Bestron ASV45ZR

Ventilator: de beste ventilatoren om de zomer van 2023 door te komen

Popula  •  Laatst bijgewerkt op 8 augustus 2022

Wanneer je in de avond probeert te slapen, in de middag probeert te studeren of als het echt warm is de hele dag door: wat frisheid kan je wel gebruiken. Tijdens zo’n warme dag kan is een ventilator een goede oplossing voor verkoeling. Een ventilator zorgt dat de lucht sneller langs je huid stroomt waardoor het zweet op je lichaam sneller verdampt.

Je lichaam koelt dus sneller af met een ventilator. Wat de beste ventilator voor jou is hangt af van een aantal verschillende factoren. Waar ga je de ventilator gebruiken (slaapkamer, woonkamer, kantoor), hoe groot is de ruimte die je gaat verkoelen en hoeveel wil je uitgeven? Hieronder ons advies, koopgids en de 5 beste ventilatoren.

Beste koop van 2024
Bestron DC30T
Beste allround ventilator

Bestron ASV45ZR – Statiefventilator

 • Gekozen als beste koop
 • Goede kwaliteit/prijs verhouding
 • Timer tot maximaal 7,5 uur
 • Verstelbaar in hoogte
 • Bediening via paneel / afstandsbediening

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Bestron DC30T
Beste koop

Bestron ASV45ZR – Statiefventilator

Gekozen als beste koop: onze favoriete allround ventilator, geschikt voor de meeste situaties.
Plafondventilator

Bestron DC30T – Plafondventilator met Verlichting

De beste keuze voor een plafondventilator in de slaapkamer. Maakt weinig geluid, beschikt over een ingebouwde lamp en 3 standen.
Bestron DFA30

Bestron DFA30 – Retro Vloerventilator

De beste ventilator voor de grotere ruimtes binnen het huis. Eenvoudig te verplaatsen dankzij het lichtere gewicht.
Dyson Pure Cool Link

Dyson Pure Cool Link

Onze favoriete high-end ventilator. De Pure Cool kan de ruimte zowel verkoelen als verwarmen - perfect voor de zomer én winter.
GardenHighPro
Budget

Garden High Pro – Tafelventilator

De beste goedkope ventilator zonder in te leveren op kwaliteit. De ideale ventilator om eenvoudig overal te plaatsen.
NinzerSuper
Stil

Ninzer Super Stille Mini Fan

Onze favoriete stille ventilator voor tijdens het werken of studeren. Maakt met slechts 26 dB amper geluid, maar biedt wel verkoeling.

Waar let je op bij het kopen van een ventilator?

Om uit te zoeken welke ventilator voor jou het beste is zullen we alle factoren die een rol spelen kort toelichten. Ook hebben we voor een aantal veel voorkomende situaties de beste ventilator uitgekozen.

Soort ventilator

Net als met de meeste apparaten het geval is zijn er ook verschillende modellen ventilatoren. Ventilatoren kan je globaal onderscheiden in drie verschillende soorten. Hieronder zal ik toelichten welke soort in welke situatie het beste van pas komt.

NinzerSuper

Tafelventilator (voor op ’t bureau en kantoor)

Dit model ventilator is klein en compact daardoor past deze eenvoudig op bijvoorbeeld je tafel of bureau. Tafelventilatoren zijn vaak redelijk basic en hebben over het algemeen geen overbodige functionaliteiten. De meeste van deze ventilatoren beschikken over ongeveer drie standen waardoor je zelf kan kiezen hoe hard deze koelt. Ook hebben de meeste tafel modellen zowel een optie om te draaien en dus  in verschillende richtingen te koelen als een optie om een richting op te blazen.

Bestron DC30T

Staande ventilator (voor de woon- en slaapkamer)

De staande ventilatoren ook wel statiefventilator, torenventilator of kolomventilator genoemd is het model dat het meest wordt verkocht. Naast de functionaliteiten van de hierboven beschreven tafelventilatoren zijn deze ventilatoren meestal ook in hoogte verstelbaar. Ook zijn er van deze modellen luxere versies op de markt die bijvoorbeeld te bedienen zijn met een afstandbediening.

Bestron DFA30

Vloerventilator

Vloerventilatoren zijn ventilatoren die op de grond worden gezet. Deze ventilatoren zijn vaak een stuk krachtiger dan de eerder beschreven modellen en hierdoor uitermate geschikt voor de grotere ruimtes. Doordat deze ventilatoren doorgaans meer kracht hebben zullen ze ook een stuk luidruchtiger zijn.

Plafondventilator

Plafondventilator (perfect voor de slaapkamer)

Zoals de naam waarschijnlijk al doet vermoeden bevestig je deze soort ventilatoren op het plafond. Dit type ventilator wordt vaak gebruikt voor slaapkamers of op kantoor. Belangrijk bij het bevestigen is dat er rekening wordt gehouden met de hoogte van het plafond. Voor de veiligheid wordt geadviseerd de ventilator minimaal 2.5m boven de vloer te hangen. Zodat je niet meteen met je handen tussen de ventilator zit als je je bed uitstapt en je uitstrekt.

De meeste plafond ventilatoren zijn eenvoudig te bedienen door middel van een schakelaar in de muur of met een bijgeleverde afstandsbediening. Ook zijn er plafond modellen die beschikken over een verlichting, deze zijn uitermate geschikt als ventilator voor in de slaapkamer!

Omdat er ook voor plafondventilatoren veel verschillende opties zijn hebben we een aparte koopgids geschreven die jou helpt met het vinden van de beste plafondventilator.

Geluid van de ventilator

Hoeveel geluid een ventilator maakt is een belangrijke peiler voor het kiezen van de juiste ventilator. Als je opzoek bent naar een ventilator voor in de slaapkamer wil je natuurlijk niet dat deze veel geluid maakt. Het geluid van een ventilator wordt uitgedrukt in het aantal decibel (dB) dat de ventilator wanneer deze in de hardste stand staat.

Wanneer je een ventilator zoekt voor in de slaapkamer of voor bij het studeren kun je het beste kijken voor een ventilator die minder dan 50 dB aan geluid produceert.

Ventilator geschikt voor in de woonkamer maken vaak iets meer geluid dan 50 dB, de modellen die hier het best gesicht voor zijn produceren ongeveer tussen de 50 en 60 dB aan geluid, dit geluid hoor je wel maar zal een normale conversatie niet verstoren.

Wanneer je een ventilator zoekt voor in de keuken of badkamer is geluid minder belangrijk.

Bewegende ventilatoren

Een deel van de tafelmodellen en een groot deel van de staande modellen zijn zelf draaiende ventilatoren. Dit houdt in de ventilator met behuizing en al om zijn as draait, ook wel oscilleren genoemd. Het voordeel van oscillerende ventilatoren is dat de luchtstroom beter wordt verspreid door de ruimte die je wilt verkoelen.

Tafelmodellen draaien vaak alleen horizontaal (van links naar rechts) om hun as, daar waar staande ventilatoren ook wel eens verticaal draaien (omhoog en omlaag). Naast dat de luchtstroom door het oscilleren beter wordt verspreid zorgt het er ook voor dat je minder snel last krijg van stijve spieren.

Veiligheid

Heb je bijvoorbeeld huisdieren of kleine kinderen, dan kan een ventilator ook gevaarlijk zijn. Je moet er natuurlijk niet aan denken dat het handje van je kleine telg tussen de ventilator komt. Om dit te voorkomen zijn er bijvoorbeeld ventilatoren op de markt waarbij de bladen zijn afgedekt met een gril. Ook zijn er bladloze ventilatoren, deze werken vaak op basis van ionisatie. Deze ventilatoren hebben vaak meerdere functies, zo kunnen deze bijvoorbeeld ook dienen als luchtverwarmer of luchtbevochtiger.

Koelt een ventilator de ruimte echt af?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken verkoelt een ventilator de lucht niet. Een ventilator doet niets meer dan lucht verplaatsen. De lucht die aan de achterkant van het apparaat is wordt opgezogen en wordt aan de voorkant er weer uitgeblazen. Deze bewegende lucht voelt kouder aan omdat het beweegt, hierdoor verdampen de zweetdruppels op je huid sneller en koel je dus ook daadwerkelijk af.

Ook kan een ventilator toch creëren waardoor bijvoorbeeld koude lucht van buiten sneller naar binnen komt of warme lucht van binnen sneller naar buiten wordt geblazen, in dat geval koelt de ruimte dus wel daadwerkelijk af.

Top 6 beste ventilatoren

We hebben voor verschillende situaties de beste ventilator uitgekozen. Elke ventilator lichten we hieronder uit in een product review. Het oordeel is gebaseerd op o.a. de prijs, features, gebruiksgemak en geluidsniveau en nemen we de reviews van consumenten in acht. Ook voor verschillende ruimtes hebben we een keuze gemaakt.

Zo is de Bestron ASV45RZ gekozen als beste koop en raden we voor een stille plafondventilator met verlichting in de slaapkamer juist de Bestron DC30T aan. Voor het verkoelen van grote ruimtes is de Bestron DFA30 onze favoriete ventilator.

 • Gekozen als beste koop
 • Goede kwaliteit/prijs verhouding
 • Timer tot maximaal 7,5 uur
 • Verstelbaar in hoogte
 • Bediening via paneel / afstandsbediening
Beste koop
https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/Bestron-ASV45ZR.jpg

Deze statiefventilator beschikt over een in hoogte verstelbaar statief van 102 – 122 cm. Hierdoor heeft de ventilator altijd de juiste stand voor jou. De Breston heeft een korfdiameter van 45 cm met daarin een drietal aerodynamische bladen die de luchtstroom extra versterken.

Met maar liefst drie verschillende snelheden en een horizontaal oscillerende hoek van 75 graden is dit apparaat altijd wel in een aangename stand te krijgen. Deze ventilator kan op meerdere manieren worden bediend. Er zit een schakelpaneel op het statief, deze is eenvoudig te bedienen. Daarnaast wordt er ook een afstandsbediening bijgeleverd waarmee de ventilator kan worden bedient. De batterijen (twee maal AAA batterijen) zul je wel zelf moeten aanschaffen.

Een nadeel van dit model is dat de statief niet al te stevig oogt. Dit is dan ook iets wat je niet heel veel anders had kunnen verwachten voor deze prijs. Helemaal gezien de redelijk uitgebreide functionaliteiten van dit apparaat vergeleken met de alternatieven in deze prijsklasse.

Dit model is ook geschikt wanneer je kinderen of huisdieren hebt rondlopen. Ondanks dat de ventilator zou kunnen omvallen is deze wel voorzien van een korf waardoor er geen handen of staarten tussen de bladen kunnen komen.

  • Ingebouwde lamp
  • Weinig geluid (42,4 dB)
  • Eenvoudig aan te sluiten op het lichtnet
  • Geen afstandsbediening
  https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/Bestron-DC30T.jpg

  De Bestron DC30T is door ons verkozen als beste plafondventilator voor in de slaapkamer.  Het apparaat is voorzien van een lamp en is eenvoudig aan te sluiten op het lichtnet. Verder beschikt de ventilator over 6 omkeerbare bladen, hierdoor kan je de ventilator in twee verschillende kleuren monteren, namelijk esdoorn en wit.

  De  bladen van de ventilator zijn in vergelijking met andere plafondventilatoren een klein beetje aan de kleine kant. Dit wordt echter gecompenseerd door het feit dat het zes bladen zijn daar waar andere plafondventilatoren vaak maar drie bladen hebben. Omdat er geen korf om de ventilator zit is het belangrijk dat deze hoog genoeg hangt. De fabrikant raadt een minimale hoogte aan van 2.3 meter boven de grond. Je moet er natuurlijk niet aan denken om je hoofd te stoten wanneer je uit bed stapt.

  De ventilator beschikt over drie verschillende snelheden waardoor de luchtstroom altijd prettig aan zal voelen wanneer het apparaat boven je bed hangt. Naast dat deze ventilator kan worden aangesloten op het lichtnet en dus ook de schakelaar in de wand, is de Breston ook uitgerust met een zogenoemde trekschakelaar. Dit maakt de ventilator eenvoudig te bedienen.

  Als je ook daadwerkelijk wilt slapen in de slaapkamer is het natuurlijk fijn wanneer je niet je bed wordt uitgeblazen en ook niet wakker ligt van de herrie die de ventilator maakt. Hier hoef je je gelukkig geen zorgen om te maken, de luchtstroom voelt ook in de hardste stand nog redelijk aangenaam en ook het geluid is met slechts 42 dB niet storend voor je nachtrust.

   • Grote hoeveelheid luchtverplaatsing
   • De korf is verticaal verstelbaar
   • Goede kwaliteit/prijs verhouding
   • Geen afstandsbediening
   • Relatief veel geluid (63.2 dB)
   https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/Bestron-DFA30.jpg

   De Breston DFA30 is een vloerventilator geschikt voor relatief grote ruimtes in huis. Met zijn vermogen van maar liefst 55 Watt is dit een van de krachtigere ventilatoren die wij hebben bekeken. Dit heeft helaas wel als nadeel dat deze ventilator relatief veel geluid maakt, zo’n 63 decibel in de hoogste stand.

   Het apparaat heeft een verticaal verstelbare korf. Deze korf heeft een diameter van 35 cm, een prima maatje voor op de vloer dus! Doordat de ventilator beschikt over drie krachtige aerodynamische ventilatorbladen ontstaat er een krachtige luchtstroom, deze is vanaf een grote afstand voelbaar. Hierdoor is het apparaat uitermate geschikt voor de grote ruimtes binnen het huis.

   Ook heeft deze vloerventilator een uitstekende kwaliteit/prijs verhouding. Het frame waar de korf in hangt is behoorlijk stevig en zal dan ook niet snel kapot gaan. De ventilator beschikt net als de meeste ander ventilatoren over drie verschillende standen, te bedienen via de knoppen op het frame. Ook de laagste stand is in dit geval al redelijk verfrissend.

    • Veilig, ook in de buurt van huisdieren en kinderen
    • Temperatuur instelbaar (verwarmen en koelen)
    • Eenvoudig schoon te maken
    • Op afstand bedienbaar met afstandsbediening
    • Oscillerend tot 70 graden
    • Relatief veel geluid in de hoogste stand (68 dB)
    Dyson Pure Cool Link

    Naast dat de Dyson afkoelt tijdens de warme dagen zorgt deze ook voor een gelijkmatige verwarming wanneer het wat kouder is. Het apparaat is door de zogenaamde Air Multiplier technologie in staat om over een grote afstand warmte uit te stralen. Dit is voelbaar door de gehele ruimte. Het apparaat is namelijk geschikt voor ruimtes tot 23.81 vierkante meter. Als koelventilator beschikt de Pure Cool over een krachtige luchtstroom die een ruimte snel en effectief kan verkoelen.

    Leuk die nieuwe technologie, maar hoe werkt het nou? Dit is gelukkig vrij eenvoudig uit te leggen. De ventilator zuigt lucht door de ring heen. Deze lucht wordt versneld via een opening van zo’n 2.5mm. Hierdoor ontstaat een cirkelvormige luchtstroom die over een lichte helling een bepaalde richting wordt opgeblazen. Door de vorm van deze luchtstroom wordt de omringende lucht meegetrokken en versterkt het proces van de luchtbeweging die opgang is gekomen. Op deze manier wordt zo’n 28 liter lucht per seconde opgezogen, je snapt natuurlijk wel dat door deze hoge luchtsnelheid de Dyson een efficiënte koeler is.

    De eerder genoemde Air Multiplier technologie is een redelijk nieuwe techniek. Deze techniek heeft bijna alleen maar voordelen en helaas ook een nadeel, de prijs. Mocht je hier niet van wakker liggen dan is het goed om even door de voordelen heen te lopen.

    Met het gebruik van de Air Multiplier technologie komen er geen verwarmingselementen aan te pas waar je je aan kunt verbranden. Ook zijn er geen snel draaiende bladen waar je tussen kan komen te zitten. Het enige wat dan nog kan gebeuren is dat de Dyson omvalt, ook hier is over nagedacht, het apparaat schakelt zichzelf dan namelijk automatisch uit. Dankzij de intelligente thermostaat is de temperatuur die het apparaat handhaaft tot op de graad nauwkeurig in te stellen. Ook de intensiteit van de luchtsnelheid is exact in te stellen. Dit is allemaal te doen met de bijgeleverde afstandsbediening.

     • Goede kwaliteit prijs verhouding
     • Duurzaam
     • Bevestiging door middel van een clip
     • Stil, maakt weinig geluid
     • Alleen te bevestigen met een clip
     • Slechts één stand
     Budget
     https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/GardenHighPro.jpg

     De Garden High Pro heeft alle eigenschappen die je van een ventilator voor dit geld mag verwachten. De ventilator is niets meer dan een basic ventilator en heeft geen overbodige functionaliteiten, bovendien is het apparaat erg duurzaam doordat het beschikt over een direct drive magnetische motor.

     Wanneer de ventilator draait heb je er geen last van, er komt namelijk bijna geen geluid vanaf. Wel voel je het heerlijke briesje dat de ventilator produceert. Het apparaat is door het gebruik van de klem eenvoudig te bevestigen op bijvoorbeeld een tafel of een bureau.

     De ventilator zelf is slechts 15cm in doorsnee en weegt ongeveer 0.6kg. Deze ventilator is dus eenvoudig te verplaatsen ook fijn om mee te nemen op reis. Verder is de ventilator voorzien van een korf om de bladen heen, je hoeft je dus ook geen zorgen te maken om de mogelijkheid dat je huisdier of kind zich bezeerd aan deze ventilator.

      • Bijna niet te horen (26 dB)
      • Erg klein
      • Kantelbare kop
      • Geschikt voor aansluiting via USB
      • Beschikbaar in verschillende kleuren
      • Slechts twee verschillende standen
      • Geen adapter meegeleverd van USB naar stopcontact.
      Stil
      https://www.popula.nl/wp-content/uploads/2019/06/NinzerSuper.jpg

      Deze ventilator is ideaal voor het studeren. De ventilator is niet al te groot, makkelijk te verplaatsen en aan te sluiten op bijvoorbeeld de USB poort van je laptop, maar met behulp van een USB adapter ook op een stopcontact.

      Door het gewicht van slechts 0.2 kg is de ventilator makkelijk mee te nemen, bijvoorbeeld wanneer je op reis gaat. Daarnaast is het verfrissende briesje dat uit de ventilator precies genoeg om wel voor verkoeling te zorgen maar niet storend te zijn. Misschien wel net zo belangrijk, deze ventilator maakt bijna geen geluid. Op de hardste stand produceert deze slechts 26 dB.

      De ventilator beschikt over twee motoren en is in te stellen op twee verschillende snelheden. De kop is kantelbaar zodat je de perfecte luchtstroom kunt instellen en niet op de tocht hoeft te zitten!

       Veelgestelde vragen

       Hoelang kan je een ventilator aan laten staan?

       Hoelang je een ventilator aan kan laten staan hangt af van een aantal factoren. Op welke stand staat de ventilator, kan de ventilator zijn warmte kwijt en wat is de kwaliteit van de ventilator. Daarnaast is het belangrijk dat de ventilator goed schoon is. Ook wanneer de ventilator al wat ouder is kan deze minder lang aan staan.

       Kan je verkouden worden van een ventilator?

       Dat je verkouden kan worden van ventilatie is een fabeltje. Verkoudheid is namelijk een virus. Virussen zo’n virus kan je oplopen door in contact te komen met een persoon die verkouden is of door lucht in te ademen waar het virus in zit.

       Hoeveel kost een ventilator per uur?

       Volgens Milieu Centraal verbruikt een ventilator gemiddeld 10 kWh per 200 uur. Door de huidige energie crisis betaal je zo’n €0,67 per kWh. Wanneer je dit omrekent naar kosten peer uur betaal je dus ongeveer €0.0335 per uur. Dit is nog steeds een stuk goedkoper dan het aanzetten van een airco.


       Reacties

       Erik

       Erik

       Moet de Bestron DFA30 nog in elkaar worden gezet? Of is deze al helemaal klaar voor gebruik?

       Geplaatst op 29 mei 2018
       Maikel (Popula.nl)

       Maikel (Popula.nl)

       Hallo Erik,
       Dit product is helemaal klaar voor gebruik!

       Geplaatst op 29 mei 2018
       Henk

       Henk

       Hallo, ik zoek een krachtige ventilator waarbij de luchtstroom door een bak met koud water (of ijsklonten) gaat. Weet u een dergelijk type?

       Geplaatst op 10 aug 2020
       Maikel

       Maikel

       Beste Henk,

       Dit type ventilator wordt een 'Aircooler' genoemd.

       Veel van deze modellen zijn door de hitte tijdelijk uitverkocht. Belangrijk om te vermelden is dat deze modellen qua koeling nauwelijks verschillen van een gewone ventilator. Ben je echt op zoek naar verkoeling kun je beter kijken naar een airco.

       Geplaatst op 10 aug 2020

       Geef een reactie:

       Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.