Vleesthermometer: 5x de beste vleesthermometers van 2023
Om vlees perfect te grillen, bakken en braden kies je voor een goede vleesthermometer. Met een vleesthermometer is natte vingerwerk verleden tijd en hoef je niet meer in te schatten hoe lang het vlees nodig heeft. Zeker bij rundvlees op de barbecue is het een must-have. Deze thermometer meet de kerntemperatuur van het vlees en geeft op die manier precies aan of je vlees al gaar is of nog een paar minuutjes langer nodig heeft. Wat zijn de beste uit de test en waar let je op bij het kopen?
Weber connect smart grilling hub
- Digitale weergave
- Smart vleesthermometer
- Vooraf ingestelde gaarstanden
- Met omgevingsthermometer
- Nederlandse handleiding meegeleverd
- Geschikt voor de barbecue
Afbeelding | Product | Voor wie? | Waar te koop? |
---|---|---|---|
Weber connect smart grilling hub | Voor de slimme barbecuefanaat | ||
GEFU digitale radiothermometer | Voor de handige vleesbereiders | ||
Digitale Vleesthermometer | Voor de budget barbecuer | ||
Westmark vleesthermometer | Voor de ovenbrader | ||
GEFU digitale braadthermometer | Voor punctuele braadfanaat |
Wat is de beste vleesthermometer?
Een goede vleesthermometer is nauwkeurig, hittebestendig, beschikt over een timer en is geschikt voor zowel de oven, pannen op de kookplaat of de BBQ. De Weber Connect Smart Grilling Hub Vleesthermometer is de beste keuze voor consumenten, en voldoet aan de belangrijkste punten uit onze checklist. Deze digitale en slimme vleesthermometer heeft een tal aan extra functionaliteiten die veel gebruiksvriendelijk bieden tijdens het koken en BBQen.
Wat is een vleesthermometer?
Een vleesthermometer kun je in het vlees steken en vervolgens kun je de temperatuur van het vlees aflezen. Op deze manier kun je nagaan of het vlees al gaar is, of het dat het nog wat meer tijd nodig heeft. Dit is ideaal wanneer je vlees op de barbeque of in een slowcooker bereid.
Een vleesthermometer moet dus goed bestand zijn tegen hoge temperaturen, zodat het display niet smelt wanneer je deze in het vlees laat zitten dat op de barbeque ligt. Dit is overigens niet altijd het geval. Dus wil je de vleesthermometer op de barbeque of in de oven gebruiken, let dan goed op of dit wel kan. Het is immers toch balen als je ziet dat de vleesthermometer over je vlees heen is gesmolten als je de deksel van de barbeque weer een keer optilt.
Hoe gebruik je een vleesthermometer?
Het is makkelijk om een vleesthermometer te gebruiken. Je steekt het uiteinde van de thermometer in het midden van het vlees en enkele seconden tot minuten later kun je de temperatuur op het display aflezen. Het is belangrijk dat je de pin in het dikste gedeelte van het vlees prikt, zodat je de kerntemperatuur van het vlees meet. Als de temperatuur op dit punt hoog genoeg is, dan weet je zeker dat het vlees volledig gaar is.
Welke soort vleesthermometers zijn er?
Vleesthermometers zijn er in drie soorten: analoog, digitaal en slimme vleesthermometers die je gebruikt via bluetooth of wifi. Analoog is goedkoper en minder nauwkeurig. Voor consumenten raden we een digitale vleesthermometer aan. Voor liefhebbers van technische keukengadgets kies je voor een digitaal model.
Wat is een goede vleestemperatuur?
Welke kerntemperatuur je moet aanhouden voor vlees is afhankelijk van het soort vlees dat je braadt en hoe je het vlees wil braden. Hieronder staat een tabel met temperaturen die je tijdens het braden van vlees op de vleesthermometer in de gaten kunt houden. Je kunt eventueel ook om advies vragen bij je slager.
- Kalfsvlees rosé: op 65-70 ℃
- Kalfsvlees doorbakken: 75-85 ℃
- Lamsvlees rosé: 60-65 ℃
- Lamsvlees doorbakken: 70-75 ℃
- Kip of kalkoen: 80-85 ℃
- Varkensvlees: 70-75 ℃
- Rundvlees rauw: 40-45 ℃
- Rundvlees rood: 50-55 ℃
- Rundvlees rosé: 55-60 ℃
- Rundvlees doorbakken: max 70 ℃
Soorten vleesthermometers
Er zijn verschillende soorten vleesthermometers waarmee je de temperatuur van het vlees kunt meten:
Analoog
Een analoge vleesthermometer geeft met behulp van een wijzertje op een soort klokje de temperatuur van het vlees aan. Voordeel is dat deze geen batterijen nodig heeft en dus altijd werkt, het nadeel is dat de temperatuur niet heel nauwkeurig af te lezen is.
Digitaal
Een digitale vleesthermometer geeft de temperatuur aan in cijfers op een schermpje. Nadeel is dat deze thermometer op batterijen werkt en je deze af en toe moet vervangen, voordeel is dat de temperatuur nauwkeurig af te lezen is.
Slimme vleesthermometer
Met vleesthermometers die met behulp van Wifi of bluetooth werken kun je de temperatuur aflezen op een bijbehorende app. Je hoeft dus niet naar de thermometer toe te lopen om de temperatuur van het vlees te bekijken. Je kunt zelfs aangeven dat je een melding wil ontvangen wanneer het vlees de juiste temperatuur heeft bereikt. Deze thermometers zijn ideaal voor barbecueën, omdat je de barbecue niet open hoeft te maken om het vlees in de gaten te houden.
Zo kies je een goede vleesthermometer
Er zijn vele verschillende vleesthermometers te koop. De prijzen daarvan variëren van enkele tientjes tot honderden euro’s. Hieronder zetten we op een rijtje waar je op kunt letten bij de aanschaf van een vleesthermometer, zodat je een goede en afgewogen keuze kunt maken. Zowel voor in de oven als de barbecue.
1. Weergave
Zoals eerder benoemd zijn er analoge en digitale vleesthermometers beschikbaar. Op een analoge vleesthermometer kun je de temperatuur aflezen van een soort klokje. Je kunt de temperatuur hierdoor niet exact aflezen, maar dat is eigenlijk ook niet nodig voor het bereiden van vlees.
Met een digitale vleesthermometer kun je de temperatuur van het vlees wel exact aflezen, doordat deze in cijfers weergegeven wordt op een schermpje. Deze vleesthermometer heeft echter wel altijd batterijen nodig.
2. Hittebestendig
Het is heerlijk om vlees in de oven of op de barbeque te bereiden, maar dan moet je vleesthermometer natuurlijk wel bestand zijn tegen de enorme hitte die wordt gevormd. Als je vaak en graag vlees bereid op de barbecue of voor in een inbouwoven is het aan te raden voor een vleesthermometer te kiezen die goed tegen hitte kan, zodat je deze tijdens de bereiding van het vlees gewoon in de oven of barbeque kunt laten.
3. Timer
Er zijn ook vleesthermometers beschikbaar met een timer. Deze thermometers gaan piepen wanneer de ingestelde kerntemperatuur is bereikt, zodat het vlees nooit langer gaart dan nodig is. Zo zet je met gemak perfect bereid vlees op tafel.
4. Smart thermometer
Wil jij je vlees echt op een makkelijke manier perfect gaar laten worden, dan kun je voor een smart thermometer kijken. Deze verbind je via een bijbehorende app met je telefoon waarop je continue de temperatuur in de gaten kunt houden. Vaak zijn er ook vooraf ingestelde programma’s beschikbaar. De vleesthermometer houdt dan voor jou in de gaten wanneer het vlees goed is en geeft een melding zodra je het vlees van de barbeque, uit de oven of uit de slowcooker kunt halen.
5. Vleesthermometer voor barbecue
Voor de barbecue zijn er speciale vleesthermometers. Merken als Weber en Green Egg hebben hittebestendige vleesthermometers op de markt gebracht. Deze zijn beschikbaar zowel digitaal of als slim model met Wifi. Wanneer je een model voor de houtskool barbecue koopt, houdt dan rekening dat deze hittebestendig genoeg is voor eventuele vlammen.
Top 5 beste vleesthermometers
- Digitale weergave
- Smart vleesthermometer
- Vooraf ingestelde gaarstanden
- Met omgevingsthermometer
- Nederlandse handleiding meegeleverd
- Geschikt voor de barbecue
Weber is hét barbeque-merk en met deze Weber connect smart grilling hub kun je de grootste stukken vlees perfect laten garen. Je kunt de thermometer met behulp van een app aan je telefoon koppelen, zodat je niet continue naar het vlees toe hoeft te lopen om de temperatuur te checken.
Deze vleesthermometer meet ook de omgevingstemperatuur, zo kun je in de gaten houden of het niet te warm wordt. Want een te warme omgeving kan ervoor zorgen dat de buitenkant verbrandt, terwijl de binnenkant niet snel genoeg gaar wordt. Met de vooraf ingestelde braadstanden weet je zeker dat je de juiste kerntemperatuur instelt en als deze is bereikt krijg je een melding op je telefoon. Dan is je vlees gaar en kun je genieten van een zelf bereid, maar toch hoogstaand vleesgerecht.
- Digitale weergave
- Met timer
- Met voorgeprogrammeerde braadstanden
- Meetbereik van 0℃ tot 250℃
- Geschikt voor de barbeque
Deze vleesthermometer werkt met een radiosignaal. Je kunt de prikker in het vlees zetten en vervolgens de ontvanger met je meenemen om de temperatuur van het vlees vanaf afstand in de gaten te houden. Met behulp van de vooraf ingestelde braadstanden weet je zeker dat je een melding krijgt wanneer het vlees de juiste temperatuur bereikt.
Er zit ook een timer op deze GEFU vleesthermometer die je maximaal op 100 minuten kunt instellen. Het meetbereik van de thermometer loopt van 0℃ tot 250℃ en is daardoor zeer geschikt voor alle soorten vleesgerechten.
- Digitale weergave
- Meetbereik van -50℃ tot 300℃
- LCD display met ℃ en F aanduiding
- Ook geschikt voor vloeistoffen
Deze voordelige vleesthermometer geeft de temperatuur digitaal weer op een LCD display. Je steekt de thermometer, die een lengte heeft van 12cm in het vlees en binnen enkele seconden kun je de temperatuur aflezen.
Handig is dat je deze voedselthermometer ook kunt gebruiken om de temperatuur van dranken of andere vloeistoffen te meten. Zo kun je kijken of de melk al voldoende is opgewarmd, de cake op temperatuur is of je zelfgemaakte ijs al voldoende is bevroren.
- Analoge weergave
- Meetbereik van 0℃ tot 120℃
- Geschikt voor de oven en de barbeque
Deze vleesthermometer ziet er simpel uit, maar is heel robuust en zeer hittebestendig. Daardoor is deze thermometer van Westmark uitermate geschikt om vlees in de oven te bereiden.
Je prikt de thermometer in het vlees en kunt binnen enkele seconden de kerntemperatuur aflezen. Tijdens de verdere bereiding in de oven, barbeque of slowcooker kun je de thermometer gewoon in het vlees laten zitten. Af en toe even kijken of het vlees op temperatuur is en dan natuurlijk op het juiste moment van de hittebron afhalen. Dan kun je echt genieten van een heerlijk gegaard stukje vlees.
Deze GEFU vleesthermometer heeft een meetbereik van 0℃ tot 250℃ en is daardoor geschikt voor alle vleesgerechten. Doordat er een draad aan de thermometer zit, kun je de meter in het vlees laten zitten en de temperatuur aflezen van de meter zonder steeds de deksel van de barbeque of de slowcooker open te maken.
De voorgeprogrammeerde braadstanden maken het extra makkelijk om het vlees goed te garen, want zodra de aangegeven temperatuur wordt bereikt geeft de thermometer een signaal, zodat jij weet dat het vlees goed is. Je kunt ook zelf een timer instellen tot maximaal 100 minuten.
Reacties
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Geef een reactie:
Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.