang wilt grillen.

Staande barbecue of tafelmodel

Waar een staande barbecue beschikt over hoge poten zodat je op werkhoogte kan grillen, is een tafelmodel bedoeld om op een tafel of werkbank te zetten. Tafelmodellen zijn vaak wat goedkoper maar je moet er wel rekening mee houden dat je voldoende werkruimte hebt voor het grote apparaat. Ook dien je dan al te beschikken over een tafel of werkbank waar de barbecue op kan staan.

Wielen voor mobiliteit

De meeste staande barbecues hebben wieltjes aan één kant om het verplaatsen makkelijker te maken. Je tilt dan simpelweg de kant zonder wieltjes een stukje op en kan dan de barbecue naar de gewenste plek verplaatsen.

Handige accessoires voor de barbecue

Bij een goede barbecue horen natuurlijk de juiste accessoires zoals een schort, tang, spatel en schoonmaak hulpmiddelen. Hoewel je erop moet rekenen dat je deze producten meestal los moet bestellen, kan het zijn dat je geluk hebt en je een complete set accessoires bij de barbecue krijgt.

Top 5 beste barbecues

Voordat je in de wondere wereld van de barbecues duikt, en schrikt van het grote aantal opties, hebben we hieronder een aantal uitstekende modellen uitgelicht. Voor iedere barbecue liefhebber is er wel een goed model.

 • Het speciale gourmetrooster zorgt voor variatie
 • ‘One touch’ schoonmaaksysteem
 • Groot kookoppervlak
 • Licht en makkelijk te verplaatsen dankzij de wieltjes
 • Ingebouwde thermometer
 • Houtskool zorgt voor veel rookvorming
 • Accessoires worden niet standaard meegeleverd
https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/Weber-Master-Touch-Houtskoolbarbecue.jpg

De Master Touch GBS E-5750 57 is de slimme alleskunner van Weber. Dankzij de ingenieuze GBS bereid je ieder gerecht tot in de puntjes met deze ronde kogelbarbecue.

Ontwerp

De Master Touch GBS E-5750 57 is de ultieme kogelbarbecue voor grote gezelschappen. Dankzij het enorme grilloppervlakte met een diameter van 57 cm kun je voor wel 12 personen tegelijkertijd grillen. Het slimme kogel ontwerp zorgt ervoor dat de barbecue snel warm is en constant op temperatuur blijft. De buitenkant van de barbecue is gemaakt van een geëmailleerd staal wat duurzaam is. Aan beide zijden en op de deksel zijn handvatten met een hittebestendige laag te vinden. Hiermee kun je de barbecue vastpakken zonder hierbij je handen te branden.

Weber Multifunctioneel GBS

De Weber Master Touch GBS E-5750 57 beschikt over Weber’s Gourmet BBQ System (GBS). Dit is een systeem waarbij het middelste gedeelte van de Master Touch GBS E-5750 57 uitneembaar is en vervangen kan worden door andere Weber accessoires zoals een wok, spies of gevogelte stomer. Hiermee kun je alles volledig naar wens voorbereiden. Om alles zo optimaal mogelijk te grillen kan de luchttoevoer gecontroleerd worden aan de hand van de luchttoevoer kleppen aan de boven- en onderkant van de barbecue. Met de thermometer in de deksel lees je snel af wat de temperatuur is. Het schoonmaken van de barbecue is zo gedaan dankzij de slimme asopvanger. Na gebruik vang je het as direct op in de asopvanger. Zo is schoonmaken een kwestie van een druk op de knop.

  • Lagere prijs
  • Ingebouwde thermometer
  • Regelbare luchttoevoer
  • One-touch reinigingssysteem
  • Het grillrooster is niet in hoogte verstelbaar
  https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/Weber-Original-Kettle-Houtskool-Barbecue.jpg

  De Weber Original Kettle E-4710 is dé klassieke Weber voor 8 personen. Het ronde ontwerp is van alle handigheid voorzien en zo garandeer jij jezelf van de beste barbecue ervaring.

  Efficiënt ontwerp

  Deze ronde kogelbarbecue is in 1952 uitgevonden door de oprichter van dit merk. Het is dan ook zo dat deze ronde vorm in het DNA van deze barbecue producent zit. De vorm van een kogelbarbecue zorgt er namelijk voor dat de barbecue efficiënt in gebruik is en dat de temperatuur goed te reguleren is. Om de temperatuur goed te kunnen monitoren, is er in de deksel een thermometer verwerkt. Hiermee zie je direct wat de temperatuur is. Met de luchttoevoer sluis, kun je meer of minder zuurstof binnenlaten om zo de temperatuur te bepalen.

  De deksel kan tijdens gebruik aan de zijkant opgehangen worden. Dit geldt ook voor het barbecue ark, met twee gereedschapshaken aan beide zijden, houd je alles geordend. Daarnaast zijn aan beide zijden ook handvatten te vinden. Alle handvatten zijn voorzien van een hittebestendige laag.

  Makkelijk schoon te maken

  Om te voorkomen dat tijdens het grillen, vet in de verwarmingsbron terecht komt, beschikt deze barbecue over een vetafvoer systeem. Zo hoef jij je geen zorgen te maken over oncontroleerbare vlammen als gevolg van het vet. Dat er overal aan gedacht is bij het ontwerp, blijkt uit het feit dat deze barbecue na gebruik in een mum van tijd schoon is. Waar het normaal gesproken een lastige klus voor de volgende dag is, is de Original Kettle E-4710 direct na gebruik in een handomdraai schoon. Dankzij de asopvanger, onder de bak van de barbecue, wordt het as hier na gebruik direct in opgevangen. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is de scharnier in te drukken. Na het schoonmaken, rol je de Original Kettle E-4710 eenvoudig in de schuur, hij komt namelijk met twee wielen.

   • Zeer gemakkelijk in gebruik
   • Twee los in te stellen zones
   • Bluetooth connectie met smartphone app
   • Geen rookontwikkeling
   • Er worden geen accessoires meegeleverd
   • Moet aan de netstroom worden aangesloten
   https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/Weber-Pulse-2000-Elektrische-Barbecue.jpg

   Met de Weber Pulse 2000 grill je genoeg eten voor 9 personen tegelijk. Het model is verkrijgbaar in een tafelmodel én met onderstel. Voor iedere tuin is de geschikte Pulse dus te vinden.

   De warmte elementen worden door elektriciteit aangestuurd en zijn dus makkelijk te beïnvloeden. De pulse beschikt over een groot rooster (49x39cm) waaronder de elementen in twee verschillende zones los van elkaar in te stellen zijn. Zo kun je twee verschillende soorten ingrediënten bereiden op één kookplaat. De temperatuur is op het scherm aan de voorkant van het apparaat gemakkelijk af te lezen.

   Het unieke van de Weber Pulse 2000 is de iGrill sensor. Deze twee sensoren (in iedere zone één) staan door middel van bluetooth in verbinding met je smartphone, waar je op de Weber app alle informatie kan vinden die je nodig hebt. Zo kun je bijvoorbeeld een signaal instellen dat afgaat wanneer het vlees of de vis de gewenste temperatuur heeft bereikt. Vervolgens kan je van een afstandje de temperatuur van de twee afzonderlijke zones instellen.

    Uiterlijk 23 april in huis via bol voor €944.99
    • Duurzame keramische behuizing zorgt voor het beste barbecue resultaat
    • Regelbare luchtstroom
    • Ingebouwde thermometer
    • Levenslang garantie op de keramische onderdelen
    • Accessoires dien je los aan te schaffen
    • Exclusief onderstel
    https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/Big-Green-Egg-Large.jpg

    De Big Green Egg Large is een prachtige kamado houtskool barbecue waarmee vlees malser dan ooit wordt. De buitenlaag bestaat uit een dikke keramische laag die ervoor zorgt dat het vocht behouden blijft.

    Keramische krachtpatser

    De Big Green Egg is een kamado barbecue, een keramische barbecue geïnspireerd op de eeuwenoude Japanse Kamado-kooktechniek. Kamado barbecues hebben een dikke buitenlaag waardoor de temperatuur erg constant blijft en vocht goed behouden wordt.

    De Big Green Egg lijkt zoals de naam doet vermoeden erg veel op een groot ei. Deze krachtige keramische kamado barbecue is gemaakt van de beste kwaliteit keramiek en komt met een gewicht van maar liefst 73 kg. Het keramiek haalt met gemak een temperatuur boven de 350 graden en doordat het keramiek het vocht goed behoudt, blijft je vlees malser dan ooit tevoren. Daarnaast is de Big Green Egg Large extreem zuinig in het verbruik van houtskool.

    Prachtig ontwerp

    Dit eivormige ontwerp is niet alleen een prachtige toevoeging voor in je tuin. Het ontwerp is volledig vorstbestendig dus kun je het probleemloos laten staan. De buitenlaag is namelijk voorzien van een dubbele glazuurlaag waardoor je Big Green Egg er piekfijn uit blijft zien. De Big Green Egg Large beschikt over een groot grilloppervlak. Met een diameter van 46 cm geeft dit plek voor zo’n 8 personen. Ideaal voor als je hele familie op bezoek komt en jij een malse biefstuk wilt serveren. Wil jij je Big Green Egg op een onderstel hebben staan, dan zul je deze wel los moeten bestellen want deze wordt niet standaard meegeleverd.

    Ook komt de Big Green Egg Large met een behoorlijk prijskaartje maar toch krijg je er veel voor terug. Deze keramische houtskool barbecue komt namelijk met een levenslange garantie op de keramische onderdelen van de barbecue. Op deze manier barbecue je met een gerust hart.

    Op de bovenzijde van de barbecue zijn een luchtgat en een thermometer te vinden. Aan de voet van de barbecue is ook ventilatierooster geïnstalleerd. Op deze manier stel je hem exact op de gewenste temperatuur in.

     Op voorraad. Nu besteld, donderdag in huis via bol voor €1833
     • Drie gasbranders
     • Inclusief ingebouwde thermometer
     • Je kan zelf de luchttoevoer reguleren
     • Geen anti-aanbak rooster
     • Gas is relatief duur in gebruik
     https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/Boretti-Addizio-Gasbarbecue.jpg

     Als het merk ‘Boretti’ wordt genoemd, denken de meesten aan luxe en robuuste keukenapparatuur. Naast deze sjieke apparaten, produceert Boretti ook buitenkeukens en barbecues. De ‘Addizio’ is een luxe gasbarbecue waardoor jouw achtertuin op het Italiaanse platteland lijkt.

     De barbecue beschikt over drie gasbranders onder een groot rooster van 58 x 41 cm; genoeg om voor 12 mensen tegelijk te koken. Dankzij het traditionele, gietijzeren rooster wordt ieder stuk vlees, vis of groente voorzien van brede grillstrepen. De deksel van de ‘Addizio’ is voorzien van een ingebouwde thermometer. Ook kun je de luchttoevoer zelf reguleren. Zo kun je zelf erg makkelijk de temperatuur beïnvloeden.

     Hoewel de diverse accessoires los gekocht moeten worden, komt de Addizio wel met gasslang en gasdrukregelaar. Alles wat je nog nodig hebt is een gasfles met propaan-/butaangas en je kan beginnen met grillen.

      Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis. Levering op afspraak. via bol voor €455

      Houtskool, gas of elektrische barbecue?

      Wanneer je lekker in de tuin wilt gaan barbecueën en houdt van een rokerige smaak is het aan te raden om een houtskool barbecue aan te schaffen. Ook zijn deze soort barbecues de goedkoopste van de drie soorten. Met een gasbarbecue kun je meer eten bereiden en heb je ook los instelbare branders. Zo kun je de branders aanpassen op het eten dat je wilt bereiden. De elektrische barbecue is erg geschikt als je geen tuin hebt, je kunt deze barbecue namelijk gewoon op het balkon gebruiken. Wel is het de kleinste van de drie.

      Wat is het beste soort BBQ?

      Het ligt er vooral aan wat je met de barbecue wilt doen. Wanneer je houdt van een rokerige smaak kun je het beste een houtskool barbecue aanschaffen. Deze is gemiddeld de goedkoopste van de drie en kan worden gebruikt in de tuin. De gasbarbecue is een stuk groter, maar heeft wel instelbare branders zodat je de juiste warmte voor elk vleeswaar kan instellen. Wanneer je geen tuin maar wel een balkon hebt, is het aan te raden om een elektrische barbecue aan te schaffen. Deze rookt nauwelijks en is compact.

      Hoe kies ik een goede barbecue?

      Kies een barbecue met een goed werkblad. Hier kun je verpakkingen van etenswaren op kwijt en heb je alle accessoires binnen handbereik. Ook is een barbecue met deksel aan te raden, zo warmt de barbecue snel op en kun je beter de temperatuur controleren. Kies voor een staande barbecue zodat je op werkhoogte de etenswaren kunt grillen. Wanneer je kiest voor een barbecue met wielen kun je deze makkelijk verplaatsen en opbergen.

      Kan je barbecuen op het balkon?

      Het wordt afgeraden om met een houtskool barbecue te barbecuen op een balkon. Er ontstaat veel rook tijdens het barbecueën en dit blijft dan allemaal op je balkon hangen. Wanneer je graag wilt barbecueën op het balkon is het aan te raden om een elektrische barbecue aan te schaffen.

      Wat zijn de beste merken?

      De beste merken voor barbecues zijn onder andere Weber, Big Green Egg, Boretti, Arpe, The Bastard, Kamado, Napoleon, barbecook, Grill Guru, Grizzly Grills, Everdure en Kamado Joe.


      Reacties

      Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

      Geef een reactie:

      Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.