logo
Reviews
Beste airco's

Beste airco's van 2020

Popula  •  Laatst bijgewerkt op 11 april 2020

De zwoele zomernachten kun je maar het beste comfortabel doorkomen. Als het weer de hogere graden aantikt, biedt een airco heerlijke verkoeling. Afhankelijk van waar je naar op zoek bent, kan je een airco zowel in de woonkamer als de slaapkamer plaatsen. Naast de modellen die op hun plek worden gemonteerd, zijn er ook mobiele airco’s te koop. Deze mobiele airco’s kun je verplaatsen, wat handig is voor als je ‘s middags verkoeling in de woonkamer zoekt en ‘s avonds in de slaapkamer.

Popula.nl heeft de vijf beste air conditioning modellen uitgezocht voor verschillende doeleinden. Zo hebben we naast de beste budget en meest luxe airco ook nog de beste mobiele airco en beste split airco uitgezocht.

Beste koop van 2020
Eurom Coolperfect is de beste airco voor grote ruimtes zoals de woonkamer
Beste mobiele airco voor grote ruimtes

Eurom Coolperfect 180 Wifi

 • Koelt met 18.000 BTU een ruimte van 44m2
 • Koelt in de zomer en verwarmt in de winter
 • Energiezuinig met energieklasse A
 • Perfect voor meerdere ruimtes
 • Te besturen met afstandsbediening en smartphone
 • Luchtontvochtiger en ventilatiestand voor een beter leefklimaat
 • Mobiele airco: vrij te verplaatsen

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Eurom Coolperfect is de beste airco voor grote ruimtes zoals de woonkamer

Eurom Coolperfect 180 Wifi

Beste airco voor grote ruimtes: woonkamer, slaapkamer. Deze airco is volledig mobiel, hierdoor perfect voor zowel thuis als kantoor.
DeLonghi is de beste stille en energiezuinige airco

DeLonghi Airco PAC EX100 Silent

Beste stille airco in combinatie met een laag geluidsniveau
AEG ChillFlex Pro Airco is de beste koop airco
Beste koop

AEG AXP35U538CW ChillFlex Pro

Beste koop airco qua prijs kwaliteitverhouding
Eurom Polar 9001 Airco
Budget

Eurom Polar 9001

Beste goedkope mobiele airco voor een kleiner budget

Airco’s en mobiele airco’s vergeleken: wat zijn de grote verschillen?

Er zijn twee modellen die te onderscheiden zijn: split airco’s en mobiele airco’s. Beide hebben hun eigen voor- en nadelen en het is belangrijk de verschillen te weten voordat je een airco koopt.

Mobiele airco Split airco
Moet de airco worden gemonteerd en geïnstalleerd? Nee Ja
Heeft de airco een permanente plek in huis? Nee Ja
Is de airco geschikt voor het verkoelen van grote ruimtes? Nee Ja
Is het rendement van de airco hoog? Nee Ja
Is de airco vrij verplaatsbaar? Ja Nee

Wat is een split airco?

Een split airco is een unit die wordt gemonteerd op een vaste plek in huis. Een split airco bestaat uit twee elementen: het element dat binnen hangt en degene die buiten hangt.

In het algemeen zijn split airco’s energiezuiniger dan de mobiele variant. Met een laag energieverbruik kan je hierdoor goedkoop je slaapkamer of woonkamer koelen. Naast dat een split airco de lucht kan koelen, is het ook mogelijk om een ruimte juist op te warmen. Zo maak je ook gebruik van de airco tijdens de winter.

Split airco’s zijn zeer efficiënt, maar komen wel met een hogere prijs dan de mobiele airco’s. Daarnaast zijn split airco’s in het algemeen stiller dan de mobiele variant.

Wat is een mobiele airco?

Een mobiele airco is een unit die geen vaste plek nodig heeft. Een mobiele airco hoeft dan ook niet vast te worden gemonteerd op een plek, maar kan van het ene op het andere moment worden verplaatst.

Mobiele airco’s zal je niet elke dag in huis hebben staan, zeker niet op de dagen wanneer het wat koeler is. Op de hetere dagen haal je de airco uit de kast of schuur en zet je hem aan het werk. Voor je het weet is de kamer weer heerlijk gekoeld. Wel zo lekker, toch?

Waar split airco’s efficiënter zijn dan mobiele airco’s, is de aanschafprijs van een mobiele airco significant lager. Juist deze lage prijs zorgt er voor dat veel kopers kiezen voor een mobiele airco.

Maximaal koelvermogen en de maximale kubieke oppervlakte (BTU)

Het maximale koelvermogen van een airco, ook wel de maximale koelcapaciteit genoemd, wordt uitgedrukt in British Thermal Units (BTU). Als vuistregel gebruiken we het volgende: om een kubieke meter (m3) te koelen is ongeveer 135 BTU nodig.

Het is belangrijk om een airco uit te zoeken die de juiste hoeveelheid BTU bezit. Zowel bij mobiele als bij split-airco’s zorgt een te laag niveau van BTU ervoor dat de airco blijft koelen, zonder het gewenste resultaat te bereiken. Resultaat: geen heerlijk koele kamer en een hogere energierekening dan nodig.

Energieklasse van een airco

Hoewel airco’s zeker in de zomer prachtige apparaten zijn, vreten ze wel erg veel energie. Het is dan ook verstandig om te kiezen voor een airco met een groener energielabel. Dit gaat je in de loop van de tijd meer opleveren dan kosten. Energielabels zijn tegenwoordig erg belangrijk, je kiest ook niet snel meer voor een koelkast met een slecht energielabel.

Verwarmingsfunctie

Airco’s staan voor de meeste mensen bekend als een apparaat dat je huis heerlijk afkoelt. De meeste airco’s kunnen enkel koelen, maar er zijn tegenwoordig ook airco’s op de markt waar je zowel ruimtes mee kan koelen als verwarmen.

De verwarmingsfunctie van een airco werkt vrij simpel: de koelcyclus wordt simpelweg omgedraaid. In plaats van de koude lucht een ruimte in te sturen wordt juist de warme lucht verzameld. Deze warme lucht wordt op haar beurt dan weer de ruimte ingeblazen om de ruimte te kunnen verwarmen.

Een airco met een goed energielabel is zeker in de voor- en naseizoenen veel goedkoper dan een gasgestookte cv-ketel.

Als je op zoek bent naar een airco, kun  je uit verschillende modellen kiezen. Wij hebben de beste modellen voor je onder elkaar gezet. Zo hebben we naast de beste budget en meest luxe airco ook nog de beste mobiele airco en beste split airco uitgezocht.

 • Koelt met 18.000 BTU een ruimte van 44m2
 • Koelt in de zomer en verwarmt in de winter
 • Energiezuinig met energieklasse A
 • Perfect voor meerdere ruimtes
 • Te besturen met afstandsbediening en smartphone
 • Luchtontvochtiger en ventilatiestand voor een beter leefklimaat
 • Mobiele airco: vrij te verplaatsen
 • Hogere prijs
Eurom Coolperfect is de beste airco voor grote ruimtes zoals de woonkamer

Als je meerdere ruimtes of een grote ruimte wilt gaan koelen, dan moet de airco krachtig genoeg zijn. De Eurom Coolperfect 180 is dan ook de beste airco als je een grote ruimte wilt verkoelen, en dat mag ook wel met 18.000 BTU.

Een airco met wifi, heb je dat nodig?

Tegenwoordig zijn veel huishoudelijke apparaten slim of ‘smart’ en Eurom is ook deze weg ingeslagen met de Coolperfect 180. Veel airco’s worden met een afstandsbediening geleverd, maar Eurom heeft een smartphone applicatie gemaakt voor haar airco’s.

Eurom Smart, de naam van de applicatie, kan worden ingezet om de airco met je smartphone te besturen. Zo stel je eenvoudig de gewenste modus of temperatuur in. Waar je een afstandsbediening toch vaak net niet binnen handbereik ligt, is de Eurom Smart app dan ook een handige toevoeging.

Coolperfect kan ruimtes koelen en verwarmen

Een airco is met de steeds hogere temperaturen ook een must-have in Nederland. Waar het hier in de winter flink koud kan worden, zijn ook onze zomers steeds intenser.

Met de Coolperfect kan je in de zomer het huis heerlijk koel houden en in de winter kan je de airco inzetten om het huis te verwarmen. Zo kan je het hele jaar door de airco in zetten. Zo staat de airco geen stof te verzamelen 10 van de 12 maanden in de kast.

De Coolperfect heeft ook een ingebouwde luchtontvochtiger en ventilatiestand. Zo wordt de oude lucht uit het huis gevoerd en komt er verse, frisse lucht naar binnen. Dit draagt weer bij aan het leefklimaat in huis.

Voor kleinere ruimtes is dit model ook verkrijgbaar als de Eurom Coolperfect 120 Wifi.

 • Energiezuinige airco met energielabel A++
 • Optimale combinatie luchtvochtigheid en temperatuur
 • Laag geluidsniveau
 • Modern design dat niet snel misstaat
 • Hogere prijs
DeLonghi is de beste stille en energiezuinige airco

Met de DeLonghi EX100 Silent ben je verzekerd van een zeer energiezuinige airco. Waar goedkope modellen met een B of C energielabel erg slecht scoren, heeft DeLonghi met de EX100 Silent een energiezuinige airco op de markt gezet.

Eindelijk een zeer energiezuinige airco

Als je niet goed op de energielabels let, kan goedkoop eindigen in duurkoop. De EX100 Silent is een airco met energielabel A++ dan ook extreem zuinig voor een airco. DeLonghi zelf geeft aan dat het de meest energiezuinige airco van het moment is.

De airco is zowel met de aanrakingsgevoelige knoppen als met de meegeleverde afstandsbediening te besturen. Het display op de airco geeft de informatie weer over de huidige modus, temperatuur en de timer.

Naast het huis verkoelen zal de DeLonghi airco je huis ook ventileren. De ventilatiefunctie zal enkel lucht blazen, zonder daadwerkelijk te koelen. Dit kost weinig energie en maakt dan ook weinig geluid.

Real Feel en Silent: werken ze echt?

DeLonghi introduceerde met haar Pinguino airco’s ook de “Real Feel” technologie. Deze zorgt voor een optimaal comfort qua temperatuur in combinatie met de luchtvochtigheid. Real Feel zorgt er dan ook voor dat je in de praktijk niet zal doorhebben dat de airco bezig is.Gecombineerd met het lage geluidsniveau dat de DeLonghi EX100 Silent produceert, zal je niet veel last hebben van deze airco. Het geluidsniveau van de DeLonghi scoort goed overdag, maar in de slaapkamer produceert de airco op de hoogste stand wel hoorbaar geluid.

Beste airco met het oog op de toekomst?

DeLonghi heeft met de PAC EX100 Silent een indrukwekkende airco geïntroduceerd. Een vernieuwend ontwerp zonder in te leveren op de kwaliteiten die de vorige ‘Pinguino’ modellen van DeLonghi zo interessant maakten.

De EX100 is dan ook de beste koop airco als je een energiezuinige airco zoekt die weinig lawaai maakt, zonder in te leveren op design en functionaliteiten. Dit is een airco die de komende jaren makkelijk mee zal gaan.

Uiterlijk 9 juni in huis via bol voor €899.99
 • Koelt met 12.000 BTU een ruimte van 44m2
 • Beschikt over een ventilatiestand om het huis te luchten
 • Energiezuinig met energieklasse A
 • Modern ontwerp voor een airco
 • Is via de afstandsbediening te gebruiken
 • Mobiele airco: vrij te verplaatsen
 • De ventilatiestand heeft een hoger geluidsniveau
Beste koop
AEG ChillFlex Pro Airco is de beste koop airco

Het model voor 44m2 wordt niet meer geleverd. Via Coolblue en Bol.com zijn de modellen voor 34m2 nog wel beschikbaar. De links naar de producten zijn hiervoor aangepast.

Koelen en ventileren: het kan beiden

Dit model van AEG is een zeer krachtige airco en perfect voor middelgrote ruimtes. Met een koeloppervlakte van 44m2 koelt het grote woonkamers, slaapkamers of meerdere kamers in een keer.

De ventilatiestand van de AEG Chillflex Pro zorgt ervoor dat de lucht in de ruimte naar buiten wordt gevoerd. Hierdoor komt er weer ruimte vrij voor verse, schone lucht. Zo gebruik je de airco niet enkel in de zomer, maar kan je deze uit de kast trekken wanneer het tijd is om het huis goed te ventileren.

Stille airco die zuiniger is met de energie

Een airco zal altijd wat geluid produceren en zeker als we kijken naar mobiele airco’s. De ingebouwde compressor moet de lucht goed koelen en daar komt wat geluid bij vrij. De ChillFlex Pro heeft gelukkig een minimaal geluidsniveau van 30 dB en maximaal 64 dB wanneer de airco op de ventilatiestand wordt gezet.

Met milieulabel A is de ChillFlex zeker geen stroomvreter. Airco’s gebruiken altijd vrij veel energie, maar er zit groot verschil tussen de milieulabels.

Waar airco’s vroeger lelijke en grijze apparaten waren die je liever niet in je woonkamer (of welke kamer dan ook) wilde zien staan, is dat tegenwoordig wel anders. AEG heeft nagedacht over het ontwerp van de airco en een mooi resultaat neergezet. Als je de slang zou weglaten, zou je niet eens zeggen dat het om een airco gaat.

Goed nagedacht over het design van de airco

De airco ziet er dan ook niet alleen mooi uit, er is dan ook goed nagedacht over de gebruiksvriendelijkheid van het apparaat. Aan de hand van de meegeleverde afstandsbediening kan je de instellingen van de airco vanuit je luie stoel aanpassen.

Met een gewicht van ruim 35 kilo is de airco geen lichtgewicht. AEG heeft vier wielen aan de onderkant van de airco geplaatst, waardoor deze soepel van kamer naar kamer is te bewegen.

Voor wat kleinere ruimtes is de ChillFlex verkrijgbaar in een variant die tot 30m2 kan koelen.

 • Lagere prijs
 • Kan verkoelen, ventileren en ontvochtigen
 • Perfect voor kleinere ruimtes
 • Goede prijskwaliteitverhouding
 • Mobiele airco: vrij te verplaatsen
 • De airco maakt hoorbaar geluid
 • Niet het mooiste ontwerp
Budget
Eurom Polar 9001 Airco

Als je op zoek bent naar een goedkope mobiele airco die niet een al te grote ruimte moet koelen, dan is de Eurom Polar 9001 de beste koop. De prijs ligt onder de helft van de meer high-end modellen en de vraag is dan ook: zijn er addertjes onder het gras? Nee, maar je levert wat wel luxe functionaliteiten in bij de Eurom Polar 9001.

Goedkope airco, zijn er minpunten?

Met een vermogen van 1000 watt en BTU 9000 is de Polar goed in staat om kleinere ruimtes te koelen.

Met energielabel A is het niet de meest energiezuinige airco, maar dat hoeven we ook niet te verwachten van een goedkope airco.

Waar een airco als de DeLonghi EX100 Silent toch vrij geruisloos het huis koelt, maakt de Polar toch wat meer lawaai. Met een geluidsniveau van 65 dB is het zeker hoorbaar. Een gesprek of een film volgen is geen probleem terwijl de airco aan het werk is, maar geruisloos is anders.

Breed inzetbare airco

De Polar 9001 behoudt gelukkig nog wel een paar luxe eigenschappen. Met de afstandsbediening hoef je niet telkens heen en weer naar de airco te lopen. Wat minder inspanning mag af en toe ook wel op een hete dag, toch?

Ook is er een timer aanwezig waarmee je de airco van tevoren kan instellen.

De lage prijs maakt de Eurom Polar 9001 een zeer geschikte maar goedkope airco voor kleine ruimtes zoals de slaapkamer. Aangezien het een mobiele airco is de Polar vrij verplaatsbaar door het huis. Overdag in de woonkamer en ‘s avonds in de slaapkamer? Geen enkel probleem.

In de winter is de Polar ook goed inzetbaar. Naast verkoelen kan deze mobiele airco ook ventileren en ontvochtigen. Zo staat de airco niet het halve jaar in de kast, maar kan je hem blijven gebruiken om het huis een gezonde lucht te geven.


Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.

Specificatie Eurom Coolperfect 180 Wifi DeLonghi Airco PAC EX100 Silent AEG AXP35U538CW ChillFlex Pro Eurom Polar 9001
Afmetingen verpakking 56 x 46 x 85 cm 88,2 x 75,7 x 71,4 cm 35 x 35 x 73 cm
Energielabel A A++ A+ A
Garantie 2 jaar 2 jaar
Geluidsniveau 65 dB 64 dB 64 dB 62 dB
Geschikt voor ruimte tot 60 m² 33 m² 40 m² 11,905 m²
Gewicht 34 kg 30 kg 34 kg 24 kg
Gewicht verpakking 35000 gram 30000 gram 38000 gram 25000 gram
Kleur Wit Wit Wit Zwart | Wit
Koelvermogen in BTU 18000 BTU 10000 BTU 12000 BTU 9000 BTU
Luchtverplaatsing in m3/h 350 m3/h 420 / 380 / 340 m3/h m3/h Slang naar buiten m3/h
Materiaal Kunststof
Merk Eurom De'Longhi AEG Eurom
Model Wi-Fi PAC EX100 SILENT ChillFlex Pro Mobiel
Snoerlengte 2 meter 1600 meter 1,8 meter 1,5 meter
Type airco Mobiele airco Mobiele airco Mobiele airco Mobiele airco
Vermogen 5200 Watt 2500 Watt 3500 Watt 1000 Watt
Verpakkingsinhoud Airco Afvoerslang Afstandsbediening Handleiding airco polar 9000